‘Ajax is wat dat betreft meer een koopclub dan een opleidingsclub geworden’

Zaterdag, 14 december 2019 om

Ajax neemt al jaren talenten over van AZ en de clubleiding van de Alkmaarders steekt niet onder stoelen of banken dat men daar van baalt. Kenneth Perez stapte in het verleden zelf over van AZ naar Ajax en begrijpt de frustratie van zijn oude club. Volgens de oud-voetballer is de club uit Amsterdam de laatste jaren steeds meer ‘een koopclub’ geworden.

Nemanja Gudelj, Kolbeinn Sigthorsson, Niklas Moisander, Henk Timmer, Mounir El Hamdaoui, Demy de Zeeuw, Olaf Lindenbergh en Nick Viergever maakten de afgelopen jaren allemaal de overstap van AZ naar Ajax, terwijl diverse jeugdspelers dezelfde weg bewandelden. Hoewel de Alkmaarse clubleiding zijn spelers het liefst aan buitenlandse clubs verkoopt, is het niet ondenkbaar dat na dit seizoen opnieuw talenten van AZ naar Ajax gaan. Calvin Stengs en Myron Boadu worden in de media veelvuldig aan Ajax gelinkt.

“Dat is altijd zo geweest”, zegt Perez in gesprek met het Algemeen Dagblad. “Een speler is vrij om een stap te maken en Ajax is een aantrekkelijke club. Het enige dat AZ kan doen, is de jeugdopleiding zó goed te maken dat spelers wél blijven. Volgens mij gaat dat heel aardig. Het zou ook goed zijn als de vergoeding voor het overnemen van talenten stijgt. Dat Ajax zo veel naar AZ kijkt, is armoedig. Ajax is wat dat betreft meer een koopclub dan een opleidingsclub geworden. Dat is op zoch niet erg. Want als Ajax straks aanklopt voor Stengs of Boadu, dan kan AZ toch vragen wat het wil?”Gerelateerd

Meer sportnieuws

57 reacties (laatste reactie door fr_jc)

... vanuit AZ snap ik het sentiment enigszins. Toch vind ik het wat flauw om Ajax nu als koopclub te bestempelen. Hebben het geweldig gedaan op zowel sportief als financieel vlak en ja, als je mee wil blijven doen dan kun je niet alles uit je eigen opleiding halen. En ze betalen prima toch?

14 december 2019 om 07:17

Misschien kun je inderdaad niet alles uit eigen jeugd opleiding door laten stromen, echter als ze voor Stengs en Boadu (zouden) gaan dan wat gaat Ajax met Traoré en Gravenberch doen vraag ik me meteen af. Dan hebben ze nog een Ünūvar die aanstormend is. Gaan de eigen talenten dan naar de achtergrond geschoven worden omdat ze spelers kopen? Vreemde tendens van geweldige jeugd naar koop.

14 december 2019 om 07:30

En toch breken er met spelers als de Ligt, van de Beek, Mazraoui, eiting (wel gespeeld) Kluivert redelijk veel spelers door vanuit de jeugdopleiding. Ik zie idd soms liever wat meer jeugd doorbreken maar als een talent goed genoeg wordt bevonden krijgt die echt nog wel de kans.

14 december 2019 om 07:31

Buiten dat is vorig jaar ook gebleken dat als talenten in een team spelen die (door aankopen) zich veel beter konden doortontwikkelen.

14 december 2019 om 07:56

ajax01-95; Ik heb het in deze dan ook niet over vorig(e) seizoen(en) maar over wat ik momenteel zie wat er gaande is of op komst is. Als Ajax jeugd of grote talenten gaat halen dan komen de eigen jeugdspelers in gedrang. Er kunnen maar 11 spelers spelen.... Ik haalde zodoende dan ook het voorbeeld aan met Stengs / Boadu - Gravenberch / Traoré, Waarom 2 van dit soort talenten aankopen als je ze zelf hebt rondlopen? We praten in de toekomst dus of dit doorgang gaat vinden is een tweede maar gaat aankoop voor eigen kweek uiteindelijk?

14 december 2019 om 08:04

Huntelaar heeft niet het eeuwige leven, Tadic is en blijft uiteindelijk geen echte spits, kans is groot dat Neres na dit seizoen zal willen vertrekken (en van Ziyech is het ook nog maar de vraag of hij blijft), Promes zie ik persoonlijk niet tot het eind van zijn carrière bij Ajax blijven, en Lang heeft bewezen nog niet op het niveau te zitten dat Ajax nastreeft. Komt nog eens bij dat de blessures van Neres, Promes, en Labyad wel aantonen dat je gewoon een brede kwalitatief goede selectie moet hebben, wil je structureel in de CL blijven presteren. Dus ook met de aankoop van Stengs en Boadu zie ik nog wel kansen voor Traoré.

14 december 2019 om 08:06

Gravenberch en Ünüvar zijn daarnaast nog altijd maar 16 en 17 jaar. Ze zijn ontzettend getalenteerd, maar het zal zeker nog 2 à 3 jaar gaan duren voor ze ook in de CL mee zullen kunnen. Die tijd zul je dan eerst toch op de een of andere manier moeten overbruggen.

14 december 2019 om 08:22

FR_JC Dan heb ik je niet goed begrepen. Wat betreft Boadu zie ik inderdaad het nut niet van in als je ziet dat Traore op zijn 18e al moeiteloos in de KKD meekomt. Stengs zie ik dan weer graag als vervanger van Ziyech komen mocht die vertrekken. Unuvar is namelijk pas 16 die zal eerst nog stappen moeten maken in jong denk ik. Ik denk dat je een goede balans moet vinden tussen eigen kweek en aankopen maar als ik Marin en Alvarez die beide 12 en 15 miljoen hebben gekost terwijl Gravenberch het niet veel slechter zou hebben gedaan maak ik mij af en toe ook zorgen of het beleid wel klopt.

14 december 2019 om 08:58

ajax01-95; Ünüvar is inderdaad nog te jong, maar is hij dat ook of is zijn fysiek nog niet daar waar Ajax dat graag wil? Ik kan me tijden herinneren dat er gewoon 17 jarige talenten in de basis stonden bij Ajax. Die tijden lijken tot het verleden te gaan horen nu ze het zo goed doen en het geld tegen de plinten omhoog klotst. Idem voor Troare, wat moet die jongen nog meer doen wil hij kansen krijgen in de hoofdmacht.... Dus eens met je verdere reactie maar vind het een vreemde tendens bij Ajax.

14 december 2019 om 09:53

Ik zeg niet dat Ajax een Europese topclub is, maar noem mij eens één Europese topclub die geen 'koopclub' is. Ik ben benieuwd

14 december 2019 om 10:11

Afcajoep; Ik denk dat je de eerdere reacties of discussie niet helemaal volgt als je met deze vraag komt. Het gaat helemaal niet dat Ajax een 'koopclup' is of word. Het gaat om aankopen van talenten die ze zelf hebben rondlopen voor die posities. Of vind jij dat een Boadu beter is dan Traore?

14 december 2019 om 10:36

Dat je gravenberch noemt snap ik niet helemaal, die speelt een compleet andere positie dan Stengs en boadu

14 december 2019 om 11:26

@fr_jc, Unuvar is er fysiek idd echt nog lang niet klaar voor. Zelfs bij de jeugd in de o19 houdt ie het maar amper 70/80 minuten vol. Dat is het grootste probleem bij hem. Een de Ligt en Kluivert hebben ook hun fouten gemaakt op hun 17e maar die hielden het conditioneel prima vol. Unuvar zie ik het niet eens een helft volhouden bij ajax 1. Dat duurt denk ik nog wel minimaal 2 jaar voordat hij conditioneel klaar is. Als hij conditioneel verder was dan zou die net als Gravenberch gewoon basisspeler in Jong zijn maar ook daar is ie nog niet aan toe.

14 december 2019 om 11:32

Lucas; Gaat niet specifiek over Gravenberch, ik benoemde hem enkel om een punt te maken over de talenten en of talenten die aangekocht dienen te worden. Ajax heeft toptalenten zat en zou ze dus niet hoeven te kopen.

14 december 2019 om 11:42

Primetime; Klopt dat Unuvar er nog niet klaar voor is ivm fysiek, (dat lees ik regelmatig want volg de Ajax jeugd niet echt). Maar als ik hem dan zie spelen tegen een bv Barcelona, en dan zijn talent zie dan zie ik een geweldige toekomstige speler voor Ajax 1. Gravenberch en een Traore zijn spelers die door moeten komen, althans dat vind ik, vooral Traore, die schiet alles aan flarden, wat moet hij doen om in Ajax te komen? Gravenberch idem dito, doorstromen stokt imo. (Ja Mathijs en Frenkie geweest en die zijn weg met een grote toekomst, maar wie word de volgende?)

14 december 2019 om 12:33

Echter praat Perez wel over een "koopclub". Maar los van dat stroomt er gewoon genoeg jeugd door richting het eerste. En dan heb ik het niet over een Traore of Frenkie de Jong. Het is trouwens gebleken dat als je wil overwinteren in de CL, je wel op meerdere posities dezelfde kwaliteit moet hebben lopen. Dus ik zie juist het nut er wel van in. En ik denk dat hij veel beter in alles naar het buitenland zal vertrekken. Traore draait inderdaad moeiteloos mee op KKD. Boadu in de Eredivisie! Heeft mogen ruiken bij Oranje. Weet ik veel wie weet neemt Koeman hem mee. Dus ik vind wel degelijk dat Ajax voor hem moet gaan. Hij wil toch ook een stap omhoog?

14 december 2019 om 12:53

@fr_jc je haalt Gravenberch erbij om aan te geven dat Ajax genoeg toptalenten heeft en dus niet om te kopen, om aan te geven dat het zonde zou zijn als Ajax een rechtsbuiten haalt. Als je ziet dat Lang nu het beste uit de jeugd is dat op de flanken kan spelen in het eerste en dat daarachter Sontje Hansen het grootste talent is, dan is het duidelijk dat je Stengs zeker kan gebruiken als Ziyech of Neres vertrekt. Traore mag wat mij betreft ook kansen krijgen. Ik zou dan eerder Boadu halen om te concurreren met Traore als Huntelaar stopt. Tadic kun je namelijk makkelijk op 10 zetten volgend seizoen. En Gravenberch gaat zijn kansen wel krijgen in de tweede seizoenshelft. Het is niet zo makkelijk meer als jeugdspeler om aan te haken. In de tijd van De Boer had iemand als Gravenberch makkelijk mee kunnen doen op het middenveld. Nu zie je dat hij vooral in de omschakeling soms echt nog tekort komt. Kijk bijvoorbeeld naar Schuurs. Speelde geweldig bij Fortuna, maakt de stap naar Ajax, mensen verbazen zich dat hij een jaar nodig heeft om het niveau aan te kunnen... Maar als je hem nu ziet: hij maakt nog steeds foutjes, maar is zo veel sneller en sterker dan voorheen. Dat soort stappen moet je als talent tegenwoordig maken om aan te haken bij het eerste. En dat zorgt ervoor dat talenten misschien niet op hun 17e al klaar zijn voor Ajax 1, uitzonderingen daargelaten, maar pas op hun 20e, zoals bijvoorbeeld Frenkie de Jong ook was.

14 december 2019 om 13:16

@fr_jc, inderdaad voor de toekomst. Een aankoop zal zijn ontwikkeling niet in de weg zitten, ervan uitgaande dat de aankoop er niet 4 jaar blijft zitten

14 december 2019 om 14:05

@martijnr12; Daar ik niett alles van Ajax volgt komt jouw schrijven als een verassing met dat er bij jullie geen buitenspelers rondlopen die mee zouden kunnen in het eerste, ik dacht namelijk niet al te lang geleden gelezen te hebben dat er 2 rondliepen maar dat die nog te jong waren (16 meen ik, ben even de namen kwijt). Gravenberch is natuurlijk geen buitenspeler / vleugel maar een middenvelder, zoals ik al aangaf hierboven benoemde ik hem ook niet rechtstreeks om op dezelfde positie te gaan strijden als een Stengs. Het ging mij er enkel en alleen om dat Ajax nu ook spelers gaat kopen die jullie als talenten waaronder top talenten hebben in de jeugd. Ook gegeven dat het nu niet in de winter zal gaan gebeuren maar van de zomer zie ik dit scenario wel gebeuren, dus wat dan met die jeugd talenten vraag ik me af want zou zonde zijn als die verkwanseld worden. --- Een Stengs halen zou inderdaad een optie zijn 'mits' Ziyech vertrekt, 'mits' Neres vertrekt. Ik zie hun nog niet zo snel vertrekken, Ziyech zeker niet. Neres is geblesseerd en hoe lang zal dit nog gaan duren, als hij weinig aan spelen toekomt in de 2e seizoenshelft zie ik ook hem gewoon blijven. Tadic kan zeker weer terug op zijn eigen plek waar die groot geworden is, het verassingseffect heeft zijn werk gedaan maar is over, tegenstanders weten het nu wel en als die naar links gaat dan zou Traore prima in het elftal kunnen komen, dat bedoel ik met doorstroming, want als Overmars koopt stokt dat het talent van een ander. Verder ben ik het wel geheel eens met je reactie, met name dat er weinig talenten vandaag dedag klaar zijn voor het grote werk op hun 17e.

Ik zie namen voorbij komen die al meer dan tien jaar geleden actueel zijn. Totaal niet relevant. De situatie is zo dat Ajax nou eenmaal de laatste jaren het vizier heeft gekregen op de top van Europa. Dan moet je gewoon wat meer kwaliteit gaan kopen. We leven in een klein land, en tegenwoordig zitten jongeren vaker achter de PlayStation dan dat ze te vinden zijn op straat met een bal. Ajax blijft de jeugdopleiding koesteren, maar heeft ook mee te kampen dat buitenlandse clubs soms wat jeugd wegkapen. Niet leuk, wel de realiteit. Dus waar moet Ajax gaan kijken? De jeugd die ondertussen ook weer headlines maakt bij Jong Ajax (en in de Youth League in Europa) zal ook wel hun kansen gaan krijgen alleen zullen zij nu harder moeten vechten voor een kans. De lat is hoger gaan liggen of let Perez niet op? Wim Kieft zegt nu ook dat je niet kan aankomen in de CL met o.a Traore. Dus wat moet Ajax doen? Precies, soms wat talent/versterking halen bij andere clubs. Respect voor AZ en de weg die de zijn ingeslagen, maar om Ajax een "koopclub" te noemen is lachwekkend.

14 december 2019 om 09:11

Het is meer dan lachwekkend het is onjuist. Bij Ajax spelen. 0 spelers met een AZ verleden in het eerste. Bij AZ staan er 2 spelers met een Ajax verleden in de basis. Sterker nog AZ heeft nu al 2 jaar achterelkaar de aanvoerder van jong Ajax gehaald. Eerst Leon Bergsma, nu Dani de Wit. Wi koopt dan van wie? Misschien eens tijd dat de prijs verviervoudigd als AZ aanklopt. Ajax kan immers vragen wat zij wil. En lijkt ook meer sympathie te hebben met andere clubs. Misschien toch maar eerst aanbieden aan Willem 2 en Twente. Die zeuren niet zo veel, stellen zich normaal op en leveren spelers waar Ajax echt iets aan heeft en die Ajax beter maken....

14 december 2019 om 10:13

Wat kraam jij nou weer voor een onzin uit. Ik mag hopen dat je een grap maakt want je schildert Ajax bijna af als een dictator. Leon Bergsma en Dani de Wit was Ajax liever kwijt dan rijk. Daarnaast heeft AZ ook nog is 2 miljoen betaalt voor de Wit nou dat zouden in de eredivisie maar 5 a 6 clubs neerleggen voor een reservespeler. Ook moet je rekening houden met de keuze van een speler zelf Ajax bepaalt niet waar de speler zijn carrière wil vervolgen.

14 december 2019 om 11:33

@memphisdepay, Bergsma klopt maar Ajax had Dani liever behouden. Het was dat hij zelf geen zin meer had in de reserverol maar Ajax wilde hem niet kwijt.

14 december 2019 om 11:56

Feit is en blijft bij AZ spelen spelers die door Ajax opgeleid zijn, andersom niet. Dus grote onzin die uitgekraamt wordt door Perez. Verder is het rijtje dat opgeneomt wordt niet opgeleid door AZ maar aangetrokken, met name van Willem II want daar haalde AZ haar spelers vroeger vandaan.

14 december 2019 om 12:02

Ten Hag heeft van de week nog aangegeven dat andere spelers beter waren. Ajax had hem best willen houden dat is iets anders dan niet kwijt willen. Het is natuurlijk wel een harde werker maar dit zijn van die opmerkingen waar je met alle respect niks mee kan. Die jongen had nog geen eens 90 minuten in totaal gespeeld (cl, eredivisie en cl kwalificatie). Dit seizoen zag het er niet beter voor hem uit met de komst van Marin en het ouder worden van Gravenberch. Ik denk dat Ajax die 2 miljoen voor hem prima vond.

14 december 2019 om 11:54

Het is ook grote onzin. Bij Ajax spelen geen spelers in de basis die opgeleid zijn door AZ. Anders uiteraard wel. Maar ja, mensen vinden het leuk om maar wat te roepen.

Wat een onzin zeg. En Boadu moeten ze vooral in Alkmaar laten, hebben zelf genoeg parels op die positie. Ik zou juist pleiten om geen spelers van AZ meer te halen, zo fortuinlijk zijn we niet geweest met spelers van AZ halen.

14 december 2019 om 12:05

Bij Boadu ligt dat toch een tikkeltje anders. Boadu is een geboren Amsterdammer, heeft ook de Amsterdamse flair en een speelstijl met veel zelfvertrouwen. Heeft ook jaren voor een Amsterdamse club gespeeld vlak naast de Arena bij Buitenveldert. Boadu zijn droom was ook om voor Ajax te gaan spelen. Ik zie in Boadu dus wel een geschikte speler voor Ajax.

14 december 2019 om 14:03

Ik acht hem ook wel geschikt, maar niet nodig. Met Traore, Huntelaar en ook Brobbey (niet voor dit jaar nog, maar komt er nog wel aan), hebben we meer dan voldoende mogelijkheden als Tadic er niet kan staan. Elke euro die je dan aan Boadu uitgeeft (is echt een goede speler, daar gaat het mij ook niet om), vind ik onnodig en bovendien een slecht signaal naar de jongens die op de deur bonken van het eerste.

15 december 2019 om 12:15

Huntelaar stopt waarschijnlijk na dit seizoen. Tadic kan prima op linksbuiten spelen naast Boadu in de spits. Daar heeft Tadic zelfs meer rendement dan in de spits. Traore kan prima tweede spits zijn en gaan concurreren met Boadu. Brobbey kan nog wel 1-2 seizoenen voor Jong Ajax spelen. Is nog jong en moet nog veel leren. Dus ik vind het zeker niet onnodig om geld aan Boadu te spenderen.

Wat een aannames toch allemaal weer. Ajax is van oudsher de club die onwijs veel investeert in eigen talent en deze ook serieus de kans geeft. Dit wordt altijd al aangevuld met de nodige aankopen, want het is immers een utopie om te stellen dat het alleen met eigen jeugd kan. Grote talenten komen en gaan bij Ajax; Seedorf, Davids, Kluivert, Van der Vaart, Sneijder, De Ligt en ga zo maar door. Ook doen we geweldige aankopen: Chivu, Zlatan, Millik, Gronkjaer, Nico, Promes et cetera. Dat is gewoon nodig. Nieuw talent krijgt echt wel de kans en Stengs en Boadu zijn nog niet gekocht en worden ook niet zomaar gekocht.

14 december 2019 om 08:37

Dat is toch elke club? Je kan wel zeggen dat Ajax een opleidingsclub aangevuld met talenten is. Maar dat kan je van bijna alle clubs in de wereld zeggen. Feyenoord, PSV, Real Madrid, Bayern, Barca, Man Utd etc. zijn allemaal clubs met jeugd gemixt met aankopen. Ik snap die sentimenten nooit zo. Elke club is een “koopclub” en elke club is een “opleidingsclub”. Als je de nieuwe Messi hebt rondlopen in de jeugd krijgt hij overal de kans. Als je niks hebt rondlopen in de jeugd, dan koop je spelers. En bij sommige clubs ligt de lat heel hoog waardoor ze soms wat meer moeten inkopen dan opleiden, zo werkt dat nou eenmaal. Wanneer Ajax een Martinez en Ziyech in de jeugd had lopen dan hadden ze die gasten natuurlijk nooit aangetrokken. Maar blijkbaar hebben ze dat niet, dan is Ajax opeens een “koopclub.” Kom op zeg, voetbalclubs zijn geen liefdadigheidsinstellingen.

14 december 2019 om 09:19

Het verschil is dat Ajax daadwerkelijk de meeste wedstrijden met 6-7 spelers die gedeeltelijk uit de eigen jeugd komen speelt. Onana, Blind, Veltman, Dest, Mazraoui, v-d Beek, Lang, Promes.

14 december 2019 om 09:35

@Gerard13, om het zuiver te houden heeft de Uefa het volgende uitgangspunt om te bepalen wanneer er sprake is van eigen jeugd: een speler dient onder zijn 21e minimaal 3 jaar deel te hebben uitgemaakt van de jeugdopleiding van de betreffende club. Bij Onana is dat niet het geval. Onana kunnen we scharen onder de topaankopen.

14 december 2019 om 09:45

@FCUTRECHT0300, Er is namelijk wel degelijk een groot verschil voor wat betreft visie op met name de jeugdopleiding en de doorstroom naar het eerste elftal. Dan heb ik het in deze niet over de Messi's van deze wereld, want die leid je niet op, dat is aangeboren talent. Het gaat om de groep daaronder. Die groep train en kneedt je om hen daadwerkelijk een kans in het eerste te geven. Menig club in de wereld steekt bij lange na niet zoveel energie en geld in het opleiden van jeugd als dat Ajax dat doet. Ajax is een voorbeeld voor menig club. Een Real Madrid is verre van een opleidingsclub, want die willen grotendeels de beste spelers ter wereld kopen en kopen daarnaast jong talent vroeg in (Ramos, Marcelo en Vincius junior zijn daar o.a. voorbeelden van). Bij Ajax kijkt men daadwerkelijk eerst naar de eigen jeugd en wordt er daadwerkelijk eens kans geboden. Bij menig club is dit gewoon niet het geval. Ja, uit nood gaan clubs over op het laten doorstromen van eigen jeugd (neem een Chelsea), want zonder transferban, zag de selectie er anders uit. Daarbij is het te danken aan de visie van Lamperd, dat de jeugd daar kansen krijgt. Dus nogmaals: De daadwerkelijke visie ten aanzien van doorstroom van eigen jeugd is wel degelijk anders.

14 december 2019 om 11:32

@Gerard13, dat is toch best een dure eigen jeugd. Heeft in totaal meer dan 30 miljoen gekost.

14 december 2019 om 11:44

Klasse reactie Utrecht, helemaal eens. Wat een gedoe altijd. Het gaat met golfbewegingen: soms dient zich van alles aan, soms haal je wat meer. En wanneer is iemand jeugd? Als ie geboren wordt in de arena? Of als je iemand op zijn 16e binnenhaalt en dan gewoon goed begeleidt en een kans biedt? Tis allemaal zo relatief, maar mensen kijken nu eenmaal graag door hun eigen (gekleurde) ‘clubbril’ volgens mij.

14 december 2019 om 12:24

@Devosdemos: Kijken met een gekleurde bril of gewoon kijken naar de feiten? Het is toch niet zo moeilijk om te erkennen dat Ajax een opleidingen bij uitstek is? De cijfers liegen er gewoonweg niet om. Dat er daarnaast ook toppers worden gehaald, dat is toch vrij normaal of niet dan? Het gaat er wat mij betreft puur om hoeveel tijd, geld en energie stop je in de club om jeugd daadwerkelijk te laten ontwikkelen? Geef je een jeugdspeler de kans of ga je iemand halen? Veel clubs kiezen voor het laatste, omdat ze de kwaliteit gewoonweg niet in huis hebben, omdat ze o.a. niet goed genoeg opleiden en/of de echte toppers zijn al weggehaald.

14 december 2019 om 14:04

Ryan, wellicht verwoord ik het verkeerd, maar als je mijn reactie goed begrijpt, zijn we het meer eens dan je denkt. Het is voor mij inderdaad ‘niet heel moeilijk’ te erkennen dat Ajax een opleidingsclub is. Dat vind ik nou juist zo geweldig aan Ajax. Alleen ik oordeel niet zo hard als ze even wat meer kopen of dat juist niet doen, dat bedoel ik met golfbewegingen. Het zou echt geweldig zijn als mensen hier met wat minder adrenaline en ego zouden reageren.. maar goed, dat is wellicht een naïeve illusie van me

Als je in NL de beste wilt zijn kun je als Ajax zijnde natuurlijk ver komen door vooral eigen jeugd te gebruiken. Als je Europa potten wil breken, dan zul je toch echt gerichte versterkingen moeten halen. Natuurlijk heeft Ajax heel wat gekocht de afgelopen jaren, maar volgens mij nog meer verkocht. Uiteindelijk staan er ook veel jeugdspelers in de basis bij Ajax en is wat mij betreft de naam 'koopclub' niet helemaal terecht. Maar als je zo veel geld hebt is het waarschijnlijk ook moeilijker om te wachten of een jeugdspeler rijp is voor het 1e elftal.

Az draait prima. Paar talenten.. Europees overwintert maar.. tegen ManU 1pnt? Dus de "Grote talenten" hebben in grote wedstrijden NOG niet zoveel laten zien. Tegen PSV (9man). En toch lees ik overal hoe goed Az het doet en Ajax teveel naar Az kijkt? Ajax is en blijft veel groter als Az ..desondanks vind ik Az leuk voetballen en geniet van het feit dat ze het goed doen. Ik zie ze morgen ook zomaar winnen maar op de lange termijn komt dit Az te kort. De druk voor de talenten is bij Az een stuk minder als bij Ajax. Bv hoe zou men reageren had Ajax met 0-4 verloren bij B-keus ManU? Noa Lang is afgemaakt op basis van W2 en Valencia waarin hij ook slecht speelde maar hij natuurlijk nooit de hoofdschuldigen kan zijn. Kortom mochten Stengs/Boadu naar Ajax komen zullen ze daar een volgende stap kunnen zetten. Az zal terecht de hoofdprijs vragen met het gevolg dat beide heren de komende jaren of weinig spelen of verhuurt worden .

Ik heb dit Perez al op de tv horen zeggen, maar ik vind dat hij zich weinig verdiept heeft in hoe het werkelijk in elkaar steekt. Hij vindt namelijk dat Ajax alleen maar jeugdspelers ophaalt uit andere clubs zowel uit binnen- als buitenland. Hij denkt dat er geen Ajax-jeugdspelers meer zijn die al vanaf klein jongetje bij Ajax spelen. Hij vergeet dat alle clubs met een goede jeugdopleiding spelertjes van andere clubs aantrekken, ook AZ. Er zijn in Nederland ook geen grote talenten genoeg om 4 volledige jeugdopleidingen te vullen. Vergeet ook niet dat grote talenten overal kunnen rondlopen, bij zowel grote als kleine clubs. Wel kun je zeggen dat er bij grotere clubs spelers uit de Ajax-opleiding meer succes hebben dan spelers uit veel andere clubs zoals Az. Jeugdspelers van AZ komen echt niet bij hele grote clubs terecht, maar gaan naar Rusland zoals Guus Til om daar op de bank te belanden. Verder denk ik dat als AZ ook verder wil komen als club ze ook voor betere kwaliteit spelers zullen moeten gaan en dus zullen ze ook meer spelers gaan kopen. Overigens zie ik de rij spelers die genoemd wordt waarvan maar een klein deel echt door AZ is opgeleid en ook maar een klein deel echt een succes bij Ajax was.

Haha wat? Onana, Mazraoui, Dest, Veltman, van de Beek, Lang komen allemaal uit de jeugdopleiding.

14 december 2019 om 10:26

Onana eigen jeugd? Evens serieus

14 december 2019 om 12:10

Onana heeft wel een jaar in de eigen jeugd gespeeld, misschien bedoeld hij dat.

14 december 2019 om 14:12

Aah sorry, Onana werd inderdaad als versterking voor Ajax 1 binnengehaald..

Met Mazraoui, Veltman, Blind, Donny, Dest en Lang staan er ook totaal geen jeugdspelers op het veld de laatste weken.

Het is nog afwachten wat er uit de eigen jeugd van Ajax doorstroomt naar de selectie. Er staan, als je alles moet geloven , een paar pareltjes klaar. Die zou je langzaam moeten brengen en laten instromen tussen de ervaren spelers in het 1ste. We moeten nu ook niet van Ajax verwachten dat er 4 / 5 jeugdspelers elk jaar doorbreken; Dat was ook niet het geval in het tijdperk Cruiff , om maar wat te noemen.ajax wil Europees stappen gaan maken en dan moet je keuzes gaan maken.

Wat een onzin weer van Perez dat Ajax een koopclub is. Met Mazraoui, Dest, Veltman, Blind, Vd Beek, Siem De Jong, Lang, Promes, Gravenbergh, Ekkelenkamp heeft Ajax gewoon veel spelers in de selectie die zelf opgeleid zijn. En heeft Ajax ook nog Botman verhuurd. Waarom verdiept Perez zich niet eerst voordat hij zo'n domme uitspraak doet?

Kenneth slaat hier de plank natuurlijk compleet mis. Ajax zet vol in op de jeugdopleiding. En natuurlijk klopt het dat Ajax op jonge leeftijd nu al jaren scout in binnen- en steeds meer buitenland. Dit is logisch ook gezien het toenemende kapitale geweld in het buitenland. Maar spelers als De Ligt, Donny, Gravenbergh, Veltnan, Blind, Mazraoui, Dest,eiting. staan basis en zijn echt van eigen kweek. en dan komt er nog wat aan zoals Brobby, Ekkelenkamp en meer... Dan hebben we het nog de spelers die we jong hebben opgepikt zoals Frenkie, Lang, Taore. Ajax heeft zich opnieuw uitgevonden in een veranderende markt. Zeer knap.dan nog even over de talenten van Az..... Kan Kenneth Perez 1 speler opnoemen die het verschil over een langere periode heeft gemaakt en nu eventueel bij een andere club wereldtop is. Ben dat gezeur uit Alkmaar ook wel zat. Echt super knap wat ze daar doen, maar plaats het in perspectief aub.daarnaast spelen de talenten in een omgeving waar alles mag en niets moet! Voorlopig zie ik geen nieuwe vd Vaart, Sneijder, de Ligt of Frenkie bij AZ. De tijd zal het leren...voorlopig zie ik no

Henk Timmer ? Dat is toch meer dan 15 jaar geleden Zonder gekheid, als je wilt aanhaken bij de Europese topclubs dan heb je natuurlijk niet alle tijd en ruimte om met een stel jeugdspelers te gaan spelen. Dat hebben we onder Frank de Boer gezien, waar de selectie na het verkopen van sterkhouders steeds met jeugd werd opgevuld en steeds zwakker werd. Het betekend meer directe versterkingen en aanwinsten. De laatste jaren zijn er eigenlijk om die reden ook geen spelers meer van AZ gekomen, dat niveau verschil was gewoon te groot. Nu AZ zelf een hoger niveau aantikt behoort het weer tot de opties. Dat ze het in Alkmaar niet zo leuk vind begrijp ik best, maar het zijn een beetje de wetten van de voetballerij. Spelers willen hogerop, prijzen winnen en meer salaris ... als je dan 3 of 4 keer zoveel kan verdienen in Amsterdam en de kans op een transfer naar een mooie toplcub toeneemt dan is de keuze van veel spelers gemaakt. Natuurlijk staat het AZ vrij om te vragen wat ze willen voor hun spelers, maar je kunt het spelers ook niet kwalijk nemen dat ze liever naar Ajax willen dan naar Brighton, Watford of Spartak Moskou (ondanks dat AZ daar meer van profiteert). Onze eigen jeugdopleiding blijft ook zeker belangrijk, maar je zult een hoger niveau moeten halen om echt door te breken. We gaan niet meer dat geduld opbrengen met spelers als Dijks, Van Rhijn, Andersen of De Sa. De lat ligt hoger en die moet aangetikt worden binnen een bepaalde tijd. Talenten uit de categorie Hansen en Gravenberch zullen blijven komen, maar het totaal aantal zelfopgeleide spelers in de selectie en spelers die per jaar doorstromen zal logische wijs achteruit gaan de komende jaren. Je moet soms offers brengen voor ambities.

Wat een onzin. De Jong, de Ligt en vd Beek, zijn zelf opgeleide spelers die nu de top hebben bereikt. Daarnaast zijn er heel veel spelers die nu tekort komen voor Ajax 1, maar wel de eredivisie halen. Die hebben ze toch ook opgeleid. Het niveau van AZ is gewoon later, dus dat nu meer spelers in het 1e spelen is niet zo gek. Welke jeugd speler van AZ heeft de afgelopen 20 jaar de Europese top gehaald? 🤷‍♂️🤷‍♂️🤷‍♂️

14 december 2019 om 17:05

Bij de top 16 clubs van Europa (waar ik Ajax onder schaar) breekt gewoon minder eigen talent door, omdat het niveau fors hoger ligt. Dus een beetje domme vergelijking vah Perez, ik had hem hoger ingeschat 😆

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

AZ

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax5345
2.AZ5031
3.Feyenoord4613
4.PSV4525
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
O. IdrissiAanvaller2312
C. StengsAanvaller235
M. BakkerKeeper00
M. BizotKeeper220
R. de BoerKeeper20
P. HatzidiakosVerdediger111
Voor de complete selectie: Clubpagina AZ.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina AZ.

7 fans
Middenvelder, 21 jaar
SeizoenClubW
2019/2020 AZ 23 5 0 0
2018/2019 AZ 21 3 0 0
2017/2018 AZ 1 0 0 0
2016/2017 AZ 5 2 0 0
2016/2017 Jong AZ 22 6 3 0
Laatste voetbalnieuws

Perez schrikt van statistiek Stengs: ‘Het leek wel alsof het gelogen was’

Calvin Stengs verdiende zondagmiddag in de wedstrijd tussen AZ en PEC Zwolle (2-0) een strafschop, maar de aanvaller steekt de afgelopen weken niet bepaald in goede vorm. Na een indrukwekkende start...Lees verder

In de wandelgangen

Dinsdag 25 februari
AC Milan mengt zich in de strijd om Alexander Isak. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren