‘Ajax hecht weinig waarde aan titel Onder-19; Heitinga mist negen spelers’

Zaterdag, 25 januari 2020 om

Ajax lijkt weinig waarde te hechten aan de landstitel van Onder-19, zo schrijft De Telegraaf zaterdag. De krant wijst daarbij naar liefst negen spelers uit de ploeg van trainer John Heitinga die hun wedstrijden tegenwoordig afwerken in Jong Ajax of het eerste elftal. Ajax Onder-19 is vorige week begonnen aan de kampioenscompetitie, maar de Amsterdammers willen de talenten liever zo snel mogelijk klaarstomen voor het grote werk.

Trainer Heitinga moet het zaterdag in de wedstrijd tegen AZ stellen zonder acht vaste basiskrachten. Liam van Gelderen (18), Jurriën en Quinten Timber (18), Kenneth Taylor (17), Brian Brobbey (17), Terrence Douglas (18), Sontje Hansen (17) en Naci Ünüvar (16) zijn afwezig, daar zij vrijdagavond deel uitmaakten van de selectie van Jong Ajax, dat met 3-3 gelijkspeelde op bezoek bij NEC.

Ook Ryan Gravenberch mag nog uitkomen voor Ajax Onder-19, maar hij begon de afgelopen twee competitiewedstrijden vanuit de basis in het eerste elftal en heeft naar verwachting ook een plek bij de eerste elf als Ajax het zondag opneemt tegen FC Groningen. Het is niet voor het eerst dat Heitinga het moet doen zonder een groot aantal spelers. Eind vorig jaar was zijn ploeg gehavend doordat diverse jeugdinternationals met Oranje mee moesten naar het WK Onder-17 in Brazilië.

Vrijdagavond stonden met Van Gelderen, Jurriën Timber, Taylor, Brobbey en Quinten Timber vijf spelers van Ajax Onder-19 in de basis bij Jong Ajax tegen NEC (3-3). Hansen en Ünüvar kwamen na rust binnen de lijnen in de ploeg van trainer Mitchell van der Gaag. Brobbey maakte twee van de drie doelpunten.

Ajax, de jeugd heeft de Toekomst
Meer video's


Gerelateerd

Meer sportnieuws

19 reacties (laatste reactie door viking)

Exact, zo hoort het bij opleiden. Is een talent te goed, dat moet jij een niveau hoger worden uitgedaagd. Dus onder-19 zal nog jonger worden en dat is weer goed voor d I e talenten.

Begrijp het wel. Zo vroeg mogelijk veel weerstand geven, word je alleen maar beter van. Of: wat een goal btw die van Brobbey, de 1-3. Echt heerlijk uitgespeeld.

Ajax is nu natuurlijk niet meer zo afhankelijk van het kampioenschap van de O19 om Youth League te mogen spelen nu ze waarschijnlijk kampioen worden. Verder kunnen de spelers die gisteravond op de bank zaten of kort invielen gewoon nog opgesteld worden. Brobbey en Taylor spelen al langere tijd veel in Jong Ajax...

25 januari 2020 om 10:49

Dit doen ze al jaren zo.. De jonge jongens met zoveel mogelijk weerstand laten spelen.. Is niks nieuws aan hoor..

Een duidelijke visie vanuit de club m.b.t. de o ontwikkeling van jeugd. Jonkies die met meer weerstand te maken krijgen en zo zich optimaal kunnen ontwikkelen om hun einddoel te behalen; Ajax 1. Trots op mijn clubje. 3-3 Met Jong tegen NEC is gewoon heel knap. 1-3 weggeven is goed voor de ontwikkeling. Daar leren ze van.

Logisch, Ajax leid op voor het eerste elftal en niet voor -19. Als talenten dat niveau ontgroeid zijn, moeten zij in hogere elftallen worden uitgedaagd. Daarbij zal -19 zeer waarschijnlijk weer worden aangevuld met de grootste talenten uit een lichting daaronder. Dit is normaal (bij Ajax), dus om hier aandacht aan te besteden gaat mij wat ver. Verder lijkt er weer een schitterende lichting aan te komen. Wie allemaal succesvol zullen worden in het eerste is altijd afwachten, maar met jongens als Gravenberch, Unuvar, Hansen, Brobbey en Traore is er veel talent. En dan zijn er nog enkele minder grote talenten, maar ook daarvan kunnen er 1 of 2 zijn die als soort van "laatbloeier" verrassen. Dan denk ik aan jongens als Ekkelenkamp en Eiting. En het mooiste vind ik nog dat alle mensen die spraken over het gebrek aan perspectief voor jeugdspelers, omdat er zoveel dure aankopen gedaan zijn, nu voor de zoveelste keer zullen zien dat Ajax jeugdspelers kansen geeft als zij er klaar voor zijn. Het laten doorstromen van jeugd zit verankerd in het DNA van Ajax. We kunnen nu miljoenen uitgeven en doen dat ook, maar jeugd blijft bij ons altijd kansen krijgen. En dat is de reden dat de beste jeugdspelers vaak voor Ajax kiezen. Bij bijvoorbeeld Feyenoord, waar het niveau in het eerste een stuk lager ligt, lijken talenten zelfs moeilijker kansen te krijgen.

25 januari 2020 om 10:04

En de jeugdspelers die het niet redden bij Ajax komen vrijwel zo der uitzondering in aanmerking voor een contract elders in hetbetaald voetbal. Dit vanwege de opleiding en wedstrijden op KKD-niveau. Ajax is de universiteit onder de voetbalopleidingen. Met een Master kom je bij Ajax 1 en met een Bachelor elders in het betaald voetbal.

25 januari 2020 om 10:36

Als ik twee duimpjes zou kunnen geven had ik dat gedaan, helemaal mee eens

Goede insteek natuurlijk. En een tikkeltje voorbarig, maar dat landskampioenschap was sowieso al niet al te reëel geweest. Deze lichting verloor de titel vorig seizoen in de onder 17 al van Groningen en dit seizoen eindigde Ajax ook al in de voorronde 3 plaatsen achter koploper Groningen. Ben ik voor Groningen? Hmm, ja heel toevallig

25 januari 2020 om 09:54

Landskampioenschap voor de jeugd va Ajax niet reëel en voorbarig. Vorig seizoen onder 19 nog de dubbel gepakt, bij de onder 17 Groningen voor het (aller)eerst kampioen...

25 januari 2020 om 10:22

Voorbarig slaat in deze context natuurlijk op mijn eigen uitspraak. Je mag je lange tenen best wel weer intrekken.

25 januari 2020 om 10:47

Formuleer het dan op een andere manier! On: denk inderdaad dat het lastig zal worden voor de O19. Maar goed, kunnen we gelijk zien hoe de leeftijdsgenoten van Ünüvar en Brobbey het in de O19 doen...

25 januari 2020 om 10:14

Ik zou me nog niet rijk rekenen, want Ajax A1 is het eerste half jaar nooit echt sterk, omdat de focus op de Youth League ligt. De moment dat ze uit de Youth League vliegen, dan gaan ze volle bak voor het kampioenschap en dit lukt ze de laatste tijd wel heel vaak. Zeker ook met achterstand van 6 punten en nog 4 wedstrijden te gaan bijv.

25 januari 2020 om 17:56

Het is echter de vraag hoeveel van deze jongens van Groningen we straks straks in het eerste of Betaald voetbal terug gaan zien. Ik snap dat Groningen trots is wanneer ze kampioen worden met deze O19, koester dat, want het is eenmalig en uniek.

Wat mij betreft de enig juiste insteek. Talentontwikkeling staat in de jeugd voorop. Hier gaat Ajax al snel de vruchten van plukken.

Prima toch? De prestaties van je o19 en je beloftenteam zijn helemaal niet relevant. Je kunt veel beter hebben dat die teams matig presteren omdat de beste spelers aan de lopende band doorstromen, dan dat je kampioen wordt omdat je team zo lekker stabiel is gebleven.

Zo te zien draait de jeugdafdeling "de Toekomst" op volle toeren. Mooi! Dit is hoe je wil functioneren. Nu proberen nog zoveel mogelijk alle details te perfectioneren. Fundering staat goed. Genoeg werk ook voor de scouts waar die dan ook werkleveren om alleen de uitzonderlijke talenten weg te pikken. Met een TD als Overmars die over de grote aankopen gaat voor het 1ste. Een voorbeeld voor vele hoe je als club wil zijn. Bij het kampioenschap van O-19 zal het heus nog wel spannend worden. En als het 'n keer niet lukt, is er geen man overboord. Het seizoen was sowieso al geslaagd met al die talenten die proeven aan Jong en het eerste elftal. Dat is wat het uiteindelijk doel is. Zorgen dat hun doorstromen naar Ajax1 en ieder jaar kampioen worden. Wat helaas niet mogelijk is 😔. Oke, dan minimaal 7 uit 10. MOET!!

Waarom nu in hemelsnaam dit pro ajax bericht. Om te laten zien hoe geweldig ze zijn? Dit geldt toch bijvoorbeeld ook voor Psv? Die hanteren toch dezelfde principes, want daar zitten ook in het 1e een aantal spelers die nog meemogen met onder 19. En dat zal vast ook voor jong psv spelers gelden. Prima dat je dit eens uitzoekt als voetbalzone, maar nu is de insteek echt:kijk eens hoe goed ajax is....

Ik hoorde dat vorige week bij de overwinning van Groningen ook Ajax ook meerdere talenten van Groningen niet mee deden omdat ze bij de selectie van het eerste zaten. Dit patroon zie je eigenlijk bij elke club.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax5346
2.AZ4729
3.Feyenoord4613
4.PSV4224
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller229
L. TraoréAanvaller82
I. El MaachKeeper00
D. KotarskiKeeper00
A. OnanaKeeper210
K. ScherpenKeeper00
Bruno VarelaKeeper10
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

Nederland
90 fans
Coach, 36 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 22 februari
Barcelona hoopt te kunnen profiteren van de Europese uitsluiting van Manchester City. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren