‘Exorbitante eisen Raiola maakten transfer Haaland in 2018 onmogelijk’

Donderdag, 20 februari 2020 om

Erling Braut Haaland maakte vorige maand de overstap van Red Bull Salzburg naar Borussia Dortmund. De Noorse sensatie had nu echter ook voor Club Brugge kunnen spelen. De Belgische topclub toonde in de winter van 2018 serieuze belangstelling voor Haaland, maar mede door toedoen van zaakwaarnemer Mino Raiola kwam een definitieve deal nimmer van de grond.

Volgens Het Laatste Nieuws werd Vincent Mannaert, algemeen directeur van Club Brugge, destijds getipt door scout Kenneth Brylle. Haaland speelde toentertijd nog voor Molde FK in Noorwegen. Mannaert kreeg het advies om de jonge spits ‘blind te nemen’. De bestuurder opende al snel de onderhandelingen met Haaland, diens vader en Raiola. Er werd al snel een akkoord bereikt door alle betrokken partijen, met een transfersom van vijf miljoen euro.

Er kwam echter al snel een kink in de kabel, zo meldt bovengenoemde Belgische krant. Vader Alf-Inge Haaland wilde 500.000 euro overhouden aan de transfer, terwijl ook Raiola eisen stelde. De zaakwaarnemer zette naar verluidt in op een doorverkooppercentage van dertig procent. Mocht Haaland later verkocht worden voor dertig miljoen euro, dan zou circa negen miljoen euro naar Raiola gaan, zo schetst Het Laatste Nieuws als voorbeeld. Mannaert was echter niet van plan om hieraan te voldoen.

Club Brugge werd twee jaar geleden dus niet de nieuwe werkgever van Haaland, die Molde FK in de zomer van 2018 inruilde voor Red Bull Salzburg. Door zijn goede prestaties bij de Oostenrijkse topclub werd de jonge aanvaller in de afgelopen transferperiode genoemd bij onder meer Bayern München, Juventus, Real Madrid en Manchester United. Haaland koos uiteindelijk voor een meerjarig contract bij Dortmund, dat twintig miljoen euro neerlegde voor de international van Noorwegen. De aanvaller kent een bliksemstart in Duitsland, met elf doelpunten in zeven duels.


Poll

Zie jij Erling Braut Haaland volgend seizoen nog bij Borussia Dortmund spelen?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

26 reacties (laatste reactie door scepticus38)

En nu ging Haaland voor een totale som van 40 miljoen euro weg (20 mio transfer, 10 mio vader en tien mio Raiola). Kortom, Club Brugge is een hoop centjes misgelopen.

20 februari 2020 om 10:28

Ach ja zo kan elke club tientallen verhalen opsommen van spelers die niet gekocht werden, die ze achteraf bekeken beter wel gekocht hadden.

20 februari 2020 om 10:29

Achteraf natuurlijk makkelijk praten. Niemand had verwacht dat Haaland zo een enorme vooruitgang zou boeken, het eerste seizoen bij Salzburg speelde hij dan ook amper. Als ze toen betere alternatieven zagen, is het zeker een logische beslissing.

20 februari 2020 om 10:34

Ach, ik heb wel respect voor clubs die niet toegeven aan de hebzucht van zaakwaarnemer en vader in dit geval...Alleen al uit principe zouden meer clubs dit moeten doen om het voetbal nog enigzins 'schoon' te houden. Nu zie je bij iedere transfer dat er allemaal personen buiten de speler om exorbitant mee profiteren en de clubs gaan akkoord want die zijn bang om de speler mis te lopen.

20 februari 2020 om 11:27

Ja Speedy, had Brugge destijds dan maar gewoon die deal gesloten met de vader van Haaland en Raiola. Dan hadden ze nu wel een hoop centjes gepakt. You win some, you lose some.

20 februari 2020 om 11:41

In diezelfde tijd heeft Brugge Wesley, Djanuma en Nakamba voor zowat 50 miljoen verkocht. Zoals gezegd: you win some, you lose some.

20 februari 2020 om 11:54

Constant Kante, als Haaland bij Brugge had gespeeld dan had Wesley zich wellicht nooit even goed kunnen ontwikkelen en dan hadden we hem nooit voor 25 miljoen verkocht. En Haaland heeft Salzburg ook maar 20 miljoen opgeleverd he. Dus ja, maakt allemaal weinig uit. Achteraf is het natuurlijk makkelijk om te zeggen ja die hadden ze moeten nemen.

20 februari 2020 om 12:01

de stelling dat Brugge 'centjes is misgelopen' is van Speedy. Die leek me wat voorbarig, in dat licht moet je mijn reactie beoordelen. Je weet achteraf immers nooit hoe dingen hadden gelopen.

20 februari 2020 om 12:17

Aha, dat was me niet echt duidelijk. Je bedoelt dus het tegenovergestelde van wat ik interpreteerde.

20 februari 2020 om 14:05

Het schijnt dat alle pizzeria's ook 10% van de opbrengst van een pizza Napolitano aan royalties aan Raiola overgemaakt dienen te worden. Maar daar hoor je verder nooit iemand over.

20 februari 2020 om 11:46

Salzburg ving 20 miljoen van de totale 45 die betaald werd door Dortmund. Dus zo gek veel liep Club niet mis. Hij is immers ook niet gratis naar Salzburg gegaan. Zelf hebben ze 8 miljoen betaald volgens mij. Natuurlijk was 12 miljoen mooi geweest en misschien zat er zelfs meer in want door Club zou wel 30 procent aan Raiola moeten afstaan maar er was geen afkoopclausule van 20 miljoen geweest dus dan had je hem voor pakweg 30 verkocht en 9 miljoen moeten afgeven aan Raiola. Dan houdt je 21 over min die 5 voor Molde en die 500k voor papa Haaland. Dan houdt je 15,5 over. Mooi, maar het is niet dat we hem voor een Mbappe achtig bedrag hadden kunnen verkopen. En Haaland is sowieso geen speler waar je op kunt bouwen. Na een jaar Salzburg (eigenlijk maar een halfjaar want hij speelde volgens mij de eerste seizoenshelft niet) was ie alweer weg, hij heeft daar uiteindelijk nog geen 30 wedstrijden gespeeld als ik het goed heb. Op lange termijn heb je er dus weinig aan. Wel zijn we inderdaad veel geld misgelopen met deze jongen en Amrabat maar daar ligt niemand wakker van denk ik. Financieel staan we sterk, en Club Brugge heeft tenminste principes. Raiola en zijn spelletjes zijn niet welkom in Brugge. Vind ik toch een mooi signaal. Deze winter stond Haaland ook dicht bij Man United maar ook zij wilden niet meewerken. Vond ik ook mooi. Dat Salzburg en Dortmund daar toch in mee gaan, betreur ik dan weer. Eigenlijk moeten alle clubs ter wereld gewoon zeggen nee daar doen we niet aan mee, ook al lopen we dan nu misschien een talent mis. Op de lange termijn alleen maar voordelen, gedaan met zaakwaarnemers die miljoenen scheppen voor een deal die bij wijze van spreken eender wie had kunnen regelen, gedaan met schimmige constructies.

20 februari 2020 om 11:55

En de successen mede door Haalands aanwezigheid heb je die ook berekent min zijn loon en gezien dat Leipzig alsnog dik in de plus zat. Er komt veel meer bij kijken dus staar je niet blind op transfer sommen en eenzijdige berichtgeving.

20 februari 2020 om 12:14

Jij spreekt zowel in deze reactie als in die onderaan over 'leipzig'. Eerst dacht ik nog dat het een foutje was, maar blijkbaar weet je dus echt niet dat het 'salzburg' was. Volg jij het wel? Los daarvan, successen? Welke successen? Ze hebben het heel goed gedaan in de CL poule maar met Genk hadden ze dan ook de makkelijkste tegenstander van allemaal dus dan krijg je al bijna 6 punten cadeau. En uiteindelijk is het hen niet gelukt een matig Napoli achter zich te houden, ondanks de aanwezigheid van Haaland. De ampagne die ze speelden was mooi, reclame voor de club, maar uiteindelijk heeft het ook 'maar' plaats 3 opgeleverd wat precies hetzelfde is als bij Brugge. En die goede campagne was natuurlijk lang niet alleen zijn verdienste. Ook zonder hem is Salzburg gewoon een geweldig elftal dat halve finale Europa League had gehaald. Dus ik weet niet of je die derde plaats onder de noemer successen kunt tellen. Dat bedoel ik dus. En stel nog dat we soepel oordelen en dit wel als een succes zien, dan is het uiteindelijk ook het enige succes. Hij heeft hen geen treble bezorgd of zo, dat kan uberhaupt niet in een half jaar tijd en daar verwijs ik dus naar. Het is niet zo dat hij Brugge 3 titels op rij had geschonken want hij verandert de voorbije jaren elk jaar van club. Het was geweldig geweest om hem bij ons te zien, maar ook niet meer dan dat.

20 februari 2020 om 14:42

Wat Genk de makkelijkste tegenstander? Praat over je eigen club of denk je dat hij daar niet zou tegen scoren. Ochottekes 3 punten behaald in een groep met gala. En dan vragen ze zich af waarom heel Belgie die boeren arrogant vinden man man.

20 februari 2020 om 16:44

Wat is dat nu weer voor infantiele irrelevante onzin, ga je beweren dat Club dit seizoen een makkelijkere tegenstander is dan Genk? Genk, zeker het Genk van de eerste seizoenshelft onder Mazzu, was gewoon een onherkenbaar zwakke ploeg en mijn inziens de zwakste van alle 32 teams, ja. Toch nog een stuk zwakker dan het Brugge van toen, die ook 1 van de mindere in de CL is weliswaar. Ik kan dat gewoon erkennen maar jij voelt je altijd direct aangevallen over Genk. Brugge heeft hier uberhaupt niks mee te maken, toch niet met zijn prestaties bij Salzburg waar ik het over heb. Vervelende gast ben jij zeg, altijd jij en Jenzz01 die direct op jullie tenen getrapt zijn.

Waarom verifieert een krant dit soort dingen gewoon niet direct bij de bron zelf? Hoe moeilijk is het nou om even die technisch directeur te bellen en te vragen of het precies zo zat? Het zijn altijd horen van verhalen. Ach met dit soort teksten is het natuurlijk makkelijk scoren, zolang je de naam Raiola er maer in verwekt. De meeste mensen nemen dit soort dingen dan toch meteen van als de waarheid aan.

20 februari 2020 om 10:34

Ja, Raiola is de Trump van de voetbalwereld. Altijd de schuld van alles.

20 februari 2020 om 10:38

In een ideale wereld wel, maar Mannaert heeft wel betere zaken te doen dan op zoiets te reageren. Zelfs als HLN zou proberen hem te contacteren, is de kans groot dat hij gewoon niet zou opnemen (we weten niet of ze het geprobeerd hebben), mensen in die positie hebben nu eenmaal andere dingen te doen dan op elk gerucht reageren in de pers.

20 februari 2020 om 10:41

Breng het dan ook als gerucht en niet met een toon alsof het er waarheid is.

20 februari 2020 om 12:19

Akkoord, maar goed, dat is nu eenmaal hoe 95% van de media werken tegenwoordig.

Ongelooflijk die vraag in de poll. Of Haaland nog bij Dortmund zit volgend seizoen. Het bizarre is dat ik het niet eens heel gek zou vinden als hij daar dan niet meer zit. Net een handjevol wedstrijden gespeeld en nu al zo veel indruk gemaakt. Denk dat als pak 'm beet Atletico die Joao Felix retour mocht sturen en dat geld in Haaland kon steken dat ze dat zo doen. Wat zal het worden na Dortmund? Real? Bayern? Liverpool?

20 februari 2020 om 11:22

Ik denk dat de kans vrij groot is dat hij volgend seizoen gewoon weg is als hij deze lijn doortrekt. Ik meen namelijk vernomen te hebben dat hij een afkoopsom van 60 miljoen in zijn huidige contract heeft. Grote clubs betalen dat natuurlijk lachend als hij deze vorm vast blijft houden.

20 februari 2020 om 13:24

Ja alleen die schijnt pas in de zomer van 2022 in te gaan. Maar gooi daar een leuk bedrag bovenop en wellicht gaat Dortmund wel akkoord.

@VZ Lekker stigmatiserend weer richting Mino. Nogmaals, hij is geen lieverdje. Speelt hij het spel soms vuil? Jazeker. Doen de clubs dit zelf ook? Absoluut waar. Een transfer kent vele vaders en een zondebok leent zich al snel in Mino. Ik kan me niet voorstellen dat die man alles is wat de media waaronder jullie berichten. Hij heeft topspelers in stal die met hem weglopen, als megadeals niet door zouden zijn gegaan mede door hem was dit toch allang zijn reputatie geweest. Het tegendeel is waar, uit alles blijkt dat hij juist het onderste uit de kan haalt voor zijn cliënten. Laat dát nou tegen de borst van clubs stuiten, 'hoezo durft hij het zo hard te spelen?'. 'Andere zaki's eten wel braaf uit onze handen omdat ze koste wat het kost vriendjes willen blijven met ons'. Bericht aub ook evenwichtig welke deals wel door zijn gegaan dankzij hem want dat zullen er ook genoeg zijn, bericht dan ook wat andere zaki's wel/niet goed doen. Bericht objectief zoals een media betaamt, geloof me het komt de kwaliteit ten goede. Raiola the Bad Guy waardoor het "voetbal volk oftewel het gros v/d VZ leden" gal kan spuwen begint heel doorzichtig te worden. Met Kluivert naar Roma was het feest, met De Ligt naar Barca oh nee toch Juve was het feest. Conclusie: Dit is zakendoen waar niets maar dan ook NIETS moet, aangezien NEE ook een antwoord is. Club Brugge zei nee, Leipzig zei JA en die tellen nu nog steeds euro's. Ik ageer tegen deze eenzijdige berichtgeving, want iedere voetbalfan weet dat er veel meer achter zo'n deal zit. Bovendien bepaalt zijn cliënt uiteindelijk, ook die kan NEE als antwoord geven en ook die is vrij om Mino aan de Kant te doen. Maar dát gebeurt niet hé, goh waarom zou dat zijn? Bericht daar eens over, zet daar een mannetje op om te onderzoeken ... Stigmatiseren is een kwalijk iets: daar ageer ik tegen of het nou Vz, Baudet, Matthijs van Nieuwkerk is of Irene Moors. Kap er nou eens mee!Met vriendelijke groet,

" De zaakwaarnemer zette naar verluidt in op een doorverkooppercentage van dertig procent. Mocht Haaland later verkocht worden voor dertig miljoen euro, dan zou circa negen miljoen euro naar Raiola gaan, zo schetst Het Laatste Nieuws als voorbeeld. Mannaert was echter niet van plan om hieraan te voldoen ". Wonderlijk verhaal. ik heb nog nooit gehoord dat een zaakwaarnemer een doorverkoop percentage heeft gehad. Dat zou ook heel raar zijn, hoe kan je nu een doorverkoop percentage krijgen voor iets dat niet van jou is. Ik zou me kunnen voorstellen dat Raiola een graantje wil meepikken bij een toekomstige transfer, maar dat is iets heel anders dan een doorverkoop percentage. Ik vind het maar een vaag verhaal. Ajax heeft in ruil voor een langer verblijf met Nico Tagliafico afgesproken dat hij boven een bepaald bedrag een deel van de transfersom ontvangt als hij verkocht wordt. Het lijkt mij logischer dat Raiola voor Haaland en zichzelf ook een dergelijke constructie voor ogen had.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Club Brugge

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
2.AA Gent5525
3.Charleroi5426
Voor de complete stand: Pro League
SpelersPositieW
K. DiattaAanvaller227
D. OkerekeAanvaller229
S. SchrijversAanvaller224
S. MignoletKeeper270
P. TauAanvaller183
É. ÁlvarezVerdediger162
L. OpendaAanvaller150
Voor de complete selectie: Clubpagina Club Brugge.
Programma 
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Club Brugge.

In de wandelgangen

Dinsdag 7 april
Napoli heeft Edinson Cavani een aantrekkelijke aanbieding gedaan. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren