Keuze Erik ten Hag gekraakt bij FOX Sports: ‘Je hebt niet zoveel aan hem’

Zondag, 26 januari 2020 om

Siem de Jong was zondagmiddag in de uitwedstrijd tegen FC Groningen (1-2 nederlaag) de vervanger van de geblesseerde Hakim Ziyech op het middenveld van Ajax. De veteraan was midweeks in de TOTO KNVB Beker tegen tweededivionist Spakenburg (7-0 zege) goed voor een hattrick en kreeg vanmiddag tegen FC Groningen een nieuwe kans van trainer Erik ten Hag. De Jong kon het verschil echter niet maken en dat mag volgens Kees Kwakman en Kenneth Perez geen verrassing heten.

De Jong vormde tegen FC Groningen samen met Ryan Gravenberch en Donny van de Beek het middenveld van Ajax. Kwakman vindt het besluit van Ten Hag om met De Jong op het middenveld aan te treden niet logisch en had liever Jurgen Ekkelenkamp als vervanger van Ziyech zien spelen. "Volgens mij was Ekkelenkamp voor de winter al de vervanger van Ziyech op 10. Hij viel vorige week (tegen Sparta Rotterdam, red.) op 10 ook in voor Ziyech. Ik zeg niet dat ze vandaag met Ekkelenkamp wel had gewonnen, maar dat is in elk geval wel een speler die af en toe ook wat teruggetrokkener kan spelen."

"Nu speelden ze met zowel Siem de Jong als Van de Beek, die beiden ook nog eens heel erg diep stonden. Wat een bekerwedstrijd tegen Spakenburg dan wel niet kan doen…" Kenneth Perez kan zich vinden in de woorden van Kwakman. "Siem de Jong kwam vandaag echt uit zijn kracht te spelen. Hij moest eigenlijk de hele tijd op en neer rennen. Dat kon de Siem de Jong die we van vroeger kennen wel, maar de huidige Siem de Jong kan dat niet meer. Hij moet echt rondom de spits spelen, want hij heeft nog steeds wel het gevoel waar hij moet staan om eventueel een goal te maken. Maar als het een box-to-box-wedstrijd wordt, dan heb je niet zoveel aan Siem de Jong", aldus de Deen.

Over Gravenberch is Perez wél enthousiast. Toch heeft ook de zeventienjarige middenvelder nog wel verbeterpunten, vindt de analist. "Gravenberch is een prachtige speler om naar te kijken. Hij is een prototype Ajax-speler, die alleen maar gewend is om de bal te hebben. Hij lijkt vaak te denken: het zal wel loslopen, die pass zal wel niet komen. Dat moet hij ontwikkelen, want hij is hartstikke jong."Gerelateerd

Meer sportnieuws

53 reacties (laatste reactie door nicomitea)

Het sloeg helemaal nergens op om met Siem de Jong te spelen. Leuk dat ie tegen een amateurclub 3 maakt. Maar tegen het fysieke en goed georganiseerde FC Groningen heb je toch wel iets meer nodig. Had gewoon met Traore moeten spelen. Gravenberch had ook op de bank moeten zitten. Die is nog veel te laconiek voor zo'n wedstrijd tegen een fysieke ploeg.

26 januari 2020 om 20:29

Weet ik niet. Ik denk dat Gravenberch prima had kunnen spelen als er een combinerend middenveld had gestaan. Maar met Siem op het midden werd het hele spel daar vakkundig gesloopt. Wel heb je sowieso een passer op het midden nodig naast vd Beek, en ik weet niet helemaal of Gravenberch dat in zich heeft inderdaad.

26 januari 2020 om 20:33

Hoe vind je Siem de Jong de laatste tijd op trainingen? Vind dit wel een makkelijk stukje achteraf hoor. Die trainer is toch geen pannenkoek en kent zijn spelers toch wel, hij werkt dagelijks met ze.

26 januari 2020 om 20:48

Dan kan een trainer nog wel een fout maken? Überhaupt hoort Siem niet in de selectie thuis (is alleen maar gehaald vanwege zijn staat van dienst), maar dan ook nog opstellen? Jij weet toch ook wel zelf dat een speler die alleen maar geblesseerd is geweest en bij elke club na zijn Ajax tijd is geflopt, toch niks gaat toevoegen aan Ajax? Heeft notabene in de Australische competitie gespeeld, dan heb je eigenlijk al afscheid genomen van het topvoetbal.

26 januari 2020 om 22:40

Ik riep het vooraf al, dus het heeft niks met achteraf praten te maken. Het gaat niet om hoe iemand traint, maar waar je tegen speelt. Uit bij RKC of Heerenveen had dit wellicht nog gekund. Die spelen een ander type voetbal. FC Groningen is beuken, sleuren en knokken. Daarin kan Siem nooit het verschil maken als je zo’n ploeg kapot wil spelen.

27 januari 2020 om 08:45

@master Gravenberch werd in de steek gelaten door SdJ en Dvb. Die bleven vaak ver weg en vooral Siem heb je idd niets aan. Geeft alleen maar schijndruk en sjokt wat. Kan het niet belopen. Gravenberch is goed, maar niet zo goed dat hij als 1 mans army heel middenveld kan domineren. Ook Pogba zou zwemmen met zulke gasten naast hem.

27 januari 2020 om 08:51

Gravenberch speelde ook gewoon zelf slecht. Die heeft mij wat simpele ballen ingeleverd door onzuivere passes te versturen terwijl dat onnodig was. Dat had niks te maken met in de steek gelaten worden door Siem en Donny. Hij was gewoon nog niet toe aan zo'n knokwedstrijd.

27 januari 2020 om 10:25

@master D eens hoor hij speelde slecht en is nog heel jong. Hij hoort dus geholpen te worden door zijn medemiddenvelders. Vooral een Siem die 30+ is hoort het te ontlasten. Maar Siem sjokte liever. Ook v Beek hoort zo een jongen te sturen want hij heeft status van een van de beste spelers te zijn en marktwaarde 50 miljoen. Ook v Beek bleef liever ergens voorin hangen en te veel met zichzelf bezig te zijn. Achter Gravenberch missen we natuurlijk een Blind die hem anders wel aan kan sturen en normaal verwacht je dan dat Veltman zich om de jonkies bekommert. Ook hij doet en kan dit niet. Omdat hij zelf moeite heeft om aan te haken. Nico speelde helaas ook niet goed. Jongens waarvan je extra sturing mag verwachten gaven niet thuis.

Het lastige is dat Ekkelenkamp ook geen creatieveling is. Eigenlijk is Unecevar de meeste creative op die plek na Ziyech.. dat is wel een dingetje

26 januari 2020 om 20:25

Ik was gewoon lekker met Traore in de punt begonnen en Tadic of Promes op de plek van Ziyech. Promes speelde er vanaf de wissel van Gravenberch en De Jong en die viel daar in ieder geval een stuk meer op dan vanaf de flank.

26 januari 2020 om 21:39

Promes op 10 is al een hele verbetering. Op de vleugel brengt hij - vooral zonder aangever Ziyech! - veel te weinig. Dan kan Tadic op links, Traore in de spits en, uit nood, b.v. Dest als rechtsbuiten. Babel moet je de Ajax supporters niet meer aandoen. Net als Siem de Jong, een fossiel uit een andere tijd. Ook kun je eventueel de vanmiddag falende Martinez weer op het middenveld posteren, met Schuurs als laatste man naast Veltman. Of, vooruit, Alvarez en dan van de Beek op 10. Genoeg betere alternatieven voor Ten Hag, maar hij is nu eenmaal niet de slimste coach. Na dit seizoen die jongen van AZ maar halen. Die lijkt me heel wat slimmer dan Ten Hag. Zijn wisselbeleid heeft Ajax ook al veel pijn gedaan in zeer belangrijke wedstrijden. En hij krijgt die lamlendigheid maar niet uit het elftal. Al is dat de spelers zelf ook flink kwalijk te nemen. Wat b.v. v.d. Beek vanmiddag vooral in de eerste helft (niet) liet zien, was tenenkrommend. Die lijkt al met zijn hoofd in Madrid te zitten...

26 januari 2020 om 22:48

Inderdaad Inke, Traore in de punt met Promes daarachter zodat de diepte uit het centrum komt. Tadic en babel op de flanken al ben ik niet kapot van Babel, die is hard op weg dezelfde status als Siem te verwerven. Echt hoe komt hij erbij om Siem in de basis te zetten ongelooflijk wat een eigenzinnige vent is het toch ook.

26 januari 2020 om 20:31

Unecevar

26 januari 2020 om 20:36

Ja of je moet het anders oplossen. Alvarez, Eiting en Van de Beek lijkt me het beste middenveld in dit soort potjes. Als Ziyech er niet is dan moet je het maar oplossen met een ander soort middenveld als je geen 1 op 1 vervanger hebt. Babel, Promes of Neres maakt wel wat uit qua kwaliteit, maar het zijn alle 3 snelle buitenspelers met een actie en diepgang. Je hebt maar 1 speler zoals Ziyech, dus kies dan maar voor het beste middenveld voor groningen uit en over een paar weken utrecht (mits Ziyech niet fit is). Eiting kan in de Blind/Frenkie rol de opbouw verzorgen wat Ziyech doet, Alvarez is defensief degelijker dan Gravenberch (en daarmee voorkom je potentieel de 2-0) en Van de Beek is de gevaarlijkste middenvelder nu.

26 januari 2020 om 21:45

@afcfokke De enige die naast Ziyech echt voor de nummer 10 positie is gemaakt is Noa Lang. En die mis je nu dus want die is afgeserveerd door foute sentimenten die niets met voetbal te maken hebben. En degenen die die beslissingen nemen zijn dan zogenaamde professionals. Heel treurig. En dan mogen nu veel mindere spelers en mindere talenten fout op fout maken en matige tot slechte wedstrijden blijven spelen maar daar wordt dan weinig tot niks over gezegd. Jongens die totaal niet geschikt zijn voor die belangrijke en moeilijke nummer 10 positie worden er opgesteld maar die praten zogenaamd met een keurig accent. Hahaha met een keurig accent scoor je geen goals hoor. Jongens die niet beter zijn dan wat er bij pak 'm beet Sparta en Groningen op het middenveld rondloopt. Lachwekkend. Al die foute sentimenten leiden weer tot allemaal onlogische en vreemde keuzes en beslissingen. Ik herinner me nog vergelijkbare wedstrijden tegen Zwolle en Twente die we dreigden te verliezen en waarin Noa Lang in een ploeterend Ajax het verschil maakte met fris en creatief voetbal en Ajax overeind hield. En ik had Ten Hag juist zo hoog zitten omdat ik dacht dat hij wel boven dit soort onzinnige sentimenten stond. Heel jammer dit.

Gewoon de transfermarkt op. Als Ten Hag serieus denkt dat Siem de Jong zijn beste optie was, moet er actie worden ondernomen. Met hem zijn we vrij kansloos tegen Getafe en ook in de Eredivisie kan het dan nog onnodig spannend worden. Voor een club die uitspreekt aan te willen sluiten bij de Europese top is het onacceptabel om met hem te spelen. We hebben nu het momentum rond de club en om dat vast te houden moeten we minimaal de halve finale van de Europa League halen. Dat lukt nooit als Siem zo dicht tegen de basis zit en dus waarschijnlijk gaat meespelen, daar moeten we nu wat aan doen.

26 januari 2020 om 20:33

En dan haal je wie? Je kunt wel 15 mln uitgeven aan een toptalent uit Zuid-Amerika, maar die moet wss ook wennen. In de Eredivisie zie ik weinig rondlopen wat erbij kan. En daarbij, Zoyech ligt er 3 weekjes uit, dan hoeven we toch geen vervanger te kopen. Komop man, dan blijf je bezig.

26 januari 2020 om 20:38

Bij Ziyech was het een indicatie dat hij nog 3 weken buitenspel stond, maar hij kan ook zomaar nog eens geblesseerd raken. Feit is dat we zonder Ziyech al het voetbal uit de ploeg zien verdwijnen en als ploeg een veel lager niveau halen. Dat is onacceptabel en dus moet er actie worden ondernomen. Daarbij gaat Ziyech komende zomer waarschijnlijk wel weg, dus er kan nu wel alvast een kwaliteitsspeler bij om te wennen aan de club en eventueel het land. Niks geks aan.

26 januari 2020 om 21:15

Een potje zonder Ziyech gespeeld. Natuurlijk is hij enorm belangrijk en missen we creativiteit zonder hem, maar dan nog heb je genoeg kwaliteit om te winnen en dingen te creeren. Met je eens dat er iemand bij kan die kan wennen en Ziyech kan overnemen, maar dat is dan ook de enige reden dat je dan iemand haalt. Iemand halen om eventuele blessures van Ziyech op te vangen gaat niet en leek mij dat je dat bedoelde. Ziyech is niet te vervangen en verder is er dan blijkbaar even een tekort aan creativiteit. Desondanks lopen er genoeg rond die creatiever zijn dan de hele ploeg van bv Groningen.

26 januari 2020 om 20:44

Ik ben het met je eens dat het schandalig is dat Siem tegen de basis aanschurkt. Ik vind het daarbij schandaliger dat je niets creatievers kan opstellen. Ünüvar kan het iig nog niet. De vraag is: Wie gaat die creatieveling worden? Ik vind buiten dit alles het middenveld nog steeds een enorm zorgenkindje (zelfs met een geheel fitte selectie).

26 januari 2020 om 21:17

Watttt!????? Middenveld zorgen kindje? Toen met martinez donny en ziyech liep het bijna perfect het probleem is dat er sinds die tijd blessures zijn geweest van neres en blind waardoor er geschoven moest worden.

27 januari 2020 om 01:01

Het middenveld is zeker het zorgenkindje. Ziyech verbloemt werkelijk alles maar verder is niemand op het middenveld van internationale klasse. Sterker nog, de middenvelders van Ajax, Van de Beek, Eiting, Siem de Jong, Ekkelenkamp zijn gewoon lachwekkend en vormen een van de zwakkere middenveld linies in de ED. Die zijn echt niet beter dan het middenveld van Sparta, Groningen, Willem II, AZ etc. Gravenberch geef ik op dit moment nog het voordeel van de twijfel vanwege zn leeftijd en omdat je bij hem wel echte potentie ziet. Maar die andere 4 zijn gewoon bagger. De achterhoede is ondanks Veltman aanzienlijk beter dan het middenveld en de voorhoede is veruit de beste linie van Ajax. Maar een echte nummer 10 als Noa Lang, een jongen die voetbalt zoals je van een Ajacied mag verwachten, wordt dan weggestuurd en dan krijgt de onderkant van de ED in de personen van Ekkelenkamp, Siem de Jong, Eiting en Van de Beek alle gelegenheid om week in week uit niks bijzonders te doen en te schutteren is een wanbeleid van jewelste. Wat een bedroevend beleid van mijn kluppie.

27 januari 2020 om 14:43

In tegenstelling tot vorig seizoen spelen we nu met de punt naar voren. Echter speelt een Van de Beek te veel naar voren en is Martinez niet de voetballer die Frenkie is. Het middenveld staat vaak niet goed opgesteld en met name bij balverlies is het mijn inziens een open zee. Ik vind persoonlijk Ziyech niet de ideale 10, maar de ideale rechtsbuiten met zeer veel vrijheid. Donny moet op 10 wanneer Tadic in de spits speelt. Zet gewoon twee controleurs neer (Gravenberch/Martinez) en Donny daarvoor. Maar dit is mijn bescheiden mening.

26 januari 2020 om 21:17

Eens, het lijkt verdomme wel een liefdadigheids instelling. Hij heeft voor altijd mijn respect voor wat hij heeft betekend voor Ajax. Maar de beste man was nooit een briljante speler en is nu nog eens 50% minder. Voegt werkelijk niks toe, hier had zeker na vorig seizoen op doorgeselecteerd moeten worden.

26 januari 2020 om 21:48

@de Toekomst. Sorry, maar nee dat verdiend Ten Hag niet. We leggen 12 mil neer voor een middenvelder die hij graag wilde hebben, om vervolgens een CV op het middenveld te zien gevolgd door eigen jeugd. We leggen 15 mil neer voor een CV die ook rechtsback kan om vervolgens Veltman wekelijks in aktie te zien. En als die niet kan mag schuurs opdraven. Beide hebben inmiddels hele dure fouten gemaakt die Ajax punten en bij Veltman zelfs de CL overwintering hebben gekost. Overmars haalt een mega talent in Traore, maar Ten Hag blijft eerst aankloten met een Huntelaar die echt alleen nog maar bruikbaar is als breekijzer om vervolgens in een van de meest fysieke uitwedstrijden van het jaar, voor de tandem Tadic de Jong te kiezen. Zit wel goed met Ten Hag, die verdiend geen enkele versterking en mag echt eens zijn eigen zooi op orde krijgen. Dat koppig gedoe is klaar en krediet halve finale CL is ook voorbij. Keiharde realiteit is 5 gespeeld 6 punten. Ajax onwaardig en blessures is geen enkel excuus, de trainer maakt gewoon hele slechte keuzes.

Had gewoon Donny op 10 moeten zetten en Alvarez o.i.d. naast Gravenberch.

26 januari 2020 om 20:47

Alvarez, de speler die elke keer laat zien geen middenvelder te zijn.

26 januari 2020 om 21:21

Met Alvarez op die plek ging het anders prima in lastige duels tegen Chelsea, Valencia, Lille, Psv (toen nog in topvorm). Siem zijn speelminuten zijn tot dusver comedy capers. Behalve tegen een stel amateurs dan.. Alvarez was een veel betere oplossing geweest vandaag, ook dan Gravenberch. Tegen een fysieke schopploeg als Groningen heb je kerels nodig en geen laconieke talenten als Gravenberch en gevulde koeken als Siem en Eiting

Onbegrijpelijk inderdaad. Mocht meetrainen en is nu ineens de redder? Lachwekkend. Het had logischer geweest Als Donny was doorgeschoven naar zijn oude 10 of Traore in de spits was begonnen. Siem de Jong nooit meer opstellen. Het is en blijft een held, maar is helaas wel vergane glorie.

Denk dat je Siem prima tegen een aantal teams kan opstellen, maar niet tegen Groningen. Die spelen zoals je kon zien fysiek voetbal. Bovendien hebben ze niet voor niets weinig goals tegen.

26 januari 2020 om 21:23

Liever gewoon helemaal niet meer. In moeilijke duels heb je niks aan hem en in duels die makkelijk afgaan zie ik persoonlijk liever jonge talenten. Siem had gewoon doorgeselecteerd moeten worden.

Wel grappig, het verliezen van ajax is de schuld van Siem de Jong hij kan niks traint niet hard laat niks zien op de training. Op de training zie je gewoon dan van ekkelenkamp stukken beter is en promes op 10 em Traore in de spits kan ook want die Traore die laat toch hele goede dingen zien op de training. Ten hag wat doe je de Jong opstellen onbegrijpelijk is echt een pannekoek zie je dat niet op de training ofzo? #sarcasme

26 januari 2020 om 20:45

Oke nu even serieus, Gravenbergh viel door de mand Ryan Babel was onthutsend slecht Tagliafico eigelijks speelde heel ajax shit een off day !!! Met deze opstelling had er ook gewonnen moeten worden.

26 januari 2020 om 21:16

Ik heb niet de hele wedstrijd gezien, maar als ik zie hoe gravenberch bij de 2-0 terug loopt, dan snap je het als voetballer niet.

Laten we Siem weer afvallen. Laten we vergeten dat tadic wederom slecht speelde. Als Ajax dit jaar kampioen wordt magen heel veel spelers veel winst premie naar Ziyech overmaken. Deze spelers mogen beseffen dat ze zonder Ziyech weinig voorstellen.

Het lijkt de Spaanse pers wel. Als ze winnen dan is Frankie geweldig . Bij verlies dan ligt het aan hem. Zyech vervang je niet zomaar . van Beek vond dat ze te slap begonnen waren. (elftal) heeft niks te maken dat Siem opgesteld was

26 januari 2020 om 21:18

Precies, er waren er te veel slecht om het maar over 1 speler te hebben.

EtH heeft natuurlijk al vaak genoeg bewezen dat hij goede keuzes kan maken. Soms keuzes die je niet verwacht en dan toch goed uitpakken. Nu, en dat is makkelijk praten want de resultaten en het voetbal zijn niet goed, maakt hij niet de juiste keuzes (vind ik). Schuurs gewoon achterin zodat Martinez weer op het middenveld kan spelen. Alvarez of Mazzraoui op het middenveld en vd Beek naar 10. Ik begrijp zijn voorkeur voor Siem de Jong, Traore en Eiting niet zo goed.

Siem de Jong zal voor mij altijd een soort van heldenstatus houden door zijn belangrijke goals in het verleden maar in het huidige Ajax is hij simpelweg lang niet goed genoeg. Merkwaardig dat hij toch nog telkens mag opdraven van Ten Hag. Heeft nog helemaal niks laten zien. Aan zijn inzet ligt het niet maar het draait toch echt om goals en assists. Die levert hij niet.

26 januari 2020 om 21:21

Siem was deze week nog de speler die scorend het verschil maakte. Je het was tegen amateurs, maar heb je babel toen gezien ?

26 januari 2020 om 22:45

Zoals je zelf al zegt was dat inderdaad tegen amateurs en dus volstrekt irrelevant. De beste man zal altijd een heldenstatus behouden maar is op dit moment amper goed genoeg voor jong Ajax. Hem speeltijd blijven geven is niet alleen een belediging naar de mensen die een kaartje betalen maar bovendien ook een grove belediging naar talenten die Siem voorrang moeten verlenen. Ik ben Ten Hag enorm dankbaar voor een geweldig seizoen maar ben vandaag echt even klaar met zijn idiote beslissingen.

als je echt bij de Europese subtop wil horen zal je hoger moeten mikken als spelers als Alvarez, Siem De Jong, Veltman, Marin, Mazraoui en Babel. Ajax zal zich echt op een paar posities moeten versterken

Miskleun in de opstelling: Siem de Jong en Gravenberch kan niet samen. Ten Hag had moeten spelen met Traore. Gravenberch is nog te licht voor dit werk. Eiting had het ook niet. Ik vind Veltman verdedigend wel voldoende, maar aanvallend brengt hij niets: hij geeft te vaak de bal aan de verkeerde speler, in de dekking of in een zwakke positie. Ik kijk af en toe met plezier naar Perr Schuurs, die wel een goede crosspass in huis heeft. Ook een goede vrije trap en is ook kopsterk. Hij maakt verdedigend af en toe een foutje, maar op zijn leeftijd kan hij daar alleen maar van leren....

Het is niet gek dat je Ziyech niet 1-op-1 kunt vervangen... het is een utopie om te denken dat Ajax twee van zulke spelers kan hebben. Wat ik wel vreemd vind, is dat Ajax een bepaalde speelstijl heeft waarin Ziyech heel belangrijk is, maar er geen alternatief is op dit moment die dezelfde rol kan vervullen. Nu creër je in feite een andere speelstijl, als Ziyech een keer afwezig is...

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV138
2.Ajax128
3.Vitesse127
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
N. ÜnüvarAanvaller
E. ten HagUnknown
A. OnanaKeeper50
D. BlindVerdediger50
N. MazraouiVerdediger50
AntonyAanvaller53
Q. PromesAanvaller51
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

Nederland
435 fans
Middenvelder, 31 jaar

In de wandelgangen

Woensdag 21 oktober
Frank Lampard is bereid om in januari de bezem door zijn selectie te halen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren