‘Ik kan dit niet lezen over Ziyech zonder in lachen uit te barsten’

Vrijdag, 14 februari 2020 om 11:15Tim Siekman • Laatste update: 11:21

Hakim Ziyech verkast komende zomer van Ajax naar Chelsea, dat maximaal 44 miljoen euro betaalt. Veel voetbalfans in Nederland maken via social media hun verdriet kenbaar dat de aanvallende middenvelder na dit seizoen niet meer op de Nederlandse velden te bewonderen zal zijn. Henk Spaan noemt de fanbase van Ziyech 'een opvallend aspect' bij deze miljoenentransfer.

"Sinds de Beatles in het Shea Stadium heb ik niet meer zo'n onvoorwaardelijke liefde gezien", stelt de journalist in Het Parool vast. "Mijn dochter, die maanden bezig was om het juiste uitshirt met 'Ziyech' achterop te verkrijgen. Op Twitter zie je hartverscheurende teksten over zijn vertrek naar Chelsea. Lodewijk Asscher twitterde zijn verdriet."

Spaan memoreert in zijn column ook een artikel in De Groene Amsterdammer van Sofie Lakmaker. "Hakim Ziyech doet me in meerdere opzichten denken aan God, en misschien wel het meest door zijn totale onbereidwilligheid om aan zichzelf te werken. Ik kan dit niet lezen zonder in lachen uit te barsten en 'ja, zo is het' te zeggen", aldus Spaan.

De columnist weet dat Ziyech veel te verduren heeft gekregen gedurende zijn tijd in Amsterdam. Waar de spelmaker in zijn eerste jaren nog veel kritiek kreeg vanwege onder meer zijn houding, is de Marokkaans international nu enorm geliefd. "Ziyech werd van een speler die bij de bus een zet kreeg van een hooligan tot de voetballer met de loyaalste en intelligentste volgelingen", besluit Spaan.Gerelateerd

Meer sportnieuws

38 reacties (laatste reactie door marchello020)

Ik hoop dat de column wat meer inhoud heeft, dit stuk heeft weinig toegevoegde waarde. In mijn nederige opinie uiteraard.

Beetje overdreven allemaal zeg, we hebben het hier over een voetballer, niet over Messi. Denk persoonlijk niet dat hij in het rijtje behoort te staan met Cruijff, van Basten en Litmanen.

14 februari 2020 om 11:35

Messi is ook een voetballer..

14 februari 2020 om 11:37

Ik mag hopen dat niemand dat denkt. Prima speler, geweldige pass in de benen, maar hij heeft ook wel een lekker team om zich heen staan. Verwacht wel dat hij het kan gaan maken bij Chelsea, maar dat moet nog blijken in een andere competitie met een ander team met een totaal andere spelopvatting

14 februari 2020 om 16:52

Een lekker team zeg je? Heeft(had) messi dan koekenbakkers om heen? Elke geweldige speler heeft geweldige waterdragers om m heen nodig! Ziyech is gewoon weg de beste speler van de eredivisie al jaren, dat mensen zoals jij dan hem nog steeds maar een prima speler vinden zegt veel meer over jou. Prima spelers zijn de donny van de beeks en de berghuisen's van deze wereld. Ziyech is een klasbak die dicht tegen de wereldtop zit.

14 februari 2020 om 15:29

Nou, dit is een aflopend rijtje. Dus het rijtje klopt!

Het gaat idd allemaal te ver! We vergeten misschien wel het team collectief wat dit allemaal mogelijk heeft gemaakt. Dat Ziyech daarin mocht excelleren is een feit maar bij voorbeeld Tadic en vooral Blind vind ik eigenlijk nog beter. Klinkt misschien raar maar die balletjes tussen de linies door over de grond van ongeveer 50 meter maakten echt het Ajax spelletje van vorig. Iets waar onze aanval weer van kon profiteren. En dat deden ze met verve!

14 februari 2020 om 11:52

Nou het “collectief” presteert toch weinig zonder Ziyech

14 februari 2020 om 12:40

Niet? Tegen AZ weinig gezien van Ziyech behalve irritatie. Tegen PSV zonder Ziyech een goed Ajax gezien wat PSV 60 minuten lang van de mat speelde. Dat bewijst maar weer eens hoe belangrijk een team is. Je ziet het bij het Marokkaanse elftal , daar kan Ziyech ook niet uitblinken. Messi bij Argentinie idem. Een speler kan zijn talenten maximaal showen binnen een goed functionerend team waarbij iedereen zijn taken uitvoert. Ik hoop dat Hakim een mooie tijd tegemoet gaat in Engeland maar ik ben heel erg benieuwd of hij zijn aanwezige specifieke kwaliteiten ook daar kan tonen.

14 februari 2020 om 14:22

Stats 2018/19 Ziyech 49 gespeeld 21 goals 24 assist. Tadic 56 gespeeld 38!!! Goals en ook 24 assist. Denk dat dit misschien wel het mooiste weer geeft dat iedereen wel een beetje de Ziyech polonaise mee loopt.

14 februari 2020 om 11:53

Mwaa.. Vind ik wel meevallen. Het was inderdaad een collectief aan prachtspelers, maar Ziyech speelt wel een hele belangrijke rol binnen dat collectief. Je ziet het elke keer als Ziyech er niet bij is, ineens draait het elftal aan alle kanten stroef en is er geen creativiteit meer. Wat dat betreft heeft Tadic volgens mij toch iets minder die grote mate van invloed op het spel. Blind is op een totaal ander gebied van het veld enorm belangrijk inderdaad.

14 februari 2020 om 12:26

Vooral het gemis van Blind is daar debet aan! Beiden missen is drama, maar Ziyech blijft afhankelijk van zijn aanvoer. En dat misten we vooral na de winterstop. Ziyech kon de kar niet in zijn 1tje trekken. Wat ook niet erg is. Daarom is het team collectief zo belangrijk! Vorig jaar klopte alles. Donny op 6 bijvoorbeeld werkt bij lange na niet zo goed dan Donny op 10, zijn diepgang en zijn scorend vermogen, + dat hij het altijd simpel houd rond de 16 missen we nu een beetje. Jongens als Ziyech en Tadic konden daar heel goed mee over weg. Dat is denk ik ook een beetje de reden dat het dit seizoen nog niet soepeltjes loopt.

14 februari 2020 om 13:35

Mwaa.. Weer niet eens hoor. Ook in de wedstrijden waarin Blind wel speelde en Ziyech niet was er voorin altijd een gebrek aan creativiteit. Ziyech heeft met zijn passing een heel groot aandeel in hoe goed het voorin loopt. Juist omdat hij de risicovolle passjes zo continu durft te geven die anderen niet durven. Dat had hij vorig seizoen ook al. Dit seizoen liep het overigens niet heel veel minder toen Donny op 6 stond en iedereen fit was. Het enige grote nadeel tov vorig seizoen is dat nu de gehele selectie maar een klein gedeelte in het geheel fit is geweest, terwijl dat vorig seizoen vrijwel het hele seizoen is geweest. Tadic mist ook Neres en Promes enorm om zich heen voorin steeds.

14 februari 2020 om 13:52

Misschien de wedstrijden na de winterstop gemist? Dat was allemaal niet best! Precies mijn punt. Blind was er niet bij, en Ziyech kon het ook niet helemaal waar maken. Maar goed, ieder zijn mening natuurlijk. Ziyech blijft een fenomeen voor Ajax begrippen en ik hoop dat hij het kan gaan laten in het buitenland.

14 februari 2020 om 12:13

Hallo, hoe kun jij je reactie nog serieus nemen als je zegt dat tadic nog beter vind. Tadic is al anderhalf jaar uit vorm. Eigelijk heeft hij alleen het eerste half jaar boven zijn vorm gespeeld. Ziyech is by far de beste in de competitie en niemand die daar aan tipt. En dat zeg ik als fan van een andere club. Als jij tadic beter vind dan zeg ik: kijk maar als ziyech weg is. 🤦🏽‍♂️

14 februari 2020 om 12:19

Tadic zit in mijn ogen op hetzelfde niveau als Ziyech, vorig jaar dan. Anderhalf jaar uit vorm? Misschien moet je dan even zijn stats van vorig jaar erbij pakken en even beseffen dat hij nu ongeveer 1,5 jaar bij Ajax speelt!

14 februari 2020 om 13:30

@serwin: Anderhalf jaar uit vorm...? Hij speelt anderhalf jaar bij Ajax en was vorig seizoen nog een van de beste aanvallers op de Europese velden. Ik vind Hakim overigens een betere voetballer hoor en hij was zeker een van de belangrijkste schakels in het succes van vorig jaar. Maar jouw comment over Tadic' vorm slaat gewoon nergens op. Dat is niet eens een mening, het is simpelweg feitelijk onjuist.

14 februari 2020 om 16:56

Zei je dit ook toen de lof fanfare over frenkie werd afgestoken. En je spreekt jezelf ook een beetje tegen eerst is het het "Team" en daarna noem je 2 indivduele spelers.

Ik heb een beetje de zelfde rare adoratie voor Ziyech als hierboven wordt beschreven. Komt misschien omdat ik hem als jonge speler in zijn Heerenveen tijd al naar Ajax wilde hebben. Komt misschien omdat het zo'n ontzettende tovenaar is waarbij je weet dat er altijd iets gaat gebeuren op het moment dat hij aan de bal is, en meestal is het prachtig. Of komt misschien omdat het ergens voelt als het einde van een tijdperk. Een tijdperk waarbij Ajax weer even tot de top van Europa behoorde. Met het vertrek van Frenkie en De Ligt afgelopen zomer, en het vertrek van Ziyech komende zomer ( waarbij hij waarschijnlijk niet de enige gaat zijn ) voelt het alsof we daar wel weer even op moeten gaan wachten. Waar het ook door komt, ik heb net als de dochter van Spaan zitten speuren naar een herinnering aan die periode. En ik kwam tot een muurschilderij van het moment dat Schone en Ziyech staan te juichen na de 1-4 tegen Madrid, van Piro.

14 februari 2020 om 11:57

Net als na 1995 zal het na dit seizoen idd het einde zijn van een tijdperk voor Ajax. Er zullen deze zomer, naast Ziyech, nog enkele bepalende spelers vertrekken ( Onana, Van De Beek, Neres, Tagliafico...?) , waardoor Ajax rijker zal zijn dan ooit maar tegelijk hoogstwaarschijnlijk geen spelers van hetzelfde niveau zal kunnen kopen.

Wij Nederlanders, die hier op dit artikel reageren, zijn vaak te nuchter. Met iets meer beleving zijn wij het er roerend mee eens. Hakim is een grote geworden bij Ajax. Een ster in Amsterdam die naar Chelsea vertrekt. Een baltovenaar. Eentje met een splijtende eindpass. Ik verwacht ook veel van Hakim bij zijn nieuwe club. Hij weet zelf ook dat de verwachtingen nu torenhoog zullen zijn. We will see!

Ik herken me wel in die maffe adoratie. Wellicht omdat het ook een échte linkspoot is. Daar heb ik altijd een zwak voor. Inkemontana beschrijft het mooi hierboven.dit gaat wel een end of an era worden. Ik ga de minuten die hij maakt in het prachtige shirt van Ajax nog even extra koesteren.

Een erg knappe constatering van Spaan.. Ik vraag me af wat deze column voor toegevoegde waarde heeft. Het is vrij logisch dat de fans gek zijn op Ziyech. In het begin was er nog wel eens ergernis, maar die was soms ook wel op z'n plaats vond ik. Echter, in de laatste (vrij lange) periode is hij uitgegroeid tot 1 van de beste spelers die ik in ons shirt heb gezien.

Heerlijke voetballer, maar wel erg overdreven nu allemaal. Ik ben geen Ajax fan, maar heb wel betere spelers in het Ajax shirt gezien. Litmanen, Kluivert, Sneijder, Van der Vaart, Zlatan om er een paar te noemen. Maar dat is natuurlijk geen verkeerd rijtje om kort achter te staan. Zou voor hem en Marokko mooi zijn als die bij Chelsea volgende stap in zijn ontwikkeling zet.

14 februari 2020 om 17:58

Vond je zlatan beter bij Ajax dan ziyech?,zlatan heeft vrij weinig laten zien en werd in het begin als een miskoop gezien,van der vaart begon geweldig maar moest uiteindelijk via de achterdeur vertrekken naar Hamburg...

Denk en hoop dat hij gaat slagen.Een speler die je live moet zien.Voor mij heeft hij het inzicht en denkvermogen van een top voetballer.Krijgt nu kans om iets neer te zetten.PL titel en een CL zal hij nodig hebben als je in het rijtje wilt komen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax5755
2.PSV5129
3.AZ4921
4.Vitesse4514
5.Feyenoord4320
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller2311
L. TraoréAanvaller117
D. KotarskiKeeper00
A. OnanaKeeper200
C. RaatsieKeeper00
K. ScherpenKeeper00
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

308 fans
Middenvelder, 27 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Chelsea 13 1 3 0
2019/2020 Ajax 21 6 1 0
2018/2019 Ajax 29 16 2 0
2017/2018 Ajax 34 9 4 0
2016/2017 Ajax 28 7 2 0
Laatste voetbalnieuws

Ziyech verzuimt bij terugkeer in de basiself tegen United glansrol te pakken

Chelsea en Manchester United hebben in een teleurstellende topper de punten gedeeld zondagavond: 0-0. Beide ploegen wisten de hooggespannen verwachtingen niet waar te maken en zorgden ervoor dat Manchester City zonder...Lees verder

In de wandelgangen

Vrijdag 26 februari
Roman Abramovich heeft Chelsea-manager Thomas Tuchel groen licht gegeven om Borussia Dortmund-spits Erling Haaland komende zomer te verleiden tot een overstap. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren