Ryan Babel wil vanavond tegen AZ afrekenen met dramatische statistieken

Zondag, 1 maart 2020 om 16:56Yanick Vos • Laatste update: 16:56

Speelronde 25 van de Eredivisie wordt zondag afgesloten met de kraker tussen Ajax en AZ, de koploper ontvangt de nummer twee. Beide ploegen hebben donderdag een klap te verwerken gekregen in Europees verband. Voor Ajax was een 2-1 overwinning op Getafe niet genoeg om verder te bekeren, terwijl AZ met 2-0 onderuit ging tegen LASK Linz en zich volledig op de competitie mag richten. Opta beschouwt voor op het duel in de Johan Cruijff ArenA, zondagavond vanaf 20.00 uur.

o AZ won de laatste twee Eredivisie-wedstrijden tegen Ajax met 1-0, nadat de tien Eredivisie-ontmoetingen daarvoor slechts één Alkmaarse zege (een keer gelijk, acht keer verlies) en één clean sheet opleverde.

o Ajax verloor in eigen huis maar twee keer van AZ in de Eredivisie (33 keer winst, 6 keer gelijk) en kwam in de 41 thuisduels met de Alkmaarders 126 keer tot scoren, gemiddeld 3,1 per ontmoeting.

o Ajax leed puntenverlies in tien van de laatste dertien Eredivisie-wedstrijden die de Amsterdammers als koploper speelden tegen de nummer twee van de competitie aan het begin van de speeldag: zes keer gelijk, vier keer verlies.

Eredivisie-voorbeschouwing Opta - speelronde 25

o Ajax leed 4 nederlagen in de laatste 8 Eredivisie-wedstrijden, in de 52 competitieduels daarvoor verloren de Amsterdammers ook 4 keer.

o Ajax noteerde in de laatste 3 Eredivisie-duels een gemiddelde passnauwkeurigheid op de helft van de tegenstander van 76 procent, in de voorgaande competitiewedstrijden van de Amsterdammers dit seizoen lag dat gemiddelde op 83 procent.

o In 2020 waren alleen Dusan Tadic (33) en Donny van de Beek (22) direct betrokken bij meer doelpogingen van Ajax in de Eredivisie dan Ryan Babel (21 – 11 schoten & 10 gecreëerde kansen), de winterversterking staat nog op 0 goals en assists in de competitie sinds zijn terugkeer.

o AZ won de laatste vier Eredivisie-duels met een team uit de traditionele top drie; het recordaantal zeges op rij is vijf en staat op naam van Ajax (in 1989 en 1995) en Sparta (in 1963).

o Van alle spelers met meer dan tien schoten op doel dit Eredivisie-seizoen kwam alleen Haris Vuckic (71%) met een groter gedeelte van die pogingen tot scoren dan Teun Koopmeiners (56%), die wordt gevolgd door Klaas-Jan Huntelaar (53%), Gyrano Kerk (50%), Donny van de Beek (50%) en Myron Boadu (46%).

o Alleen Ajax (73) kreeg dit Eredivisie-seizoen minder schoten op doel tegen dan AZ (74), terwijl de Alkmaarders de ploeg zijn met de minste tegentreffers dit seizoen (17, gevolgd door Ajax met 20).

o Alleen Mark Diemers (483) en Max Clark (481) leden dit Eredivisie-seizoen vaker balverlies dan Calvin Stengs (464) en Hakim Ziyech (459).

Ajax op zoek naar aanvallende impuls Ryan Babel


Wie Ajax in de eerste seizoenshelft aan het werk zag stelde niet de vraag of de Amsterdammers kampioen zouden worden, maar wanneer. Mede door blessureleed kwam de klad erin bij het team van Erik ten Hag. In de Europa League is Ajax uitgeschakeld, terwijl AZ in de Eredivisie tot op drie punten is genaderd. Een nederlaag tegen de Alkmaarders zou betekenen dat Ajax en AZ na 24 wedstrijden precies evenveel punten hebben. Kijkend naar de statistieken dan is Ajax in eigen huis in het voordeel tegen AZ, want in de Eredivisie werd slechts twee keer verloren. Bovendien kwam Ajax voor eigen publiek tegen de Alkmaarder 126 keer tot scoren, gemiddeld 3,1 doelpunten per duel.

Ajax heeft het de laatste weken bijzonder zwaar en dat heeft mede te maken door de blessures waar diverse sleutelspelers mee te maken hadden. Hakim Ziyech en Quincy Promes zullen er zondag weer bij zijn, terwijl David Neres nog altijd geblesseerd moet toekijken. Om de blessures op te vangen werd in januari Ryan Babel op huurbasis overgenomen van Galatasaray. De Oranje-international heeft zijn stempel nog altijd niet weten te drukken op het spel van de Amsterdammers.

Babel is sinds zijn komst een vaste basisklant, maar zijn rendement is vooralsnog nul. In 2020 waren alleen Tadic (33) en Van de Beek (22) direct betrokken bij meer doelpogingen van Ajax in de Eredivisie dan Ryan Babel (21 – 11 schoten & 10 gecreëerde kansen). De huurling staat nog op nul goals en assists in de competitie sinds zijn terugkeer. Babel hoopt tegen AZ eindelijk van de nul af te komen. Hij kwam in zijn vijf voorgaande ontmoetingen met de Alkmaarders in de Eredivisie nog nooit te scoren en wist in die duels ook geen assist af te leveren.


Poll

Wat verwacht jij van Ajax - AZ?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

29 reacties (laatste reactie door jaapvan haafte)

Wilt die dat dan vanaf de bank gaan doen? Mag hopen dat Erik momenteel toch wel genoeg heeft gezien?

Babel kan hier niks aan doen. Grote blunder was het van de leiding om Lang te verhuren voor iemand die minder is.

29 februari 2020 om 15:32

Babel is niet minder. Het zijn beide geen hoogvliegers. Daarbij vond ik Babel in de eerste helft tegen Getafe eindelijk iets van niveau zien. Spijtig genoeg besluit Ten Hag dan ineens om hem op rechts te zetten.

1 maart 2020 om 11:26

Ik vind Babel echt minder presteren bij Ajac als Lang en hij heeft nog 10 jaar meer ervaring ook. Babel in deze vorm zou denk ik niet eens opvallen bij een Heracles bv

Mag hij wel zijn statistieken willen verbeteren, maar heeft sinds zijn komst nog geen bal goed geraakt. Lekker Promes, Tadic en Danilo neerzetten voorin.

28 februari 2020 om 20:25

Dat had ik de directie 2 maanden geleden ook kunnen vertellen. Gewoon een hele luie aankoop van de directie van Ajax, Kritiek op Babel is onrechtvaardig.

29 februari 2020 om 09:42

Geen aankoop, noodverband. Hierdoor kon lang juist weg voor zijn ontwikkeling. Dat blessures langer aanhouden is geen fout van de directie van Ajax, maar van Ten Hag die spelers kostte wat kost vroeg brengt en ze daarna weer kwijt is. Dat Babel steeds opgesteld wordt is ook een fout van Ten Hag. Zelfde met zogenaamde miskoop Alvarez, die aantoonbaar beter is dan schuurs, zeker als het op verdedigen aankomt.

29 februari 2020 om 09:52

Jammer je begon zo goed Ninjakai. Ten Hag overlegt natuurlijk gewoon met zijn medische staf voordat hij spelers opstelt. Er is ook een intern onderzoek bezig naar de oorzaak van al die blessures, zolang de uitkomst niet bekend is is het vrij oneerlijk om aan Ten Hag toe te wijzen. Jammer dat je Ten Hag soms niet objectief kunt beoordelen want ik lees je reacties graag.

29 februari 2020 om 11:10

@ninjakai Wat is in vredesnaam een noodverband...? Als je daar een mindere speler dan wat je in huis had bedoelt dan ben je dus gewoon aan het recht praten wat krom is en met zo’n mentaliteit zal Ajax altijd een figurant blijven in Europa. Ziyech is gekocht omdat de druk en kritiek op de leiding zo groot werd dat ze hem uit paniek gekocht hebben. Denk daar maar eens over na. Wat jij doet is het lafste wat je kan doen, dat is net alsof je de onderklasse van de maatschappij de schuld geeft voor de economische crisis die we gehad hebben.

29 februari 2020 om 13:58

@Analist, Lang en Babel zijn allebei geen basisspelers. Nu moet Babel elke wedstrijd spelen waardoor het perspectief verandert en mensen hem (en sommigen ook de directie) van alles verwijten. Dat Babel (als oranje international, mind you) minder is dan Lang kan je simpelweg nog niet zeggen omdat Lang nog vrijwel niets heeft laten zien in de Eredivisie. Babel is prima voor op de bank dus, maar helaas nu de hele tijd basis. En dat Ziyech uit paniek gekocht is totaal niet relevant. Het is een briljante aankoop geweest, de voorgeschiedenis doet daar niets aan af.

29 februari 2020 om 14:51

Als Ajax Babel bij voorbaat al niet goed genoeg vond voor de basis dan hadden ze hem niet moeten halen want dan kan je net zo goed een jeugdproduct uren laten maken. Hoeveel wedstrijden heeft Lang nou werkelijk gespeeld in het eerste..? Hij is op zijn leeftijd niet van het niveau Promes (wat wel een hele goede aankoop bleek te zijn en eerlijk gezegd had ik dat niet verwacht) maar het is in ieder geval het type speler die bij Ajax past. Dat Ziyech uit paniek is gekocht is een ander discussie en ook daar zijn we het niet met elkaar over eens want ik vind het namelijk wel relevant dat Ziyech uit paniek is gekocht, het zegt voor mij dat het herkennen van groot talent blijkbaar heel moeilijk kan zijn.

29 februari 2020 om 17:07

Ik hoef jou toch niet uit te leggen dat je sommige spelers voor de breedte haalt? Ja je kan ook een jeugdspeler uren laten maken maar dat zijn er inmiddels al zoveel door blessures dat nóg een jeugdspeler echt niet gaat werken. Als Neres en Ziyech weer fit zijn zit Babel op de bank en dat is een prima bankzitter als je een jeugdspeler (Lang) hebt die het nog niet kan brengen maar wel uren moet maken. Dit alles staat overigens los van het feit dat Babel niet brengt wat ie zou moeten brengen.

29 februari 2020 om 19:56

Jeugdspelers en miskopen zouden als breedte spelers moeten dienen, dan hebben ze tenminste nog een nuttige functie. Het gaat in mijn ogen vooral om het geloven en uitdragen van de visie waar men in gelooft en geen water bij de wijn doen wanneer het effe minder gaat. Begrijp me niet verkeerd, ik weet ook wel dat het makkelijk roepen is vanaf de zijlijn en het vorige seizoen is natuurlijk ook het resultaat van goed werk.

Nou als we gaan afrekenen met dramatische cijfers, dan mag Stengs als eerste beginnen. Die gozer speelt nu al 16 wedstrijden op rij als een natte krant.

28 februari 2020 om 21:05

Dat is niet helemaal waar, zondag was hij wel redelijk goed.

29 februari 2020 om 14:53

Hij geeft natuurlijk ook nog weer een voor assist en heeft daarnaast de pech dat ook Boadu veel kansen mist. Los daarvan scoort hij wel veel te weinig.

Ryan Babel wil zondag tegen AZ afrekenen met dramatische statistieken. Zou het beste zijn als hij dat vanaf de bank doet.

Als die morgenavond 2 doelpunten maakt is die de held van het weekend. Hij zal zelf als geen ander weten dat het beter moet. Ik stel eerder m'n vraagtekens bij Ten Hag die hem maar keer op keer blijft opstellen. Danilo had veel eerder een kans kunnen krijgen. Voor morgenavond hoop ik op een aanvalslinie met Promes - Tadic - Ziyech. Van de Beek - Martinez - Gravenberch op het middenveld. Tagliafico - Blind- Schuurs - Dest achterin. Onana uiteraard in het doel.

29 februari 2020 om 14:54

Als Az er uiteindelijk 1 meer maakt wordt hij toch niet de held.

Goh wat is die man slecht, hij komt nog geen lantaarnpaal voorbij, zoek een keer je man op en ga er langs alsjeblieft en ander lekker op debank danilo was veel beter

29 februari 2020 om 13:59

Babel was de eerste helft tegen Getafe de gevaarlijkste voorin en speelde meerdere keren z’n man uit. Ja, dat zou hij veel vaker moeten doen maar je dramatiseert dit enorm. Danilo was prima maar begon, logischerwijs, enorm nerveus. Op de goal na weinig van hem gezien.

1 maart 2020 om 07:47

Babel liep overal en nergens tegen Getafe en was na de eerste helft al rijp voor een wissel. Gek genoeg ging Danilo eraf. 2e helft zat hij in de tang bij het centrale duo van Getafe en kwam er tot de laatste fluitsignaal er niet meer uit.

1 maart 2020 om 07:00

Hij kan zijn man niet voorbij omdat het bij het aannemen van de bal al fout gaat. Dat is sinds zijn debuut nog altijd niet veranderd. Eerst stuiterd de bal van zijn voet, waarbij hij te lang bezig is om die onder controlle te krijgen.

Ik denk dat hij a.s. zondag op de bank zit nu Promes en Ziyech weer terug zíjn

Az is ook niet in goede doen en als Ajax goed druk blijft zetten dan wint Ajax makkelijk.het centrum van Az achterin is zeer maar dan ook zeer kwetsbaar zonder Vlaar en die Griek. En de Az spitsen zitten in een crisis op idrissi na dan.bij Ajax zullen ze nu de dubbel willen pakken en dat kan ook gewoon als de selectie fit blijft en geblesseerden terug keren. Ergens is het ook wel beter voor Ajax dat ze uit die 2e rangs Leaque zijn want nu lekker vol voor de titel en dat bekertje gaan. Ofzowel, Ajax zal een mooie reeks nu kunnen gaan neerzetten en weer flink uitlopen op de "concurenten"voor zover die er zijn in de competitie.

AZ lijkt mij nou niet de club.waartegen een man als Babel, zelfs als hij opgesteld word, zijn statistieken tegen gaat verbeteren. Dat is nou juist de Nederlandse club die Europees net zo ver is gekomen als Ajax en dus ondanks de vormcrisis wel wat kan.

Babel kan niet beter, in oranje heeft ie meer ruimte, dan lijkt het soms nog wel iets. Maar bij Ajax hadden ze beter moeten weten, in de kleine ruimte is hij te beperkt, dan had je beter Lang kunnen houden. En eigenlijk zal het mij een worst zijn hoe Ajax de punten thuis houdt vanavond, voor mijn part moet Onana scoren, zolang ze winnen klaag ik niet.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8379
2.PSV8144
3.Feyenoord7142
4.FC Twente6818
5.AZ6120
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller3413
S. BerghuisAanvaller338
E. ÁlvarezMiddenvelder315
D. KlaassenMiddenvelder319
S. HallerAanvaller3121
J. TimberVerdediger303
R. GravenberchMiddenvelder302
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

86 fans
Aanvaller, 35 jaar

In de wandelgangen

Maandag 27 juni
Calvin Stengs voelt voorlopig niets voor een terugkeer op de Nederlandse velden. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren