Eredivisie-clubs kloppen aan bij SZW: ‘Voor onze toekomst vrees ik niet’

Maandag, 16 maart 2020 om

Meerdere clubs uit de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie hebben hebben voor alle spelers en personeelsleden werktijdverkorting en WW aangevraagd. In verband met de uitbraak van het coronavirus kunnen bedrijven en ook voetbalclubs hier aanspraak op doen bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De gemiste uren worden door uitkeringsinstantie UWV aan de werkgever betaald, waardoor de werknemer geen inkomsten verliest. Vitesse, RKC Waalwijk, Willem II, FC Den Bosch, De Graafschap en Go Ahead Eagles hebben hier inmiddels gebruik van gemaakt.

Nadat de regering onlangs bekendmaakte dat alle sportaccommodaties en trainingsfaciliteiten tot en met 6 april dicht moeten, zitten de spelers uit de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie thuis. "De voetballers kunnen niet trainen en dus hun werk niet uitvoeren. Dat geldt ook voor de trainers", reageert Frank van Mosselveld, algemeen directeur van RKC Waalwijk, in gesprek met de NOS. "De meeste afdelingen van de club staan in het teken van de eerstvolgende wedstrijd. Die is er voorlopig niet en niemand weet wanneer die zal zijn. We hebben de aanvraag daarom gedaan voor het volledige personeelsbestand.”

Het is vooralsnog onbekend wanneer er weer gevoetbald kan worden. Dinsdag vergadert de UEFA met alle Europese voetbalbonden over het restant van de competities. Wanneer wordt besloten om de competities af te ronden zodra het coronavirus onder controle is, valt niet uit te sluiten dat de wedstrijden in lege stadions worden gespeeld. In dat geval loopt RKC per wedstrijd tussen de 50.000 en 70.000 euro mis door misgelopen inkomsten uit onder meer kaartverkoop en horeca. Van Mosselveld benadrukt dt RKC er financieel ‘behoorlijk goed’ voor staat. “Voor onze toekomst vrees ik absoluut niet”, aldus de directeur. “Ik kan me wel voorstellen dat er clubs in de problemen gaan komen of in de problemen zijn. Laten we hopen dat deze vervelende situatie er niet voor gaat zorgen dat we clubs verliezen in het betaald voetbal.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

8 reacties (laatste reactie door fr-rkc)

Gelukkig is RKC momenteel kerngezond, zo niet een van de meest gezonde clubs in Nederland dus wij kunnen het nog wel hebben gelukkig. Wel houd ik mijn hart vast voor de clubs die er minder florisant voorstaan.

17 maart 2020 om 10:35

Rkc staat op de nominatie degradatie dus geld gaan ze sowieso nodig hebben straks in de keuken divisie.dus juigt maar niet zo gauw

17 maart 2020 om 14:45

Als je totaal niet op de hoogte bent, reageer dan gewoon niet. Waarom juich ik? Natuurlijk is het zuur voor Rkc, maar het is voor andere clubs een nog veel hardere klap. Ik zeg nergens dat het niet zonde is als je dat geld misloopt, maar we hebben dit seizoen 4 ton gevangen voor Spierings en 5 miljoen voor Frenkie de Jong. Daarnaast is er de afgelopen jaar 9 miljoen aan schulden weggewerkt, en is de club volledig ingericht op KKD-voetbal en de daar bijhorende inkomsten. Dit jaartje Eredivisie is puur winst en mooi meegenomen, maar RKC kan eenvoudig voortbestaan zonder. Neemt niet weg dat het zonde is als je bij wijze van spreke een paar ton misloopt maar mijn punt was dat wij dat makkelijk overleven, terwijl clubs als Telstar of Den Bosch zwaar in de problemen kunnen komen door dit alles.

Ik hoop in het profvoetbal eenzelfde solidariteit te zien als in de maatschappij. Ik hoop dat de grote eredivisieclubs met Feyenoord, Ajax en PSV als aanjagers, ook een solidariteitsbijdrage zullen leveren. In deze dagen kunnen we niet alles aan de overheid overlaten. Het mag niet zo zijn dat hier clubs door gaan omvallen.

16 maart 2020 om 23:57

Dus Ajax, PSV en Feyenoord moeten de salarissen betalen van de spelers van een andere club? Het moet niet gekker worden. Straks moeten ze nog expres verliezen, zodat de clubs niet degraderen of zo. Die uitkering is er niet voor niks hè. Die is er juíst voor dit soort gevallen.

17 maart 2020 om 14:49

Volgens mij moesten vorig seizoen 17 clubs rekening houden met Ajax, dat geen 3 wedstrijden in 8 dagen kan spelen, dus zou er ook iets tegenover kunnen staan in slechte tijden toch?

17 maart 2020 om 05:32

Want wat voor een solidariteit zie je in de maatschappij tussen bedrijven? Daar gaat het ene bedrijf toch ook geen kosten van een ander bedrijf voor hun rekening nemen. Bovendien hebben grotere clubs een grotere omzet, maar bijvoorbeeld in het geval van Feyenoord, hebben zij echt niet een grote buffer om even bij te springen. Die buffer heeft naar mijn idee alleen Ajax, maar die gaan echt niet even hun geld staan uitdelen. Zou ook volledig belachelijk zijn

17 maart 2020 om 14:48

Markerazzi, je kunt dat niet een op een vergelijken met het bedrijfsleven. De grote clubs hebben de kleine clubs nu eenmaal nodig hun product te kunnen tonen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Vitesse

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
7.Vitesse4110
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
O. TannaneAanvaller175
E. SturingUnknown
B. BayazitKeeper00
K. LamprouKeeper00
R. PasveerKeeper260
Ö. AktasVerdediger00
J. BrenetVerdediger40
Voor de complete selectie: Clubpagina Vitesse.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Vitesse.

In de wandelgangen

Maandag 6 april
Chelsea is bereid om tachtig miljoen euro te betalen voor Philippe Coutinho. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren