Racisme-rel rond Derby County van Cocu: BBC-analist per direct ontslagen

Maandag, 17 februari 2020 om 08:09Chris Meijer • Laatste update: 08:15

Derby County speelde afgelopen zaterdag in eigen stadion met 1-1 gelijk tegen Huddersfield Town. Na afloop van het duel ging het echter amper over het resultaat van de formatie van manager Phillip Cocu. Craig Ramage, voormalig speler van Derby County, analyseerde het duel van the Rams voor de BBC en liet zich in zijn analyse racistisch uit, wat uiteindelijk tot zijn ontslag heeft geleid.

“Wanneer ik naar bepaalde spelers kijk, naar hun lichaamstaal en hun manier van doen, denk ik: wow, wacht even. Dat kan een tikkeltje minder. Dat zou ik waarschijnlijk kunnen zeggen over alle jonge, donkere spelers. Mijn advies aan hen zou zijn dat je terug gaat naar de basis en hard werkt, als je het moeilijk hebt met je vorm. Soms de simpele oplossingen zoeken en keihard werken, dat is het voornaamste dat ik tegen die spelers zou zeggen”, zei Ramage in de Sportscene Podcast van BBC Radio Derby. De uitspraken van de oud-middenvelder bleven niet onopgemerkt bij Max Lowe, die op Instagram van zich liet horen.

“Als jonge, donkere voetballer ben ik in shock door de uitspraken van een analist van de BBC. Met de steun van mensen om me heen, heb ik me besloten me uit te spreken namens alle donkere spelers van Derby County. Discriminatie, stereotypering en intolerantie hebben een negatief effect op jonge voetballers en zorgen voor een onnodige scheiding in de samenleving. Ik ben ook teleurgesteld dat de analist niet gevraagd is om zijn uitspraken verder uit te leggen. Of dat er geen afstand van genomen is”, schrijft Lowe.

Dit bericht bekijken op Instagram

As a young black footballer making my way in the game, I was shocked by comments made by one of the analysts on BBC Radio Derby’s Sportscene programme after our 1-1 draw with Huddersfield. With the support from people I have around me — and after reading today that Raheem Sterling is to spearhead an anti-racism and anti-discrimination taskforce on behalf of players from all backgrounds — I have decided to speak out on behalf of black footballers at Derby County. Racial ignorance, stereotyping and intolerance negatively affects the image of impressionable young footballers and creates an unnecessary divide in society. I am also disappointed that a public service broadcaster did not step in to ask the analyst to explain his reasoning, or to distance themselves from these archaic thoughts. This was broadcast at the same time BBC Derby is promoting a 27-minute feature with former Rams defender Charlie Palmer about the difficulties he faced a as a young black footballer in the 1980s. As a professional footballer at an ambitious, high-profile Championship club I know that my performances will be scrutinised and I have no problem with that whatsoever — but I do not think it is acceptable for myself and my team-mate Jayden Bogle to be judged by the colour of our skin. Thank you for taking your time reading this — in a world where you can be anything, be kind.

Een bericht gedeeld door Max Lowe (@maxlowe) op

“Als profvoetballer bij een ambitieuze en grote Championship-club weet ik dat mijn prestaties onder een vergrootglas liggen, daar heb ik geen probleem mee. Maar het is onacceptabel dat we beoordeeld worden op onze huidskleur. Bedankt dat je dit leest, in een wereld waar je alles kan zijn”, besluit de 22-jarige verdediger. In de comments spreken diverse voetballers, niet alleen van Derby County, hun steun uit aan Lowe. Ook Derby County heeft in een statement gereageerd op de uitspraken van Ramage.

“We zijn op de hoogte van uitspraken van een medewerker van de BBC na de wedstrijd tegen Huddersfield Town, die geadresseerd waren aan een specifiek deel van onze jonge spelers. We hebben contact gehad met de BBC gedurende de dag en willen benadrukken dat we tegen iedere vorm van discriminatie zijn. Zulke uitspraken nemen we heel serieus, die tolereren we niet en we staan schouder aan schouder”, valt te lezen in het statement van Derby County. De 49-jarige Ramage, tussen 1988 en 1994 actief voor the Rams, is zondagavond op Twitter diep door het stof gegaan.

“Ik wil me verontschuldigen voor de uitspraken die ik heb gedaan. Wat ik gezegd heb, was volledig ongepast en ook niet zo bedoeld. Ras is niet relevant in de gevallen die ik besprak en ik heb enorme spijt van wat ik zei. Ik hoop oprecht dat de spelers mijn excuses aanvaarden. Verder wil ik ook mijn excuses maken richting de fans, die de afgelopen jaren naar me geluisterd hebben en me volgden tijdens mijn carrière. Deze fout heeft absoluut niks te maken met mijn persoonlijke denkbeelden”, benadrukt Ramage. Ondanks zijn excuses heeft BBC Radio Derby de samenwerking met de oud-middenvelder beëindigd.

“Dit waren absoluut onacceptabele uitspraken en we zullen niet langer met Craig samenwerken”, laat een zegsman van de omroep weten aan The Athletic. Na drie zeges op rij wist het Derby County van Cocu de laatste twee wedstrijden tegen Bristol City (3-2 nederlaag) en Huddersfield Town (1-1) niet in een overwinning om te zetten. The Rams bezetten momenteel de dertiende plaats in de Championship.Gerelateerd

Meer sportnieuws

10 reacties (laatste reactie door schop1989)

Belachelijke opmerking van de betreffende analist inderdaad. Prima dat je begint over de houding van spelers in en buiten het veld, maar koppel dat niet aan huidskleur of zo. Dat slaat nergens op. Ligt het aan mij of loopt het aantal racistische incidenten in de voetballerij de laatste maanden de spuigaten uit, ondanks dat er steeds meer aandacht voor is. Het lijkt wel alsof men ondanks de aandacht steeds dommere opmerkingen gaat maken.

17 februari 2020 om 08:33

Ik denk dat juist doordat er zoveel meer aandacht voor is, de incidenten juist meer opvallen. Een jaar of 10 geleden was je met deze opmerking weggekomen, terwijl het nu je baan kost.

17 februari 2020 om 08:34

Ik denk wel eens dat er dankzij en niet ondanks de aandacht er meer domme opmerkingen over gemaakt worden.

Dat is niet zo een handige uitspraak van die journalist. Ik denk dat de leeftijd meer invloed heeft op het gedrag dan de kleur. Er zijn legio voorbeelden te noemen van blanke spelers die een probleem met hun houding hebben. Vraag me altijd af wat een journalist m,et zo'n uitspraak denkt te bereiken.

Deze fout heeft absoluut niks te maken met mijn persoonlijke denkbeelden”, benadrukt Ramage. Dit soort reacties na afloop neemt toch niemand serieus? Eerst juist op de kleur wijzen en allerlei beweringen doen en dan op zo'n manier je keutel intrekken. Het waren toch gewoon zijn woorden?

17 februari 2020 om 10:08

Inderdaad, als je met zo'n opmerking komt die voor de rest geen relevante waarde heeft is het gewoon iets wat hij oprecht denkt. Nu hij echter de fout heeft gemaakt om 't in het openbaar te zeggen wil hij z'n opmerking afzwakken om niet bekend te staan als racist en nog ergens aan het werk te kunnen in de toekomst. Uitstekend gehandeld door de Bbc, dit soort idioten verdienen geen platform.

Racisme laat ik terzijde, want ik wil mij daarin helemaal niet mengen, want dan komen er altijd eindeloze discussies uit voort en is het een bodemloze put. De mentaliteit van jonge spelers wil ik wel wat van vinden, want ik zie het overal terug. Mentaliteit van lik mijn vestje, dingen willen maar er niet voor werken en totaal geen begrip van hoe het allemaal werkt. Als ik dan die gastjes van 17-18 zie in de voetbal kantine die geld uitgeven, maar nog nooit een dag in hun leven gewerkt hebben denk ik dat het voor deze gastjes niet anders is. Het gaat fout bij de ouders en dat gepamper wat we allemaal toejuichen....schop onder de buttocks moeten ze krijgen! En dat is het totaal verkeerd geformuleerd statement wat deze analist probeert te maken denk ik.

17 februari 2020 om 10:09

We leven inderdaad in een “softere” maatschappij, waarbij alles “vanzelf” lijkt te komen aanwaaien. Nikes voor kinderen van 3, een mobiele telefoon aan het begin van de basisschool en opvoeding die veel meer beschermd lijkt te zijn... Kinderen groeien op als prinsjes en prinsesjes en moeten daarna zelfstandig de maatschappij in. Daar werkt het vaak iets anders. Merk dat als manager zijnde met mijn teams ook. Salarisverhoging is bijna een gegeven, maar er iets tegenover stellen is niet zo gewoon.. Dit is een maatschappelijke tendens en staat los van afkomst.

17 februari 2020 om 10:19

Ze vallen inderdaad in een zwart gat in de overgang van niet-werken pamper maar raak naar 40 uur werken nondeju. Pijnlijk genoeg is het een gegeven en af en toe gal spuwen is dan eigenlijk zinloos, maar het lucht wel op. Volgens mij willen alle manager graag weten hoe ze hier goed mee om kunnen gaan

Wat doet iedereen heilig hier zeg. Je moet gewoon voorzichtig zijn met wat je zegt en doet tegenwoordig. Rascisme zit diep in onze samenleving. Soms zeg of doe je iets automatisch en dat blijkt racistisch te zijn. Als het Ron Jans kan overkomen, kan het iedereen overkomen. Onhandig van hem en terecht ontslagen. Want zo gaat dat nu.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

Derby County

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
20.Derby County43-16
Voor de complete stand: Football League Championsh...
SpelersPositieW
C. Kazim-RichardsAanvaller337
M. WaghornAanvaller283
W. RooneyAanvaller101
J. StrettonAanvaller40
D. MarshallKeeper310
K. RoosKeeper110
Voor de complete selectie: Clubpagina Derby County.

0 fans
Verdediger, 23 jaar

In de wandelgangen

Maandag 12 april
Georginio Wijnaldum is recentelijk aangeboden bij Bayern München. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren