Kritiek bij Rondo op Frenkie de Jong: ‘Te gemakkelijk, hij lijkt een routinier'

Zondag, 26 januari 2020 om

Barcelona ging zaterdagavond op bezoek bij Valencia met 2-0 onderuit. De Spaanse media waren na de nederlaag van de Catalanen in het Mestalla kritisch op het optreden van Frenkie de Jong. Ook Ruud Gullit levert zondagavond in het programma Rondo van Ziggo Sport kritiek op de prestaties van de 22-jarige middenvelder.

“We hebben al maanden discussies hierover”, zo begint Gullit. “Er zijn veel verhalen hoe geweldig Frenkie wel niet speelt in Barcelona en ik heb daar mijn twijfels over. Ik vind hem echt niet goed spelen en ik denk dat hij veel beter kan. In het laatste kwartier met Oranje in de wedstrijd tegen Duitsland vond ik hem heel goed. Natuurlijk kan je niet altijd zo spelen, maar op dit moment brengt hij te weinig. Het is te gemakkelijk, hij speelt als een routinier.”

Kranten branden Frenkie de Jong af: ‘Waar is die frisse speler van Ajax?’

Lees artikel

“Hij komt een balletje halen, maakt een schijnbeweging. Dan tikt hij hem weer naar links of naar rechts, er gebeurt verder niets. Ik zeg dit eigenlijk ook alleen maar omdat ik weet dat hij beter kan”, vervolgt de oud-international. Tafelgenoot Sjoerd Mossou vraagt zich af of De Jong in de juiste rol wordt gebruikt bij Barcelona. “Wat is die rol dan? Hij heeft linkshalf gespeeld, hij heeft rechtshalf gespeeld”, antwoordt Gullit. “Toen Sergio Busquets er niet was, heeft hij ook centraal gespeeld. Hij moet aan de bal komen, zoals bij Oranje. In een vrijere rol, maar dit is heel moeilijk.”

“Het lijkt bijna alsof ze hopen dat Lionel Messi gewoon wat doet, maar hij wordt ook ouder. Frenkie moet beter spelen, het is niet goed genoeg. Hij is een beetje de ideale schoonzoon, het is allemaal geweldig. Maar ik heb het niet gezien”, stelt Gullit. Youri Mulder constateert dat er sprake was van een hype rond De Jong. “Soms was het gehypet, dan dacht ik: het is misschien teveel. Dan speelde hij een gewone wedstrijd en dan ging het internet zogenaamd los. Het geeft zichzelf een zes voor de eerste seizoenshelft, maar hij heeft bijna alles gespeeld.”

“Ik wil het vertrouwen geven, het is heerlijk om te kijken als hij aan de bal is. Maar ik kijk naar het resultaat. Als de passes alleen terug of breed gaan, heb je er niks aan. Er zijn momenten dat wanneer het écht moet, hij het wel doet. Dan denk ik: wat een geweldige voetballer. Maar ik heb het te weinig gezien”, besluit Gullit. De Jong speelde tot dusver 28 officiële wedstrijden voor Barcelona, waarin hij 1 doelpunt en 3 assists verzorgde.

Setién: 'Frenkie de Jong moet begrijpen dat er dingen gaan veranderen'
Meer video's

Poll

Ben jij het hiermee eens?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

36 reacties (laatste reactie door harisfuckic)

De Jong speelt obligaat en in Nederland is die teveel opgehemeld en werd hij al vergeleken met Cruijff. Maar de Jong is een speler die vooral op eigen helft de bal haalt en de bal dan naar voren speelt naar een vrije man als die er is en anders tikkie breed.

26 januari 2020 om 21:54

Hij doet ook veel denken aan cruijf. Niet perse qua niveau maar qua doen en laten. En klopt dat is zijn manier van spelen, maar klinkt alsof dat niet belangrijk is. Vaak juist belangrijk om onder de druk uit te spelen al is het bij barca iets meer op safe en in een andere rol

26 januari 2020 om 22:01

Veel denken aan Cruijf, die mening deel ik niet echt. Cruijf had een echt een grotere impact op het team. Was mondiger. De rushes over het veld van Frenkie en kleine passeer bewegingen zijn, zijn eigen. De media heeft echter deze vergelijking gemaakt. Maar Cruijf vond ik toch echt ‘anders’

26 januari 2020 om 22:05

ik zie de gelijkenis tussen Cruyff en Frenkie totaal niet. Cruyff was een aanvaller die constant beslissend was, Frenkie is een uitstekende controleur met voetballend vermogen maar ze lijken imo in niks op elkaar

26 januari 2020 om 22:08

In bouw wel, Japie en misschien qua manier van bewegen en versnellen.dan houdt het idd snel op.

26 januari 2020 om 22:13

Doen en laten misschien niet de juiste woordkeuze. Dat zijn inderdaad de punten waar ik op doelde. Qua persoonlijkheid en type speler idd niet te vergelijken, maar vooral de manier van bewegen en de bouw

26 januari 2020 om 22:59

@sannedijkstra maar wiens schuld is dat? Heeft Frenkie de Jong zelf ooit die vergelijking maakt, laat staan mee ingestemd uberhaupt of ook maar enigsinds erkend? Het is fout van de journalisten, critici, analisten en voetbal fans dat ze Frenkie De Jong hele tijd hemel in prijzen en enorm op hypen. Iedereen maakt fouten, das menselijk. Alleen miljoenen mensen doen alsof je geen fouten mag maken.frenkie is ook pas 22 jaar heeft ook al 20 duels in La Liga en 6 in de CL dit seizoen in de benen. Niemand kan alleen maar altijd in vorm zijn.

26 januari 2020 om 23:25

Terechte kritiek. Ik ben een enorme Frenkie fan maar wat ik de laatste weken van hem zie kan echt niet. Speelt als een speler van 36, geen energie, geen frisheid. Hij gaat mee in het wandeltempo om hem heen maar hij is de jeugd en waar is je frisheid. Maar goed, bij Frenkie weten we dat hij echt stukken beter kan ook al staat hij niet op zn beste positie.

27 januari 2020 om 00:05

Cruyff was een mooie voetballer in een tijd waar men voetbal pas had uitgevonden. Ik denk niet dat jonge spelers in het huidige voetbal vergeleken willen worden met dat soort voetballers. Ook totaal andere voetballers, wat een slechte vergelijking trouwens.

27 januari 2020 om 02:00

Ik blijf me verbazen dat mensen met de vergelijking nog steeds niet begrijpen dat het voornamelijk het postuur en motoriek mee wordt bedoeld en niet de voetballende kwaliteiten.

27 januari 2020 om 11:21

En ik blijf me verbazen dat er mensen zijn die vooral het postuur en motoriek bedoelen. Waarin lijkt dat in godsnaam op Cruijff?

27 januari 2020 om 03:11

Ik begreep die Cruijff vergelijking nooit. Van alle beelden die ik van Cruijff heb gezien zijn het echte twee totaal verschillende spelers. Frenkie mist de flair, bewegelijkheid en dribbel die Cruijff had. Frenkie moet het meer hebben van het draaien en het balletje door spelen naar een speler die er meer mee kan. Zoals bij Ajax het balletje ophalen op eigen helft. Lang ermee dribbelen en uiteindelijk richting Ziyech of Tadic gaan. Of aannemen, draaien en gelijk doorspelen onder druk. Op de positie van Busquets is de enige positie waar ik hem zou kunnen zien slagen. Verder naar voren werkt het niet echt.

Ben het met gullit eens, frenkie mag brutaler worden en meer ballen tonen. Hij heeft meer in huis dan hij laat zien. In een team vol met andere goede spelers moet je het lef hebben om ze een keer niet aan te spelen maar een actie maken. En als je bal niet terug krijgt bij een 1-2 gewoon afblaffen.

Sja dit krijg je als spelers de nieuwe Cruyff genoemd worden. Frenkie is goed maar om een heel barcelona middenveld te trekken, dat kan hij gewoon niet. Nu verzuipt hij en je ziet duidelijk dat hij foute dingen doet omdat het spel van barcelona tergend langzaam gaat. Je ziet iedereen bij barcelona kijken naar messi zo van : wanneer kom jij een keer in actie? Want op messi na is er niemand met aanvallende dreiging, en nu zonder Suarez is het nog donkerder. Jammer dat frenkie bij dit zinkende schip zit en niet ergens in een goed voetballend team als Liverpool of Bayern. Daar zou hij naar mijn inziens veel beter kunnen renderen, dit barcelona verhaal heeft alles om te floppen voor hem, en dan speelt messi nog altijd daar, wat als die wegvalt. Nee ik zie frenkie zeker zijn loopbaan niet afsluiten daar

26 januari 2020 om 22:05

Sterke taal die je gebruikt. Ga ik je op houden tot het eind van het seizoen. Je bent wel zeker van je zaak

26 januari 2020 om 22:09

Sterke taal? Je hoeft echt geen grote kenner te zijn om te zien dat barcelona een zwaar halfjaar tegemoet gaat zonder hun superspits en een nieuwe trainer. En ik heb geen glazen bol ofzo maar zoals ik het nu zie heb ik sterk het gevoel dat het die kant op gaat.

26 januari 2020 om 22:16

Dat we onze spits missen ben ik met je eens dat zag je gister en wat de trainer betreft het heeft tijd nodig om zijn voetbal ideeën in de Ploeg te krijgen en dat vraagt geduld maar om Barcelona een zinkend schip te noemen slaat echt nergens op we hebben wel eens vaker zo'n periode meegemaakt en als het dan weer beter gaat staan we met zijn allen weer te juichen

26 januari 2020 om 22:16

“Zinkend schip” vergis jezelf niet ik vind jou sowiezo geen kenner ofzo met al deze doem scenarios die jij de afgelopen tijd schildert. Ik vind het hilarisch hoe zeker je er zelf van bent. Nog geen seizoen terug stond real madrid in een slechter situatie en zijn er ook bovenuit geklommen. Schilderen van doem scenarios is super opportunistisch als een team in een mindere periode zit.

26 januari 2020 om 22:37

Heeft haast meer over Barcelona te vertellen dan over Real Madrid. Lachwekkend gewoon. Real Madrid speelt zelf vaak als een natte krant dit seizoen, dus weet ook niet waarvan die overdreven zelfzekerheid komt. Alleen harken ze de laatste tijd wel de punten binnen, dat is het verschil.

26 januari 2020 om 22:07

Barcelona moet gewoon keuzes durven maken en versterkingen halen voor het middenveld. een complementair middenveld waarmee je dominant voetbal wil spelen bestaat uit een loper met diepgang, een controleur wat Frenkie is en een creatieve middenvelder zoals types als de Bruyne of Ziyech. Barca speelt met 3 controleurs en dan vinden ze het steeds raar dat Messi en Griezmann inzakken maar die komen die bal halen omdat ze de bal van dit middenveld niet gaan krijgen

27 januari 2020 om 01:35

Die bal kunnen ze best krijgen, ook van dit middenveld, als ze zelf die beweging leveren. Maar van Messi kun je dit natuurlijk niet verwachten. Die haalt al jarenlang de balletjes op. Alleen Griezmann doet het ook. En vervolgens heb je niemand die de diepte in duikt. Fati is nog niet goed genoeg daarvoor. De backs komen niet naar binnen om de ruimte in te duiken. En zoals je zelf aangeeft is er geen middenvelder die het doet. In een vorig topic werd ik belachelijk gemaakt toen ik opperde voor een type Van de Beek (hoeft dus niet per se Van de Beek zelf te zijn). Die hebben ze al een soort van in de vorm van Vidal. Je ziet ook dat zodra Vidal in het elftal komt het tien keer beter loopt, omdat je diepgang hebt vanuit het middenveld en daardoor verrassing en ruimtes. Alleen: ik denk dat er een heleboel betere, toekomstbestendigere middenvelders met diepgang zijn dan Vidal. Het lijkt me zaak voor Barca om daarin te investeren. De aanval blijft een lastig verhaal. Griezmann is een topspeler, maar niet wat je nu nodig hebt. Of je moet dus heel veel diepgang van andere spelers hebben waardoor Messi en Griezmann prima het middenveld in kunnen duiken.

Frenkie was gister totaal niet de speler zoals we hem kennen maar dat kwam ook omdat hij ineens in een heel ander spelsysteem komt te spelen dan de bekende 4-3-3, en tuurlijk komt hij het meest tot zijn recht op de plek van Sergio maar als controleur daarvoor mogen ook echt veel meer van hem verwachten en een beetje meer agressie mag ook wel is soms gewoon te lief

dit deed hij bij Ajax toch ook al? de bal onderscheppen, dribbelen met de bal en een balletje breed of terug spelen naar een medespeler. dat werkte goed met Ziyech erbij die dan vervolgens het spel kon verdelen maar Barcelona speelt met drie controleurs dus dan heb je daar weinig aan en je aanvallers staan op een eiland en moeten steeds inzakken om de bal te gaan halen

26 januari 2020 om 22:42

Mwa. Zal toch even wat wedstrijdjes van Ajax terug gaan kijken dan. Ik herinner me vooral weergaloze versnellingen in passing en dribbels, Modric en drie medespelers in een beweging wegzetten wat tegelijk efficiënt was en aanvallend juist was hij de extra man. Ik denk ook dat Barcelona niet zo goed uitgebalanceerd was als Ajax 2019 en ik denk ook dat Barcelona hem niet goed gebruikt.

26 januari 2020 om 22:58

Frenkie was naast zijn dribbels en versnellingen, ook heel belangrijk in het ruimte creeeren voor medespelers. Met zo’n statisch onevenwichtig middeveld als bij Barca en ook bij Juve, heeft dat ruimte maken ook geen zin aangezien iedereen in hetzelfde gebied wandelt. En dan heb je nog Messi en Griezman die ook continu inzakken.

26 januari 2020 om 23:00

Ben het met myvision eens, frenkie was juist essentieel in het aanvalsspel van Ajax. Heb vorig jaar echt genoten van z'n ballen tussen de linies, z'n dribbels, z'n onderscheppingen en spelintelligentie. Probleem bij Barcelona is dat het tempo te laag ligt omdat niemand een loopactie maakt. Dan kun je als middenvelder de bal ook niet kwijt. Frenkie kwam in het dynamische Ajax van vorig jaar dan ook logischerwijs beter uit de verf.

26 januari 2020 om 23:58

@skeuomorf natuurlijk is dat zo maar hij moet wel de bal kwijt kunnen aan iemand die vervolgens het spel verdeeld en die heeft Barca niet. Frenkie is een geweldige speler maar geen Ziyech type ofzo wat ze nu volgens mij bij Barca van hem proberen te maken. gebruik hem zoals bij Ajax en dan is het een geweldige middenvelder. nu word hij niet in zijn kracht gebruikt

27 januari 2020 om 01:42

@Japie die hebben ze in de vorm van Messi en Griezmann. Bij Ajax was het ook niet alleen Ziyech die hij aanspeelde. Het was Ziyech wanneer die het middenveld in dook. Het was Van de Beek als hij naar links ging. Het was Tadic wanneer hij inzakte en Van de Beek richting de spits rende. Kortom: het was iedere speler die door beweging om hem heen tussen de linies vrij kwam. Zaak was dat De Jong al vroeg een tegenstander kon lokken, uitspelen en zo een vrije man kon creeren. Het grote probleem nu is, en dit heb jij ook vastgesteld, dat er geen beweging is, maar ook dat hij te diep op de helft van de tegenstander de bal krijgt. De Jong creeert de vrije man en speelt die aan. Nu moet hij die vrije man ineens zijn (die alleen nooit vrij staat omdat er geen beweging is). Ik denk oprecht dat Barca beter kan renderen in een 352 (want dat wil de coach nu spelen volgens mij) met De Jong als linker centrale verdediger. Dan kan hij weer dribbelen en de opbouw verzorgen tot aan Messi of Griezmann. Dan kun je Vidal op het middenveld erbij zetten om diepgang, beweging te creeren, zodat Messi en Griezmann vrij komen in het middenveld. Maar goed, durf je dat als coach? Want dan stel je je spel en team af op Frenkie.

Heel opportunistisch geneuzel. Gisteren was het een collectief falen bij Barca, niemand die er in slaagde om wat te forceren. En De Jong was niet goed, dat kon een halve blinde ook wel zien. Te simpel om hem af te schrijven op deze wedstrijd want hij heeft dit seizoen echt al veel goede dingen laten zien.

26 januari 2020 om 22:28

niemand schrijft hem af toch? ze vinden alleen zijn inbreng vrij beperkt. ik denk gewoon dat Frenkie verkeerd word gebruikt. je stelt of Frenkie of Busquets op maar niet allebei want ze horen beiden op dezelfde positie te spelen

26 januari 2020 om 22:47

Ja, slechte woordkeuze van me. Bedoel niet dat ze hem afschrijven maar ze hebben goed gewacht op dat momentje om kritiek te geven, lekker opportunistisch. En ik ben het met je eens, Busquets moet eruit asap. Het is klaar, die is niet meer geschikt voor de wereldtop.

26 januari 2020 om 22:48

Frenkie busquets vidal lijkt wel te werken. Het is eerder in combinatie met arthur dat het middenveld dan vastloopt zeg maar. Komt ook een beetje door de aanvallers die de bal in hun voeten willen in plaats van in de loop

Frenkie de Jong heeft volgens mij vooral het probleem dat hij in een team terecht is gekomen waar aanvallend niks echt vloeiend gaat. Messi doet regelmatig iets magisch en andere spelers hebben weleens een creatieve ingeving waar een kans uit komt maar er zit verder nog niet echt een lijn in. Er zijn veel te weinig bewegende spelers als Barcelona de bal heeft. Dat het nu niet loopt is niet zo gek trouwens, die nieuwe coach zit er net 2 weken en wil voetballend alles anders doen. Dat gaat nog wel even duren voordat dat loopt.

Maar weer eens mezelf voor de TV gesleept voor een potje Barca deze week. Echt niet om aan te gluren en Frenkie deelt rustig mee in de malaise. Helpt natuurlijk niet dat ie dit weekend blijkbaar de taak had om op voorzetten te wachten in de 16 ofzo? Misschien gewoon ff lekker rustig laten ontwikkelen. Er spelen nog een hoop Nederlanders in de grote competities. Die wellicht een keer wat aandacht geven.

De Jong kan niet beter dit is wat hij is. De Jong is opgehemeld maar is geen byzondere speler. Doet wat hij moet doen. Niks spectaculairs niks byzondere scoort haast nooit haast nooit een assist. De Jong is gewoon een middenmotor niks meer niks minder

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Barcelona

4914 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
2.Barcelona5228
3.Getafe4214
5.Sevilla406
Voor de complete stand: LaLiga
SpelersPositieW
A. GriezmannAanvaller238
L. MessiAanvaller1914
L. SuárezAanvaller1711
NetoKeeper10
M. ter StegenKeeper230
Jordi AlbaVerdediger151
R. AraújoVerdediger10
Voor de complete selectie: Clubpagina Barcelona.

76 fans

In de wandelgangen

Vrijdag 21 februari
Roberto Firmino denkt erover na om Liverpool na dit seizoen te verlaten. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren