‘Ajax denkt aan ‘Canadese diamant’ van twintig miljoen euro’

Zondag, 12 januari 2020 om

Niet voor de eerste keer wordt Ajax met Jonathan David in verband gebracht. De negentienjarige aanvaller van AA Gent is vrijwel zeker bezig aan zijn laatste maanden in dienst van de Belgische club. De ‘Canadese diamant’, zoals de tiener vaak door de media in België wordt genoemd, wordt door veel buitenlandse clubs gevolgd.

Ajax en Benfica toonden afgelopen zomer reeds oriënterende interesse en FC Porto zou eerder deze maand een formeel bod hebben uitgebracht. Met minder dan twintig miljoen euro voor het afkopen van het tot medio 2023 doorlopende contract neemt de clubleiding van AA Gent echter naar verluidt geen genoegen, ook al werd hij voor een schijntje aangetrokken. Ook in Duitsland, waar collega-international Alphonse Davies bij Bayern München actief is, is volop belangstelling.

“Ik ben er nog niet uit wat me het best zou liggen. Ik heb de kracht voor de Premier League, maar misschien is het beter om nog een tussenstap te zetten, waar ik kan werken aan mijn lichaam en ervaring kan opdoen”, vertelt David in gesprek met Het Laatste Nieuws. “Ik mag geen stappen overslaan. Waar ik ooit ook naartoe ga: het moet een club zijn waar ik kan spelen, zodat ik nog kan groeien.”

David zag het levenslicht in New York, bracht een deel van zijn jeugd door op Haïti en verhuisde op zesjarige leeftijd naar Canada, het land waar hij inmiddels twaalf A-interlands voor heeft gespeeld. Opvallend: hij scoorde daarin elf keer. Ook in het tenue van AA Gent heeft hij uitstekende statistieken: 27 treffers in 52 duels in alle competities.Gerelateerd

Meer sportnieuws

54 reacties (laatste reactie door pinkelman)

Nog niet eerder van hem gehoord, is er iemand die hem al eens heeft zien spelen? Buitenspeler?

12 januari 2020 om 10:14

Ja kijk maar op football manager, een hele goede buitenspeler met techniek en snelheid. Zo te lezen heeft hij in Haïti geleefd iemand die daar meer over weet? Ik kom ook uit Haïti maar door de armoede ben ik geadopteerd naar Nederland. Ik begrijp niet dat als je in New York geboren bent dat je dan toch nog in Haïti terecht komt als kind.

12 januari 2020 om 10:40

Net zo groot talent als Bandé ?? Als buitenspeler in België val je al snel op , in de hele Belgische competitie lopen er 3 .....

12 januari 2020 om 10:45

Nee Bandé heb ik nooit als groot talent gezien hij deed het een half jaartje leuk maar dat was het dan ook wel. Bij Bandé zie je geen kwaliteiten dat hij mee zou kunnen met Ajax technisch slecht hij heeft alleen een beetje fysiek maar dat is het dan ook wel, meer iets voor middenmoot eredivisie hooguit

12 januari 2020 om 10:48

Bij Gent speelt hij toch echt niet op de flanken hoor, daar speelt hij eerder als schaduwspits of aanvallende middenvelder achter Yaremchuk of Depoitre. Verder is hij echt dodelijk in die zone, voor een 19-jarige is hij enorm koelbloedig. En in tegenstelling tot Bandé heeft hij het ook al in de EL laten zien (onder andere twee goals tegen Saint-Etienne).

12 januari 2020 om 11:15

Ik lees dat zijn ouders Haitiaans zijn. Weet ook niet van de hoed en de rand, maar ik kan me voorstellen dat hij niet uit een hele arme familie komt als je in Brooklyn geboren bent en uiteindelijk in Canada opgroeit. Wellicht tussendoor tijd bij familie in Haiti doorgebracht, of ouders tijdelijk terug voor werk oid?

12 januari 2020 om 12:46

@protheussorry hoor, maar alsof iedereen op Haïti arm is. Misschien werkt zijn vader wel voor een multinational, en zijn ze daarom vaak verhuisd toen hij nog jong was.

12 januari 2020 om 10:52

Op dit moment samen met Diatta, Berge, Verschaeren, Doku, Vandevoordt en Vanheusden één van de grootste talenten (zo niet het grootste) van de Belgische competitie. Speelt op dit moment niet echt op de flanken bij Gent maar eerder als schaduwspits of aanvallende middenvelder. Hij is niet de grootste maar wel zeer snel en voor zijn leeftijd enorm doelgericht. Zou voor Ajax een uitstekende versterking zijn, alleen weet ik niet of ze het risico willen aangaan en er zullen ook wel clubs uit grotere competities naar deze speler lonken.

12 januari 2020 om 14:35

Verwacht dat Ajax het risico helemaal niet aangaat. Bande en Marin dat is 20 miljoen. En vooralsnog is dat 20 weggegooide miljoenen.

12 januari 2020 om 14:59

Bandé en Marin hadden wel echt een andere status dan deze David. Ajax kocht Bandé al na een half (goed) seizoen, maar zelfs in de tweede seizoenshelft was het al een heel stuk minder voor hem. Marin had trouwens ook niet de reputatie die mensen schijnen te denken. Hij speelde voornamelijk een heel sterke play-off 1 vorig seizoen, maar het was echt niet zo dat hij als één van de beste spelers uit de competitie gezien werd (wel als iemand die dat kon worden).

12 januari 2020 om 12:14

Hij is absoluut geen buitenspeler!!!! Hij speelt momenteel achter de spitsen in een 4-1-2-1-2 (een 4-4-2 met een ruit op het middenveld). Hij kan ook als tweede spits, maar als ik me niet vergis speelt Ajax nooit met 2 spitsen.ik ben Gentfan en zie hem dus iedere week spelen. Hij heeft een beetje alles: spelinzicht, mentaliteit, schot, pass... En nog zo jong! Hij kan echt een hele grote speler worden!

Echt heel groot talent, en zou gezien de financiële capaciteiten van Ajax zeker een gok wagen op hem. Aangezien hij heeft aangegeven eerst een tussenstap te willen maken, is Ajax ook zeker niet kansloos. Met deze David en Bayern's Davies zit het met de voorhoede van Canada de komende jaren wel snor.

12 januari 2020 om 10:16

Goede speler. Maar 20 miljoen is wel veel geld om neer te leggen voor iemand die in de Belgische competitie speelt. Zeker als Ajax zijnde.

12 januari 2020 om 10:21

Ach, ik heb liever David voor 20 miljoen dan die Reinier voor 30 miljoen, die het überhaupt nog nergens in Europa heeft laten zien. Dit is iig een speler waarvan ik vrijwel overtuigd ben dat hij er meteen kan staan, als Neres bijvoorbeeld weggaat komende zomer. Tadic wordt minder, zeker op de flank, en het is nog te vroeg voor een basisplaats voor Hansen/Ünüvar. Plus je maakt je als club een stuk bekender in Canada.

12 januari 2020 om 10:51

Dat is de markt tegenwoordig. In de Eredivisie zou deze speler nog meer moeten kosten terwijl de competities gelijkwaardig zijn. David is echt een groot talent en 20 miljoen vind ik zelfs aan de lage kant.

12 januari 2020 om 10:51

Tadic wordt minder? Wat? Scoort dan misschien minder, maar is cruciaal in het aanvalsplan van Ajax.

12 januari 2020 om 11:55

Nouja, zeg het maar Usofdude. Tadic komt dit seizoen tot 11 doelpunten en 19 assists in 30 wedstrijden, dus zijn overall performance is meer dan goed. Dat hij een paar wedstrijdjes (op het hoogste niveau) minder was, lag mijns inzien meer aan het hele team. Ik durf er niet meer aan terug te denken, maar 3 wedstrijden achter elkaar met 0 doelpunten, waarvan 2 ook nog eens thuis mag ons eigenlijk niet gebeuren.

12 januari 2020 om 11:57

Japie, hij scoort minder, maar geeft daarentegen wel meer assist. Kijk even naar zijn statistieken dit jaar. Wellicht dat alleen Bergwijn en Ziyech dezelfde cijfers kunnen weerleggen. Dan kan je moeilijk zeggen dat het veel? minder is dan vorig seizoen. Dat hij in de belangrijkste wedstrijden niet uitblonk, dat is dan wel weer het geval. Echter lag dat niet alleen aan Tadic.

12 januari 2020 om 12:02

Ajax in zijn geheel speelt minder ten opzichte van vorig jaar. Dat is vrij simpel te verklaren: het missen van het voetballende vermogen van Frenkie de Jong. Vanaf Bayern uit, met Tadic in de spits, viel de puzzel in elkaar. Tadic is meer de kapstok geworden en dat doet hij nog steeds naar behoren. Dat hij vanaf de flank minder aanwezig is heeft ook mede te maken met de invulling op het middenveld. De puzzel ligt niet zo goed als vorig seizoen, maar Tadic is nog steeds super belangrijk, maar wellicht net even iets anders.

12 januari 2020 om 12:27

@USofDude, ik ben wellicht wat kort door de bocht, maar eerlijk gezegd meen ik wel wat ik heb geschreven. Als ik kijk op bijvoorbeeld dit forum dan laat 90% zijn/haar onderbuik gevoelens en clubvoorkeur spreken. We gaan niet of nauwelijks uit van de feiten. Het is veelal een bepaalde mate van gevoel. Als we kijken naar Tadic, dan denk ik dus oké, hij wordt als minder ervaren. Waar blijkt dat dan uit, wat zijn zijn concrete cijfers. Hoe wordt hij gebruikt en hoe rendeert de rest van het team. Moet hij meer aanwezig zijn, of laat hij met zijn spel een ander beter renderen. Is het meer afwezig zijn per definitie nadelig voor het elftal? Zeg het maar! Als hij dus zoveel minder is op de flank voor het gehele team, dan zie ik graag de feiten. Gaan we Tadic beoordelen als spits of als buitenspeler?

Neres voor het dubbele verkopen en deze jongen terughalen van de zomer, ik zie het wel zitten.

Ajax gaat nooit 20 miljoen hiervoor neerleggen, dan kan je net zo goed Boadu voor 5 miljoen meer proberen op te halen.

12 januari 2020 om 10:24

Met Traoré die aan de deur begint te rammelen ligt de prioriteit alleen niet op de spitspositie, en niemand heeft er wat aan als Boadu voor de flank wordt gehaald.

12 januari 2020 om 10:24

Net alsof Az Boadu voor 5 mil naar Ajax laat gaan...

12 januari 2020 om 10:28

Voor 5 miljoen meer dan de 20

12 januari 2020 om 10:28

5 miljoen meer is 25 miljoen...

12 januari 2020 om 10:31

Tenzij zijn post in de tussentijd is aangepast, raad ik je aan om toch even wat beter te lezen...

12 januari 2020 om 10:33

Goed lezen. 5 miljoen MEER dan de 20 waar hier over wordt gesproken. 25 miljoen voor Boadu vind ik persoonlijk wel aan de hoge kant.

12 januari 2020 om 10:48

@Marc, vind ik ook. Moet sowieso nog 20 miljoen af...😄

12 januari 2020 om 11:49

Vind je 25 miljoen voor Malen bijvoorbeeld ook veel dan ? Het feit is wel gewoon dat Boadu een van de betere spitsen wereldwijd is van zijn leeftijdsgroep. Die jongen maakt gewoon veel goals ook Europees en is pas geleden gedebuteerd met een goal bij het Nederlands elftal en gaat waarschijnlijk mee naar het ek. Ik vind 25 miljoen eerlijk gezegd nog weinig. Als hij bij Ajax of PSV zat dan zou iedereen roepen dat hij minstens 40 miljoen waard is.

12 januari 2020 om 14:42

Nee hoor bij Ajax roepen ze vooral wat Ajax moet vragen, niet wat spelers waard zijn. Dat is echt iets heel anders. Zo vind ik bijvoorbeeld dat AZ plus 1/3 mag gaan neerleggen voor elke speler die ze willen overnemen en dat Willem 2 juist 10 a 15% minder hoeft neer te leggen. Hoop echt dat Ajax dat gaat doen omdat clubs in mijn optiek behandeld worden op de manier die ze verdienen....

12 januari 2020 om 20:54

Dat mag jij wel vinden maar denk dat AZ daar anders over denkt, sterker ik denk niet dat je een Boadu voor 25 miljoen kunt kopen als hij wellicht topscorer vd eredivsie wordt en ook nog eens volop in de EL gaat scoren en als international zo nu en dan zijn wedstrijdjes voor oranje kan spelen. Vergeet niet, die jongen is pas 18 jaar, bezig aan zijn eerste echte volledige seizoen, en al bij diverse internationale topclubs in het boekje staat. Dit soort spelers, AZ kennende, zijn niet meer weg gelegd voor andere eredivisie clubs en nu ze daar ook echt aan de weg timmeren en mogelijk zelfs nog CL deelname behalen is dat echt uitgesloten. Dan kun je nog eerder voor Malen of Bergwijn gaan.

Ik vraag mij af hoeveel mensen Ajax in dienst heeft die continu bezig zijn met het interesse tonen in ontegenzeggelijk talentvolle voetballers elders? Het maakt niet uit om wie het gaat maar VZ noemt direct Ajax als zijnde geã¯nteresseerd. Wanneer je organisatie staat als een huis dan is het toch vreemd dat Ajax werkelijk in iedere speler die maar iets boven het maaiveld uitsteekt in verband met Ajax te brengen. Wat doet dit met het zelfvertrouwen van de huidige selectie?? Kan VZ ons informeren hoeveel scouts er daadwerkelijk bij Ajax rondlopen? Nu neemt het haast ridicule vormen aan.

12 januari 2020 om 10:40

Nou het is volgens mij heel simpel: het is de media die dit soort spelers mede aan Ajax linken. Het is niet Ajax zelf die dit naar buiten toe communiceert. Er zijn voldoende scouts over de wereld actief om potentiële aanwinsten in kaart te brengen. Het mooie is, en voor de media het frustrerende, dat Ajax de communicatie naar buiten toe op dit moment vrij gesloten houdt. Dat maakt dat de media minder interne bronnen heeft en zodoende zelf verhalen moeten verzinnen om artikelen te kunnen plaatsen, die wij volgens weer lezen en veelal als waarheid aannemen. Het mooie is dat Ajax altijd met spelers komt aanzetten die het gros van de media niet voor ogen had en heeft: Finidi, Kanu, Litmanen, Zlatan, Midi, Millik, Sanchez, Tagliafico, Martinez en ga zo maar door. Ik heb vertrouwen in de scouting en als David echt een aanwinst is, dan moet je hem halen. Zijn cijfers zijn op dit moment zeer indrukwekkend.

Ik zou liever stengs en boadu halen. Als je deze er nog bij wilt pakken eventueel kan dat natuurlijk, maar denk dat je die 2 jongens van AZ gewoon moet kopen. Ze verdienen het ook en eerlijk..... voetballen in België is toch niet echt van een hoog kaliber. Kijk naar Marin, was echt heel erg goed in België maar hier red hij het niet.

12 januari 2020 om 11:15

Boadu is echt een heerlijke speler, maar traore bonkt hevig op de deur hoor. Stengs mag komen, zelfs als neres en ziyech blijven. Voor de flanken zijn er 2 posities met een bezetting van 4 gelijkwaardige spelers is geen luxe. Promes, neres, ziyech en stengs. Je kan met ziyech ook op 10 spelen, dus er is zelfs nog plaats voor david. Spits tadic en traore. Verder ga ik er vanuit dat vd beek weggaat. Gravenberch kan die positie opvullen met martinez ernaast. Hoop dat blind weer volledig herstelt. Anders zou nog een extra middenvelder erbij moeten komen en martinez op 4. Ben ook nog nie kapot van schurs en alvarez als zn partner achterin. Dus wellicht dan toch nog een centrale verdediger erbij.

12 januari 2020 om 11:20

Traore is nog ver van een basisplaats bij Ajax verwijderd. Prima talent, maar niet iemand waarmee je in de Champions League of Europa League laatste fase echt potten gaat breken. Jongen moet volgend seizoen rustig gebracht worden met invalbeurten en af en toe een basisplaats tegen een laagvlieger zoals Ado. Dan zien we wel verder hoe die zich ontwikkelt. Je hebt als Ajax zijnde iemand nodig die er meteen staat en meteen op Europees subtop niveau mee kan draaien. Het lijkt soms wel eens of Ajax-fans het belangrijker vinden om jeugdspelers op te stellen dan om echt prijzen te pakken of ver te komen in toernooien. Was juist zo blij dat we eindelijk eens de portemonnee trekken in plaats van te vertrouwen op jeugdtalenten die het uiteindelijk allemaal net niet redden.

12 januari 2020 om 11:39

Daarom hebben we toch tadic voor de spits? Die is sws nog steeds mn eerste keus en zoals jij zegt, traore afentoe in laten vallen en wellicht basisplaats tegen de zwakkere broeders. En ik ben ook eens hoor, ben blij dat we eindelijk eens af zijn van dat talent boven alles beleid. Daarom zeg ik verder in mn post dat er nog een verdediger moet komen. Dan t liefst die zich al bewezen heeft.

12 januari 2020 om 12:04

Wordt dat niet een beetje druk achterin. Je hebt nu Schuurs, Blind, Veltman, Alvarez, Martinez, Pierie, (magallan) en Timber rondlopen voor centraal achterin. Daar moet Ten Hag toch wel een mooi duo van kunnen maken. Er zijn clubs di minder keuze hebben voor die positie.

12 januari 2020 om 12:25

Na dit seizoen gaat veltman weg, ben nog niet overtuigd van schuurs maakt toch wel vaak foutjes, pierie kom zie ik ook niks in. Alvarez helaas ook niet. Heb je timber maar is te jong. Houd je martinez en blind, waarvan martinez op t middenveld komt te staan als blind volledig herstelt. Do the math

12 januari 2020 om 11:18

Ik ben ook fan van Stengs en Boadu, laat dat duidelijk zijn. Maar het halve forum hier zit met een stijve plasser als het om deze twee jongens gaat en ze moeten en zullen naar Ajax komen. Waarom dan? Op basis van wat verdienen ze het meer dan in dit geval een David. Waarom vergelijk je de aankoop van Marin met elke andere speler in België? De aankoop van Marin staat op zichzelf. En het is jammer dat mensen hem de tijd niet gunnen. Mensen vergeten de druk die er komt kijken om bij Ajax te spelen. Geef hem gewoon rustig de tijd en het vertrouwen. Puur cijfermatig zijn David en Yaremchuck leuke spelers.

12 januari 2020 om 12:08

Wij willen de grootste Nederlandse talenten graag bij onze club zien voetballen. Dat een Marin meer tijd nodig heeft, ben ik het ook mee eens. Die jongen gaat nog belangrijk worden voor Ajax, net als Alvarez.

12 januari 2020 om 17:24

@ryanbabel8 Stengs en Boadu (ik vind Boadu echt een super talent) hoef ik niet perse bij Ajax te zien. Gewoon te duur en voor dat geld (bedrag tussen 50 en 60 miljoen) kan Ajax beter andere spelers halen. Er zijn ook andere NL talenten. Voor 1 Stengs kan Ajax Groeneveld en Dilliron kopen (mogelijk iets duurder). Als Ajax ook Babel kan behouden (mocht hij bevallen) dan heb je voor de flanken 2 ervaren spelers met Promes, Babel, Dillirson en Groeneveld. Voor spits heeft Ajax al Tadic, Traore en daarachter Sontje en Brobbery. Misschien is een ervaren breekijzer nog handig. Dat geld voor Boadu die waarschijnlijk tegen de 30 gaat kosten, kan je volgens dit artikel voor 20 deze speler halen voor achter spits als aanvallende middenvelder. Voor die plek kan hij samen met Marin en Ekkelenkamp strijden. Met 10 miljoen wat Ajax overhoudt, ongeveer 6 bijleggen en proberen Proper te halen voor ervaring middenveld. Heb je koppel Propper en Gravenberch. Martinez naar LB om Nico te vervangen met Castillo achter hem. Blind en Piere/Botman voor LCV, Schuurs en Alvarez RCV en Mazzroui en Des5 voor RB. Blijft keeper alleen hoofdpijn. Wie kan die panter vervangen!!??

12 januari 2020 om 11:22

Vraag me wel af of AZ ze naar Ajax laat gaan, en als AZ ze al laat gaan zullen ze zeker 50 miljoen moeten kosten (gezamelijk) wat me ook voor Ajax wat te gortig lijkt.

12 januari 2020 om 11:34

Dat is niet alleen denigrerend maar ook onterecht. België heeft een beduidend sterkere competitie in de breedte en David zou het in Nederland ook makkelijk redden. Erg goeie speler - zeg ik zonder problemen als supporter van de rivaal. De vraag is natuurlijk of hij het bij Ajax zou redden want dat is natuurlijk momenteel de beste club van de benelux. De lat ligt er hoog en de concurrentie is loodzwaar. Gent en Ajax spelen totaal verschillend dus ik weet niet echt voor welke positie ze hem in het oog houden (wellicht die van aanvallende middenvelder) en daar speelt Promes nu volgens mij? Die strijd kan hij op termijn winnen. Maar ik zou hem aanraden naar een liddenmoter in Duitsland te gaan waar hij meer zal bijleren dan in de eredivisie. Daarna een stap naar de echte top, want dat zal hij op termijn halen. Groot talent.

gewoon halen, het is éã©n van de grotere talenten in belgie op dit moment.als je hem kan halen voor 20mil is dat mooi meegenomen, anders gaat hij voor hetzelfde (of meer) naar een grote buitenlandse club.

"en verhuisde op zesjarige leeftijd naar Canada, het land waar hij inmiddels twaalf A-interlands voor heeft gespeeld. Opvallend: hij scoorde daarin elf keer."nouja, opzich hele leuke statistieken maar denk ik ook wel belangrijk wie de tegenstanders zijn.. Die goals zijn als volgt verdeeld: 2 tegen Amerikaanse Maagdeneilanden, 1 tegen Dominica, 1 tegen Frans Guyana, 2 tegen Martinique, 4 tegen Cuba en 1 tegen Haiti. De wedstrijden waarin hij niet heeft weten te scoren waren tegen Mexico, 2 wedstrijden tegen USA en tegen Saint Kitts en Nevis. Op deze manier worden die goals toch wel stukje minder opvallend.

Als Vdbeek weggaat, is hij dé best mogelijke vervanger. Precies hetzelfde type. Koelbloedige alleskunner. Alleen speelt Donny soms wat lager op het middenveld en David dan in de spits. Maar in principe zijn ze alle twee aanvallende middenvelders. 25 miljoen in de zomer en hij is van jullie.

Tegenwoordig is het van Jupiler Pro League naar de Eredivisie geen uitdaging meer omdat beide competities van vergelijkbaar niveau zijn. Dus deze David zou bij Ajax alleen europees een uitdaging kunnen zien. En daarom denk ik dat hij eerder naar Engeland of Duitsland zou gaan.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax5645
2.AZ5637
3.Feyenoord5015
4.PSV4926
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
E. ten HagUnknown
A. OnanaKeeper
N. TagliaficoVerdediger
E. ÁlvarezVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Dinsdag 11 augustus
CSKA Moskou heeft de pijlen gericht op Mike Trésor Ndayishimiye. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren