Red Bull Salzburg-verdediger doet schokkende onthulling over hartproblemen

Maandag, 23 december 2019 om 19:32Jeroen van Poppel • Laatste update: 20:57

Patrick Farkas heeft voor het eerst een verklaring gegeven voor zijn maandenlange afwezigheid bij Red Bull Salzburg. Duidelijk is geworden dat de 27-jarige verdediger kampt met hartproblemen en een beroerte heeft gehad. Farkas heeft al sinds eind oktober niet meer gevoetbald.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.



Gerelateerd

Meer sportnieuws

11 reacties (laatste reactie door scouserper)

Wat een heftig verhaal zeg. Schrik er toch wel van, hoeveel hart-gerelateerde incidenten er in de afgelopen paar jaar zich hebben voorgedaan. Dicht bij huis alleen al te denken aan Nouri en Blind. Is dit iets wat steeds maar weer over het hoofd wordt gezien door de medische staf bij de clubs? Er lijkt me zeker voldoende reden om daar wat alerter op te zijn voortaan.

23 december 2019 om 20:08

Komt vooral omdat het bekende mensen zijn en daarom het meer opvalt,hartproblemen komen heel veel voor,ken heel veel mensen die er last van hebben alleen die mensen zijn niet bekend.....

23 december 2019 om 20:14

Dat snap ik en dat is ook heel vervelend. Maar ik bedoel júíst in de topsport, misschien wel in het bijzonder voetbal en/of Ajax, daar zou je veel meer controle en inzicht verwachten.

23 december 2019 om 20:21

Waarom meteen weer over het hoofd gezien? Waarom denk je dat medici alles kunnen zien, je bij een sportkeuring per vierkante millimeter door een CT en MRI scanner halen ofzo? Medici zijn alert maar er is zoveel dat ze gewoon niet kunnen zien. Pas als je bepaalde sympthomen hebt, kunnen ze gericht zoeken. Ook jij kan een gaatje in je hart hebben. Als dat zo is, geef je dan de huisarts de schuld?

23 december 2019 om 20:27

Waarom niet een CT en/of MRI scan? Dat is éénmalig hè, hoeft niet bij iedere keuring opnieuw. Ze zien dit bij zwangerschappen al bij een 20-weken-echo, dus het is goed mogelijk op dit op te sporen. Toch zonde, als een sporter met zo'n aandoening op het veld moet neerstorten, omdat er geen test is gedaan. Maar goed, nu mag ik het misschien niet "over het hoofd zien" noemen, omdat die tests niet worden gedaan. Mijn punt blijft dat dit te voorkomen moet zijn.

23 december 2019 om 20:39

Ik heb ook zo een 'gaatje in het hart' gehad. En heb er op 20 jarige leeftijd een beroerte door gekregen. Vermoedelijk door dat gaatje, bleek na een hoop onderzoeken. Dus zelfs ná het krijgen van een beroerte is de oorzaak niet direct te herleiden. Ook blijkt dat bij +/-20% van de mensen dat gaatje na de geboorte niet sluit. Maar wat kun je dan met die informatie? De kans dat er daardoor een beroerte voorvalt is zó ontzettend klein. Ik denk dus niet te voorkomen en gewoonweg heel erg veel pech.

23 december 2019 om 20:39

Op een CT scan zie je harde delen, op een MRI zie je zachte delen. Je hebt wel meer dan alleen een hart. Dus ook maar een volledige hersenscan. Longscan enzovoort. We gaan spelers van top tot teen doorlichten, keuringen gaan twee weken duren en minimaal een halve ton kosten. En wat bereiken we daarmee, dat er wereldwijd een of twee minder profvoetballers voetballers jaarlijks sterven. Want deze jongen mag ook weer gewoon spelen met een gaatje in zijn hart. Wat dacht je ervan als we die extra miljoenen nodig voor al die keuringen in gezondheidszorg in Afrika zouden stoppen, dan redden we een duizenden keren meer levens mee.

23 december 2019 om 20:49

@speedyafc, hoewel ik het zeer met je eens ben dat er in Afrika een schrijnend tekort aan geld en voorzieningen is in de gezondheidszorg (en op een hoop andere vlakken), begrijp ik dit argument niet. Het geld voor zo'n keuring komt niet uit de algemene middelen van een land, maar uit de zak van een club. Zo lang er miljoenen aan transfersommen en salaris voor spelers betaald worden, zou je het sowieso hypocriet kunnen noemen om je zó druk te maken over een (één) voetballer. Maar dat is wel de realiteit waarin we zitten.

Misschien beetje onduidelijk verhaal zo met de term "gat in zijn hart". Wat hij waarschijnlijk heeft is een aangeboren afwijking waarbij er bloed stroomt van de linkerhelft van het hart naar de rechterhelft (een soort lek). Hierdoor kunnen hartritmestoornissen en bloedpropjes ontstaan. Dit verklaart de beroerte: als een zo'n propje een bloedvat in je hersenen blokkeert krijg je lokaal zuurstofgebrek en dus een beroerte. Mijn vader heeft een dergelijke afwijking.erg veel sterkte voor deze jongen. Knap dat hij op zo'n hoog niveau kan sporten en hopen dat hij ook weer terug kan komen op dat niveau.

Ik moet zeggen dat dit wel aan komt bij mij persoonlijk. Ik heb zelf ook een gaatje in m'n hart (ventrikelseptumdefect of Vsd). En mij werd ook altijd verteld dat een topsport er nooit in zou zitten voor mij, omdat ik simpelweg niet door de medische keuring zou komen. Hoewel ik jarenlang onder toezien van de doktoren heb gestaan heb ik er nooit last van gehad en heb ik altijd een goede conditie gehad. Goed om te horen dat hij gewoon verder mag bij Red Bull Salzburg en dit niet het einde van zijn carrière betekent. Ik wens hem al het beste toe!

Asa Hartford die voor Schotland uitkwam op de Wk's van 1978 en 1982 speelde ook met een gaatje in zijn hart.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Red Bull Salzburg

Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
N. SeiwaldMiddenvelder180
P. KöhnKeeper170
K. AdeyemiAanvaller1714
L. SučićMiddenvelder160
C. AdamuAanvaller163
B. ŠeškoAanvaller153
R. ŠimićAanvaller10
Voor de complete selectie: Clubpagina Red Bull Salzburg.

0 fans
Verdediger, 29 jaar
SeizoenClubW
2021/2022 FC Luzern 7 0 3 0
2020/2021 Red Bull Salzburg 11 0 2 0
2019/2020 Red Bull Salzburg 18 0 2 0
2018/2019 Red Bull Salzburg 3 0 0 0
2017/2018 Red Bull Salzburg 16 1 1 1

In de wandelgangen

Vrijdag 21 januari
AC Milan heeft de hoop op de komst van Sven Botman nog niet opgegeven. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren