Twijfels over keuze Ihattaren: ‘Maakt Raiola hem ook als speler beter?’

Woensdag, 12 februari 2020 om

Mohamed Ihattaren viert deze woensdag zijn achttiende verjaardag. De aanvallende middenvelder van PSV heeft op deze prille leeftijd al 31 Eredivisie-wedstrijden achter zijn naam staan. Voormalig PSV’er Gerald Vanenburg stond op op die leeftijd op exact hetzelfde aantal duels, al was dat wel in het shirt van Ajax. De oud-middenvelder vindt het knap hoe Ihattaren zich ontwikkelt bij PSV, waar het dit seizoen behoorlijk onrustig is.

"Op dat moment loopt de hele wereld met je weg en wil bijna iedereen met je op de loop", blikt Vanenburg met het Eindhovens Dagblad terug op zijn eerste stappen in het betaald voetbal. "De grootste clubs uit de meest aansprekende competities benaderden mij toen ook met de allermooiste voorstellen, maar ik ben heel lang in Nederland gebleven." Vanenburg speelde buiten de eigen landsgrenzen voor Jubilo Iwata, AS Cannes en 1860 München.

Vanenburg was destijds een zeer populaire speler. De oud-international van Oranje ziet wat dat betreft overeenkomsten met de start van Ihattaren als profvoetballer. "Je moet er snel mee om kunnen gaan dat echt iedereen je plots kent en een mening heeft én geeft. Dat vraagt veel van een jongen van zeventien of achttien", weet de gewezen middenvelder uit ervaring. "Als ik zie hoe Mohamed dat doet en hoe hij omgaat met alles wat er als mens en voetballer op hem afkomt, heb ik daar veel respect voor."

Toon Gerbrands: 'We moeten het met zijn allen doen'

Ihattaren lijkt PSV soms op sleeptouw te willen nemen. Een ongezonde situatie, zo oordeelt Vanenburg. "Er lopen nu te veel spelers rond die onvoldoende niveau hebben om in de absolute top van Nederland te spelen. Mohamed neemt veel op zich en is voetballend ook gewoon de beste. Dat is in alle eerlijkheid ook niet zo moeilijk in dit elftal." Vanenburg zou graag zien dat Ihattaren een beetje uit de wind wordt gehouden door meer ervaren spelers. "Mohamed moet nog een ontwikkeling doormaken en eigenlijk is de ploeg al heel afhankelijk van hem. Ik vind dat de leiding het zich moet aanrekenen dat er vijf, zes spelers in het elftal staan die voor het niveau van PSV tekort komen. De club verdient beter."

Vanenburg weet dat Ihattaren binnenkort overstapt naar Mino Raiola. De oud-PSV'er hoopt vurig dat de overgang niet ten koste gaat van de loopbaan van de middenvelder. "Raiola zal hem vast naar een grote club kunnen brengen, maar maakt hij hem ook als speler beter?" Geld moet in de optiek van Vanenburg niet altijd leidend zijn voor spelers. "Tegenwoordig kun je snel cashen als speler, maar Mohamed heeft vooral behoefte aan de juiste begeleiding en carrièreplanning." Een weloverwegen keuze maken kan al een hoop schelen. "Ik denk dat het voor Steven Bergwijn bijvoorbeeld (vertrokken naar Tottenham Hotspur, red.) wel een logisch vertrekmoment was."


Poll

Maakt Mohamed Ihattaren de juiste keuze met Mino Raiola als zaakwaarnemer?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

26 reacties (laatste reactie door clutch)

Iedereen kan zeiken over Raiola maar hij zorgt wel dat de wensen van de speler optimaal worden nageleefd. Misschien gaat hij er niet beter van spelen maar er zijn weinig spelers die een slechte (financiele) carriere hebben onder hem. En als hij nu te hoog zou inzetten kan hij altijd over 2 - 3 jaar een stapje terug doen.

12 februari 2020 om 10:15

Je zegt gewoon precies hetzelfde als Vanenburg. Alleen vindt hij de ontwikkeling van de speler belangrijker en jij snel geld verdienen. Ik denk dat je als speler moet kijken wat jij het belangrijkste vindt. Er zijn helaas minder voorbeelden van spelers die te hoog inzetten, een stapje terug doen en uiteindelijk de top weer halen, dan van spelers die stapje voor stapje naar de top gaan.

12 februari 2020 om 11:20

Ik ben het totaal niet eens met de werkwijze van Raiola en zou ook niet voor zo'n persoon in mijn leven kiezen, echter staat dat los van het werk dat deze man doet. Daarnaast ben ik ook niet een persoon die voor snel geld kiest, echter kan ik begrijpen dat dit anders is als je maximaal 15 - 20 jaar hebt om geld te verdienen, en met 1 verkeerde keuze of blessure ook de volledige carriere kan verliezen.

12 februari 2020 om 16:17

Uiteindelijk is het de speler zelf die de beslissing over een eventuele transfer neemt, niet de zaakwaarnemer. Als je als speler de keus gemaakt hebt, dan is Raiola de beste die je erbij kunt hebben. Die regelt de deal voor je, maar je verdient na afloop wel een miljoentje meer als in het geval dat een andere zaakwaarnemer dat zou kunnen.

12 februari 2020 om 10:22

@vakkie D, dat lijkt zo omdat je alleen naar de succesverhalen kijkt. De werkelijkheid is dat Raiola meer carrieres om zeep helpt dan dat hij carrieres maakt, zijn stal is echt veel groter dan Zlatan, Pogba en de Lgt en de meeste namen ken jij niet, door simpelweg puur naar het financiele verhaal te kijken. Wat Raiola vaak doet is spelers veel te jong naar veel te grote clubs brengen. Het is veel beter om een carriere te plannen en naar de optimale ontwikkeling van een speler te kijken, dan komt dat geld vanzelf. Later in een carriere verdienen spelers meer, omdat men zichzef al bewezen heeft en een naam hebben. Verder staar je je blind op dat geld. Vaak gaat het geld bij jonge mensen er sneller uit dan dat het binnenkomt. Er gaan echt heel veel sporters bankroet binnen 5 jaar na hun sportcarriere. Het gaat er sowieso niet om hoeveel iemand verdient, maar hoeveel diegene uitgeeft.

12 februari 2020 om 10:29

Valt best mee. Kijk naar Van der Wiel, die wilde weg bij Ajax op een gegeven moment maar er kwam geen grote club. Hij neemt Raiola en zit vervolgens een jaar of vijf bij Psg. Anita zelfde verhaal, wilde naar de Premier League en kon daar niet terecht. Gaat naar Raiola en gaat naar Newcastle. Boadu en Wijndal zitten ook bij Raiola en konden al jaren geleden geld scheppen in Engeland. Beide hebben inmiddels een aantal keer verlengd bij AZ. Dat zijn ook gewoon keuzes die die jongens kunnen maken. Maar je kan het ze ook niet kwalijk nemen als ze zeggen: 'breng me maar naar Engeland voor een miljoen per jaar, dan zijn mijn familie en ik financieel onafhankelijk'. Het is altijd zo makkelijk oordelen vanaf de zijlijn zonder dat je het hele verhaal kent.

12 februari 2020 om 10:53

@doncoxxx is dat een onderbuik gevoel of op feiten gebaseerd? maak dan eens een lijstje met al zijn geslaagde en mislukte clienten naast elkaar

12 februari 2020 om 11:30

@donco, Raiola heeft minder grote namen bij grote clubs gestald waar ze zich in 3 jaar banken financieel onafhankelijk hebben "gespeelt". Daarna konden ze voor de hobbie op een lager niveau spelen. Zelf kijk ik altijd naar het verhaal van een oud teamgenoot. Deze jongen kwam op jonge leeftijd naar Nederland, was niet erg slim maar kon goed voetballen. Hij is naar China gegaan en speelt daar in de 3e divisie, hij verdient zeker voor zijn doen erg veel geld, heeft potjes gemaakt voor de studie voor zijn kinderen en zodat hij na zijn carriere in Nederland een normaal leven kan leiden. Voor zijn sportieve carriere had hij beter een stap binnen Nederland kunnen maken en zo had hij misschien zelfs wel ED kunnen halen, maar niks garandeerde hem dat dit inderdaad zou gebeuren. Hij koos voor het geld omdat hij niet wilde dat zijn kinderen in armoede op zouden groeien en dat hij voor zijn familie kon zorgen.

12 februari 2020 om 16:18

Raiola kan een deal regelen, maar uiteindelijk is de beslissing aan de speler zelf. Als een carriere van een speler mislukt omdat hij voor het geld kiest en niet voor een sportieve stap, dan is dat de speler aan te rekenen, niet de zaakwaarnemer. Het is een zaakwaarnemer, geen loopbaancoach.

Dat gezeik op Raiola steeds. Boadu, Wijndal en Hatzidiakos zitten bijvoorbeeld ook bij Raiola, vooral die eerste twee hadden jaren geleden al kunnen cashen in Engeland. Beide hebben echter een aantal keer verlengd bij AZ, Wijndal zelfs toen hij op de bank zat achter Ouwejan en nauwelijks speelde vorig jaar.

12 februari 2020 om 11:16

Ja precies! Raiola is ook niet gek als Raiola denkt dat een tussenstap beter is om uiteindelijk het meeste geld uit een carrierre te halen dan is die geen dief van zijn eigen portemonnee.

Er is niet één speler die een betere voetballer wordt van Raiola, of welke andere zaakwaarnemer dan ook. Een betere voetballer word je door te trainen onder een goede trainer, met goede andere spelers en vooral door wedstrijden op niveau te spelen.

12 februari 2020 om 10:52

Precies. Geen enkele zaakwaarnemer maakt een speler beter.

12 februari 2020 om 11:36

Gek van die spelers die aangeven dat ze met zijn kritiek aan de slag gaan. Stuurde hij Kishna niet naar Ibrahimovic om van hem te leren? Iets zegt mij dat Raiola zijn mening altijd deelt met zijn client en dat ze er wel wat mee doen.

sinds wanneer maken zaakwaarnemers spelers beter?

12 februari 2020 om 11:42

Wat bespreekt een zaakwaarnemer met een client?

12 februari 2020 om 13:29

@AadMaat goede vraag. Nu wachten op een antwoord. 😂

12 februari 2020 om 16:20

Een zaakwaarnemer kan bespreken wat hij wil, het is de speler die uiteindelijk de keuze maakt. Als een zaakwaarnemer voor een speler van PSV een deal van 10 miljoen regelt in China, en een deal van 2 miljoen bij een subtopper in Duitsland, en de speler kiest voor het geld, dan is dat de speler aan te rekenen en niet de zaakwaarnemer.

Dat gezeik over zaakwaarnemers iedere keer. Een zaakwaarnemer is er om de wensen van een speler zo goed mogelijk te vertegenwoordigen. Een zaakwaarnemer doet niks zonder inspraak van de speler. Het is geen slavenhouder. Sommige hier doen alsof die spelers zichzelf verkopen en daarna niks meer in handen hebben. Spelers zijn juist blij met zaakwaarnemers en als ze dat niet zijn dan stoppen ze wel met de samenwerking. Ze hebben namelijk KEUS.

Wat een misleidende titel weer. De Citaat van Vanenburg is heel anders dan wat er in de titel staat. Vind het wel minder van VZ dat zij zo'n titel gebruiken. Je gaat meteen twijfelen over het cognitieve gesteldheid van Vanenburg. On;er zijn meerdere voorbeelden waarbij de spelers van Raiola beter zijn geworden. Er zijn ook genoeg spelers die mislukt zijn maar dat is Voetbal. Ieder stap kan een risico zijn of juist een zegening zijn. Er spelen meerdere factoren of een speler slaagt of niet.

De vraag kan beter zijn maakt blijven bij PSV Mo beter. Ik denk van niet. Slechtse PSV van minimaal de laatste 20 jaar. Bergwijn al vertrokken. Kijk even goed naar dat team. Plaatsing voor EL wordt nog een hele opgave. En gaat de onervaren TD PSV ineens allemaal topspelers schenken. Tijd om te gaan voor Mo. Bergwijn heeft verstandig genoeg al het zinkende schip verlaten. Met het transfer potje van 30-40 miljoen vervang je niet zomaar even 5-7 spelers. Komt nu nog makkelijk weg met zijn junioren contract. Als hij bij tekent zal dat lastiger worden. En Mino is de juiste om hem bij een mooie club te brengen. Meteen financieel onafhankelijk. Ik denk aan de RVP route.

Een zaakwaarnemer is eigenlijk een spelersmakelaar. Ik heb nog nooit gehoord van een makelaar die tegelijkertijd het huis opknapt en mooier maakt, maar zou best een gat in de markt zijn denk ik. Iedereen wil graag Raiola zwartmaken en daarbij gaan ze zelfs zo ver dat ze extra takenpakketten toevoegen om een punt te maken. Triest.

12 februari 2020 om 11:49

Een zaakwaarnemer bespreekt zeker wel waar een speler aan moet werken. Raiola bespreekt ook gewoon situaties uit wedstrijden met zijn clienten. Makelaar is leuk gevonden, maar een makelaar adviseert natuurlijk wel in de keuzes rondom het huis. Zo kan een makelaar zeggen dat je eerst de leidingen moet fixen voordat je overgaat tot verkoop of adviseren over een nieuwe keuken voor de verkoop.

12 februari 2020 om 16:23

Maar uiteindelijk neemt de koper of verkoper van het huis de beslissing, en als dit dan uiteindelijk niet goed uitpakt dan ligt de verantwoordelijkheid bij de koper of verkoper van het huis. Daarnaast baseer je je als het goed is niet enkel op het advies van 1 persoon (een makelaar) als je een huis koopt. Doe je dit wel, dan is dit zeer naïef en dan dien je ook zelf de verantwoordelijkheid te dragen als het misgaat.

Volgens mij is het Raiola zijn verantwoordelijkheid dan ook niet dat Ihattaren een betere speler wordt. Hij moet ervoor zorgen dat Ihattaren uiteindelijk bij een goede clun terechtkomt dat hem een mooi toekomstplan kan bieden. Om uiteindelijk een goede speler te worden is volledig aan Mo zelf.

Iedere keer weer het Raiola-verhaal, begin het een beetje zat te worden. Zijn taak is niet om de speler beter te maken, daarvoor heb je de trainers namelijk. Zijn taak is om de beste deal er uit te slepen voor zijn spelers, en dat is ook waarom ze met hem in zee gaan. Uiteindelijk zijn het de spelers die oud en wijs genoeg zijn om de knoop door te hakken. Het is niet zo dat Raiola 13-, 14-jarigen naar het buitenland brengt. Een 17,18-jarige kan op internet binnen een minuut vinden welke spelers Raiola in zijn stal heeft/had en hoe hun carrieres zijn verlopen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

PSV

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax5345
2.AZ5031
3.Feyenoord4613
4.PSV4525
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
P. RosarioMiddenvelder242
C. GakpoAanvaller246
BrumaAanvaller163
D. MalenAanvaller1411
K. MitroglouAanvaller111
L. UnnerstallKeeper120
S. LammersAanvaller52
Voor de complete selectie: Clubpagina PSV.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina PSV.

13 fans
18 jaar

In de wandelgangen

Vrijdag 28 februari
Chelsea heeft serieuze belangstelling voor Houssem Aouar. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren