Van Hooijdonk kijkt ogen uit bij Ajax: ‘Hij stopte gewoon met rennen’

Maandag, 9 december 2019 om

Willem II zorgde afgelopen vrijdag voor een daverende verrassing in de Eredivisie door Ajax te verslaan. De 0-2 winst in de Johan Cruijff ArenA behoort zonder twijfel tot de hoogtepunten in de loopbaan van Adrie Koster. De oefenmeester van de Tilburgse club legde zondagavond bij Studio Voetbal uit wat het geheim was. “We hebben geprobeerd ze onder druk te zetten. Dan moet Ajax tegen zijn natuur gaan voetballen.”

“Ik denk dat dit de manier is om Ajax te bestrijden. 'Wees niet angstig', hebben we tegen de spelers gezegd, want de snelheid voorin was er niet bij Ajax”, analyseerde Koster. “We wisten ook dat Ajax op momenten sterker zou zijn, maar ook dat ze ruimte zouden weggeven en daarvan moesten wij profiteren. Die snelheid hebben we. We hebben gezegd snel de diepte te moeten zoeken. Het is gelukt, maar we moeten reëel zijn.”

“Ajax had ook mogelijkheden om te scoren.” Pierre van Hooijdonk zag het ook. “Met snelheid voorin en een balvaste spits kan je Ajax verrassen”, stelde de oud-voetballer, die van mening was dat Willem II ‘een klein beetje’ door de Amsterdammers was onderschat. “Natuurlijk is dat niet goed, maar het is ook menselijk. Als je elke wedstrijd met vier goals verschilt wint en in Europa menig tegenstander overklast, sluipt er weleens gemakzucht in. Dat was zichtbaar tegen Willem II”, luidde zijn conclusie.

“Veel teams zie je terugzakken”, vulde Theo Janssen aan. Van Hooijdonk: “Het mooie is dat je Ajax verslaat op basis van voetbal. Het is geen gestolen overwinning.” De oud-aanvaller was kritisch op enkele spelers van Ajax. “Voor de penalty van Willem II stopte Noa Lang met rennen, hij was gewoon klaar. Zo heb ik Ajax niet vaak zien spelen. Lisandro Martínez liep overal en nergens en speelde voor zijn doen echt een heel matige pot.

“En als je Sergiño Dest zag sprinten... Als ze tegen Real Madrid of Valencia spelen, dan wordt er honderd procent gesprint. Nu is er sprake van onderschatting.” De vraag is nu wat de nederlaag van Ajax betekent voor de komende wedstrijden tegen Valencia in de Champions League en AZ in de Eredivisie. “Door vrijdag zit er spanning op die voor Ajax nog onbekend was”, aldus Kees Jansma. “Het beeld is plotseling anders. Je moet presteren.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

33 reacties (laatste reactie door mayarood)

Onderschatting plus goed voetbal van de tegenstander dan ken je de uitslag nu. Laten we het maar op 'n incident houden hé. Net wat Pierre zegt met al die CL-wedstrijden en grote uitslagen die je in de Eredivisie wint kan dit, wil ik bijna zeggen. Wat ik eerder al aangaf dat het bij elke topclub uit welke competitie dan ook het kan gebeuren.

Lang stopt pas met lopen op het moment dat Dest het duel overneemt , maar daarvoor trapt Ziyech een hele matige corner, gaat Blind heel slap een duel aan , hetzelfde geldt daarna voor Martinez , en loopt Veltman eenvoudig voorbij de bal .... daarna komt Lang pas in beeld. Het was een collectief falen , niet meer en niet minder.

9 december 2019 om 08:47

Dus dan kan je je afvragen of "het antwoord" is gevonden om Ajax te stoppen. Ik denk het namelijk niet...

9 december 2019 om 09:15

Natuurlijk niet, de manier van aanvallen van Ajax is zo gevarieerd dat het bijna onmogelijk is om ze echt af te stoppen tenzij je heel veel overtredingen gaat maken. Echter krijg je dan veel standaardsituaties tegen waar Ajax juist goed mee is. Het probleem was vrijdag gewoon dat er een offday was en er aanvallend totaal geen diepte was.

9 december 2019 om 20:05

Maar omdat Dest stopt hoeft Lang nog niet te stoppen met rennen. Dan geef je maar rugdekking.

Als Ajax Willem2 nog 9 keer wordt gespeeld dan wint Ajax 8 keer, please hou op met al die stomme analyses want Ajax had gewoon eenoffday en dat overkomt elke top club wel eens.

9 december 2019 om 10:10

Waarschijnlijk wel. Maar ik wil deze keer Willem II niet tekort doen ze hebben het gewoon goed gedaan tegen Ajax.

9 december 2019 om 20:07

Niet omdat wij een off day hadden, heeft Willem ll het niet goed gedaan. Integendeel zelfs. Dus zeker ook de credits naar hun toe.

9 december 2019 om 10:57

Een off day kan ook verklaard worden natuurlijk, en Willem 2 deed het gewoon heel goed. Beetje makkelijk dit.

9 december 2019 om 14:34

Aan de ene kant heb je geen ongelijk, maar aan de andere kant: nog twee van die 'offdays' en je ligt uit de CL én AZ komt eventjes langszij op de ranglijst. Ik zou het echt niet te licht opvatten. Eerder als waarschuwing. Men denkt namelijk dat dit Ajax naar de kroon kan steken van het Ajax van afgelopen seizoen. En dat is dus (nog) niet zo. Dit Ajax is kwalitatief echt minder. En het is voor mij nog maar de vraag of Ajax dát hoge niveau van afgelopen seizoen dit jaar kan gaan evenaren. Dat lijkt mij niet waarschijnlijk. Eerder onwaarschijnlijk.

Echt heel grappig. Ajax onder druk zetten, dat is de tactiek. Want ze hadden geen snelheid. Ajax het team dat er vrolijk op los combineert in de 16 van de tegenstander........ Het is geen onderschatting, geen offday. Ajax is nauwelijks combinaties aangegaan in en rondom de 16 van Willem 2 en begon heel vroeg met pompen. Vind de reden daarvoor en vind de reden voor het verlies.

9 december 2019 om 08:46

Ik gun al die lui dat Ajax tegen AZ even laat zien waarom Willem ll heeft gewonnen. Echt, wat een geouwehoer kregen we na vrijdag te horen. Gelukkig toonde ze bij Studio Voetbal ook beelden waar in we zagen dat de Ajacieden de kantjes er af liepen. Dat is door Willem ll heel goed afgestraft, maar voor de rest? Gewoon populistische gelul wat waarschijnlijk puur op afgunst is gericht.

9 december 2019 om 08:46

Die reden heet Huntelaar… Prima pinchhitter om er bij te hebben, maar als basisspeler niet goed genoeg....gewoon Tadic in de spits.

9 december 2019 om 13:22

Tegen een tegenstander als Willem 2 niet nee. Tegen Valencia kan je zo iemand juist weer uitstekend gebruiken wanneer de wedstrijd erom vraagt.

9 december 2019 om 17:34

Dat zeg ik ook: prima pinchhitter...

Als Lang z'n taak gewoon had gedaan had de 0-1 dus waarschijnlijk niet gevallen. Dezelfde laconieke houding zagen we al tegen RKC (toen was het o.a Mazraoui). Ajax heeft te vaak in de eredivisie de kantjes er af gelopen. Willem ll heeft dit heel goed afgestraft, maar laten we stoppen om te denken dat Ajax nu in een crisis komt. Dat opportunisme is zo lachwekkend. Hoe dan ook is het nu aan de spelers om iets recht te zetten. Hopelijk laten ze aan iedereen zien dat het probleem vooral mentaal was.

9 december 2019 om 10:26

Voetballend is Ajax met afstand de beste in Nederland en zeer waarschijnlijk wordt het ook 'gewoon' kampioen, maar je mocht je van Valencia verliezen lijkt het me toch een zeer teleurstellend eerste half jaar.

9 december 2019 om 11:59

Die snap ik even niet, waarom is het dan "zeer" teleurstellend? Als Ajax-supporter ben ik over het algemeen gewoon erg blij met deze eerste seizoenshelft. In de competitie staan we er zeer goed voor, Europees doen we het ook weer goed en het voetbal is nog steeds prachtig om te zien. Het is jammer dat we van 1-4 naar 4-4 gingen bij Chelsea, maar voor de rest kan ik niet klagen. Natuurlijk zou het jammer zijn als we niet verder gaan in de Champions League, maar ik zou dan niet zeggen dat de afgelopen seizoenshelft zeer teleurstellend was.

9 december 2019 om 13:57

@miccoli: dat hangt er vanaf waar je de standaard legt. Ik lees veel comments van Ajacieden die Ajax momenteel tot de Europese (sub)top rekenen. Indien ze er in de groepsfase uitgaan lijkt me dat zeker niet van toepassing op de club. Daarvoor was het Champions League succes afgelopen jaar (nog) te eenmalig.als buitenstaander lijkt me juist dat je dit jaar een bevestiging wilt zien dat de club stappen zet. Europees van een halve finale in de CL naar uitschakeling in de groepsfase is dan een erg grote stap terug.

9 december 2019 om 14:32

Ik zal niet beweren dat Ajax al bij de Europe top hoort, daarvoor moet Ajax in mijn ogen nog twee of drie seizoenen zo presteren als nu. Ik vind wel dat Ajax dit seizoen de stijgende lijn blijft inzetten. De huidige Champions League campagne laat toch juist zien dat vorig seizoen geen eenmalig iets was? Normaal gesproken zou Ajax met zo'n poule vechten om een 3de plek. Nu staan ze eerste. We hadden zelfs al geplaatst kunnen zijn als de wedstrijd tegen Chelsea niet zo'n rare wending kreeg, maar goed dat is niet mijn punt. Het gaat er om dat Ajax ook dit seizoen weer goed bezig is. Als ze dan nu verliezen van Valencia omdat Onana, Promes en Neres missen dan ga ik daar niet te zwaar aan tillen, en zal ik ook niet zeggen dat het een teleurstellende eerste seizoenshelft was. Je gaat dan sowieso nog door in de Europa League.

9 december 2019 om 14:38

Miccoli.dat vind ik dus niet. Ik vind dit Ajax echt een slag minder dan het Ajax van afgelopen seizoen. Defensief staat het allemaal veel minder (en ik kijk altijd verder dan cijfertjes, want een clean sheet waarin nul kansen weggegeven zijn en een clean sheet waarin de tegenstander de mooiste kansen onbenut laat, zie Lille thuis én uit zijn voor mij totaal verschillend), eerder kwetsbaar zelfs, het middenveld ontbeert duidelijk creativiteit en als Neres én Promes niet meedoen mist Ajax inderdaad snelheid (tadic en Ziyech blijven daarentegen juist verder groeien, die twee zijn echte geweldenaren). Dit betekent niet dat Ajax niet wéér ver kan komen. Maar ik denk echt niet dat een herhaling van afgelopen seizoen er dan realistisch gezien in zit. Of dat uitkomt, dat gaan we de komende maanden dan wel zien.

9 december 2019 om 14:42

Ik vind de wedstrijden spectaculair van ajax in de cl maar wat mij betreft trekken ze de lijn van vorig jaar nog niet door. Niet qua dominantie, daarvoor geven ze veel te veel weg en is het imo een wonder dat ze eerste staan in de poule.

Eerste verloren wedstrijd in de competitie, geen reden tot paniek. De boog kan simpelweg niet altijd gespannen staan en we zitten even in een iets mindere periode met het wegvallen van wat basisspelers. Willem 2 is gewoon een uitstekende ploeg en trof Ajax op het goede moment. Alles viel de goede kant op en dat hebben ze natuurlijk ook zelf afgedwongen, laat daar geen misverstand over bestaan. Uiteindelijk denk ik niet dat Ajax echt gaat zwalken nu. Ik denk dat morgen minstens gelijk wordt gespeeld en tegen AZ zal er ook niet verloren worden. Twee positieve resultaten en je gaat de winterstop in met een voorsprong op de nummer 2 en overwintering in de CL. Dan voldoe je gewoon aan de verwachtingen.

Ach, als de VAR (v Boekel) zijn werk goed gedaan dan had Willem II helemaal geen strafschop gekregen. Vooraf werd uit de corner van Ajax namelijk hands gemaakt......maar ja, v Boekel ziet wel vaker iets over het hoofd.

9 december 2019 om 11:06

Ik vond het geen hands. Ik vond wel dat Willem II nog een penalty had kunnen krijgen nadat Nico nog iemand (totaal overbodig) neer haalde, en ik vraag me nog steeds af waarom Brunet van Emmen rood krijgt voor de noppen vooruit op de voet / enkel en Martinez niet. Voor mijn gevoel had het met een "strenge Var" juist veel erger af kunnen lopen.

Als de bal niet wordt geraakt door Heerkens, is er nooit sprake van een counter, want dan kom de bal bij een Ajacied terecht. Is ook de ''domme'' overtreding van Dest niet nodig. Hier werd de wedstrijd dus wel degelijk benadeeld door de houding van Kuipers. Denk nl. niet dat van Boekel ook maar iets heeft durven zeggen over die handsbal in de 16 van Willem II - hij werd alleen gevraagd om naar die penalty te kijken. Dus had Willem II mazzel - neemt niet weg, dat Ajax enorm slecht speelde, maar zo;n wedstrijd heb je er altijd wel tussen zitten. Complimenten voor Willem, maar de zege had er niet mogen zijn, als de regels goed waren toegepast.

9 december 2019 om 14:23

Ik vond het persoonlijk geen overtreding / hands van de verdediger,. Hij zwaaide niet met zijn arm, was ook totaal niet onnatuurlijk en had zelfs zijn lichaam achter de arm, kreeg hem zeg maar op zijn zij, en dat is nu eenmaal de plek waar de arm aan de romp vast zit. (aan de zijkant). Ik geloof ook niet dat daar helemaal niet naar gekeken werd, maar vooral dat daarna gekeken werd en het niet als hands is beoordeeld.als dit niet als hands is beoordeeld, dan is de penalty tegen gewoon terecht. Ik geloof namelijk niet (zoals jij nu doet) dat van Boekel niets over de hands had durven zeggen. Van Boekel vind ik (als Var) juist eentje die wel durft in te grijpen als iets onterecht is.daarbij heeft Willem II twee doelpunten gemaakt, en Ajax helemaal geen. Je weet natuurlijk niet hoe een wedstrijd loopt, maar om te zeggen dat Willem II nooit had gewonnen (geen zege) als de regels waren toegepast, is natuurlijk niet te voorspellen. Ik denk dat je het toch vooral moet zoeken in de laksigheid van Ajax, gecombineerd met de spelopvatting van Willem II waardoor dit mis geen.ajax speelde gewoon laks, maar kwam, ook door het spel van Willem II niet echt aan hun eigen spelletje toe. Dat heeft natuurlijk ook wel te maken met de blessures die ze hebben, maar dan nog zou het team (meer dan) voldoende kwaliteit moeten hebben om de wedstrijd te winnen. Alleen als je dan 'lange ballen' gaat spelen met de huidige bezetting wat wil je dan doen?- Huntelaar de bal aan laten nemen en een mannetje uitspelen, dat is nog nooit zijn sterke punt geweest;- Huntelaar laten doorkoppen naar (snelle..... Die waren er niet) buitenspelers- Huntelaar de bal aan laten nemen en vast laten houden om door te voetballen; Dat is ook niet zijn sterkste kant.spelers werden door het hanteren van de lange ballen niet goed gebruikt en daardoor voetbalde Ajax er niet (goed) doorheen. Maar waarom werd de lange bal gespeeld? Ligt dat niet ook (voor een groot deel) aan de opvatting van Willem II? Voor hen was het feit dat Ajax lange ballen ging spelen juist iets wat ze graag wilden, want (relatief) eenvoudig te verdedigen met het gebrek aan snelheid aan de zijkanten.over het artikel zelf, ondanks dat het nu 1 verliespartij is, ben ik wel van mening dat de tendens die ze hier benoemen wel degelijk eentje is die zichtbaar is. Echter tot nog toe gaat het vaak goed, en komt het vaak goed. Dat Ajax zelf veel scoort verbloemt ook heel veel, want ze krijgen heel vaak (grote) kansen tegen, ook omdat er e.e.a. niet goed staat (en gaat). Dit verklaart de houding / laksigheid misschien ook wel voor een deel, omdat ze daar tot nog toe eigenlijk altijd (goed) mee wegkomen. En dan zit het nu een keer tegen en krijgen ze de deksel op hun neus. Ik hoop oprecht dat ze hierdoor nu wakker worden, weer met beide benen op de grond en scherp zijn voor (en tijdens) de wedstrijd van morgen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax4743
2.AZ4126
4.PSV3519
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller198
L. TraoréAanvaller51
D. KotarskiKeeper00
A. OnanaKeeper190
K. ScherpenKeeper00
Bruno VarelaKeeper00
N. TagliaficoVerdediger183
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

50 jaar
55 fans
SeizoenClubW
2006/2007 Feyenoord 0 6
2004/2005 Fenerbahçe 19 8 2 0
2003/2004 Fenerbahçe 34 24 3 0

In de wandelgangen

Woensdag 22 januari
Douglas Costa staat voor een terugkeer bij Bayern München. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren