‘Virgil van Dijk is misschien wel beter dan ik ooit ben geweest als verdediger’

Dinsdag, 10 december 2019 om

Jaap Stam speelde tussen 1998 en 2001 voor Manchester United en weet uit eigen ervaring hoe moeilijk het is om als verdediger een constant niveau te bereiken in de Premier League. De onlangs bij Feyenoord vertrokken trainer is in dat kader onder de indruk van de prestaties van Virgil van Dijk bij Liverpool. Stam durft zelfs te beweren dat de Oranje-international een betere verdediger is dan hijzelf ooit is geweest.

"Dat is altijd een discussie geweest in Nederland, waarbij mensen altijd zeiden dat er een nieuwe Jaap Stam moest komen", vertelt Stam in een interview met Stadium Astro. "Toen brak Virgil uiteindelijk door op relatief late leeftijd. Hij is niet opgeleid door Ajax of PSV, maar bouwde zijn loopbaan op bij kleinere clubs. Via Schotland kwam hij uiteindelijk in Engeland terecht. Je moet er als speler veel werk instoppen en dat heeft Virgil zeker ook gedaan."

Klopp: 'Rechtvaardig geweest als Virgil van Dijk had gewonnen'

Stam voelt zich niet te groot om toe te geven dat Van Dijk hem inmiddels voorbij is gestreefd als verdediger. "Ja, hij is misschien zelfs beter dan ik, ik kan het niet met zekerheid zeggen. Maar Virgil is zonder meer een imposante verschijning. Dat is van cruciaal belang als je de ambitie hebt om in de grootste competities en bij de grootste clubs te spelen." Van Dijk maakte in januari 2018 de overstap van Southampton naar Liverpool en is inmiddels niet meer weg te denken uit het centrum van de verdediging van the Reds.

Volgens Stam moet Van Dijk enkele facetten van het vak van verdediger goed in het oog blijven houden. "Positie kiezen is erg belangrijk", benadrukt de clubloze oefenmeester. "Niet alleen in balbezit, maar zeker ook bij balverlies. Dat kan je erg helpen als verdediger. Daardoor is er de mogelijkheid om andere dingen te ondernemen tijdens een wedstrijd en Virgil is momenteel echt geweldig bezig."


Poll

Virgil van Dijk is inderdaad een betere verdediger dan Jaap Stam


Gerelateerd

Meer sportnieuws

46 reacties (laatste reactie door gunnero)

Stam was een beest van een verdediger, vooral erg goed in het voorkomen van doelpunten en aanvallen van de tegenpartij. Was een gouden koppel met een voetballende verdediger zoals Fdb. Van Dijk kan daarnaast ook nog opbouwen én is als pinch-hitter ook erg geschikt (speelde soms als spits in zijn tijd in Nl).beiden fenomenale spelers. Ik denk dat pur op verdedigende kwaliteiten ik Stam beter vind, maar over het geheel genomen is dat Vvd.

10 december 2019 om 14:34

Maar moet een verdediger niet als eerste taak kunnen verdedigen dan?

10 december 2019 om 14:41

Van Dijk is toch ook gewoon een beest in het verdedigen? En de aanval begint bij de verdediging, dus nee een goede verdediger moet niet alleen kunnen verdedigen.

10 december 2019 om 14:45

Dat zeg ik toch ook nergens. Maar die gozer boven mij vind Stam een betere verdediger dus dan is het logisch dat Stam dan ook gewoon beter is als Van Dijk. Vind opbouwende kwaliteiten als cv niet perse noodzakelijk.

10 december 2019 om 14:53

Verdedigen is inderdaad de eerste taak, maar daar houdt het (zeker tegenwoordig) niet op. Als je geweldig kunt verdedigen, maar je kunt een pass over 5 meter niet zuiver spelen, dan zul je nooit de top bereiken. Tegenwoordig moet elke voetballer meerdere vaardigheden bezitten.zo moet een spits kunnen meeverdedigen, een verdediger een pass kunnen geven en ook een keeper moet een bal kunnen spelen.al de kwaliteiten van een speler samen bepalen hoe goed hij is. En als ik alle kwaliteiten van Stam en van Dijk naast elkaar zet, dan vind ik van Dijk beter. Als het puur om verdedigende vaardigheden gaat, vind ik Stam beter. Maar hé, that's just my opinion... Feel free to disagree.

10 december 2019 om 15:09

Elphenomeno. Hmm totaal oneens. Geef mij maar een verdediger die sterk aan de bal is, zodat je ook vanuit achteruit goed positiespel kan spelen.

10 december 2019 om 15:31

Jij kan dat niet noodzakelijk vinden, maar toch heeft elke topclub er minimaal 1 die goed in de opbouw is. Je aanval begint vanuit achteruit namelijk.

10 december 2019 om 15:49

@elphenomenostel dat Stam voor verdedigen een 9,5 krijgt en v Dijk een 9+stam voor opbouwen een 5 en v Dijk een 9stam voor scorend vermogen met corners en vrije trappen een 5 en v Dijk een 9dan is er geen enkele trainer die voor Stam kiest ipv v Dijk omdat stam beter kan verdedigen. (cijfers zijn slechts een voorbeeld en nergens op gebaseerd)

10 december 2019 om 17:55

@nederland79 Ligt ook aan wat voor een voetbal dat elftal speelt. Kijk naar Chelsea in het kampioensjaar met Cahill en Terry. Beiden kunnen niet voetballen maar dat boeit geen ruk, zolang ze maar de 0 houden.

10 december 2019 om 19:37

Gary Cahill was idd niet de beste opbouwen maar om te zeggen dat JT niet kan voetballen gaat me te ver. Terry was tweebenig en kon iedere paas op maat meegeven en het spel uitstekend lezen. Naast het feit dat het een beest van een verdediger was onderschat jij z’n opbouwende kwaliteiten.

10 december 2019 om 14:35

Ik heb Stam heel hoog zitten, maar ik durf wel te zeggen dat van Dijk puur verdedigend beter is. Vooral ook omdat hij wendbaarder oogt. Daarbij was Stam in balbezit niet heel denderend, terwijl Virgil de ene na de andere crosspass met precisie aflevert. Het enige voordeel wat Stam dan weer heeft, is dat je als aanvaller altijd bang was dat je ieder moment door een horrortackle van het veld gedragen kon worden.

10 december 2019 om 14:50

Ik ben ook groot fan van Vvd. Zeker een uitstekend verdediger, maar ik heb verdedigend een lichte voorkeur voor Stam. Overigens is het moeilijk om de twee met elkaar te vergelijken, omdat ze natuurlijk in andere tijden voetbalden. Het voetbal van nu is zo anders dan het voetbal van toen Stam speelde. Net als je Messi en Pele niet met elkaar kunt vergelijken. Wat je wel kunt doen is ze bezien in hun eigen tijdgewricht en vaststellen hoe ze het doen ten opzichte van de rest en dan denk ik dat op dit moment VVD over het geheel genomen, beter is dan Stam was.

10 december 2019 om 14:36

Ja jij heb gelijk. Ik vind ook Stam puur verdedigende kwaliteiten hebt dan vvD. Van Dijk geeft ook veel ruimte weg en soms vind ik ook slordig met verdedigen.

10 december 2019 om 14:42

Dat was Stam ook met regelmaat. Kijk het wk 1998 maar terug en je ziet hem meerdere keren flaters begaan. Verder een fantastische verdediger natuurlijk, maar verre van foutvrij.

10 december 2019 om 14:55

Stam speelde ook tegen R9 op dat WK, dan is het menselijk om fouten te maken.

10 december 2019 om 16:30

True😀 Zalig hoe mannen als Blanc, Desailly, Nesta, Stam,... met bruin in de broek zaten als ze het tegen R9 moesten opnemen. De eerste drie hebben dat zelfs letterlijk toegegeven in interviews😂

10 december 2019 om 16:31

Want het hele toernooi speelde Stam toen tegen R9?

Ik vind het meer de schuld van de clubs zoals Ajax/PSV etc ipv van dijk dat hij pas laat is door gebroken. Bij Groningen kon je serieus al zien dat van dijk een monster is. PSV of Ajax had hem zo voor 5 miljoen kunnen over nemen.

10 december 2019 om 14:40

Deze discussie zal altijd doorgaan en ik zal altijd blijven zeggen dat toendertijd er weinig verschil zat tussen Van der Hoorn en Van Dijk. Achteraf is het natuurlijk duidelijk dat Van Dijk vele malen beter is dan Van der Hoorn, maar toen ontliepen ze elkaar echt niet. Helaas voor mij als Ajax supporter...

10 december 2019 om 15:10

wie zegt dat Van Dijk , bij een transfer naar Ajax/psv geen gevalletje Van Der Hoorn was geworden? Naar mijn inzien staat Van Dijk vandaag waar hij staat, net door niet voor Ajax of PSV te spelen. Schotland en middenmoot PL later, sloten op dat moment ideaal aan bij zijn kwaliteiten. Credits aan Van Dijk dat hij zich verder ontwikkeld heeft en een transfer naar Liverpool heeft afgedwongen. Maar ben er niet van overtuigd dat hij bij bv Ajax, waar men toch meer vraagt van een verdediger, zo een ontwikkeling had doorgemaakt.

10 december 2019 om 15:42

Dat is natuurlijk een zeer goed argument. Ik ben het dan ook eens met je stelling en heb het al eens eerder zo verwoord op Voetbalzone. Want wie zegt inderdaad dat Van Dijk zijn potentie wel had waargemaakt bij Ajax? De kans zou groot zijn geweest dat hij eerst een tijdje voor Jong Ajax moest spelen zoals Van der Hoorn dat ook moest.

10 december 2019 om 17:14

En wat vragen ze bij Ajax dan meer aan een verdediger? Ik ken weinig verdedigers die de techniek en met name de passing hebben van Virgil. Veltman heeft dat zeker wel? Of Davinson Sanchez was een topper achterin bij jullie maar valt bij Spurs compleet door de mand omdat hij niet kan voetballen, Moisander heeft jaren bij jullie CV gespeeld, Denswil, Viergever etc. Is dat dan zo goed? Doe nou niet of het voor de afgelopen 2 jaar zo geweldig was bij Ajax. Je doet net of er alleen maar topverdedigers speelde..

Jaap Stam was zeker beter! Man van ijzer.

10 december 2019 om 15:14

Zeker niet beter. Van Dijk beheerst alle facetten van het spel. Zelfs puur verdedigend vind ik hem beter dan stam.

Stam was mijn idool toen ik zelf als klein jongetje in de verdediging stond. Daarna was het inderdaad zo ontzettend lang wachten op een goeie opvolger, maar jarenlang kwamen er alleen maar types als Mathijsen in het Nederlands elftal. Bouhlarouz was natuurlijk wel zo vuil als Stam kon zijn, maar 100 keer minder goed. Nu met Van Dijk hebben we eindelijk weer een nieuwe topper, maar grappig genoeg is het helemaal geen type Stam zoals we daarop zaten te verwachten. Van Dijk is een veel elegantere verdediger, maar ik denk wel nog beter dan Stam in zijn prime.

Het zijn natuurlijk andere tijden, en Stam heb ik vooral meegemaakt toen ik nog 12 was. Wat me bijblijft van Stam is dat hij simpelweg meedogenloos was, het was gewoon een bulldozer die simpelweg er stond om ballen te onderscheppen en aanvallers het leven onmogelijk te maken. VvD is meer de stylist onder de verdedigers. Altijd goed in positie, geen noodrem tackles maar meer op het oog simpel lijkende onderscheppingen puur omdat hij al 3 stappen vooruit denkt waardoor hij positioneel een voorsprong heeft. Denk wel dat VvD aanvallend gezien beter is dan Stam, niet alleen met het hoofd maar ook met de crosspasses.

Ik kan mij Stam gewoon nog heel goed herinneren bij Oranje en AC Milan. Het was een geweldige verdediger, maar vind Van Dijk echt van een ander niveau. VVD is toch een stukje beter. Ik vond het in het afgelopen seizoen al zo lachwekkend dat er mensen waren in NL die De Ligt beter vonden. Geen haat richting De Ligt. Vind hem een groot talent, maar dan geef je echt aan dat je geen PL kijkt ieder weekend. Het niveau dat hij ieder weekend haalt, hoe makkelijk hij speelt en hoe hij ook nog leiding geeft aan zijn team + verdedigers naast hem beter laat spelen is ongekend. En dat zijn allemaal extraatjes naast zijn kracht, snelheid, positionering etc. Zijn fouten kun je vaak op 1 vinger tellen over verschillende wedstrijden. Ik hoorde trouwens ook analisten zoals Derksen zeggen dat De Ligt zo'n betere opbouwer is. Daar begrijp ik dus helemaal niks van. Ook in het voorgaande seizoen, met alle De Ligt hype zag ik De Ligt tijdens iedere Oranje wedstrijd de bal naar Van Dijk schuiven. Het ging 9 van de 10 keer breed en ineens hoor ik dit seizoen pas dat De Ligt de opdracht zou hebben gekregen om alles bij Bonucci in te leveren en dat hij geen zelfvertrouwen meer heeft bij Oranje en dus alles aan Van Dijk geeft. Dat deed hij dus ook vorig seizoen. Terwijl Van Dijk juist meer durf heeft in zijn spel. Dat was altijd al zo.

Stam was je écht bang voor als aanvaller, Virgil wordt toch minder gevreesd, hij is iets 'cooler'. In een zwakker elftal vind ik ze beiden fier overeind blijven, maar zie je er af en toe wel foutjes in sluipen (virgil is bij Oranje niet altijd onaantastbaar). Stam had dat ook, hield zijn hoofd er soms niet bij.denk dat ze qua verdedigende kwaliteiten elkaar weinig ontlopen.

10 december 2019 om 16:25

Eens, beetje hetzelfde wat ik hierboven schreef. Stam had zo’n overdonderende uitstraling waar je gewoon als aanvaller al met 1-0 achterstaat. Wat me vooral bijbleef is het moment dat Stam gehecht moest worden aan geloof ik zijn wenkbrauw en dat hij geen krimp gaf. Echt een tank.

Van dijk is vooral voetballend beter dan dat stam was,denk wel dat stam slimmer/een meer geslepener verdediger was dan wat van dijk is

Stam is hier veel te bescheiden en te aardig over Virgil. En hoe vind 70% dat Virgil een betere verdediger is? Juist verdedigen is iets wat Stam tot in de details had geperfectioneerd. Ook qua uitstraling was stam een fenomeen hij haalde aanvallers door een blik of actie compleet uit de wedstrijd. Zelf vind ik Virgil een van de beste verdedigers van dit moment maar zeker niet bij de beste drie van de wereld in het algemeen. Messi, Ronaldo, de Bruyne, Frenkie, Lewa, zijn o.a echt wel beter. Zou Virgil in het rijtje met Aguero, Ramos, Pogba etc zetten. Maar goed miss heb ik een verkeerde rode bril op.

John de Wolf heeft Feyenoord ooit getipt Virgil van Dijk over te nemen van Groningen. Dat interview staat me bij. Bij Ajax en PSV bleek hij niet echt in beeld.

Niemand van deze tijd kan beter zijn dan spelers van vroeger, altijd het zelfde liedje. Overigens met alle sporten boksen noem maar op .. alles was vroeger zo goed .. bla bla bla Om moe van te worden soms, frenkie ze dribbel word een keer vergeleken met die van cruyf en al die oudjes worden weer helemaal gek... hoe durf je !! Haha Ps ik heb stam en vdijk beide meegemaakt .. ik vind Vdijk beter en completer..

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Liverpool

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Liverpool6739
4.Chelsea409
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
L. StewartAanvaller
Ž. BuvačUnknown
J. KloppUnknown
Mohamed SalahAanvaller2011
D. OrigiAanvaller193
AlissonKeeper150
Voor de complete selectie: Clubpagina Liverpool.

201 fans
Verdediger, 28 jaar
SeizoenClubW
2019/2020 Liverpool 23 4 1 0
2018/2019 Liverpool 38 4 1 0
2017/2018 Liverpool 14 0 1 0
2017/2018 Southampton U23 2 1 0 0
2017/2018 Southampton 12 0 0 0

In de wandelgangen

Zaterdag 25 januari
De Saudische kroonprins Mohamed Bin Salman heeft zijn pijlen op een andere Premier League-club gericht nadat het niet is gelukt om Manchester United over te nemen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren