‘Ik moest vier dagen in een hotel blijven, niemand mocht het weten’

Dinsdag, 10 december 2019 om

Maximilian Wöber kwam medio 2017 bij Ajax terecht, al duurde het avontuur in Nederland niet al te lang voor de Oostenrijkse verdediger. De mandekker vertrok in januari van dit jaar op huurbasis richting Sevilla, om afgelopen zomer de stap naar Red Bull Salzburg te maken. In gesprek met DAZN legt Wöber uit waarom hij destijds besloot om Ajax de rug toe te keren.

"Een belangrijke reden was de komst van Lisandro Magallán naar Ajax", zo verklaart de openhartige Wöber. "Erik ten Hag maakte gelijk duidelijk dat hij niet op de bank zou komen te zitten. Magallán deed echter maar een paar wedstrijden mee en verliet Ajax ook alweer snel (verhuurd aan Deportivo Alavés, red.). In de eerste helft van afgelopen seizoen was ik ook ontevreden over het feit dat ik in de Champions League wel speelde, maar in de Eredivisie op de bank zat. Dat zinde me totaal niet."

Wöber legt uit hoe het contact met Sevilla tot stand kwam in de eerste dagen van dit kalenderjaar. "Kort voordat we met Ajax op trainingskamp gingen in de Verenigde Staten, belde mijn zaakwaarnemer me op om een afspraak te maken. Het was een aanbod van een voormalige Europa League-winnaar, dus daar was ik best trots op." De overgang naar Sevilla verliep echter niet zonder slag of stoot. "Ik moest het contract tweemaal ondertekenen. Vanwege een verschil van mening tussen Ajax en Sevilla moest ik verplicht vier dagen in een hotel blijven, omdat niemand mocht weten dat ik daar verbleef. De transfer dreigde zelfs even in het water te vallen."

Celades: 'Ajax hoort bij de beste teams van Europa'

"In het hotel werd ik gebeld door Ajax met de mededeling dat ik de dag erop niet zou kunnen trainen", graaft Wöber verder in zijn geheugen. "De volgende dag kreeg ik te horen dat de transfer naar Sevilla misschien wel helemaal niet door zou gaan. Ik had toen al afscheid genomen van mijn ploeggenoten bij Ajax en mijn appartement in Amsterdam leeggehaald. Dan krijg je plotseling te horen dat de overgang opeens op losse schroeven staat. Dat gaf een vreemd gevoel, je bent namelijk volledig afhankelijk van een eventueel akkoord tussen Ajax en Sevilla."

Sevilla wilde Wöber gelijk definitief overnemen van Ajax, maar de Spanjaarden konden niet de gewenste bankgarantie overleggen. Hierdoor werd overgegaan op een huurdeal voor zes maanden. "In de zomer zou de transfer dan definitief worden", blikt de voormalige Ajacied terug op de transfersaga. Sevilla betaalde uiteindelijk ongeveer elf miljoen euro aan Ajax voor de verdediger. Vanwege flinke investeringen in defensief opzicht kwam Wöber afgelopen zomer echter al snel op het tweede plan terecht in Sevilla. "Julen Lopetegui kwam binnen als trainer en haalde voor vijftig miljoen euro twee verdedigers. Ik realiseerde me dat ik na mijn blessure opeens vijfde of zesde keus was."

Wöber zag Ajax na zijn winterse vertrek uit Amsterdam excelleren in de Champions League, met memorabele zeges op Real Madrid en Juventus. Het Europese avontuur van de formatie van Ten Hag eindigde pas in de halve finale. De Oostenrijkse verdediger heeft evenwel geen spijt van zijn beslissing om Ajax halverwege de jaargang 2018/19 te verlaten. "Ik was er graag bijgeweest, maar spijt is niet het juiste woord. Het was een goede ervaring. Door mijn blessure kwam het avontuur bij Ajax helaas tot een onbevredigend einde."


Poll

Maximilian Wöber had beter langer bij Ajax kunnen blijven


Gerelateerd

Meer sportnieuws

27 reacties (laatste reactie door el chicharito)

Weer een voorbeeld van niet willen vechten voor je plek en te snel opgeven. Helaas want talent heeft hij zeker. Hij had beter naar schöne moeten kijken hoe het wel kan gaan.

10 december 2019 om 14:53

Er zat alleen wel een verschil tussen de situatie van Schöne en Wöber. Schöne was hooguit tweede keus, terwijl Wöber degradeerde naar derde keus toen Magallan werd aangetrokken. Hij kreeg al amper speeltijd en dat zou dus volgens Ten Hag alleen maar minder worden. Ik vind het jammer dat hij is vertrokken, maar een toekomst bij Ajax zat er duidelijk niet meer in voor hem. Dan kun je beter vertrekken. Als dan ook nog eens een club als Sevilla aanklopt, dan is de keuze snel gemaakt.

Je hebt niks aan een 'wat als', maar... wat als hij ingebracht werd in plaats van Magallan in die tweede wedstrijd tegen Spurs. Was het dan anders afgelopen?

10 december 2019 om 14:51

Wober had idd 100% de bal geblokt

10 december 2019 om 15:01

Heel goed Jomanda maar dat kun je natuurlijk helemaal niet 100 procent weten, heeft ook geen enkel nut om daarover te speculeren. Ook Wöber maakte weleens een fout hoor..

10 december 2019 om 15:09

Ja of hij had de bal met 200 km/u in zijn eigen goal geknald.

10 december 2019 om 15:26

Eens, Wober is veel rustiger dan Magalan was. Die bal was er echt niet ingegaan.. Al waren er meerdere factoren die de goal hadden kunnen voorkomen...

10 december 2019 om 14:51

Aan als heb je niets. Jammer dat deze jongen niet wilden vechten voor zijn plek ik vond het altijd een prima speler. Had zeker nog wat kunnen toevoegen bij dit Ajax.

10 december 2019 om 14:53

Het is een half jaar geleden, we zitten in een nieuw champions legeau seizoen, geeft het een plekje zou ik zeggen. Vind je opmerking beetje kinderachtig zou kunnen we wel door blijven gaan. Is het nadat het Onana ze schuld was nu Magallan zijn schuld? Winnen doe je met met ze allen en verliezen ook.

10 december 2019 om 16:27

Tja, als Wöber had gespeeld was de hele wedstrijd anders verlopen dus speculeren heeft weinig zin

10 december 2019 om 17:17

Nee hoor, Magallan kwam pas een minuut of 5 voor tijd binnen de lijnen. Fijn dat je je er zo in verdiept.

Wober had die bal geblocked die bij magdallan door de beentjes ging op het laatst.

10 december 2019 om 15:13

Wober had wederom een rode kaart gepakt en het niet vol gemaakt tot de laatste Spurs goal.

10 december 2019 om 19:48

Wober had de 3-3 nog gemaakt met een omhaal.

Had hem liever zien staan op de plek van Veltman. Maarja daarvoor speelde De Ligt er. Toen kwam Magallan en toen herstelde Veltman van een langdurige blessure.ik kan dan wel snappen dat het zo is gegaan.

Toch wel 2x beter dan Magallan, Schuurs, Veltman en Pierre en ook een redelijk goede stand-in voor Tagliafico op de linkerkant. Van de aankopen is alleen Martines zichtbaar beter dan Wober maar de rest is minder of vergelijkbaar. Denk dat als hij gebleven was dat hij de concurrentiestrijd wel had gewonnen voor een plekje naast Blind.

10 december 2019 om 15:16

Je onderschat, net als vele voetbalvolgers (inclusief mijzelf) de waarde en kwaliteiten van Veltman. Feit is dat hij een vaste waarde was/is onder Frank de Boer, Peter Bosz, Marcel Keizer én Erik ten Hag. Ook de bondscoaches selecteren hem en een premier league-club had concrete interesse in hem. Ik geef hem dasrom het voordeel van de twijfel en vertrouw op de kunde van al die toptrainers. Ik denk verder dat Pierie en Schuurs in de toekomst minimaal zo waardevol worden als Wöber was: volwaarde selectiespeler, met realistische kans om basisspeler te worden. Magallan was een miskoop natuurlijk.

10 december 2019 om 18:12

Helemaal mee eens Meneertje, behalve met die laatste zin. Hoeveel kans heeft Magallan gehad ? Die heeft geen enkele keer 5 wedstrijden achter elkaar mogen spelen. Dan kun je je eigen wat mij betreft ook niet laten zien.

10 december 2019 om 15:18

Wöber is echt niet 2x beter Schuurs en Veltman, en bovendien minder talentvol dan Pierie. Wöber is een redelijk simpele mandekker, een-recht-toe-recht-aan centrale verdediger met veel minder tactisch- en voetballend vermogen, dan bovengenoemde spelers. Opbouwend te beperkt voor een Ajax centrale verdediger en tekort komend als linksback. Ook werd Magallán niet voor niets gehaald ten faveure van Wöber, ook al bleek de Argentijn achteraf niet geschikt voor Ajax.

10 december 2019 om 15:30

Leuk die vergelijking maar je praat over posities (Veltman/Schuurs) waar Wöber als linkspoot bij Ajax nooit werd neergezet. Begrijp me goed ik had hem er graag bijgehouden als backup, maar Blind of Tafliafico speelt hij natuurlijk nooit uit de basis. Ik snap het verhaal over de concurrentie met Magallan (rechtspoot) ook niet want de realiteit is dat bij Ajax centraal in de verdediging een altijd een linkspoot op links staat en een rechtspoot op rechts. Onder deze en vorige trainers moet het heel uitzonderlijk hoge noodzaak zijn wil dat anders worden ingevuld. Dat Wober (onterecht) in de pikorde zakte met de komst van Magallan dat geloof ik wel, maar dat ze concurreerden voor dezelfde positie eigenlijk niet.

10 december 2019 om 18:09

Ik vergelijk in eerste instantie Wöber niet met Schuurs en Veltman, dat doet Fortess op wie ik reageer. Die vergelijking gaat overigens over de kwaliteiten en niet over de linker- of rechterpositie. Even beter het draadje volgen. Daarnaast is het niet mijn verhaal dat Magallàn gehaald werd als concurrent voor Wöber, maar was dat een feit en begint Wöber zelf ook nota bene over het feit, dat er met Magallàn een concurrent voor zijn positie werd gehaald; “Een belangrijke reden was de komst van Lisandro Magallán naar Ajax", zo verklaart de openhartige Wöber. "Erik ten Hag maakte gelijk duidelijk dat hij niet op de bank zou komen te zitten.“ Blijkbaar is de realiteit toch iets anders dan jij die hierbove. voorstelt. Magallàn speelde in Argentinië ook altijd vanaf links, dat Ajax hem daarvoor haalde en Wöber daarmee zakte in de pikorde, is niet mijn verhaal. Snap je felle reactie op mijn post niet zo.

Ik betreur nog steeds zijn vertrek. Ook Max is nog is nog een jonge gozer met veel potentie. Het tweeluik dat hij speelde tegen Bayern Munchen afgelopen seizoen kon mij enorm bekoren. Fysiek sterk, o.a. door zijn lengte en hij heeft met zijn linkerbeen een goede pass in huis. En oja Max: Ajax excelleerde ook in de CL-wedstrijden toen jij speelde naast Matthijs. Je hebt ook jouw aandeel in die succesvolle CL-campagne gehad!

Ik mis Wober wel bij onze selectie, niet zozeer omdat er daarna mindere aankopen kwamen, maar gewoon omdat ik het een goede verdediger vind. Had bij PSV het afgelopen seizoen en dit seizoen gewoon een heel seizoen basis gestaan, maar had de pech met een topduo de Ligt en Blind. Erg jammer dat het zo gelopen is, maar wij zijn met Blind achteraf ook geen spekkoper

Was niet Wöber's schuld, ik snap nog steeds niet dat ze hem weg hebben gedaan/hebben laten gaan. Was echt een prima speler en veel beter dan Veltman, of Pierie. Enige nadeel nu zou zijn dat ie achter Blind en Tagliafico zou staan. Maar dan had je Blind misschien wel door kunnen schuiven. Hij heeft t echt prima gedaan, maar ze hebben hem veel te snel laten gaan. Echt jammer. Goeie speler. Hij gaat vast een prima carriere hebben.

waarom wordt niet over terug kopen gesproken ?Ik begrijp dat waar hij nu speelt ook weer in de pikorder gezakt ishij heeft nog veel respect bij Ajaxmisschien kan hij de helft van de wedstrijden wel spelen bij Ajax of op zijn minst invallen

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax2737
2.Vitesse2514
3.PSV2315
4.Feyenoord2212
5.FC Twente1810
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
N. ÜnüvarAanvaller
E. ten HagUnknown
Q. PromesAanvaller104
A. OnanaKeeper100
D. TadićAanvaller107
L. TraoréAanvaller107
AntonyAanvaller94
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

2 fans
Verdediger, 22 jaar

In de wandelgangen

Woensdag 2 december
Barcelona is geïnteresseerd in de diensten van Felipe Augusto. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren