‘Ajax heeft de financiële ruimte om daar een specialist voor aan te stellen’

Zondag, 12 januari 2020 om

Ajax kreeg tijdens het trainingskamp in Qatar hulp van ingooicoach Thomas Grönnemark, die sinds 2018 ook bij Liverpool werkzaam is. Stijn Vreven, die bij FC Utrecht, Vitesse en ADO Den Haag indruk maakte met zijn verre ingooien, snapt de beslissing van Ajax wel om voor dit spelonderdeel hulp van buitenaf in te roepen. Ook voormalig bondscoach Bert van Marwijk is overwegend positief over het inzetten van Grönnemark.

Volgens Vreven, thans trainer van Lokeren, worden wedstrijden steeds vaker beslist door standaardsituaties. "Ajax heeft de financiële ruimte om daar een specialist voor aan te stellen. Waarom zou je het laten?", vraagt de oud-verdediger zich hardop af in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Je zal er een goal door maken die de titel oplevert. Dan is het de investering al waard. Ik snap best dat mensen zeggen: doe eens even normaal. Moeten die profs nu heel lullig leren een balletje in te gooien? Maar zoals je merkt: ik juich het wel toe."

Ryan Babel terug in Amterdam: 'Ik denk dat ik roze haar zo laat'

Van Marwijk hekelt de negatieve reacties op de keuze van Ajax om een ingooicoach in te huren. In zijn optiek staat de voetbalwereld nog steeds bol van het conservatisme. "Je kunt de reacties zo uittekenen als een trainer van een topclub daaraan begint. Dan word je belachelijk gemaakt door de buitenwereld en misschien ook wel door de spelers. Het staat een beetje klungelig, maar het is wel de moeite waard", aldus Van Marwijk, die heel goed snapt dat Grönnemark ook door Liverpool wordt ingezet. "Pas als deze trainer op de foto naast Jürgen Klopp staat, is dat wat anders. Dat zegt wel genoeg."

Het verkeerd ingooien door spelers is Van Marwijk al langere tijd een doorn in het oog. "Want dat levert zo ongelofelijk veel onnodig balverlies op. Dan kun je de bal beter ver weg van je eigen helft naar de tegenstander gooien. Dat levert minder gevaar op." De ex-trainer van onder meer Feyenoord en Borussia Dortmund vindt het heel normaal dat er extra wordt gelet op ingooien, want dat gebeurt ook bij hoekschoppen en vrije trappen. "Ik denk dat we een ingooi op sommige plekken van het veld ook zo moeten benaderen."


Poll

Ben jij het eens met Stijn Vreven en Bert van Marwijk?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

28 reacties (laatste reactie door nl_modric)

Ja een ingooicoach is als een zwembad met bubeltjes in je tuin. Als het ken waarom laten? Het is mooi dat ajax het allemaal ken doen maar tevens onderstrepen ze het principe "survival of the riches" met zo'n monopolie strategy

12 januari 2020 om 15:43

Zou jij mij uit kunnen leggen waarom Ajax wen monopolie heeft? Had PSV niet hetzelfde kunnen doen als ze goed beleid hadden en een paar extreme talenten goed verkochten?

12 januari 2020 om 15:45

Ik kan me niet voorstellen dat die gast van die inworpen zo duur is dat hij niet een middagje bij PSV, Feyenoord of AZ kan staan.

12 januari 2020 om 23:42

Weet jij veel. Mischien krijgt hij wel per inworp betaald.

12 januari 2020 om 16:19

@Jomas15, deze coach is een specialist en die zal inderdaad wel wat kosten. Tegelijkertijd weet ik dat er recentelijk een BVO een afstudeer project heeft afgerond met 4 HBO’ers om te zien aan de hand van data analyse hoe standaard situaties het meest effectief zijn. Dit werd globaal uitgelicht maar ook tegenstander specifiek. Kosten voor de club waren een begeleider, een kleine investering van nog geen 5000,00 en bereid zijn om te luisteren. Dat is ook innovatief...

12 januari 2020 om 17:34

Weet je toevallig welke BVO dit was en of het resultaat ergens gepubliceerd is?

12 januari 2020 om 19:45

@Winkelhaak, resultaten zijn zover ik weet niet openbaar gemaakt. In ieder geval tot op heden niet. Het zou in dit geval om Sparta gaan, aangezien dit via familie bij mij terecht is gekomen. Zou niet weten waarom het niet betrouwbaar zou zijn. Vind het persoonlijk een enorm slimme zet.

12 januari 2020 om 20:16

Dat is jammer. Lijkt me erg interessant om in te zien.

Niet heel vreemd toch? Een vrije trap of corner kun je altijd nog zover mogelijk weg peren. Een ingooi is enorm lastig om goed te nemen, daar iedereen kort wordt gedekt en je in een kleine ruimte snel moet handelen. Hele verre inworpen zijn al enkele jaren gevaarlijk. Wellicht zien we de komende jaren nieuwe varianten.

12 januari 2020 om 15:50

Vind het ook totaal niet vreemd. Ajax heeft deels door een verkeerde ingooi van Riedewald de EL finale verloren bij de 1-0 van MU

12 januari 2020 om 15:59

Die finale verloren ze kansloos met 2-0. Dus die stelling is overbodig.

12 januari 2020 om 16:03

Maar als je 1-0 achterkomt daardoor.... verlies je uiteindelijk daardoor toch de wedstrijd

12 januari 2020 om 23:44

Weet je dat zeker Afcajax0164 ? Ajax had 70 procent balbezit. 17 schoten tegenover 7 van United.634 passes tegen 285. Die inworp speelde United volledig in de kaart.

Is er zoveel discussie over dan? Ik las toen de kop en dacht, goede beslissing, het gaat steeds om de details.

12 januari 2020 om 15:44

Er werd vooral veel geroepen dat Ajax de lengte niet heeft voor lange inworpen, en dat het onbelangrijk is voor de wedstrijd. Gaat nergens over natuurlijk, want een ingooi kan bijvoorbeeld ook functioneren als een dieptepass of het spel verschuiven. Daarbij zie ik voetballers vaak halve inworpen gooien waar je niks aan hebt, die zelfs bij de F-jes nog worden afgefloten. Heel slim van Ajax om zo'n specialist in te zetten dus, eigenlijk geen discussie over mogelijk.

Ik snap even niet waarom hier kritiek op is? Als je je wilt ontwikkelen, moet je ook op ieder detail letten, dus ook op je ingooien. Hoe vaak levert een ingooi nou balverlies op of haalt het de tempo uit de aanval? Je zult er niet direct invloed in de wedstrijd mee hebben, maar indirect kan het facetten van je spel gewoon verbeteren.

Wie doet hier lacherig over dan? Feyenoord stelde in 2017 de landstitel veilig dankzij een snelle en perfect op maat uitgevoerde inworp in de eerste minuut. Zo cruciaal kan het zijn.

Heb ik iets gemist? Waar komt al deze kritiek vandaan dan? Heb niets gehoord.

Persoonlijk vind ik het nogal zonde van het geld maar een tripje naar Qatar levert al 7 ton op en zo'n ingooicoach kost slechts een fractie ervan

Nog steeds onbegrijpelijk dat bij een spel dat VOETbal heet er met de handen een spelhervatting is ... gewoon inschieten... net als een corner... dan blijft de bal ook veel meer binnen de lijnen daar ben ik zeker van

12 januari 2020 om 16:05

Inderdaad want dan is het minder aantrekkelijk om een ingooi/intrap weg te geven. Lijkt me een goed idee, wordt het spel aantrekkelijker van denk ik.

12 januari 2020 om 16:20

Dan heb je dus iedere keer een verkapte vrije trap/corner als de bal uit gaat ter hoogte van het 16-metergebied. Nee, dat is lekker. Bal uit, snel naar voren rennen, in de 16 meter gaan staan en binnen de gegeven tijd heb je een extra vrije trap. Een ingooi duurt zo'n 10-15 seconden dus meer dan genoeg tijd om voor te komen.

Wat kost het nou helemaal om deze man een dagje te laten overkomen naar Qatar? Laat het 30.000 euro zijn, of misschien 50.000 (liverpool zal er ook wel aan willen verdienen). Maar dit zijn bedragen die voor het hele linkerrijtje van de Eredivisie wel op te brengen zijn. Want als je een keer 3.000 toeschouwers minder hebt wegens slecht weer, dan ben je ook 50K kwijt. Dat is vervelend maar daarvan zal een club ook heus niet omvallen. Dus ja, het is een keuze die Ajax maakt, en die andere clubs ook kunnen maken.

12 januari 2020 om 23:46

50.000 voor een dagje ingooien ? Is daar ook ergens een workshop voor, want dan meld ik me meteen aan.

Er zullen vast wat lacherige reacties geweest zijn, maar zo massaal is dit toch niet afgekeurd? Ik vind het zelf ook heel logisch en professioneel dat je naar inworpen kijkt en jezelf daarin probeert te verbeteren. Doe je ook met andere spelhervattingen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax4442
2.AZ4128
3.PSV3419
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller188
L. TraoréAanvaller41
D. KotarskiKeeper00
A. OnanaKeeper180
K. ScherpenKeeper00
Bruno VarelaKeeper00
N. TagliaficoVerdediger173
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Zaterdag 18 januari
Barcelona is in de zoektocht naar defensieve versterkingen neergestreken in Engeland. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren