‘Amateurisme’ bij AZ: ‘Die drie verdronken in een put van ellende’

Vrijdag, 28 februari 2020 om 08:12Tim Siekman • Laatste update: 08:33

AZ verloor donderdag met 2-0 van LASK Linz, waardoor de ploeg van Arne Slot is uitgeschakeld in de Europa League. De Nederlandse kranten komen een dag later allemaal tot dezelfde conclusie, namelijk dat de Alkmaarders niet scherp genoeg waren om de volwassen Oostenrijkers te verslaan. "Het sprookje spat uiteen", begint De Telegraaf de analyse.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

Meer sportnieuws

27 reacties (laatste reactie door linksbuiteadem)

Dat doet Stengs feitelijk al 5 maanden op rij ondertussen, alleen blijft men maar roepen hoe goed en geweldig hij is. Ga eens 4 hele wedstrijden kijken , ipv 4 samenvattingen en je weet genoeg. Voor elke 2 goede acties krijg je 8 x dom balverlies terug.

28 februari 2020 om 08:44

Ondertussen roept letterlijk niemand meer hoe goed en geweldig hij is, maar wordt de andere kant dat hij dramatisch is wel heel erg overbelicht. Laten we nou ook niet doen alsof hij er niks van kan, want in de eerste maanden heeft hij echt wel laten zien dat hij heel goed kan voetballen. Hij heeft nu een flink dipje, maar daar komt hij wel bovenop.

28 februari 2020 om 08:49

In de media vind ik ze altijd nog heel erg positief over Stengs. De supporters hier (en op het Az forum trouwens) zijn wel erg negatief over hem. Ik vraag me af in hoeverre Stengs bovenop dit dipje komt. Ik denk niet dat hij ooit het niveau Nederlandse top gaat ontgroeien, maar dat is natuurlijk al een prima niveau.

28 februari 2020 om 09:38

Hij heeft genoeg talent. Dat zag je zelfs gisteren tijdens een matige wedstrijd. Bepaalde acties, het draaien, passes. Het is ook volledig logisch dat als je zo stormachtig van start gaat zoals Stengs en Boadu dat het op een gegeven moment minder wordt. Jonge gasten, die komen er nog wel.

28 februari 2020 om 11:15

Letterlijk niemand? Hoe is daar een figuurlijke variant voor dan? OT: het klinkt oud, maar ik heb de Eredivisie nog gekend toen de gemiddelde leeftijd niet rond de 23 lag, maar eerder 26. Je was wel een uitzonderlijk talent als je kort na je twintigste al als een van de smaakmakers van de competitie werd weggezet, laat staan als beoogd steunpilaar. We slaan soms een beetje door nu. Een paar dribbels en de hoop op een nieuwe Robben is daar. Laten we Stengs ook zijn leerzame dalletjes gunnen om zich te ontwikkelen en hem niet direct af te schrijven. Wijs in plaats daarvan naar de club, die beter zou kunnen investeren om meer ervaren en ook betere spelers om zulke talenten heen te zetten en zo wat druk weg te nemen. Als AZ daadwerkelijk ambitieus is, laat het zich na miljoenentransfers van Jansen, Jahanbahksh en Weghorst niet langer toe om het hele seizoen te moeten steunen op bedrijfsrisico's als Jan Wuytens, Ramon Leeuwin, Jordy Clasie en Ron Vlaar. Die zullen best hun goede wedstrijdjes spelen, maar over een hele jaargang en in het bijzonder in Europa is dat vragen om moeilijkheden.

28 februari 2020 om 13:19

Clasie? Clasie kan makkelijk mee met AZ hoor, hele goede voetballer. Misschien zou je eens AZ moeten kijken, dan zie je dat Clasie en Stijn Wuytens (niet Jan!!) goede voetballers zijn.

28 februari 2020 om 08:45

Hele overschatte speler. Lijkt zo vaak onnodig balverlies omdat hij constant maar voor de steekbal etc wil gaan. Zou hem als Ajax of PSV zijnde absoluut niet halen.

28 februari 2020 om 14:48

Die jongen heeft het gewoon even lastig. Een heus toptalent heb ik er nooit in gezien, maar die jongen kan echt wel wat. Het is voor een jonge speler gewoon moeilijk als mensen ineens wat van je verwachten en je onder de loep word genomen door medialand binnen de voetballerij. Dan krijgen talenten meestal zo'n dip en daar moet je aan wennen als speler. Het is natuurlijk geen toeval dat hij slecht speelt sinds z'n bekritiseerde debuut in Oranje. Ondanks 1 of 2 assists speelde hij zeer matig en dat was gespreksstof. Dat is gewoon moeilijk voor een jonge speler zonder mentale bagage en ervaring.

Welk sprookje spat er dan precies uiteen? Het sprookje van de groepsfase doorkomen? Dat was toch geen sprookje, dat is iets wat je wel mag verwachten van een club als AZ. Net als de andere Nederlandse clubs trouwens. Lask was inderdaad gewoon beter, het was een typische Europese wedstrijd voor de Nederlandse club. Zondag herstellen tegen Ajax is ook zwaar, lijkt mij verstandig daar nu op de focussen.

28 februari 2020 om 08:41

Die snap ik inderdaad niet van dat "sprookje".
Kijk, dit nu een halve finale was en we hadden al grote namen weggespeeld dan snap ik het, maar dit is gewoon meer iets van "eindstation" ofzoiets.
Geen enkele supporter die ook zegt dat we door hadden moeten gaan tegen de huidige nr.1 van Oostenrijk.

28 februari 2020 om 08:46

Klopt, van Az kunnen we enkel verwachten dat ze de groepsfase doorkomen. Ik vind hun Europees seizoen sowieso al geslaagd, in tegenstelling tot Feyenoord en PSV die ook echt hadden moeten kunnen doorstoten.

28 februari 2020 om 08:58

Klopt met je eens hoor. Feyenoord had thuis zeker van beide ploegen kunnen winnen maar mistte teveel kansen. En psv dat was natuurlijk voor iedereen duidelijk, die hebben het helemaal weggeven de laatste wedstrijdjes.

28 februari 2020 om 09:03

Ik vond met name AZ gewoon slechter dan dat ik Lask beter vond eerlijk gezegd. Waar ik me vooral aan stoorde was hoe enorm slecht AZ met de kansen omging. In de eerste helft geloof ik Idrissi die vakkundig een 2 tegen een om zeep helpt en later ook De Wit die ongelofelijk slecht inzicht heeft en hem rechts geeft ipv links. Sowieso lag er best veel ruimte bij Lask in de omschakeling, maar het leek wel alsof de AZ spelers allergisch waren voor passen. Idrissi, Boadu, De Wit en koning domme acties Stengs hebben geen enkele keer de juiste beslissing genomen voorin.

'kwaliteitsarmere tegenstander' vind ik wel erg hard gesteld. Het lijkt er een beetje op dat we in NL een bepaalde standaard hanteren voor voetbal en een ploeg die niet aan dat beeld voldoet, is kwaliteitsarm. Zo ook Lask en Getafe . Het zijn andere kwaliteiten en die hebben NL ploegen over het algemeen veel te weinig. Hadden we er maar een beetje meer van, dan hadden we wat vaker succes gehad.

28 februari 2020 om 09:12

Het ligt toch voornamelijk aan AZ hoor. Het verschil tussen het begin van het seizoen en nu is gewoon veel te groot. Een team als Antwerp doet niet onder aan LASK, en daar wist AZ (zij het met enig geluk) mee af te rekenen. LASK is een lastige ploeg, maar zeker een haalbare kaart voor AZ.

28 februari 2020 om 09:43

Het is dat Antwerp die wedstrijd twee rode kaarten kreeg, anders was AZ ook niet doorgegaan.

28 februari 2020 om 14:45

Ja, maar dat telt niet. Die rode kaarten zijn gewoon onderdeel van het spel, dus dat heeft er niks mee te maken.

28 februari 2020 om 14:52

Dit zat er ook wel aan te komen natuurlijk. Het was een kwestie van tijd dat er druk op deze ploeg zou komen en ik denk dat velen wel hadden voorspeld dat de tweede seizoenshelft een stuk moeilijker zou worden voor AZ. Absoluut geen schande, want ze hebben het gewoon heel erg goed gedaan als ze tweede worden en mochten ze toch derde eindigen, is dat ook nog steeds naar behoren. AZ heeft een aantal uitstekende spelers, maar ze hebben ook een vrij jonge ploeg en spelers die nog(!) niet weten hoe het is om onder grote druk te presteren.

Ik begin me behoorlijk te ergeren aan dit AZ. Waar eerst leuk voetbal en bescheiden jongens de boventoon vierde, zijn het nu na alle complimenten arrogante prima donna's geworden. Zo'n Stengs denkt dat hij hij Kevin de Bruyne is en op halve kracht het veld kan domineren. Zo nonchalant, zo lui, zo slecht. En dat wordt dan dan naar Ajax geschreven. Ook Koopmeijners met twee keer een curcuale fout in de opbouw, gewoon een gebrek aan scherpte en concentratie. Want who the fuck is Lask denken ze, daar winnen we wel even van. Onwijs ergerlijk dit, en van mij mag AZ wel weer even met beide benen op de grond worden gezet de komende weken. Mooiweer voetballers eerste klas.

28 februari 2020 om 09:49

Het erge is dat AZ al afgelopen 2 maanden met de beide benen op de grond is gezet. Verliezen van Willem 2 thuis, verliezen van Twente en verliezen van NAC. Dan zou je er vanuit gaan dat de spelers de knop om gaan zetten en eens gaan werken, maar ho maar hoor... wordt tijd dat Arne een het lef toont en ze eens durft te wisselen.

28 februari 2020 om 10:56

Ja, dat zal helpen, toppers als Druijf, Ouwejan en Aboukhlal in de basis! Dat is helemaal KKD-niveau. Probleem is simpelweg dat al je bepalende spelers m.u.v. Midtsjo tegelijk een vormdip hebben

28 februari 2020 om 14:59

En waarom zijn die uit vorm? Omdat ze naar mijn mening allemaal nog nauwelijks ervaring hebben met het spelen onder een steeds groter wordende druk. De knikkers worden nu zo langzamerhand verdeeld en dan is het niet vreemd dat de subtopper plots afhaakt. Je kunt niet verwachten dat zo'n ploeg ineens een prijzenkast-mentaliteit heeft en dat een heel seizoen vol kan houden.

28 februari 2020 om 14:55

Maar is dat arrogantie of gewoon een gebrek aan vertrouwen door de alsmaar groter wordende druk op de ploeg? In de eerste seizoenshelft is alles (nog) vrijblijvend, terwijl in de tweede seizoenshelft de knikkers worden verdeeld. Ik snap niet waarom iedereen nu zo verbaasd is dat het ineens een stuk minder is met AZ. Zo'n ploeg heeft niet de ervaring om om te kunnen gaan met die druk. Het is geen toeval dat de sterkhouders allemaal niet presteren. Die krijgen echt niet allemaal tegelijk een vormdip zonder dat het met elkaar te maken heeft. Dat is nou eenmaal het lot van een subtopper. Heel af en toe wordt zo'n ploeg kampioen als zo'n ploeg meerdere jaren bij elkaar blijft, maar bijna altijd zwakken ze in de tweede seizoenshelft flink af en worden ze leeg gekocht.

28 februari 2020 om 17:01

Ik baseer mijn oordeel op het gebrek aan werklust wat ik zie. Zo'n Stengs sjokt maar rond, balletje onder de voet door halen, flauwe schijnbeweginkjes... Er gaat zo weinig van uit. Bij balverlies langzaam terugwandelen. Als het niet loopt verwacht ik dat je keihard werkt om weer terug te komen. Maar dat kwartje is duidelijk nog niet gevallen bij deze omhooggevallen talentjes.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

AZ

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
11.Willem II18-7
12.AZ174
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
B. Martins IndiVerdediger130
Y. SugawaraVerdediger130
D. de WitMiddenvelder136
A. GuðmundssonMiddenvelder132
F. MidtsjøMiddenvelder130
T. ReijndersMiddenvelder132
Z. AboukhlalAanvaller132
Voor de complete selectie: Clubpagina AZ.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina AZ.

In de wandelgangen

Vrijdag 26 november
Chelsea heeft Nicolás Tagliafico op het oog als vervanger van de langdurig geblesseerde Ben Chilwell. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren