Militair saluut komt Turkije en zestien internationals duur te staan

Vrijdag, 20 december 2019 om 18:46Demen Bulbul • Laatste update: 19:15

Het militair saluut dat spelers van het Turkse elftal in oktober brachten in en rondom de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Albanië en Frankrijk is niet zonder gevolgen gebleven. De UEFA heeft vrijdag namelijk bekendgemaakt de Turkse voetbalbond een boete van 50.000 euro op te leggen.

De Turkse ploeg zorgde in oktober voor ophef, door tijdens en rondom de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Albanië en Frankrijk een militair saluut te maken. Het gebaar was met name controversieel, daar het een steunbetuiging leek aan het Turkse offensief tegen de Koerden in Noord-Syrië. De UEFA kondigde destijds al direct een onderzoek aan en heeft Turkije daadwerkelijk gesanctioneerd.

De Turkse voetbalbond moet een boete van 50.000 euro betalen. Daarnaast heeft de UEFA in totaal liefst zestien spelers van Turkije berispt: Merih Demiral, Umut Meras, Burak Yilmaz, Mert Günok, Zeki Çelik, Cenk Tosun, Mahumut Tekdemir, Ugurcan Çakir, Yusuf Yazici, Hakan Çalhanoglu, Okay Yokuslu, Ozan Tufan, Sinan Bolat, Emre Belözoglu, Deniz Türüc en Irfan Can Kahveci. De UEFA noemt het gemaakte militair saluut 'buitenproportioneel gezien de specifieke politieke context op dat moment', maar verbindt verder geen schorsingen aan het saluut.

De Franse minister van Sport, Roxana Maracineanu, mengde zich in oktober al in de discussie en pleitte destijds al voor sancties. "De Franse voetbalbond en de politie hebben er alles aan gedaan om de wedstrijd soepel te laten verlopen, bedankt daarvoor. Wat de Turkse spelers hebben gedaan, door de wedstrijd te bederven met een militaire groet, staat in schril contrast met sportiviteit. Ik vraag de UEFA om een voorbeeld te stellen", zo zei Maracineanu toen.Gerelateerd

Meer sportnieuws

49 reacties (laatste reactie door schop1989)

Wat is er nu streng aan die straf? De spelers zijn berispt...... Wauw, dat stelt dus geen moer voor...... Enkel een wat hoogdoende verklaring voor de publieke opinie terwijl geen enkele speler iets in de weg gelegd wordt ......slappe vertoning van de UEFA

20 december 2019 om 19:24

Dit is toch de UEFA ten voeten uit, doen alsof je iets doet maar hier eigenlijk niets aan doen.

20 december 2019 om 20:26

Is toch gewoon een waarschuwing om het niet nogmaals te doen, anders worden ze waarschijnlijk wel geschorst. Prima oplossing, ze hebben een foutje gemaakt nou boehoe. Zo erg was het toch ook weer niet dat je het hele team gaat schorsen?

20 december 2019 om 20:33

Dat is het probleem juist de UEFA waarschuwt/neemt halve maatregelen waardoor dit soort zaken blijven terugkomen. Voetbal is er om mensen te verbinden en niet uit elkaar te drijven, mensen die dit in de hand werken moeten gestraft en niet gewaarschuwd worden.

20 december 2019 om 19:45

Wat is volgens jou dan een gepaste straf voor deze militaire groet? Ik merk hier serieuze massahysterie om niets. De straf is gewoon in proportie met de overtreding. Het zal er wellicht iets mee te maken hebben dat het om Turkije gaat, dat mensen hier om extreme maatregelen roepen.

20 december 2019 om 20:02

Een wedstrijd schorsing per speler die de groet bracht, bond hoeft van mij niet gestraft te worden die bracht het statement niet

20 december 2019 om 20:28

En als je ziet hoeveel miljarden door Europa in Turkije wordt gestoken komt die boete uiteindelijk op ons bord, de belastingbetaler, terecht.

20 december 2019 om 21:08

Fopstraf

50k boete in een wereld van multi miljonairs en een "foei" geven aan 16 spelers.. Wat een voorbeeld.

20 december 2019 om 19:11

De spelers hebben geen boete gekregen , enkel de Turkse bond.

20 december 2019 om 19:21

Dat zeg ik toch ook nergens? Of het nu de spelers of de bond is, het bedrag is betreurend laag. Misschien is een boete ook niet de juiste straf.. Bref..

Vind het wel goed zo, tik op de vingers zodat het duidelijk is dat het internationale voetbal absoluut geen podium is voor dit soort uitingen. Schorsingen enzo gaan mij ook te ver. Bij een volgende keer misschien zwaarder straffen. Xhaka en Shaqiri kregen overigens wel 10.000 Zwitserse Frank aan boete te betalen na een soortgelijk vergrijp, dus dat het voor de spelers bij een berisping blijft is oneerlijk. (Google: Xhaka en Shaqiri beboet voor Albanese gebaren tegen Servië).

De Uefa is grote grap. 2 x van dit soort walgelijke gebaren op tv en je komt met een boete van 50k weg. Beetje bond had ze er uit gezet.

Overdreven gedoe allemaal. Spelers brengen hun eigen soldaten een militaire groet terwijl ze in het shirt van dat land spelen. Dat de Turkse spelers de wedstrijd hierdoor hebben 'bedorven' is echt belachelijk. Oh en ik ben niet pro-turkije in die oorlog voordat er een discussie losbarst daarover.

20 december 2019 om 19:26

Het gaat niet om spel bederf het gaat om met voetbal een politiek statement maken en dat hoort gewoon niet.

20 december 2019 om 19:32

Wat gaan we dan doen met de gebeurtenissen tijdens El Clasico? Gaan we dan bij voetbal net doen alsof de maatschappij niet bestaat? Snap wel dat het in de regels staat en is het prima dat de Uefa ergens een maat zet, maar dit is wel een beetje overdreven.

20 december 2019 om 19:38

Er zijn 500 doden gevallen bij de Turkse inval in Syrie. 200.000 mensen op de vlucht. Dan moet je niet zo'n saluut doen. Heeft echt niets op een voetbalveld te zoeken. Op een sportveld moet je inderdaad doen alsof de maatschappij niet bestaat en zou het alleen om de sport moeten gaan.

20 december 2019 om 19:39

Dat is aan de Spaanse bond om te bepalen wat ze er mee gaan doen, al hebben de spelers en Barca an sich weinig gedaan om een straf uit te delen. Ik vind het helemaal niet overdreven, want als je politieke statements gaat toestaan gaat er altijd iemand een grens over. Een voetbalstadion mag niet het toneel worden om politieke zaken uit te vechten en daarom moet je dergelijke statemens verbieden.

20 december 2019 om 19:42

@xyzz 100 procent eens dat Turkije daar misdaden pleegt. In elke oorlog gebeuren vreselijke dingen. Dat de Turkse spelers hun militairen steunen moet je vanuit hun oogpunten wel begrijpen.

20 december 2019 om 23:56

Je verlijkt het eerst met el clasico en daarna ga je feiten bagatelliseren? Gewoon geen politieke statements binnen het voetbal en dan een punt. Dit soort fratsen proberen goed te praten is onnozel.

20 december 2019 om 19:30

Zeker geen overdreven gedoe. Sport en politiek moeten gescheiden blijven (staat zelfs in de regels van de Uefa en de Fifa). Door dit niet te doen overtreed je de regels (lees: spelbederf). Stel je voor de spelers van Israel brengen een groet voor hun soldaten omdat ze in oorlog zijn met de Palestijnen? Of Albaanse spelers dragen onder hun shirt een shirt met de bedrukking: Turkije is schuldig aan genocide? Of Catalaanse spelers dragen een shirt met: Free Catalunya? Of zoals een Di Canio ooit deed: even een gestrekte rechter arm uitsteken? Hoort allemaal niet thuis op een voetbalveld. Het mooie van voetbal (of wat in ieder geval het mooie aan sport in het algemeen moet zijn) is dat het niet uit maakt waar je vandaan komt, welke huidskleur je hebt, welke seksuele geaardheid je hebt of welke politieke voorkeur je hebt. Op een voetbalveld is dat allemaal niet van toepassing. Er is maar 1 ding waar je op beoordeeld wordt op een voetbalveld en dat is hoe goed je bent als voetballer. Door zo'n saluut verbreek je deze situatie. Dan wordt het opeens wel belangrijk gemaakt welke politieke voorkeur je hebt. Dus zeker geen overdreven gedoe.

20 december 2019 om 19:40

Spelbederf en het overtreden van de regels zijn wel twee verschillende dingen volgens mij Dit is een regel overtreden, spelbederf is tijdrekken of iemand een doodschop geven. Die Franse minister zit echt zwaar te overdrijven met z'n spelbederf.

20 december 2019 om 20:47

Tijdrekken is ook een regel overtreden. Een doodschop geven is ook een regel overtreden. Hier heb je de definitie voor spelbederf van woorden.org: "onsportief gedrag waarmee je het spel verstoort." En wat is dan onsportief gedrag? Onsportief gedrag is het tegenovergestelde van sportief gedrag en sportief gedrag is volgens encyclo,nl: "sportiviteit is een begrip dat ongeveer overeenkomt met het ethos van de sport. Het omvat het gedrag dat van een goed sportman of -vrouw wordt verwacht wanneer hij of zij de sport uitoefent. Sportiviteit is het naleven van de geschreven en de ongeschreven regels die bij een sport horen." Dus onsportief gedrag is het niet naleven van de geschreven en ongeschreven regels die bij een sport horen. Dat saluut maken is het niet naleven van een geschreven regel, dus onsportief gedrag, dus spelbederf.

20 december 2019 om 21:15

Ja, anders haal je de hele encyclopedie erbij. Dus als ik een kleine overtreding maak op het veld dan ben ik direct onsportief? Of zitten er verschillende lagen in onsportiviteit op bijvoorbeeld de volgorde: Klein tikje, te laat inkomen, doorhalen, doodschoppen? Dit saluut kan ik niet vergelijken met een serieus spelbederf waaronder ik tijdrekken en schoppen versta. Niemand heeft hier last van gehad en zeker de spelers op het veld niet. Dat de Uefa de politiek en spel uit elkaar wilt halen is een prima zaak, maar een Franse minister moet niet gaan lopen janken over spelbederf terwijl er niet zoveel gebeurd.

20 december 2019 om 21:59

@amazingninja, het verschil is dat de shirts gewoon daadwerkelijk uitspreken wat er bedoelt wordt. Maakt niet uit welke speler ze zou dragen, van welk land ze zou dragen. Echter met een saluut is het anders. Als het Pogba en Griezmann zouden zijn zou het gewoon uitgelegd worden als een nieuwe variant op de dab. Als Ronaldo het zou doen dan zou een week erna iedereen het doen inclusief de amateurjeugd maar omdat het nu Turken zijn wordt het gelijk gekoppeld aan Turkije/Syrie. Maar echt zo duidelijk als met shirts is het niet. In de NBA zie ik het gebaar ook weleens en ik geloof nou niet dat die jongens bepaald de troepen en Trump steunen.

20 december 2019 om 22:06

@primtime er hoeft niks uigelegd te worden. Het is toch overduidelijk dat het een militaire groet is? Turkije valt Syrie binnen en Turkse spelers doen opeens die militaire groet die ze zo lang als ik me kan herinneren niet hebben gedaan om een doelpunt te vieren. De boodschap is duidelijk. @bassie Niks mis met een encyclopedie. Je vraagt aan me of het spelbederf is en ik kom met bronnen om aan te tonen dat het spelbederf is. Niks geks toch? Overtredingen zijn ook spelbederf en er zijn inderdaad verschillende gradaties van spelbederf. Daarom zijn er ook gele en rode kaarten. Een kleine overtreding is wat anders dan iemand de wedstrijd uit schoppen. Deze militaire groet is ook geen heel ernstig spelbederf, maar het is, in de zin van het overtreden van de regels die gelden, gewoon spelbederf. Boete is voor mij ook voldoende, hoeven echt niet uitgesloten te worden van een toernooi ofzo. Maar jou reactie ging erover of het spelbederf is of niet en in mijn optiek is elke vorm van de regels overtreden spelbederf. Zie het als een bekeuring: Wildplassen is ook geen heftige overtreding van de wet, maar het is wel een overtreding van de wet. Deze groet is niet heftig, maar wel spelbederf.

20 december 2019 om 19:33

Ze deden dit op het moment dat Turkije een gebied inviel om de lokale bevolking te onderdrukken. Zo'n gebaar voedt verdeeldheid en hoort zeker niet op een voetbalveld thuis.

De dubbele maat is weer duidelijk te zien. Zeer onrechtvaardig. De straffen vallen mee maar er wordt duidelijk met twee maten gemeten.

Wat een overdreven gedoe was dit destijds. Echt al sinds ik het Turks voetbal volg brengt men een militair groet als er een soldaat is gesneuveld. Gewoon een eerbetoon, totaal geen provocatie of wat dan ook. Maar dan is West - Europa tegen Turkije op dat moment en wordt het opeens breed uitgemeten. Onnodig.

20 december 2019 om 20:21

Dus dat, precies wat ik bedoel met die dubbele maat. Zeer sneu en gewoon onrechtvaardig. Meten met twee maten, want het is Turkije. Wat een onzin.

21 december 2019 om 00:01

Wat je doet in Turkije moet je zelf weten als je in Europa acteert dien je voetbal en 'eerbetoontjes' achterwege te laten zou mijn regel zijn. Volgens mij kunnen zelfs voetballers nadenken en verzinnen dat ze niet een competitie wedstrijd spelen en zichzelf als een toerist moeten gedragen en zich aan moeten passen aan de normen en waarden van Europa. Niet dan?

21 december 2019 om 00:35

Ophef was: Turkije provoceert. Ik weerleg dit door te zeggen dat dit een heel normaal manier van een goal vieren is in Turkije. Daar mag je alles van vinden, maar niet dat het provocatie is. Niet na mijn uitleg.

21 december 2019 om 17:48

Je ziet het in de competitie wel vaker volgens jou en ik zeg dat ze dat dan lekker in Turkije moeten blijven doen, maar zich moeten aanpassen wanneer ze acteren voor het land op internationaal niveau. Normale reactie op jou punt toch?

Nou nou, echt duur.. Een boete van een paar Euro (in de voetbalwereld) en een waarschuwing.. Op deze manier maak je echt geen indruk hoor.

Maar liefst 50.000 euro boete? Ben bang dat dit het einde betekend van hun bond, denk niet dat ze hier overheen komen. Het is ook jammer dat je al weet dat de straffen van Uefa niets voorstellen. Politiek hoort niet in voetbal thuis, zeker als je dit soort statements maakt. Helaas vind ook een hele grote groep dit gebaar wel fantastisch.

Je kan wel zeggen dat je je steunt betuigt, maar het enige wat je hiermee als speler doet is: geef mij ook wat aandacht please. Wil je zo graag een saluut geven? Ga dan zelf het leger.

21 december 2019 om 00:38

De meesten hebben al hun dienstplicht uitgevoerd of doen dit tijdens hun loopbaan. Maak je niet druk, ze gaan ook zelf het leger in.

21 december 2019 om 01:00

Niet enkel legerdienst, ik bedoel echt meedoen.

Kortom een welgemeend foei van de Uefa. Had dan niets gedaan. Of het wel of niet oke is geen idee, maar dit is laf, straf als het niet oke is of straf niet.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

Turkije

FIFA ranking: 32
357 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
2.Wales41
4.Turkije0-7
Voor de complete stand: EK 2020
SpelersPositieW
E. ÜnalAanvaller00
U. ÇakırKeeper30
K. AyhanVerdediger30
Z. ÇelikVerdediger30
M. DemiralVerdediger30
Voor de complete selectie: Clubpagina Turkije.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Turkije.

6 fans
Verdediger, 24 jaar

In de wandelgangen

Maandag 27 juni
Calvin Stengs voelt voorlopig niets voor een terugkeer op de Nederlandse velden. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren