Ajax jaagt op ‘magische speler’: ‘Hij heeft alles om de wereldtop te halen’

Donderdag, 30 januari 2020 om 10:53Tim Siekman • Laatste update: 11:00

Marc Overmars heeft zijn zinnen gezet op Antony. De directeur voetbalzaken van Ajax heeft de negentienjarige buitenspeler al geruime tijd op de radar staan en zou volgens Globo Esporte inmiddels een bod hebben neergelegd bij São Paulo. Wie is Antony, de vleugelflitser die bij veel clubs op het lijstje staat? Oud-doelman Rogerio Céni wist het vorig jaar zeker. "Antony is een groot talent. De allerbeste nieuwkomer in de Braziliaanse competitie dit seizoen", aldus de legende van São Paulo over Antony, die reeds een e-book over zijn prille carrière op de markt heeft gebracht.

Door Tim Siekman

Antony wordt al sinds de zomer van 2018 gelinkt aan Ajax. De Amsterdammers volgen het talent intensief, maar een overstap is vooralsnog niet aan de orde. Overmars heeft te maken met flinke concurrentie. Onder meer Arsenal, Borussia Dortmund, RB Leipzig, Olympique Lyon, OGC Nice, AC Milan, Internazionale en AS Roma werden reeds in verband gebracht met de groeibriljant. Naar verluidt zou Ajax nu echter snel willen toeslaan en Antony naar de Eredivisie willen halen. Mogelijk biedt de eerdere transfer van David Neres naar de Johan Cruijff ArenA een voordeel.

In januari 2017 verliet Neres de huidige werkgever van Antony voor een avontuur in Amsterdam. Na een enigszins moeizame onderhandelingsproces wist Ajax een akkoord te bereiken met São Paulo, dat maximaal vijftien miljoen euro toucheerde met de transfer. Neres zette grote stappen bij Ajax door onder meer te acteren in de Champions League en zich te melden bij het nationale elftal. Nu aast Ajax wederom op een speler van de nummer zes van Brazilië, een talent die vaak wordt vergeleken met Neres. Ajax zal voor het toptalent echter flink meer moeten betalen dan Neres, zo is de verwachting.

Antony na zijn goal in de met 3-1 gewonnen wedstrijd tegen Chili Onder-23 in september 2019.

Volgens zowel Voetbal International als het Algemeen Dagblad vraagt de Braziliaanse club twintig miljoen, terwijl De Telegraaf schrijft dat de vraagprijs van dertig miljoen voor 'niet eens alle rechten' te gortig is voor de Amsterdammers. Globo Esporte schrijft eveneens over een bedrag van dertig miljoen euro, terwijl de officiële ontsnappingsclausule op vijftig miljoen zou staan. De Braziliaanse club wil in ieder geval nog even genieten van de kwaliteiten van Antony. Men wil pas komende zomer afscheid nemen van de aanvaller, die nog tot medio 2024 vastligt.

'Dit is een droom die uitkomt'
Antony, sinds 2010 verbonden aan São Paulo, liet zich in de jeugd al gelden. Met de Onder-20 blonk hij uit bij diverse jeugdtoernooien, waardoor hij op de radar van Europese clubs is verschenen. In november 2018 kwam zijn grote droom uit: debuteren voor de hoofdmacht van O Clube da Fé. "Het is een dag die me de rest van mijn leven bijblijft", zei Antony na afloop van de 1-1 remise tegen Grêmio. "Van jongs af aan ga ik naar het stadion, ik ben altijd een São Paulino geweest. Mijn tante nam me altijd mee naar de wedstrijd. Dat ik nu mijn debuut heb gemaakt, is een droom die uitkomt. Dit is het mooiste moment uit mijn leven."

Na zijn debuut ontving de linkspoot veel felicitaties, ook van zijn grote voorbeeld Lucas Moura. De 27-jarige aanvaller van Tottenham Hotspur, eveneens jeugdproduct van São Paulo, onderhoudt een warme band met de jonge buitenspeler. Moura schreef zelfs het voorwoord van het e-book van Antony, dat laatstgenoemde aanvaller vorig jaar lanceerde. In het virtuele dagboek vertelt Antony wat hij, net als Moura, allemaal heeft moeten laten én heeft moeten doen om zijn droom om te acteren voor de hoofdmacht van São Paulo waar te maken.

Dat Moura en Antony hetzelfde management hebben, zorgt voor een nog intensievere verstandhouding tussen de twee aanvallers, aldus de jongeling. "Ik ontving na mijn debuut veel berichten. Maar één bericht was voor mij heel speciaal: die van Lucas Moura, een idool in São Paulo", stelde Antony over Moura, die net als Neres wordt vergeleken met de jonge rechtsbuiten. Allen beschikken over veel snelheid, een dribbel en een goede techniek. "Zijn bericht gaf me kracht en rust. Het is altijd goed om van een ervaren man te horen hoe je wedstrijden moet benaderen. Hij is iemand die me enorm inspireert, door zijn nederigheid en zijn arbeidsethos. Ik bedank hem voor zijn mooie woorden."

'Het is een genot om Antony aan het werk te zien'
Antony speelde tot dusver 33 wedstrijden voor de hoofdmacht van São Paulo, waarin hij goed was voor 4 goals en 6 assists. Naast zijn prestaties op clubniveau laat de aanvaller zich ook zien bij jeugdinterlands. Afgelopen zomer acteerde Antony nog met de nationale ploeg die het prestigieuze jeugdtoernooi Toulon Toernooi in Frankrijk op zijn naam schreef. São Paulo kreeg kritiek van de fans dat de club Antony naar het toernooi liet gaan terwijl de Braziliaanse competitie nog in volle gang was, maar de leiding zal ongetwijfeld in gedachten hebben gehad dat de aanwezigheid van de jongeling in Frankrijk voor een grote financiële klapper in de toekomst kon leiden.

Ajax, de jeugd heeft de Toekomst

Antony wordt door menigeen een nog grotere toekomst voorspeld dan Moura en Neres en volgens Marcelo Texeira is dit volledig terecht. De voormalig scout van Manchester United voor Zuid-Amerika is tegenover Bleacher Report lyrisch over het toptalent. "Antony is een magische speler. Hij is een speler van wie je verwacht dat hij iets anders doet. Hij is erg technisch en kan geweldig dribbelen. Het is een genot om hem aan het werk te zien", aldus Texeira, die ook jarenlang de baas was van de jeugdopleiding van Fluminense. "Ik denk dat hij een van de grootste beloften van Brazilië is. Hij heeft alles om de wereldtop te halen."

De aanvaller is blij met alle complimenten, maar beseft dat hij nog een lange weg te gaan heeft. Met name in Europa zal hij beter voor de dag moeten komen, zo luidt zijn conclusie. "Ik ben bijna gereed om mijn stempel te drukken. Bij elke training, in elke wedstrijd, zet ik me altijd honderd procent in. Ik geef mijn leven voor mijn team", aldus Antony, die enkele verbeterpunten benoemt. "Ik moet mijn rechterbeen verbeteren. Ik denk gewoon dat die nog niet goed genoeg is. Ook moet ik werken aan mijn afwerken. Dat zijn fundamentele dingen waar ik aan moet werken."


Poll

Verwacht jij dat Ajax erin slaagt om Antony te strikken?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

27 reacties (laatste reactie door arie werner)

Hopelijk weet Overmars deze speler te strikken. Dat truckje is leuk van hem, maar ik zie liever een serie goede assist en doelpuntjes

29 januari 2020 om 15:14

@ultimatefreak ik blifj wel voorzichtig. Al paar keer om paar transfers uit de media enthousiast over geworden maar bleken niet waar te zijn (zoals met die Reinier laatst). Dus ik wacht wel af. Als echt concreet is en Overmars aangeeft er op geboden te hebben ga ik hopen

29 januari 2020 om 16:06

Ja precies met die Reinier en Palacios werden we ook blij gemaakt met een dooie mus. Maar deze speler mag wel komen, ziet er heel goed uit. En ik hoop dat Marc nu wel vol gas geeft want volgens mij viste Ajax steeds achter het net bij Richarlison, Palacios en Reinier door getreuzel.

30 januari 2020 om 05:39

Ik zou er niet teveel op hopen. Ik zie Marc geen 30+ miljoen betalen voor een 17-jarige Braziliaan.

supertalent 349 uit brazilië..... ben benieuwd, maar vooralsnog blijf ik wel wat skeptisch.

Ik kan al die Braziliaanse buitenspelers die op 17 jarige leeftijd al wereldklasse zijn niet meer bijhouden. Dat ze alleen een voornaam hanteren maakt het er ook niet makkelijker op. Vooralsnog heb ik er, na Neymar, ook nog geen zien doorbreken bij een topclub.

29 januari 2020 om 15:32

Gabriel Jesus mag er wel bij dacht ik.

29 januari 2020 om 15:37

Ik vind dat Richarlison ook aardig op weg is

29 januari 2020 om 16:59

Niveautje Richarlison en Neres is prima voor Ajax.

29 januari 2020 om 15:38

Gabriel Jesus (een van de talenten na Neymar) is toch wel een speler die destijds in Braziliã« ook al als een absolute toptalent werd gezien en het nu toch gewoon goed doet bij Manchester City en hij heeft nog heel veel rek en potentie in zich. Arthur werd ook als een best wel groot talent gezien in Braziliã« en doet het over het algemeen ook gewoon goed bij FC Barcelona. Dan heb je eigenlijk ook nog Richarlison, maar die speelt niet bij een Europese topclub. Ook hij werd als een groot talent gezien in Braziliã« en heeft het goed gedaan bij Watford en doet het al vrije lange periode goed bij Everton en dan heb je ook nog bijvoorbeeld Neres bij Ajax. Rodrygo is tot nu toe wel prima bezig bij Real Madrid, maar nog te vroeg om te beoordelen en Vinicius heeft ook veel potentie maar weinig rendement tot dusver. Dan heb je eigenlijk nog die Lucas Paqueta van AC Milan die in Braziliã« als een groot talent werd gezien, maar het lastig heeft bij Milan. Eigenlijk zijn het momenteel dus eigenlijk alleen Paqueta en in mindere mate Vinicius die nog jong zijn en in Braziliã« als grote talenten werden/worden gezien, maar hun potentie er (nog) niet uitkomt, terwijl Rodrygo (net als Vinicius eigenlijk) nog wel de tijd moet krijgen. Reinier heb ik bewust niet meegerekend want die heeft pas 1 of 2 weken geleden de overstap naar Europa gemaakt en reken ik daarom dus niet mee.

29 januari 2020 om 17:00

@rochester Je noemt een heleboel spelers op andere posities. Als je naar de buitenspelers kijkt, waar met superlatieven over gesproken wordt door de media, dan ben ik het met Mcmulenga eens: Er breken er maar bar weinig door. Bij elk supertalent waarover gesproken wordt krijg je het gevoel dat ze de jaren die volgen het topvoetbal gaan domineren. Maar waar zijn die grote heren nu? Het Robinho-effect ligt op de loer. Ik denk dat deze 17/18-jarigen misschien ietsjes rustiger moeten worden gebracht. I.p.v. na 20 wedstrijdjes in de benen voor €50 miljoen de oceaan over laten komen.

29 januari 2020 om 18:05

@gunnero, die enige die meer dan 50 miljoen kostte was Neymar en die heeft meer dan waargemaakt. Grappige is dat Robinho juist veel wedstrijden had gespeeld in vergelijking met jongens als Neres/Jesus. Robinho had er meer dan 100 games in brazilie gespeeld

29 januari 2020 om 19:33

Bernard, Richarlison, Neres, Rodrygo (mag steeds vaker meedoen), Willian..

30 januari 2020 om 02:20

Jesus, Richarlison, Oscar, Willian, Vinicius, Rodrygo, Martinelli, Lucas Moura, Bernard, Felipe Anderson, Douglas Costa, Hulk (!)

30 januari 2020 om 09:06

Felipe Anderson, Martinelli? Dan hoort Neres zeker ook in dat rijtje.

Als hij zo goed is sla dan eens spijkers met koppen maar blijf niet een afwachtende houding aannemen Ajax is al langer bezig met deze speler. Of blijft men weer wachten tot er een andere club mee van doorgaat.

Als het écht zo'n groot talent is, doen. Dan direct over schakelen naar een centrale verdediger, daar lijkt de urgentie momenteel hoger...

29 januari 2020 om 16:09

@bizarry Nou laten we vooral eerst ons middenveld gaan versterken. Dat is echt de slechtste linie van Ajax. Wie gaan onze aanvallers voeden als Ziyech niet meedoet? ik weet dat echt niet.

29 januari 2020 om 16:30

Dat klopt, maar als er een verdediger bij komt kan Martinez doorschuiven naar het middenveld. En dan is het niet zo dat hij een type Ziyech is maar dan komt er wel weer gif op het middenveld. Dat had het middenveld afgelopen zondag heel hard nodig. En dan zou het inderdaad mooi zijn als er een creatieve middenvelder bij komt die Ziyech wel (enigszins) zou kunnen vervangen.

Magische speler... Heb net filmpjes van zijn beste momenten gekeken en zelfs dat was niet overtuigend. Hij is snel, maar ook zeker niet bijzonder snel. Technisch vind ik hem niet erg verfijnd, geen bijzonder schot... Hij heeft wel wat acties in huis en lijkt een goede timing te hebben bij het uitvoeren hiervan. Ook valt me op dat hij heel erg vaak gaat liggen/wordt neergehaald. Hij is niet vinnig genoeg om makkelijk voorbij zijn tegenstander te glippen zonder uit balans te raken of laat zijn tegenstander weer aansluiten nadat hij hem heeft gepasseerd. Neres en Richarlison waren (veel) overtuigender in de beelden en wedstrijden die ik van ze gezien heb voor hun komst naar Europa. Neres was duidelijk verfijnder, had meer overzicht en meer rendement. Richarlison was gewoon heel erg doelgericht en scherp voor de goal. Dit is qua uiterlijk en spel/kwaliteiten een beetje de mindere tussenversie. Ik zou het niet aandurven om 20 miljoen of meer in Anthony te investeren, maar misschien denkt onze Brazilië kenner Rugu daar anders over en dan zou ik blind op hem afgaan.

29 januari 2020 om 16:13

@De Toekomst Dat ben ik wel met je eens. Richarlison en ook Neres hadden meer power in hun acties en hoefden dan niet te gaan liggen als ze werden aangetikt. Anthony gaat wel vaak liggen. Snelheid ziet er redelijk uit maar als hij langer moet doorlopen lijkt het mee te vallen. Schot lijkt ook niet heel bijzonder. Er zijn nog wel wat aandachtspuntjes maar met de Ajax aanpak kan hij zomaar een topper worden want hij heeft zeker ook wel een aantal bijzondere kwaliteiten die je bij weinig andere spelers ziet. Maar zijn die kwaliteiten effectief?

My god. Deze speler zal in mijn ogen altijd een streepje achter hebben op anderen puur omdat hij een e-book heeft uitgebracht over zijn prille carrière. Ik kan zo slecht tegen al die pulp die op de markt wordt gebracht in de vorm van sport biografieën. Begrijp me niet verkeerd, dat die jongen een dagboek bijhoudt vind ik alleen maar mooi, en dat hij wilt schrijven is ook enkel iets om te prijzen, maar waarom moet zoiets nu publiekelijk gemaakt worden? Ik snap ook niet wie zulke boeken kopen. Vond de biografie van tiener Max Verstappen ook zoiets vreemd, en voetballers in het algemeen met hun 30e een boek. Hun leven eindigt min of meer op hun 35e, maar toch.

Als deze jongen zo goed is zou ik Overmars adviseren om nu eens snel door te pakken. Bij Richarlison heeft zijn getreuzel - en van de Rvc! - alleen maar tot ongenoegen geleid. Prima speler met duidelijk potentieel (voorbeeld Sanchez!) en enorme verkoopwaarde gemist. Maar ach, dan vinden we wel weer een Alvarez voor 15 miljoen, of b.v. een Bande voor een slordige 8. Als je met hagel schiet, raak je wel eens wat....

Deze jongen gaat als hij verstandig is naar Ajax voor de engelse duitse franse of Italiaanse competitie is hij niet goed genoeg hier zal hij worden afgezaagd hij lijkt me fysiek zwak hij ligt meer dan lief is. Dit is ook het probleem van Richarlison

Het is al een paar keer voorgekomen dat Ajax een talent wilde strikken en dat deze net voor hun neus is weggekaapt. Het is gewoon een geit dat clubs uit Engeland,Spanje, Duitsland en Italië veel meer budget hebben en daardoor talenten kunnen wegkapen wanneer Ajax bijna rond is met een speler. Pas als een speler zelf naar Ajax wil komen omdat hij denkt dat het beter is voor zijn ontwikkeling komen ze haar Amsterdam, maar als ze voor het snelle geld en roem gaan heeft Ajax weinig kans. Het is dus even afwachten of het deze keer dus wel door gaat. Laten we het hopen, maar laten we ook vooral niette vroeg juichen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax1928
2.PSV188
5.Feyenoord1511
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
N. MazraouiVerdediger84
E. ÁlvarezMiddenvelder82
R. GravenberchMiddenvelder81
S. BerghuisAanvaller82
S. HallerAanvaller85
D. TadićAanvaller84
J. TimberVerdediger71
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

58 fans
Aanvaller, 24 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 16 oktober
Fiorentina wil in januari een poging wagen om Andrea Belotti in huis te halen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren