De Boer bekritiseert ‘kinderlijk’ Ajax: ‘Er zijn uitzonderingen als De Ligt'

Zondag, 1 maart 2020 om 12:32Chris Meijer

Ajax zit momenteel in een mindere fase. De Amsterdammers wonnen afgelopen donderdag weliswaar met 2-1 van Getafe in de zestiende finales van de Europa League, maar dat was niet voldoende om de 2-0 nederlaag in Spanje weg te poetsen. Ronald de Boer vindt het niet verwonderlijk dat Ajax, dat het zondagavond in eigen stadion opneemt tegen AZ, het lastig heeft in de laatste weken.

De Boer stelt dat Ajax ‘naïef en kinderlijk’ speelde tegen Getafe en niet scherp was. “Je hebt geen Promes, Ziyech, Veltman, Tagliafico en Neres. Nu moet je het doen met Schuurs, Gravenberch, Eiting en Danilo, daar wordt een tegenstander ook niet echt bang van. Dat geeft ook een beetje aan waar je nu zit”, verklaart De Boer bij Goedemorgen Eredivisie van FOX Sports. “Eigenlijk moeten het maar een of twee spelers zijn die worden ingebracht in een draaiend team. Dit is gewoon teveel van het goede. Die jongens zijn talentvol, maar nog lang niet daar.”

Bordalás: 'Getafe was twee wedstrijden superieur aan Ajax'

“Dan kom je met het slimme, doortastende en het gogme, dat staat niet op het veld. Het zag er kinderlijk uit, dit was niet het voetbal waar Ajax voor staat en wat je anderhalf jaar hebt gezien”, concludeert de analist. Dusan Tadic steekt niet in zijn beste vorm en Erwin Koeman werkte met hem samen bij Southampton. “Dat kan voorkomen. Hij heeft vorig jaar een enorm goed seizoen gehad en voor Ajax is hij een geweldige aankoop, maar hij zit nu ook wat minder in zijn vel. Hij mist ook kwaliteit om zich heen. Als Ziyech en Neres om hem heen spelen, is het ook weer anders.”

“Ik ga Veltman niet groter maken dan hij is, maar hij weet wel waar het om gaat. Je speelt nu met jongens die uiteindelijk goede voetballers kunnen worden, maar op dit moment kunnen ze Ajax niet bij de hand nemen. Met daarnaast Tadic in mindere vorm en Babel die het niet laat zien, is dat veel te veel om op te kunnen vangen. Dan kom je er niet aan te pas tegen de nummer drie van Spanje”, gaat De Boer verder.

“Als Gravenberch links op het middenveld staat, met Van de Beek rechts naast hem, Ziyech voor hem en Veltman en Blind in zijn rug, kan hij goed spelen. Dan kan Eiting ook goed spelen. Maar Dest en Schuurs moeten nog bij de hand genomen worden. Als Eiting en Gravenberch samen op het middenveld staan, is het niet goed genoeg voor Ajax”, zo haakt Hans Kraay junior in. De Boer vindt het niet raar dat Gravenberch het lastig heeft. “Er zijn uitzonderingen als Matthijs de Ligt, die het team op die leeftijd wel bij de hand kunnen nemen. Dat komt één keer in de honderd jaar voor. Deze jongen is gebaat bij een ploeg die lekker draait.”


Poll

Ben jij het hiermee eens?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

38 reacties (laatste reactie door pinko)

Ajax heeft de ambitie om aansluiting te vinden bij de Europese top. Kijk dan naar wat de Europese topclubs hebben in hun selectie! Als 1 sterke speler geblesseerd is dan wordt hij moeiteloos vervangen door een andere sterke speler. Dit is dus het manco bij Ajax. Als 1 sterke speler geblesseerd is is dan is de vervanger vele malen minder dan de sterke speler. En dus ben je nog mijlen ver verwijderd van aansluiting bij de Europese top.Als Ajax dus echt aansluiting wilt vinden bij de Europese top moet de vervanger van bijoorbeeld Promes ongeveer van dezelfde klasse zijn als Promes. En de vervanger van Tagliafico moet ook ongeveer van dezelfde klasse zijn als Tagliafico. Pas dan kan je aansluiting vinden bij de Europese top. En natuurlijk ook dat je de beste spelers langer kunt blijven behouden.

1 maart 2020 om 12:54

Elke Europese topclub, wat ajax zeker niet is, wordt ook aanzienlijk zwakker als het 5 basisspelers mist.

1 maart 2020 om 12:59

Kijk naar bijvoorbeeld Man City. Als hun Aguero missen sturen ze Gabriel het veld in. Missen ze De Bruyne sturen ze David Silva het veld in. Missen ze Fernandinho sturen ze Gundogan het veld in. Ze gaan er niet veel op achteruit als ze een paar sterke spelers moeten missen. Als Ajax een sterke speler moet missen is het niveau verschil veel te groot. Als Ajax Onana moet missen stuurt Ajax Varela het veld in. Als Ajax Ziyech moet missen sturen ze Eiting het veld in, als Ajax Promes moet missen sturen ze Babel het veld in, enzovoorts. Dat kan dus niet als je aansluiting wilt vinden bij de Europese top.

1 maart 2020 om 13:07

Mitchknot. Dan noem je ook qua kracht wel zo'n beetje de breedste selectie van de aardbol ook met City. En alsnog gaan ze dan er op achteruit. De Bruyne weghalen bij City is er flink op achteruit gaan daar. Pak willekeurige andere topclubs en ze gaan nog veel dramatischer achteruit als je toppers eruit haalt.

1 maart 2020 om 13:11

Ok ik noem een willekeurige Europese topclub inkemontana. Real Madrid! Haal Carvajal uit de basis en ze sturen Militao erin, haal Marcelo eruit sturen ze Mendy erin, haal Kroos eruit sturen Isco erin, haal Rodrygo eruit sturen ze Bale erin, haal Vinicius eruit sturen ze Asensio erin. Nogal een groot verschil met wat Ajax als vervangers het veld in stuurt he?En zo kun je nog wel meer willekeurige Europese topclubs noemen die wel een Europese topclub waardige bank hebben.

1 maart 2020 om 13:12

Goede vervangers willen spelen en niet op de bank zitten bij Ajax , dat is het probleem nu eenmaal. Een trainer mag er 11 opstellen en 3 wisselen en dan spelen ze meestal nog met 6/7 vaste basisspelers dus kun je rouleren met 3/4 man, ook bij een topclub zijn de meeste invallers minder als de basis

1 maart 2020 om 13:17

Neem in plaats van Europese elite (onrealistisch om deze met Ajax te vergelijken) een level lager: Roma, Arsenal, Napoli, Lyon, Dortmund, Atletico. Bij deze clubs lever je ook gewoon aanzienlijk veel kwaliteit in als je 3 sterkhouder weg haalt. Maar het is ook een beetje niets zeggend want zelf een Barcelona heeft een gigantisch probleem in de voorhoede en dit heeft puur met beleid te maken, vrij weinig met de grootte van de club.

1 maart 2020 om 13:22

Waarom vergelijken met een level lager? Het is Ajax zelf he dat de ambitie heeft uitgesproken om aansluiting te vinden bij de Europese top. En dus niet bij de Europese subtop. Dus moet je gaan vergelijken met Europese topclubs als City, Real, Barcelona, Bayern, enzovoorts.

1 maart 2020 om 13:22

(mitchkot)ja City dat is toch geen vergelijking die hebben in 5 jaar bijna een miljard bij elkaar gekocht en hebben natuurlijk betere vervangers maar staan ook gewoon 22 punten achter Liverpool , zoveel investeren en dan zoveel achter eigelijk moet zo'n club zich schamen , terwijl Ajax soms is een seizoen een uitschieter heeft in de CL zoals vorig jaar alles mee en bijna geen blessure gevallen maar dat wil niet zeggen dat het structureel is want dat kan een club als Ajax gewoon niet , gewoon proberen weer kampioen te worden en dat zal nog moeilijk genoeg worden en aansluiting bij de europese top is al helemaal uitgesloten Ajax moet gewoon realistisch blijven en zich richten op de europese SUB top met af en toe is een uitschietertje in de CL

1 maart 2020 om 13:25

Nogmaals het is Ajax zelf dat aansluiting wilt vinden bij zulke grote clubs als Man City, Real, Barcelona, enzovoorts. Dan kun je dus niet aankomen zetten met zo'n zwakke bank als Ajax heeft. En als Ajax het structureel niet kan dan moet je dus niet zulke ambities uitspreken.

1 maart 2020 om 13:50

Bij Madrid ontbreekt het toch juist uit aan kwaliteit dat echt absolute wereldtop is? Kijk maar naar de kwaliteit van de spelers die je op noemt. Daarom gaan ze ook niet om de hoofdprijs in de Cl mee doen. Bij Madrid wordt Hazard bijv. alleen al het hele seizoen node gemist, waardoor veel mindere kwaliteit als Rodrygo speelt. Ajax is als club geen wereldtop meer, daarvoor moeten internationaal ook nog heel wat dingen veranderen mocht dat ooit wel weer eens kunnen. Met goede generaties, gerichte aankopen en goed beleid kan een Ajax team wel af en toe de aansluiting vinden. Maar elke club heeft op zijn niveau altijd problemen als er 5 spelers missen.

1 maart 2020 om 13:57

@MitchKot. Jij vergelijkt Ajax met de top en constateert dat zij dat niveau niet hebben. En je zeg dat het Ajax zelf is die bij dat niveau willen aanhaken. Daarna verwijt je Ajax zij dat niveau niet hebben..... Maar beste @MitchKot, Ajax zegt dat zij naar dat niveau willen. Ajax zegt dus niet dat zij dat niveau al hebben! Oftewel, jou hele verhaaltje bevestigd alleen maar dat Ajax op dat gebied nog stappen kan zetten. En beste @MitchKot de definitie van Europese top is ook geen vast staand iets. Dat jij City of Real als voorbeeld neemt zegt namelijk niets. Europese top is een vrij ruim begrip. Is bv Arsenal, Tottenham, Atletico, Dortmund of Inter Europese top?

1 maart 2020 om 13:58

Maar die problemen kun je wel flink beperken met een veel sterkere bank dan Ajax nu heeft. Vergelijk de banken van iedere willekeurige Europese topclub met dat van Ajax en het niveauverschil is veel te groot.

1 maart 2020 om 14:00

@Tiptopp ik zeg dus wat Ajax zou moeten doen als ze aansluiting willen vinden bij de Europese top. Op dit moment zijn Liverpool, Man City, Barcelona, Real, Bayern, Juventus, PSG, Atletico Europese top. Dortmund, Inter, Arsenal zitten op dit moment in de subtop.

1 maart 2020 om 14:06

Je bent alleen wel scheef aan het vergelijken. Als ziyech niet fit is speelt neres normaal gesproken. Maar als ziyech neres promes en labyad er niet zijn heb je allemaal buitenspelers/10en die je mist. Ja dan zijn de wissels wel op. Als City Sane (zoals nu) KDB Silva en een Mahrez mist dan worden ze ook een stuk minder. En trouwens je zou zelfs leuk kunnen doen en zeggen dat als city Sane mist dat dit gelijk 20 punten verschil met liverpool waard is.

1 maart 2020 om 14:07

Maar Ajax is al sinds half december zwak. En toen waren er geen 5 basis spelers geblesseerd. Misschien gewoon kritischer zijn Ipv blijven roepen dat het allemaal wel meevalt. Het valt op dit moment echt niet mee. Maar misschien na vanavond zijn het weer allemaal de beste talenten. Valt mij wel op de Badou en Stengs een stuk kritischer worden benaderd dan de Ajax talenten.

1 maart 2020 om 14:12

Mv010. Haha, goeie, als er een publiek kritisch is op de eigen selectie dan is dat het Ajax publiek wel. Daar zal je niet meemaken dat er gedaan wordt alsof de cl gewonnen als er een 2e plek wordt binnen gehaald, of als de club op de 5e plek bivakeert. Vanaf half december missen er btw wel steeds in ieder geval 3 belangrijke basisspelers (wat lekker wordt gerouleerd). We zijn in die tijd continu Ziyech, Promes, Blind, Veltman, Dest, Mazraoui, of Tagliafico wel kwijt geweest en de gehele tijd Neres.

1 maart 2020 om 14:16

@jd026 Dan heeft City nog altijd een Gundogan, een Fernandinho, een Bernardo Silva en een Sterling lopen. Dus kunnen ze nog steeds van goede tegenstanders winnen.Ajax moet terugvallen op een Labyad, een Danilo, een Babel, een Eiting, enzovoorts en dus gaan ze de bietenbak in tegen een goede tegenstander als bijvoorbeeld Getafe.

1 maart 2020 om 14:20

6 December verlies je van willem 2 toen waren promes, neres, labyad er al niet bij. Dus opzich is het er echt wel een verband.

1 maart 2020 om 16:10

Oké ik noem een andere topclub. Haal bij Liverpool eens mane, Salah en van Dijk weg. Wat blijft er dan over. Haal bij Barca messi weg wat blijft er over. En Real is een mega slecht voorbeeld, die lijken geeneens over het verlies can Ronaldo heen. Staan namelijk alweer op uitschakeling in de CL.....

1 maart 2020 om 16:15

@mv010, nee toen waren het er 3 en de 1e wissel voor de vleugels...... Misschien maar eens zelf beter onderzoek doen. Bij verlies Neres was er nog niets aan de hand en werd Utrecht helemaal scheel getikt. Vervolgens vielen Labyad en Promes weg, waardoor Tadic richting vleugels moest. En kwamen daar Veltman en Blind bij waardoor het hele elftal omgezet moest worden.....

1 maart 2020 om 13:08

Ja alleen gaan topspelers niet naar Ajax om te banken. Dus de harde conclusie is dat Ajax gewoon nooit gaat aanhaken bij de Europese top, ook helemaal geen realistisch doel als je 't mij vraagt. Zolang onze competitie niks voorstelt, zal dat ook nooit veranderen ben ik bang.

1 maart 2020 om 13:15

Dit dus... Ajax mag al blij zijn met de kwaliteit die het nu in de breedte heeft. We mogen echt niet klagen.

1 maart 2020 om 13:15

Dat wordt altijd maar gezegd en als excuus gebruikt maar ik denk dat er met een mooi salaris ook goede spelers haalbaar kunnen zijn voor de bank van Ajax. Salaris van de breedtespelers moet dan dus ook fors omhoog.

1 maart 2020 om 13:18

@detoekomst Dat is de mentaliteit dat Ajax geen stappen verder kan zetten. Als je tevreden blijft met dit niveau breedtespelers zul je geen aansluiting gaan vinden bij de Europese top.

1 maart 2020 om 13:26

" Ajax heeft de ambitie om aansluiting te vinden bij de Europese top. Kijk dan naar wat de Europese topclubs hebben in hun selectie! Als 1 sterke speler geblesseerd is dan wordt hij moeiteloos vervangen door een andere sterke speler. Dit is dus het manco bij Ajax. Als 1 sterke speler geblesseerd is is dan is de vervanger vele malen minder dan de sterke speler. En dus ben je nog mijlen ver verwijderd van aansluiting bij de Europese top.als Ajax dus echt aansluiting wilt vinden bij de Europese top moet de vervanger van bijoorbeeld Promes ongeveer van dezelfde klasse zijn als Promes. En de vervanger van Tagliafico moet ook ongeveer van dezelfde klasse zijn als Tagliafico. Pas dan kan je aansluiting vinden bij de Europese top. En natuurlijk ook dat je de beste spelers langer kunt blijven behouden ". Een mooi verhaal en feitelijk waar. Alleen moet je er wel bij vertellen wat Ajax onder " aansluiten bij de Europese top " verstaat. Dat is nl. niet wat vele supporters veronderstellen, de concurrentie aangaan met die clubs, dat is structurele basis volstrekt onmogelijk vanwege de enorme financiele achterstand op die clubs, maar ieder jaar Europees overwinteren en bij voorkeur in de Cl. En dan hopen dat het af en toe meezit zoals het afgelopen seizoen, waardoor er wat meer mogelijk is. Met een begroting van 110 miljoen is het volstrekt onmogelijk om er 23 gelijkwaardige spelers op na te houden omdat je gelijkwaardige spelers ook een gelijkwaardig salaris moet betalen en dan ben je dus alleen al aan salarissen meer dan 110 miljoen kwijt, terwijl ook de andere verplichtingen gewoon nagekomen moeten worden. Bovendien zou dat betekenen dat je de opleiding dat net goed kan opdoeken omdat de talenten dan nauwelijks uitzicht op speeltijd zouden hebben. En dan wil ik het nog niet eens hebben over het feit dat spelers van het niveau Zyech, Blind, Tadic natuurlijk geen genoegen zullen nemen met een plaatsje op de reservebank in de Nederlandse competitie. Dan kunnen ze beter op de bank gaan zitten bij een mooie buitenlandse club, dat levert financieel sowieso veel meer op. Wat jij als " manco " bestempelt, is in werkelijkheid gewoon het lot van een club uit een kleine competitie. De prijzen worden al 20 jaar lang onder de clubs uit de grote voetballanden verdeeld. En dat heeft alles met geld te maken en het het is een illusie dat Ajax daar ooit tussen gaat komen. Ajax kan hooguit incidenteel voor een verassing zorgen als alles een keer meezit. En dan moet het team die kans ook meteen grijpen omdat als dat gebeurt, het elftal meteen weer leeg wordt gekocht.

1 maart 2020 om 13:35

Ajax moet ervoor zorgen dat ze structureel CL gaan spelen ieder jaar. Dan kan de begroting omhoog en kan Ajax ook meer salarissen gaan betalen. Ook zullen er nog meer inkomstenbronnen moeten worden aangeboord. En de kwaliteit van de eigen jeugdspelers moet nog hoger worden. Dan hoef je ook minder goede spelers te kopen. En wie weet gaat er een super league komen over een paar jaar waar Ajax aan mee kan doen.

1 maart 2020 om 14:47

" Ajax moet ervoor zorgen dat ze structureel CL gaan spelen ieder jaar. Dan kan de begroting omhoog en kan Ajax ook meer salarissen gaan betalen ". Is een misvatting. Ajax heeft bij de huidige begroting al CL voetbal nodig om uit de rode cijfers te blijven, dat heeft Van der Sar al meermaals naar buiten gebracht. Bovendien kan het helemaal niet wat je zegt, omdat de plaatsing van de CL afhankelijk is van de stand op de Uefa ranglijst en daarvoor is Ajax mede afhankelijk van de prestaties van de andere Nederlandse clubs die in Europa actief zijn. Die Superleague is een achterhaald verhaal, die gaat er niet komen. Omdat daarvoor de handtekening van de leden van de Uefa vereist is en die zijn op een enkele uitzondering na, mordicus tegen en gaan daarvoor dus ook geen goedkeuring geven. Daarnaast voelen de Duitse en Britse topclubs er ook helemaal niets voor en zonder hen gaat het plan sowieso niet van de grond komen. En zelfs al zou die Superleague er wel zijn gekomen, was het nog lang geen uitgemaakte zaak geweest dat Ajax daar aan mee zou hebben mogen doen.

Ziyech en Tagliafico deden gewoon mee in de 1ste wedstrijd en toen waren ze nog slechter. Dit Ajax is gewoon minder goed dan dat ze zelf denken. Vorig seizoen zat alles mee en hadden ze amper tot geen blessures. De tegenstanders hadden wel veel blessures in de CL en dat mocht toen niet als excuses worden gebruikt, doe dat dan zelf ook niet. In de eredivisie presteren ze ook matig, je kan mij niet vertellen dat ze zonder die spelers niet verplicht zijn om te winnen van Groningen, Heracles en Willem II. Alleen Kik Pieri heeft al meer gekost dan de gehele selectie van Willem II..

1 maart 2020 om 13:44

En daarom staat Willem 2 dus ook ver onder Ajax. Leuk dat ze wonnen van Ajax, maar dat kan gebeurd gewoon als je zoveel spelers geblesseerd/uitvorm hebt.

1 maart 2020 om 14:52

" De tegenstanders hadden wel veel blessures in de CL en dat mocht toen niet als excuses worden gebruikt ". Dat is een nonargument omdat die ploegen zulke grote selecties hebben dat een elftal bestaande uit hun 2e en 3e keus in NL gewoon mee zou doen om de landstitel. Ajax heeft een naar Nederlandse begrippen prima selectie, maar vergeleken met de ploegen die je opnoemt, stelt die helemaal niets voor. Je vergelijking is er dan ook 1 in de categorie appels met peren.

Ajax (of de fans) moet ook niet meer roepen dat ze aansluiting bij de Europese top willen. Dat is gewoon niet realistisch. Misschien kun je het een of een paar jaar leuk doen, maar Ajax kan nooit 5 of 10 jaar op rij kwartfinale CL halen. Het financieele gat is te groot. Ik vind wel dat ze moeten mikken op Europese subtop. Clubs van het niveau Roma, Napoli, Lyon. Clubs die nooit echt mee doen voor de CL maar wel een keer ver kunnen komen en gewoon serieus genomen worden door de elite. Als je dat niveau kunt vasthouden ben je al goed bezig. Als Psv dat niveau uiteindelijk ook haalt mogen we tevreden zijn met het nl voetbal denk ik. Meer dan dat is niet realistisch.

Het probleem bij Ajax is een slechte inkoper en een slechte trainer. Eigenlijk spelen ze met handicap. Overmars heeft een vermogen aan miskopen besteed, waarvoor je zeker betere alternatieven kunt scouten, als je daar oog voor hebt. Maar voor zover ik heb begrepen uit verschillende bronnen bepaalt hij, en alleen hij, wie er wel of niet gekocht wordt. De scouting was het bij veel aankopen niet eens met Overmars, maar die drukte toch zijn zin door. Dan heb je ook nog te maken met een coach, met ook weinig kijk op spelers die Ajax beter maken, gezien zijn voorkeur voor bepaalde gehaalde spelers. En nu nog steeds bezig is van Ajax een redelijk functionerend elftal te boetseren; iets waar hij dit seizoen in meer dan een half jaar maar niet in slaagt. Is het dan vreemd - met in het achterhoofd de kwaliteiten van de (medische) staf - dat Ajax moet oppassen dat het kampioenschap wel eens naar een ander team zou kunnen gaan? Dat zou helemaal het failliet van Overmars en Ten Hag betekenen!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8577
2.PSV7139
3.AZ6829
4.Vitesse6116
5.Feyenoord5625
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller3314
L. TraoréAanvaller127
D. KotarskiKeeper00
A. OnanaKeeper200
C. RaatsieKeeper00
D. ReizigerKeeper00
K. ScherpenKeeper20
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Vrijdag 14 mei
Chelsea hoopt Benjamin Mendy te verlossen van de bank bij Manchester City. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren