Enorme financiële verschillen tussen Ajax, PSV en Feyenoord in Europa

Vrijdag, 13 december 2019 om

Feyenoord en PSV nemen afscheid van de Europa League met een winst van onder de tien miljoen euro. De Rotterdammers werden donderdagavond uitgeschakeld door een 3-2 uitnederlaag tegen FC Porto, terwijl de ploeg van trainer Mark van Bommel na speelronde vijf al geen kans meer had op overwintering in het tweede clubtoernooi van Europa.

PSV werd in de voorronde van de Champions League uitgeschakeld door FC Basel en plaatste zich vervolgens ten koste van FK Haugesund voor de Europa League. Deze twee ontmoetingen leverde de club volgens het Eindhovens Dagblad totaal 660.000 euro op. Door het bereiken van de groepsfase ontving de huidige nummer drie van de Eredivisie nog eens 5,8 miljoen euro.

In de groepsfase was een overwinning goed voor een bonus van 570.000 euro en een gelijkspel 190.000 euro. PSV won van Sporting Portugal en Rosenborg, en speelde gelijk tegen LASK Linz en Rosenborg. Zodoende verdiende de selectie nog eens 1.520.000 euro voor de club. Het regionale dagblad schat dat PSV in totaal iets meer dan negen miljoen euro overhoudt aan het Europese sezoen. Dat bedrag is een stuk lager dan de vorige jaargang, toen PSV 34 miljoen euro verdiende in de Champions League.

Feyenoord houdt in totaal ongeveer zes miljoen euro over aan de groepsfase van de Europa League. AZ, dat zich wel plaatste voor de laatste 32 ploegen in het toernooi, verdiende tot dusver 8,5 miljoen euro. Ajax is dit seizoen de grootverdiener, want de Amsterdammers verdienden ondanks de uitschakeling in de Champions League bijna zestig miljoen euro. Dat bedrag kan nog verder oplopen, aangezien de club zich na de winterstop meldt in de Europa League.Gerelateerd

Meer sportnieuws

31 reacties (laatste reactie door speedyafc)

Die bedragen zijn toch enorm. Mocht Ajax kampioen worden en PSV geen CL halen. Dan plaatst Ajax zich dus weer direct en loopt het meer dan 100 miljoen uit door zich alleen maar 2 keer te plaatsen. Geen wonder dat wij als Nederlandse clubs zover achterliggen als je dit verschil al ziet.

13 december 2019 om 10:15

Dat is precies wat er gebeurt sinds Ajax zich twee keer op rij plaatste voor de CL. En als Ajax dit jaar kampioen wordt, dus drie keer op rij gebeurt. Verder ontwikkelen spelers zich sneller in de CL en door de media aandacht stijgt hun waarde ook sneller, levert ook weer extra geld op bij transfers. En dan krijg je een hefboom effect, door al het extra geld kan Ajax zich wederom versterken, winnen ze makkelijker de titel en krijgen ze weer extra CL gelden. Bye bye rest van Nederland.

13 december 2019 om 10:23

En ondanks dat we veel meer geld hebben dan de rest staan we zondag misschien wel kwa punten gelijk met Az mochten we niet gaan winnen, dus dat bye bye de rest van Nederland is een beetje voorbarig, als je het geld uitgeeft aan verkeerde spelers ga je er niet op vooruit zoals dit seizoen ook wel weer blijkt aangezien eigelijk alleen Promes een aanwinst is, de rest speelt amper en maakt Ajax ook niet echt beter tot nu toe

13 december 2019 om 10:30

Het is leuk dat AZ het zo goed doet, met een paar geweldige talenten. Maar zodra AZ de blessures krijgt, wordt het een ander verhaal. Ajax is dit jaar in de breedte gegroeid. Nu even pech met drie geblesseerde buitenspelers maar voor de rest is het een breed elftal. En dan is ook Alvarez een aanwinst.

13 december 2019 om 10:35

Zoals al extreem vaak aangegeven. Ajax is altijd al de club van Nederland die het vaakst in de CL speelt en het verst komt. Wat betekent dat Ajax altijd al, percentueel gezien, een vracht meer geld pakt dan de rest, en ook de spelers zich beter ontwikkelen en dus hetzelfde hefboom effect. Ik geloof niet zo in die theorie van sommigen dat er vanaf nu geen andere club meer kampioen wordt dan Ajax.

13 december 2019 om 10:38

"het is leuk dat AZ het zo goed doet, met een paar geweldige talenten. Maar zodra AZ de blessures krijgt, wordt het een ander verhaal. Ajax is dit jaar in de breedte gegroeid."jij vind dat Ajax in de breedte is gegroeid? Vrijwel de gehele bank is niet veel bijzonders. Althans, het komt niet in de buurt bij de basis. Vorig jaar stond er een veel sterkere selectie. Huntelaar, Siem de Jong, Marin, Schuurs.. Tja. En ja, ik weet dat Promes en Neres er niet bij zijn.

13 december 2019 om 10:41

Niet altijd, Psg, Bayern en Juve worden ook niet elk jaar kampioen. Soms pakt een ander de titel. Maar de buffers van genoemde clubs zorgen ervoor dat ze altijd terug komen, de rest lukt het niet meer structureel titels te pakken.

13 december 2019 om 10:45

Ajax heeft ook een Argentijnse speler gekocht die ik persoonlijk wel kan waarderen. Hij heet Martinez, speelt meestal op het middenveld maar kan ik in de verdediging prima uit de voeten. Hij is niet zo groot, heeft kort, zwart haar en draagt rugnummer 21. Wat mij betreft een jongen om in de gaten te houden!

13 december 2019 om 10:53

Als we zondag niet winnen staan we nog steeds 3 punten voor met een veel beter doelsaldo.

13 december 2019 om 10:59

Nou, AZ wil ook aan de weg timmeren. Hebben net als Ajax een prima jeugdopleiding - bepaalde teams staan er beter voor dan Ajax in de diverse divisies, al vertekent dat ietsje - en willen de financiã«le ruimte ook oprekken, d.m.v. inkomsten uit transfers en eventueel aantrekken van vreemd geld. Dus reken je jezelf bij Ajax niet rijk, want al heeft AZ minder te besteden, in beleid doen ze niet onder (zelfs beter!) dan Ajax. Want wat heeft b.v. Overmars gedaan met al dat goud? Martinez en Promes dit seizoen als enige aankopen die voldoen. Dat is veel te mager, en blijkt dus ook een van de sleutels voor het missen van de volgende ronde CL.

13 december 2019 om 11:18

Dat goud staat op de bank. Dat wordt niet over de balk gegooid maar gebruikt om structureel aan te haken bij de Europese subtop. En je opmerking over de CL, dat is typische scorebord journalistiek. Geen aankoop of gemiste kan er iets aan doen als geldige goals afgekeurd worden, als je twee keer rood en een penalty rtegen krijgt, als je uiteindelijk op een goaltje eruit ligt.

13 december 2019 om 12:09

De rest speelt amper?? Welke rest?? Martinez speelt echt werkelijk waar alles. Fantastische aanwinst die toe lijkt aan de winterstop de laatste 2 wedstrijden. Alvarez speelt ong de helft. Onduidelijk of het een succes is of niet. Als middenvelder niet, maar kopte je wel de CL in. Blijft eigenlijk alleen Marin over. Dus hoezo verkeerde spelers. Sterker nog, het huidige Ajax is niet veel minder dan het vorige Ajax en dat is een wereldwonder. Nu zat het tegen, waar het de vorige CL campagne mee zat. Zeker in de groepsfase.

13 december 2019 om 12:22

Wat heeft Overmars gedaan met het goud? Helemaal nog niets. Dat is de dreiging. En die oh zo geweldige jeugdopleiding van AZ is ruk en stelt bar weinig voor zolang een dragende kracht als Till vervangen moet worden met een aankoop als Dani de Wit. Dat is toch echt Ajax opleiding en Ajax vind hem niet goed genoeg. Stengs en Boadu zijn namelijk niet de standaard net zo min als De ligt de standaard is.

13 december 2019 om 12:35

Exact @Speedy - Ajax heeft altijd al structureel de hoogste inkomsten gehad maar het gat wordt nu wel heel groot. Hoe dit eindigt, wie weet. Als we meer CL plekken hadden dan is er wellicht meer hoop voor de rest.

13 december 2019 om 16:36

@HarisFuckic, volgens mij was PSV toch echt de succesvollere club de afgelopen eeuw zowel Europees als nationaal. Nadat Ajax vorig seizoen zo goed was, is dit misschien weer omgedraaid maar PSV werd vaker kampioen en haalde in 2005 nog bijna de finale..

13 december 2019 om 18:10

@harisfuckic Als Ajax geen blessures heeft dan heb je op de bank Varela, Schuurs, Dest, Alvarez en Promes of Neres. Daarna heb je Huntelaar, Marin, Lang en dan komt pas de jeugd. Az heeft geen spelers als Varela, Schuurs, Dest, Alvarex of Promes/neres op de bank. Simpel als dat.

13 december 2019 om 10:18

Nou ja die reden gaat voor de andere clubs wel op maar PSV heeft het zelf ook wel een beetje laten liggen. Als ze Europees wat beter gepresteerd hadden had er sowieso een jaar CL bijgezeten en zouden ook de uitgaande transfers meer opgeleverd hebben. CL inkomsten zijn gigantisch maar ook de marktwaarde van spelers word zo belachelijk veel hoger wanneer ze zich in de CL staande houden, daar zit ook een flink deel van de winst. Voor de andere clubs is het inderdaad mission impossible geworden, al geniet ik er wel van dat AZ met haar gezonde beleid en frivole voetbal er het maximale uit lijkt te persen.

13 december 2019 om 10:22

Dat klopt inderdaad. En doordat de CL bedragen zo enorm zijn in vergelijking met de Eredivisie bedragen is het sportief cruciaal om CL te spelen. Vroeger waren de CL gelden een leuke bonus. Nu speel je 3x achter elkaar CL, je concurrent 0x en je hebt geen concurrent meer. En dit draait allemaal om groepsfase halen. 1/8ste finale is een leuke bonus maar ieder jaar groepsfase halen is het echte cashen. Ajax loopt ondanks de deceptie als nog weer 50 miljoen euro uit bij PSV en zijn nu volledig uit zicht van PSV, Feyenoord en AZ. We gaan naar een situatie als die van dwergcompetities als San Marino en Liechtenstein. Hier worden al jaren achter elkaar dezelfde clubs kampioen. Dit komt doordat één club elk jaar kampioen wordt. Deze club mag dan voorronde CL spelen en verdient hier tonnen mee. Terwijl de rest van de clubs in deze landen amateurs en semi-profs hebben. Hierdoor loopt de topclub elk jaar weer uit en hebben deze CL-gelden de competitie volledig verkracht. De Eredivisie kan zo een scenario alleen voorkomen door ieder jaar 2-4 clubs af te vaardigen in de CL groepsfase. Dan wordt de competitie vanzelf financieel weer spannender.

13 december 2019 om 11:17

Dit valt echter Ajax niet aan te rekenen. Niet dat jij dat doet maar verhalen van die strekking lees ik hier geregeld. Het is van de zotte (om er een ouderwetste uitspraak tegenaan te gooien) dat in de Italiaanse, Spaanse, Duitse en Engelse competities de eerste 4 clubs zo goed als zeker zijn van CL voetbal. Dan roepen er mensen dat dit topcompetities zijn maar dat zijn ze vooral doordat en sinds ze Europees gezien bevoordeeld worden. Gooi daar een aantal mindere Europese seizoenen van NL clubs tegenaan en daar heb je als resultaat dat de kampioen niet eens verzekerd is van directe plaatsing en sowieso de nummer 2 zich nog moet kwalificeren en je steeds minder clubs hebt die uberhaupt Europees kunnen spelen (zonder voorrondes). Het systeem deugt van geen kant maar dat gaat nooit meer veranderen. De enige hoop is dat Ajax inderdaad flink geld weet te pakken de komende seizoen door Europees goed te presteren zoals het in de afgelopen 4 seizoenen al 3 seizoenen deed, ik reken dit seizoen ook nog als een (redelijk) goed seizoen. Dit doe ik gebaseerd op de financiele inkomsten en de binnengeharkte punten en het feit dat ze overwinteren en dus nog alle kans hebben op meer, inclusief een Europese prijs. Wie weet dat dan uiteindelijk NL weer meer vaste deelnemers aan de Europese competities zal hebben. Is niet zomaar gebeurd en mogelijk niet helemaal realistisch maar het maakt meer kans dan 2 clubs die er allebei zo weer uitgegooid zijn. Het is aan de andere NL clubs om zich verstandig en goed te versterken en geen genoegen meer te nemen met fooitjes voor hun beste spelers. Vooral PSV heeft een ongelooflijk slechte balans in het elftal en waren het aan hun stand verplicht om beter te presteren Europees. Dat zeg ik niet om bijdehand te doen of reacties uit te lokken, volgens mij zeg ik niks verkeerds. Dat AZ nog Europees actief is dat is geweldig en ik hoop dat ze hun selectie intact weten te houden een aan kunnen sluiten bij de NL top zodat er weer een echte top 3 ontstaat.

13 december 2019 om 11:48

En welke talenten willen vertrekken bij PSV. Ik heb niet het idee dat deze talenten in de EL willen spelen en eredivisie. PSV gaat een zware transfer zomer tegemoet met een onervaren TD. Als er talenten voor grote bedragen worden verkocht zullen er tekorten op de balans moeten worden aangevuld en wat er over is slim worden ingekocht. En laat dat nou het manco zijn van JDJ.

13 december 2019 om 16:33

Zover achter liggen? Ajax staat maar 3 punten voor op AZ in de competitie met zoveel meer financiële middelen en amper vertrokken spelers, ook spelen ze na de winterstop in hetzelfde Europese toernooi. Tuurlijk is Ajax veel beter kwalitatief gezien (wat ook logisch is) maar de verschillen zijn dus blijkbaar niet zo groot als jij hier aangeeft..

Wat een verschil al tussen PSV en Feyenoord , ze raken steeds verder achterop. Voor die 6 en 10 miljoen koop je tegenwoordig nog geen jeugdspeler laat staan een spits die 15 goals maakt zoals Feyenoord wil . Ze hebben wel de investering op die Argentijn en Baumgartl terug verdiend . Daarom moet je tegenwoordig zorgen dat je een goede selectie hebt zodat je aan de CL mee kan doen , als dat niet zo is dan mis je de aansluiting en klamp je niet meer aan .

13 december 2019 om 10:11

Dit is ook weer niet waar. Onze ED staat er om bekend dat zelfs vrij bepekte spitsen veel goals weten te maken. Zoals Björn Johnson en Dalmau in de afgelopen twee seizoenen. Matavz zat ook dicht tegen dit aantal aan. Fran Sol, Pavlidis en Dessers hebben ook niet al te veel gekost. Aankoopbeleid is gewoon een schande van Feyenoord.

13 december 2019 om 10:20

Kun je nagaan, aan de CL van dit seizoen alleen heeft Ajax alle transfers van afgelopen zomer af kunnen betalen, en sterker nog: Ajax heeft aan de CL meer overgehouden dan dat alle andere Nederlandse clubs deze zomer hebben uitgegeven op de transfermarkt. Wat me nu ook pas opvalt: Ajax heeft afgelopen zomer op de transfermarkt gewoon net zoveel uitgegeven als alle andere clubs in Nederland bij elkaar. En ook meer verdiend dan alle clubs bij elkaar.

13 december 2019 om 10:35

Ajax heeft ook 1/4e van de hele ED begroting en dit percentage loopt alleen maar meer op. Ik schat dat ze over 2/3 jaar op 1/3e van het complete ED budget zitten.

13 december 2019 om 11:04

Cruciaal daarbij is de samenstelling van de selectie. Bij PSV en Feijenoord zijn ze daarin ver door de ondergrens gezakt. Ook Overmars is niet een sterke inkoper, maar kan door de vele miljoenen meer investeren, en dan komt er ook wel eens een goede speler binnen. Maar bij zowel PSV of Feijenoord kan ik er dit seizoen niet een opnoemen. En dat geeft te denken....

13 december 2019 om 11:46

Ajax haalt redelijk wat voltreffers, maar vooral: Ajax kan een miskoop van 10 miljoen doen. Feyenoord kan dat zeker niet, over PSV weet ik dat niet zeker. En dan nog het tweede punt: Ook de miskopen kan Ajax redelijk goed slijten voor een mooie som. Spelers als Kristensen, Sinkgraven, Cassiera en Zivkovic hebben allemaal minimaal de helft van hun transfersom terugverdiend.

Met dat geld , kan Ajax een prima spits kopen . dan hebben ze voorin nog meer opties. Verder zal Ajax vroegtijdig moeten inspelen op het vertrek van sommige stekhouders. Door verkoop van enkele spelers zal Ajax financieel ook nog verder uitlopen, alleen moeten ze er wel weer spelers voor terug halen. En als ze op het hoogste podium willen meedoen , zullen ze ook weer in een duurdere categorie spelers terecht komen.

Die bedragen zijn enorm en zou je misschien iets moeten aanpassen en de EL iets meer laten verdienen om kleinere clubs ook mogelijkheden op extra inkomsten te geven. Off-topic: hoe zou het gaan mocht Ajax bv de EL winnen dan zijn ze natuurlijk geplaatst voor de CL. Is dan ook meteen dat het rechtstreekse ticket wat de nummer 1 in Nederland dan zou krijgen automatisch voor de nummer 2? En dat de nummer 3 dan voorronde CL kan halen? Ik ben wel van mening dat Ajax nu echt geld moet uitgeven om zeker te weten dat je kampioen wordt dit seizoen. Je ontvangt dan sowieso 60 miljoen en dus verdien je meteen je uitgaven terug. Het gat met de rest wordt dan zo enorm dat je echt alleen heerser wordt.

13 december 2019 om 14:32

Mwah is dat wel echt zo? Als bijvoorbeeld Psv daarna weer 3 jaar CL op rij speelt en Ajax 3 jaar op rij EL loopt PSV dus weer enorm in op Ajax en valt dat financiële verschil dan echt wel weer reuze mee. Nu lijkt het alsof Ajax enorm ver is uitgelopen op zijn concurrentie maar de geschiedenis leert ons dat een Nederlandse topclub nooit langer dan 5 jaar op een rij kan blijven heersen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

PSV

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax4743
2.AZ4427
5.PSV3519
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
P. RosarioMiddenvelder192
C. GakpoAanvaller194
D. MalenAanvaller1411
BrumaAanvaller133
K. MitroglouAanvaller81
R. RuiterKeeper10
Voor de complete selectie: Clubpagina PSV.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina PSV.

Nederland
271 fans
Coach, 42 jaar
SeizoenClub
2018-2019 PSV
2017-2018 PSV U19
2012-2013 PSV
2011-2012 AC Milan
2006-2011 Bayern München
Laatste voetbalnieuws

‘Kapsalon met shoarmavlees stond aan basis van ontslag Van Bommel’

Het ontslag van Mark van Bommel als trainer van PSV heeft een opvallende oorsprong, zo doet Johan Derksen vrijdagavond uit de doeken bij Veronica Inside. De analist heeft uit 'betrouwbare bron'...Lees verder

In de wandelgangen

Zaterdag 25 januari
Manchester United komt mogelijk bij een verrassende vervanger van de geblesseerde Marcus Rashford uit. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren