Van Basten krijgt geen steun na oordeel over Ajax: ‘Hij weet hoe het niet moet’

Zondag, 16 februari 2020 om

Marco van Basten zei zaterdagavond dat hij het onbegrijpelijk vindt dat Ajax het clubrecord gaat verbreken voor het aantrekken van de negentienjarige Braziliaanse jeugdinternational Antony. Aan tafel bij Rondo kan de oud-international op weinig steun rekenen. Youri Mulder, Khalid Boulahrouz, Henk Spaan en Aad de Mos kunnen zich wel degelijk vinden in het besluit van Ajax om veel geld neer te leggen voor de talentvolle buitenspeler van São Paulo.

Van Basten zei het vreemd te vinden dat Ajax vele miljoenen gaat betalen voor een talent, terwijl de Amsterdammers ‘zichzelf op de borst slaan’ over de veelal geroemde jeugdopleiding. "Als jij jezelf zó ontzettend op de borst slaat dat de jeugdopleiding bij Ajax zo geweldig is, dan is het natuurlijk ridicuul dat je een jeugdspeler uit Brazilië voor 25 miljoen gaat kopen. Zo'n speler heb je toch zelf?!", aldus Van Basten bij De Eretribune. Als presentator Jack van Gelder zondagavond een foto laat zien waarop Van Basten als Ajax-trainer staat afgebeeld met Miralem Sulejmani, klinkt er gelach in de studio.

De toen negentienjarige Sulejmani werd in 2008 met van Basten als trainer voor 16,25 miljoen euro over van sc Heerenveen, destijds de recordaankoop van Ajax. “Hij heeft dus de ervaring hoe het niet moet. Hij zal ervan geleerd hebben”, aldus Youri Mulder. “Ik ben het niet helemaal met hem eens. Ajax is wel een club waar als een jeugdspeler beter is dan een aankoop, ook al kostte het 20 of 25 miljoen euro, dan speelt de jeugdspeler wel.” Of Boulahrouz het eens is met Van Basten? “Gedeeltelijk”, antwoordt de oud-speler van onder meer Chelsea. “Het ligt er maar net aan op welke positie de speler komt en of je daar al iets hebt lopen.” Volgens Spaan heeft Ajax in de jeugdopleiding geen speler die op dezelfde manier speelt als Antony. “Of ze op rechts een linksbenige speler hebben? Nee. Ze hebben Naci Ünüvar, maar die is te jong. Bovendien komt hij vanaf links en is hij rechtsbenig.”

De Mos is diep onder de indruk van de verwachte Ajax-aankoop. “Ik heb afgelopen week beelden van hem gezien, ongelofelijk”, aldus de trainer in ruste. “Ik heb Ronaldo mogen halen toen hij zeventien jaar was. Ik heb al die Brazilianen gezien. Er is een heel groot verschil tussen een jeugdspeler van Ajax en een jeugdspeler in Brazilië. Die jongens zijn veel volwassener. Kijk maar naar David Neres. Die hebben al veel meer competitiewedstrijden op hoog niveau in de benen. Ze moeten reizen door het hele land.” Volgens De Mos is er nog een reden waarom Ajax veel geld uitgeeft voor de talentvolle Braziliaan. “Ajax wil direct in de Champions League spelen. Die jongens van Ajax zijn goed voor de Eredivisie, maar deze Brazilianen kunnen het direct in de Champions League laten zien.”


Poll

Verwacht jij dat de periode van Antony bij Ajax een succes wordt?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

84 reacties (laatste reactie door doncoxxx)

Vooral luisteren naar Marco van Basten. Die maakt alleen uitzonderingen voor uitzonderlijke talenten als Sulejmani!

16 februari 2020 om 21:13

Sulejmani was voor zijn komst ook een uitzonderlijk talent. Hij heeft alleen nooit mst de druk van de 16mil om kunnen gaan. Gegokt en verloren.

16 februari 2020 om 21:20

En dat is ook precies wat er kan gebeuren met Antony. Vanuit Ajax kant snap ik het overigens wel, het geld is immers aanwezig dus dan gebruik je het ook. Ziyech loopt met een godsvermogen aan salaris de deur uit en levert ook nog een hoop centen op. Dan moet je deze gok wel durven nemen.

16 februari 2020 om 21:34

Nee want in die tijd was 16 miljoen een absurd bedrag terwijl tegenwoordig 20 miljoen eigenlijk niks is

16 februari 2020 om 21:50

Toen werd sulejmani nog gehaald omdat hij als schaduw spits met sibon 1 leuke wedstrijd speelde tegen ajax. Toen stelde de scouting van ajax echt nog niks voor dat is tegenwoordig wel anders.

17 februari 2020 om 07:32

" Sulejmani was voor zijn komst ook een uitzonderlijk talent. Hij heeft alleen nooit mst de druk van de 16mil om kunnen gaan. Gegokt en verloren ". Dat is inderdaad zo. Je zou ook kunnen zeggen dat hij met zijn uitspraak heeft aangetoond geleerd te hebben van zijn fouten, terwijl veel van zijn criticasters zich jaar in jaar uit aan dezelfde steen stoten. Hij heeft natuurlijk op zijn minst een punt met zijn uitspraak aangezien Ajax jaarlijks 12 miljoen in de opleiding steekt en de talenten zich momenteel verdringen om de stap naar de eerste selectie te maken. Een opleiding schiet zijn doel natuurlijk volkomen voorbij als die zoveel talent oplevert dat je die onmogelijk allemaal in de selectie kunt opnemen en je daar geen gebruik van maakt. Het enige dat je Marco kunt verwijten, is dat het hem om het principe gaat, terwijl een selectie ook kwaliteiten nodig kan hebben die niet in de jeugdopleiding rondloopt. En dan zal je voor versterking dus buiten de deur moeten kijken. In Jong Ajax lopen spelers op de vleugel die van nature geen vleugelspeler zijn. Zoals Danillo, een spits, terwijl ook Traore, Hansen, Unuvar en zelfs Timber daar wel eens neer gezet werden. Ook Mendez en Kuhn (inmiddels Bayern) die daar wel eens spelen, zijn geen echte buitenspelers, waaruit je mag opmaken dat er in de opleiding nauwelijks tot geen bruikbare buitenspelers rondlopen en het dus heel logisch is dat Ajax daarvoor buiten de eigen keuken kijkt. Als Ajax Ihattaren zou halen, heeft Van Basten daarentegen wel groot gelijk omdat Ajax voor die posities meer dan genoeg opties heeft. De kritiek van Van Basten is heel logisch en heel begrijpelijk, maar iets te kort door de bocht. Dat hij daarover niets zou mogen zeggen omdat hij in het verleden zelf de mist in is gegaan, is natuurlijk te bekrompen voor woorden. Dan zou iedereen die wel eens een mispeer heeft gemaakt in zijn leven, nooit meer iets mogen zeggen, terwijl dat iedereen die niet roomser is dan de paus, wel eens overkomen. De reacties geven eens te meer hoe slecht sommige mensen met kritiek waar ze het niet mee eens zijn, om kunnen gaan, terwijl het om niets anders gaat dan een mening waar je het naar eigen voorkeur eens of oneens kunt zijn. Erg onvolwassen allemaal.

17 februari 2020 om 07:42

Van Basten moet de eer aan zichzelf houden en niet aan tafel schuiven met verbitterde en starre gasten als Spaan en de Mos. Dan nog 2 clowns aan tafel met van Gelder en mulder.....zucht. De onzin van Marco kan nooit groter zijn dan wat de rest verkondigd. Als ik naar iemand aan deze tafel nog zou luisteren is het Marco, de rest is echt niet de moeite waard. Marco groots voetballer, eigenzinnig, impulsief, kritisch, Vooruit denkend, ook wat star, niet altijd begrepen.

Tja Marco, je weet dat je kop eraf gaat als je het tegenwoordig waagt om kritiek op Ajax te uiten. Uitermate flauw ook om hem te pakken op zijn miskoop Sulejmani. Als we iedereen die een keer een verkeerde inschatting heeft gemaakt daarop gaan veroordelen mogen Jack van Gelder, Youri Mulder, Henk Spaan en vooral Aad de Mos helemaal nooit meer iets zeggen.Ook schitterend hoe iedereen vol lof was over de analist Van Basten... totdat hij ineens iets kritisch riep over Ajax. Nu is het ineens de geflopte trainer die overal miskopen binnen heeft gehengeld. Het wordt makkelijker geaccepteerd dat Marco een nazileus roept dan dat hij kritisch is op een voetbalclub. Tja. Tja. Tja.

16 februari 2020 om 20:58

Hijniet! Pfoeh.. Ik vind bovenstaande heren toch een stuk meer op de inhoud ingaan waarom ze het een onzin uitspraak vinden dan dat jij nu weer in gaat op wat bovenstaande heren hebben gezegd.

16 februari 2020 om 20:59

logisch ook. je hebt het over het almachtige Ajax waar er nooit foute beslissingen worden genomen en waar ze lichtjaren voor lopen op de rest van de voetbalwereld. elke vorm van kritiek op Ajax is totaal misplaatst en word alleen benoemd door haters

16 februari 2020 om 21:16

Nee Japie, het is tegenwoordig juist erg de mode om in een inhoudelijke discussie vrij snel ‘je mag niet eens meer een afwijkende mening hebben!1!’ op te gooien. Zo vaak zie je iemand zich op dit forum van die valse tactiek bedienen. Blijf gewoon inhoudelijk de discussie aangaan. Dat doen de heren op tv namelijk uiteindelijk ook gewoon daar aan tafel. Die misplaatste slachtofferrol staat je niet.

16 februari 2020 om 21:16

Ik moet zeggen dat ik van jou iets meer had verwacht dan een kinderachtige reactie als dit. Waar komt dit vandaan? Van Basten heeft een mening, en anderen hebben daar weer een mening over. Behalve de foto met Sulejmani zijn dat ook gewoon normale reacties, niemands 'kop er af'. Ik ben het ook niet met van Basten eens. Als er zulke fantastische jeugdspelers zijn, noem dan namen. Ik zie ze niet. Lang? Dat is wel heel erg veel stappen terug van Ziyech. Unuvar is er nog niet klaar voor. Wat heb je dan, Kuhn? Danilo? Ik vind dat allemaal geen spelers waar je van kunt verwachten dat dat volgend seizoen dragende spelers in Ajax 1 worden. Of Anthony dat wel wordt kun je over discussieren, maar het aankopen an sich kan ik prima begrijpen.

16 februari 2020 om 21:18

Een Ajacied bekritiseerd AJAX en een paar Ajacieden en niet Ajacieden zijn het er niet mee eens. En dan nog roepen dat er geen kritiek op AJAX geleverd mag worden.

16 februari 2020 om 21:20

@japie kon het eigenlijk niet beter verwoorden, ik werd paar weken geleden hard aangepakt omdat ik"geen fan ben" van het CV duo van Ajax. Ik zei niet eens slecht, want ze zijn niet RKC niveau, maar ik heb liever echte verdedigers en daarbij het zijn ook weer geen super goede verdedigers en vind ik Veltman normaliter wel gewoon een matige verdediger. Maar blijkbaar is iedereen die daar bij Ajax speelt absolute wereldtop, met kort daar achter Messi.. kritiek is blijkbaar onjuist. Ach weetje, je moet het ook met n korreltje zout nemen, we leven in Nederland, waarvan 50 procent Ajacied is en waarvan 95 procent helaas niet zijn Ajax bril kan afzetten en kritisch durf te zijn, Want inderdaad, kritiek wordt hier afgedaan als haat, simplistisch gedachtegang soms wel.

16 februari 2020 om 21:23

Japie jij bent voor Ajax toch? Die indruk krijg ik tenminste als ik zo naar jou comments kijk.

16 februari 2020 om 21:25

Nee Japie niks met haters te maken. Maar gewoon een domme opmerking van Van Basten. Hoe goed je opleiding ook is het is onmogelijk om een constante doorstroom van talenten te hebben voor elke positie mocht er daar 1 wegvallen. Dat is gewoon dikke vette onzin en dat is bij geen enkele club. Ajax pronkt met zijn jeugdopleiding en doet dat terecht. Er zijn elk seizoen wel jongens die doorbreken. Soms verwacht, soms geheel onverwacht. En soms heb je op een positie waar maar niks wilt komen. Ajax doet het dus gewoon goed door een enorm talent binnen te hengelen die er gelijk kan staan op een positie waar de grootste talenten nog een aantal jaar nodig hebben om dat niveau te bereiken, mochten ze dat niveau bereiken.

16 februari 2020 om 21:26

@Japie_Krekel: wat is er met jou gebeurd man? Zo ken ik je niet. Mensen hebben bij Rondo een inhoudelijke discussie en zijn het niet met Van Basten eens. Dat mag toch? Waarom reageer je zo kinderachtig?

16 februari 2020 om 21:27

@comokum toch zie ik vaak een andere tendens. ik zie Ajacieden bv Baumgartl van PSV een matige verdediger noemen waar ik het in principe niet mee oneens ben, maar als je dan bv een Alvarez een matige verdediger vind dan word er gelijk gezegd dat je een hekel hebt aan Ajax spelers

16 februari 2020 om 21:30

@mauro, eens met het tweede deel van je verhaal. Oneens met het eerste. Die discussie waar jij het over hebt werd gewoon inhoudelijk gevoerd, ik heb nergens gezien dat je ‘hard werd aangepakt’. Als iemand het niet met je eens is en dat onderbouwt kan je niet ineens gaan piepen dat je geen kritiek op Ajax mag hebben. Dat is gewoonweg kinderachtig en daarnaast een valse tactiek om je ‘gelijk’ te halen dat je geen kritiek op Ajax mag hebben. Ik schat je hoog genoeg in om dat wel te begrijpen.

16 februari 2020 om 21:30

@4ever4ajax ik stoor me niet aan de club Ajax maar soms wel aan sommige supporters van Ajax op dit forum de laatste tijd. ik ben supervaak positief over veel dingen bij Ajax maar als ik dan een keer kritiek heb op iets wat met Ajax te maken heeft dan ben ik gelijk een hater. ik heb zo vaak gezegd dat ik Ziyech een geweldige speler vind, dat ik vind dat Ajax en Overmars een geweldig beleid voeren en dat ik Blind en Onana goede spelers vind bv. maar ben ik dan een keer iets minder positief over een Alvarez, Babel of een trainingskamp in Qatar word ik gelijk weg gezet als een of andere Ajax hater. ik ben het overigens ook niet met Van Basten eens in dit verhaal maar wat ik net noemde was meer mijn punt. Ajax is een club die heel veel heeft betekend en nog steeds betekend voor het Nederlandse voetbal maar dat wil niet zeggen dat je dan nooit meer een beetje kritiek mag hebben op bepaalde dingen

16 februari 2020 om 21:34

@Japie, dat zie ik ook wel eens gebeuren ja. Maar dat zijn vaak types die ik hier niet zo serieus neem. Dat zou ook mijn advies aan jou zijn. Maar hoe je nu op dit topic reageert is kleinzielig en maakt je niet beter dan de ‘haters’ die jij hier benoemt.

16 februari 2020 om 21:36

@Japie: er zullen inderdaad leden hier dat soort dingen beweren, maar er zijn er ook genoeg die gewoon de discussie met je aan willen gaan op inhoud. We hoeven het niet met elkaar eens te zijn. En ik (en genoeg andere Ajacieden) kunnen prima objectief zijn. Net na een wedstrijd kan er nog een beetje adrenaline in zitten, maar in de basis is het toch wel goed? Ikzelf heb Alvarez nog niet afgeschreven, maar hij heeft nog weinig positiefs laten zien. Ik houd vast aan het feit dat hij niet lekker in z’n vel zit. Maar dat zou inderdaad achteraf een miskoop kunnen zijn. In de basis vind ik je absoluut geen hater, maar als je dergelijke comments blijft schrijven, help je eerder jezelf aan deze kwalificatie.

16 februari 2020 om 21:36

@Japie_Krekel tegenover die reactie dat je positief bent over Ziyech staan dan weer minimaal 25 reacties over Veltman (zelfs al gaat het artikel niet over hem). Dat is minimaal net zo storend voor Ajacieden. Aangezien al je reacties over Veltman extreem gekleurd zijn. Als Veltman zo zou spelen als senesi vandaag dan had je de komende 5 weken nog zitten te zeuren over Veltman bij pec uit. Dat mensen zich daaraan irriteren is niet zo gek. Net als die ene troll holland8 die onder elk artikel over Van de Beek begint en net doet alsof een bart biemans 10 klasses beter was en dat wij allemaal gek zijn dat we dat niet zien terwijl hij zo ongeveer elke week de beste is bij Ajax.

16 februari 2020 om 21:38

Wat Japie hierboven zegt is wat mij ook begint te storen. In 9 van de 10 reacties laat ik me lovend uit over Ajax, de spelers, Ten Hag en het technisch beleid, maar als ik in de tiende reactie een kritische kanttekening plaats krijg ik grote waffels van hier tot Tokyo. Overigens zijn het niet alleen Ajacieden hoor, van de andere kant zie je het evenzeer. Het is kenmerkend voor de langetenenmaatschappij dat iedere vorm van kritiek wordt aangemerkt als 'haat'. Kijk, als ik of iemand anders in sterke bewoordingen een mening uit mag daar natuurlijk ook best in sterke bewoordingen op gereageerd worden, maar als iemand zijn reactie dan inkleedt in de trant van "je bent een hater die niet serieus te nemen is" krijg ik steeds minder zin om op artikelen te reageren.

16 februari 2020 om 21:41

@zytto34 ik vind Van Beek persoonlijk iig een hele goede speler en dat geld ook voor Tadic, Tagliafico, Blind, Onana, Neres en Ziyech bv. verder is het niet zo dat ik bij Feyenoord nooit kritisch ben op bepaalde spelers en ik vind Senesi degelijk maar ook nog niet echt heel bijzonder tot nu toe en hij heeft er idd ook hele slechte wedstrijden tussen zitten. Veltman noem ik idd vaak maar dat is ook omdat hij vaak grote fouten maakt in veel besproken wedstrijden zoals de CL wedstrijden van Ajax bv. dat kan gebeuren maar als mensen dan puur en alleen een arbitrage de schuld geven van de uitschakeling in de CL en daar 25 reacties over plaatsen dan vind ik dat niet fair omdat hun eigen speler Veltman ook een groot aandeel had in die uitschakeling. dat ik kritiek heb op Veltman heeft verder alleen niks te maken met het feit dat hij toevallig bij Ajax speelt want er zijn genoeg spelers bij die club die ik wel indrukwekkend vind

16 februari 2020 om 21:42

@hijniet! dat is ook zo inderdaad. ik heb vaak ook discussies gehad met mijn mede Feyenoorders over bepaalde spelers of beslissingen waarop ik kritisch was bij Feyenoord

16 februari 2020 om 21:42

@japie_krekel, ik snap volledig wat je bedoelt. Maar dit heeft vooral met het niveau van dit forum te maken. En aangezien de Ajacieden hier in overvloed zijn en Ajax een top jaar in de CL heeft gehad, krijg je deze situatie. Er zijn genoeg realistische mensen. Maar helaas zijn er hier te veel die Ajax en haar spelers veel te groot maken en iedereen die kritiek heeft afkraken.

16 februari 2020 om 21:45

@HijNiet! Zou zomaar kunnen allemaal maar waar het hierom gaat is hoe men op Van Basten reageert. Ik begrijp ze bij Rondo wel dat ze de boodschapper zelf niet heel erg serieus nemen gezien zijn verleden. Los daarvan wordt de inhoud van Van Basten’s opmerking wel degelijk op een normale manier (deels) weerlegd door de heren aan tafel. Snap dus niet zo goed waar de connectie met ‘haters’ op VZ vandaan komt. Als laatste ben jij het die hier dus ontzettend overdrijft met dat ‘z’n kop dr af gaat’. Again, z’n punt wordt inhoudelijk besproken dus het lijkt erop dat jij graag je eigen punt maakt onder een artikel dat daar helemaal geen aanleiding toe geeft.

16 februari 2020 om 21:46

Hier, de spijker op zijn kop! En wat Marco betreft. Als Overmars een echte topper op de flanken zou hebben dan had hij dit geld echt niet uitgegeven hebben. Kortom als Ajax te veel geld uit geeft, krijg je kritiek dat meer eigen jeugd de kans moet krijgen. Krijgt de eigen jeugd veel kansen, dan moet in eens het geld rollen met gerichte aankopen. Aan Overmars de taak om er de juiste balans in te vinden. Maar die kritiek zal er altijd zijn, want iedereen kijkt er op zijn eigen manier naar.

16 februari 2020 om 21:48

@4ever4ajax ik heb het zeker ook niet over alle Ajax supporters. jij en @sulejmani bv. vind ik altijd wel vrij nuchter en realistisch. ik heb het meer over de mensen die elk beetje vorm van kritiek meteen zien als een persoonlijke aanval op Ajax. ik ben nog veel vaker kritisch op mijn eigen club Feyenoord en ook vaak op Psv. wat er nu bij ADO gebeurd qua beleid met al die Engelsen dat vind ik ook niks maar dat wil niet gelijk zeggen dat ik nu een hekel heb aan Ado. het is gewoon een punt van kritiek die ik heb op het beleid bij die club

16 februari 2020 om 21:51

@comokum als er iemand is die geen Van Basten fan is ben ik het wel en dat komt ook voor een groot deel door dat Ziyech verhaal met Oranje. ik ben het overigens ook niet met hem eens en geef Ajax groot gelijk. het kapitaal moet op het veld staan en als je geen jeugdspeler hebt die al structureel het verschil kan maken op een bepaalde positie dan snap ik dat je voor zo een positie een speler haalt. waarom dan ook niet gelijk een goede zoals Anthony als je toch het geld hebt? wat dit verhaal betreft ben ik het dus zeker met de fans van Ajax eens

16 februari 2020 om 21:53

@benzema en dat vind ik jammer inderdaad. kijk dan ook naar de positieve dingen die bepaalde forumleden zeggen over Ajax voordat je ze als haters weg zet. kraakt iemand alles af bij Ajax snap ik wel dat mensen zich daaraan ergeren maar af en toe een keer kritiek op iets hebben moet kunnen imo

16 februari 2020 om 21:56

@comokum het is maar wat je hard aangepakt noemt natuurlijk.dit was niet om me gelijk te halen, maar een voorbeeld te geven, is toch inhoudelijk op wat Japie zegt? en daarbij is al weken geleden, niemand boeit het meer dat artikel. maar om er op in te gaan wat je verder zegt: het werd wel gelijk van" hoe kan je geen fan zijn Blind? hij is dit dit dit dit en heeft dat dat datdat" en dan denk ik echt., dude, snap je het dan niet? zie de vergelijking met Ronaldo en Messi? van 1 vd 2 zijn ook vaak mensen geen fan van, maar dat doet geen afbreuk aan het Niveau wat ze hebben.wat ik zei werd volledige aan de kant geschoven. niet te bevatten blijkbaar,ze kunnen blijkbaar niets slechts zien in Blind, nou kijk eens over de grenzen... Enfin.je moet ook gewoon tussen de regels kunnen lezen als het over een club gaat in Nederland/nederlandse spelers. daarom heb ik liever discussies met iemand van een buitenlandse club. op een of ander manier kunnen die veel meer relativeren, kritischer zijn en zijn niet meteen om elk balletje breed hyped over de speler, bij wijze van natuurlijk.

16 februari 2020 om 21:58

Van baste toonde alleen kritiek oo de jeugdooleiding dat die al 10tallen jaren geen fatsoenlijke rechtsbuiten hebben aangeleverd daarom moest sulejmani ook komen. Bij rondo en ook veel mensen op dit forum bergijpen van basten niet en dachten dat hij kritiek op overmars had. Waarom lukt het ajax niet om een linksbenige rechtsbuiten op te leiden?

16 februari 2020 om 21:59

Dat snap ik @japie_krekel, maar dat sommige mensen zich daaraan storen kan ik ook wel weer begrijpen. Ik vind je overigens vaak wel gewoon objectief.

17 februari 2020 om 00:05

Wat heeft iedereen toch ineens lange tenen vandaag. We hebben hier toch allemaal een account omdat we weleens van een discussie houden. Ja Japie vaak ben je kritisch, maar dat ben je ook bij je eigen club dus dat vind ik wel fijn aan jou. Je mening over Veltman vind ik dan weer storend om te lezen maar dan moet ik je comments maar niet meer lezen als het te storend word. Je onderbouwd in ieder geval altijd netjes je mening. Uiteenlopende meningen zijn juist het leukste aan voetbal. Het is de reden dan er zoveel verschillende speelstijlen zijn en de reden dat Nederland 17 miljoen bondscoaches heeft. Zolang mensen argumenten gebruiken om hun mening kracht bij te zetten zou ik zeggen ga vooral zo door want anders is er geen reden meer om hier nog in te loggen.

17 februari 2020 om 00:10

@origineel ik snap wat je bedoeld wat betreft Veltman maar dat komt omdat ik ook gewoon had gehoopt dat Ajax de CL poule had overleefd dit jaar. thanks voor je reactie en ik ben met je eens dat discussies op een voetbalforum thuis horen. als iedereen over alles dezelfde mening had gehad dan was het forum ook voor niemand meer interessant geweest verwacht ik

17 februari 2020 om 07:45

" logisch ook. je hebt het over het almachtige Ajax waar er nooit foute beslissingen worden genomen en waar ze lichtjaren voor lopen op de rest van de voetbalwereld. elke vorm van kritiek op Ajax is totaal misplaatst en word alleen benoemd door haters ". Typische reactie van een Feyenoordsupporter en bovendien volstrekt misplaatst en inhoudsloos. Als er een supportersgroep is die kritisch is op de eigen aanhang, is het die van Ajax wel. Het is meestal exact omgekeerd als jij nu doet voorkomen, de gemiddelde Ajax supporter is niet snel tevreden en het is niet snel goed. En het begrip " krediet " komt in de vocabulaire van menig Ajax " supporter " niet voor. De kritiek die van buitenaf komt, is niet zelden ontleend aan afgunst en jalouzie en gespeend van zelfs iets dat maar op inhoud lijkt. En de argumenten vaak ver te zoeken. Het beeld dat jij met je schetst is daar een treffend voorbeeld van en typisch voor een supportersgroep die zo geobsedeerd is door de concurrent dat hij op teletekst eerst kijkt naar de uitslag van de wedstrijd van die concurrent en dan pas wat zijn eigen club gedaan heeft. En blijer is met een nederlaag van die concurrent dan met een overwinning van zijn eigen club.

17 februari 2020 om 08:02

Waarom zou ik op dit moment blij zijn met een nederlaag van Ajax? Het is nou niet zo dat Feyenoord nog kans heeft om de titel te pakken. Ik denk eerder dat veel Ajax fans een vijand achter elke boom zien en nogmaals niet alle Ajax fans natuurlijk. Ik ken namelijk genoeg Feyenoorders op dit forum die vorig jaar genoten van Ajax in de CL en alleen maar positieve woorden over hadden voor deze prestatie.

16 februari 2020 om 21:16

@HijNiet!: ik vind Van Basten nog steeds een geweldige analist. En in de basis vind ik ook best logisch dat hij heel kritisch is op een jonge speler uit Brazilië die erg veel geld kost. In datzelfde moment gisteren gaf hij alleen meteen daarna aan dat Ajax wel Boadu moest kopen. Dat was wel erg inconsequent want die zou ook een sloot geld kosten en haalde daarmee zijn eigen argument onderuit. De basis bij Ajax is en blijft “eigen jeugd eerst” maar dan moet je die jongens wel hebben lopen in de opleiding. Een rechtsbuiten die er kan staan volgend seizoen hebben we niet in de jeugd. Zoals ik al begon, als analist vind ik hem steengoed, hier vond ik hem in de basis begrijpelijk, alleen sloot hij zeer inconsequent af.

16 februari 2020 om 21:26

De ironie is ook dat we dat talent in de spits juist wel hebben in de vorm van de nu opkomende Traore en daarachter alweer Brobbey. Daar waar we voor die vleugelpositie waar Antony nu voor aangetrokken wordt precies helemaal geen aanstormend talent hebben.

16 februari 2020 om 21:28

Helemaal eens, Boadu halen zou juist haaks staan op het beleid om jeugd niet te laten doorstromen.

16 februari 2020 om 21:33

Kijk, ik ben het op zich niet met je oneens hoor. Ik stoor me er alleen aan dat er direct gewezen wordt naar iemands foute inschattingen wanneer hij een analyse geeft die niet zo populair is. Dat Van Basten zelf een van de grootste miskopen ooit op zijn naam heeft staan heeft helemaal niets te maken met zijn mening over het halen van Antony. Zo zag ik in het artikel over deze uitspraken van Van Basten ook iemand refereren naar zijn opmerking jaren geleden dat hij dacht dat iemand in de bijstand "een tonnetje of zo" zou verdienen. Natuurlijk was dat jaren geleden een domme opmerking, maar het is totaal niet relevant en enkel bedoeld om de mens Van Basten te diskwalificeren. Ik heb het overigens eerder gezegd, ik vind het waanzinnig interessant om te zien dat Ajax mikt op grote en dure talenten die 3 jaar geleden volkomen onhaalbaar werden geacht. Ongeacht of deze jongen een succes gaat worden, en ongeacht of er in de jeugd ook opties rondlopen, het feit dat Ajax zo'n speler kan halen geeft aan dat de club enorme stappen heeft gezet. Ik moedig dit alleen maar aan, het toont grote ambities.

16 februari 2020 om 21:43

@HijNiet!: het tonen van Sulejmani op de achtergrond is natuurlijk erg flauw. Dat heeft ook helemaal niets te maken met zijn punt gisteren. Dat wij nu iemand niet hebben lopen in de jeugd op rechtsbuiten die er komend seizoen kan staan, vind ik zelf geen schande. Natuurlijk heb je het liever wel, maar je kan met de ambities van Ajax simpelweg niet een schaduwelftal in Jong Ajax hebben lopen die feilloos het 1e kunnen aanvullen.

16 februari 2020 om 21:44

Hijniet! Ben ik ergens wel met je eens. Aan de andere kant vond ik de uitspraak vanuit van Bastens mond ook wel gelijk ironisch omdat hij in zijn Ajax-tijd met die transfer inderdaad precies het tegenovergestelde deed t.o.v. wat hij nu verkondigt dat Ajax zou moeten doen. Maar ik vond vooral zijn verhaal inhoudelijk geen steek houden omdat hij blijkbaar de knowhow niet heeft op welke posities wel en niet er snel opkomend talent is bij Ajax. Ajax vult met Antony prima een gat op dat gaat ontstaan zometeen, het is natuurlijk altijd afwachten of hij zijn talent waar gaat maken.

17 februari 2020 om 08:08

" In datzelfde moment gisteren gaf hij alleen meteen daarna aan dat Ajax wel Boadu moest kopen. Dat was wel erg inconsequent want die zou ook een sloot geld kosten en haalde daarmee zijn eigen argument onderuit ". Het is nog onlogischer omdat de spitspositie voor de toekomst met Traore, Danillo, Brobbey en Hansen meer dan voldoende is bezet en Traore in potentie een veel betere spits is dan Boadu of op zijn minst beter bij Ajax past. Terwijl de coach van Jong Ajax zich al heel lang genoodzaakt voelt om mensen op de vleugels te posteren die van nature geen vleugelspeler zijn. Dat toont genoegzaam aan dat de club wel genoodzaakt is om voor die positie de markt op te gaan. Zelfs in het eerste elftal spelen op de vleugels vaak mensen die van nature geen vleugelspeler zijn zoals Tadic, Zyech en Promes. Een van de belangrijkste reden dat Ajax vorig jaar de CL finale heeft gemist, was het ontbreken van Neres. Omdat de coach geen alternatief voor handen had, moest hij verplicht gaan schuiven in het elftal en dat is het team niet ten goede gekomen. Omdat een vertrek van Neres niet valt uit te sluiten, valt ook niet uit te sluiten dat Ajax nog een buitenspeler van buitenaf aan zal trekken. Ik ben het inhoudelijk dus niet met Van Basten eens omdat het bij hem duidelijk om het principe gaat en zijn uitspraak te kort door de bocht is. Met zijn principe dat Ajax met zoveel grote talenten in de wachtkamer, eerst in de eigen keuken zou moeten kijken voor de club de transfermarkt op gaat, ben ik het echter volkomen eens. Het Plan-Cruijff blijkt uitstekend te werken en de club zou zichzelf en de geestelijk vader ervan geweldig te kijk zetten door geen gebruik te maken van de vruchten ervan en dat zou bovendien neerkomen op een extreme vorm van kapitaalvernietiging. Er zullen echter ook altijd spelers van buitenaf aangetrokken moeten worden omdat in een jeugdopleiding nu eenmaal niet alle kwaliteiten voor handen zijn die nodig zijn om de ambities die de club heeft, waar te kunnen maken. Je moet wel blind zijn om niet te zien wat een enorme kwaliteitsimpuls de komst van de Zuid-Amerikanen aan de selectie hebben toegevoegd. Supporters die roepen om spelers als Boadu, Stengs en Ihattaren moet je als club echter gewoon negeren omdat dat kopen om het kopen zou zijn en er in de jeugd van Ajax genoeg van dat soort spelers rondlopen. Als je daar 25 tot 35 miljoen voor op tafel zou leggen, neem je je zelf e je eigen jeugdopleiding dat uit zijn voegen barst van het talent, niet serieus. Als je de beste spelers bij de concurrentie weg haalt, schiet je jezelf bovendien geweldig in de voet omdat je daarmee de weerstand in de competitie nog verder omlaag haalt en die al ver beneden peil is. Het zou niet alleen goed voor AZ en PSV zijn om Ihattaren Stengs en Boadu bij hun huidige club te laten, maar vooral voor Ajax zelf. Het is natuurlijk niet heel logisch om een Beneliga te beginnen om de weerstand te verhogen en vervolgens die weerstand eigenhandig om zeep te brengen door de concurrentie leeg te kopen. Als je dat als club zou doen, heb je feitelijk geen recht van spreken meer. Dus lekker daar laten zitten en de blik op de eigen keuken richten. Het gras is niet altijd groener aan de overkant.

16 februari 2020 om 21:31

Van mij mag hij het prima roepen, maar dan moet hij niet 1 minuut na dit pleidooi een verhaal gaan houden dat Ajax boadu moet kopen. Antony en boadu zitten in dezelfde prijsklasse, dus dan haalt hij zijn betoog over Antony al gedeeltelijk neer. Hij haalt het nog erger neer in mijn optiek door te zeggen dat je een vervanger van Ziyech makkelijk zelf moet kunnen opleiden om vervolgens wel voor een dure jonge spits te pleiten. Dat terwijl je met Brobbey, Hansen en Traore al 3 enorm talentvolle spitsen hebt en wie heb je voor Ziyech? Alleen Unuvar en die is nog maar 16. Oftewel 1 groot stuk onzin.

16 februari 2020 om 22:15

Dat is ook precies waar het schuurt in die programma's. Ik vind het al potsierlijk om te zien hoe Kees Kwakman de kijker gaat uitleggen hoe er verdedigt moet worden of hoe eeuwig talent Arnold Bruggink de talenten van nu de maat neemt. Van het genoemde viertal vind ik Jack van Gelder als van nature journalist gewichtig genoeg om een opiniegesprek te leiden, maar de rest kun je niet serieus nemen. Ex-hulpcoach bij FC Twente Youri Mulder is een van de slechtst geinformeerde analitici die dit land kent, Henk Spaan is verworden tot een doorgewinterde Ajax-supporter die elke vorm van subjectiviteit en realiteit vreemd is geworden en Aad de Mos teert als babbelzieke trainer in ruste enkel en alleen op zijn succes met Mechelen in 1987, voordat zijn verdere carriere in mineur voltrok langs een reeks afkoopsommen. Dat hij beweert 'ronaldo te mogen halen' - de credits die hij hier impliciet voor opeist zijn helemaal niet terecht - bewijst maar weer eens zijn tevergeefse hang naar erkenning als autoriteit. Ten slotte past Van Basten ook prima in deze dubieuze verzameling. Niet alleen omdat zijn aandringen op Sulejmani destijds haaks staat op zijn huidige preek, maar als je een beetje verstand van voetbal hebt snap je dat het vervangen van sterkhouders door jonge spelers als Gravenberch, Eiting, Unuvar, Brobbey en Taylor gewoonweg een devaluatie van je ploeg is en je volgend jaar weer ouderwets nat gaat in de Champions League.

16 februari 2020 om 22:20

Het is toch een entertainment programma? Er zijn maar weinig analisten waar ik geboeid naar kan/kon luisteren. Johan Cruyff en Louis van Gaal en Leo Driessen (persoonlijke fetish). En Maco van Basten ook. De rest neem ik niet echt serieus. Dan kan het nog wel vermakelijk zijn. Bijvoorbeeld Aad de Mos. Dat vind ik genieten!

16 februari 2020 om 22:36

Klopt, van mij hoeven die figuren ook niet van de buis hoor, ondanks dat dat ze mij niet of op zijn best nauwelijks boeien. Ik reageer slechts op de opmerking van Hijniet!. Maar als een ander zich er minder aan stoort dat veel van die tafelgasten met een dubieus trainers- of spelersverleden of als gefrustreerde, op het tweede plan belande journalist (hugo Borst is ook zo gedeklasseerd) de kijker uit menen te moeten leggen hoe de wereld in elkaar steekt en iedereen zich erin dient te gedragen, be my guest en vermaak je!

17 februari 2020 om 03:38

Vertel jij dan eens wat voor een geweldige speler was en wat n geweldige kijk jij hebt op de ( voetbal )wereld om deze mensen de maat te nemen en over hun te kunnen oordelen dat zij maar tweederangs figuranten zijn in een voetbal praatprogramma

17 februari 2020 om 11:38

Waarom zou ik? Volgens mij heb ik niet de illusie dat ik als analist van een praatprogramma in de schijnwerpers hoef. Overigens heb ik deze mensen geen figuranten genoemd en ben ik er niet eens op tegen dat ze in dat programma zitten. Ik zeg alleen dat ik ze moeilijk serieus kan nemen.

16 februari 2020 om 23:16

@hijniet. Nee zijn kop gaat eraf omdat hij onzin roept, vervolgens verbeterd wordt door kwakman en door gaat met onzin roepen. Zo maar wat opmerkingen, ruim 20 miljoen voor een jeugdspeler van 17. Wordt netjes verbeterd dat de beste jongen 20 wordt over een week. En dat, dat toch iets heel anders is dan 17. M B zet gewoon door met zijn ridecuul argement om vervolgens Stengs aan te dragen.... Wordt nogmaals gewezen op dat hij de leeftijd echt verkeerd heeft. Vervolgens maakt hij de debiele opmerking dat Ajax tegenwoordig ook 12, 13 en 14 jarige jochies koopt. Ten eerste is dat zwaar verboden, ten tweede zou dat echt stompzinnig zijn omdat je geen idee hebt welke kant het uitgaat op die leeftijd en het gewoon puur gokken is. Een groeispurt verder en spelers kunnen er opeens geen hout meer van bijvoorbeeld.

17 februari 2020 om 14:52

Men mag best kritiek hebben, maar dan moet deze kritiek inhoudelijk ergens over gaan. Marco heeft hier kritiek over een aankoop omdat Ajax zou vinden dat Ajax een vreselijk goede opleiding zou hebben. Dat slaat helemaal nergens op. Ajax zegt een bepaald niveau te willen hebben waarmee Ajax de struktureel de aansluiting tot de Europese top verkrijgt en daarom moet men investeren in jeugdig talent. Jij hebt daar ook een handje van; jouw kritiek is net zo logisch als een natte wind. Overigens is de logica van Aadje ook hilarisch. Een uitzonderlijke, zeg maar gerust unieke speler als Ronaldo(ronaldo Luis Nazario de Lima, het kaliber Neymar voor de jonge mensen onder ons) zou de norm zijn... Het moet niet veel gekker worden. Overigens vind ik dit soort onderwerpen uitermate prettig, want mensen laten dan snel hun ware kleuren zien; zo ook hier.

In principe heeft van Basten een punt. De juegdopleiding van Ajax is 1 van de beste van de wereld. Dus dan is het raar dat zoâ´n club een 19-jarige Braziliaan koopt voor 25 miljoen. Aan de andere kant is Ajax ook een verkoophuis. Gemiddeld vertrekken elk jaar 2 van je beste spelers. En komende zomer zullen het er waarschijnlijk 4 of meer zijn. Daar is niet tegen op te leiden... Wel is het zaak dat er voldoende perspectief blijft voor spelers als Unuvar, Brobbey en Hansen om door te breken. Dus deze aankoop begrijp ik. Maar het moet niet te gek worden.

16 februari 2020 om 22:04

Er is een kans dat Ajax in de zomer Ziyech, van de Beek, Tagliafico en Onana moet laten gaan. Er staan geen vervangers klaar in jong Ajax die deze jongens meteen kunnen opvolgen. Er loopt talent rond, maar geen spelers die de kar van af minuut één gaan trekken. Antony zou wel zo een speler moeten gaan worden. Traore, Gravenberch en Eiting krijgen de laatste tijd ook hun kans. Heus, ook de namen die jij noemt zullen minuten gaan maken, maar Ajax wil ook weer succes in Europa dus moet er kwaliteit gekocht worden.

16 februari 2020 om 22:56

Dat is juist het hele idee geweest van de fluwelen revolutie, probeer zelf spelers op te leiden maar als dat niet lukt voor een bepaalde positie, koop dan echte versterkingen en geen breedte spelers. Ajax heeft geen goede linksbenige rechtsbuiten rondlopen in jong Ajax momenteel dus trekken ze er eentje aan. Door het eerste elftal op die manier sterk te houden zullen ook jonge spelers uit de opleiding genoeg kunnen leren in het eerste.

17 februari 2020 om 01:12

Eigenlijk zouden ze wat beter moeten anticiperen en ervoor moeten zorgen dat er wel van dat soort talenten rondlopen. Het aantrekken van Traore is daar een mooi voorbeeld van. Dan hoef je niet vijf jaar later het honderdvoudige neer te leggen voor zo'n speler.

17 februari 2020 om 01:19

Dat is niet altijd mogelijk, als spelers op hun zeventiende geen contract tekenen maar vertrekken, onstaat er een gat. Soms kan dat gevuld worden door een andere zeventien jarige aan te trekken maar soms lukt dat ook niet. Eeen opleiding doet het goed als er jaarlijks een tot twee spelers doorbreken in het eerste elftal. Vertrekken er twee of drie spelers in een jaar, dan heb je al een probleem. Of je valt terug in kwaliteit, of je gaat de markt op.

Ik zou voor Berghuis gaan. Je mag van een 20 jarige niet verwachten fee belangrijkste speler van Ajax te vervangen

16 februari 2020 om 22:04

Die stap ligt te gevoelig, dus dat gaat niet gebeuren. Zou berghuis wel een goede vinden, maar hij is ook alweer een jaartje of 28/29 denk ik, dus de vraag is ook of je wel een rechtsbuiten (vind hem geen 10) van die leeftijd voor 20 miljoen moet willen halen terwijl je Antony, Promes en Neres al hebt die daar kunnen spelen.

Tsss Marco wil de klok weer een jaar of 6 terugzetten. Onder overmars en van de sar is toen de tendens ingezet om meer te betalen voor kwaliteit. Alleen met eigen spelers red je het niet , ook niet met wat ervaren krachten erbij. Ajax trekt natuurlijk niet even een blik open van talenten als deze man, een van de grootste talenten van brazilie . Je hebt het geld en om Mee te kunnen blijven down moet je spelers kopen voordat ze zijn doorgebroken.

Van Basten heeft zich meteen al tegengesproken omdat hij Boadu wel naar Ajax zou willen verkassen. Op dit moment heb je nog Traore en Brobbey die eventueel door kunnen groeien. Een goede rechtsbuiten loopt er niet echt in de jeugd. Antony is meer dan welkom. Van Basten heeft zichzelf schaakmat gezet.

Als Van Basten zich had ingelezen of weleens op de Toekomst kwam dan zou ie zien dat die jeugdspeler met de kwaliteiten van Anthony we nu niet is. Maar dan wel roepen dat Ajax voor Boadu moet gaan, kost waarschijnlijk rond de 20mln(?), terwijl Traoré inmiddels hoger in de pikorde staat dan Huntelaar en dat Brobbey daar weer achter zit. Had ik van Van Basten niet verwacht, die ik overigens zie als n prima analist (een vd betere) en aanwinst voor Fox.

Als je een bedrag van bijna dertig miljoen moet uitgeven voor een jeugdspeler heb je dus ook niet zo een geweldige opleiding. Dat is natuurlijk de strekking van van Basten. En dan heb je toch gelijk? Ik dacht aanvankelijk ook, leuk een Braziliaans talent bij Ajax. Maar na het horen van de koopsom vroeg ik me ook af of dat nou wel zo positief is. Hebben we zelf geen spelers op die positie in de jeugd? Los van zijn talent, en of Ajax daar op termijn winst op maakt, als je pretendeert een topopleiding, misschien wel de beste jeugdopleiding van de wereld te hebben lijkt het me ongebruikelijk om zoveel geld uit te moeten geven voor een jeugdspeler.

17 februari 2020 om 11:38

Ajax betaalt 16 miljoen (plus 6 aan bonussen evt.) voor Antony, die gezien wordt als een van de grootste talenten van Brazilie in die leeftijdscategorie. Dus ten eerste is die bijna 30 miljoen schromelijk overdreven en ten tweede: nee, we hebben inderdaad geen top buitenspelers in de eigen jeugdopleiding die op korte termijn kunnen aansluiten bij het eerste. Noa Lang zal na de zomer terugkeren en de concurrentie aangaan met Antony, Neres en Promes, dan zijn je vleugels gewoon weer erg goed bezet. Het jaar erop zal Neres wellicht vertrekken en dan wordt het langzaamaan tijd voor Naci Unuvar om zich definitief bij de selectie te voegen, dat komt nu gewoon nog te vroeg.

17 februari 2020 om 17:07

16 miljoen is een stuk minder. En dat er blijkbaar niet voldoende aanvoer vanuit de jeugd is, lijkt me een goede motivatie, maar bevestigd wel een beetje waar van Basten op doelt. Wanneer je jezelf zo op de borst slaat over je opleiding zou dit niet echt nodig moeten zijn. Ik hoop dat het een uitzondering is.

Ik had van basten altijd heel hoog zitten maar echt obv zijn voetbal kwaliteiten maar als coach en nu zeker als analist echt een aanfluiting, niet meer serieus te nemen deze man. Hou je lekker bij het golfen of squashen Marco en laat ons vooral genieten waar je wel héél goed in was ,namelijk als voetbalspeler !!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax5645
2.AZ5637
3.Feyenoord5015
4.PSV4926
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller2511
L. TraoréAanvaller92
I. El MaachKeeper00
D. KotarskiKeeper00
A. OnanaKeeper240
K. ScherpenKeeper00
Bruno VarelaKeeper10
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

56 fans
Aanvaller, 23 jaar
SeizoenClubW
2019/2020 Ajax 12 6 0 0
2018/2019 Ajax 29 8 3 0
2017/2018 Ajax 32 14 3 0
2016/2017 Ajax 8 3 1 0
2016/2017 Jong Ajax 4 2 1 0
Laatste voetbalnieuws

‘Ajax heeft mij verteld dat ik vaker met het eerste mee zal doen’

Danilo Pereira speelt zijn wedstrijden vooralsnog vooral namens Jong Ajax in de Keuken Kampioen Divisie. De twintigjarige aanvaller maakte dit seizoen echter ook zijn debuut voor de hoofdmacht van Ajax en...Lees verder

In de wandelgangen

Zaterdag 4 april
Bayern München mengt zich in de strijd om de handtekening van Wolverhampton Wanderers-revelatie Adama Traoré. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren