FC Den Bosch krijgt volle laag tijdens tuchtzaak in Zeist

Donderdag, 30 januari 2020 om

De aanklager betaald voetbal heeft donderdagavond een strafeis gedaan tijdens de tuchtzaak tegen FC Den Bosch in Zeist. Als gevolg van de gebeurtenissen tijdens de wedstrijd tussen Den Bosch en Excelsior van 17 november moet de Noord-Brabantse club de twee eerstvolgende thuiswedstrijden spelen met een lege M-Side, als het aan de aanklager ligt. Uit dat vak kwamen racistische leuzen richting Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira vandaan. De tuchtcommissie doet over twee weken uitspraak.

De M-Side betreft de vakken M5, M6 en M7. Supporters met een seizoenkaart voor een plek in een van die vakken mogen het stadion volgens de eis twee wedstrijden niet in. Daar komt nog een extra wedstrijd bovenop op voorwaardelijke basis. "De pijn moet gevoeld worden waar die veroorzaakt is", betoogde de aanklager in Zeist. De rechtszaak betrof de vraag of FC Den Bosch iets te verwijten valt omtrent de gebeurtenissen op 17 november. De club kondigde bij monde van voorzitter Jan-Hein Schouten voor de rechtszaak al aan niet in beroep te zullen gaan tegen een uitspraak van de tuchtcommissie.

Maandag bracht Den Bosch naar buiten dat het enkele supporters stadionverboden had uitgedeeld na het bestuderen van beeld- en geluidsopnames, waar de betreffende fans op waren herkend. Volgens de voorzitter van de tuchtcommissie gaat het om twaalf voorlopige stadionverboden, waarvan een voor racisme, drie voor vuurwerk en acht voor het gooien met bekers en andere voorwerpen. De aanklager stelde dat Den Bosch nauwelijks lijkt te beseffen dat er een grens is overschreden. Eén stadionverbod voor racistische uitingen is veel te weinig, aldus de aanklager. Den Bosch had in de ogen van de aanklager meer moeten doen om het incident te voorkomen. In plaats daarvan werd de ernst aanvankelijk juist gebagatelliseerd door de club, vond de aanklager. "In plaats van olie op de golven, werd er juist olie op het vuur gegooid."

De club mocht zich verweren tegen de verwijten, maar wilde dat niet doen op juridische gronden. Directeur Theo Teelen van Den Bosch gaf evenwel aan dat Den Bosch voor de wedstrijd de toegang ontzegde aan supporters die verkleed waren als Zwarte Piet. Alleen 'vijf traditionele Zwarte Pieten, om pepernoten uit te delen, van wie wij wist wie het waren' mochten binnenkomen. De aanklager had eerder in de tuchtzaak aanstoot genomen aan het feit dat vijf Zwarte Pieten mochten plaatsnemen op de tribune: Den Bosch zou zich bewust zijn geweest van de gevoeligheid daarvan in het weekend waarin Sinterklaas aankwam in Nederland.

Teelen beaamde dat slechts één supporter een stadionverbod opgelegd heeft gekregen voor racistische uitingen, maar naar vijf andere fans wordt nog aanvullend onderzoek gedaan. Daarbij wil Den Bosch een liplezer in de arm nemen. Aanvankelijk was er 'geen expert te vinden die er zijn vingers aan wilde branden', aldus Teelen, maar het Openbaar Ministerie heeft inmiddels een liplezer/doventolk gevonden die de vijf verdachte personen wil beoordelen. Dat zou op korte termijn moeten gebeuren. Teelen vroeg in zijn betoog om steun van de buitenwacht, daar Den Bosch het racismeprobleem niet alleen kan oplossen.


Poll

De eis van de aanklager betaald voetbal is...


Gerelateerd

Meer sportnieuws

5 reacties (laatste reactie door constant kante)

Waarom wordt dit nu pas gedaan? Ik dacht eerst dat ik een oud artikel aan het lezen was...

Als je t echt uit wil bannen, dan is dit natuurlijk veel te weinig. Rest van t seizoen afmaken zonder die gasten. Dan gaan andere mensen van dat vak zich er wel mee bemoeien wanneer ze t weer doen. ik vind dit veel te makkelijke straf

Maar ze doen niets aan spreekkoren wat gaat om een overleden dierbare van een speler of spreekkoren met ziektes erin. Ik vind het erg goed dat ze hier voor optreden, maar het wordt overdreven gezien ze niets doen tegen ander tokkie gedrag.

Vooral door de eerste reacties van de bosch naar de wedstrijd vind ik 2 wedstrijden een kleine groep supporters weren wel een erg lichte straf. Helemaal als er dan nog maar 1 supporter een straf voor racisme heeft gekregen en er nog maar bij 5 een onderzoek wordt gedaan. Had het idee dat er toch wel meer dan 6 supporters bij betrokken waren.

Het is natuurlijk goed dat er nu eindelijk eens een club verantwoordelijk wordt gehouden voor waar ze als organiserende club verantwoordelijk voor zijn: het gedrag van de fans. En gezien ook de laffe en lakse houding van de clubleiding, die niet, halfbakken of met slappe knietjes optreedt tot nu toe, vind ik hier dat een fikse straf op zijn plaats is. Maar, het stuit mij wel een beetje tegen de borst dat het nu Den Bosch is dat aangepakt wordt. Bij grotere clubs durft de Knvb, kennelijk, niet in te grijpen en niet haar verantwoordelijkheid te nemen, zoals ze nu wel doen. Dus ook de bond kan je hierin de nodige verwijten maken.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

FC Den Bosch

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
17.TOP Oss9-12
19.Jong AZ8-21
Voor de complete stand: Keuken Kampioen Divisie
SpelersPositieW
P. van MoorselMiddenvelder111
D. BolsiusAanvaller110
J. HornkampAanvaller114
R. TrotmanAanvaller103
M. DeijlVerdediger100
R. PostemaAanvaller71
Voor de complete selectie: Clubpagina FC Den Bosch.

0 fans
Aanvaller, 25 jaar

In de wandelgangen

Donderdag 26 november
Manchester United kijkt naar alternatieven voor Jadon Sancho. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren