Voetbal en tv wacht enorme revolutie: ‘OTT is de toekomst’

Dinsdag, 11 februari 2020 om

Nederland volgt de ontwikkelingen in Engeland rond de tv-rechten op de voet, meldt De Telegraaf dinsdag. De Premier League heeft vanaf 2022, als het huidige tv-contract voor de rechten van Engels voetbal afloopt, een eigen Netflix-achtige streamingservice voor ogen. De Eredivisie CV focust net als de Premier League en andere grote partijen in de wereld op de ontwikkeling van streamingdiensten.

Er wordt met de ontwikkelingen in Engeland rekening gehouden met een revolutie in de voetbalwereld aangaande live-duels. Deze enorme verandering kan traditionele tv-zenders enorm pijn doen, moet voor grotere opbrengsten voor clubs zorgen én zal waarschijnlijk goedkoper zijn voor de kijker. Volgens de krant dringt de vraag nu op of de Eredivisie de tv-rechten te snel voor twaalf jaar heeft verkocht aan FOX Sports, dat een miljard euro heeft betaald voor de rechten van de Eredivisie voor twaalf seizoenen. Het contract van de tv-zender loopt tot en met het seizoen 2024/2025.

'De Premier League denkt dus aan de oprichting van een soort Premflix, waarbij dan wel veel meer werk om de hoek komt kijken. Maar de verdiensten zullen het veelvoudige zijn', schrijft De Telegraaf. 'Netflix heeft al meer dan 160 miljoen abonnees in de hele wereld. Als de Premier League 100 miljoen abonnees heeft via Premflix en elke abonnee betaalt tien euro per maand, zou dat twaalf miljard euro per jaar opleveren tegenover de huidige drie miljard per jaar. Een kijker in Engeland is nu tussen de 70 en 90 euro per maand kwijt voor live-duels in de Premier League en in Amerika en Azië betaalt men tussen de 25 en 40 euro.'

De Eredivisie CV focust net als de Premier League op de ontwikkeling van OTT (Over-The-Top, de officiële naam voor een eigen mediakanaal) en streamingdiensten. Verwacht wordt dat er na het huidige contract met FOX Sports 'grote mogelijkheden' ontstaan. "Op dit moment hebben wij een fijne partner met FOX", zegt ECV-directeur Mattijs Manders tegenover het dagblad. "Je hoeft geen hogere wiskunde te hebben gestudeerd om te begrijpen dat er met goed functionerende streamingdiensten en mooie live-wedstrijden geld verdiend kan worden. Daarbij zeg ik ook dat we ons niet rijker moeten rekenen dan goed is. Onze buitenlandrechten worden nu verkocht aan IMG. Ook daar zijn ontwikkelingen gaande."

Voormalig commercieel directeur Chris Woerts van de Eredivisie, die ook verantwoordelijk was voor Eredivisie Live, het huidige FOX Sports, en in de Premier League werkzaam was, voorspelt dat OTT een nieuwe dimensie gaat geven aan live sport en zegt dat OTT 'de toekomst' is. "Vroeger had de kijker in Nederland één keuze en dat was de tv via de kabel. Iedereen heeft tegenwoordig internet en dus denken grote aanbieders aan een eigen platform. Barcelona heeft het al, de Premier League is er mee bezig en de KNVB denkt ook aan OTT."

Volgens Woerts zijn de onderhandelingen die er met Ziggo worden gevoerd cruciaal. Als Ziggo, dat als distributeur circa vier miljoen klanten heeft, aan FOX voor elke abonnee een paar euro gaat betalen, zoals KPN dat al doet (circa zeventig miljoen euro per jaar), komt er voldoende geld binnen om FOX in stand te houden, aldus de krant. 'Houdt Ziggo de poot stijf, dan eist KPN ook een nieuwe onderhandelingsronde', zo klinkt het. "Het worden spannende maanden voor het Nederlandse voetbal", zegt Woerts. "Want de Eredivisie CV is nog steeds meerderheidsaandeelhouder (51 procent) van FOX Sports Nederland."

Kluivert op zijn beste Italiaans voor de camera van DAZN
Meer video's


101 reacties (laatste reactie door speedyafc)

beetje dubbel dit. Als de inkomsten voor clubs echt hoger worden is dit natuurlijk mooi meegenomen. Er zijn tegenwoordig echter zo veel streaming diensten (Netflix,Amazon Prime,Disney,Videoland etc.) dat de kijker dadelijk vast zit aan 2-3 stream abonnementen, al helemaal als je meerdere competities wilt kijken. Dit is uiteraard eigen keuze maar zo blijf je bezig..

11 februari 2020 om 07:52

Ze kunnen er wel pakketten van maken, zodat je maar 1 voetbalshirts hebt. Elk land gemiddeld n tientje. Spanje, Engeland en Italië kijken? 30 euro

11 februari 2020 om 08:24

Je hebt nu bij Fox toch ook een abonnement? Dus of je nou een abonnement op een tv zender of een streaming dienst hebt..

11 februari 2020 om 08:34

Ja maar nu moet je dus voor je tv pakket gaan betalen, Eredivisie streaming, Premier League streaming etc.

11 februari 2020 om 09:56

@voormokum.. Jouw argument is er voor mij juist eens om niet echt de grote vooruitgang hiervan te zien. Nu betaal je voor het kanaal en straks betaal je voor de streamingsdienst. Voor de BPL is het interessant omdat ze wereldwijd werken en dus niet per land met kanalen hoeven te onderhandelen over uitzendrechten enzo, maar ik zie ze in Thailand echt geen Eredivisie app installeren en daarvoor apart betalen.

De kijker in Engeland is al 70 - 90 euro per maand kwijt? Niet normaal meer, wat is die wereld toch verziekt, en alleen maar om de profs miljoenen te betalen.

11 februari 2020 om 07:10

Het wordt je niet verplicht om het af te nemen.

11 februari 2020 om 07:23

@Staplaats Als je op een legale manier je favoriete sport live wilt volgen helaas wel.

11 februari 2020 om 07:30

" Het wordt je niet verplicht om het af te nemen ". Je bent duidelijk niet goed geinformeerd. Alleen Ziggo en Tele2 zijn niet bereid om hun abonnees te laten aan een betaalzender waar ze niet om hebben gevraagd. Bij alle andere providers krijgen ook de abonnees die niet in voetbal geinteresseerd zijn een verplicht abonnement op Fox door de strot gedrukt. Tele2 geeft Fox daarom helemaal niet meer door, terwijl Ziggo nog een contract heeft tot 1 juli 2020. Fox heeft Ziggo via de rechter proberen te dwingen om ook een dergelijk wurgcontract te ondertekenen, maar is volkomen terecht met een kluitje in het riet gestuurd. Ziggo is met 4 miljoen abonnees veruit het grootste media bedrijf in NL en als Fox de Ziggoklanten die een FOX abonnement hebben, zou verliezen gaat het bedrijf in grote moeilijkheden komen. Ik zou dat helemaal niet erg vinden omdat er dan over een nieuw contract onderhandeld worden en het dan natuurlijk veel kansrijker wordt om de noodzakelijke veranderagenda er alsnog door te krijgen.

11 februari 2020 om 07:33

Volgens mij is het wettelijk verplicht om de samenvattingen op open net uit te zenden, zal in Engeland ook gelden.

11 februari 2020 om 07:36

Snap wat je zegt. Maar wedstrijden als de klassieker kijk ik live. Daar ga ik geen samenvatting voor kijken. Dat neemt alles weg. Geen spanning, geen voorbeschouwing, etc.

11 februari 2020 om 07:38

@scepticus Mooi verhaal, maar blijkbaar ben jij niet goed geinformeerd. FOX sports is een extra pakket, maar Fox Sport 1 zit inderdaad in het KPN pakket. Is gewoon over onderhandeld, net zoals andere zenders dat ook moeten doen.

11 februari 2020 om 07:42

@dr Mario Dat ben ik ook met je eens en dat is ook gemis. Maar goed, als je dat wilt betaal je dus extra. Nu ken ik de prijzen in Engeland niet, maar Ziggo en FOX zijn betaalbare opties.

11 februari 2020 om 07:57

@sta plaats natuurlijk is Scepticus niet goed geinformeerd. Dat is ie nooit. Men heeft het over Engeland en dan komt hij met Ziggo en Tele2 aanzetten om daarna nog een hele lap tekst neer te plempen wat niks met de reacties waarop hij reageert te maken heeft. Het is inderdaad gewoon een kwestie van onderhandelen en anticiperen. Fox Sport 1 standaard in het pakket bij Kpn, dan haalt Fox alle interessante wedstrijden van Fox Sports 1 af zodat KPN alsnog een lege huls kan aanbieden.

11 februari 2020 om 08:05

@Master D, daarop inhakend. In Nederland is er sprake van een monopolie-positie voor providers . Dit betekent dat die providers ontzettend veel geld vragen voor het doorgeven van de FOX-programmering.

11 februari 2020 om 08:26

Zit bij Caiway en hoef niks verplicht af te nemen hoor?

11 februari 2020 om 08:32

@staplaats: Ja, daar kijk ik ook MOTD in de weekenden, maar ik wil natuurlijk voetbal ook live zien. Dat is juist het hele charme van voetbal kijken. Anders volg je voetbal aleen maar om scores te volgen. Mag ook, maar niet mijn ding

11 februari 2020 om 08:56

ja legaal is logisch, vroeger had je helemaal geen live wedstrijden op tv, dus er is altijd vooruitgang geweest daarin, en dat er voor betaald moeten worden is logisch, en aangezien mensen steeds minder tv kijken meer streamen (ook via je tv) is dat een prima moderne ontwikkeling waar je als consument zelf voor kan kiezen

11 februari 2020 om 08:58

En logischerwijs betaal je daar voor.

11 februari 2020 om 09:03

Niets aan de hand jongens... gewoon weer via de schotel. Voor €70 heb je het hele jaar iedere zender op deze planeet tegen dezelfde kwaliteit. Nothing on the hand.

11 februari 2020 om 09:11

@sta plaats Dat is je reply op wat lord zegt? Hij heeft wel degelijk een punt, al geloof ik doorgaans in de vrije markt. Maar in dit geval wordt toch echt mensen het onmogelijk gemaakt hun clubs wedstrijden te kijken, en dat idd om de profs nog meer miljoenen te betalen. Voetbal zien is geen human right, maar ik vind het ook weer niet echt een puur luxe product. Mensen met minder geld kunnen gewoon niet (legaal) voetbal kijken. Dat is toch wel een beetje triest.

11 februari 2020 om 09:37

Ik denk dat TV-contracten het salaris bepalen en niet andersom. Als mensen niet in staat zijn om zelf een abonnement te betalen, dan zijn er andere opties (kroeg, vrienden). Voor Nederlandse consumenten is er gewoon veel keus voor een 10tje (Ziggo Sport, Fox) + gratis kanalen van Ziggo en FOX 1 bij KPN. De Engelse markt kan ik niet over oordelen Engeland is over het algemeen erg duur.

11 februari 2020 om 11:49

Jij begrijpt het niet. Er moet een nieuwe overeenkomst komen tussen Ziggo en Fox sports, aangezien die afloopt in juli 2020. Het kan zijn dat Ziggo helemaal niet tot overeenstemming komt met Fox waardoor Fox in één klap 4 miljoen kijkers kwijt is. Dit is bijvoorbeeld al gebeurd bij Tele2, die geen Fox meer uitzenden. Als Ziggo en Fox sports niet tot overeenstemming komen heeft Fox een heel groot probleem.

11 februari 2020 om 07:13

Zal ook wel voor andere sporten zijn, soort totaal pakket zoals SkySports die aanbiedt.

11 februari 2020 om 07:26

Maar ik heb niet het idee dat die mensen het heel erg vinden, om de wedstrijden van hun club op de zaterdagmiddag in de kroeg te kijken.

11 februari 2020 om 08:44

Ooit, Lang geleden, was voetbal een volkssport en toegankelijk voor iedereen. Ja mooi sprookje opa.... Maar we horen liever een verhaaltje met een happy ending. Dat heeft deze dus niet. Voetbal is al lang niet meer wat het is op geen enkel aspect. Ik haak ieder jaar meer en meer af. Ik betaal niet voor dit soort zenders... Dan maar niets meer kijken. Samenvatting op Ned 1 is altijd voldoende geweest voor mij al sinds jaren '80.....daar geniet ik nog van tot dat ook ooit voorbij zal zijn.

11 februari 2020 om 09:22

Vroeger was het onmogelijk om elke wedstrijd in de wereld te kunnen zien, nu ben je één muisklik verwijderd. Misschien ligt het niet aan de toegankelijkheid van de sport, maar het aanpassingsvermogen van de kijker?

11 februari 2020 om 10:14

Vroeger luisterde ik naar de radio en had ik een zwart wit flikkerend beeld van Canal + aanstaan om er beeld bij te zien. We hadden net genoeg ontvangst om daar een glimp van op te vangen. En dan heb ik het over vroeger zo'n 18 jaar geleden. Damn wat de tijd hard vooruit is gegaan..

11 februari 2020 om 15:25

Vroeger, lees: 15 jaar geleden, werd er vrijwel geen enkele wedstijd live uitgezonden op TV (buiten Europese duels) en kon je al helemaal geen Engels, Spaans of Duits voetbal kijken. Om 7 urr kon je studio sport kijken en dan hield het op. Sommige mensen slaan wel een beetje door in hun nostalgische gevoelens hoor. Ondanks dat ik nu iets (meer) moet betalen kan ik in Full HD elke pot die ik maar wens kijken, zelfs met Nederlands commentaar als ik wil. Hoezo vind jij 9 samenvattingen in een uurtje 'toegankelijk voor iedereen', dat is toch juist enorm beperkt? En die samenvattingen op NPO zul je altijd blijven houden ook, naast het enorme aanbod aan live voetbal.

11 februari 2020 om 15:49

Ooit lang geleden moest je buitenlands voetbal via teletekst volgen.

11 februari 2020 om 09:50

@ lord, jij maakt je daar zelf toch ook 'schuldig" aan mag ik aannemen? En het blijft een eigen keuze

11 februari 2020 om 14:52

"schuldig aan" is een te groot woord of betekenis. Hij wil het voetbal volgen, het is een simpele rekensom, ook al is het een 'eigen keuze'.

11 februari 2020 om 10:16

In Engeland betaal je ook rustig tegen de 1000 euro voor een seizoenskaart. Dat is de prijs van een elftal met de betere spelers van de wereld. vind je dat allemaal niet nodig, hou je meer van lokale spelers, dan heb je in Engeland een divisie lager die nog altijd prima betaalbaar is.

11 februari 2020 om 10:26

Dat is absoluute onzin, ik woon in engeland en sky sports hier is 15 pond per maand en dan heb je al de premier league wedstrijden

11 februari 2020 om 10:48

Niet normaal? Dat betalen wij hier ook hoor. Tel maar op: standaard abonnement van Ziggo of KPN en dan add-ons Fox of Ziggo Sport erbij en je zit snel aan de 90 euro.in Engeland betaal je ook 15 tot 20 euro per los pakket bovenop je vaste tv abonnement en ook daarmee heb je gewoon PL voetbal.

In de tijdsgeest van toen was de deal met FOX erg gunstig, echter blijkt uit alle cijfers dat de Eredivisie financieel stilstaat in vergelijking met andere landen. Zelfs clubs in Belgie hebben meer geld te verdelen.

11 februari 2020 om 07:13

Daarnaast kan de PL met deze opzet nu ook op ongunstige Europese tijden duels gaan uitzenden om de markt in Azie meer aan te spreken. Ik denk dat wel eens het begin van het einde kan zijn.

11 februari 2020 om 10:18

Dat is echt niet correct. 85 mio per jaar is ongekend veel in Nederland. Probeer het maar eens terug te verdienen. In Engeland is het een andere situatie, men neemt daar bewust verlies op de voetbalrechten omdat er een felle concurrentie strijd uitgevochten wordt tussen twee commerciele partijen.

Voetbal verdwijn steeds meer achter een box, daarom is het belangrijk om je als Nederlandse club je internationaal te oriënteren. Zo als bv Ajax de laatste jaren al doet .

11 februari 2020 om 07:36

Er is wel een verschil of je club Ajax heet of FC Emmen of Vvv. Ajax heeft nog naamsbekendheid over de grens en is daardoor nog verkoopbaar. Maar voor 15 van de 18 clubs valt daar eigenlijk niks te halen.in het buitenland leg je het simpelweg af, tegen de competities van Engeland, Spanje, Italie, Duitsland, Frankrijk etc. dan heb je zoal minimaal ruim 100 clubs die aansprekender zijn dan een Nederlandse club, kortom daar valt echt niet zoveel te halen, als we allemaal zouden willen. In Vietnam of Ethiopie gaan ze echt niet massaal de Eredivisie volgen, als ze ook voor de Premier League kunnen kiezen. Je moet gewoon accepteren, dat je als Nederland op dat gebied internationaal de concurrentie niet aan kan.

11 februari 2020 om 10:17

Je hebt altijd een deel van de markt wat je probeert aan te spreken. Natuurlijk zal Groningen minder bekeken worden dan de PL clubs maar dat wilt niet zeggen dat er geen geld te verdienen is wanneer Groningen een paar grote talenten uit China, Japan, Mexio en Canada heeft. Denk aan een VVV met Honda destijds, die zou flink wat abonnementen genereren natuurlijk.

11 februari 2020 om 15:50

Nee daar heb je gelijk in . Maar een club als Ajax zou je moeten vergelijken met Feyenoord en OSV in Nederland en bv Club Brugge in Belgie . Als je Ajax dan vergelijkt met dit soort ploegen , dan heeft Ajax een voordeel en niet alleen vanwege het verre verleden.Je ziet ook dat Ajax de laatste tijd zich steeds meer internationaal gaat richten , qua sponsors, Budwiser en ook qua samenwerkingsverbanden

11 februari 2020 om 10:19

Valt wel mee, bij KPN heb je Fox 1 gewoon in je basipakket, bij Ziggo heb je Ziggo Sport met Engels, Italiaans en Spaans voetbal. Er is juist heel veel live voetbal op de open kanalen tegenwoordig.

11 februari 2020 om 15:47

Tot nu toe nog wel, maar vergelijk het eens met pak hem beet 10 jaar geleden . Het meeste voetbal en andere populaire sporten zullen achter een kastje komen te zitten.

Ziggo heeft al meer dan genoeg duidelijk gemaakt dat men niet bereid is om haar abonnees te laten betalen voor een betaalzender die ze niet willen. Dus zo spannend is dat niet. In NL is dit soort projecten al zo vaak opgezet en even zo vaak mislukt. Ziggo heeft een uitstekende onderhandelingspositie omdat het met vier miljoen abonnees veruit het grootste mediabedrijf in NL is. Die vier miljoen hebben natuurlijk niet allemaal een fox abonnement, maar al zouden het er maar 100.000 zijn en die dat abonnement kwijt raken, dan komt fox heel snel in de problemen. Daarnaast is de vergelijking met Netflix volstrekt absurd omdat Netflix een gevarieerd en afwisselend aanbod van programma's biedt en de beoogde voetbalzender alleen maar voetbal, sterker nog alleen maar Engels voetbal. Het zijn alleen de echte voetbaljunks die er geen moeite mee hebben om 24/7 voetbal te kijken, de meeste andere mensen moeten daar niet aan denken. Ik in ieder geval niet. Ik betrap me er nu al steeds vaker op dat ik iets anders ga doen of kijken als een wedstrijd het aanzien niet waard is. Soms zelfs als het om een wedstrijd van Ajax gaat al moet die wedstrijd dan wel heel erg slecht zijn. Overdaad schaadt en Ik denk persoonlijk dat er een enorm risico aan zit om mensen te overvoeren met voetbal en dat de kans dat die mensen op een gegeven moment hun interesse in het voetbal gaan verliezen enorm groot is. Bovendien gaat de kost altijd voor de baat uit en zal het op touw zetten van een dergelijke onderneming een enorme investering vergen. Een investering die ook niet bepaald zonder risicos is, dus het is maar de vraag of er investeerders zijn die het aandurven.

11 februari 2020 om 07:29

Maar wordt het enkel en alleen voetbal bij de nieuwe opzet? Kan mij voorstellen dat wanneer ze de PL, LA Liga, De Bundesliga, etc en dan ook nog F1, Boksen en andere sporten erbij doen er zeker animo voor is. Dan is ook het verveelscenario al deels ingedekt. Al is een overkill aan sport ook niet goed.

11 februari 2020 om 07:42

" Maar wordt het enkel en alleen voetbal bij de nieuwe opzet? ". Als ze andere sporten erbij willen hebben, zullen ze met die sportbonden contracten moeten afsluiten en een deel van de inkomsten afstaan. Ik denk niet dat dat de bedoeling is, terwijl ik me ook afvraag of bijv. een liefhebber van de F1, dat maar een paar maanden duurt, bereid is om een abonnement af te sluiten dat een heel jaar duurt en te betalen voor sporten waar hij of zij niet in geinteresseerd is. Ik waag het te betwijfelen en dat geldt denk ik voor de meeste sporten. In NL zijn de meeste voetballiefhebbers uitsluitend geinteresseerd in de verrichtingen van hun eigen club en nemen ze een FOX abonnement om hun eigen club aan het werk te kunnen zien. Er kunnen er immers maar max 50.000 in het stadion. Veel abonnees van KPN klagen steen en been omdat ze een verplicht FOX abonnement door de strot geduwd krijgen, terwijl daar nauwelijks wedstrijden van hun favoriete club op te zien zijn. Ziggo abonnees die wel in voetbal geinteresseerd zijn in voetbal en veelal fan van Ajax zijn, zien de bui al hangen: Fox die hen dwingt om een abonnement af te sluiten voor een zender waarop hun favoriete club slechts bij hoge uitzondering te zien is. Dat zullen ze waarschijnlijk niet snel laten gebeuren.

11 februari 2020 om 08:51

Zaken als F1 is niet zo makkelijk. In de F1 wordt heel veel sponser geld betaald. Als de F1 achter de betaalmuur verdwijnt, verliezen ze vele kijkers en daarmee veel waarde van de sponsoren.

11 februari 2020 om 08:57

Speedy/ de F1 zit wereldwijd al achter de betaalmuur?? Ik snap ff niet wat je bedoelt

11 februari 2020 om 09:09

Op de Duitser kun je F1 zonder betalen bekijken Insidermadrid en de aarde is rond.

11 februari 2020 om 10:23

Insidermadrid Nee hoor, F1 zit gewoon in mijn basispakket. Is in heel veel andere landen ook zo.

11 februari 2020 om 13:30

Eredivisie wedstrijden kunnen ze ook op de Ziggo Sport kanalen uitzenden. Aangezien er een nieuwe overeenkomst moet komen, zou dit zomaar eens kunnen gebeuren. Geen overeenkomst zou wel eens de doodsteek kunnen zijn voor Fox Sports.

11 februari 2020 om 09:33

@scepticus "in NL is dit soort projecten al zo vaak opgezet en even zo vaak mislukt" Dat komt omdat de tijd er nog niet rijp voor was. We zitten nu veel meer in Netflix-tijdvak. Die doen het super goed en is helemaal ingeburgerd. We hebben uitdrukkingen zoals Netflix&chill etc. Disney doet het in de paar landen waar het uitgerold is erg goed. Dus geen gekke gedachte dat ook voetbal nu (weer) die stap kan zetten. Als je 4 miljoen abbonees alleen al in NL kan hebben die 10 euro betalen heb je op jaarbasis 480 miljoen te verdelen. Stukken meer dan wat ze nu krijgen. Om zo een streaming succesvol te krijgen, zullen de clubs meer moeten leveren. Alle clubtv's op de app. Achter de schermen. Voor belangrijke wedstrijden week meelopen in voorbereidingen. Hoe trainen ze, wat eten ze, hoe bereiden ze voor, zoals ze doen bij Ufc.

Wat maakt t uit 3 miljard of 12 miljard. De supporter moet nog meer gaan betalen om naar voetballers te kijken die nog meer gaan verdienen en met nog hogere transfersommen zijn aangekocht.kan ook zijn dat mensen het voetbal de rug toe gaan keren dan want ook CL zal tegen die tijd dezelfde kant uit gaan om nog meer geld binnen te harken.

11 februari 2020 om 08:58

Verschil van 400% en dat maakt volgens jou geen verschil?

11 februari 2020 om 10:00

400% maakt geen verschil want dat geld verdwijnt weer middels inflatie. Meer inkomsten zijn hogere transfersommen. Per saldo schiet je niets op.

11 februari 2020 om 09:34

@kohaku "de supporter moet nog meer gaan betalen om naar voetballers te kijken " Volgens het artikel dus niet. In Uk betalen ze nu tussen de 70 en 90 euro en kan via streaming 10 euro worden.

11 februari 2020 om 10:01

Nu heb ik 5 competities bij Ziggo voor een bedrag met daarbij ook autosport, tennis en golf. Gaat straks niet meer lukken voor dat bedrag

11 februari 2020 om 10:24

Jawel hoor, er is geen competitie in Nederland om de Engelse rechten. Fox liet de rechten lopen, Ziggo pikte ze op. Was weinig andere belangstelling voor deze rechten. De serie A zat zelfs jaren bij Eurosport, niemand wilde ze hebben in Nederland.

11 februari 2020 om 15:08

"de serie A zat zelfs jaren bij Eurosport, niemand wilde ze hebben in Nederland. " Kwam ook omdat er niemand naar de Serie A keek op Eurosport. Zodoende hebben hun het af moeten stoten, Ziggo trekt veel meer kijkers. Nadeel is wel dat Ziggo maar 1 wedstrijd tegelijk mag uitzenden. Dat geldt overigens ook voor de andere competities.

11 februari 2020 om 10:28

Hoezo moet de supporter nog meer gaan betalen? Dat is iets dat ik hier niet uithaal. Er staat hier juist dat het goedkoper wordt voor de tv diensten. Of een speler voor 1 euro of 1 miljard gekocht is, of dat hij 1 euro of 1 miljard verdient, daar zie ik op het veld niks van.

Wat de gek ervoor geeft. De clubs willen steeds meer geld. Dan wel via sponsering dan wel via media inkomsten. Daar zit een maximum aan. Prijselasticiteit: teveel vragen en de abonnementen gaan teruglopen. Zeker in Engeland. Wat gaat de economie doen m.b.t. de Brexit. Ik vraag me af wat een paar sport schoenen zouden kosten als de sportmerken de helft minder zouden sponsoren.

11 februari 2020 om 08:56

Volgens mij staat er in de tekst juist dat de Britten (kijkers) minder gaan betalen?

Ben wel een voorstander van betalen wat je wilt zien . Dat je niet meer hoeft te betalen voor ned1 2 3 , RTL. 4 5 9 enz. Dat je zelf je zenderpakket kunt samenstellen. Maar streams zou wel een mooie oplossing zijn mits niet alles belachelijk duur word . En het mooie zou zijn net als met Netflix samen zo'n account kunnen delen .

11 februari 2020 om 08:38

Laat dat nou net een doorn in het oog zijn van Netflix, dat die accounts gedeeld worden. Benieuwd wat ze daarop gaan verzinnen, lijkt me erg lastig met mobiel etc.

11 februari 2020 om 08:54

Netflix geeft per abo aan op hoeveel schermen tegelijkertijd gekeken mag worden.

11 februari 2020 om 09:00

Samcro/ met UFC Fight Pass abo kan je slechts op 1 scherm tegelijk kijken (alleen persoonlijk gebruik dus). Zodra je inlogt op nog een scherm en begint te kijken dan wordt je er binnen 5 seconden afgekickt. Dit is verre van lastig om op te zetten

11 februari 2020 om 09:05

Insider, maar Netflix heeft zoals Speedy al aangaf abo's met meerdere schermen. Als ze dat aanpassen naar 1 scherm is het zo afgelopen met accounts delen idd. Ik doelde ook meer op IP-tracking, dat gaat lastig met mobiel.

11 februari 2020 om 09:06

Speedy, ja maar Netflix loopt hierdoor echt ontzettend veel inkomsten mis. Ze hebben geloof ik 160 miljoen betalende klanten, maar wie weet hoeveel dat er eigenlijk zouden moeten zijn. Niet dat ik medelijden met ze heb oid.

11 februari 2020 om 10:30

Ik bedoel, de schermlimiet telt altijd. Dus je kan je abo alleen maar delen als je meer betaald voor 2 of voor 4 schermen. Met zijn vijven tergelijkertijd klijken gaat dan niet, al heb je het duurste abonnement. En die abo gelden zijn onlangs verhoogd. Dus ja wellicht lopen ze iets mis maar ze pakken nog altijd een beetje erop. Zo heb ik Spotify voor 4,99 per maand. Was een abonnnement dat ze vroeger verkochten maar inmiddels niet meer. Toch zeggen ze het niet op, inkomsten zijn inkomsten.

Meneer Manders die begint over dat iets geen hogere Wiskunde is. Dat Graydon-mannetje heeft nog nooit iets aan het voetbal toegevoegd. Vroeger bij Vi vooral bezig om alle open deuren die er waren in te trappen. Daarna wilde hij niks meer met de voetballerij te maken hebben om vervolgens op een zinkend schip in Den Haag te stappen waar hij niks gebracht heeft. Niet probeert ie ons een streamingsdienst in te praten. Net zoals hij ons voorrekende dat Foxsport een goede deal was. Dat blijkt toch allemaal wat genuanceerder te liggen. Iedereen heeft straks een streamingsdienst en dan komt de Eredivisie van meneer Manders als laatste in 2025 aanzetten als het miljoenenschip al lang vertrokken is. Wat een visionair is het toch.

Zullen ze ook wel snappen dat het voetbal voor het publiek is en niet alleen maar om meer en meer te vragen of te verdienen per wedstrijd? Je maakt het natuurlijk steeds duurder en moeilijk toegankelijker voor een bepaalde markt straks. Als dat dan zou betekenen dat je minder mensen uit je eigen land de wedstrijden kunnen volgen maar wel de Aziatische wereld dan zal het misschien wel wat meer geld opleveren maar wil je dat als club? Ben heel benieuwd laat ze dan maar gewoon met een Netflix in zee gaan zodat je straks niet al tig streaming diensten vast zit.

Ik zeg Disney kom der maar in. De streamingdienst is (nog) niet zo heel populair maar wanneer ze bijvoorbeeld de rechten van de eredivisie kopen komen er opeens heel veel abonnees bij. Het is dus niet alleen interessant om als eredivisie een eigen streamingsdienst te beginnen, maar ook bestaande streamingdiensten kunnen mee bieden waar we voorheen alleen een paar tv-zenders hadden. je kunt als streamingdienst ineens een flinke klapper maken en er zijn erbij die genoeg geld hebben. Disney, Netflix en Amazone hebben zo veel geld die kunnen iedereen overbieden als ze de eredivisie echt willen om hun marktaandeel in Nederland flink op te krikken. Ik zou bijvoorbeeld direct overstappen van streamingdienst als daar de eredivisie live op komt.

11 februari 2020 om 09:00

Dat is niet te betalen voor Disney, het contract is nu 80 mio per jaar. Als Disney haar abo geld met 10 euro verhoogt, hebben ze 800.000 abonees nodig alleen al voor de eredivisie TV rechten. De kosten voor opnames en presentatoren en andere programma's komen daar nog bij. Foxsport heeft het momenteel niet voor niets erg zwaar.

11 februari 2020 om 17:05

Espn heeft de rechten voor het uitzenden van eredeivisie via Espn+, ik denk dat dit alleen voor de amerikaanse markt is, maar ik kijk dus al eredivisie via een Disney kanaal

11 februari 2020 om 18:13

Ja maar niet in Nederland. Hier moet het geld verdiend worden door Foxsport, hier moeten ze hun jaarlijkse kosten en die 80 miljoen euro per jaar goedmaken.

11 februari 2020 om 09:58

Maar dat is dus niet hoe het werkt. Met Over The Top wordt bedoeld dat je als bedrijf je eigen streamingkanaal start. Dus niet met Disney, of Amazon, of Netflix, maar gewoon helemaal in eigen beheer zoals je dat in Amerika ziet met bijvoorbeeld de NBA Gamepass en tegenwoordig ook hier in Nederland met de Formule 1 dat via F1 TV zonder tussenkomst van een kabelaar te bekijken is.

11 februari 2020 om 16:55

Disney is eigenaar van Espn, ik kijk hier in Amerika, via Espn+ naar de eredivisie en andere competities zoals Seriea allemaal live. Daarnaast ook F1. En dat voor 11,99 dollar per maand. Espn+, Disney+ en Hulu

Dat dit er nog niet is zegt al genoeg. LaLiga speelt al een paar jaar met deze gedachte. De ED kan zich nu wel rijk rekenen maar het vergt wel een investering om het op gang te krijgen en vervolgens door te ontwikkelen. De grote 5 competities zouden dit wel kunnen dragen en winstgevend maken, de kleinere competities zoals Nederland weet ik niet of de kosten er wel uitgetrokken kunnen worden. Hoeveel mensen in het buitenland kijken en volgen de eredivisie? Ajax misschien! Beetje Feyenoord en PSV maar dan houdt het op

Ik vind dit een prima idee, kan ik mijn dure tv abonnement waar ik zelden gebruik van maak meteen opzeggen en alleen gebruik maken van deze streamingservice.

Wordt inmiddels een beetje abonnementsmoe... Overal een dienst die je moet afnemen. Denk dat dit toch op een gegeven moment niet werkt. Teveel abonnementen en diensten.

Dit is een beetje de omgekeerde wereld. De voetbalwereld kijkt met Eurotekens in de ogen en ziet zichzelf al slapend rijker worden. Maar we gaan voorbij aan het feit dat streamingdiensten als Netflix en Spotify ontstaan zijn uit de behoefte van de consument. Eenzelfde behoefte voor sport is er niet.ook omdat sportwedstrijden een beperkte houdbaarheid hebben. Het zou heus wel makkelijk zijn om een wedstrijdje een half uur later te beginnen wanneer je net te laat thuis bent, maar een paar dagen later 90 minuten van Heracles - VVV terugkijken is maar voor weinigen een must, hoop ik.

In abonnement vorm heeft het ook niet de toekomst. Een los kanaal als Disney gaat het niet maken. Er moet uiteindelijk één kanaal komen (of enkelen) waar je betaalt per bekeken item.

11 februari 2020 om 10:07

Ik denk dat je onderschat hoeveel content op dit moment van Disney is. Qua films in de bioscoop hebben we het dan over ruim de helft! Bedenk even dat die op den duur echt niet meer naar Netflix gaan maar allemaal naar Disney+ komen. Nu is het alleen nog maar Marvel, Star Wars en National Geographic maar binnenkort ga je zien dat het aanbod veel groter zal worden dan op een Netflix of Videoland.

11 februari 2020 om 10:48

@YouriCFC— Dat is helemaal niet waar, vraag me af of je dit zomaar roept uit een onderbuik gevoel of wat? Disney heeft zelf al aangegeven dat het niet eens de ambitie heeft om groter te worden dan Netflix. Ze mogen dan unieke content aan bieden, Netflix loopt wat betrefd content mijlenver voor. Weliswaar zit daar een hoop troep tussen, maar je gaat ook geen Disney account aanschaffen om Micky Mouse uit 1929 te kijken, wat Disney wel aanbied. Maar goed Disney heeft aangegeven kwaliteit boven kwantiteit te kiezen. Ook zal rond 2025 een aantal Disney films of series tijdelijk te zien zijn bij Netflix en niet bij Disney zelf middels een al gemaakte afspraak tussen beide. Daar komt bij dat Netflix nu al een aantal top films en series heeft geproduceerd, en ze daar echt niet mee zullen stoppen. De films die Disney aanbied zullen ook in de Bios verschijnen, dus ze concurreren ook nog eens direct met zichzelf, want de films die ze maken zie ik persoonlijk liever in de bioscoop. Volgens mij onderschatten mensen nogal hoe groot Netflix op dit moment is. Het is niet voor niets dat links en rechts mensen met hun eigen streamingdienst aan komen zetten.

11 februari 2020 om 16:46

Los van Disney, mijn punt is dat de consument niet een oneindige hoeveelheid abonnementen gaat afnemen. Niet gebruiksvriendelijk. Als ik straks voor de PL, Eredivisie en de CL losse abonnementen moet gaan betalen, ga ik voor twee van de drie een andere oplossing zoeken hoe ik ze kan streamen.

11 februari 2020 om 17:11

Disney is eigenaar van Espn, ABC en nog wat andere zenders. Ik kijk via Espn+ naar de eredivisie en nog wat andee competities, en daarnaast NBA wedstrijden en andere sporten. Nederland is een "klein land" qua kijkers, dus de kijker zal straks weining invloed hebben, op wat ze te zien krijgen.

Ik ben wel voor deze ontwikkeling. Helemaal als dat betekent dat je gewoon zelf kunt bepalen welke pot je gaat zitten kijken. Nu zit ik nog net te vaak naar een zaadpot te kijken omdat ze bij Ziggo vaak de toiletjuffrouw de wedstrijd die ze gaan uitzenden uit laten kiezen. Als ik hierdoor elke week gegarandeerd naar Chelsea kan kijken zeg ik doen!

Vraag me af hoe ze aan die 70 tot 90 euro per maand voor Engelse tv-kijkers komen. Ik woon in Engeland, heb zo’n abonnement en betaal dat bij lange na niet voor alleen het voetbal. Enige aparte hier is dat ze de zaterdagmiddag wedstrijden om 15:00 lokale tijd wettelijk niet mogen uitzenden. Waren bang dat door live uitzendingen niemand meer naar het stadion zou gaan.

11 februari 2020 om 09:59

Via welke kanalen kijk je, als ik vragen mag? Ik heb van Engelse vrienden begrepen dat de Premier League bij Sky zit, en dat je daar toch een redelijk prijzig abonnement voor nodig hebt.

11 februari 2020 om 10:26

Sky inderdaad. Het is niet heel goedkoop, maar bij dat bedrag zit ook je ‘gewone’ tv, internet en alle andere Sky Sports zendes bij in. Het is al met al wat duurder dan in Nederland, maar niet zo extreem als hier geschetst wordt.

Eigenlijk raar, je betaald extra voor een Fox eredivisie pakket en dan moet je ook nog een hoop reclame kijken op dat kanaal

Wel logisch dat ze steeds duurdere constructies bedenken. De astronomische salarissen van die snotneuzen betalen immers zichzelf niet.

Ik zou het fijn vinden als dit er door komt. Opzouten met die vaste abonnementen en tv zenders waar je niets aan hebt. Alleen een internetabonnement afsluiten en de rest lekker on demand. Series kijken via Netflix of een andere service, sport kijken via Premflix of Sportflix..

En weet je wat nu het rare is? Hier gaat helemaal niemand iets mee opschieten, behalve de voetballers (en hun makelaars). De spelers worden echt niet beter als ze plotseling 2 x zoveel betaald worden. Het enige wat zal gebeuren is dat transfersommen en salarissen fors zullen stijgen. De ene competitie gaat concurreren met de andere. En iedereen gaat mee in deze race. Engeland betaald absurde bedragen voor onze spelers? Prima, gaan wij spelers uit Denemarken kopen voor te veel geld. Da's mooi denken de Denen, gaan wij voor heel veel geld in Albanie shoppen. Etc etc. Per saldo wordt het voetbal er niet beter op. Sterker nog, zou zo maar kunnen dat een engelse club denkt; weet je wat, ipv 1 dure speler, koop ik (via een stroman) een complete club in Nederland/belgie/willekeurig land. Puur en alleen zodat mijn duur aangekochte talenten minuten kunnen maken. De historie/traditie/fans van die club boeien me niet. Ik heb betaald, dus ik bepaal. Het geld gaat alles kapot maken!

Beter, zijn we eindelijk van de koppelverkoop af. Vroeger had je fox sports go, die kon je zonder tv abbo gewoon afnemen en overal kijken.toen kwam Fox op het grandioze idee dat je alleen Fox Sports eredivisie kunt kijken als je al een tv-provider hebt.met het buitenspel zetten van de tv providers kan ik eindelijk mijn tv opzeggen en toch eredivisie live kijken.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

In de wandelgangen

Zondag 23 februari
Barcelona maakt werk van de zomerse komst van Lautaro Martinez. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren