Boosheid en teleurstelling na vertrek Jans: ‘Dit heeft Ron niet verdiend’

Dinsdag, 18 februari 2020 om 16:04Yanick Vos • Laatste update: 16:44

FC Cincinnati-verdediger Maikel van der Werff betreurt het vertrek van Ron Jans bij de club. De trainer diende maandagavond (Amerikaanse tijd) zijn ontslag in nadat er een onderzoek naar hem was ingesteld door de Major League Soccer. Jans had meegezongen met een rapnummer waarin het omstreden woord ‘Nigger’ in voorkwam. "We hebben zojuist van de teamleiding te horen gekregen dat Ron zijn ontslag vanochtend heeft aangeboden. Dat is heel jammer”, aldus de verdediger.

Jans kwam onder vuur te liggen doordat hij het woord in zijn mond nam. Hoewel hij zijn excuses aanbood, werd het incident toch gemeld bij de Amerikaanse spelersvakbond. Jans heeft de uitslag van het onderzoek niet afgewacht. “Ik heb Ron nog niet kunnen spreken”, zegt Van der Werff tegenover Veronica Inside. “We mochten de laatste dagen niet met elkaar communiceren van de onderzoekscommissie. Maar ik ga hem zeker nog spreken. Er heerst in de spelersgroep wel boosheid en teleurstelling. Dit heeft Ron niet verdiend."

FC Cincinnati was volop in voorbereiding op het nieuwe seizoen. Van der Werff baalt dat het team en Jans niet met elkaar verder gaan. “We waren heerlijk bezig in de voorbereiding. Het groepsgevoel was goed en we wonnen veel wedstrijden. Vorig seizoen zijn wij laatste geworden maar dat was ons eerste seizoen in de MLS. Daar kon Ron overigens weinig aan doen, hij stroomde pas negen duels voor het einde in en de laatste vijf wedstrijden waren wij ongeslagen. We zijn vastbesloten komend seizoen te gaan knallen, helaas zonder Ron."Gerelateerd

Meer sportnieuws

43 reacties (laatste reactie door fr_jc)

Tot nu toe horen we alleen maar de verhalen van de betrokken Nederlanders van Cincinati.

18 februari 2020 om 16:11

Ben benieuwd naar het geheel. Ook naar degene die nu een klacht ingediend heeft. Telt daar de situatie waarin het gebeurt niet mee ofzo? Maar als de groep het betreurt, dan ben ik ook heel benieuwd naar hoe de groep dan om gaat met de persoon die dit door blijkbaar zwaar genoeg vond om een klacht over in te dienen.Of was het een speler die toch niet in aanmerking kwam voor veel minuten en zag die nu zijn kans schoon de trainer te "wippen"?

18 februari 2020 om 16:16

De spelers die een klacht had ingediend was verleden jaar uit de selectie gezet. Aldus Valentijn Driessen gister bij VI. Dat zegt genoeg, dat hij de enige is die een klacht indient. Erg zonde voor Ron.

18 februari 2020 om 17:38

Als dit waar is, is het al helemaal bizar. Snap ook niet dat er geen donkere jongens uit de selectie zijn opgestaan om dit als bullshit te beschrijven. Beetje persoon snapt toch dat het zingen van nigger iets anders is dan een persoon hiervoor uitmaken.
Vind eigenlijk zelfs dat de speler die het nummer opgezet heeft ontslagen moet worden. Hoe durf je een nummer op te zetten waar mensen vanwege hun huidskleur niet op mogen meezingen! Schandalig!!

19 februari 2020 om 08:23

We geloven Valentijn Driessen normaal gesproken niet, dus het zou wel naïef zijn om dat nu wel te doen als dat beter in ons straatje past.. de man verzint letterlijk dingen..

Ze zijn wel heilig daar in Amerika, niet? Met een onderzoekscommissie en het verbod voor spelers en trainer om tijdens het onderzoek van die commissie met elkaar te spreken omdat een blanke buitenlandse trainer een liedje meezingt met het woord nigger erin. Gaan ze nu ook het WK in Qatar boycotten. Hoop racisme en discriminatie daar in Qatar. Het schijnt zelfs daar de arbeiders die de stadions moesten bouwen een soort slaven waren. Vaak ook met een kleurtje.

18 februari 2020 om 17:57

Jammer dat dit gebeurd is, maar waarom nou weer Qatar derbij halen “het schijnt” onderbuikgevoel 🙄.
En de arbeiders waarover je het hebt zijn voornamelijk van Pakistan , Bangladesh en India , die krijgen gewoon goed betaald en daarnaast zijn de leiding gevenden ook van die afkomsten.
Het word zo negatief in het nieuws gedrukt , zodat Qatar geboycot gaat worden. Tjaa en wie zaait het meest negatieve over Qatar ja precies Engeland , omdat ze van het owh zo kleine Qatar hebben verloren.
Qatar is totaal niet racistisch , het is een vrijer land dan de VS.
De VS staat zwaar bekend om racisme en discriminatie en alle ellende in de wereld 😉.

Wat er gebeurd is met de trainer is wel kut en onterrecht.

18 februari 2020 om 18:36

Django Unchained ook graag alle Oscars inleveren bij deze. Leonardo DiCaprio niet meer aan de bak in Hollywood en kan nog alleen maar in spaghetti westerns spelen in Europa. Wat een krankzinnig dubbel moraal.Heeft iemand voor mij de gebruiksaanwijzing van het 'n-woord', deze stond niet op de verpakking namelijk.

Hij mocht niet met Ron Jans communiceren vanwege een onderzoek? Lekker warm clubje dan, klinkt ook niet als een vrij land eerlijk gezegd. Amerika... Het land die zijn positie op de wereldmarkt ziet verslappen, enorme verdeeldheid in het land heeft, iedereen in iets racisme ziet, je altijd op je teentjes moet lopen en waar meer en meer landen een hekel aan krijgen. Ron wees blij dat je er weg bent.

18 februari 2020 om 16:28

Even los van de oorzaak van het onderzoek, is dat helemaal niet gek. Als mensen met elkaar gaan praten, gaan verklaringen op elkaar afgestemd worden, worden beelden een beetje bijgedraaid, beetje beïnvloed, etc. Zo gaat dat gewoon.denk dat Jans het heel erg vindt dat hij weg moet, maar dat hij inderdaad in ziet dat het nu geen zin meer heeft. Hoe kan je nu nog functioneren? Dat gaat echt niet meer, dit blijft altijd aan hem plakken. Wat je zegt over dat "iedereen in iets racisme ziet" is inderdaad wel een pijnlijk punt. Daar doen we hier overigens vrolijk aan mee, in een ander topic over dit onderwerp zitten weer veel mensen die vinden dat blanken gediscrimineerd worden omdat zij dat ene woord niet mogen gebruiken. En in onze Nederlandse ogen was de fout die Jans maakte natuurlijk maar heel erg klein. Lijkt mij ook niet gemakkelijk, om zo in de VS te moeten werken. Je moet wel heel voorzichtig zijn.

18 februari 2020 om 17:00

Ben het met je eens dat blanken zich ook niet gediscrimineerd moeten voelen. Nuance is een mooi woord, moet de maatschappij af en toe toepassen.

18 februari 2020 om 17:03

Totale onzin wat jij zegt: het is 100% discriminatie als zwarte mensen een woord wel en witte mensen een woord niet mogen gebruiken, Geen discussie over mogelijk.

Lees onder het officiële bericht van Cincinnati op Twitter ook veel boze en teleurgestelde reacties van Amerikanen en supporters. Blijkbaar is het al een lange tijd een teringzooi binnen deze club en binnen de Mls, en steunen veel supporters de keuze van Jans. Wat blijft Amerika toch een raar land..

18 februari 2020 om 18:46

Wat ik mis is een reactie van de spelers. Hallo, verdedig je coach eens even.

18 februari 2020 om 19:17

Dat mogen ze niet, ze zijn afgelopen maandag ver / gehoord door 6 advocaten en daar blijft het bij. Onderzoeken in dit soort gevallen maakt het dat de resultaten naar buiten komen als het klaar is, tot die tijd mogen betrokkenen als ook de club niets melden cq zeggen omtrent dit 'item'. Maar het schijnt in gang gezet te zijn door een frauduleuze speler die door zijn daden al niet mee op trainingskamp mocht en al niet meer bij de groep hoorde. Op club fora kun je veel achterhalen inmiddels omtrent Darren Mattocks...

Als de berichtgeving klopt, dan is er welgeteld één gefrustreerde debiel (lees: Mattocks) die gepasseerd is en hier een melding van heeft gemaakt. Als er al terechte boosheid en teleurstelling is, dan weten ze in ieder geval wie ze moeten aanwijzen als de veroorzaker van deze hele chaos.

18 februari 2020 om 16:29

Ja ron jans zelf dat woord zeg je gewoon niet in de vs als blanke man. De advocaten hebben ook niet voor niets tegen jans gezegd dat hij er slecht voor stond. Dat iemand gepasseerd is mag nog niet zeggen dat hij als hij zich enorm gekwetst voelt dat hij dit mag aangeven. Dat jij hem een debiel noemt is trouwens ook kwetsend tegenover debielen alsof dat allemaal veraders zijn.

18 februari 2020 om 16:36

Als hij of zij echt zo gekwetst zou zijn, dan zou hij degene moeten aanspreken die uberhaupt een dergelijk liedje of rap aan zet. Maar nee, hij heeft zelf waarschijnlijk keihard staan meerappen en is een blanke man die zich waarschijnlijk niet eens ergens bewust van was en gezellig wilde zijn gaan aanpakken. Hypocriet.

18 februari 2020 om 16:37

Je zult zelf maar een dolk in de rug gestoken krijgen van een gefrustreerd iemand. Dan denk je er wel anders over.....

18 februari 2020 om 17:02

Rot op zeg, “als blanke”. Volgens mij is de oorzaak van de gevoeligheid ongelijkheid, en dat denk je op te lossen met ongelijkheid? Misschien eens niet zo kleinzerig in de kramp schieten, en je dan ook als gelijkwaardig persoon opstellen en dus zelfstandig nadenken en met iemand een gesprek aan gaan, in plaats van als een kleuter die zogenaamd gekwetst is achter iemand zijn rug om een officiele klacht indienen.

18 februari 2020 om 16:30

Heel jammer dat ze dit niet zonder advocaten en onderzoeken hadden kunnen afhandelen. Jans heeft toch nooit ontkent dat hij dit gezegd heeft? Als hij gewoon spijt had betuigd en de speler had dit geaccepteerd hadden ze weer verder kunnen gaan, tenzij die Mattocks Jans er uit heeft willen werken natuurlijk.

18 februari 2020 om 16:33

Hij heeft spujt betuigt maar zijn vertrek heeft niks te maken of spelers dit geaccepteerd hebben of niet maar van een onafhankelijk onderzoek. Het incident stond niet op zich trouwens.

18 februari 2020 om 16:41

Het incident stond niet op zich? Kun je dit uitleggen, want dat is het eerste wat ik er van hoor. Heeft Ron nog meer racistische uitlatingen gedaan?

18 februari 2020 om 16:55

Hij vergeleek een speler in oktober met een hele goede basketballer. Die was ook donker en dat is blijkbaar ook racisme. Ja het kan echt gekker

Voor buitenlanders mag ons Sinterklaasfeest dan vraagtekens oproepen en is ons drugsbeleid lastig uit te leggen, maar als land ben je toch behoorlijk hypocriet als een liedje met het woord ‘nigga’ wel gezongen mag worden door een (waarschijnlijk donkere) rapper, maar niet meegezongen mag worden door een blanke luisteraar. En nog belachelijker is het dat totaal voorbij gegaan wordt aan de intentie waarmee het gebeurt; als Ron Jans een racist is, is Donald Trump een engel. Maar het licht gewoon idioot gevoelig daar. In Washington vroeg ik tijdens een tot dan toe heel gezellige avond drie Amerikanen eens of het over het algemeen wel geaccepteerd wordt als (mijn letterlijke woorden: ) ‘afro-amerikanen’ ‘het n-woord’ gebruikten in hun raps of tijdens bijvoorbeeld The Roast. Zowel de twee blanken als de donkere wisten niet hoe ze het hadden, toen ik zelfs maar de verwijzing ‘het n-woord’ had uitgesproken en konden niet tot een rationeel antwoord gebracht worden. Totaal geen oog meer voor de achterliggende intentie of gedachte van mijn vraag en verlieten kort daarop de bar. Mij verbouwereerd achterlatend alsof ik een of andere nazi was…

18 februari 2020 om 16:35

Het n woord betekend dan ook "jij van een minderwaardig donker ras" het n woord werd 100en jaren gebruikt om deze mensen opzettelijk te kwetsen.

18 februari 2020 om 16:43

Om dan als afro-amerikaan lekker klinkende liedjes vol te stoppen met dat voor blanken verboden woord en deze zelf heel hard mee te zingen - ook waar blanken bij zijn - is niet minder als uitlokking te noemen.

18 februari 2020 om 16:51

Wel mooi dat jij bij elk topic precies hetzelfde hebt gekopieerd. Maar ik vraag me af of je begrijpt wat context betekend. Een op zichzelfstaand los woord uit het woordenboek, betekend vaak niks. De Jeugd van Tegenwoordig - Whatskebeurtbizzy - Traagmoet je dat ook allemaal niet meer mee mogen zingen omdat je 'zingt' over het denigreren van vrouwen of rapt over verschrikkelijke ziektes? Dan is het hek van de dam hoor.

18 februari 2020 om 18:42

Ga je hier nu zitten uitleggen waar het woord vandaan komt en waar het voor gebruikt wordt? Www.ikbenvierenweetniks.nl is ergens anders hoor.

18 februari 2020 om 16:39

Ander land, andere geschiedenis, andere gevoeligheden I guess. Ik begrijp deze heisa ook niet. Dat Ron Jans dat liedje niet mee mocht zingen vind ik flauw (het is popmuziek, geen nazi mars) maar ik begrijp de gevoeligheden. Dat het niet opgelost kan worden met een simpel gesprek waarbij iedereen zijn kant van het verhaal uitlegt begrijp ik niet en kan ik waarschijnlijk ook niet begrijpen, dus accepteer ik het maar. Jouw verhaal klinkt vrij herkenbaar. Wij hadden op het werk een collega uit de States. Hij was een beetje aan het geinen met een andere collega en een derde collega zei (ook als geintje) 'guys get a room'. Alleen dat. De Amerikaan heeft daar verder niets op gezegd, maar later wel een officiele klacht ingediend voor sexual harresment en gevraagd om het ontslag van de collega die de room opmerking maakte. Dit gebeurde in Nederland dus uiteraard ging dat niet door, maar de gevoeligheden liggen gewoon zo compleet anders dat dat voor ons blijkbaar niet te begrijpen is.

18 februari 2020 om 16:46

Zo is het ook weer. Je hebt daar toch te maken met een hele andere (voor ons onbegrijpelijke) cultuur. Verschil is dat we ons voor een groot deel makkelijk kunnen identificeren met de Amerikanen, maar ze hebben toch echt een heel ander "gewoon". In China (bijvoorbeeld) vinden we dat je dit soort dingen kan 'verwachten' door de cultuurverschillen, maar de verschillen met Amerika zijn net zo groot. De 'get a room' heb ik op werk ook wel eens meegemaakt. Diner aan het einde van een vergadering. De ober maakt een opmerking over 'you must be American' met een knipoog naar zn buik. Die Amerikaan eiste later via mail het ontslag van de ober...

18 februari 2020 om 18:49

Hahaha you must be American is ook wel een lelijke. Maar ontslag eisen is weer zo... Typisch Amerikaans

Achja. Zand erover. Hoofdstuk aftekenen. Boekje sluiten. Nieuwe pakken. Of je het nou van te voren weet of niet, Amerika is en blijft toch een ander land met een andere cultuur. Hoewel we in het Westen lijken op de Amerikanen, is het toch iets heel anders. Verder van huis en een ander gewoon.

Haha wat een soap. Belachelijke situatie dat je tot het inhuren van advocaten aan toe in de ellende raakt door het hypocriete gedrag van een zielige Afro-Amerikaanse wisselspeler. En het vreselijk achterlijke Amerika gaat er in mee. Je bent ook wel gek als je niet je ontslag indient als Jans zijnde. Vreselijke club, die Nijkamps hoort natuurlijk ook te vertrekken, hier moet je niet willen werken.

Jammer voor Jans. Hele sympathieke vent die altijd goed en duidelijk voor de camera kan komen. Dat dit hem zo zwaar wordt aangerekend is zonde. Kom dan maar weer in Nederland een club coachen.

Nu weet hij het in ieder geval. Gewoon niet doen als je je baan wilt houden.

Dus ze hebben een president die te pas en te onpas minderheden loopt te beledigen, en goed zak Jans wordt ontslagen om zoiets knulligs. Schiet mij maar lek.

18 februari 2020 om 18:39

Amerika is heel erg raar geworden de afgelopen paar jaar.

Goed gehandeld door die club en competitie. Je moet gewoon heel hard optreden tegen racisme.

Ergens is het misschien ook wel weer ironisch dat dit uitgerekend Jans moet overkomen. Een demagogische man die in mijn beleving altijd hemeltergend politiek correct is geweest, en nu dus kennismaakt met de gevolgen van die nihilistische ratio-verwoestende non-filosofie. Laat het een wijze levensles voor hem zijn: politieke correctheid maakt een hoop kapot en daar is de U.S.A. op dit moment wel het meest 'lichtende' voorbeeld van in de wereld, sinds gaslighter Obama het spreekwoordelijke vuurtje onder die snelkookpan weer eens aangooide...Ergens vind ik het stiekem ook wel een tikje vermakelijk dat dit uitgerekend Jans is overkomen. Ik ben benieuwd naar of hij in zijn volgende functie in de kelder van de Eredivisie nog steeds de zalvende moralist zal uithangen. Dat wordt fascinerend om te zien.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

4 fans
Verdediger, 33 jaar

In de wandelgangen

Dinsdag 28 juni
FC Groningen is niet van plan om Jörgen Strand Larsen zomaar van de hand te doen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren