Ronaldo: ‘Barcelona belde vijf dagen later dat het contract niet doorging’

Woensdag, 12 februari 2020 om 10:42Rian Rosendaal • Laatste update: 12:01

Ronaldo Luís Nazário de Lima stapte in 1996 over van PSV naar Barcelona en kende een waanzinnig eerste seizoen in het Camp Nou. De Braziliaanse oud-aanvaller had zijn Spaanse avontuur heel graag een vervolg gegeven, maar de clubleiding besliste anders. Ronaldo, tegenwoordig eigenaar van Real Valladolid, werd uiteindelijk voor 32 euro miljoen euro verkocht aan Internazionale, dat destijds een recordbedrag neerlegde voor de spits.

"Ik had mijn contract bij Barcelona aan het einde van het seizoen verlengd en ging toen op pad met het nationale elftal van Brazilië", vertelt Ronaldo in een interview met DAZN. "Vijf dagen later werd ik gebeld met de mededeling dat er een streep was gezet door de contractverlenging. Daar had ik verder geen invloed op, want ik wilde gewoon blijven. Barcelona schatte mijn inbreng blijkbaar niet op de juiste waarde. Ik wilde dus graag blijven, maar die beslissing ging buiten mij om."

Zinédine Zidane: 'Ik heb absoluut geen probleem met Gareth Bale'

Ronaldo keerde enkele jaren later terug in Spanje. Hij tekende in 2002 namelijk een contract bij Real Madrid. "Ik ken al de verhalen van Roberto Carlos en wilde dat allemaal graag van dichtbij meemaken. Real was uiteindelijk nog groter dan Roberto had geschetst. Bij die club zijn er altijd hoge verwachtingen en is er constant druk. Bij Real staan natuurlijk ook de beste spelers onder contract."

"Ik vond het geweldig dat ik bij zo’n grote club was terechtgekomen en dat ik daar mijn steentje aan mocht bijdragen", vervolgt Ronaldo. "Van de 'Galacticos’ (bijnaam van spelers van Real, red.) werd destijds veel verwacht. We voerden vaak een voetbalshow op, maar waren eveneens een succesvolle generatie spelers. Real heeft de manier van zakendoen in het voetbal zonder meer veranderd. Sindsdien genereren de clubs meer inkomsten en worden spelers met hogere transfersommen verkocht. Dat was een grote verandering in het moderne voetbal."Gerelateerd

Meer sportnieuws

49 reacties (laatste reactie door elphenomeno)

De meest talentvolle speler en beste spits ooit, echt jammer dat dit gebeurt is ik had hem graag samen met Ronaldinho zien spelen bij Barca.

12 februari 2020 om 10:59

Ronaldo was niet normaal goed, een van de beste spitsen allertijden. ik dacht altijd dat Adriano zijn opvolger zou worden maar die raakte helaas aan lagere wal na het verlies van zijn vader

12 februari 2020 om 11:03

Adriano was na de dood van zijn vader helaas nooit meer de Adriano die we kenden. Nu zit hij volgens mij in de favelas in gangs en dergelijken. Ik vind het zonde hoe het met hem is afgelopen, wat een voetballer was dat..

12 februari 2020 om 11:06

@arsenalfanehv Adriano was idd bizar goed. fysiek ijzersterk, lang, snel, explosief, technisch en echt een killer voor de goal. eeuwig zonde idd hoe het met hem is gelopen

12 februari 2020 om 11:37

Nee hoor. Hij woont nu in een upperclass woonwijk maar gaat wel regelmatig langs zijn favela om rond te hangen en gratis bigmac menus uit te delen. Las laatst een artikel over hem

12 februari 2020 om 12:32

" In 2013 gaf zijn ex-manager een interview waarin hij vertelde dat Adriano dringend hulp nodig had, “Ik vrees voor zijn leven, hij heeft een psycholoog nodig. Het gaat me nog niet eens om het redden van zijn voetbalcarrière maar om het redden van een persoon. Hij zit in een zware depressie en hij heeft zo snel mogelijk hulp nodig.” Eind 2015 kwam Adriano weer in opspraak, hij had een heel hotel afgehuurd en nodigde vervolgens 18 prostituees uit om een hele nacht te feesten. Anno 2016 leeft Adriano samen met zijn familie in de favela's van Rio de Janeiro." Aldus Wikipedia...

12 februari 2020 om 12:36

Ronaldo was inderdaad ook echt bizar goed. Persoonlijk is Ronaldinho voor mij de beste speler die ik ooit heb zien spelen. Ik kon echt zo genieten van hem en zelfs nu nog kijk ik iedere week wel meerdere keren naar filmpjes van Ronaldinho op Youtube. Ook Ronaldo staat gigantisch hoog bij mij. De meest complete spits die ik ooit heb gezien, want hij had echt vrijwel alles. Het enigste puntje wat hij helaas niet had, was dat hij helaas best blessuregevoelig is geweest. Zonder die zware blessures, was Ronaldo denk ik al helemaal bizar goed geweest. Adriano was ook echt fantastisch en in potentie de opvolger van Ronaldo, maar zoals jij al aangeeft: nadat zijn vader kwam te overlijden, is hij op het verkeerde pad geraakt. Onder andere drankverslaafd en volgens mij gebruikte hij ook drugs. Ik heb weleens foto's en video's van hem voorbijzien komen waar hij de beschikking had over onder andere wapens en zich bevond in de favela's. Ik weet nog dat ik altijd met Adriano en Inter Milan speelde op Pes. Daar schoot ik gewoon altijd van afstand met Adriano, omdat hij echt een bizar goed, hard en zuiver schot had in zijn linkerbeen en ook omdat zijn balans gewoon zo goed was. Zijn schoten gingen er met PES toch altijd wel in en ook in het echt had Adriano echt een heel goed schot en een zeer goede balans en fysiek.

Hoe kun je Ronaldo nou laten gaan? Het is ook niet alsof het niet duidelijk was hoe talentvol hij was. Hadden ze geld problemen? Ben serieus verbaasd... Als ze geen geldproblemen hadden is dit misschien wel de grootste fout in ooit in de voetbalgeschiedenis. Voor mij is R9 de meest getalenteerde spits die er ooit geweest is. Had geen aanvoer nodig. Hij kon helemaal alleen een wedstrijd voor je beslissen.

12 februari 2020 om 11:35

Ik vraag het me ook af maar ze zullen toch ergens twijfels bij gehad hebben. 32 miljoen in die markt staat volgens mij ook wel gelijk aan 300 miljoen in de huidige markt, misschien een offer they couldn't refuse?

12 februari 2020 om 11:41

Goed punt inderdaad. Je gaat je hierbij toch afvragen of hij langer had kunnen voetballen als hij nooit in de Serie A had gespeeld met die harde verdedigers destijds.

12 februari 2020 om 11:47

Barcelona was op dat moment zeker niet zo rijk als men nu is. Ronaldo was een geweldenaar, maar van Gaal zag meer in Rivaldo (die later ook de Gouden bal zou winnen). Dat was de reden dat Ronaldo mocht vertrekken. Ze kochten Ronaldo voor 33 miljoen gulden en verkochten hem een jaar later voor 61 miljoen gulden. Daarvoor haalden ze Rivaldo als vervanger en dat bleek ook geen verkeerde zet te zijn. Het debuut van Rivaldo en Sonny Anderson zal ik me altijd herinneren. 3-1 tegen Sociedad, 2x Rivaldo en 1x Anderson. Dat was tevens mijn eerste keer Camp Nou.. Geweldige herinnering aan.

12 februari 2020 om 12:09

Rivaldo en Ronaldo zijn totaal niet met elkaar te vergelijken qua positie en spel. En Van Gaal heeft nooit een top relatie gehad met Rivaldo.

12 februari 2020 om 12:22

Beide stellingen heb ik ook nooit beweerd. Wat wel een feit is, is dat van Gaal Rivaldo wilde halen en daardoor Ronaldo naar Inter mocht vertrekken. Dat van Gaal en Rivaldo later een soort van ruzie kregen doet daar natuurlijk niets aan af. Je kan niet weten of je iemand mag voordat je diegene kent toch?

12 februari 2020 om 12:35

Dat is een domme gezet geweest van Louis. Sowieso snap ik niet waarom Louis zichzelf weer belangrijker vond dan zijn sterspelers. Hij had Rivaldo destijds gewoon op zijn favo positie moeten neerzetten. Want het was alles behalve een linksbuiten toen.

12 februari 2020 om 12:58

Ja en nee. Zoals we allemaal weten was Ronaldo een geweldenaar en zou hij later nog een keer de gouden bal winnen (in zijn Real-periode), maar in 1999 won Rivaldo de gouden bal met 219 punten, waar Ronaldo maar 2 punten had en op een 23ste plek eindigde. Op dat moment zal van Gaal gedacht hebben "ik heb een goede zet gemaakt". van Gaal heeft het ook best goed gedaan door voor Barca de dubbel te winnen wat toen in geen 40 jaar gelukt was zo ongeveer. Ook heeft Mourinho onder zijn vleugels kunnen zien hoe je onuitstaanbaar wordt als trainer, dus dat hebben we ook aan van Gaal te danken! :P

12 februari 2020 om 13:04

Kwam ook mede door blessureleed dat Ronaldo toen zo laag eindigde.

12 februari 2020 om 13:14

Oke, ik dacht dat dat pas rond 2000 was. My bad.

12 februari 2020 om 13:22

Ronaldo bij barca en inter 1996-1999 was de beste spits ooit. En daarna in 2001-2002 nog een keer. Heel stom van Barcelona hem te laten gaan. Sws grootste fout ooit in topvoetbal.

12 februari 2020 om 13:55

Dat ligt een beetje aan de reden. Misschien had de medische staf van Barcelona toen al geconstateerd dat zijn lichaam niet gemaakt was voor het topvoetbal. Dan zou het een hele verstandige keuze zijn om hem voor zo'n bedrag te verkopen. We zullen het helaas nooit te weten komen denk ik. Persoonlijk vond ik het destijds jammer dat hij Barcelona verliet, vooral omdat het seizoen bij Barcelona misschien wel zijn beste ooit was. Toen was hij echt gruwelijk. Bij Inter en Real was hij ook geweldig, maar zijn debuutseizoen bij Barcelona was echt wel angstaanjagend goed.

Nog steeds zo blij dat ik deze speler live heb zien voetballen in het Kasteel tegen Sparta in het shirtje van Psv. PSV verloor wel is waar maar daar had ik maling aan, omdat ik de beste spits van wellicht allertijden heb zien voetballen. Vond het overigens echt bizar dat Barca hem zo makkelijk liet gaan. Voor Ronaldo pakte het uiteinlijk wel goed uit, omdat hij na Inter de kans kreeg om bij een elftal te voetballen, die altijd smullen was. Galactico!!! wat was dat een heerlijk team zeg..pfffff.

De Ronaldo bij Barca en zijn eerste seizoen bij Inter en ook bij Brazilie in 96,97 en 98 is de beste speler die er ooit heeft rondgelopen. Gaf hem de bal en hij passeerde 4 a 5 man voor je. Het maakte hem niet uit of hij tegen Pietje Puk stond of tegen Maldini, Nesta en Cannavaro. Man was alleen met overtredingen af te stoppen. De meest onvoorspelbare speler die er ooit rond heeft gelopen.

12 februari 2020 om 11:31

Ik zou zeggen dat hij de beste was tot zeker het WK 2002. In dat jaar won hij de ballon d'or ook nogmaals

12 februari 2020 om 12:07

Hij heeft tussen 2000 en begin 2002 nauwelijks gespeeld. Des te knapper dat hij Brazilie met Rivaldo de wereldtitel bezorgde. Meeste herinneren Ronaldo van het WK in 2002, maar hij was toen al niet meer de speler die hij eerst was.

12 februari 2020 om 11:44

Altijd leuk als nostalgie de overhand neemt, maar dit is natuurlijk niet objectief. De beste speler die er ooit heeft rondgelopen is namelijk nog steeds Messi. Ik schat ook C Ronaldo hoger in dan de Braziliaanse Ronaldo als je hun carrières vergelijkt.

12 februari 2020 om 12:06

Jij snapt mijn punt totaal niet.

12 februari 2020 om 12:26

Jouw punt is dat Ronaldo een paar jaar de beste speler was die er ooit heeft rondgelopen, dit verwerp ik door te zeggen dat er al twee spelers beter zijn, maar ik begrijp je, mensen en nostalgie, daar moet je niet aankomen .

12 februari 2020 om 12:30

Cristiano en Messi hebben langer aan de top gestaan en zodoende ook meer prijzen gewonnen. Maar hun zijn beiden op hun top nooit zo goed geweest als Ronaldo, al kwam Messi in 2012 wel aardig in de buurt.

12 februari 2020 om 13:29

Dit is ook weer nostalgie wat praat. Of C Ronaldo een hoger niveau heeft gehaald, valt inderdaad te betwijfelen, maar Messi zeker wel in 2012 inderdaad, daar kan niemand omheen. Messi is de allerbeste ooit, met de allerhoogste piek. Voor de rest boeien mij prijzen ook niet veel. Ik baseer het vooral op hoe de speler zelf speelde. De piek van Ronaldo Lima is uiteraard wel een top 4/5 speler ooit.

12 februari 2020 om 13:37

Omdat? Voetbal draait niet alleen om doelpunten. Ik durf te beweren dat Ronaldo Da Lima er ook 90 had kunnen in 60 duels met ploeggenoten als Xavi en Iniesta. Hij liep 1 op 1 terwijl hij net 19 was en in een middelmatig elftal zat waar zijn beste ploeggenoot Stoickhov was. Dat Barca was lang niet zo goed als onder Pep en speelde slechts Uefa Cup voetbal.daarbij was Ronaldo ook altijd d egrote man op grote toernooien. Copa America's Wk's , Confederations cups hij wist altijd te presteren. Messi heeft in 2010 en 2014 toch zijn piek vind ik (tussen 2010 en 2014) 2x gewoon niet extreem bijzonder gespeeld op een WK. In 2014 ging het dan nog maar in mijn optiek totaal niet zo goed als Ronaldo in 98 of een Maradona in 86.

12 februari 2020 om 14:09

Het gaat inderdaad niet alleen om doelpunten, maar die piek van Messi was het allerbeste ooit op een voetbalveld. Ah, krijgen we dan Xavi en Iniesta verhaal weer, ach Ronaldo was een spits, Messi niet, dus dat weegt elkaar weer af dan . En dat nagepraat dat Messi zogenaamd niet bijzonder was op een WK.. Zoek voor de grap even een paar YouTube filmpjes op over wat Messi "die niet bijzonder speelde" alsnog allemaal deed op WK's.. Daar zou elk andere speler jaloers op zijn.

12 februari 2020 om 14:13

Messi speelde onder Pep gewoon als een spits. En Ronaldo was in de jaren 90 totaal geen ouderwetse spits zoals een Gerd Muller dat was. Hij veranderde de spits positie naar een compleet andere dimensie. Ik zeg nergens dat Messi afhankelijk is van teamgenoten. Maar je ziet dat hij het met midnere spelers ook minder goed doet. Zijn statistieken in die periode kwam mede omdat Barca toen verreweg het beste elftal van de competitie had. Had Ronaldo met Xavi en Iniesta gespeeld ipv Guardiola en Bakero had die er ook 20 a 30 waarschijnlijk meer gemaakt. Dat is logisch toch?

12 februari 2020 om 16:17

De piek van Messi was zeker een stuk nog verwijderd van Ronaldo. Het is niet voor niets dat spelers als Nesta, Maldini enkel over Ronaldo hebben gezegd dat hij onmogelijk te verdedigen is.

Ik was een jaartje of 9-10 toen ik hem zag voetballen, maar hij was misschien wel de meest technisch begaafde nummer 9 in het voetbal toen. Zelfs als hij in zijn eentje nog langs 4 man moest voor hij in scoringspositie kon komen wist je dat het een 50-50 was, zo goed was ie. Jammer van zijn vele blessures, zijn piek was helaas veel te kort.

Ik was een jaar of 8 toen ie bij Barca zat en de enigste speler die ik bij naam kende zonder het verkeerd uit te spreken. De konijnentanden, het kale hoofd en die enorme snelheid. Met al die blessures die hij heeft gehad, heeft hij er in totaal 3 jaar uit gezeten. En kon toch weer terugkeren op topniveau en een wk gewonnen. Wie zou dat gekund hebben? Hij was abnormaal goed, en ik begreep niet waarom Barca hem liet gaan. Het kon hem persoonlijk niks schelen voor welke club hij speelde, dat zie je ook aan zijn palmares

12 februari 2020 om 13:36

Valt makkelijk samen te vatten: clausule. Dat staat verder wel los van dit verhaal.

Iedere keer als ik iets over El Fenomeno lees begin ik spontaan te glunderen. In mijn ogen de meest complete spits ooit. #mijnmening

Ronaldo was Messi en CR7 in 1 persoon. Snel, technisch, killer instinkt en een zeer goed overzicht. Kortweg de beste ooit. Tot hij die 2 zware knieblessures kreeg. Hij had voor Messi en CR7 alle record kunnen hebben. Wat een voetballer was dat!!!

De reden waarom ik van voetbal hou. Ronaldo O fenomeno. Word altijd emo als ik over hem begin te praten. Voor mij en voor vele anderen uit 1980-1990, de beste speler ooit. De eerste moderne spits. Kon namelijk alles. Nummer 10, lone striker, valse spits, buitenspeler, noem maar op. Pff, geen een speler die mij hetzelfde gevoel geeft of gaf.

Nou, ik verwacht over een week weer een artikel over een interview met Gaspart die daar zijn plasje over moet doen. Misschien vertelt ie er ook nog bij dat-ie ober speelde destijds om hem bij Barça te krijgen.

Dit is de beste spits aller tijden. Completer en beter dan Lewandowski en noem ze maar op. Zijn gemiddelden zijn wel te plaatsen met Messi hoor. Barca in 1996 was niet eens titelkandidaat, bij lange na niet zo dominant als Barca sinds 2006 is. Ronaldo zat in een veel minder goed team. Ook het Inter van hem was geen kandidaat voor de hoofdprijzen.maar zijn techniek, snelheid, schot, koppen... hij was helemaal compleet. En na 2 loodzware blessures nog steeds dodelijk.

12 februari 2020 om 14:04

Barça had in 1996 gewoon een topteam naar maatstaven uit die tijd. Het won het jaar erop niet voor niets de dubbel, zonder Ronaldo. Dat die jongen toen de resultaten van dat team naar een hoger niveau tilde ben ik wel met je eens. Maar je doet net alsof het middelmaat was wat er toen rondliep.

12 februari 2020 om 14:11

Middelmaat zekers niet. Guardiola. Luis Enrique, Stoickhov, Figo, die Portugese keeper en nog een aantal Catalanen en Basken. Maar we moeten oook niet doen of dat elftal kon tippen aan het Barca van Pep of Rijkaard.

12 februari 2020 om 16:19

Het won de dubbel, omdat er extra aankopen werden gedaan. Het was niet hetzelfde team minus Ronaldo. Rivaldo werd bijvoorbeeld gekocht.

Er is geen enkele speler ooit geweest die zo explosief zowel linksom als rechtsom kon dribbelen. Messi versnelt binnen de versnelling en elke keer als de tegenstander hapt tikt hij de bal er snel langs. Ronaldo zette gewoon aan en ging puur op explosiviteit erlangs, vaak opgezet met een enkele of dubbele schaar. Ronaldo had onder ideale omstandigheden op gelijke voet kunnen staan met de besten der aarden en net zo goed geweest als Messi en C. Ronaldo.

12 februari 2020 om 16:21

Ronaldo was niet puur explosiviteit. Zijn korte dribbel is ook ongeëvenaard. Misschien dat Neymar in de buurt komt en Messi natuurlijk op zijn manier en dan houdt het wel op.

Won hij met Barça nog de Europa cup 2 een jaar later gelijk met inter de UEFA cup. Alleen op de keeper af en met zijn handelswijze de 2 dubbele schaar de wedstrijd in het slot gooien.

Och, de allerbeste spits ooit! Snelheid en techniek beide 100+ tel uit je winst. Dan kon hij nog koppen, schieten, met de rug naar het doel spelen en vanaf eigen helft iedereen dollen en eruit rennen. De opperbaas!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Barcelona

4930 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
2.Barcelona5333
4.Sevilla4816
Voor de complete stand: LaLiga
SpelersPositieW
F. de JongMiddenvelder253
PedriAanvaller252
A. GriezmannAanvaller236
L. MessiAanvaller2319
M. BraithwaiteAanvaller212
TrincãoAanvaller203
Jordi AlbaVerdediger222
Voor de complete selectie: Clubpagina Barcelona.

In de wandelgangen

Zaterdag 6 maart
Rick Karsdorp is akkoord met AS Roma over een nieuw contract. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren