KNVB begrijpt frustratie bij Ajax: ‘We zijn er al langer mee bezig’

Vrijdag, 21 februari 2020 om

De discussie over zuivere speeltijd laait in Nederland op, nadat de bal donderdag tijdens Getafe - Ajax (2-0) slechts 42 minuten en 36 seconden in het spel was. Gijs de Jong, secretaris-generaal van de KNVB, zegt namens de voetbalbond open te staan voor experimenten omtrent zuivere speeltijd in het voetbal. Een verandering zal echter niet van vandaag op morgen gaan, legt De Jong uit.

Uit cijfers van Opta blijkt dat er in de geschiedenis van de Europa League slechts één wedstrijd gespeeld is met een kortere zuivere speeltijd dan bij Getafe - Ajax: het duel tussen Austria Wien en Ahtletic Club op 3 december 2009 (met 40 minuten en 8 seconden aan zuivere speeltijd). Zo duurde het bij het frustrerende duel voor Ajax meer dan vijf minuten voordat de bal weer in het spel was vanaf het moment dat Getafe de 1-0 op het scorebord had gezet. De scheidsrechter gaf in de eerste helft echter slechts drie minuten blessuretijd.

De KNVB begrijpt de frustratie van Ajax en staat open voor veranderingen. "Het is alleen niet eenvoudig", zegt De Jong tegenover Voetbal International. "Je kan niet zeggen: we gaan naar negentig minuten zuivere speeltijd, dat houdt geen enkele speler namelijk vol. Maar er zijn tussenvarianten mogelijk, bijvoorbeeld door eerst de extra tijd effectief te maken. Daar staan wij open voor."

Het vraagstuk over zuivere speeltijd houdt de KNVB al langer bezig. "In het pupillenvoetbal tot en met 12 hebben we al een boel ingevoerd. Werken met tijdstraffen na het krijgen van een kaart, de self-pass, indribbelen in plaats van ingooien, doorwisselen", somt De Jong op. "Maar eerst moeten we gegevens verzamelen, zodat je een eventueel verzoek aan de IFAB goed kan onderbouwen. Als je het in de juiste vorm giet en met een goed onderbouwd voorstel komt zou ik niet weten waarom een experiment rond zuivere speeltijd niet zou kunnen."

Wereldvoetbalbond FIFA heeft echter minder trek in nieuwe spelregels: de bond stelt dat er tot en met het WK in Qatar eind 2022 alleen nog wordt gewerkt aan het doorontwikkelen van de VAR. "Daarom zal het niet eerder dan het seizoen 2023/24 zijn tot we überhaupt kunnen testen met zuivere speeltijd in het betaald voetbal", zegt De Jong.


Poll

Zou het voetbal beter worden van zuivere speeltijd?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

47 reacties (laatste reactie door hoe li kan)

Je mag je trouwens afvragen of Ajax uberhaupt had gescoord als er zuivere speeltijd was, ik zag dat namelijk niet gebeuren. Maar goed, scheelt waarschijnlijk wel een hoop gedoe en irritatie. Zo´n Nyom voelt zich dan waarschijnlijk minder genoodzaakt om duizend keer te rollen na een overtreding.

21 februari 2020 om 19:06

We verdienden gisteren ook helemaal niets dus inderdaad lekker de schuld bij onszelf zoeken. Desondanks is de discussie die oplaaide dus toch nog ergens goed voor. Want met zijn allen zijn we natuurlijk wel de consument. Als je betaald voor een wedstrijd wil je geen 40 minuten voetbal te zien krijgen, net zoals Ajax of Getafe met 45 van de toegangsprijs geen genoegen neemt.

21 februari 2020 om 19:18

Vind het een beetje tekort door de bocht. Je weet dat dit soort matches altijd voorkomen. Iedere ploeg wapent zich anders,vaak uit onmacht. Thuis (in de Arena) krijgt de bezoeker straks 10x waar voor zn geld. Ajax gaat dit echt wel rechtzetten. showtime van het hoogste nivo...wat je nooit zou krijgen als Ajax daar in 90 minuten met 3-0 gewonnen had,met zakelijk spel.

21 februari 2020 om 19:27

Fijn om te zien dat er zoveel realistische Ajacieden zijn, mag ook wel eens gezegd worden. Hierdoor zal ik in de toekomst ook twee keer nadenken voor ik de term 'alle Ajacieden' gebruik

21 februari 2020 om 19:10

Daar gaat het niet eens om. Ajax heeft niet verloren omdat ze geprovoceerd werden, ze werden goed onder druk gezet en konden er niet onderuit spelen. Waarschijnlijk hadden ze dus ook zonder al dat toneel verloren, maar dat neemt nog niet weg dat het enorm irritant is en zuivere speeltijd kan daar verandering in brengen. Mensen zullen altijd alles uit de kast halen om te winnen en als tijdrekken wordt toegestaan, dan is dat 1 van die dingen.

21 februari 2020 om 19:30

Waar gaat het niet om? Nergens geef ik toch aan dat Ajax verloren heeft omdat ze geprovoceerd werden? Ik zeg zelfs nog dat je mag afvragen of ze überhaupt gescoord zouden hebben. Jouw tweede stuk ben ik het dus inderdaad mee eens, maar ik snap je eerste stuk niet.

21 februari 2020 om 19:25

Je kan zeggen wat je wil, maar bij Ajax heb ik de afgelopen jaren ook vaak zat spelers zien rollen alsof hun been eraf lag. Onana ook wel eens zo vaak en lang tijd rekken dat ie wel 5 keer een gele kaart kon ontvangen. Weet je, soms zit het mee en soms zit het tegen. Ajax is meegegaan in het spelletje van Getafe en trapte in de val. Ajax had slimmer en professioneler moeten zijn.

21 februari 2020 om 19:31

Sorry, maar theater als gister avond heb ik nog nooit gezien van een Nederlandse club. Laatste keer dat ik dit level heb meegemaakt is denk ik Nederland Portugal. Ja, Onana pakt wel eens een gele kaart voor tijd rekken. Maar omdat nou te vergelijken met de wedstrijd van gister? Kom zeg.

Zeker vóór zuivere speeltijd. Maar Ajax kreeg hier gewoon een koekje van eigen deeg. Vooral Onana (Ja, ik weet dat hij niet mee deed) kan er wat van. Dus niet huilen, het was gewoon slecht!

21 februari 2020 om 19:59

Koekje van eigen deeg, laat me niet lachen. Ajax rekt ook wel eens tijd, welke ploeg niet, maar dit heeft niks meer met "normaal" tijdrekken te maken. Ook zullen er weinig ajacieden zijn die de schuld bij Getafe of de scheids leggen voor het verlies, het was gewoon een drama gisteren. Een beetje onnodige provocatie dit.

21 februari 2020 om 20:52

Oke, een cake van eigen deeg dan. Maar sorry hoor, de meeste ajacieden leggen de schuld juist wel te vaak bij scheids, tegenstander, veld, weer, noem maar op. Het ligt altijd aan alles en iedereen, behalve Ajax. Onnodige provocatie, komop man. Incasseren en door...

21 februari 2020 om 21:49

Nou, de meeste Ajacieden legden heel erg de schuld bij hun eigen team gisteren. Check de comments. Dat hele gedoe erom heen maakte het veel irritanter, maar Ajax heeft het vooral aan zichzelf te wijten. Je moet uit de duels blijven, maar Ajax lukt dat de afgelopen maanden niet om diverse redenen. Hoop dat t volgende week wel lukt, want tegen zo'n vreselijk team wil je er niet uit vliegen. Getafe was echt het tegenovergestelde van fair play. Hopen op een Scandinavische scheids en geen Zuid Europeaan. Dan lijken me de kansen groter.

21 februari 2020 om 21:52

Oh, en dat de hockeyregels gebruikt moeten worden, lijkt me niet meer dan logisch. Maakt het spel zoveel sneller en attractiever. Liever vandaag dan morgen. Maar zal nog wel wat jaartjes duren en dan gefaseerd gebracht worden. Hoop echter zelf dat de selfpass en het doorwisselen heel snel komt. Bij de selfpass hebben kleine professionele overtredinkjes veel minder zin, omdat je erna toch weer zelf door mag. Haal je die ergernissen er ook uit.

dit zou ook in strijd zijn met fairplay regels, op een Wk/ek en CL worden de laatste poulewedstrijden gelijktijdig afgewerkt. win je zelf met 3-0, moeten ze in de andere wedstrijd nog een half uur doorvoetballen en gooien het op een gelijkspel.

21 februari 2020 om 19:51

Want dat kan nu niet? Dat het in de ene wedstrijd al 3-0 staat waardoor ze het op een gelijkspelletje gooien?

21 februari 2020 om 20:08

gelijkspel is misschien verkeerd voorbeeld, een team kan ook 2 doelpunten tekort komen en hebben dan nog een half uur extra te spelen

21 februari 2020 om 20:05

Daar zijn genoeg varianten op te bedenken. Beide wedstrijden die na rust gelijkertijd beginnen bijvoorbeeld. Ik heb laatst in de zomerstop Fortuna tegen de suriprofs gezien waarin effectieve speeltijd werd gebruikt. Merkte je weinig van als toeschouwer. Kwam het spel enkel ten goede.

Ajax was gewoon slecht maar toen het 1-0 werd en 3 minuten extra zag, hele kroeg vond het onzin en dat wanneer we VAR hebben en juist meer tijd toevoegen aan het eind van een helft.spel heeft zeker 5 minuten stilgestaan na die goal en daarvoor ook al enkele keren stilgelegen.gewoon net als Hockey of basketbal, bal is uit, tijd stil.

Van Basten pleit al 5 jaar lang zoor zuivere speeltijd. Dat probeerde hij er ook bij de Fifa door te krijgen maar de voetbalwereld is conservatief.

Heeft de KNVB indirecte kritiek op de arbitrage? Terwijl diezelfde KNVB jan en alleman schorst bij kritiek op haar arbiters? Interessant.

21 februari 2020 om 19:44

Ik geloof dat je kritiek verwart met allemaal uitspattingen die er richting de arbitrage worden gedaan.

21 februari 2020 om 22:19

Nee hoor, de knvb duldt geen kritiek. Een ieder die iets zegt wat de knvb niet zint wordt gecensureerd, gestraft of geschorst. Raar dat de knvb zelf wel de mond opentrekt.

Een wedstrijd gaat wel lang duren dan. Als je steeds de tijd moet stilzetten en weer aan zetten als de bal wordt gespeeld. Eerst testen zou ik zeggen of het een succes is.

21 februari 2020 om 20:07

Dat valt reuze mee. Er werd tijdens Fortuna - suriprofs mee getest. Geloof 2 maal 35 minuten. Daar merk je als toeschouwer weinig van.

21 februari 2020 om 20:11

Genoeg kleinere sporten waar het succesvol wordt gedaan, bv waterpolo.zo moeilijk is het niet hoor.

21 februari 2020 om 20:16

Maar daar duren de wedstrijden minder lang dan bij voetbal toch?

21 februari 2020 om 20:25

Ja, maar wat is je punt?het wordt zelfs gedaan bij wedstrijdjes in de jeugd in de laagste klassen.

Nog meer naar zo’n wedstrijd kijken? Alsjeblieft niet! Ik was blij dat het was afgelopen!Zuivere speeltijd lijkt leuk, maar de speelstijl van Getafe wordt er vast niet anders door. Los het liever op door streng op te treden tegen tijdtrekken, spelverderf en aanstellerij. Dan gaat de zuivere speeltijd volgens mij vanzelf omhoog.

Ik ben het helemaal aangaande de zuivere speeltijd, Verder vooral je mond houden, Want het was gewoon heel slecht.

Natuurlijk bemoeit de knvb zich er mee het is Ajax toch maar laat ajax zelf eens en de spiegel kijken doe onana doet niks anders dan tijd dat heeft ze vorig jaar de kop gekost tegen de spurs dus laat ze nu niet zeuren en laat de knvb zich maar met andere dingen bezig houden

Dan duurt een wedstrijd voortaan 3 uur, niet doen dus. Gewoon tijdrekken en theater strenger aanpakken

Laten we als Ajax gewoon eerst naar onszelf kijken alsjeblieft. Er is gisteren een wanprestatie geleverd door de spelers van Ajax op het veld. Ze lieten zich verrassen door een ploeg die precies deed wat alle analisten al weken beschreven en voorspelden. Dat is dan ook het probleem. Het was zo voorspelbaar dit en nog tuin je er met open ogen in. Zorg eerst dat je je eigen zaakjes op orde hebt. Ze hadden nog tot kerst door kunnen spelen en dan hadden ze nog geen bal tussen de palen geschoten.

Dan geeft je de 4e man een keer een nuttige functie. Geef hem een stopwatch als de Fifa er zo lang over doet , zo moeilijk is het toch niet ? Dan trekken ze maar 20 minuten erbij.

21 februari 2020 om 22:05

Dit dus.een wedstrijd is 90min!Laten we zeggen minimaal 80 na wat uit ballen en overtredingen.en de rest bij trekken makkelijk voor de scheids en ze mannen iedereen weet waar ie aan toe is!Want soms kijk ik wedstrijden en dan komt het bord en dan denk ik waar baseren ze die extra tijd eigenlijk op!?

Het neemt zo langzamerhand belachelijk beschamende vormen aan met dat zelfmedelijden van Ajax.De Getafe coach had ze vooraf tot favoriet bestempeld en daar zijn die tactische onbenullen uit Amsterdam nog in gaan geloven ook.Met dit soort bekrompen arrogantie gaan ze er in de thuiswrdstrijd nog harder af. Een verschilletje van 3 doelpunten in het voordeel van Getafe is niet eens een onrealistisch scenario.

21 februari 2020 om 22:39

Euh. Heb jij ergens vanuit Ajax gehoord dat de club zichzelf als favoriet zag? Nee toch? Maar ja. Het is altijd leuk om de term arrogantie aan Ajax te koppelen, want daar scoor je likes mee...

21 februari 2020 om 22:46

Jazeker, P..o. Dusan Tadic, twee dagen geleden in een interview met de Telegraaf.Vandaar dat die ook een ongekende wanprestatie afleverde regen Getafe. Hij heeft letterlijk geen bal geraakt en alleen lopen te mekkeren om zijn wannabe ster status omhoog te houden.

22 februari 2020 om 01:58

Heb het artikel gelezen. Hij zegt dat Ajax licht favoriet is met een verhouding 55/45. En in een ander artikel heeft hij het over krijgers van Getafe. Arrogant hoor.

22 februari 2020 om 11:06

Dat was dus tegen de algemene opinie in (op die van de slimme coach van Getafe na, dan). Ergerlijker was nog de manier hoe Tadic zich presenteerde in de wedstrijd. Met een verongelijkte smoel, zwaaiende armgebaartjes, voortdurend misbaar en op geen enkel moment zich een leider toonde. Dat was dus de arrogantie ten top als je in anderhalf uur praktisch geen een bal goed raakt.

Deze hele kwestie gaat niet over het zelfmedelijden van Ajax. Die hadden sws niks te zeggen. De kwestie gaat over het feit dat voetbal voor de fans is en een 94-minuut-durende toneel en tijdrek partij niet te harden is. Ik wed dat iedere neutrale fan deze pot niet heeft afgekeken. Getafe maakt zich impopulair.

22 februari 2020 om 10:58

Kom nou toch met die rozen wolken ideetjes. Een BVO hoort tot de bedrijfstak betaald voetbal die eveneens tot doel heeft om winst te maken voor de continuiteit. Daarvoor zijn prestaties nodig.Bij ajax denken ze dat alleen hun manier zaligmakend is en hullen ze zich in een kwellend zelfmedelijden wanneer een tegenstander ze gewoon van het veld veegt met een intensiteit die ajax niet kan opbrengen.Overigens werden de meest achterlijke toneelstukjes opgevoerd door ene Babel met zijn roze kop.Dus stop nu eens met die zelfpijperij en erken dat in het EK troosttoernooi genoeg tegenstanders zijn tegen wie ajax het moet afleggen.

Beste idee ooit begin naast de FIFA een nieuwe concurerende voetbalbond met alle wedstrijden op maandag en vrijdag en dan met reeele speeltijd en evt buitenspel afschaffen. Hoogste tijd dat FIFA een beetje concurentie krijgt. Ik zou dan een europese competitie beginnen en kijken of er mensen geitresseerd zijn om dan nieuwe clubs te beginnen. De toppers zullen nooit komen natuurlijk omdat ze dan niet meer aan EK of WK mee mogen doen maar ik denk dat er zeker spelers willen spelen in deze competitie als er veel geld inzit.

Ik ben helemaal voor zuivere speeltijd. Maar het is wel voortdurend wat rond Ajax. Eerst zegt Ten Hag dat hij 16 volwaardige basisspelers heeft, maar zodra steunpilaren wegvallen moet ie enorm schuiven om het niveau op peil te houden en blijkt zijn ploeg alsnog kwetsbaar. Dan klaagt de man over te veel belasting door het ‘crazy’ programma en nu pleit het juist weer voor zuivere speeltijd, wat volgens mij een. Of grotere inspanning vraagt... Persoonlijk vind ik Ajax met dit soort gezeik over randzaken onder Ten Hag zieliger overkomen dan bij de club past. Neem daarbij ook Ten Hags aangebrande reacties op doodnormale vragen van journalisten en Van der Sars pleidooi voor compensatie na het VAR-falen bij Chelsea en je krijgt de indruk dat t bij tegenslag en verlies nooit ligt aan de club die eerder te pas en te onpas ‘Wij zijn de beste’ schreeuwde. Als ik Ajax-fan zou zijn zou ik best wat kritischer zijn op dit gezeik in de marge; een club als Ajax staat toch boven onmacht?

Zuivere speeltijd? Prima maar zoals Ajax tegen Getafe eindigt de wedstrijd misschien wel over 120 minuten. De oplossing is denk ik dat de VAR moeten meekijken of het echt een logische overtreding is? Zo niet dan meteen geel!

Zelden heb ik zon stelletje aanstellers gezien als gatafe,wat een theater, ze kunnen zo bij joop vd ende beginnen.verliezen ok, slecht spelen ok, kan allemaal , maar zoveel zielig theater heb ik zelden gezien in 1 wedstrijd.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax5645
2.AZ5637
3.Feyenoord5015
4.PSV4926
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller2511
L. TraoréAanvaller92
I. El MaachKeeper00
D. KotarskiKeeper00
A. OnanaKeeper240
K. ScherpenKeeper00
Bruno VarelaKeeper10
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Zondag 29 maart
Liverpool heeft alle vertrouwen in een deal van zestig miljoen euro voor Timo Werner. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren