SC Heerenveen baalt en stelt onderzoek in naar provocerende Feyenoord-fans

Vrijdag, 14 februari 2020 om

SC Heerenveen heeft vrijdagmiddag een statement naar buiten gebracht naar aanleiding van de ongeregeldheden op de tribunes donderdagavond bij het bekerduel met Feyenoord. Behalve in het uitvak zaten ook Feyenoord-fans ook in de thuisvakken. De Friesche club schrijft over provocerende bezoekende fans en toont alle begrip voor de boze reacties van de eigen supporters. “De club betreurt het dat een deel van onze supporters zich daardoor niet thuis heeft gevoeld in het Abe Lenstra stadion”, zo klinkt het.

Heerenveen laat weten dat er onderzocht wordt of provocerende Feyenoord-fans ‘die te ver zijn gegaan’ middels camerabeelden geïdentificeerd en op basis daarvan gestraft kunnen worden. De club wil in de toekomst voorkomen dat nieuwe ongeregeldheden zich voordoen en om die reden is besloten dat bij de volgende keer dat Feyenoord op bezoek komt, alleen seizoenkaarthouders van Heerenveen en uitsupporters in het voor hen bestemde uitvak welkom zijn.

“Door de ongeregeldheden en provocaties heeft niet iedere supporter van sc Heerenveen zich tijdens het duel met Feyenoord thuis gevoeld in het eigen Abe Lenstra stadion. Dit is voor de club onacceptabel en de reden dat bij dergelijke duels de veiligheidsmaatregelen worden aangescherpt”, zo meldt de club via de officiële kanalen. “Heerenveen gaat hierover binnenkort met vertegenwoordigers van politie, Openbaar Ministerie en lokale overheid om tafel.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

72 reacties (laatste reactie door vakkie d)

Een hoop gepraat, maar het zegt uitiendelijk echt helemaal niks. Hier kunnen wij toch niet over oordelen? Wat is het provocerende gedrag? Juichen toen Feyenoord scoorde? Zeggen dat de spits van Heerenveen niet kan voetballen? Dit soort 'informatie' zorgt alleen maar voor een scheve discussie omdat niemand weet wat er gezegd is. Mijn eerste reactie was ook 'waarom kunnen mensen nou gewoon niet normaal doen', maar toen dacht ik ook; hoe kan ik dat nou zeggen als ik niet weet wat er gezegd is? In deze huidige wereld voelen mensen zich namelijk al snel geprovoceerd of niet meer veilig.

14 februari 2020 om 16:19

Ach je weet toch hoe dat gaat... Alle betrokkenen hebben een laag IQ en/of een grote agressie, men begint elkaar uit te dagen en aangezien men enkele stoelen bij elkaar vandaan zit wordt het vechten. Er is waarschijnlijk weinig gezegd, maar vooral gescholden. De mensen waar de club Heerenveen voor opkomt zijn de overige mensen die het onveilig vinden voor hun kinderen als zij met dit soort praktijken in hun vak worden geconfronteerd...

14 februari 2020 om 16:20

Je kan ook gewoon kijken op de foto bij dit artikel. Een groep Feyenoordsupporters, met capuchons op, die de aanval openen. Dat is niet geprovoceerd voelen, want Friezen zijn de gevoeligsten niet. Dat is een regelrechte aanval.

14 februari 2020 om 16:24

Tja ik zie links ook iemand met een capuchon op, en in verhouding zijn dat er ongeveer evenveel als rechts, dus dat zegt mij nog vrij weinig. Ik zie wel een hele groep die door de stewards heen wilt (wat kansloos is), maar mij lijkt het dan interessant om te weten wat er is voorgevallen ipv dat vage gedoe als er nu naar buiten wordt gebracht.

14 februari 2020 om 16:40

Moet je nagaan dat dit ook nog op de sponsortribune is. Hoe moet je dat aanpakken? Je kan moeilijk je sponsors weren uit het stadion.

14 februari 2020 om 18:19

@ myvision Je kan ook kijken naar de filmpjes die rondcirculeren op het internet. Daar zie je dat Heerenveen vanaf Nieuw-Noord met 100-130 man (de mensen rechts op de foto dus) richting de hoofdtribune loopt om daar de aanval te openen op Feyenoorders die daar zitten. Vervolgens worden ze tegengehouden door 6 (!) stewards en leggen die 100 man (waarvan er uiteindelijk maar 20-30 wat doen) het af tegen welgeteld 5 (!!) Feyenoorders. Niet zomaar afgaan op een foto dus!

14 februari 2020 om 18:30

Er was maar 1 groep aan het provoceren en dat waren (zoals vaker) de feyenoorders

14 februari 2020 om 18:37

Volgens de filmpjes dus niet (alleen) de feyenoorders.

15 februari 2020 om 09:07

Die grote groep aan de rechterkant op de foto zijn Heerenveen supporters.

14 februari 2020 om 19:06

Ik zat er tussen in helaas, en nog wel op een plek waar niet de fanatiekelingen zitten. We hebben een relatief oud publiek dat vooral rustig zit. Daar zaten echter grote groepen Feyenoorders tussen die contact zochten met het uitvak, gingen staan, 'kom maar' gebaren maken richting NN. Toen daar wat van werd gezegd, kwamen er direct een paar grote monden bij. Zo ongeveer het tegenovergestelde waar het Friese publiek voor staat. Saai misschien, maar wel vriendelijk en fatsoenlijk. Natuurlijk nog steeds geen reden om vanuit NN naar de Feyenoorders te gaan, maar ze werden wel geprovoceerd. Jonge gasten gaan daar op in. Het gaat helaas ieder jaar mis, en ieder jaar ook met Feyenoord. Een actie van SC Heerenveen was echt nodig. Overigens ook gehoord dat het in de zakenclub en op de parkeerplaatsen ook mis ging, waar supporters hebben moeten rennen voor een groep toen ze erachter kwamen dat ze niet voor dezelfde club waren. Overigens ook een aantal Feyenoorders die zich juist voorbeeldig gedroegen, moet worden gezegd! Maar het is altijd een klein groepje die het verpest voor werkelijk iedereen. Waardeloos.

14 februari 2020 om 20:34

Wat een onzinverhaal is dit zeg. Fans van Nieuw Noord die de hele oversteek maken om mij van mijn stoel te slaan. Mee met een zakenrelatie(die hard Heerenveen fan) die zich doodschaamt voor hun eigen fans. Als je punten wil scoren zet dan het volledige verhaal neer ipv alles lekker makkelijk naar Feyenoord fans te schuiven. Hypocriet.

15 februari 2020 om 09:57

Je bent enorm naïef als je denkt dat het bij "de spits van Heerenveen kan niet voetballen" is gebleven. Ik als feyenoord fan schaam mij al jaren diep voor dit volk. Zij zijn dan ook de reden dat ik niet met mijn zoontje naar het stadion ga. In zijn wereldje bestaan dit soort types nu nog even niet.

15 februari 2020 om 13:55

Ik neem sinds een paar jaar met enige regelmaat mijn kinderen mee naar De Kuip. Niets aan de hand.

15 februari 2020 om 15:08

Mijn kleine boefje is door opa een PSV-er geworden. Maar ik zou hem zo mee naar De Kuip nemen, net zoals vrienden van me hun kinders meenemen. Niets aan de hand inderdaad.

“De club wil in de toekomst voorkomen dat nieuwe ongeregeldheden zich voordoen en om die reden is besloten dat bij de volgende keer dat Feyenoord op bezoek komt, alleen seizoenkaarthouders van Heerenveen en uitsupporters in het voor hen bestemde uitvak welkom zijn.“ Dat lijkt me nou juist geen goed idee, seizoenkaarthouders van Heerenveen en uitsupporters van Feyenoord samen..

14 februari 2020 om 16:24

Samen in één vak zou geen goed idee zijn maar alleen seizoenskaarthouders in de thuisvakken zorgt er als het goed is wel voor dat je weet wie je in huis hebt..

14 februari 2020 om 16:46

"in de voor hen bestemde vakken..."

Gewook geen thuiskaarten verkopen aan feyenoord fans misschien een optie

14 februari 2020 om 16:19

Probleem is dat fans van Feyenoord (en ook Ajax) door het hele land wonen. Ook in Friesland wonen fanatieke fans en die lukt het wel om kaartjes voor de gewone tribunes te bemachtigen.

14 februari 2020 om 16:20

Met de huidige verkoopmethodes is het voor een club onmogelijk vast te stellen of de persoon die de kaart koopt een Heerenveensupporter is, of aanhanger van de uitploeg. Het is een feit dat Feyenoorders heel goed zijn in het verkrijgen van kaarten voor de thuisvakken als ze uitspelen. Probeer dat maar eens tegen te houden. Er zullen genoeg Feyenoordfans zijn die een clubcard van bijvoorbeeld Vitesse, FC Groningen of SC Heerenveen op naam van een familielid hebben staan en zo netjes op een legale manier aan kaartjes komen. Dat houdt je niet tegen. Eens kijken hoe dat plan met die seizoenkaarthouders uitpakt. Als die meerdere kaarten mogen kopen, heb je alweer een opening.

14 februari 2020 om 16:21

Hoe zie je of iemand voor Heerenveen is of voor Feyenoord?

14 februari 2020 om 16:40

Verplicht een shirt van de club laten dragen om binnen te komen. Zo genereer je extra inkomsten en die debielen die speciaal in een thuisvak gaan zitten om te provoceren zullen vast te trots zijn om het shirt van de tegenstander aan te trekken

14 februari 2020 om 17:53

Ik ga graag, als neutrale supporter, op bezoek bij zoveel mogelijk clubs. Ik ga niet van elke club een shirt kopen.

14 februari 2020 om 16:22

Ach ik heb regelmatig een hele rij friezen in volledig ornaat op de feyenoord tribune gehad en op wat grapjes na was dat nooit een probleem

14 februari 2020 om 16:49

Bij feyenoord (en ajax) is het natuurlijk anders. Gister was denk ik ruim eenderde van het stadion feyenoord supporter

14 februari 2020 om 17:46

Uit jouw naam maak ik op dat je in Vak D zit, daar kan dat ook prima. Ik zat daar ooit naast mensen in een PSV tenue, omdat hun zoon met de spelers het veld op mocht. Vond iedereen daar eigenlijk alleen maar leuk. Helaas is dat niet overal zo

17 februari 2020 om 11:19

Zit inderdaad sinds 2000 in Vak D, maar helaas is dat zelfs in mijn vak niet altijd mogelijk. Had wel wat oud hooligans om mij heen zitten die zich niet altijd konden gedragen. Ik vind het altijd wel wat hebben en vind het jammer dat het niet (overal) kan.

Persoonlijk heb ik geen moeite met uitsupporters in de thuisvakken en juichen bij doelpunten moet ook gewoon kunnen, maar je moet je wel realiseren dat je daar te gast bent. Het bewust uitdagen en provoceren van thuissupporters is gewoon ontzettend onbeschoft. Ontzettend jammer dat het weer op deze manier moet, want in principe zou het dé manier van voetbal kijken moeten zijn: met een potje bier in de hand naast een buurman in een ander shirt. Deze Feyenoordsupporters gooien hun eigen glazen in, andere clubs zullen alleen maar strenger en strenger worden als je je zo gedraagt.

Eindelijk grijpt de club eens in! Elk jaar hetzelfde liedje. Provocerende Feyenoord supporters door het hele stadion heen, grimmige sfeer, kleine kinderen die zich niet veilig voelen door agressieve Feyenoord fans. Werden zelfs supporters naar een ander vak verwezen door stewards, omdat er in de vakken dicht bij het uitvak te veel agressieve Feyenoord supporters waren. Tsja en dan na het fluitsignaal ook nog een vechtpartij om de hoofdtribune, wederom uitgelokt door provocerende supporters. Heel erg jammer dat dit zo moet.

14 februari 2020 om 16:25

Nou dat ingrijpen moet ik nog zien. Feyenoord wil de ratdraaiers graag een stadionverbod met meldplicht geven maar heerenveen was een van de clubs die daar op tegen was. Nu is het veel praten maar volgend jaar zitten er weer friezen in mijn feyenoord vak en weer feyenoorders in de heerenveen vakkenIk baal trouwens ook van supporters die zich misdragen. Heb regelmatig tussen het thuispubliek gezeten en dat is altijd goed gegaan. Hoop dat we daar in nederland naartoe kunnen.

" en om die reden is besloten dat bij de volgende keer dat Feyenoord op bezoek komt, alleen seizoenkaarthouders van Heerenveen en uitsupporters in het voor hen bestemde uitvak welkom zijn. " - Waarom is dat al niet zo dan? Het valt me wel vaker op dat (vooral) Feyenoordsupporters extreem eenvoudig tussen het thuispubliek kunnen komen zitten. Het leek gisteren alsof ze nog een heel vak hadden, naast het uitvak. Vooral in het kampioensjaar van Feyenoord waren er verschillende clubs die hun thuiswedstrijden speelden alsof ze uit speelden. Je krijgt daardoor een hele rare sfeer, alsof je thuissupporters de club verloochenen. Het viel me gisteren al op bij het volkslied, dat een traditie is. Er werd harder gefloten dan meegezongen. En dit is geen aanval op de Feyenoordsupporter, maar eerder op de clubs als Heerenveen. Dit moet je niet willen.dat de Feyenoordsupporters zich dan zo misdragen, op een emotionele avond waar ze zich ook van hun mooie kant lieten zien, is dan weer superhypocriet.

Naar m'n idee waren er ook veel Feyenoord-supporters op de tribune (genoeg filmpjes gezien van mensen die meezongen met het uitvak na afloop en waar het ook gewoon goed bij ginig), maar zonde dat er toch een groep(je?) is die zo nodig zo bezig moeten zijn op nota bene een tribune bij de thuissupporters. En mochten ze 'te ver' (zoals Heerenveen het stelt) zijn gegaan op wat voor manier; terecht straffen. Erg zonde op zo'n emotionele en prachtige avond. Het zullen ook vast de lieverdjes van beide clubs zijn geweest die elkaar geconfronteerd hebben.

14 februari 2020 om 16:27

Helaas heb je er altijd ratten tussen. Hadden ze maar meldplicht dan was feyenoord er vanaf.

Kunnen ze hoodies en capuchons niet gewoon verbieden. Die foto is weer zo kansloos.

Misschien wat meer dan 1250 kaarten beschikbaar stellen. Er was plek genoeg in het stadion, heel veel Feyenoorders wilden gaan, maar geen kaart te krijgen. Dan krijg je dit, het is zo makkelijk te voorkomen. Levert Heerenveen ook nog leuke inkomsten op. Over de incidenten/provocaties kan ik niet oordelen, was er niet bij. Ieder verhaal heeft altijd wel 2 kanten.

14 februari 2020 om 16:30

Helaas zijn er altijd ratten tussen die het verpesten. Meldplicht zou het voor de clubs die echt willen ingrijpen zo veel makkelijker maken

14 februari 2020 om 16:45

Als mensen zich gewoon zouden gedragen was er ook niks aan de hand. Ze moeten die tokkies gewoon niet naar binnen laten.

Deze frustratie onder de eigen fans wanneer Feyenoord op bezoek komt is in ieder geval iets wat al jaren speelt, vaak worden 'we' geintimideerd, geprovoceerd en gekleineerd door ietwat agressieve Feyenoord-supporters om ze zo maar te noemen. Begrijp me goed meestal kan je als uitsupporter je prima vertonen tussen het thuispubliek, kan je hier prima juichen wanneer ze scoren en kan je zelfs wel wat ouwehoeren onderling, maar wanneer kinderen geintimideerd worden, supporters zich liever gaan verplaatsen naar andere vakken en ga zo maar door dan is het gewoon klaar om het op deze manier te doen. Het zou me zelfs niets verbazen dat wanneer we hier door mee waren gegaan, het volk zelf het recht zelf maar ging toepassen en daar schiet je helemaal niets mee op. Daarom zeg ik dat dit een hele verstandige beslissing is van het bestuur!

14 februari 2020 om 16:37

Ik weet dat feyenoord er ook vanaf wil. Ik ben geen tegenstander van uitpubliek tussen het normale publiek als ze zich inderdaad normaal gedragen. Helaas is er een deel die dat niet heeft gedaan. Vanuit mij iig welgemeende excuses, voetbal moet een uitstapje voor het gezin (kunnen) zijn

14 februari 2020 om 16:39

Ik begreep ook dat Nieuw Noord (jullie harde kern?) zogezegd ook de kant op kwam van de provocerende supporters (en het wellicht daarom extra escaleerde). Als dit iets is wat al jaren speelt en er niets aan gedaan wordt, krijg je inderdaad zo'n situatie dat er zelf initiatief genomen wordt. Over de beslissing van Heerenveen vraag ik me nu alleen wel af of het gaat helpen of niet, maar het is beter dan niks. Jammer dat het zo moet in elk geval.

14 februari 2020 om 16:44

Dit gebeurde inderdaad! Ik was erbij en zij ( nieuw noord ) verplaatsten zich met bijna de hele groep richting de hoofdtribune voor die paar feyenoord fans. Verder is er echter ook erg weinig gebeurt behalve wat duwen tussen stewards en nieuw noord. Gezeik van Heerenveen om helemaa niks dus.

14 februari 2020 om 16:49

Gezeik om helemaal niks, snap jij er dan werkelijk helemaal niks van? Deze reactie en het duwen tussen Nieuw Noord en de stewards had nooit gebeurd als die Feyenoord fans er niet waren geweest, dat is dus het hele probleem, maar blijkbaar snap jij dat niet.

14 februari 2020 om 16:52

Ik begrijp het donders goed. In Heerenveen zelf waren al die domme lui van nieuw noord al opzoek naar gedonder zonder enige aanleiding. Waar het de hele wedstrijd goed ging ook in de vakken waar feyenoorders zaten met af en toe een grapje was het nieuw noord zelf die na het verlies de confrontatie opzocht niet meer en niet minder.

14 februari 2020 om 16:59

Ach houdt toch op man, dit is niet de eerste incident met Feyenoord supporters in het thuis vak, als het de eerste keer was kon ik het nog begrijpen dat je het gezeik om niks vond, maar heelaas blijft dit niet bij een incident en is het iets structureels geworden met provocerende Feyenoord supporters in het thuis vak.

14 februari 2020 om 17:09

Ik zeg ook niet dat dit het eerste incident was. Maar wel hoe het gegaan is. En dat nieuw noord zich hier wel echt laat kennen als slechte verliezer want voor het einde van de wedstrijd was er niks aan de hand.

14 februari 2020 om 17:13

Nieuw Noord gaat ook zeker niet vrij uit, maar deze reactie was uiteindelijk wel te verwachten na provocerend gedrag van de Feyenoord supporters. Begrijp me goed waar twee kijven hebben twee schuld.

14 februari 2020 om 17:29

Daar heb je zeker een punt inderdaad. Toch jammer dat het altijd om de kleine groepen raddraaiers gaat die het dan verprutsen

Heerenveen zeurt hier al jaren over en doet niets. Profiteren mee van de verkoop in een toch al niet uitverkocht stadion. De volksliedzingers kunnen beter eens gaan handelen. Overigens vielen capuchons van Heerenveen de kleine groep Feyenoorders aan. De uitslag zal daar mede debet aan zijn. Het feit dat de club Heerenveen hun eigen supporters niet afkeurend aanspreekt op hun gedrag qua aanval, snappen zij het zelfs. Treurige club...

De club heeft dit in de loop van de jaren compleet uit de hand laten lopen. in Friesland (en eigenlijk door het hele land) wonen gewoon veel supporters van clubs als Ajax, feyenoord en PSV en met een simpele clubkaart is het mogelijk om aan kaartjes te komen voor het thuisvak. Gister kon ik me niet eens irriteren aan de grote supportersgroepen aan de zijkanten van het uitvak. Ze gaan bij elkaar staan en zingen hun club toe (waarvoor mijn respect). Maar het was een kleine groep die begon te provoceren richting het heerenveen publiek. Heerenveen wil gastvrij zijn maar Feyenoord (lees; enkele supporters) hebben bewezen dat het tegen hun niet meer mogelijk is. De maat is nu gewoon vol. Redelijk opgelost voor de komende thuis wedstrijd maar Heerenveen kennende laten ze dit verwateren.ook zullen er gesprekken moeten zijn met de sponsoren want voornamelijk vanaf de hoofdtribune en Skybox kwam het gedrag. Nogmaals, de heren die naast het uitvak gingen staan zorgden niet voor de problemen en misschien juist wel voor een leuke sfeer. ik vind persoonlijk dat zij nu een beetje de dupe worden van de dwazen op de hoofdtribune en in de skyboxen. Jammer dat het niet zo kan als bij duitsland waar de supporters gewoon door elkaar heen kunnen lopen, tijdens de wedstrijd in hun eigen vak en deels door elkaar heen kunnen zitten om vervolgens na de wedstrijd elkaar de hand te schudden.

En men maar blijven zeuren en wijzen op een jeugd wedstrijd en de bekerfinale bij Ajax. Feit is dat het structureel misgaat bij veel wedstrijden waar feyenoord supporters zich mengen tussen het thuispubliek. Maar het imago en de verheerlijking van dat geweldige legioen moet wel intact blijven natuurlijk.

14 februari 2020 om 17:20

Het Legioen is ook meer dan een kleine groep supporters/mensen die het structureel verpesten. En is inderdaad geweldig.

14 februari 2020 om 17:21

Supporters die hun club willen aanmoedigen vergelijk jij met gekken die familieleden van jeugdspelers aanvallen?

Als je als uitsupporter in het Feyenoord stadion juicht word je afgemaakt. Dit soort idioten, die je in elk stadion hebt zitten, hebben een negatief IQ . Al jaren geleden had dit probleem kunnen worden opgelost ...... Geen uitsupporters meer welkom. Scheelt in elke stad een hoop geld en ellende

14 februari 2020 om 23:59

Gelukkig mag je als uitsupporter vrij juichen in de Arena. In Utrecht en Den Haag hoor je de meest lovende verhalen over het gastvrije onvangst in de Arena. Ik kan er niet over oordelen want ben al jaren niet welkom.

Gewoon vrij vervoer naar alle uitwedstrijden en uitvakken uitbreiden als Feyenoord langskomt en je zal zien dat er niemand meer op de thuisvakken zit. Nog strengere kaartverkoop op thuisvakken is al door menig provincieclubje geprobeerd, maar je hebt er vooral je eigen fans mee. Feyenoord komt toch wel binnen.

Waarom provincieclubje? Lekker weer even provoceren. Zielig. En ja laten we gewoon vrijvervoer doen! We weten waar dat toe leid met een deel van deze "supporters" van deze club uit een "geweldige grote stad"

14 februari 2020 om 19:15

Het waren gisteren eigenlijk alleen de Heerenveen fans die een beetje met hun eigen stewards begonnen te matten. Vind het altijd vrij zielig dat provinciaaltjes zo in paniek raken als fans van een topclub op hun tribune zitten.

Eigenlijk? Waarom is het alleen wanneer ons "goddelijk" (volgens jou) feijenoord langs komt er altijd gezeik is? Nooit heb ik zon groep supporters met capichons zien matten met supposten? Tuurlijk jongen het zijn de heerenveen supporters!

Ik zag zoveel lege plekken! Vergoot het uitval dan met een vak of 2. Dat scheelt al heel veel en natuurlijk als er echt geprovoceerd wordt dan is dat niet netjes en moeten ze daar mee stoppen. Maar dat het zo druk is in het stadion met Feyenoord supporters is al jaren en kan je allang weten en had je daar allang iets aan kunnen doen en iets kunnen regelen

als heereveen er voor zorgt dat zen stadion vol zit met eigen mensen is het probleem opgelost want zo mooie wedstrijd kun je stadion niet vol krijgen,, in het weekend krijgen ze het stadion niet vol zit momenteel 60 procent bij een top wedstrijd heb wedstrijden beken daar waar de stadion voor 50 gevuld zat!! dus doe wat aan je supports helaas zijn de feyenoorders heel trouw en proberen bij elke wedstrijd aanwezig te zijn

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

sc Heerenveen

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
7.Vitesse3811
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
S. BotmanVerdediger242
I. DreševićVerdediger242
H. FaikMiddenvelder242
R. KongoloMiddenvelder244
S. FloranusVerdediger231
C. EjukeAanvaller238
M. van BergenAanvaller234
Voor de complete selectie: Clubpagina sc Heerenveen.

In de wandelgangen

Zondag 23 februari
Barcelona maakt werk van de zomerse komst van Lautaro Martinez. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren