Ihattaren: ‘Op het ziekbed zag ik het aan zijn ogen, ik wist hoe trots hij was’

Donderdag, 13 februari 2020 om

Er was eind vorig jaar veel te doen om Mohamed Ihattaren. De aanvallende middenvelder van PSV kon namelijk kiezen tussen het Nederlands elftal en Marokko wat betreft zijn interlandloopbaan. Hij weigerde in eerste instantie aanbiedingen van beide landen, omdat hij een weloverwogen keuze wilde maken. De keuze viel uiteindelijk op Oranje en Ihattaren heeft daar enkele maanden later nog steeds geen spijt van.

De keuze over zijn interlandcarrière werd overschaduwd door de verhalen over zijn vader Mustapha, die na een lang ziekbed overleed. "Vroeger toen ik voor jeugdteams van Nederland speelde, was hij er altijd bij. Dan stond hij te stralen. Zijn zoon in Oranje, dat vond hij fantastisch", vertelt Ihattaren in gesprek met Voetbal International. De PSV’er weet dan ook zeker dat vader achter zijn keuze voor Nederland stond. "Mijn vader heeft zich er nooit over uitgesproken, maar op het ziekbed zag ik het al aan zijn ogen. Ik wist hoe trots hij was wanneer ik voor Nederland speelde. Het was voor mij daardoor heel simpel."

Ihattaren heeft de levenslessen van zijn vader altijd ter harte genomen. "Dat blijf ik nu ook doen. Als ik een keer een lastige keuze moet maken, zal ik denken aan wat hij me geleerd heeft en hoe hij over dingen dacht." De PSV-middenvelder is dan ook niet bang om een keer een verkeerde keuze te maken. "Want dan weet ik dat het tussen mij en mijn vader goed zit. Dat is het allerbelangrijkste."

Ihattaren baalt ervan dat zijn vader er niet bij kan zijn als hij zijn eerste speelminuten voor Oranje maakt. "Maar hij ziet van boven alles, is overal bij, dat weet ik honderd procent zeker. Ik zal hem trots maken." Koeman gaf al meermaals aan gecharmeerd te zijn voor Ihattaren. Laatstgenoemde maakt derhalve kans op een plaats in de EK-selectie van Oranje, al is dat pas enkele weken voor het eindtoernooi definitief bekend.


Poll

Denk jij dat Mohamed Ihattaren met Oranje naar het EK gaat?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

18 reacties (laatste reactie door simontahamata!)

Ontwikkelt zich uitstekend dit jaar. Zeker met het verliezen van je vader op zo’n jonge leeftijd. Iemand die zeer betrokken was in zijn carrière. Hij durft te voetballen en te spreken. Hoop alleen dat hij niet te hard van stapel loopt om dit jaar al te vertrekken. Maar mijn respect heeft die.

Als ik dit verhaal lees moet ik eigenlijk meteen aan iets denken. Wij als fan vergeten vrijwel altijd dat ook spelers een privéleven hebben. We eisen van hun altijd overwinningen maar een jonge jongen als Ihattaran heeft de laatste maanden wel veel meegemaakt. Ik heb zelf m'n vader verloren op een vrij jonge leeftijd na een een lang ziekbed. Dat hakt er gewoon in. Ihattaran heeft in mijn mening ontzettend veel potentie en hoop dat we de komende jaren nog veel van hem gaan genieten. Zeker in Oranje.

13 februari 2020 om 12:18

Lijkt me vreselijk om mee te maken, mijn ergste nachtmerrie. Sterkte gozer

Wat een topper is deze jongen. En sterke persoonlijkheid. Als ajaxsupporter zie ik hem graag komen. Maar wat zal hij waard zijn? Zouden buitenlandse clubs al 40 miljoen uitgeven aan hem? Als ze dat niet aandurven zou ik altijd een poging wagen als ajax zijnde. Gewoon 5 a 10 miljoen boven het hoogste buitenlandse bod en niet verder gaan dan 40. Gaat PSV dat weigeren ondanks dat het ajax is? Voelt ihataren zich verplicht aan psv om niet naar ajax te gaan?

13 februari 2020 om 10:11

Van PSV naar Ajax is niet zo een stap omhoog om steeds zo over PSV'ers te praten. Ajax verliest Ziyech, Donny, Dest, Tagliafico, Onana en wellicht Neres en dan is het nog kijken wat voor team er volgend jaar staat.

13 februari 2020 om 10:46

Ik snap dat je hem graag wilt hebben, maar dat gaat niet gebeuren. Genoeg andere en grotere clubs die bereid zullen zijn om Mo op te halen voor hetzelfde geld mocht PSV aan Ajax willen verkopen. Die scouts zijn echt niet blind. Daarnaast lijkt het me erg onwaarschijk dat Mo dit zou doen. Iedereen baseert nu die waarschijnlijkheid op die keer dat hij boos werd op Bruma en daaruit wordt geconcludeerd dat hij net zoals Bergwijn eigenlijk gewoon weg wilt vanwege het niveau. Ik vind dat wat makkelijk en opportunistisch beredeneerd en vermoed dat Mo echt wel wat verder kijkt dan een slechte periode van PSV. We blijven een topclub en we komen er heus wel weer bovenop. Er zal ook genoeg geïnvesteerd worden komende zomer. Genoeg perspectief dus voor Mo bij PSV

"zijn zoon in Oranje, dat vond hij fantastisch" En dan heb je clowns zoals Derksen die roepen zijn pa had hem graag bij Marokko gezien. Die jongen zijn we gewoon kwijt (toen net na overlijden). Die gasten roepen maar wat. Echt ongelooflijk dat ze niet schamen en maar gewoon wat liegen op tv. Kotsmisselijk van die bejaarde kwal.

13 februari 2020 om 11:26

Helemaal mee eens. Dat er nog mensen kijken naar die onzin is echt verbijsterend. Het is pure onzin en opruiing. Onder het mom van satire (wat het natuurlijk helemaal niet is) wordt iedereen die niet in het stompzinnige pulletje valt keihard afgemaakt. Maar goed de twee heren zijn door ieder zichzelf respecterend mens allang afgeschreven.

13 februari 2020 om 11:34

Je klinkt zelf ook aardig overdreven, denk niet dat je gebogen voor de wasbak staat. Al die mensen op fora met kotsneigingen, zie het kots-icoontje, kennelijk heul veul mensen op internet met maagproblemen. Neem het toch allemaal niet zo serieus man, doen ze zelf ook niet. On; mooi verhaal verders, van mij mag ie meteen aansluiten

13 februari 2020 om 12:28

Het is wat. Blijkbaar helemaal in om een slechte mening te verzinnen en deze aan Derksen te hangen. Ik kan me namelijk herinneren dat Derksen zei dat hij dacht dat hij voor Nederland zou kiezen omdat het een verstandige en nuchtere jongen is. Wat jij hier roept is echt totale onzin.

Direct oproepen. Deze jongen heeft na een roerige periode in zowel prive als clubsfeer behoefte aan nieuwe prikkels. Ook op een hogere niveau acteren draagt bij aan zijn ontwikkeling. Zou hem als troef meenemen naar het EK.

13 februari 2020 om 10:52

Nieuwe prikkels? Die krijgt hij nu juist erg veel. Een slechte periode bij je club is niet per se slecht voor een voetballer. Vooral niet als je laat zien dat je desondanks goed blijft voetballen (al kan het sws beter). Ook genoeg positieve prikkels voor hem nu bij PSV. Verantwoordelijkheid pakken en dan wedstrijden winnen zoals tegen Willem II is ook mooi voor zo'n jonge jongen. Krijgt nu ontzettend veel vertrouwen en speeltijd, dat is ook mooi en goed voor zijn ontwikkeling.

13 februari 2020 om 13:43

Valt wel mee met de positieve prikkels bij PSV toch? Een wedstrijd gewonnen van Willem II , maar één zwaluw maakt nog geen zomer. Daarbij met slecht spel. De druk staat nog steeds vol op de ketel. Daarentegen is Oranje echt een warm bad voor zo'n jongen. Een selectie vol winnaars (waar bij PSV toch veel angst om te verliezen heerst); een handvol echte wereldtoppers (waar hij ongetwijfeld tegenop kijkt); leiders (die er niet zijn bij Psv), en, misschien wel het belangrijkste, enkele zeer positieve persoonlijkheden (wijnaldum, Van Dijk, Frenkie), waar binnen de PSV selectie veel negativiteit heerst. Daarbij een echte coach aan het roer, geen mislukte die terecht liever hoofd jeugdopleidingen is. Nee, qua positieve prikkels is het geen vergelijk. Oranje is tegenwoordig zoals gezegd een warm bad, niet alleen voor PSV-ers; iedereen wil deel uitmaken van 'the new wave', en komt dan ook met veel plezier naar Oranje. Heerlijk, lijkt me dat voor Ihattaren.

ik van de ihattaren fanclub ga zeker niet zeggen dat ze mo'tje een basisplaats moeten geven op het EK. Iedereen moet dat eerlijk verdienen. Maar ik vind wel dat ze hem moeten meenemen naar het EK. Het is echt een heel groot talent. Deze jongen moet van de zomer gewoon 6 weken mee met de grote jongens zoals een van dijk, wijnaldum en de anderen. Daar leert hij van en dan laat je hem ook blijken dat er veel vertrouwen in hem is.

Ik vind het familiegevoel van deze jongen zo mooi, prachtig dat zijn vader hem zo steunde en hij zich op deze manier kon identificeren met het Nederlands elftal. Uiteindelijk gaat het om het gevoel van de speler en ik denk dat Ihattaren daar erg goed mee om is gegaan.

Er werd vaak geroepen dat Ihattaren vanwege zijn ouders waarschijnlijk voor Marokko zou kiezen. Maar ik kan me goed voorstellen dat zijn vader een voorkeur had voor Nederland. Als je als immigrant in een nieuw land komt om daar je toekomst op te bouwen, dan moet het toch prachtig zijn om te zien dat je kind juist dáár succesvol en belangrijk wordt?

13 februari 2020 om 14:38

Prachtige reactie. Voor Marokkanen - het zijn net mensen he- geldt uiteraard ook dat zij het beste willen voor hun kinderen, een mooie toekomst, gelukkig en gezond zijn. Mijn Marokkaanse vrienden zzijn bezig met hun leventjes hier, Marokko is een mooi vakantieland voor ze, goed eten voor weinig en heerlijk zon, ik teken ervoor! Laat deze jongen schitteren de komende jaren, maar bovenal laten wij als NL genieten van de diversiteit op de velden. Diversiteit in speelstijl, afkomst ouders etc. Dat is ware rijkdom van het spelletje waar wij allemaal van genieten. Succes Mo!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 14
2210 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Frankrijk2312
2.Zweden1917
4.Bulgarije13-5
5.Luxemburg6-18
Voor de complete stand: Kwalificatie WK - Europa
SpelersPositieW
M. BizotKeeper
J. ZoetKeeper
N. AkéVerdediger
D. BlindVerdediger
M. de LigtVerdediger
S. de VrijVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

13 fans
18 jaar

In de wandelgangen

Vrijdag 28 februari
Chelsea heeft serieuze belangstelling voor Houssem Aouar. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren