‘Dat kan iedereen wel roepen over Ajax, maar dat zijn ook mensen’

Vrijdag, 21 februari 2020 om 15:32Rian Rosendaal • Laatste update: 15:42

Ajax beleefde donderdag een zeer frustrerende avond tegen Getafe in de achtste finale van de Europa League. Na afloop klaagden verschillende Ajacieden over het aanstellerige gedrag van de Spaanse formatie. Heracles-Almelo Frank Wormuth heeft met afschuw naar het Europese treffen gekeken en belooft dat zijn spelers zich zondag niet zo zullen gedragen in het duel met Ajax.

"Wij willen en kunnen dat niet. Dit had niets met voetbal te maken", stelt Wormuth vrijdag onomwonden in gesprek met TC Tubantia. De Duitser in Nederlandse dienst irriteerde zich donderdag in toenemende mate aan onder meer het tijdrekken van de Getafe-spelers. "Het is de bedoeling dat je met twee teams een voetbalwedstrijd speelt, maar dit ging nergens over."

"Ik wil het als coach niet hebben dat een speler doet alsof zijn hoofd er af is gehakt, en dertig seconden later rent hij alweer vrolijk over het veld", aldus Wormuth, die gelijk een waarschuwing geeft aan de selectie van Heracles. "Ik wil het niet hebben dat mijn spelers zulke overtredingen maken en aan de lopende band schwalbes." De trainer brengt zijn ongenoegen nog maar eens tot uiting over het spel van Getafe. "Dan kan iedereen wel roepen dat de spelers van Ajax daar niet in mee moeten gaan, maar dat zijn ook mensen. Blijf onder zulke omstandigheden en na zulke provocaties maar eens rustig."

De 1-0 overwinning op Ajax van afgelopen seizoen was voor Heracles het startpunt van een fraaie serie. "Op de een of andere manier zetten wij na een wedstrijd tegen Ajax vaak een goede reeks neer", verduidelijkt Wormuth. Heracles beschikt tegen Ajax sowieso niet over de geblesseerden Robin Pröpper, Dabney Dos Santos en Joey Konings. Eerstgenoemde is eveneens geschorst. De thuiswedstrijd van Heracles tegen Ajax begint zondag om 16.45 uur.


Poll

Heracles Almelo-Ajax eindigt in een...


Gerelateerd

Meer sportnieuws

43 reacties (laatste reactie door pipoli)

Als dit de enige kans is om van Ajax te winnen, moet je het ook gewoon doen. Ik vind het allemaal een beetje overtrokken. Ja de spelers van Getafe waren verschrikkelijk, maar uiteindelijk gaat het om winst en een ronde verder komen. Als Ajax nou veel kansen had gehad, had ik me er nog iets van voor kunnen stellen. Maar ik heb spelers balletjes zien geven, die niks te maken hadden met het spel van Getafe, maar voornamelijk met de kwaliteit van de speler (deze wedstrijd dan). Kijk voornamelijk naar jezelf en probeer volgende week recht te zetten wat gisteren duidelijk niet is gelukt. De enige reden dat Ajax verloren heeft van Getafe, is omdat ze veel te weinig hebben hebben gebracht deze pot. Eigenlijk helemaal niets. Tadic was een drama, babel was niks, Ziyech heeft meer ballen ingeleverd dan in 20 wedstrijden uit de eredivisie en ga zo maar door.

21 februari 2020 om 15:49

Deels klopt jouw redenatie wel. Als het puur om resultaat gaat moet je zo spelen dat het maximale resultaat kan opleveren. En Getafe mag - net als iedere club - spelen zoals ze zelf willen. Maar 1 ding is voor mij wel duidelijk: van zo’n soort ploeg zou ik nooit en te nimmer een seizoenkaart afnemen. Want een voetballiefhebber wil ook nog wel eens wat leuks op het veld zien. En dat was gisteravond bij de twee wedstrijden waar Nederlandse ploegen bij betrokken waren, niet het geval. Maar wat ook een feit is: eerst de hand in eigen boezem.

21 februari 2020 om 15:55

Ik zou absoluut ook geen seizoenskaart willen van een club die op deze manier voetbalt. Maargoed, dat zeg ik nu. Waarschijnlijk als ik uit die regio kwam en mijn vader en opa hadden mij meegenomen naar Getafe, was ik ook fan van deze club. Het is allemaal zo relatief. De kans is groot dat je voor Ajax bent als je in Amsterdam of omstreken woont, ditzelfde geldt voor Rotterdam en Feyenoord en ga zo maar door. Ben je Nederlander, en speel je tegen een club uit Spanje, ben je vaak voor de Nederlandse ploeg. Tenzij je Ajax niets gunt natuurlijk, wat ik sowieso al belachelijk vind.

21 februari 2020 om 18:44

@Guandriks ik woon 23km van PSV af maar mijn favoriete club komt uit A’dam. Rede: ik ben voetbal gaan kijken voor mijn plezier. Het spel van Ajax is gericht op entertainment! Dat spreekt mij aan. Maar ook een mooie verdedigende accrue kan mij bekoren. Alleen heeft het spel van Getafe heeft niets met voetbal te maken. En eigenlijk zijn zij niet eens iets te verwijten. Ik leg de schuld voor een waardeloze voetbal avond bij de scheidsrechter. Want die had dit spelbederf moeten aanpakken.

21 februari 2020 om 18:48

Ik wil ook geen seizoenkaart van Getafe maar ...die ploeg speelde twee jaar geleden nog op het 2e niveau, nu spelen ze Europa League, als supporter maakt het dan weinig uit op welke manier de ploeg speelt.

21 februari 2020 om 22:24

Grappig, ik kijk namelijk ook voetbal om vermaakt te worden. Een 4-3 met 70 procent effectieve speeltijd is toch 100x leuker dan dat van gisteren? En als supporter maakt me dat wel degelijk uit. Behalve als het om een finale gaat. En dat komt vooral omdat we er al te veel verloren hebben als Nederlander.

21 februari 2020 om 15:51

tsja, het is een manier om te winnen. maar ik kan me onmogelijk voorstellen dat de spelers en coaches ooit het voetbalwereldje in zijn gestapt om op deze manier succes te behalen. ja, tuurlijk halen ze er nu resultaat mee, maar het is bijna hetzelfde als dat ik mijn diploma heb behaald door alleen maar te frauderen en te spieken zonder gepakt te worden. ajax speelde slecht, dat staat vast. zelfs zonder al dat theater had getafe ook wel gewonnen gisteravond. daarom vind ik het zo kleinzielig dat ze al dat theater gebruiken, en ik kan daarvoor alleen de scheidsrechter kwalijk nemen dat ie zich zo laat inpalmen door getafe.

21 februari 2020 om 15:52

Ja allemaal heel effectief van getafe, maar moet je even voorstellen dat teams dit over gaan nemen en ook zo gaan spelen tegen de topclubs. Ga jij dan nog lekker zondag kijken?

21 februari 2020 om 15:53

Waarom gaat het uiteindelijk om winst? De basis van voetbal is toch amusement? Ik kijk graag naar mooie voetballers en een pot als Chelsea-Bayern kijk ik naar uit. Het kan mij eerlijk waar niet schelen wie er wint, zo lang het maar een mooie pot is. Wanneer voetbal alleen om winst draait dan speel je uiteindelijk in lege stadions met minimale kijkcijfers want de meeste kijkers haken dan af. Overigens ben ik het er mee eens dat Ajax er niks van bakte. Echter snap ik werkelijk waar niet waarom iedereen blijft schreeuwen dat voetbal om winst draait. In mijn ogen draait voetbal om spelplezier van spelers, scheidsrechters en toeschouwers.

21 februari 2020 om 15:58

Ik denk toch dat er een aanzienlijk verschil is tussen het belang van een voetbalclub en het belang van de "neutrale" supporter. Begrijp me niet verkeerd, ik had ook liever een leuke en open wedstrijd gezien. Maar dan had Getafe waarschijnlijk verloren.

21 februari 2020 om 16:07

Ik begrijp inderdaad dat Getafe niet aanvallend kan voetballen. Maar het moet in mijn ogen wel binnen de perken van het fatsoenlijke blijken. Met zijn allen compact staan en met mooie slidings en hard verdedigen een overwinning over de streep trekken vind ik prima. Maar zo een ploeg als dit zuigt al het plezier wat ik normaal met voetbal kijken heb uit mij weg. Ik ga de return in ieder geval niet kijken, dat wordt een hele irritante pot waar vanaf minuut 1 tijdgerekt gaat worden. Ik verheug mij meer op PSG-BVB, Bayern-Chelsea en zelfs LASK-AZ. Nogmaals ik kijk voetbal voor mijn plezier en niet om gefrustreerd te raken.

21 februari 2020 om 18:46

Amen! Er dat is de rede dat de scheidsrechter hier veel eerder had moeten ingrijpen. Dit is spelbederf en schadelijk voor voetbal in het algemeen.

21 februari 2020 om 16:06

Dat is wel leuk wat je allemaal zegt...echter ik denk dat je éã©n ding vergeet mee te nemen in jouw betoog en beleving. Het gedrag van de spelers van Getafe had uitermate veel invloed op de wedstrijd. Het gedrag van de spelers van Getafe wordt spelregeltechnisch beoordeeld als overtredingen. Getafe heeft door overmatig veel overtredingen te maken de wedstrijd ontregelt. De enige die hier iets aan had kunnen en moeten doen was de scheidsrechter. Als de scheidsrechter had opgetreden had je een beter beeld gehad van de krachtsverhouding. In dit geval kun je niet spreken van fairplay o.i.d. Ik weet dat het een populaire stelling is dat je er maar tegen moet kunnen......er zijn hier ook altijd types die dit soort wijsheden deponeren, de meeste mensen op dit forum schieten al uit de bocht als er een scheet dwars zit bij ze....laat staan als je in de wedstrijd aanvoelt dat je bedondert wordt...want dat is wat er is gebeurd..niets meer, niets minder.

21 februari 2020 om 16:07

Je hebt 100 pct gelijk Guandriks met 1 opmerking : die scheids was waardeloos die moet optreden. 41 min bal in het spel is een lachertje

21 februari 2020 om 17:03

En als het Nederlands Elftal zo iets deed was de wereld te klein. Onana is tijd aan het rekken en heel voetbal minnend Nederland valt over hem heen . De scheidsrechter had moeten ingrijpen want hoe verklaar je dat Getafe maar 2 gele kaarten kreeg en Ajax 3 waarvan 2 bij een eerste overtreding.

Vooral lekker met Ajax meespelen, proberen aanvallend goals te maken en dan er met 4-0 van af gaan...getafe speelde smerig, maar het was wel heel effectief. Zij hebben in verdedigend opzicht bijna niks weggegeven en dat is gewoon klasse.

21 februari 2020 om 15:47

Helemaal mee eens. Ik vind het er niet uit zien, en ik vind dat de scheids daar in moet optreden. Maar als de scheids het toe laat moet je gewoon naar je kwaliteiten spelen. En dat doet Getafe voor 100%. Beetje vergelijkbaar met het Atlético van 3/4 jaar geleden met nóg betere spelers.

21 februari 2020 om 15:51

Ja echt he....laten we elke ploeg lekker frivool laten spelen tegen Ajax en dan hopen dat het na de afstraffing toch een leuke wedstrijd was.:het is eerder bewezen dat gewoon de strijd op mannen niveau aangaan vaak beloont word.uiteraard hoeft dat niet zoals Getafe deed, maar die hebben wel aangetoond dat als J.ajax uit zijn spel haalt er iets te halen balt.

21 februari 2020 om 16:05

Stijd op mannen niveau is ook niet erg maar dat was niet wat Getafe deed. Ben zelf trainer (slechts eerste klasse) maar zal never nooit zo willen spelen. Verlies nog liever met de mannen dan dat ik dit soort dingen zou doen. Maar wat je zegt elke coach mag zijn eigen tactiek bepalen en daar moet je maar mee omgaan.

Ik begrijp zijn verhaal en ben het ook met hem eens, maar ik kan het de Getafe-spelers niet verwijten. De scheidsrechter bepaalt wat er toelaatbaar is of niet. Die heeft gisteren gewoon zwaar gefaald door het gedrag constant te belonen. En nee, we hebben terecht verloren (voordat ik die terug krijg), we hebben niet 1x op goal geschoten dus verdienden zelf niets.

21 februari 2020 om 16:17

Eerlijk en realistisch reactie. Het feit dat Ajax gefrustreerd reageerde was ook door dat Getafe hun totaal uitschakelde. Als je dan naar theater moet kijken en ze wordt op alle fronten afgetroefd, tja dan krijg je dat. En dat is dan weer excact wat Getafe wil. Ik keek eerst ook naar het publiek van:" best vreemd om "verliefd" te zijn op de club die zoveel theater speelt" maar later begon ik het toch meer te snappen; voetballend kan Getafe Ajax niet zijn wil opleggen. Dus doen ze dat op deze manier + nog wel gewoon goed voetbal verder. En het feit dat alleen real en barca laatste tijd kan winnen heb ik eigenlijk alleen maar respect voor. As Ajax de CL zou winnen met dit voetbal hoor je er geen Ajacied naar kraaien of toen Ekkelenkamp Ronaldo onderuit haalde,want het doel is heilig.

21 februari 2020 om 17:23

Amen maurootje, helemaal mee eens. Je kan Getafe ook niet verwijten dat ze geen strijd hebben laten zien of dat hun inzet slecht was. Iets wat je wel over Ajax kon zeggen. Tactisch was het niet zo n slechte wedstrijd, met als hoogtepunt die slim uitgespeelde vrije trap. Verder noemt iedereen dat zuigen maar een van de primaire redenen dat Ajax niet aan voetballen kwam was doordat de opbouw bij de verdediging werd verstoord zodat er veel lange ballen moesten komen. Dit heeft Ajax voetballend ook ontzettend genekt. Als het dan wel op stoom kwam trokken ze snel aa de noodrem.

ik snap de irritatie wel maar als professional moet je niet in dit spel meegaan, zeker als je al op voorhand weet dat Getafe zo irritant gaat spelen, dan moet je daar op voorbereid zijn

21 februari 2020 om 15:49

Ja makkelijk praten. Tuurlijk weet je dat ze schoppen. Maar bij de 3e tik op je achillespees of bij de 3e schwalbe begin je je te irriteren. Het is niet alleen Ajax dat er ‘intrapt’ ze staan in de competitie 3e met dit materiaal. Alsof je je als prof niet kan irriteren..

21 februari 2020 om 16:54

@messibazoer ik zei ook dat ik de irritatie snap maar je bewijst jezelf geen dienst door dat leidend te maken in een wedstrijd want nu verlies je met 2-0 en kan je zomaar uit de EL liggen. Getafe staat natuurlijk niet alleen 3e in de competitie omdat ze heel irritant zijn in het veld, die zullen voetballend ook wel wat kunnen. je moet hier toch professioneler mee omgaan als Ajax zijnde als je de ambitie hebt weer bij de Europese subtop te gaan horen

21 februari 2020 om 15:50

@japie_krekel eens! Snap vooral ervaren spelers als Ziyech, Babel niet dat ze zo makkelijk laten beinvloeden. Met alles bezig zijn behalve voetballen. Getafe heeft slim gespeeld. Trouwens die Cucurella was erg goed. Als Nico weggaat moet Overmars met berg geld die kant op (zal wel onmogelijk zijn). Die jongens als offensieve linksback zou geweldig zijn! Ff droommoment ..

21 februari 2020 om 15:53

Zou het ook kunnen zijn , omdat Ajax zelf niet goed speelde dat ze daarom sneller geïrriteerd waren ?

21 februari 2020 om 15:55

Ik blijf erbij dat je je hier niet op kan voorbereiden. Frustratie is er al omdat je zelf slecht speelt en dat elke speler van Getafe omver valt bij de lichtste aanraking. Maar als je dan beseft dat je te maken hebt met een scheids die het allemaal toelaat, dan snap ik iemand als Babel heel goed dat er iets knapt. Wij als toeschouwers waren al gefrustreerd door wat we zagen, maar moet je nagaan hoe erg het moet zijn als je zelf op het veld staat tegen dit team + de scheids.

21 februari 2020 om 16:14

Ach Japie, gelukkig snapt Wormuth meer van mensen en voetbal en slaat hij de spijker op zijn kop. Echt voetbal is ook emotie, voetballers zijn soms net mensen. Misschien kun je beter E-sports gaan kijken als je denkt dat je voetballers vooraf kunt programmeren.

21 februari 2020 om 16:56

@buitenspelval Babel kan zich overigens beter focussen op zijn eigen belabberde spel. die laat tot dusver helemaal niks zien bij Ajax imo. als je je constant laat meeslepen door irritante tegenstanders ben je nog niet klaar voor die Europese subtop waar je graag bij wil horen

21 februari 2020 om 17:15

Nee Japie daardoor is er niet verloren. Er is verloren op basis van persoonlijke fouten en het brengen van een belabberde wedstrijd. 1 schot half op goal. Daar mee win je geen wedstrijd. Het afgrijselijke mentaliteit en de trieste houding van de spelers en staf is slechts bijzaak. Net als het falen van een simpele ziel met een fluitje.Je conclusie kan ook de prullenbak in btw, dat heeft er domweg niks mee te maken.En is enkel alleen een provocatie, grote jongen.

21 februari 2020 om 18:23

Ik ben het volledig met je eens Buitenspelval. Behalve dat sommige E-sports zeker emotievol zijn, op momentum gebasseerd, vol spanning etc. Over Getafe... als iemand dit goedpraat onder 'ze hebben wel gewonnen' zie ik dat als mooi symptoom van wat er mis is in onze wereld.

21 februari 2020 om 18:54

Ik ben het helemaal eens met Japie. Gelouterde profs als Hakim, Babel, Blind en van de Beek die vooraf gewaarschuwd zijn voor de irritante speelwijze van Getafe moeten zich niet zo op laten naaien.

Ik denk ook dat meetelt dat Ajax zelf ook niet goed speelde. Daardoor waren ze snel geïrriteerd . Ajax heeft aan zich zelf te danken dat het niet liep. Normaal als Ajax de bal laat rondgaan en goed positiespel speelt kunnen ze van deze ploeg winnen. Het zal niet gemakkelijk zijn maar als Ajax hun eigen spel kan spelen en de spelers halen hun normale niveau moet het te doen zijn

21 februari 2020 om 16:02

Helemaal waar. Je zag ook wel dat er behoorlijk wat ruimte geboden werd achter, maar dit werd door Ajax gewoon niet benut. Ik denk ook wel dat er volgende week nog een kans is, maar Ajax mag het niet verzuimen zoals gisteren. Met stipt de slechtste wedstrijd van Ajax onder ten Hag (en ja ik neem ook de 6-2 mee, daar hadden we tenminste gescoord).

We kunnen ons opwinden over Getafe, maar als het Ajax uitkomt doen ze precies hetzelfde. Types als Huntelaar, Veltman, Babel, Tadic, Promes, Tagliofico kunnen ook bloedzuigers zijn als ze vinden dat het nodig is. Dus svp niet roomser dan de Paus reageren nu 😁

Het was inderdaad een vreselijk schouwspel. Dit wist Ajax echter al een behoorlijk lange tijd. De vraag is natuurlijk in hoeverre je je op een wedstrijd als deze kunt voorbereiden. Natuurlijk wistg Ajax wat het te wachten stond, maar Getafe is nu eenmaal heel goed en uitgenast in hun manier van voetballen. De scheidsrechter had het tempo er absoluut iets meer in moeten houden, maar echt ernstige overtredingen hebben die Spanjaarden ook niet gemaakt. Getafe heeft gewoon alles gedaan binnen de grenzen van het toelaatbare om Ajax te ontregelen en al had de wedstrijd 180 minuten geduurd; Ajax had niet gescoord.

Waar ik me mateloos aan heb geërgerd: die "mannen " van Getafe janken om het minste of geringste en liggen per persoon vijf keer te rollebollen alsof hun testikels worden afgehakt. Hoe ligt zo'n Deyverson dan zes keer per week in de stoel bij een tattoo-artiest? Ik neem aan dat hij een roesje krijgt voordat die naald erin gaat, want dat lijkt mij behoorlijk veel pijnlijker dan een wegwerpaanstekertje tegen je heup...

@VZ: Je kunt je niet ergens aan irriteren, wel ergeren.

On: De uitspraak 'don't hate the player, hate the game' volstaat hier wel. Het wordt tijd dat er hard wordt opgetreden tegen spelbederf zoals we dat gister in volle glorie hebben mogen aanschouwen. Anders zullen clubs als Getafe dit blijven doen en geef ze eens ongelijk. Daarnaast vind ik (al kan ik het moeilijk toegeven) naast het hele toneelspel Getafe ook gewoon de betere ploeg. Zetten hoog druk en daar had Ajax 80 minuten lang geen antwoord op en dat gaf de doorslag. Het Ajax van vorig jaar had hier waarschijnlijk wel van gewonnen.

Iedereen noemt dat irritante gedrag, maar niemand beseft hoe Getafe door middel van goed de verdediging onder druk zetten en opbouw fouten forceren Ajax compleet heeft geneutraliseerd. Iedereen die de wedstrijd heeft gezien zag om de paar minuten wel een wanhopige lange bal naar voren omdat ze de bal niet kwijt konden. Ook dat is de kracht van Getafe. Iets wat ze ook heel goed deden tegen Barcelona.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax1929
3.Feyenoord1512
4.PSV157
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
N. MazraouiVerdediger74
E. ÁlvarezMiddenvelder72
R. GravenberchMiddenvelder71
S. BerghuisAanvaller72
S. HallerAanvaller75
D. TadićAanvaller74
J. TimberVerdediger61
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

2 fans
Coach, 61 jaar
SeizoenClub
2015-2016 Duitsland O20
Laatste voetbalnieuws

Delano Burgzorg bezorgt Heracles Almelo tweede zege van het seizoen

Heracles Almelo heeft zondagavond ten koste van RKC Waalwijk zijn tweede overwinning van het seizoen in de Eredivisie geboekt. In een matig duel, waarin de kansen schaars waren, zorgde Delano Burgzorg...Lees verder

In de wandelgangen

Maandag 27 september
Een afvaardiging van Ajax zat afgelopen zaterdag op de tribune voor Ricardo Pepi. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren