Marco van Basten houdt fel betoog: ‘Waarom speelt hij niet voor Feyenoord?’

Zaterdag, 29 februari 2020 om 19:00Demen Bulbul

Joshua Zirkzee maakte zaterdagmiddag zijn basisdebuut voor Bayern München in de uitwedstrijd tegen TSG Hoffenheim. De achttienjarige Nederlander kreeg vanwege een blessure van Robert Lewandowski het vertrouwen in de punt van de aanval en stelde niet teleur: met onder meer een doelpunt droeg Zirkzee bij aan de 0-6 overwinning van der Rekordmeister. Zirkzee manifesteert zich zo steeds nadrukkelijker bij de Duitse topclub, maar toch had Marco van Basten de jongeling liever in Nederland zien voetballen.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

Meer sportnieuws

24 reacties (laatste reactie door gomes1psv)

Heel simpel Marco als je je als jeugdspeler wil ontwikkelen moet je niet in de Feyenoord jeugd spelen. Er is geen tweede elftal die KKD speelt en daardoor stagneerd de ontwikkeling van 17/18/19 jarigen.

29 februari 2020 om 19:14

En waarom vertrekken jeugd spelers dan bij psv en ajax? Gaat hier niet alleen over een jeugdspeler van Feyenoord. Ben het eens met Borst.

29 februari 2020 om 19:29

@mv010, uiteenlopende redenen. Niet vroeg genoeg doorgeschoven, geld, geen contract op hun 16e (dilrosun, fosu mensah), op een andere positie willen spelen (bonnah).

29 februari 2020 om 19:22

Inderdaad, eigenlijk kunnen alle clubs waarvan het tweede elftal niet in de KKD speelt beter hun jeugdopleiding opheffen. Daar gaat nooit meer een jeugdspeler doorbreken... Natuurlijk is het een gemis voor Feyenoord, maar je kan ook overdrijven.

29 februari 2020 om 21:38

Zirkzee werd beschouwd als een enorm talent en had echt wel die overstap naar het eerste kunnen maken. Heeft niks met KKD te maken

29 februari 2020 om 22:03

Tot een paar jaar geleden was er helemaal geen mogelijkheid om als jong team in een kkd te spelen en braken er voldoende spelers door. Als je goed genoeg bent kom je er toch wel.

De opleiding bij Bayern is net zo goed, hij wordt daar gewaardeerd met een dik contract, hij traint daar met internationale topspelers en als hij daar faalt komt hij sowieso nog bij een andere club op niveau terecht. Weten we wel hoeveel van dit soort jongens juist mislukken omdat ze in het allang achterhaalde verhaaltje trappen dat de opleiding bij Nederlandse clubs zogenaamd beter zou zijn? Dat zijn er heel wat want Nederlandse clubs investeren helemaal niet altijd in deze jongens en ze krijgen vaak veel minder kansen. Dus een prima keuze van Zirkzee er leiden namelijk veel meer wegen naar Rome.

Van Basten is wereldvreemd. Die denkt dat armoede in Nederland niet bestaat en dat een gemiddeld gezin 5000 euro in de maand verdient. Ik zeg niet dat het bij Zirkzee zo is maar zo'n van Basten heeft makkelijk praten en kan zich moeilijk in andermans situatie inleven. Hij doet altijd uitspraken vanuit zijn kleine referentiekadertje.

29 februari 2020 om 19:32

Idd, deze man dacht dat een uitkering een tonnetje was ja.

29 februari 2020 om 21:22

Dat dacht hij 20 jaar geleden,dan vraag ik me af,hoeveel verdiende hij destijds als voetballer,die bedragen komen niet in de buurt als wat spelers nu verdienen...

29 februari 2020 om 21:30

Marco heeft ongeveer 70 miljoen gulden verdient.

29 februari 2020 om 23:03

Dan zal hij wel denken dat het vandaag de dag nóg meer is.

29 februari 2020 om 19:40

Alsof hij bij Feyenoord op een houtje had moeten bijten.... Ik snap de keuze overigens wel. Zoals beschreven, slaagt hij daar niet, pikt Feyenoord hem alsnog wel op. Heeft hij toch mooi een paar jaar kunnen cashen en ervaring met wereldtoppers op kunnen doen.

Is altijd een asnleidung tot discussie, de keuze van een jonge speler. Je kan er zo veel scenario's op los laten of hij wel of niet op een jonge leeftijd voor het buitenland moet kiezen. Er zijn verschillende factoren die mee spelen. Voor de ene speler is het goed voor de andere niet .

"in Duitsland trainen ze amper" wat een kul zeg. Als ze ergens hard trainen is het wel in Duitsland. Zirkzee heeft een prachtige stap gemaakt. Hij traint elke dag met DE wereldtop, hij traint op een prachtig complex, heeft net z'n contact verlengd, speelt bij een club en een trainer die in hem geloofd en hij pakt zijn minuten en goals in de BL. Sorry MvB maar werkelijk niets wijst erop dat hij eerst minuten had moeten maken in NL. Zeg dan gewoon dat je er van baalt dat hij niet in NL speelt....

Hahaha! Wat heerlijk wereldvreemd weer van Van Basten. Eens in de tijd geeft ie er toch krachtig blijk van zich totaal niet in te kunnen leven in het 'gewone volk.' Ouders moeten zich niet bemoeien? Als je in pakweg Utrecht Overvecht, Rotterdam Sjaarloos, Amsterdam Bijlmer of Den Haag Schilderswijk opgroeit in een bak ellende en op je 16e je ouders cq. familie omhoog kunt helpen met een salaris waar de premier de hik van krijgt, is dat echt niet iets waar een puber zelfstandig ja en vooral geen nee op zal antwoorden. En als je je openlijk afvraagt waarom Zirkzee niet bij Feyenoord zit, ben je gewoon niet goed voorbereid als analist. Iedereen weet dat dat niet aan Feyenoord ligt en deze jongen net als eerder Bruma, Rekik, Tsjong, Rodney Kongolo enzovoort een van de vele tientallen gelukzoekers was die voor de centen koos.

1 maart 2020 om 12:19

Je kunt het je misschien niet voorstellen, maar ook van Basten kwam in zijn jeugd uit een armoedig gezin. Die hadden het ook helemaal niet zo breed, laat staan dat zijn ouders in die tijd enigszins veel verdienden. In tegendeel zelfs zijn vader heeft alles laten varen om zijn zoon in de top van het voetbal te krijgen. Tot aan de laatste cent. Marco heeft daarna miljoenen verdiend aan het voetbal, maar die miljoenen later ook weer net zo hard kwijtgeraakt. Dus zo wereldvreemd is hij nu ook weer niet zoals jij doet vermoeden. Wat dat betreft ben slecht ingelicht.

1 maart 2020 om 12:36

Maar het verschil is dat de jeugd in van Bastens tijd in Nederland veel hoger was dan nu, Nederland huppelt er nu achterna. Of je hier nu voor €8.000 speelt in de jeugd of in Duitsland voor misschien 5x zoveel(al is het 2x) de meeste gaan voor die kans. Faal je, helaas maar je carrière is nog niet voorbij. Wat in Nederland dan meestal wel zo is.

1 maart 2020 om 18:00

Dan is het helemáál bijzonder dat San Marco dertig jaar geleden met droge ogen op nationale televisie hardop dacht dat de gemiddelde Nederlander per maand 4500 gulden verdiende. Natuurlijk is Van Basten nogal wereldvreemd. Die vond het normaal dat zijn vrouw zijn voetbaltas voor hem droeg, vond het vreemd dat Gullit zo'n respect voor Mandela had en vond het niet vreemd om zich voor de ogen van de wereld zo te laten gebruiken door een potentaat als Poetin. En het klinkt heel nobel om de toewijding van zijn vader zo uit te leggen, maar in werkelijkheid was het een pure obsessie van de man om Van Basten daar te krijgen waarbij hij de verwaarlozing van diens broer en zus - die erg hebben geleden onder de gespreide aandacht - op de koop toe nam. Het maakte bovendien dat Van Basten op een voetstuk kwam te staan waar hij nooit meer is afgedonderd.

Volgens mij heeft Zirkzee in een interview aangegeven dat hij echt niet persé weg wilde bij Feyenoord maar dat het daar op dat moment gewoon erg onrustig en chaotisch was (lees: een zooitje).

1 maart 2020 om 18:01

Ja, eerlijk zeggen dat financiele zekerheid de reden is doe je niet zo gauw in zo'n interview.

Volgens mij heeft de move van Zirkzee naar Bayern juist enorm positief uitgepakt. Hij is nu al verder dan menig spits in Nederland en zeker beter als een Jorgensen. In Duitsland krijgt hij een betere opleiding dan bij Feyenoord en ook meer kansen om zich op een groter toneel te laten zien en kan die trainen met wereldspelers. Liever tips en tricks van Coutinho en Lewandowski krijgen dan van Toornstra en Jorgensen. Zou wel een prima huuroptie kunnen zijn als Feyenoord Europees voetbal haalt. Dan kan Zirkzee wel een heel seizoen laten zien wat die kan.

1 maart 2020 om 12:42

@Arno denk je dat Zirkzee een seizoen eredivisie wilt? Waarbij Europees nog geen zekerheid is door de voorrondes. Die blijft eerder bij bayern en in de luwte van Lewandowski groeien en wedstrijden als basis + minuten pakt. Het gaat om de spelers eromheen he. Niet alleen om het spelen

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Feyenoord

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax4145
2.Vitesse3818
3.PSV3722
4.Feyenoord3519
5.AZ3416
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
M. SenesiVerdediger172
M. DiemersMiddenvelder161
S. BerghuisAanvaller1610
J. ToornstraMiddenvelder153
B. LinssenAanvaller144
N. JørgensenAanvaller122
L. FerMiddenvelder110
Voor de complete selectie: Clubpagina Feyenoord.

In de wandelgangen

Donderdag 21 januari
Heracles Almelo is dicht bij de tijdelijke komst van Ahmed Kutucu. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren