Koeman haalt Getafe aan om tekortkomingen in Nederland aan te wijzen

Vrijdag, 20 maart 2020 om 09:32Chris Meijer

Ajax werd in februari door Getafe geëlimineerd in de zestiende finale van de Europa League. Er werd veelvuldig gediscussieerd over het spel van de Spaanse ploeg, maar Ronald Koeman spreekt tegenover Marca van een ‘buitengewone prestatie’. De bondscoach haalt het spel van Getafe aan om te benadrukken dat ‘talenten in Nederland mentale en fysieke kwaliteiten missen’.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.


Poll

Ben jij het hiermee eens?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

30 reacties (laatste reactie door pinko)

Ik snap waar Koeman op doelt, maar dit was niet meer fysiek en mentaal spelen. Dit was geen voetbal. Ieder minuut iemand op de grond liggen of wat dan ook. Ik deel de mening van Koeman, maar ik vind dat als er een pure speeltijd van 42 minuten heeft plaatsgevonden er alleen maar gekloot is in plaats van gevoetbald.

20 maart 2020 om 09:54

Het gemiddelde is 55 minuten. Dus 90 minuten wordt nooit gehaald. Het was zeker een schande wat ze lieten zien maar het zegt genoeg dat ze meer voetbal hebben laten zien dan Ajax...

20 maart 2020 om 09:56

Mee eens, het fysieke en mentale aspect is waar we in Nederland veel moeite mee hebben. Als een team de beuk erin gooit krijgen Nederlandse ploegen het lastig, verder zijn ze mentaal ook snel beinvloedbaar. Maar om Getafe erbij te halen vind ik wat overdreven. Oke ze hebben ook aspecten uitgevoerd wat ze goed deden tegen Ajax, maar alleen maar liggen, irriteren en tijdrekken is geen voetbal. Wil het trouwens niet als excuus gebruiken voor Ajax, want ze hebben zelf gewoon slecht gespeeld. In Europa zie je toch vaak ploegen tegen ons spelen die echt niet het mooiste voetbal spelen en kwalitatief vaak ook minder zijn, maar juist wel prestatiegericht spelen met veel inzet en fysieke duels en laten zich niet uit de tent lokken en blijven hun eigen taken uitvoeren en meestal winnen die ploegen ook van de Nederlandse ploegen. Is al jaren zo helaas.

20 maart 2020 om 10:21

Deels eens. Ajax is ook op kwaliteit uitgeschakeld. Daarnaast speelde Getafe veel slimmer. Op elk facet is Ajax verslagen. Ik begrijp dus wel wat Koeman bedoelt. Toen Getafe thuis anders ging spelen had Ajax direct geen antwoord. Zoals zo vaak bij Neseandse ploegen. Voetballen kunnen we hier vaak wel, maar meedogenloos zijn niet

20 maart 2020 om 16:11

Nederlandse clubs worden vaak uitgeschakeld omdat ze te veel blessures hebben. Zo ook Ajax deze keer, buitenlandse clubs hebben meer ervaren en betere reserve spelers op de bank. Nederlandse clubs hebben jongere onervaren en fysiek zwakkere spelers op de bank, soms met zeer meer talent maar nog niet goed genoeg.

Ach, nu lopen we daar weer op achter maar vorig jaar was het allemaal weer fantastisch met de talenten. Ik snap het enigszins wel maar ik vind het ook wat simpel altijd. De kwaliteit van je talenten golft gewoon heen en weer.

20 maart 2020 om 11:03

Het een sluit het ander niet uit toch? Ja vorig jaar was er veel talent waardoor gebrek aan fysieke hardheid verbloemt kon worden, maar dat betekent niet vanzelf dat dat gebrek er niet was.

Ik vind niet dat je Getafe als voorbeeld moet aanhalen. Dan heb ik liever dat het Nederlands Elftal niet de beste is. Vreselijk. Er zijn meer ploegen die de laatste tijd van Ajax hebben gewonnen (utrecht, AZ) en die zou ik liever als voorbeeld aanhalen. Het spel van Getafe had niets met voetbal te maken maar is de schuld van de Uefa/fifa. Of de regels zijn niet goed of ze worden door de scheidsrechters niet goed gehandhaafd. Dit zou in een entertainmentsport als voetbal moeten worden afgestraft want hier is niks aan om naar te kijken. Het spel lag alleen maar stil.

20 maart 2020 om 10:24

Dit raakt kant noch wal. Utrecht en AZ speelden inderdaad slimmer. AZ is gewoon een gelijkwaardig team ook, dus zo vreemd was dat niet. Het gaat erom dat Getafe op mentaal vlak keihard wint. Het gaat anders spelen en Ajax is direct helemaal van het padje. Zie ook hier de reacties, allemaal smeren naar Getafe. Ongekend. Zelf afgetroefd op elk vlak, en dus ook het pure voetbal, maar mentaal zit het bij de supporters blijkbaar ook niet goed. Hier moet je als team tegen kunnen.

20 maart 2020 om 10:58

AZ heeft geen gelijkwaardig team. Ze zijn hoogstens beter in vorm maar hebben geen individueel betere spelers dan Ajax (en Utrecht al helemaal niet). Dus kozen zij (terecht) voor de tactisch zelfde spelopvatting als Getafe maar dan zonder het tijdrekken, theater en ander niet zuiver spel. Getafe heeft niet minder intrinsieke kwaliteit AZ of Utrecht dus zou dat ook niet hoeven doen. Ajax was inderdaad van het padje af maar in mijn ogen niet onterecht want dit hoort niet bij voetbal. Althans niet het voetbal waar ik de tv voor aanzet. Als we dit wel normaal vinden dan kan ik daar mentaal prima mee omgaan. Dan vind ik het ook niet erg om te verliezen. Dat geldt voor het Nederlands Elftal ook. Van mij hoeven daarin niet mee te gaan. Als we niet met zuiver voetbal kunnen winnen dan zij dat zo. Ik geloof niet dat ik daar alleen in sta. Voetbal moet leuk zijn om naar te kijken en dit is niet leuk.

20 maart 2020 om 11:11

Maar dat is toch ook het probleem wat mensen hebben met Getafe @lanjouwer? Ik vond Getafe geweldig spelen op de momenten dat ze daadwerkelijk voetbalden en ze hadden niks te duchten van Ajax. Het eeuwige tijdrekken, aanstellen, uitdagen etc. heeft voor mij dus ook afbreuk gedaan aan de overwinning van Getafe op Ajax. Ze hadden dit allemaal niet nodig aangezien ze simpelweg de betere partij waren. Ik denk dat weinig mensen het idee hebben dat Ajax onterecht is uitgeschakeld, maar ik denk dat heel veel mensen(waaronder ik) een probleem hebben met de manier waarop.

20 maart 2020 om 11:45

@redbaron toch moet je daar als prof mee kunnen omgaan. Ajax liet zich te makkelijk uit de tent lokken waardoor dat vervelende spel van Getafe zijn vruchten afwerpte want Ajax was meer bezig met het gedrag van de tegenstander dan met hun eigen spel

20 maart 2020 om 13:19

@ Japie_krekel. Dat ben ik met je eens. Ajax liet zich wel uit zijn spel halen door Getafe wat je als professional altijd moet zien te voorkomen. Dus als dat is waar Koeman op doelt kan ik een stukje met hem mee gaan. Tegelijk snapte ik de frustratie van de Ajax spelers wel omdat het niet aan Ajax is maar aan scheidsrechter die is aangesteld is om onsportiviteit en onreglementair spel tijdens de wedstrijd te bestraffen. Die liet zich ook in de maling nemen en greep niet in. Koeman zegt daarnaast ook dat Getafe deed wat ze moesten doen en dat de prestatie buitengewoon was. Buitengewoon was het in letterlijke taalkundige zin wel alhoewel ik twijfel of hij dat bedoelt. Met zijn uitspaak: "getafe deed wat ze moesten doen" ben ik het i.e.g. niet eens. Dat moet namelijk niet. Het is onsportief en niet leuk om naar te kijken.

20 maart 2020 om 22:31

Hou toch op. Als je met het spel van Getafe wereldkampioen wordt dan zou ik er direct voor tekenen. Men doet zo raar over het enorm irritante Getafe, maar beseffen onvoldoende waar die club vandaan komt. Ajax speelde Chelsea uit zoek en won 3-0 van Valencia dan is het super knap van het kleine Getafe.

Ronald, hier ben ik niet mee eens. De scheidsrechter is hier de oorzaak. Er zijn heel veel overtredingen van Ajax die helemaal geen overtredingen zijn. Zelfs ook heel veel verbaasd dat er werd gefloten, had ik niet eens zien aankomen.Er mag ook tegen de scheidsrechter worden opgetreden lijkt me. Door bijvoorbeeld te stellen dat ie niet geschikt is voor de top. Een goede scheidsrechter is iemand die een goede voorbereiding regelt voor deze wedstrijd. We allemaal hoe Getafe speelt, alleen de scheidsrechter niet.

Koeman heeft gelijk voor wat betreft zijn kijk op de wedstrijden van Getafe tegen Ajax. Getafe stelde zich helemaal in op de speelwijze van Ajax, had in beide wedstrijden amper balbezit, maar wel verreweg de beste kansen. Als je als coach van Ajax de eerste wedstrijd analyseert en tot de conclusie moet komen dat de speelwijze van Ajax koren op de molen is van Getafe, ga je toch iets anders bedenken. Vooral omdat de vorm even behoorlijk minder was, en je ook in zo veel andere wedstrijden zo vaak met levensgevaarlijke counters werd geconfronteerd. Helaas, door zich niet in te stellen op de tegenstander, werd Ajax kinderlijk afgetroefd door een heus niet zo sterk Getafe. Wel mentaal en fysiek! Maar een coach kan wel degelijk een verschil maken. Jammer genoeg zit Ajax nog een tijdje vast aan die topcoach acterende, koppige en eigenwijze Ten Hag. In tijden van crisis onderscheidt een goede zich van een slechte coach. Dan hoef je niet te raden in welke categorie ik Ten Hag plaats.

20 maart 2020 om 10:29

Spijker op zijn kop. Hele goede reactie. Ajax gaat (domweg) uit van eigen kracht. Sowieso iets waar we in Nederland een handje van hebben. Getafe past zich aan. Getafe is fysiek. Getafe speelt een mentaal spelletje. En aan het einde van de rit is Ajax op elk vlak tekort gekomen. En deze slimmigheden zie ik wel graag. Daarmee kan je kampioen worden.

20 maart 2020 om 11:11

Getafe was helemaal niet fysiek. Die gingen bij elk contact liggen en een blessure simuleren. Dat noem ik niet fysiek. Ze spelen inderdaad een mentaal spelletje en dat doen ze goed. Op veel vlakken is Ajax te kort gekomen. Zelfs voetballend. Echter op basis van de wedstrijden vond ik het qua fysiek echt niet dat Getafe de overhand had.

Koeman slaat de plank volledig mis door onder andere te verwijzen naar de fysieke aspecten, met Getafe - Ajax als voorbeeld. Je kunt veel van de wedstrijden zeggen, maar niet dat Ajax op fysiek gebied is afgetroefd. Sterker nog Ajax was fysiek gezien wellicht sterker, echter ging Getafe bij elk contact liggen en de scheidsrechter trapte er in. Vaak was er geen sprake van een overtreding, maar van simulatie. Daardoor kon Ajax geen voordeel halen uit het fysieke overwicht. Getafe heeft Ajax terecht verslagen en de uitslag had hoger moeten zijn, maar juist op fysiek gebied kwam Ajax niet te kort.

Ik was ook verbaasd hoe makkelijk Ajax zich uit de tent liet lokken. Ze haalden zichzelf daarmee ook flink het hun spel. Ik merk ook wel eens dat jonge Nederlandse talenten al vaak denken het mannetje te zijn, maar als ze dan tegen echte kerels staan ze compleet verzuipen.

20 maart 2020 om 12:03

El Fenomeno echter kerels? Houd op met me hoor, dit waren allesbehalve echte kerels van Getafe. Dit waren valsspelers die wel kunnen uitdelen maar incasseren als een meisje met vlechtjes. Heeft helaas alles met het hedendaagse topvoetbal te maken, dat ge-smeerlap. En wat doen de fanboys van tegenwoordig: accepteren en zelfs kopieren. Ongekend en in geen enkel andere sport acceptabel.

20 maart 2020 om 16:45

Klopt allemaal en vreselijk om naar te kijken, maar bleek wel heel effectief tegen Ajax. En de regels kun je niet veranderen, dat moeten andere instanties doen. Toch hou je altijd teams die spelbederf als een middel zien om resultaat te halen. En blijkbaar vinden de fans van Getafe dat helemaal niet zo erg, afgaande op hun gedrag. Zelf ben ik me als Ajax fan al flink gaan irriteren aan het spel onder Frank de Boer. Dat ging van kwaad tot erger. Kun je nagaan dat de een zijn insteek heel anders is dan een ander, want in Zuidelijke landen vinden ze dat veel meer gewoon. Resultaat boven alles. Hellenio Herrera is er indertijd als trainer van Internazionale mee begonnen en won zo diverse titels. Net als iedere nieuwe ontwikkeling heeft dat flink tot navolging geleid. De naam: catenaccio. Tot dan was voetbal veel meer open en aantrekkelijk. Maar dat was toen...

Koeman haalt hier toch echt wat dingen door elkaar. Zo fysiek speelde Getafe geen eens. Ze waren irritant dat zeker, maar de frustratie zat net zo goed bij Ajax door zelf waardeloos te spelen. Ja dan raak je ook wat sneller gefrustreerd bij vervelend gedrag van de tegenstander. Wat mij was de afgelopen periode een uitstekend voorbeeld van de zware tekortkomingen van de nieuwe generatie coaches op tactisch gebied. Zowel Bosz als de Boer en Ten Hag kijken naar systeem en invulling en totaal niet naar materiaal. Zodra je het materiaal niet hebt dan zakken ze door de mand. Stam ging op dezelfde gronden volledig nat. Advocaat kijkt naar materiaal en voila. Beetje mazzel af en toe, maar Feyenoord draait als een tierelier. Dat zijn voor mij de echte topcoaches. Naast een goede kijk, ook tactisch ijzersterk zijn en het maximale uit je materiaal halen. Voor mij is de coach van Getafe ook een prutser. Gatafe liet zien namelijk heel goed te kunnen voetballen vanuit de omschakeling. De valpartijen en irritatie opwekken waren in deze wedstrijd totaal onnodig. Met nog meer focus op de voetballende kwaliteiten was Ajax er op Salzburg achtig wijze weggepoetst. En zelf met die aanstellerij was dat in de return nog bijna gelukt ook.

Mark van Bommel 'voetbalde' zoals heel Getafe deed. Hij was een zuiger pur sang, en wat was iedereen blij met hem in Oranje. Natuurlijk zijn het irritante mannetjes bij Getafe. Maar de beste winnaars waren toch echt de Fernando Couto's. NL mist op dit moment gewoon pitbulls en eikels die echt kunnen killen.

20 maart 2020 om 13:14

Simpel gezegd worden hier "pannaveld" voetballers opgeleid die mooi kunnen voetballen maar die een mentale weerbaarheid hebben van nul. Wanneer er geschakeld moet worden naar lelijk, vies en harder spel geven de spelers niet thuis. Dat is een kwestie van opvoeden door de bvo's die zij na laten. De Nederlandse school is mooi maar het mentale vlak wordt helaas onderbelicht.

Het is een beetje een combinatie van meerdere elementen. Ajax was niet in vorm en had veel blessures, ik denk dat het Ajax van de eerste seizoenshelft dit Getafe wel had uitgeschakeld. Maar als je dan niet je voetbal kan spelen, speel dan met een andere tactiek, maar dat kan Ajax niet. Ajax kan altijd alleen het Ajax spelletje spelen en als het niet loopt tegen een fysiek sterke tegenstander dan gaan ze er af. Uiteindelijk, hoe slecht die eerste wedstrijd ook was, was er na 1-0 nog niks aan de hand. Maarja dan krijg je ook nog in de 90ste minuut zo oliedom de 2-0 tegen en dan weet je dat het al klaar is. In de 2de wedstrijd was er gelukkig wel weer de inzet, maar als je dan ook alweer zo snel een goal tegen krijgt, tja... Sowieso staat het verdedigend al weken slecht, ook omdat ETH maar geen wedstrijd met dezelfde achterhoede speelt.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 14
2217 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
M. BizotKeeper
T. KrulKeeper
N. AkéVerdediger
D. BlindVerdediger
S. BotmanVerdediger
F. de BoerVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

334 fans
Coach, 57 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 6 maart
Rick Karsdorp is akkoord met AS Roma over een nieuw contract. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren