Hiddink draagt assistent aan: ‘‘Goeie vent, moet je nemen’, zei ik meteen’

Woensdag, 15 januari 2020 om

Ernest Faber nam onlangs het stokje over van Mark van Bommel en hij maakt als interim-trainer van PSV het seizoen af. De entree van de oud-verdediger brengt ook een terugkeer van Guus Hiddink met zich mee. De ervaren oefenmeester is in de komende maanden als adviseur betrokken bij het wel en wee in de selectie van de Eindhovenaren.

“Ernest ken ik al heel lang. Wat ik mooi vind bij hem: als speler was hij van de inzet en het karakter. Vaak blijft het als trainer dan ook daarbij. Maar niet bij hem. Ernest heeft zich als trainer heel breed ontwikkeld”, legt Hiddink uit in gesprek met het Algemeen Dagblad. Hiddink werd in samenspraak met algemeen directeur Toon Gerbrands en technisch directeur John de Jong teruggevraagd.

“Ik ga de komende tijd beelden kijken, meedenken over groepsproces en speelwijze. Dat laatste zeker ook. Waarom krijgt PSV zo makkelijk goals tegen? Wat is mijn idee daarbij? Dat soort dingen. Leuk”, gaat hij verder. Hiddink heeft een voorkeur voor een dergelijke rol boven een functie in bijvoorbeeld de Raad van Comissarissen: “Dan vergader je misschien drie keer per jaar.”

Van Osch is terug bij PSV: 'Het voelt echt heerlijk'

“Je zit op afstand. Maar een commissaris kan wél ineens zoiets groots als het ontslag van een trainer op zijn bord krijgen.” Hiddink denkt nu echter ook mee over de invulling van de staf en op zijn aanraden is ook René Eijkelkamp teruggekeerd bij PSV. De oud-spits gaat aan de slag als assistent van Faber: “René is iemand met verbindende kwaliteiten. ‘Goeie vent, moet je nemen’, zei ik meteen.”

Hiddink was in 2014 eveneens als adviseur werkzaam bij PSV en de selectie van de club is sindsdien flink veranderd. Alleen Jorrit Hendrix maakte ruim vijf jaar geleden ook deel uit van de hoofdmacht: “En Ibrahim Afellay had ik als trainer eerder bij PSV. Mooi wel, ik zie Ibrahim en Ismail Aissati nog aan komen lopen. Het was 2004, twee jochies dromend van hun kans. Maar toen: de eerste trainingen. Kwamen ze Van Bommel tegen. Werden ze meteen over het hek geschopt. Nee, die leerschool, die bestaat niet meer. Nu gaat het er anders aan toe.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

12 reacties (laatste reactie door yelle)

Karma, nu is van Bommel zelf over het hek geschopt

15 januari 2020 om 09:08

Het klinkt misschien naar, maar toch is dat een goede leerschool. De topsportwereld is keihard en dat merk je in de jeugd ook wel, maar niet in die mate. Ik denk dat het goed is dat je door de oudere spelers gehard wordt. Zowel fysiek als mentaal.

Op één of andere manier herinner ik mij Eijkelkamp in zijn trainerscarrière vooral als één van de gezichten van de technische staf van Oranje in 2012. Juist toen waren eventuele verbindende kwaliteiten niet bepaald aanwezig, want dat team viel als een kaartenhuis in elkaar tijdens dat toernooi.

15 januari 2020 om 08:55

Dat team was gewoon niet goed en verfrissend genoeg. De tegenstander kende de gehanteerde tactiek goed genoeg en daarbij waren de ego's te groot. In 2010 was de honger er daadwerkelijk, in 2012 wad deze gewoon nergens te bekennen. Dat gebeurt, helaas, nu eenmaal. Eijkelkamp kon daar weinig aan doen, dat kan je hem alles behalve kwalijk nemen (niet dat je dat doet hoor).

15 januari 2020 om 09:09

Nee doe ik in die zin ook zeker niet. Maar da's mijn eerste associatie die ik met hem als trainer heb. Twee jaar eerder zaten Frank de Boer en Philip Cocu nog naast Van Marwijk op de bank. Toen zat daar plotseling iemand als Eijkelenkamp. Sprak net wat minder tot de verbeelding. Maar goed, als die man nou zijn waarde heeft voor dit Psv, prima. Maar al met al voelt een bank met dit soort namen -en dat geldt ook voor Faber zelf- voor een een club als PSV toch wel te licht. PSV heeft juist ook een lange traditie gehad aan een solide technische staf over langere tijd, inclusief assistenten die het later zélf ver zouden schoppen (ten Hag bijvoorbeeld). Onrust en onzekerheid was juist lange tijd iets dat je in Amsterdam zag.

15 januari 2020 om 09:26

Die processen gaan met pieken en dalen. We lopen de polonaise als het goed gaat, maar schieten ook naar het andere uiterste als het even minder gaat. Kijk de geschiedenis er naar op terug. Ook PSV komt wel weer terug en dan zakt een andere club wel weer in. Je hebt nu de pech dat de media zoveel sensatie zoeken. Hiddink kan Faber prima coachen, dat had hij met Van Bommel ook prima kunnen doen. Net als een Advocaat met Gio destijds.

Tsaar Guus snijdt hier wel een goed punt aan. In de selectie van PSV staat niemand waaraan jonge en-of nieuwe spelers zich aan kunnen optrekken. Een beetje wat Ajax ook een tijdje had, iedereen is jong of nieuw tsja dat gaat weleens mis. Verder heeft gewoon botte pech ook zijn rol gespeeld met meerdere blessures tegelijkertijd maar goed mag niet enkel als reden worden opgegeven. De technische staf was ook te licht waardoor er klad in de machine kwam. Guus kan die balans terugbrengen waar Dick dat bij Gio ook deed. Nu ook weer gezeik met Zoet, die meteen wegloopt bij het terecht verliezen van zijn basisplaats. Dit is ook een faal factor: er werd te lang aan spelers vastgehouden die totaal niet in vorm waren. Een Pereiro, Gutiérrez etc. kregen minimale kansen ... Het is zonde maar geen crisis, dit seizoen snel vergeten en zo hoog mogelijk proberen te eindigen. Verdediging en middenveld aansterken is ook geen overbodige luxe.

15 januari 2020 om 08:58

De nieuwe garde kan niet zo goed tegen een direct iemand zoals Van Bommel. Tenminste dat idee heb ik een beetje. Zijn veel te veel van de softere aanpak en het wijzen met de vinger naar de ander i.p.v. naar hun eigen aandeel te kijken. Maar dit is mijn bescheiden kijk op de situatie. Ihattaren is daar wel een uitzondering op trouwens.

15 januari 2020 om 13:41

En juist die Ihattaren was en is vol lof over Mark van Bommel. Hij kon die hardheid en directheid blijkbaar wel handelen. Zegt denk ik ook wat over de arbeidsethos en wedstrijdinstelling de Ihattaren heeft

In de interviews die ik van hem ken komt hij op mij altijd wel sympathiek over. Geloof dan ook wel dat hij een handenbinder is en het schijnt dat de sfeer bij PSV uiterst negatief is, dus dat kunnen we wel gebruiken. Mooiste anekdote over René Eijkelkamp las ik eens in de VI. Hij slofte heel erg. Als speler tilde hij zijn voeten echt nauwelijks op tijdens het lopen. En toen het eens had gevroren kreeg René het voor elkaar om met die sloffende punt van zijn schoen over de middellijn te struikelen.

Ik moest glimlachen bij de laatste alinea, Hiddink als coach, dat middenveld met Van Bommel, Afellay en Aisatti. Dat die twee jochies het grote AC Milan helemaal scheel tikten in de CL, gloriejaren. Hopelijk kan hij een beetje van dat succes weer laten herleven.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

PSV

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax4442
2.AZ4128
3.PSV3419
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
P. RosarioMiddenvelder182
C. GakpoAanvaller184
D. MalenAanvaller1411
BrumaAanvaller123
K. MitroglouAanvaller81
R. RuiterKeeper10
Voor de complete selectie: Clubpagina PSV.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina PSV.

107 fans
Coach, 73 jaar
SeizoenClub
2019-2019 China O22
2018-2019 China O21
2015-2016 Chelsea
2014-2015 Nederland
2012-2013 Anzhi

In de wandelgangen

Zaterdag 18 januari
Barcelona is in de zoektocht naar defensieve versterkingen neergestreken in Engeland. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren