Ronald Koeman: ‘Kijk naar de problemen die Vinícius Júnior veroorzaakte’

Vrijdag, 20 maart 2020 om 07:48Daniel Cabot Kerkdijk • Laatste update: 08:28

Ronald Koeman had het geen slecht moment gevonden om bij Barcelona in te stappen toen Ernesto Valverde werd ontslagen. De Spaanse topclub koos medio januari voor Quique Setién als opvolger, mede omdat Xavi, trainer van Al-Sadd, en de bondscoach van het Nederlands elftal nul op het rekest gaven. In een groot interview met Marca gaat Koeman dieper in op de situatie. “Barcelona belde en ik zei ‘nee’ vanwege mijn betrokkenheid richting het nationale elftal. Ik kon Nederland enkele maanden voor aanvang van een EK niet de rug toekeren.”

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

Meer sportnieuws

49 reacties (laatste reactie door sirius)

Geen speld tussen te krijgen. Het is nu balbezit om het balbezit. Alsof je positiespel op de training doet. Diepgang is hetgeen wat er ontbreekt. Dembele wordt in zoiets dus erg gemist en ook zou ik de geruchten omtrent Ferran Torres hierin alleen maar toejuichen.

20 maart 2020 om 09:47

Maar voor diepgang heb je wel ruimte nodig achter de vijandelijke defensie. Dat geven de tegenstanders van Barca nauwelijks weg.

20 maart 2020 om 10:06

Valt wel mee. Met diepgang wordt ook bedoeld: spelers die loopacties de 16 in maken. Nu heb je voorin (als iedereen fit is) Suarez die de bal in de voeten wilt. Griezman die de bal in de voeten wilt en Messi die vaak niet eens voorin staat maar meer op het middenveld die de bal in zijn voeten wilt. Vergelijk dat eens met Pep zijn Barca waar Henry, Pedro en Villa altijd loopacties de diepte/de 16 in maakten. Ook hoeven spelers niet perse diep te gaan, maar als je spelers hebt die dat kunnen dan moet de tegenstander daar rekening mee houden. Nu weet elke tegenstander dat geen enkele Barca speler (op Vidal na) nooit de diepte in gaat. Ook trek je met looplijnen de diepte in spelers mee wat weer ruimte creert voor anderen.

20 maart 2020 om 10:22

Er is altijd wel wat ruimte achter een verdediging. En het gaat ook over de dreiging van een loopactie, zodat verdedigers ook wel eens met de rug naar de bal moeten gaan spelen.

20 maart 2020 om 10:22

Suarez heeft juist veel diepgang in zn spel. Suarez is een groot gemis voor Barça de afgelopen weken

20 maart 2020 om 12:51

Ugh wat? Suarez? Nou ben je gewoon aan het lullen. Suarez krijgt de bal juist vaak niet in zijn voeten. Die sturen ze juist de diepte in.

20 maart 2020 om 11:36

@Garrincha10 niet alleen diepgang ontbreekt maar ook creativiteit op je middenveld. Je kan wel diep willen gaan als aanvoerder maar als niemand je wegsteekt word dat een lastig verhaal

20 maart 2020 om 13:36

Arthur, Frenkie, Puig. Creativiteit genoeg. Maar als je als team maar alleen aan balbezit denkt of zo moet spelen, ga je eerder die pass breed of terug geven. Het middenveld weet ook dat Griezmann en Messi beide never diep gaan, dus heeft het geven van die pass uberhaupt geen zin.

20 maart 2020 om 14:07

@garrincha10 dat zijn goede voetballende controleurs maar dat zie ik niet echt als creatieve spelers. hoeveel assists had Frenkie bij Ajax achter zijn naam bv? ik heb het over een type Ziyech/de Bruyne die de aanvallers in stelling brengt

20 maart 2020 om 15:01

Puig is zo een type. Maar Vidal en Rakitic krijgen de voorkeur kennelijk telt ervaring en kracht. Puig is iemand die een neus heeft voor die steekpasses tussen de linies. Beetje op de nr 8 positie a la Iniesta. Frenkie dan op Busquets plek en Arthur in de “Xavi” rol als rechtshalf. Bruno Fernandes had wat dat betreft liever aangetrokken kunnen worden.

Ik vind heel mooi en gaaf dat Koeman zo'n warme hart doe draagt aan Barça maar ik ziu hem dus echt niet bij de club willen zien als coach. Geef Setien de kans om in de zomer wat aankopen te doen en zo zijn team naar zijn hand te zetten. Er werd sinds Setien zijn komst met vlagen echt wel leuk voetbal gespeeld en er zit meer een idee achter dan onder Valverde. Met koeman gaan we alleen weer stap achter uit. Ik verwacht dat bestuur im 2021 op rot en dat r nieuw bestuur komt met als gezicht Xavi die de club moet helpen om het messi tijdperk af te sluiten. Denk dus dat de tijd dat Koeman coach wordt al voorbij is.

20 maart 2020 om 09:06

@barcalover 123 Ben het niet helemaal met je eens.Jij zegt dat met Koeman gaan we alleen weer stap achteruit...Zie het Nederlands elftal...Toen hij daar binnenkwam als coach heeft het Nederlands elftal een metamorfose ondergaan en begon het gelijk te lopen.Depay en co die helemaal opbloeiden...Koeman heeft ook een neus om de juiste spelers op hun positie te zetten.

20 maart 2020 om 10:26

Tuurlijk doet oranje het geweldig onder koeman maar oranje was in al deze wedstrijden vaak de mindere dus konden ze reactie voetbal spelen. Spel die koeman goed ligt. Bij barca moet je echt zelf het spel maken en aanvallend goed spel spelen (dat is wat wij fans graag zien). Daar lijkt mij Koeman gewoon niet geschikt voor.

20 maart 2020 om 11:39

@barcalover123 nou, ik heb Southampton onder Koeman toch heel vaak mooi voetbal zien spelen met niet eens heel geweldig materiaal

20 maart 2020 om 09:07

De coach doet zelden aankopen. Dat doet de TD.

Klopt helemaal, daarom zie ik Kai Havertz wel naar Barcelona gaan. Volgens mij precies de speler die ze missen op het middenveld. Vul dit aan met zijn duitse collega Sané en je hebt weer een geniaal elftal staan

20 maart 2020 om 09:29

Geniaal middenveld + voorhoede bedoel je. Laten we niet vergeten dat de verdediging van Barca altijd wel oké is geweest, maar nooit de allerbeste. De manier waarop ze speelden, maakte dat ze weinig moesten verdedigen. Maar áls ze moesten verdedigen, was het nooit echt top.

20 maart 2020 om 09:36

Heb je wel gelijk in indd. Weet alleen niet echt welke Verdedigers bij Barca zouden passen en haalbaar zijn. Marquinhos? Die speelt alleen de laatste tijd op het middenveld...

20 maart 2020 om 13:22

Piyol pique abidal dani alves. Dit is oke?? Nou niu zeg. Als dat oke is dan weet ik het ook niet meer

20 maart 2020 om 13:36

Daar doe je Barca te kort mee, dat er niet veel verdedigt hoefde te worden haalt niks weg van de kwaliteiten van een Puyol of een Dani Alves. Die waren gewoon top imo

20 maart 2020 om 14:30

Dani Alves was aanvallend top! Alba is aanvallend top! Pique is opbouwend goed.maar ik heb het over verdedigen en dan zijn deze spelers gewoon "oke".

20 maart 2020 om 16:29

Dan snap je er gewoon e ht niks van als je pique en dani alves verdedigend OKE vind. Bruh....Dani alves verdedigend OK noemenn is schandalig.

Mooi om te horen wat zijn visie op het huidige spel van Barcelona.En ja Koeman heeft het mooi samengevat, Barcelona speelt nu vaak net alsof ze op de training een partij spelen zonder goaltjes en puur en alleen om de bal te behouden.

Klopt helemaal wat Koeman hier zegt. Barcalona heeft geweldige spelers alleen ontbreekt er nog wel een bepaal type speler: een snelle vleugelaanvaller. Eerder was dat Neymar, en na zijn vertrek had Dembélé deze rol moeten vervullen, maar door blessureleed is het er nooit uitgekomen. Ik denk dat Sané samen met Lautaro de perfecte speler is om dit team af te maken. Dan kan Messi vanaf de rechterkant blijven inzakken zoals hij nu al doet, Sané kan de diepte zoeken en Lautaro kan in de 16 blijven om de kansen af te maken. Het zal sowieso een opgave worden om Coutinho, Griezmann & Dembélé voor een mooi bedrag te slijten, maar dat is wel noodzakelijk om ruimte te maken voor nieuwe spelers.

20 maart 2020 om 09:42

Klopt, maar én Sané én Lautaro halen gaat niet. Lautaro is broodnodig, omwille zn snelheid, zn leeftijd (barca moet nu even geen dertigers halen) en om Suarez te vervangen, die kan geen heel seizoen alleen meer dragen

20 maart 2020 om 23:18

Lautaro zie ik wel naar barca gaan. Sane gaat al zo goed als zeker naar bayern

Tuurlijk wilde Koeman het liefst in januari al instappen, logisch ook, op dit moment kan hij nog gebruik maken van messi, maar dat zal ook niet lang meer duren. Met messi heb je de meeste kans om een prijs te winnen, na zijn pensioen verwacht ik vooral donkere wolken boven catalunya. Ziggosport is al zo pro-barcelona dat als Koeman daar komt te zitten het helemaal een nachtmerrie wordt voor de Madridistas in Nederland hahah. Nee maar ff zonder dollen, Stel Koeman gaat daar trainen in de zomer van 2021, dan denk ik dat hij messi nog 1 jaar kan gebruiken, en dan zit Koeman straks daar terwijl barcelona al jaren een one-man-show is. Maar goed, dit is Koeman's droom dus het zal wel gebeuren.

20 maart 2020 om 09:27

Heb je ook zo genoten van die one-man-show in de 0-4 in Bernabeu of de 5-1 in Camp Nou? Dat Barcelona Messi enorm zal missen staat buiten kijf, maar 1 ding is wel zeker, Barcelona zal zijn levende legende alleszins niet van vandaag op morgen aan de kant schuiven zoals anderen (zie Cr7). Leuk dat je je zoveel zorgen maakt over Barcelona en te vinden bent in elk topic, maar ik zou me toch echt wat meer bezig houden met mijn eigen club mocht ik jou zijn. Het is niet dat daar alles op wieltjes loopt...

20 maart 2020 om 10:12

Lamamnita5, dat zijn 2 op zichzelf staande wedstrijden. Ik kan me ook wedstrijden herinneren waar Messi er niet bij was en Barcelona draken van wedstrijden speelden: Bekerwedstrijd tegen Ibiza recent nog, Osasuna uit in het begin van het seizoen was ook een draak van een wedstrijd. Over het algemeen is Barca een erg matig team wanneer Messi er niet bij is en hebben ze echt veel moeite kansen te creeeren zonder hem.

20 maart 2020 om 09:28

Inside/ “barcelona belde en ik zei ‘nee’ vanwege mijn betrokkenheid richting het nationale elftal. Ik kon Nederland enkele maanden voor aanvang van een EK niet de rug toekeren.”. Dus nee, hij wilde niet instappen. Hij maakt zijn keuze ook niet gericht op Messi, maar op zijn eigen gevoel. Los van het feit dat ik hem niet zie als de man die Barcelona weer sprankelend voetbal gaat laten spelen, is er misschien 1 voordeel aan zijn eventuele komst. Frenkie op de positie waar hij het beste is. En dan is het nog maar de vraag of hij (frenkie) goed genoeg is om Barcelona te kunnen dragen..

20 maart 2020 om 12:52

De objectiviteit spat er weer eens vanaf.

Er zijn toch een aantal punten waar ik het totaal niet eens ben met de analyse van Ronald Koeman. Ja, het was een slecht moment om in te stappen bij Barcelona. Niet alleen heb je slechts een horizon van een enkel seizoen door de aanstaande presidentsverkiezingen, je verbind je naam aan een president die steeds sneller zijn steun binnen de club verliest. Daarnaast wordt er van je verwacht dat je met deze ongebalanceerde en krappe selectie de treble gaat winnen, zoals dat ieder jaar verlangd wordt. En dat is simpelweg onmogelijk met een voorhoede die lam is gelegd door zware blessures. Dus ja, dit was wel degelijk een slecht moment om in te stappen. Verder geloof ik wel degelijk dat balbezit ontzettend belangrijk is voor deze ploeg, al is het maar om de doodeenvoudige reden dat spelers als Piqué en Busquets dan niet geïsoleerd worden in de omschakeling. Daarnaast is het hebben van de bal een basisprincipe waar de spelfilosofie van de club op gebaseerd is. Dus alle jeugdspelers die doorschuiven zijn jarenlang geschoold met deze spelopvatting. Dus ja, zelfs al creëer je weinig kansen, dan heeft balbezit alsnog andere voordelen. Al is het natuurlijk zoals Koeman aangeeft wel ideaal als je zowel een hoog percentage balbezit als veel gecreëerde kansen kan bereiken. Verder is de observatie dat Barcelona een speler met snelheid nodig heeft correct en tegelijkertijd kortzichtig. De club heeft een speler met diepgang nodig, zowel aan de bal met een gevaarlijke dribbel als zonder bal om steekballen van Messi te ontvangen. Begrijp dus wel dat de club in verband wordt gebracht met Neymar en Leroy Sané.

20 maart 2020 om 09:51

Ja maar wat gaat Neymar nog aan snelheid brengen de komende jaren?, is ondertussen toch ook al 28 en zn liederlijke levensstijl doet me wat denken aan Ronaldinho. Die Barca op zn 28ste verkocht aan Milan en wat heeft die daar nog echt laten zien?

20 maart 2020 om 12:48

Neymar is ver verwijderd van ronaldinho. Ronaldinho heeft dingen geflikt die je bij een amateurclub niet kan maken. Dronken op trainingen, slapen in de fitnessruimtes, gewoon niet trainen. Zulke dingen flikt neymar niet.

20 maart 2020 om 12:53

Denk dat het nodig is om nog eens te herhalen dat ik geen voorstander ben van de komst van Neymar. Maar begrijp wel waarom het bestuur en een deel van de supporters hem graag terug zouden willen zien in het shirt van Barcelona. Sinds zijn vertrek hebben we eigenlijk geen linksbuiten gehad die zoveel gevaar wist te stichten.

20 maart 2020 om 14:25

Neymar is gewoon een zekerheid voor rendement en punten. Dat is de reden waarom supporters hem terug willen zien. Zelfs mensen die de persoon Neymar totaal niet mogen zouden hem graag bij hun ploeg hebben vanwege z'n exceptionele kwaliteiten. Sinds eind jaren '80 is er altijd een hele duidelijke visie geweest en diezelfde visie is er nog steeds. Echter strookt het aankoopbeleid niet meer met die visie en dat is de reden (naar mijn mening) waarom je nu deze ploeg met de huidige speelstijl op het veld hebt staan.

20 maart 2020 om 10:50

Guaporta helemaal eens met het politieke gedeelte. Qua balbezit niet helemaal. Door een hoog balbezit percentage speel je counters in de hand en heb je toch juist een defensie nodig die met veel meters in de rug een snelle uitbraak kan voorkomen?

20 maart 2020 om 12:55

In het geval van Barcelona gaat het vooral om het uit handen geven van controle over de wedstrijd. Bij counters van de tegenstander zijn het namelijk vooral de snelle vleugelverdedigers die verdedigend werk doen. Maar als je er een open wedstrijd van maakt zal je zien dat de tragere spelers minder hun stempel op de wedstrijd kunnen drukken. Dus als je spelers als Busquets op hun best wil laten spelen zal je toch echt zelf het tempo van de wedstrijd moeten bepalen. En dat doe je het best door middel van veel balbezit.

20 maart 2020 om 14:37

Dan zul je minder controle bij Messi neer moeten leggen. Zolang werkelijk elke bal naar hem gaat, wordt het spel statisch en voorspelbaar. Momenteel is er ook niet echt iemand die het tempo op het middenveld bepaalt. Soms heeft Busquets ineens zo'n geweldige wedstrijd waarin hij dat wel doet, maar ook te vaak vertraagt hij het spel, terwijl De Jong nog op z'n kans zal moeten wachten om te laten zien of hij dat anders kan invullen. Veel balbezit is prima, maar dan moet je het spel wel heel snel kunnen verplaatsen. Je zult namelijk in veel wedstrijden een muur uit elkaar moeten spelen en daar heeft dit Barcelona extreem veel moeite mee, terwijl het erg kwetsbaar is voor de counter. Ook Setien krijgt niet echt beter voetbal in deze ploeg. Dan ben ik geneigd om te denken dat het meer aan de samenstelling van de selectie ligt dan aan de trainer(s). Bij Luis Enrique werd het spel al minder (terwijl z'n eerste jaar erg goed was), onder Valverde en nu onder Setien blijft die lijn zich doortrekken.

20 maart 2020 om 10:53

Hee Guaporta, ik heb lang geen reacties van je gezien. Tof om te zien dat je terug bent!

20 maart 2020 om 13:50

Ik denk serieus als jij dit stuk weet te vertalen naar het Spaans, en het bestuur van Barça dit te lezen krijgt, jij minimaal uitgenodigd word voor een gesprek met oog op een eventuele trainerschap! Meer verstand dan Pep, Mourinho en Klopp bij elkaar

Ben het wel eens met Koeman. Zelf zou ik als trainer een echte aanvallende middenvelder halen, die ook goals kan maken. Is Havertz goed genoeg? Het liefste zie ik daar Kevin Db.. Ik vind nu het middenveld te veel op elkaar lijken. Als Barca nu speelt met Frenkie, Buzzy en Arthur... Dat zijn alle 3 spelers die de bal iets te lang willen vasthouden, Arthur helemaal: continu draaien...schiet allemaal niet op. Het is eigenlijk droevig dat Alba de meest aanvallende is van het elftal.. Daarover gesproken zou ik als Barca zijnde ook Ricardo Pereirra halen van Leicester, in mijn ogen een kopie (iets minder technisch) van Alves. Ze hebben een goede rechtsback nodig, die ook in de gaten springt van Messi, want die doet tegenwoordig echt helemaal niks meer. TAA zou perfect zijn, maar die gaat niet weg bij Liverpool. En zou een diepgaande speler halen voor op links, Fati zou het kunnen maar is blessa, zelfde geldt voor Dembelé. Wie zouden jullie kopen als aanvulling voorin voor meer diepgang?

20 maart 2020 om 13:04

Ik dacht zelf aan Giorgian de Arrascaeta van Flamengo of Luis Alberto van Lazio. Luis heeft al een seizoen in de jeugdopleiding gespeeld, maar Giorgian is wel jonger. Beiden zijn creatieve spelers, spelers die dubbele cijfers in assists halen, ervaren, en ik denk dat ze ideale spelers zijn om een wedstrijd open te breken in een 4-3-3 opstelling met de punt naar voren, dus De Jong en Busquets als CDM en die spelers die ik noemde als klassieke 10.

20 maart 2020 om 13:43

Begrijp niet helemaal waarom er met de punt naar voren gespeeld moet worden. Sterker nog, waarom zou je het systeem omgooien voor een klassieke nummer tien en dan met alle respect het elftal laten draaien om spelers van het kaliber De Arrascaeta of Luis Alberto? Als je dat weigert te doen voor iemand als Philippe Coutinho, dan lijkt het me nogal vreemd om dat voor hen wel te doen. In mijn ogen zou je beter het middenveld aan kunnen vullen met Carles Aleñá, Riqui Puig en bijvoorbeeld Thiago. Hij beschikt namelijk aankomende zomer nog over een eenjarig contract bij Bayern en zou dus relatief goedkoop beschikbaar zijn. Ivan Rakitic en Arturo Vidal kunnen dan vertrekken, waarmee je volgens mij een sterk middenveld kan vormen. Dan kan je het transferbudget grotendeels spenderen aan andere posities. Denk bijvoorbeeld aan het verkopen van Junior Firpo en het aantrekken van Alejandro Grimaldo als toekomstig opvolger van Jordi Alba. Of Lautaro Martínez als opvolger van Luis Suárez. Of Joshua Kimmich als rechtsback van wereldklasse, waardoor je Nelson Semedo kan verkopen. Of een centrale verdediger of linksbuiten van absolute wereldklasse.

20 maart 2020 om 17:06

Naja @Garriesteas vroeg in het algemeen welke spelers als aamvulling gekocht moest worden voorin voor meer diepgang. Dan kwam ik met deze spelers en met betrekking tot je comment van "waarom zou je het systeem omgooien voor een klassieke nummer 10, terwijl je dat wel zou doen voor mindere spelers dan Coutinho", dat was nog onder Valverde. Met Setien zijn er nieuwe kansen, die nog flink aan het experimenteren is met het elftal. Maar eerlijk is eerlijk, Coutinho haalt een betere rendement op linksbuiten dan als aanvallende mid. Bij Liverpool heeft hij een betere moyenne gehaald als linksbuiten dan als 10, waar ik verbaasd over was. Voor de rest ben ik mee eens wat je zegt, maar het was meer een suggestie qua aanvulling, niet als basisspelers.

Koeman heeft groot gelijk. Zowel onder Valverde als nu onder Setien, Barca speelt met teveel middenvelders, Vidal wordt vaak zelfs als aanvaller opgesteld, en Griezman op de flank. Dan mis je indd diepte en actie. Fati moet in principe altijd spelen, en Griezman centraal. Als ploegen hoog druk kan zetten, dan krijgt Barca problemen, ze kunnen niet eens counteren, omdat vooraan geen snelheid is. Barca is altijd gekend geweest vanwege hun flankenspel, en nu spelen ze zonder echte buitenspelers vooraan.

20 maart 2020 om 14:31

Ik denk niet dat buitenspelers het spel beter gaan maken. Barcelona is steeds afhankelijker geworden van Messi. Deels door automatismen, deels door de samenstelling van de selectie. Wat heb je dan nog aan buitenspelers als je 1 speler hebt waar elke bal naartoe gaat? Ik heb ook het idee dat Barcelona enkel achter Neymar aanzit (los van z'n kwaliteiten) omdat Messi genoeg respect voor Neymar heeft om hem wel van ballen te voorzien. Jongens als Griezmann, Coutinho, Dembele krijgen nauwelijks een bal en als ze 'm krijgen, is dat vaak omdat er geen andere opties meer zijn. Dat is in mijn ogen het grootste probleem bij Barcelona. Het duurt te lang voordat de bal van verdediging naar middenveld naar aanval gaat en als de bal eenmaal voorin is, is er maar 1 speler waar de bal naartoe gaat. Veel voorspelbaarder kan het niet. Het gaat alleen vaak nog goed omdat die betreffende speler een absoluut natuurtalent is die in z'n eentje wedstrijden kan beslissen.

20 maart 2020 om 14:33

Griezman hoort ten eerste sowieso niet in de spits te staan dat deed hij bij atletico ook niet. Daar speelde hij als tweede aanvaller. Een rol die messi al bespeel. Je kan van Griezman wel alles op zijn positie gooien maar de laatste paar wedstrijden speelde hij ook in die tweede spits rol naast messi en het was weer niks.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Barcelona

4935 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
2.Barcelona7647
4.Sevilla7423
Voor de complete stand: LaLiga
SpelersPositieW
L. MessiAanvaller3429
TrincãoAanvaller263
NetoKeeper60
Iñaki PeñaKeeper00
M. ter StegenKeeper300
Jordi AlbaVerdediger333
Voor de complete selectie: Clubpagina Barcelona.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Barcelona.

241 fans
Middenvelder, 24 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Barcelona 36 3 5 0
2019/2020 Barcelona 29 2 2 1
2018/2019 Ajax 31 3 0 0
2017/2018 Ajax 22 0 2 0
2016/2017 Ajax 4 1 0 0
Laatste voetbalnieuws

Kranten fileren Koeman: ‘Het perfecte excuus voor een ontslag’

De dagen van Ronald Koeman als hoofdtrainer van Barcelona zijn geteld, zo lijkt de conclusie van de kranten in Spanje. Het team van Koeman kwam dinsdag bij Levante niet verder dan...Lees verder

In de wandelgangen

Donderdag 13 mei
Marcos Llorente stapte in 2019 voor dertig miljoen euro over van Real Madrid naar Atlético Madrid en is nu minstens het dubbele waard. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren