Voetbal in Engeland lange tijd opgeschort door coronavirus

Donderdag, 19 maart 2020 om

Tot 30 april zal er hoe dan ook geen voetbal worden gespeeld in Engeland, zo meldt de EFL donderdagmiddag. Donderdag hebben alle partijen gesproken over de voortgang van het voetbal in Engeland vanwege het coronavirus en men heeft bepaald dat het sowieso onverstandig is om eerder dan eind april verder te gaan met de diverse competities, waaronder de Premier League.

Er zal in ieder geval de komende zes weken geen voetbal worden gespeeld in Engeland, maar mogelijk duurt deze periode nog wat langer. De Premier League maakt donderdag samen met de FA en EFL bekend dat de eerdere regel dat het seizoen om 1 juni beëindigd moet zijn, is geschrapt. Men maakt in een statement duidelijk dat het seizoen 2019/20 hoe dan ook afgerond zal worden.

Löw: 'Lijkt wel alsof de aarde zich verzet tegen ons gedrag'

"We trekken samen op om mogelijkheden te vinden om het seizoen 2019/20 voort te kunnen zetten én om alle Engelse en Europese wedstrijden af te werken zodra het veilig genoeg is. We hebben de UEFA dan ook gesteund in het besluit om het EK uit te stellen om ruimte te maken op de voetbalkalender", zo klinkt een deel van het statement van onder meer de Premier League.

Eerder werd de competitie al stilgelegd tot minstens 3 april, maar nu wordt deze periode verlengd tot eind april. Er zijn nog negen speelrondes te gaan in de Premier League. Liverpool gaat momenteel fier aan kop in de hoogste Engelse divisie en is bijna landskampioen. The Reds koesteren een voorsprong van 25 punten op nummer twee Manchester City, dat wel een duel minder heeft gespeeld dan Liverpool.

Naast Engeland zal er ook in België tot begin mei niet gevoetbald worden, zo laat de Belgische voetbalbond donderdagmiddag weten. De clubs die door deze maatregel in de financiële problemen komen, worden tegemoet gekomen door de KBVB. De bond heeft aangegeven dat de clubs drie maanden uitstel van betaling van de bondsbijdragen krijgen om te kunnen overleven.97 reacties (laatste reactie door musi26)

En een paar weken later krijgen we het bericht dat de competitie dit seizoen wordt afgelast, het is maar een kwestie van tijd.

19 maart 2020 om 14:12

Zit er wel in ja. Ajax dus kampioen dan op basis van het doelsaldo. Liverpool en Barca ook kampioen dan, enzovoorts. Vind wel dat we het seizoen dan geldig moeten verklaren want anders zullen clubs in de financiële problemen komen en zullen er ook clubs failliet gaan. Dat moeten we niet willen. Meer dan 70% van de wedstrijden is gespeeld van de competities dus gewoon geldig verklaren. Het is niet anders. Clubs hebben ook de inkomsten hard nodig om aan betalingsafspraken te kunnen voldoen.

19 maart 2020 om 14:20

Kans lijkt me zeer klein dat er gewoon kampioenen aangeduid worden. Zeker in Spanje, Nederland, Duitsland en Italië is dat niet goed te praten ten opzichte van andere teams. Daarnaast is het al eerder gebeurd bij het uitbreken van WO II. Dan zijn er ook geen kampioenen uitgeroepen.

19 maart 2020 om 14:23

@lierse1997 Was er toen uberhaupt sprake dat er wedstrijden gespeeld waren rond die tijd? Dit seizoen zijn er wel meer dan 70 % van de wedstrijden gespeeld natuurlijk en zijn de financiële belangen nu veel groter geworden dan toen in de tijd van WO 1. Maar wat voor beslissing er ook genomen zal worden er zullen altijd clubs bij zijn die zich benadeeld zullen voelen.

19 maart 2020 om 14:29

@Mitchkot, ik had met trouwens vergist het moest WO I zijn.

19 maart 2020 om 14:33

Want? Ik ben voor Ajax dus zeker niet objectief. Maar sommigen hier doen alsof we pas 5 speelronden onderweg zijn. Driekwart van de competitie is al gespeeld. En met elke beslissing benadeel je wel teams. Wat een vergelijking ook, een Wereldoorlog met een virus.

19 maart 2020 om 14:34

Wellicht Europese plekken aanwijzen op basis van huidige stand, maar verder geen officiële titels uitdelen. Ofzo. Ik weet niet. Blijft gekke situatie.

19 maart 2020 om 14:41

Van de week werd toch al naar buiten gebracht dat de Eufa dan gaat bepalen wie er kampioen wordt en dat ze dan de huidige lijstaanvoerders zullen aanwijzen. Dus mocht het seizoen niet afgemaakt worden dan is er duidelijk wie kampioen is.

19 maart 2020 om 14:57

Ik heb net een artikel gelezen waarin stond dat als de competities afgeschaft werden de UEFA net geen kampioenen zou uitroepen.

19 maart 2020 om 15:13

Ik geloof niet dat de Uefa daarover gaat, ze kunnen wel een advies/richtlijn geven maar het zijn uiteindelijk de nationale bonden die de nationale competitieregels bepalen en wel of niet een kampioen uitroepen. Er zal achter de schermen druk gelobby'd worden door clubs, want sommigen hebben baat bij volledig cancellen, en anderen weer bij de huidige stand nemen.

19 maart 2020 om 15:16

@lierse1997 - Dat stond er niet, er stond in dat Ceferin ontkende wat AS schreef. Die spraken er namelijk van dat de Uefa zou adviseren om de tussenstanden in eindstanden om te zetten en zo kampioenen aan te wijzen. Ceferin verklaarde dat de Uefa ervan uitging dat de competitie hervat zouden worden en dat ze geen advies gaven aan de bonden. Kortom, het is dus noch uitgesloten noch zeker dat er kampioenen worden uitgeroepen. Enige persoonlijke bezwaar wat ik heb is dat Ceferin met deze opmerking ruimte schept voor chaotische oplossing dat ieder land een totaal andere optie kiest. Stel je voor dat ze in Portugal en Frankrijk wel een kampioen uitroepen, in Duitsland en Nederland de hele competitie schrappen en in Spanje en Italiã« wel de stand aanhouden maar zonder kampioen / promotie / degradatie. Dan gaan er dus clubs Europa in op basis van de uitgeroepen eindstand dit seizoen, de eindstand van vorig seizoen of op basis van de coeffientenlijst. Ik denk dat het wel zaak is dat we de oplossingen harmoniseren.

19 maart 2020 om 15:26

@aJax2019: De Spaanse griep(ook een virus) heeft naar schatting tussen de 20 en 100miljoen mensen het leven gekost. Niet veel meer of minder dan WOII volgens mij. Nu is het Coronavirus niet zo dodelijk als de Spaanse Griep destijds, maar dit kan muteren.. Mijn punt is: de vergelijking tussen virusuitbraak em oorlog is zo gek nog niet.

19 maart 2020 om 15:27

Meest waarschijnlijk scenario is dat er geen kampioen wordt uitgeroepen voor de competities. Waarschijnlijk wordt de huidige stand wel de basis voor Europacup voetbal komend jaar (dus Ajax CL en AZ voorronde enz)denk dat dat in NL ook een terechte beschouwing is van het seizoen. Natuurlijk was AZ nu goed bezig maar ook niet super en Ajax kreeg wel steeds meer spelers terug van blessures, Ajax was gewoon kampioen geworden en AZ tweede. Derde denk ik PSV voor Feyenoord. Wel sneu voor AZ en Feyenoord omdat die weer moeten verkopen om gezond te blijven dus volgend jaar moeten ze het weer met een mindere selectie doen.

19 maart 2020 om 16:47

Europees zijn er meer scenario's. Als de El/cl definitief gecancelled wordt, kan Uefa ervoor kiezen om voor komende seizoen dezelfde tickets aan de landen als aan het begin van dit seizoen (volgens Uefa ranking 2018), of op basis van de nieuwe 2019 ranglijst. Vervolgens is het aan de nationale bonden welke clubs die tickets precies gaan krijgen: volgens ranglijst/beker van vorig seizoen, de winterstand, of de bevroren ranglijst van nu. En dat kan elke nationale bond vervolgens individueel beslissen. Er zijn dus enorm veel verschillende scenario's mogelijk.

19 maart 2020 om 16:59

@rikkinho, zou je kunnen doen maar denk niet dat andere clubs akkoord gaan en waarom blijven mensen maar denken dat er zo makkelijk Europees voetbal gaat worden gespeeld. Houdt gewoon rekening met geen Europees voetbal hoe groot de belangen ook zijn. Tevens kunnen de Uefa en Knvb niet zomaar een kampioen uitroepen zonder toestemming van de clubs dat kan alleen als er een meerderheid akkoord geeft maar denk je echt dat de degradanten akkoord gaan en de ploegen die nog kans maken op CL ook? In Spanje kan het door de regels in Nederland zijn die regels er niet dus kan het ook niet. Maar zoals ik zeg ik verwacht dat er volgend seizoen geen CL of EL is alleen nationale competities zodat elk land op zijn eigen manier het virus kan beperken en kan behandelen. Geen CL of EL betekend dat de begroting van clubs moeten worden aangepast maar dat zou het minste probleem zijn voor Nederlandse clubs ik denk dat clubs uit de grotere competitie daar een probleem mee gaan hebben.

19 maart 2020 om 17:01

@hangover96, Leuk idee zie je het al voor je de Knvb die even gaat bepalen welke clubs wel en niet in de CL (als deze al gespeeld gaat worden) mogen deelnemen.... Gaat niet gebeuren gewoon een jaartje geen Europees voetbal misshien het makkelijks voor iedereen.

19 maart 2020 om 18:57

Waarom zou de El/cl niet doorgaan als de nationale competities wel gewoon doorgaan? Dan gaan toch gewoon dezelfde teams als vorig jaar naa de El/cl, die hebben immers hun competitie niet afgemaakt. De Knvb moet sowieso een knoop doorhakken, zowel nationaal als Europese tickets.

19 maart 2020 om 19:53

Nou omdat je nationaal een plan kan maken mbt aanpak. Niet europees want kan niet als sommige landen nog besmetting hebben stel je voor Italiaanse teams of Nederlandse teams mogen niet reizen wat dan 3-0 reglementair verlies?

19 maart 2020 om 14:53

Met de afgelasting van het EK zie ik geen reden waarom de competities niet gewoon uitgevoetbalt kunnen worden. Stel je kunt na 30 april weer voetballen. Er moeten nog 9 wedstrijden gespeeld worden in de meeste competities, dan ben je voor half juli wel klaar.

19 maart 2020 om 15:01

Omdat contracten van spelers dan niet doorlopen, je zit met kwalificatie van het nieuwe seizoen, spelers moeten vakantie krijgen en je hebt een voorbereiding nodig. Daarnaast als je weer kan voetballen moet je eerst 3 weken voorbereiding houden zodat iedereen weer een beetje fit kan worden want er kan nu niet getraind worden met ze allen. Kortom het moet echt meteen op 1 mei kunnen om te voetballen anders gaat het echt niet gebeuren.....

19 maart 2020 om 15:06

Aflopende contracten kun je op inspelen. Iedereen heeft hetzelfde probleem m.b.t. voorbereiding en fit worden, dus wat mij betreft geen nadeel voor een bepaalde club. Waarom moeten spelers vakantie krijgen?? En je kan de competitie 2020/2021 iets later laten beginnen.

19 maart 2020 om 16:24

Waarom moeten spelers vakantie krijgen, is dat een grapje? Het zijn mensen met recht op vakantie, geen robots. Iedereen heeft hetzelfde probleem met fit worden ja, maar leg maar is aan de spelers uit dat ze zonder fit te worden aan het seizoen moeten beginnen. Dat gaat geheid blessures opleveren, dat kan je niet maken. Daarnaast kan je het volgende seizoen niet later beginnen want je moet op tijd klaar zijn voor het EK. Daarnaast beginnen in Juli gewoon de CL voorrondes weer dus voor die tijd moet het klaar zijn, vandaar de deadline van 30 juni van de Uefa.iedereen die denkt dat dit seizoen nog uitgespeeld gaat worden weigert de realiteit te accepteren.

19 maart 2020 om 20:18

Hoe wil jij op aflopende contracten inspelen? Volgens mij begrijp je het niet helemaal. Clubs huren spelers tot een bepaalde tijd. Wie zegt dat de speler langer wil blijven? Spelers worden per bepaalde datum verkocht. ect ect ect.

19 maart 2020 om 15:03

Je hebt nu vier mogelijkheden:1. Competitie wordt uitgespeeld. 2. Competitiestand nu is eindstand. Ajax kampioen en CL, AZ tweede voorronde CL, enz. 3. Competitie na 17 wedstrijden eindstand, Ajax CL, AZ voorronde CL, enz. 4, Competitie ongeldig, eindstand vorig seizoen Ajax CL, PSV voorronde CL, enz. Kies maar.......wat is het eerlijkste...

19 maart 2020 om 15:14

Ik neem aan dat ze dan ook de Uefa ranglijst van vorig jaar aanhouden, oftewel onze kampioen speelt voorronde CL.

19 maart 2020 om 15:29

5: seizoen wordt uitgespeeld vanaf september tm december en nieuwe seizoen start 1-1-21 en loopt tot 31-12-2021. Vervolgens is er tussen half mei en juli een break, ivm interlands en EK etc. China en de VS doen dit al op deze manier.

19 maart 2020 om 15:29

@CoJW: wat het eerlijkst is: dat is geen lastige vraag. Optie 1 uiteraard... Welke het gaat worden, daar durf ik dan weer niet op te antwoorden

19 maart 2020 om 15:36

De Uefa ranglijst werkt altijd een jaar vooruit. Dat wil zeggen, de punten die je over 2015, 2016, 2017, 2018 en 2019 het aantal plekken CL bepalen gaan pas in voor 2020-2021 (en niet voor 2019-2020). Anders weet je namelijk vooraf aan een seizoen niet welke plekken recht geven op welke tickets in je competitie. Dus onze kampioen speelt waarschijnlijk gewoon rechtstreeks CL. Enige uitzondering zou zijn als er een CL winnaar van 2019-2020 gaat komen die zich in eigen land niet gekwalificeerd zou hebben. Als de CL winnaar er niet komt (of zich in eigen land alsnog weet te plaatsen) dan gaat onze nummer 1 rechtstreeks de CL in.

19 maart 2020 om 15:47

De competitie ongeldig verklaren is de meest eerlijke. Dit probleem overstijgt alles helaas. Je kan clubs niet als kampioen verklaren, ook al hebben paar clubs al een uitzicht op het kampioenschap. Het is een moeilijke beslissing.

19 maart 2020 om 16:02

@millonario - Zolang je maar 1 lijn kiest als Europa vind ik ieder scenario bijzonder nadelig, maar wel rechtvaardig. Er valt voor beide scenario's een boel te zeggen en vooral een boel tegen te werpen. Maar ik hoop dat iedereen wel begrijpt dat het meest oneerlijke zou zijn als iedere competitie een totaal ander besluit neemt.

19 maart 2020 om 17:02

Hahaahahaha gewoon competitie nietig verklaren of een play off hoort er niet bij ! Gewoon afwachten ik denk volgend seizoen helemaal geen CL of EL door deze crisis!

19 maart 2020 om 20:20

eindstand van vorig jaar zou inhouden dat ajax VCL speelt of niet?

19 maart 2020 om 15:27

Die kans lijkt met de dag waarschijnlijker. Maar net zoals er weken geleden nog veel mensen absoluut geen voorstander waren van inreisverboden, het cancelen van evenementen, scholen dicht of een lockdown moet er eerst draagvlak ontstaan voor deze maatregelen. Ik denk dat het draagvlak er nu nog niet is, veel mensen hopen nog (ik zelf stiekem ook) dat we de competitie nog kunnen hervatten. Maar realistisch gezien lijkt die kans steeds verder te krimpen.

19 maart 2020 om 17:06

Idd Adzevedo, helemaal waar. Ook een jaar geen EL of CL moeten we eens tot de mogelijkheden gaan bekijken want ik denk dat sommige teams niet eens kunnen deelnemen aan een nieuw europees seizoen dan heb je een uitgekleden vorm van CL en de EL is dan een hele slechte beker als je die dan zou winnen. Het beste is seizoen nietig verklaren lijkt mij ook dat iedere club daarmee het beste kan leven wellicht kan je 2 ploegen laten promoveren uit de KKD en een seizoen met 20 clubs spelen omdat er toch geen EL en CL is kan je paar doordeweekse rondes spelen. Je zou ook gewoon de KKD ploegen financieel kunnen compenseren. Maar gezien het probleem is nietig verklaren het makkelijkste en Europees voetbal zet dat maar zeker tot September uit ons hoofd wellicht langer.

19 maart 2020 om 17:20

Zover zal het niet snel komen, want dat betekend dat zowel de Uefa alle grote clubs van Europa namelijk een enorm vet probleem hebben : ze lopen tientallen miljoenen mis. Dat gaat hele begrotingen wegslaan en veroorzaakt een crisis van nog grotere omvang. Dat ze dit niet afgemaakte seizoen laten lopen beschouw ik als realistisch, maar de kans dat we volgend seizoen helemaal geen Europees voetbal hebben is denk ik echt een brug te ver. Maar goed, het helemaal uitsluiten zal ik niet. Ik denk dat we eerst naar het lopende seizoen moeten kijken. Dan praat je dus over de periode tot en met 1 juli, 3.5 maand vooruit kijken is in een crisis waar binnen 24 - 48 uur hele perspectieven veranderen al bijzonder ver vooruit. Enige les die we hopelijk er sowieso gaan uithalen is dat er een richtlijn voor voortijdige seizoensbeëindiging moet komen. We zitten nu met een situatie waarin niemand het weet. De Uefa heeft een precedent van Servie uit 1999 waarin ze de competitie gestaakt hebben en een kampioen uitriepen. Tegelijk valt er ook voldoende te zeggen voor het schrappen van een eindstand. De mensen die met deze taak belast worden wens ik alle wijsheid en geluk toe, je gaat heel veel mensen tegen de schenen trappen (welke beslissing dan ook).

Pijnlijk om te zeggen, maar Liverpool lijkt geen kampioen te worden. Eerlijkste is om de competitie nietig te verklaren.

19 maart 2020 om 14:14

Gaat niet gebeuren. Clubs hebben ook uitgaven gemaakt voor dit seizoen dus moeten ze ook weer inkomsten binnen krijgen dit seizoen. Dat gaat dus niet als je het seizoen nietig verklaard.

19 maart 2020 om 16:13

Mitchkot, Je blijft maar terugkomen op de uitgaven dat kan financieel gecompenseerd worden door de knvb of overheid (dat is mij om het even) de grootste kosten voor lokale overheid zijn voetbalwedstrijden en de beveiliging dus ik denk dat sommige grote gemeente dit best wel willen doen. Daarbij bestaat er een recht van overmacht waardoor je sommige contracten kan verbreken en ons is inmiddels duidelijk dat de overheid deze bedrijven zal helpen waar nodig. Dus je hele argument waarmee je hoopt dat er een kampioen word aangewezen of je hier aan het vissen bent naar discussie gaat niet meer op. Het seizoen nietig verklaren gaat makkelijk als daar geen regels voor zijn gemaakt helaas kunnen er in sommige competities het kampioenschap worden opgeeist ivm de gezamenlijk opgestelde regels (zoals in spanje) helaas bestaat dit niet in Nederland en mag zelfs de Knvb of de Uefa zonder goedkeuring van de eredivisie bv en de clubs niet een kampioen aanwijzen. Nu zeg ik niet direct dat de Europese tickets niet worden uitgedeeld maar als het moet dan zou de CL deelnemer een aanzienlijke hoeveelheid van de premies moeten afstaan aan de andere clubs of de eredivisie bv als compensatie voor geleden kosten of iets anders zullen andere clubs dit nooit toestaan. Maar ik zal je eerlijk zeggen dat als we deze competitie nog kunnen uitspelen het in een play off vorm gaat gebeuren want 28 April (streef datum uefa) halen wij niet en misschien word een beetje realisatie ook hoogtij bij de uefa en sommige fans. Hoe zie je volgend seizoen CL en EL gespeeld worden sommige landen zijn wellicht niet eens in staat om een voorronde of deelname te kunnen spelen wat gebeurd er dan teams uit Italie (of voor jou de kampioen van landen) kunnen niet spelen of reizen want denk er maar aan dat geen enkele regering zit te wachten op 40 mensen (voetbalteam incl begeleiding) uit een besmet land in je land waar je misschien net het virus onder controle hebt. Ook kan je zo de nationale competitie in gevaar brengen bijvoorbeeld Ajax speelt tegen Juventus enkele spelers van Juventus hebben corona besmetten in die wedstrijd Ajax spelers waardoor Ajax in het aankomende weekend in de eredivisie 8 spelers moet missen. Leg me dat even uit dit kan toch zorgen voor gigantische problemen bij de clubs die jij perse een Europese ticket wil geven? Dan heb je misschien halverwege dat Utrecht 1ste staat met 8 punten voorsprong op Vitesse en gevolgd door Willem II met 9 punten. Want de clubs die volgens jou de inkomsten niet konden missen kampen wekelijks met besmette spelers en kunnen niet hun sterkste team opstellen. Snap gewoon dat drastische tijden tot drastische maatregelen gaan leiden. Volgend seizoen en ik zeg het nu geen CL of EL en zullen voor de volksgezondheid van elk land alleen nationale competities worden afgewerkt met wellicht wel of geen toeschouwers(afhankelijk van de groepsbesmetting) Deze start in Augustus en eindigd in Mei van het jaar 2021 op basis daarvan kan je weer Europese tickets gaan verdelen want ik verwacht dat er in voldoende landen inmiddels groepsimmuniteit is opgebouwd of er in een vaccinatie tegen Corona. Dit seizoen moet je dan nietig verklaren en dit zal geen probleem zijn voor de grote clubs in Nederland die zullen dan hun begroting aanpassen en sluitend maken iets wat makkelijk kan en een speler verkopen indien mogelijk. De Knvb zou de KKD ploegen moeten helpen financieel en de clubs uit de eredivisie zullen misschien iets meer geld uit tv rechten moeten afstaan aan de KKD ploegen zodat zij ook bestaansrecht hebben. Maar die onzin die je overal roept dat het met uitgave heeft te maken stop daarmee. Als je weet dat er minder in gaat komen ga je ook minder eruit doen. Wellicht zullen we volgend seizoen meer talenten zien doorbreken en minder transfers aankomende zomer maar dat zal dan alles zijn. Voetbal is in deze maar bijzaak en financiën en europees voetbal helemaal.

19 maart 2020 om 14:15

Of gewoon doorspelen tot 30 juli. Dan kan prima als je de transferwindow verplaatst naar 1 augustus en het nieuwe seizoen op 5 september start. Alleen de spelers met aflopende contracten kunnen dan nog van club verwisselen, maar dit zijn er niet veel en waarschijnlijk alleen wat 30 plussers.

19 maart 2020 om 16:26

In Juli zijn er al voorrondes Cl/el. Daar kan je niet pas in September mee beginnen want je moet 4 rondes voorronde spelen. En hoe geef je dan je spelers vakantie als je in Augustus voorrondes moet spelen?

19 maart 2020 om 20:30

Kijk maar even naar Ado. helft van de spelers zal weglopen. Dus je kunt niet zo makkelijk zeggen dat het meevalt.

19 maart 2020 om 14:21

En er staat in dat de competitie hoe dan ook wordt afgemaakt

19 maart 2020 om 14:25

Competitie afmaken is uiteraard de beste oplossing. Ik weet alleen niet hoe realistisch dat op dit moment is.

19 maart 2020 om 14:29

Pijnlijk om te zeggen, want Liverpool wordt wel kampioen en dat is ook het eerlijkste en zeker met deze nieuwe maatregelenjouw reactie zegt voldoende, om te weten, dat je geen fan van Liverpool bent en alleen maar herrie wilt schoppen, schande zulke figuren, want dit zijn geen voetbal liefhebbers.

19 maart 2020 om 14:39

Excuus als ik een Liverpool fan boos heb gemaakt. Gelukkig hoeven jullie je geen zorgen te maken over de Champions League, die kunnen jullie toch niet winnen. Ieder weldenkende voetballiefhebber weet overigens dat dit een serieuze optie is, maar we gaan zien hoe dit afloopt.

19 maart 2020 om 14:56

Haha Huubvisser is echt geen Liverpool fan Er gaan ook geruchten dat eindstand bepaalt wordt op basis stand helft competitie. Helaas voor jou stond Liverpool toen ook 1e!

19 maart 2020 om 15:09

Om eerlijk te zijn ben ik geen Liverpool fan, maar ik heb ook niks tegen Liverpool. Ik ben enkel realistisch

19 maart 2020 om 15:47

Dat ben je niet..kom maar eens met argumenten waarom het nietig verklaren van een competitie wat al 29 weken onderweg was het meest eerlijke is?clubs hebben zelf een boekhouden wat sluitend moet zijn. Zij zitten met sponsoren, salarissen die betaald zijn en televisie gelden die zij hebben gekregen op basis van de competitie die zij op dit moment aan het spelen zijn.zij zitten met contracten die dit jaar aflopen (zie Spurs) of die net in gaan (ziyech bij Chelsea).daarnaast zit je dan met een probleem voor de Champions League, Europa League.. Hoe wil je dat gaan doen? Weer helemaal vanaf 0 beginnen? Dus Ajax weer tegen Chelsea? Mag Ziyech dan voor Ajax uitkomen of mag hij dan voor Chelsea uitkomen? Wat moeten de clubs doen met het verkregen geld uit de CL? Wie gaat dat betalen? Wat gebeurt er met het TV geld van de resterende CL / EL wedstrijden?kortom, het is geen Fifa spelletje waar je alles even op kan schuiven... Er komt ontzettend veel bij kijken. Niet voor niets wil men het liefst alles uitspelen. Enige waar je dan tegen aan zal lopen is de deadline van 30 juni. Want 1 Juli is een Ziyech Ajax speler af.. Is Vertonghen transfervrij en ga zo maar door..

19 maart 2020 om 17:17

Booya_410 In de eerste plaats is het enige argument dat je hoeft te gebruiken om de competitie nietig te verklaren is dat de competitie niet uitgespeeld is. Om vervolgens geen kampioen uit te spreken is het argument dat er nog geen ploeg is die genoeg punten heeft gehaald om zich kampioen te noemen. Alle andere mogelijkheden leveren te veel discussie op met als gevolg dat er talloze nieuwe afwegingen gemaakt moeten worden. Dan even op al jouw vragen. Ik zie daar weinig onoplosbare problemen. De stand van het vorige seizoen telt en van daaruit ga je weer loten. Transfer kunnen gewoon doorgaan, het verdiende geld kan men behouden, het nog niet verdiende geld zal niet uitbetaald worden. Ziyech speelt dan dus gewoon voor Chelsea en mogelijk speelt Ajax tegen een hele andere tegenstander.

19 maart 2020 om 15:02

Waarom zou dat nou weer het eerlijkst zijn? Ik vind dat alle competities gewoon door moeten gaan waar ze gebleven zijn. Desnoods speel je het volgende seizoen minder wedstrijden. Dit kun je bijvoorbeeld doen door uit en thuiswedstrijden te schrappen en alleen 1 ontmoeting te doen in een neutraal stadion. Ook zou je de competitie kunnen splitsen in 2 delen en alleen de nummers 1 tm 10 van het jaar ervoor tegen elkaar te laten spelen en zo ook met de nummers 11 tm 20.

19 maart 2020 om 15:37

Kans dat het seizoen nietig wordt verklaard is miniem. Daar hangen zoveel dingen aan vast die dat heel moeilijk zouden maken. En dan gaat het niet enkel om Europese plekken, maar om al reeds betaald tv-geld, sponsorships. Clubs hebben dat geld al uitgegeven en kunnen dat niet teruggeven.startdata van seizoenen zijn ook niet vastgelegd en kunnen makkelijk verplaatst worden.

19 maart 2020 om 17:54

@HuubVisser wat een onzin! Alles ligt stil, het is eerder hervatting dan nietig verklaren. Ook tijdtechnisch tot aan het EK helpt dit verder in de hand, het seizoen 2020/2021 gewoon overlappen. Pas na het EK in 2021 dus een nieuw seizoen starten. Je kunt toch niet na 28 speelrondes nietig verklaren wtf ... Waren het een klein aantal speelrondes oké prima alles kon nog maar zo dichtbij het eind is dat heel lomp.

Wat opzicht best wel goed plan kan zijn omtrent de nationale competities en Europese competities, is als volgt: Alle competities laten uitspelen tot 30 juli (niet juni, vanwege tv-contracten. BPL heeft hun bijv. tv contract tot 30 juli). Dit klinkt misschien wat vreemd met aflopende contracten, etc, maar in Scandinavische landen gebeurd dit al eeuwen. Deze competities beginnen in april en eindigen in oktober, waar dus ook halverwege spelers weggaan. Transfermarkt kan sowieso makkelijk verschoven worden van 1 juli naar 1 augustus. De transferperiode om spelers te kopen wordt dan tussen 1 augustus en 4 september i.p.v. 1 juli t/m 31 augustus. Alleen de spelers met aflopende contracten kunnen dan na 30 juni nog van club verwisselen, maar dit zijn er heel weinig en meestal 30 plussers die aan het aftakelen zijn. --------------------------------------------------------------- Vervolgens moet het nieuwe seizoen laten starten vanaf 5 september 2021 i.p.v. begin augustus 2021, zodat de voetballers ook genoeg rust krijgen in zomerstop. Om het seizoen vanaf 5 september alsnog op tijd te kunnen afronden voor het EK 2021, is het slim om de League Cup voor 1 jaar af te schaffen en de FA Cup te spelen zonder replays. Op deze manier creëer je genoeg ruimte om het seizoen op tijd af te ronden voor het EK. De CL wedstrijden kunnen het beste gewoon in de maand juni 2020 worden afgerond, maar daar is dan ook alle ruimte voor, omdat de nationale competities tot 31 juli lopen. Je kunt dus vanuit dit perspectief gemakkelijk de nationale competities door laten lopen tot 31 juli i.p.v. 30 juni en is er geen rede tot haast om alles voor 30 juni klaar te hebben. Alleen bij EL en CL is het wel van belang om het voor 30 juni klaar te hebben, maar in EL en CL zijn er nog maar 5 wedstrijden te spelen. (Per ronde tellend), dus dat kan ook in maand juni worden afgerond. Wat mij betreft is dit de ideale oplossing. ------------------------------------------------ Verder moet men ook niet vergeten dat de UEFA al jaren lang de 1ste ronde CL en EL al vanaf 25 juni (of rond die datum VOOR 1 juli) steeds begint. Als de kampioen uit Wales, Luxemburg, Armenie, San Marino, Andorra, Kosovo, Gibraltar, Faroer Eilanden, Noord-Ierland en Montenegro al vanaf VOOR 30 juni beginnen, waarom zou je dan niet na 30 juni nog de nationale competities kunnen uitspelen? De clubs uit Montenegro, Luxemburg, noem het maar op, krijgen toch ook al jaren lang te maken met aflopende contracten op 30 juni, maar toch spelen de kampioen uit deze landen al voor 30 juni de 1ste ronde van CL en na 30 juni de return. Daar hoor je dan niemand over met problemen, rondom aflopende contracten en transfers. Ik denk daarom dat je best de nationale competities kan laten uitspelen tot nu 30 juni, zeker als je de transferperiode ook gemakkelijk kan verzetten met een maand. Volgend jaar zal er dan meer gesneden moeten worden in het programma door de nationale beker rondes in te korten of het 2e nationale beker toernooi, zoals League Cup in Engeland en Coupe De La Ligue in Frankrijk af te schaffen. ------------------------------------------------------------ Verder heeft het doorvoetballen tot 30 juli ook geen nadeel in de CL en EL dat vanaf eind juni begint. Wat namelijk het geval is, is dat dat bijna alle competities die vroeg beginnen in het Europese seizoen, zoals de Zweedse, Noorse, Baltische staten, Ierland, noem het maar op, allemaal vanaf april tot november hun seizoen is. Deze bonden kunnen dus gemakkelijk hun competities verschuiven tot december, zonder dat je daarmee een domino effect creëert, aangezien deze landen dus een super lange stop hebben in de winter. Alleen de landen: Denemarken, Zwitserland, Cyprus, Servie, Schotland, Polen, Azerbeijan, Israel, Bulgarije, Romenie, Slowakije, Slovenie, Lichtenstein, Hongarije, Noord-Marcedonie, Albanie, Bosnie, Luxemburg, Armenie, Malta, Georgie, Wales en Montenegro hebben geen competitie van april tot november, maar zelfs dat hoeft geen nadeel te zijn. Veel van deze competities hebben namelijk of een play-offs op het einde, zoals in: Belgie, Polen, Servie, Cyprus, Wales, Schotland, Denemarken, Israel, Bulgarije, Roemenie, Slowakije, Hongarije, of een competitie waarin ze vier keer tegen elkaar spelen in twee delen, zoals in bijvoorbeeld Zwitserland, Slovenie, Azerbeijan, Noord-Macedonie, Moldavie, Albanie, Bosnie, . Dit maakt het veel gemakkelijker om bij hen bijvoorbeeld de eindstand te bepalen van voor de play-offs of om de eindstand te bepalen van the first half of the season, zoals bij Zwitserland etc, omdat deze clubs vier keer tegen elkaar spelen in twee delen van de competitie. Luxemburg, Malta en Armenie zijn de enige competities die niet zo'n play-offs of twee delen competitie hebben en dus niet kunnen terugvallen op de eindstand zonder play-offs of eindstand in first half of the season waarin ze al twee keer tegen elkaar hebben gespeeld, terwijl ze wel al begin juli moeten beginnen met de 1ste ronde EL en CL. (eigenlijk 2e ronde als je de werkelijk 1ste ronde als Preliminary round beschouwd). --------------------------------------------------------- Verder is er ook nog een dingetje dat de nummer 7 van: Italie, Spanje, Engeland, Duitsland, Portugal en Rusland al 23 juli moeten beginnen met 3e voorronde EL, maar ook dit kan opgelost worden door deze clubs in deze ronde slechts 1 wedstrijd te laten spelen op neutraal terrein op 30 juli i.p.v. twee wedstrijden op 23 juli en 30 juli. Dan geef je deze topcompetities de tijd om hun competitie tot 25 juli af te ronde. Dan hoeft er ook geen scenario te bestaan dat de eindstand van nationale competitie nog niet bekend is, maar nummer 7 wel al voorrronde EL moet spelen.

19 maart 2020 om 14:17

Hartstikke leuk idee maar het is echt enorm optimistisch om te denken dat we voor 30 juli uberhaupt aan voetballen toe gaan komen. In eerdere posts sloeg je de plank volledig mis door dit virus als een lullig griepje weg te zetten en uit dit verhaal blijkt wederom dat je maar aan een ding kan denken: voetbal moet doorgaan. Uit pure interesse trouwens, wat beweegt je ertoe om uit te zoeken dat Luxemburg, Malta en Armenie geen play-offs hebben? Of haal je al deze info in zijn geheel ergens anders vandaan?

19 maart 2020 om 14:23

Dat is om uit te leggen dat alleen die competities een nadeel hebben dat in hun competitie de teams nog niet twee keer tegen elkaar gespeeld hebben en je daarom nog geen eindstand kan bepalen, zoals in Belgie wel het geval is, omdat zij nog maar 1 speelronde hoeven te spelen tot de play-offs, waarvan de play-offs nog niet gespeeld hoeven te worden. Luxemburg, Armenie en Malta kunnen niet hun competitie tot eind juli laten uitspelen, omdat zij begin juli al voorronde CL en EL moeten spelen.

19 maart 2020 om 14:36

Ik snap waartoe het dient maar de vraag is wat jou beweegt om dat uit te zoeken?of copy paste natuurlijk. En nogmaals, mooi idee maar dit gaat niet gebeuren, je onderschat de gevolgen wederom schromelijk.

19 maart 2020 om 14:59

Er zitten nogal wat haken en ogen aan dit verhaal. Om te beginnen gaat de transfer window in veel landen al in voor 1 juli. In Engeland bijvoorbeeld op 10 juni al. Alleen gaan veel contacten pas in vanaf 1 juli omdat dat het begin van het nieuwe voetbal seizoen is. Daarnaast zijn er natuurlijk al een hoop transfers gedaan. Denk aan all huur deals die 31 juni aflopen. Maar ook aan contracten die al afgesloten zijn zoals Ziyech die naar Chelsea gaat. Afhankelijk van de club zijn er meer dan genoeg spelers met aflopende contracten. Dat zijn echt niet alleen 30 plussers, ook spelers die om wat voor reden dan ook niet wilden verlengen, of die ergens een jaar wilden spelen om hun carriere een nieuwe boost te geven. Feyenoord zou bijvoorbeeld door aflopende contacten en huur deals 7 spelers van de a selectie kwijt raken zonder dat ze daar direct een vervanger voor kunnen halen.zo wie zo is het ook nog maar de vraag of de transfer periode in Europa zo maar ingekort mag worden. In principe heeft het betaald voetbal al een uitzonderingsregeling bedongen in Europa m.b.t. het wisselen van werkgever voor voetballers. Die kun je wel oprekken, maar niet zo maar verder inperken, uiteindelijk zijn voetballers ook gewoon, zij het duur betaalde, werknemers die dezelfde rechten hebben om van baan - werkgever te wisselen als alle andere mensen. De reden dat je in de scandinavische landen mensen niet zo snel hoort over spelers die vertrekken is dat ze in een seizoen nog steeds net zo veel transfer windows hebben, een voor/ aan het begin en een in het midden. Wanneer je door gaar spelen na juni heb je er in feite 3 in een seizoen. Daarnaast is het maar de vraag of je vanaf juni wel gewoon kan voetballen. Er zijn ook een hoop practische bezwaren. Bijvoorbeeld veel hulpdiensten worden nu overuren gedraaid en verloven ingetrokken. Dan kun je niet van die mensen verwachten dat ze als dit afgelopen is nog weer extra uren gaan draaien omdat het voetbal seizoen moet worden afgerond terwijl ze in die periode vrij zouden heben. Verder zit je met de reeds afgesloten TV contacten, sponsor deals en geplande speel data. Dat je nu niet kan spelen is verzekerings technisch duidelijk.wanneer ze echter na dat dit virus weg is nog steeds schema's in de war gaat schoppen en competities - beker toernooien gaat cancelen dan is dat een keuze.

Football Manager to the rescue in deze dagen... Jammer natuurlijk, maar heel verstandig dit besluit. Het zal me verbazen als we uberhaupt voor Juli voetbal te zien krijgen

Logisch besluit. Ze zijn gelukkige van hun oorspronkelijke strategie afgestapt en nemen steeds zwaardere maatregelen. Hopelijk hebben ze niet teveel tijd verloren in Engeland want er zijn al best veel besmette gevallen bekend.

Helaas geen voetbal meer de aankomende weken, maar hoe prachtig zou het zijn als je over 50 jaar kan zeggen tegen je kleinkinderen dat er een tijd was dat Liverpool 25 punten meer had dan de rest vd competitie en alsnog geen kampioen is geworden

19 maart 2020 om 14:23

Veelzeggend dat zelfs in deze situatie Liverpool de meest besproken club is. Niet verbazingwekkend, wel veelzeggend. Het Ajax van Engeland.

19 maart 2020 om 14:52

meer het Feyenoord maar dan met meer Europese prijzen. Eens in de 20 a 30 jaar kampioen en beide You never walk alone.

19 maart 2020 om 15:28

Elke koploper is vaak de meest besproken club. Zeker in Engeland. Historisch gezien zijn United en Liverpool ook gewoon grootmachten waar zeker United in Engeland veel 'last' van had. Niemand gunde ze eigenlijk iets en je ziet dat het -nu het minder is en weer beter begint te worden- ze nu iets meer gegund wordt dan toen. Evenals City. Het ging een paar jaar subliem en trapten elk record aan flarden. Vervolgens zei iedereen "ja, maar ik kan het ook met zoveel geld" etc. Nu zat men te wachten op verliespartijen van Liverpool, bijvoorbeeld tegen Atletico.. Zo werkt het nou eenmaal, is niet per se 1 specifieke club. Gewoon de club die op dat moment sterk is.

Logisch besluit gezondheid is het belangrijkste.

Bij de f1 hebben ze nu al zomerstop. Misschien ook iets voor het voetbal? Gewoon doorgaan, zonder vriendschappelijke wedstrijden. Voor we weer kunnen ballen is het misschien wel juni/juli.

Verwacht in Spanje en Italië helemaal geen voetbal meer voor deze zomer. Ook in Nederland worden er nog zwaardere weken verwacht. Verwacht dat Nederland zal volgen

Als coronavirus nog de hele wereld heerst na 1 april of later kan het zijn dat Uefa+fifa met bonden om de tafel gaan om te beslissen wat er met alle competities dit seizoen gaat gebeuren. Het hangt ook veel af van de maatregelen van een landsregering die blijft voorzetten om proberen de verspreiding in te dammen. Ik ben ook bang dat het veel langer gaat duren na 1 april zelfs. Het is misschien beter dat ze over een paar weken zullen aankondigen dat de standen van nu definitief aangemerkt als eindstand voor volgende seizoen voor plekken in CL en EL. Kijk, voetballers trainen nu even voor zichzelf thuis afgezonderd van een samenhang in een ploeg die normaal op het trainingscomplex traint voor volgende wedstrijd.

In Servië was de kampioen in '98/'99 na 24 van de 34 wedstrijden gewoon het team dat op dat moment op de eerste plaats stond nadat de competitie door onregelementaire bombardementen was gestopt. Denk niet dat het anders zal zijn in Engeland. Zeker wanneer er nog een paar speelronden worden afgewerkt.

Dus ze hopen om in mei en juni de competitie te kunnen afronden en niet eerder. Hopelijk gaat het lukken en wordt het allemaal in april minder. Dan is het wel te doen om in die 2 maanden alles in te halen. Maar man wat een ramp, een drama. Het leven is even omver gegooid, maar goed het is ook even een goede reality check voor ons allen.

Als de competities per 1 mei weer opstarten zijn de meesten bij 2 wedstrijden in een week half juli klaar. Dan kan elke club een maand vakantie inlassen en zich daarna voorbereiden op de nieuwe competitie. Waarom lees ik hier dan zo vaak dat alle competities afbreken eerlijk is ?

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

In de wandelgangen

Zondag 25 oktober
Manchester City gaat toeslaan bij Partizan Belgrado. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren