Jong Ajax boekt zege en is voor het eerst in negen maanden weer koploper

Maandag, 20 januari 2020 om

Jong Ajax heeft maandagavond op Sportpark De Toekomst met 2-0 gewonnen van hekkensluiter FC Dordrecht en is daardoor de nieuwe koploper in de Keuken Kampioen Divisie. Het is voor het eerst sinds 28 april 2019 dat het beloftenelftal van Ajax de lijstaanvoerder is. De Amsterdammers staan na 22 duels op 46 punten, een punt meer dan nummer twee SC Cambuur. Quinten Timber en Alex Méndez zorgde in de tweede helft voor de doelpunten van de redelijke eenzijdige ontmoeting in Amsterdam. Roda JC Kerkrade was ondanks een goede start niet opgewassen tegen Jong FC Utrecht (2-1).

Jong Ajax - FC Dordrecht 2-0
De thuisploeg, met basisplaatsen voor Perr Schuurs en Kik Pierie, was in de eerste helft de dominante partij, zonder dat het overwicht doelpunten opleverde voor de formatie van trainer Mitchell van der Gaag. Naci Ünüvar, die later in het duel werd afgelost door Sontje Hansen, was kort voor rust dicht bij de openingstreffer. Zijn inzet werd echter vakkundig gepareerd door doelman Mike Havekotte. Tien minuten na rust werd de ban alsnog gebroken. Timber schudde zijn bewaker op fraaie wijze af en schoot vervolgens onberispelijk raak. Een kwartier voor tijd was het verzet van Dordrecht definitief gebroken. Hansen werd in het strafschopgebied neergehaald, waarna Méndez vanaf elf meter voor de eindstand zorgde. Juan Familia-Castillo dook zeven minuten voor tijd nog schuin voor het doel op, maar Havekotte behoedde de bezoekers voor een ruimere nederlaag.

Jong FC Utrecht - Roda JC Kerkrade 2-1
Roda JC kende een slechte start van de tweede seizoenshelft, ondanks de voorsprong halverwege. Tien minuten voor rust bediende Roland Alberg ploeggenoot Romario Rösch bij de tweede paal en de huurling van FC Augsburg wist wel raad met het buitenkansje: 0-1. De beloften van FC Utrecht toonden echter veerkracht in de tweede helft. Robert Klaasen haalde Davy van den Berg in de 55ste minuut neer in het strafschopgebied, waardoor de thuisclub mocht aanleggen vanaf elf meter. Jonas Arweiler bleef koelbloedig en passeerde doelman Tom Muyters. Zestien minuten voor het einde haalde de alerte Jeredy Hilterman de volle buiten binnen voor Jong FC Utrecht, door de bal uit een voorzet langs Muyters te schieten.


Poll

Zie jij Jong Ajax dit seizoen kampioen worden in de Keuken Kampioen Divisie?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

35 reacties (laatste reactie door nl_modric)

Kan iemand vertellen of die Mendez een beetje een leuk talent is?

20 januari 2020 om 21:58

Ik vind het een prima talent, maar in mijn optiek niet goed genoeg voor het eerste.

20 januari 2020 om 22:10

Nog niet of zie je gewoon niet de potentie ?

20 januari 2020 om 22:17

Voor huidige Ajax 1 zijn er grotere talenten bij Jong Ajax, opzich geen verkeerde speler als hij als middenveld gebruikt kan worden. Op de flank is hij matig, toch moet hij door gebrek aan buitenspelers daar vaker spelen.

20 januari 2020 om 23:19

Ik heb hem 2 x gezien, vond het de eerste keer niets, maar nu deed hij het beter.

mooie overwinning, maar als ik opstelling zie ben ij best teleurgesteld. Dit betekent dat jongens als Schuurs, Piere, Castillo, Sontje en Unuvar niet tegen Spakenburg zullen voetballen overmorgen. Helaas. Ben blij met Eth maar snap zijn keuzes soms niet. Straks valt er een belangrijke speler uit tegen Spakenburg en dan klaagt hij weer over overvolle kalender. Tegen amateurs moet je toch die jonkies de kans geven en andere spelers als Onana, Nico, Martinez, Promos, vd Beek en Tadic lekker rust gunnen.

20 januari 2020 om 22:07

Ekkelenkamp, Gravenberg opnieuw, Traore, Dest, Eiting, Kotarski, genoeg mogelijkheden om jonge spelers aan t werk te zien en basiskrachten te sparen (aangezien je ook nog Alvarez, Marin, de Jong etc hebt). Daarnaast leer je niet meer tegen Spakenburg dan tegen Dordrecht, behalve de ervaring van een keer een volle Arena.

20 januari 2020 om 22:15

Hansen/Unuvar zouden nog wel kunnen invallen maar ik snap wat je bedoelt. Denk dat de reserves woensdag aan de beurt zijn (Alvarez, Marin, de Jong, Eiting, Traore, Ekkelenkamp en Dest). Schuurs had ik echter wel verwacht en was ook wel benieuwd naar Castillo eigenlijk.

21 januari 2020 om 11:41

@mrguide ". Daarnaast leer je niet meer tegen Spakenburg dan tegen Dordrecht, behalve de ervaring van een keer een volle Arena." Niet mee eens, want je moet gewoon winnen van Spakenburg om door te gaan in de beker. Tegen Dordrecht mag je verliezen, want het heeft toch niet veel consequenties. Spakenburg zal wel compact spelen, heel fel dus zou zeker leerzaam zijn geweest. Vooral met de druk van moeten winnen.

20 januari 2020 om 22:13

Onana heeft geen rust nodig hoor maar ze zullen die tweede keeper wel speeltijd gunnen inderdaad.ps: Promos is dat Promes in de aanbieding?

21 januari 2020 om 11:04

Is ook helemaal niet erg Mrkrillin. Ik denk dat de spelers voor 3 prijzen willen spelen. Bij een ruime voorsprong is er nog altijd de mogelijkheid om de jonkies te laten spelen.

21 januari 2020 om 11:44

@nl_modric ik geeft toch aan dat ik het jammer vind. Ik had wel graag Piere en Schuur in het 1e als duo willen zien. Zoals boven terecht aangekaart is, veel wisselspelers zoals Alverez en Marin zullen kans krijgen, aangevuld met jonkies Traore, Ekkelenkamp en Eifting mogelijk. Zou wel zonde zijn als de Jong speelt, want die is gewoon op. Dat Babel zal spelen snap ik ook wel. Laten we hopen dat zowel Ajax als Jong Ajax dit seizoen beiden kampioen worden Dat is ook mooie ervaring voor die jonkies. Gewoonn druk opvoeren dat ze kampioen moeten worden.

21 januari 2020 om 15:02

Helemaal mee eens hoor, want ik zie ook liever de sterren van de toekomst. Echter denk ik dat de basisspelers zelf aangeven dat ze gewoon willen spelen om zoveel mogelijk prijzen te winnen. en het is ook logisch dat Ten Hag daar zijn oren naar laat hangen. Ajax is geen liefdadigheidsinstelling.

Man man man, waar is mijn cluppie toch mee bezig (roda Jc). Vroeger werd het altijd moeilijk gemaakt tegen ploegen als AZ, Psv, Ajax, Utrecht. Nu kun je niet eens van een Jong selectie winnen. Die JP mag ook eens de deur uit. Niks goed gedaan, blijft maar een prutser de goal in zetten. Daarnaast kan die Durwael er ook geen zak van.

20 januari 2020 om 22:16

Valt mij ook erg tegen dat ze niet van J Utrecht kunnen winnen al stonden die al boven ze.

21 januari 2020 om 00:11

Het is nog geen jaar geleden dat de voorganger van de Jong was aangetreden. Dat constante ontslaan van trainers heeft niet zoveel zin en kost alleen maar geld (wat er al niet is). Het is gewoon een kwestie van goed en vindingrijk scouten en hopen op een paar klappers. Ik hoop het in ieder geval, want ik vind Roda de mooiste club van Limburg.

Als Jong Ajax kampioen wordt in de jupiler en Ajax in de eredivisie is het tekenend voor de dominantie van Ajax voor komende jaren. Denk dat Jong Ajax makkelijk mee zou doen in het linker rijtje eredivsie.

20 januari 2020 om 22:03

Jong Ajax werd 2 jaar geleden toch ook al kampioen? Waarom moet je dan nu ineens spreken van een dominantie?

20 januari 2020 om 22:06

Toen werd in ieder geval het eerste niet ook kampioen

20 januari 2020 om 22:29

Het zou me erg verassen als Jong Ajax kampioen zou worden, aangezien spelers als Gravenberch, Traore, Lang, Kuhn en Ekkelenkamp zijn doorgeschoven of verhuurd. Dat is goed nieuws voor de speeltijd van een nieuwe lichting talenten, maar over het algemeen zul je zien dat de resultaten wat gaan terugvallen. Helemaal als je niet tegen FC Dordrecht speelt maar tegen De Graafschap of Go Ahead. Ik vermoed daarom niet dat Jong Ajax het zal vasthouden, wat op zichzelf niet erg is. Wel is het leuk dat je toch een beetje kan oefenen met ''titeldruk'' op deze manier. Maar of je nou uiteindelijk kampioen, 3de of 5de zal worden, uiteindelijk gaat het om de talentontwikkeling. De uitslagen van Jong Ajax hoeven niet zoveel te zeggen over de talentontwikkeling.

20 januari 2020 om 22:36

Ik zou het ook heel knap vinden als ze nu nog kampioen worden. Zoals je aangeeft is er toch wel iets veranderd doordat spelers doorgeschoven of verhuurd zijn. De volgende lichting lijkt toch minder ver te zijn (wat ook logisch is)

20 januari 2020 om 22:56

Natuurlijk zijn die jongens minder ver, de helft van deze jongens hoort qua leeftijd in onder 19 te zitten. Maar zo hoort het ook, als talenten uit de onder 19 wedstrijden te weinig uitdaging halen dan is het tijd dat ze op een hoger niveau worden getest. Wat je vaak bij Jong Ajax ziet is dat het met golfbewegingen werkt. Je hebt periodes waarin Jong Ajax vooral een elftal lijkt voor oudere talenten die het net niet gaan halen. En er zijn periodes dat Jong Ajax vol zit met grote talenten, waarna vaak een schokbeweging komt en al die talenten plots in Ajax 1 terecht komen. Als ik zie waar Gravenberch, Dest, Traore, Ekkelenkamp, Botman en Lang nu staan ten opzichte van vorig jaar rond deze periode dan ben ik wel onder de indruk wat Jong Ajax heeft afgeleverd. Dat ze vorig seizoen 11de zijn geworden met Jong Ajax is iedereen alweer vergeten, en terecht.

20 januari 2020 om 22:33

Ik vond het vandaag magertjes. Er loopt zeker talent rond (wat je ook mag verwachten van spelers die cl moeten / willen halen) daarnaast moet je ook niet vergeten dat dit veruit het duurste elftal uit de kkd is. Ik denk dat de duurste speler in de kkd (los van de jong teams) max 300.000 bedraagt. Ajax haalt jeugd spelers die duurder zijn.

20 januari 2020 om 22:41

Die laatste zin slaat nergens op. Op basis waarvan denk je dat? Ze staan voor het eerst in ruim anderhalf jaar bovenaan en hebben slechts 1 punt voorsprong op hun titelconcurrent(en). Dat geeft toch aan dat Jong Ajax al moeite genoeg heeft met menig KKD-tegenstander, maar toch denk jij dat ze makkelijk mee zouden doen in het linkerrijtje Eredivisie? Als ze de KKD nou volledig domineerde en met een gat van 18 punten bovenaan stonden had ik het nog kunnen begrijpen, maar aangezien dat bij lange na niet het geval is, is dit is echt een volledig uit de lucht gegrepen opmerking. Of denk je dat Cambuur, De Graafschap en Volendam ook makkelijk mee zouden doen in het linkkerrijktje Eredivisie?

20 januari 2020 om 23:20

Dat hangt ook ontzettend van de samenstelling van Jong Ajax af. Als de jonge talenten niet voortdurend bij Ajax 1 op de bank hoeven te zitten en je combineert het met de talenten die er nu spelen dan kun je wel een Eredivisie elftal maken van de beloften wat op niveau speelt (zie opstelling). Misschien niet linkerrijtje, maar middenmoot zou daarmee wel haalbaar moeten zijn. Maar goed, Jong Ajax is geen prestatie elftal (hoe leuk we het ook vinden als Jong Ajax aan het presteren is) maar een ontwikkel elftal. Spelers worden verhuurd (lang, Kuhn) en doorgeschoven (traore, Gravenberch, Ekkelenkamp, Schuurs) omwille van hun ontwikkeling en het presteren van Ajax 1. Het Jong Ajax wat vanavond aan de aftrap zou het niet redden in de Eredivisie, dat niveau zijn veel talenten echt niet aan toe.

Scherpen
J. Timber
Schuurs
Pierie
Castillo
Gravenberch
Ekkelenkamp
Eiting
Kuhn
Traore
Lang

Denk dat jullie 2018 en niet 2019 bedoelen. Want vorig jaar stond Twente nummer 1 rond die tijd

20 januari 2020 om 22:40

Inderdaad. Dus is het ook 21 maanden geleden ipv 9.

Toch wel pijnlijk hoeveel geld er in dit team zit waarvan je eigenlijk denkt. Deze gaan nooit in Ajax 1 spelen. Pierie, Scherpen en Schuurs hadden dit jaar gewoon in de Eredivisie moeten spelen. Buiten dat zouden meer van deze jongens een versterking zijn voor teams als Emmen, ADO en RKC maar die staan nu op een bijveldje te spelen.

20 januari 2020 om 22:23

De helft van de ploeg is nog o19 qua leeftijd. Waarom zou je die verhuren? Broertjes Timber, Taylor, Hansen, Brobbey en Ünüvar ga je op die leeftijd niet verhuren natuurlijk. JFC huur je zelf terwijl Mendez net nieuw is. Dan hou je Danilo (enkele maanden geblesseerd geweest), Ter Heide (liever vandaag dan morgen nog verhuren/verkopen) en de 3 namen die je al noemde over. Dit is een hele jonge ploeg nog vergeleken met de ploeg die 2 jaar geleden kampioen werd. Ekkelenkamp en Lang waren enige die echt in aanmerking kwamen voor verhuur imo en eentje ervan is al verhuurd inmiddels. Zeker Scherpen zou ik niet verhuren, die begint stappen te zetten in meevoetballende aspect iets dat hij elders waarschijnlijk minder zou doen. De spelers die nog in jeugd mogen spelen om logische redenen ook niet verhuren natuurlijk.

20 januari 2020 om 22:37

Dat roept iedereen wel zo makkelijk, maar trainen met al die middelmaat gaan veel van die spelers ook niet beter van worden. Zo'n Pierie kan beter met Daley Blind op het trainingsveld staan te oefenen hoe je Babel en Tadic moet afstoppen dan oefenen met Hans Mulder hoe je Bilate moet afstoppen. Helemaal mee eens dat die wedstrijdervaring ook erg belangrijk is, alleen dat is dus ook niet alles. Schuurs valt trouwens wat mij betreft buiten deze discussie, die jongen heeft met 7 competitiewedstrijden, 3 CL wedstrijden en een bekerwedstrijd echt wel speeltijd gehad. Bovendien moet je ook spelers voor de breedte overhouden, zodat een blessure niet gelijk betekend dat je naar onder 19 moet kijken wie daar als centrumverdediger opgesteld staat.

Verloren seizoen voor Roda, maar ook niet helemaal gek gezien de club op een haar na failliet was afgelopen zomer. De Jong kan naar mijn mening ook niet veel beter met dit elftal. De verdediging is enorm zwak, het middenveld is het ook net niet en hoewel je op papier een leuke voorhoede hebt komt er van Alberg en Croux gewoon te weinig. Vooral van Croux had ik veel meer verwacht. Gewoon het seizoen uitspelen en ervoor zorgen dat er een nieuwe TD komt zodat je in de zomer weer aan een degelijk team kunt gaan bouwen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Jong Ajax


94 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
Q. TimberMiddenvelder252
L. TraoréAanvaller1713
B. BrobbeyAanvaller137
D. KotarskiKeeper130
V. JensenAanvaller125
N. ÜnüvarMiddenvelder101
K. ScherpenKeeper140
Voor de complete selectie: Clubpagina Jong Ajax.

In de wandelgangen

Donderdag 9 april
Bij Real Madrid houdt men rekening met een scenario waarin Paul Pogba onhaalbaar blijkt. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren