Wederom één kunstgrasveld minder in Eredivisie: ‘De duivel zit in de details’

Vrijdag, 14 februari 2020 om

PEC Zwolle gaat komende zomer het kunstgras verruilen voor natuurgras, op voorwaarde dat de club zich handhaaft in de Eredivisie. De overstap van de Zwolse club naar een echte grasmat past in een trend in het Nederlands voetbal. RKC Waalwijk maakte die overstap afgelopen zomer, ADO Den Haag kondigde aan om vanaf komend seizoen weer op echt gras te gaan spelen en ook VVV-Venlo denkt daarover na.

Omdat de nieuwe grasmat veel minder kan worden bespeeld dan het kunstgras, is PEC bezig met extra velden in de omgeving. Voorzitter Adriaan Visser heeft het volste vertrouwen dat de club beide obstakels neemt. “Al zit de duivel in de details”, benadrukt de sportbestuurder vrijdag in gesprek met de Stentor. “Met al mijn ervaring bij dit soort politieke processen weet ik inmiddels: the devil is in the details. Het wordt een hele operatie van passen en meten.”

In het MAC3PARK-stadion een nieuwe grasmat gelegd die voor honderd procent uit natuurgras bestaat. De nieuwe mat kan slechts 150 uur per jaar worden gebruikt, terwijl op het kunstgras 2000 uur aan wedstrijden en trainingen werden afgewerkt. PEC en de gemeente Zwolle zijn daarom bezig met een plan om twee velden naast het stadion aan te leggen, zodat daar getraind kan worden.

PEC wil in 2022 naast het stadion een trainingscomplex bouwen. De velden die daarbij horen worden vervroegd aangelegd; het gaat om twee bestaande velden op het complex van Be Quick ’28. Die worden vervangen door een (hybride) natuurveld en een kunstgrasveld. Die twee velden worden straks exclusief door PEC gebruikt.

In de Eredivisie spelen Sparta Rotterdam, FC Emmen en Heracles Almelo nog op kunstgras. In de Keuken Kampioen Divisie maakten Almere City FC en FC Dordrecht onlangs de overstap naar natuurgras. Het afscheidnemen van kunstgrasvelden is een van de punten op de Veranderagenda van de KNVB, die in 2018 werd opgesteld om de Nederlandse voetbalcrisis op te lossen.

Er bestaat een financiële regeling voor clubs die de overstap maken. Hierdoor kunnen clubs jaarlijks tot 350.000 euro uit Europese inkomsten van Nederlandse clubs toucheren voor goed veldonderhoud. PEC kan zodoende de eerste, vaste kosten van een overstap grotendeels dekken, al moet men jaarlijks wel een paar ton reserveren voor onderhoud.Gerelateerd

Meer sportnieuws

28 reacties (laatste reactie door nrvier)

Goeie zaak dat ze van kunstgras afstappen natuurlijk. Vraag me dan wel af waarom ze niet naar een hybride vorm gaan, is dat dan zoveel duurder, en haal je dat er niet uit qua speeluren?

14 februari 2020 om 08:54

Hybride gebruikt Ajax onder andere ook. Heel veel clubs hebben dit.

Dat werd natuurlijk tijd, heel blij mee dat we weer natuurgras te zien krijgen in Zwolle zoals het hoort.

14 februari 2020 om 11:09

Hadden ze dit niet eerder beloofd en toen teruggedraaid of heb ik het mis? Hoe dan ook, goede zaak dat er nu natuurgras komt!

14 februari 2020 om 12:19

Ik denk dat je in de war bent. Pec praat er al wel een aantal jaar over maar een datum is er nooit gepland. Ja seizoen 20/21 en dat lijkt nou ook te gebeuren.

14 februari 2020 om 19:31

Volgens mij is dit aan het begin van het seizoen al duidelijk gemaakt dat we aankomende zomer zouden overstappen. Maar nu degradatie dreigt komen er weer maren bij. In 2018 werd al besloten dat er in 21/22 over te stappen. Alleen het exacte jaar moest nog bepaald worden. Nu zeggen we vervangen alleen als er geen degradatie is. Nou de mat bij ons moet na zondag al vervangen wat een drama mat is het.

Hopen dat ADO en VVV in de Eredivisie blijven. Wordt voor RKC toch wel ingewikkeld.

14 februari 2020 om 08:36

Hahaha als het dat nog niet was. Ag, als we met degradatie een einde kunnen maken aan de kunstgrasvelden dan spelen we volgend jaar maar op vrijdag. De club groeit door dus we komen vanzelf terug!!

14 februari 2020 om 09:13

Ja, het is ook wel een redelijk understatement haha. Maar goede mindset, wens jullie het beste ✌🏻

14 februari 2020 om 11:39

Wat mij betreft mag zowel ADO als VVV degraderen. Vooral VVv heeft anti voetbal naar “the next level” gebracht. Ik heb een keer geprobeerd te kijken maar verf die opdroogd is nog interresanter. En dan die “grasmat” in de koel man man man

Het is natuurlijk al vaker gezegd. Maar voor betaald voetbal is echt gras natuurlijk een vereiste om goed voetbal te spelen. Dus alle betaalde voetbalclubs overschakelen en laat dit een eis zijn in het regelement.

14 februari 2020 om 10:08

Och, ik hoorde toch aardig wat klachten over het veld van Vitesse, denk dat er op kustgras meer mogelijkheden tot goed voetbal waren.

14 februari 2020 om 12:55

Nrvier. Die grasmat van Vitesse was inderdaad niet best. Maar dat lijkt mij meer een kwestie van onderhoud. Je hebt ook velden die er fantastisch bijliggen toch.

14 februari 2020 om 16:04

Natuurlijk moet je het goed onderhouden, maar sommigen idealiseren het spelen op echt gras terwijl het geen garantie voor goed voetbal is.

Dit werd bij het aanleggen van de huidige mat al aangekondigd, niks schokkends dus. Wel fijn dat het definitieve besluit er nu door is.

Mooi dat PEC en Ado overstappen en dat Venlo er over na denkt. Nu Heracles Sparta en FC Emmen nog...

Eindelijk, elk kunstgrasveld minder is goed nieuws voor de gehele Eredivisie. Ik lees over goede ontwikkelingen bij Pec, zeker met het oog op het toekomstige, nieuwe trainingscomplex nabij het stadion. Heb 0,0 voorkennis maar ben zeer benieuwd of dat zonder slag of stoot rond gaat komen of dat het een politiek dossier wordt met de gemeente Zwolle die ook het belang van de breedtesport - en dus de amateurclub(s) - moet dienen.

14 februari 2020 om 11:44

Mwa denk dat dit op zich vrij makkelijk moet gaan. Al sinds dat de vorige grasmat erin gegaan is zijn partijen hier rustig over in gesprek, dus in grote lijnen staan de ideeën al wel. Nu alleen nog kijken hoe alles praktisch uitpakt

Klasse van Zwolle. We gaan de goede kant op met z’n allen. Hopelijk gaan de laatste clubs ook snel overstag. Vooral de combinatie Sparta en kunstgras blijft toch heel raar in de oren klinken.

Kansloze bedoeling geweest die kunstgrasvelden. Destijds met man en macht verdedigen dat het zo geweldig was. En nu toch weer terug. Tegelijkertijd trekken deze clubs wel tientallen buitenlandse spelers met hoge salarissen aan die niks toevoegen. Geef dan Nederlands talent wat meer een podium en behoud natuurgras.

14 februari 2020 om 11:14

Inderdaad heel kansloos, nu komt alleen het volgende probleem: hoe verwerk je dit bij het afval? Ooit een docu gezien dat het nagenoeg niet te verwerken is en het nu gewoon op hopen ligt te verrotten. Nu ben ik niet zo'n overdreven milieuactivist en ben ik blij dat dat geouwehoer voorbij lijkt te gaan, maar nu blijkt wel: hier hadden we uberhaupt nooit aan moeten beginnen.

14 februari 2020 om 17:27

Een voetbalveld is binnen de lijnen ongeveer 120 x 90 meter, pak em beet 10.000 vierkante meter. Stel het lukt om een stuk van één vierkante meter tezamen met een kleine oorkonde te verkopen voor 5 euro, dan kun je wat terug verdienen. Misschien wilt een supporter wel een groot stuk kopen voor in de tuin, je weet nooit

14 februari 2020 om 11:46

Inderdaad, al die Afrikanen en zuid Amerikanen met mega salarissen de afgelopen jaren bij PEC. Hoeveel zullen het er geweest zijn? 1 met een beetje geluk?

14 februari 2020 om 12:23

Pec kan ook 2 spelers minder contracteren van buitenaf bedoel ik. Van dit geld is jaarlijks al een natuurgras veld mogelijk. En ja kansloos. Geen enkele serieuze competitie heeft kunstgras. Dan maar naar 16 clubs en natuurgras als vereiste. Daarnaast zouden alle eredivisie clubs een percentage kunnen inleggen om kleinere clubs financieel te ondersteunen voor natuurgras.

15 februari 2020 om 10:03

Ik heb gisteren Almere-Cambuur gekeken en dat was niet om aan te zien. Op de echte grasveld was goed voetbal niet mogelijk. Dan zie ik liever kunstgras.

Echt gras terug in Zwolle, nu nog de Johan Cruijff tribune ook weer terug.

14 februari 2020 om 15:45

Blij met het gras, Maar Johan Cruijff tribune hoeft van mij niet.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

PEC Zwolle

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
11.AZ40
12.Willem II4-4
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
M. ZettererKeeper50
S. KerstenVerdediger50
B. van PolenVerdediger50
J. DrostMiddenvelder50
C. LeemansMiddenvelder52
E. ReijndersMiddenvelder51
Voor de complete selectie: Clubpagina PEC Zwolle.

In de wandelgangen

Vrijdag 23 oktober
Ozan Kabak is bij Liverpool een kandidaat om Virgil van Dijk tijdelijk te vervangen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren