Hevig geëmotioneerde Moussa Marega stapt van veld en wordt matchwinner

Zondag, 16 februari 2020 om 20:38Dominic Mostert • Laatste update: 10:43

Portugal is zondagavond opgeschrikt door racisme tijdens de wedstrijd tussen Vitória SC en FC Porto. Na een uur bracht Moussa Marega de bezoekers op een 1-2 voorsprong, waarna hij racistisch werd bejegend door het thuispubliek en er kuipstoelen naar hem werd geworpen. Marega tolereerde de racistische uitingen voor ongeveer negen minuten, maar besloot toen toch om van het veld te stappen.

Marega is nota bene een ex-speler van Vitória SC: in het seizoen 2016/17 werd hij door Porto verhuurd aan de club uit Guimarães. In minuut zestig wipte hij de bal over doelman Douglas Jesus; bij het vieren van zijn doelpunt wees hij demonstratief naar zijn arm. Marega rende naar de zijlijn toe en kreeg daar kuipstoelen naar zich toegeworpen. De spits reageerde op gevatte wijze, door een kuipstoel op te pakken en boven zijn hoofd te plaatsen. Het kwam Marega op een gele kaart van scheidsrechter Luis Godinho te staan.

De racistische uitingen bleven aanhouden. Vanaf de tribunes daalden oerwoudgeluiden neer op het veld en daar had Marega na 68 minuten spelen genoeg van. Hij verliet het veld, ondanks verwoede pogingen van zijn ploeggenoten om hem binnen de lijnen te houden. Marega liet met twee duimen naar beneden duidelijk blijken wat hij van het publiek vond en was hevig geëmotioneerd. Trainer Sérgio Conceição koos ervoor om de aanvaller te vervangen door Wilson Manafa.

De supporters van Vitória SC juichten eerder in de wedstrijd nog voor een doelpunt dat werd voorbereid door een andere donkere speler: de Nederlandse Ola John. Hij stelde ploeggenoot Bruno Duarte met een voorzet vanaf de linkerflank in staat om de 1-1 binnen te koppen. Marega bepaalde uiteindelijk de eindstand. Porto staat op de tweede plek in de Liga NOS, met een punt achterstand op koploper Benfica.Gerelateerd

Meer sportnieuws

25 reacties (laatste reactie door magikhetwete)

Wat een Scheids. Speler geeft een reactie terug en krijgt geel. Snap ook totaal niet waarom de overige Porto Spelers er niet afgingen. Als ik coach zou zijn zou ik gewoon per direct met het hele team eraf gaan.

16 februari 2020 om 20:57

Sterker nog, het halve team probeert hem op het veld te houden. Idioten.

16 februari 2020 om 21:03

Stuitend inderdaad, hij mag toch wel iets meer begrip verwachten van scheidsrechter en medespelers. Tot nu toe spelen de scheidsrechters sowieso elke keer een kwalijke rol, bij bijna elk racistisch geval van de laatste jaren gaat het slachtoffer uiteindelijk op de bon voor nog redelijk bedaarde reacties. En het publiek mag alles maken.

16 februari 2020 om 22:28

Vind het belachelijk dat ze niet allemaal het veld af lopen. En dan schreeuwt en gebaart Conceicao ook nog heel negatief naar hem. Nou hoop ik dat ze het allemaal enkel en alleen maar deden omdat ze bang waren dat ie een tweede gele kaart zou krijgen en dat ze dan met 10 man verder moesten, maar ben bang dat ze er gewoon niet achter stonden dat ie van t veld liep. Ga toch gewoon er allemaal af bij racisme. Enige manier om t uit te sluiten. Risico op puntenaftrek, boetes etc, maakt niet uit. Je krijgt als bond echt de hele wereld over je heen als je die straffen uitdeelt. Maar het wordt zo alleen maar een overwinning voor die idiote racisten.

16 februari 2020 om 21:52

Helaas heerst blijkbaar de gedachte van ''liever door spelen en een mogelijke uitsluting/diskwalificatie voorkomen'' dan een moreel standpunt in te nemen en af te stappen met z'n allen.

16 februari 2020 om 22:30

Echt he. Maar als bond krijg je echt de hele wereld over je een als je dat doet hoop ik (en verwacht ik eigenlijk ook).

Rest van het seizoen geen publiek meer toelaten van Vitoria, zowel uit als thuis. Flinke geldstraf, uitsluiting voor de beker voor komend seizoen. Even goed straffen, die rommel daar.en wat betreft de Porto spelers, die verdienen ook wel een straf. Je bent toch solidair en je teamgenoot op zo'n moment? Scheidsrechter ook voor 4 weken schorsen. Geel geven voor die actie, achterlijk. Hij had de wedstrijd moeten staken. De enige die goed reageerd, is Marega. Van het veld lopen als er zulke randdebielen op de tribune zitten. Dan geen voetbal, ook prima.

Wat een totale waanzin van zowel publiek als scheidsrechter. Ben als team dan ook solidair en stap van het veld. Dan maak je tenminste echt een statement.

Ik begrijp Marega wel, het moet verschrikkelijk zijn om zoiets te ervaren. Hij zal er wel wakker van liggen deze nacht. Ze gebruiken racisme om in zijn hoofd te kruipen en het is gelukt. Je moet echt al spijkerhard zijn om dat te kunnen negeren, zoals Henry dat kon. En ja, zijn teamgenoten kunnen moeilijk allemaal van het veld lopen. Maar die scheids, dat is de idioot van de avond.

16 februari 2020 om 21:10

‘ En ja, zijn teamgenoten kunnen moeilijk allemaal van het veld lopen.’Zo ‘complex’ is dit allemaal niet. Je steunt je teamgenoot als echt blijkt dat hij racistisch wordt bejegend. Als je een statement moet maken door van het veld te lopen dan doe je dat. Probeert je teamgenoot je tegen te houden, als die smeerlap van een Otavio, dan weet je direct wat je aan dat soort mensen hebt.

16 februari 2020 om 21:20

Je noemt Otavio een smeerlap terwijl je niet eens weet wat hij tegen hem gezegd heeft. Dat doet hij omdat hij net wil dat ie moet blijven, want hij ziet meer in hem dan die domme fans. Maarja, we leven in een emo wereld en we zien dat allemaal graag. Kunnen we die video dan weer lekker delen met vrienden en kwaad worden. Krijgen die racisten de aandacht die ze zo graag willen. Ik hoef dat niet. Ik geloof namelijk in: negeren. Het is het beste medicijn tegen racisme.

16 februari 2020 om 21:35

Het feit dat hij verwacht dat zijn teamgenoot op het veld blijft, wetende wat hij letterlijk en figuurlijk naar zijn hoofd krijgt geslingerd, spreekt boekdelen.Negeren werkt het beste? Hahaha, aber naturlich. Racisme is een k**anker die bestreden moet worden. ‘Chemo’ is het beste medicijn. Negeren heeft nooit geholpen. Als zwarte mensen racisme zouden negeren, dan zouden zij nog steeds achter in een bus moeten zitten, mochten ze niet studeren, stemmen, niet eens een kopje koffie drinken in een cafe, want dat was niet voor hen weggelegd. En jij denkt oprecht dat negeren de beste oplossing is? Kom op nou...

16 februari 2020 om 21:52

Neen, dat denk ik niet. Dat geloof ik. Maar het is niet voor iedereen weggelegd. En ik zei dat ik Marega's reactie begrijp, maar dat wil niet zeggen dat ik dezelfde visie deel. En nu begin je wel echt over totaal andere dingen, de kwestie gaat over een speler die uit zijn concentratie werd gehaald door domme fans die racistische uitlatingen gebruikten. Jij gaat naar totaal andere tijden...die zijn gelukkig al lang voorbij en niet meer van toepassing.

17 februari 2020 om 06:39

Nee, maar nu laat Marega zien dat dit de manier is om hem uit de wedstrijd te halen, letterlijk. Dit is gewoon heel lastig, ook voor hem: Maak ik een statement, en laat ik tegelijk zien dat dit absoluut veel met me doet, of houd ik mezelf groot en negeer ik het? Ik ga er vanuit dat zijn teamgenoten hem hier ook op hebben gewezen.

17 februari 2020 om 10:43

‘ Neen, dat denk ik niet. Dat geloof ik’. Ik ben benieuwd op basis waarvan / welke ervaringen jij dit gelooft, want de andere wang toekeren heeft nooit gewerkt en zal ook nooit werken. ‘En nu begin je wel echt over totaal andere dingen, de kwestie gaat over een speler die uit zijn concentratie werd gehaald door domme fans die racistische uitlatingen gebruikten. Jij gaat naar totaal andere tijden...die zijn gelukkig al lang voorbij en niet meer van toepassing.’ Zo anders is het allemaal niet... De voorbeelden die ik gaf zijn nog recenter dan bijvoorbeeld WW2. En het feit wij dit voorval m.b.t. Marega nu bespreken geeft aan dat die tijden helemaal niet al lang voorbij zijn. Die jongen werd m.i. niet uit zijn concentratie gehaald. Hij kon, net als anderen in het stadion, horen wat er werd gezegd en hij besloot dit niet te tolereren of accepteren.

17 februari 2020 om 10:47

Zichzelf groot houden betekent met andere woorden dat hij dit eigenlijk moest slikken en het beste kon doorspelen? En door duidelijk te maken dat je dit soort taferelen niet accepteert, laat je zien dat het veel met je doet en toon je dus je zwakte? Begrijp ik je zo goed?

Bizar dat hij daar geel voor kreeg. Vond het juist een strakke actie. Beschamend om die spelers zo te zien, was mooi geweest als ze solidair waren en van het veld waren gestapt. Blijft verbazingwekkend dat mensen zo racistisch kunnen zijn. Gaat helaas nooit verdwijnen, maar moet echt harder aangepakt worden

Tja zo zie je maar hoe weinig voetballers zich kunnen verplaatsen in de situatie van hun ploeggenoot indien ze zelf nooit met racisme te maken hebben gehad. Alle teams die van tevoren voor de bühne zeggen van het veld te stappen bij zo'n incident zullen dat in het heetst van de strijd helaas bijna nooit gezamenlijk doen, waardoor de speler die racistisch bejegend wordt er in z'n eentje voorstaat. Heel sterk van Marega dat hij ondanks z'n ploeggenoten een duidelijk statement heeft kunnen maken, niets meer dan lof voor hem/

Doet ie goed. Malloten dat het zijn.

Schandalig publiek en al bijna net zo schandalig hoe weinig steun deze jongen van de scheidsrechter en zelfs zijn ploeggenoten krijgt! Waardeloos dat ze gewoon niet met hem meegaan. Zowel bonden, clubs als voetballers hebben de mond vol van de strijd tegen racisme, maar als het puntje bij paaltje komt geven ze niet thuis. En staan de arme drommels die het overkomt er helemaal alleen voor.

Die scheids is bijna even erg als die racisten. Wat een idioot.

Laat ik maar voorop stellen dat ik tegen het beledigen van mensen om wat voor reden dan ook ben en tegen discriminatie op basis van huidskleur, leeftijd, geloof of wat dan ook. Maar er is maar 1 menselijk ras, zolang we het idiote idee houden dat er meer menselijke rassen zijn en je dus 'racist' bent als je iemand discrimineert (wat overigens onderscheid maken) of beledigd dan heeft de hele discussie geen zin.belachelijk dat mensen zo reageren op iemand die voetbalt en hem zo beledigen op basis van zijn huidskleur, koester mooie mensen en dat moet hij wel zijn als hij deze voortrekkersrol durft te pakken en het veld af durft te stappen. Oprotten met dat onderscheid maken in negatieve zin

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

FC Porto

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
2.FC Porto7741
3.Benfica7340
Voor de complete stand: Liga NOS
SpelersPositieW
M. TaremiAanvaller3315
A. MarchesínKeeper320
Sérgio OliveiraMiddenvelder3113
M. UribeMiddenvelder314
J. CoronaAanvaller302
M. MaregaAanvaller307
Voor de complete selectie: Clubpagina FC Porto.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina FC Porto.

1 fan
Aanvaller, 30 jaar

In de wandelgangen

Dinsdag 18 mei
José Mourinho hoopt Georginio Wijnaldum naar AS Roma te halen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren