‘Of Ziyech moet het zelf niet willen, maar dat zal toch niet’

Vrijdag, 6 december 2019 om

Mohamed Rayhi kijkt met veel bewondering naar de verrichtingen van Hakim Ziyech. Volgens de vleugelaanvaller van Sparta Rotterdam is de spelmaker van Ajax enorm gegroeid als speler, waardoor het tijd is voor de stap naar een Europese topcompetitie. Rayhi is daarnaast van mening dat Ziyech symbool staat voor de nieuwe mentaliteit van veel Marokkaanse spelers, met rendement in plaats van mooie acties maken.

Rayhi ziet Ziyech vooral in de Champions League excelleren. "Hoe hij in het belang van een elftal heeft leren spelen, dat is ongekend", vertelt de ex-jeugdspeler van PSV in een interview met Voetbal International. "Ik vind het onbegrijpelijk dat hij nog niet bij een buitenlandse club zit. Of hij moet het zelf niet willen, maar dat zal toch niet. Als ik technisch directeur van een grote buitenlandse club was, had ik hem allang opgehaald."

Onana: 'Nominatie was al een beloning op zich'

De aanvaller van Sparta kijkt niet vaak naar wedstrijden op televisie, maar voor Ziyech in het miljardenbal maakt hij graag een uitzondering. "Maar dan kijk ik naar Hakim Ziyech, niet naar een wedstrijd", benadrukt Rayhi. "Nederland en Marokko kijk ik wel. Maar ik ben niet echt een liefhebber wat voetbal kijken betreft. Mensen vinden dat raar, maar ik ben er nu eenmaal geen fan van."

Volgens de 25-jarige Rayhi is een interlandloopbaan bij het Nederlands elftal geen optie, ondanks zijn verleden bij Jong Oranje en Oranje Onder-20. "Als je bij Sparta speelt, moet je wel realistisch zijn en niet aan het Nederlands elftal denken. Ik ben al ietsje ouder, hè. Kijk naar Ragnar Ache, die nu bij Jong Duitsland zit. Appie Harroui bij Jong Oranje. Die gasten zijn een stuk jonger." Een switch naar Marokko is mogelijk, daar Rayhi nooit een definitieve keuze heeft gemaakt. "Als je het goed doet, kan het altijd. De wonderen zijn de wereld nog niet uit."


Poll

Ben jij het eens met Mohamed Rayhi over Hakim Ziyech?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

46 reacties (laatste reactie door japie_krekel)

Ik denk dat ik voor alle Ajacieden spreek dat het echt een bevoorrecht is om een speler als Ziyech wekelijks te zien spelen. En ook mooi dat hij daarvoor in Nederland en daarbuiten nu ook de erkenning voor krijgt. Of Ziyech straks wel of niet slaagt in het buitenland zal mij echt een rotzorg zijn bij Ajax kan die bi j mij nooit meer stuk namelijk.

6 december 2019 om 12:35

Het is inderdaad een genot om te kijken naar Ziyech. Briljante acties met af en toe slordig balverlies, maar gelukkig altijd heel veel dreiging. Daarnaast werkt hij zich nu een slag in de rondte en is hij zeer belangrijk in de groep. Hij zou een enorm verlies zijn als hij zou vertrekken. Eigenlijk heb je een bijzondere as momenteel: Ten Hag, Onana, Blind, Ziyech en Tadic. Allemaal belangrijk en onmisbaar Ten Hag, Blind en natuurlijk Ziyech. Niet voor niets geef ik steeds aan dat je beter een transfersom voor een onbekende speler kunt steken in een salarisverhoging en contractverlenging van Ziyech. Als die blijft spelen zoals hij nu speelt is dat ieder jaar bijna een garantie op een landskampioenschap. Het zou mooi zijn als Marc het contract van Ziyech wederom zou kunnen verlengen en buitenlandse interesse buiten de deur zou kunnen houden.

Ik denk dat Ziyech nu toch last ondervind van zijn keuze voor Marokko. Ik denk dat hij als speler van Oranje toch eerder de stap zou hebben gemaakt naar de Europese top. Want CL en en EK/WK kwalificatie is toch een podium waar je je kan laten zien. Waarbij je bij Europese landen gewoon meer opvalt.

6 december 2019 om 11:59

En wijnaldum en van dijk hebben hun toptransfer ook te danken aan de ek en wk die ze hebben gespeeld met nl?

6 december 2019 om 12:02

Nee die hebben zich bij een kleinere PL club laten zien, maar volgens mij heeft Ziyech al meermaals aangegeven een dergelijke stap niet te overwegen.

6 december 2019 om 12:05

Hij zet er niet voor niets het woordje kwalificatie achter.verder blonken zij al uit in het land waar ze al speelde, tuurlijk kan Ziyech ook naar Southampton en Newcastle maar dat is toch wel een stap achteruit ten opzichte van Ajax.

6 december 2019 om 12:02

Dat denk ik ook inderdaad. Dat De Jong en De Ligt uitblonken bij de wederopstanding (tot dusver) van Oranje, heeft ze echt geen windeieren gelegd. Wedstrijden spelen tegen Gabon en Burkina Fasao, tja, ook leuk, maar niemand zet dat op als Frankrijk of Duitsland spelen.

6 december 2019 om 12:03

Denk je echt? Ik denk juist dat hij hartstikke blij is dat hij heeft gekozen met zijn hart ipv te denken wat "beste" zou zijn voor zijn carriere. Als hij zo blijft vlammen met ajax hoeft hij echt geen zorgen te maken dat ze hem over het hoofd gaan zitten. Kortom.. Beste keuze wat hij heeft gemaakt vind ik.

6 december 2019 om 12:10

Als hij er goed mee is, heeft die inderdaad de best mogelijke keuze gemaakt. Ik denk enkel dat hij als Oranje international eerder op de radar had gestaan bij de Europese top, want volgens mij zitten er bij een gemiddeld EK kwalificatie duel van Oranje meer scouts op de tribune dan bij een wedstrijd op de Afrika cup.

6 december 2019 om 12:09

100% zeker heb je gelijk. Ik weet ook dat hij wel enige spijt heeft van zijn keuze vooral nadat hij de penalty heeft gemist en door half Marokko uitgejouwd werd.

6 december 2019 om 12:52

Onzin.. als hij bij NL had gespeeld en daar een beslissende penalty had gemist dan waren er ook ongetwijfeld emoties bij de fans en bij Ziyech. Dit hoort eenmaal bij voetbal.

6 december 2019 om 19:05

Nope, dan was heel Ajax lievend Nederland voor hem opgestaan. Ziyech is het voorbeeld hoe je alle fans voor je wint.

6 december 2019 om 12:44

@lucas1234, zou kunnen dat ie spijt heeft maar ik denk het persoonlijk niet. Iedereen heeft moeite met in zijn hoofd kijken en dat vind ik eigenlijk wel mooi. Die jongen bewandelt zijn eigen weg en geeft bijzonder weinig om wat anderen daarvan vinden. Hij geniet op dit moment gewoon van wat hij doet en de Europese top komt wanneer het zover is, áls het gebeurt. Daar lijkt Ziyech zich niet echt druk om te maken en 'wij' (de buitenwacht) des te meer.

6 december 2019 om 12:51

Ik denk ook niet dat hij spijt heeft, als hij met zijn hart heeft vekozen. Ik denk enkel dat het voor zijn carrière beter was geweest als hij voor Oranje had gekozen.

6 december 2019 om 13:20

Niet helemaal, je zegt namelijk dat hij 'last ondervindt'. Of het beter was voor z'n carriere is een tweede. Wat ik zeg is dat ik denk dat ie er zelf gaan last van ondervindt omdat hij zelden last ondervindt van iets. Dat is ook de reden waarom het hem gewoon goed gaat in het leven, ondanks het voorlopig uitblijven van interesse van topclubs.

6 december 2019 om 13:31

Je hoeft me woorden niet zo letterlijk te nemen, wsnt het blijft interpretatie. Ik bedoel ook niet dat hij er persoonlijk vlak last van heeft. Ik ben namelijk van mening dat als hij met zijn hart heeff gekozen hij echt geen spijt zal hebben. Ik bedoel enkel te zeggen dat de keuze voor Oranje beter was geweest voor zijn carrière (een professionele last), wellicht had ik daarin een andere bewoording kunnen gebruiken.

6 december 2019 om 12:56

Misschien wel, maar er lopen genoeg eenlingen van minder traditionele voetbal landen rond in de top die bewijzen dat je niet uit een groot traditioneel voetbal land hoeft te komen of daar voor het nationale elftal moet spelen om toch in de Europese (sub)top to komen. Denk aan Salah, Mahrez, Mane, Wanyama, Son, etc...wat dat betreft denk ik dat zijn stap naar Twente eerder vertragend heeft gewerkt dan zijn keuze voor Marokko. Dat was geen echte stap omhoog en daar heeft hij 2 jaar verloren.

6 december 2019 om 13:43

Natuurlijk is het mogelijk! Maar de spelers die je opnoemt zijn niet per se vanwege hun interland prestaties gekomen waar ze nu zijn, die hebben hun carrière opgebouwt via relatief kleine clubs in de grote competities waarbij ze goed in beeld zijn bij de grote clubs. Als ik nu als scout van bijvoorbeeld Real Madrid of Manchester City naar een Ziyech zou kijken zien ze toch een speler die als 7/8 jaar in de (met alle respect) eredivisie speelt wn slechts een handjevol noemenswaardige interlands (wk2018 en Afrika cup) heeft gespeeld, zonder echt indruk te maken in deze wedstrijden. Ze kunnen hem dus eigenlijk enkel beoordelen op de europese wedstrijden van Ajax. Dan kan ik het me voorstellen dat deze scouts te weinig hebben om echt een goed besluit tr kunnen nemen. Neemt niet weg dat ik zeker vind dat Ziyech goed genoeg is voor een club net onder de absolute top (Atletico/Chelsea/Dortmund etc.)

6 december 2019 om 13:03

nedederland is ook geen paradijs e dat je denkt er alleen mee je win win situatie te behalen kijk naar ryad mahrez geduld loont bro

6 december 2019 om 15:05

volgens die logica hadden spelers als Bale, Hamsik, Aubameyang en Giggs dan maar hele povere carrieres gehad

Ziyech is de speler van Ajax. Zelfs met vertrek van de Jong en de Ligt blijft Ajax top. Natuurlijk ook verdiensten aan de trainer en rest van de selectie. Haal je Ziyech uit de selectie dan zie je toch een minder Ajax. Ongetwijfeld beste en meest beslissende speler van Ajax afgelopen jaar.

6 december 2019 om 11:58

Zal allemaal wel meevallen. Zonder Ziyech staat er weer iemand anders op. Ziyech blijft Ziyech natuurlijk maar misschien komt er wel iemand te staan die veel minder balverlies heeft. Bepaalde dingen wat Ziyech heeft zullen we natuurlijk wel missen. Zijn risicovolle ballen zijn natuurlijk goud waard.

6 december 2019 om 12:54

Ik denk echt dat je onderschat hoe immens belangrijk Hakim Ziyech is voor dit Ajax. Bij alle aanvallende impulsen heeft hij een vinger in de pap.

6 december 2019 om 12:55

Dat hoop ik dan voor Ajax, al zie ik dat niet 1 2 3 gebeuren. Gezien de statistieken en de prestaties van afgelopen jaren in Europa dan is meerendeels te danken aan Ziyech. Je kunt niet om hem heen, al leed hij 1000x balverlies. Het heeft Ajax gebracht waar ze nu zijn.

6 december 2019 om 13:06

Volgens de statistieken is Tadic veruit de meest belangrijke speler.

6 december 2019 om 13:09

Ach ja hetzelfde werd geroepen toen Eriksen,Vertonghen,Suarez, Frenkie de Jong of de Ligt vertrokken. Eerst zien dan geloven! Mensen overdrijven vaak. Dat Ajax zo goed presteert komt niet door 1 persoon maar door het hele team.

6 december 2019 om 13:30

Hoe lang heeft t geduurd dan voordat we eindelijk weer eens een lekker team hebben na t vertrek van eriksen? Tuurlek zijn we tussentijds ook kampioen geworden paar keren. Maar t spel wat je nu ziet is toch anders. Meer flair. Door een creativeling als ziyech. Natuurlijk zal er straks na ziyech ook weer iemand komen die alle lof zal verdienen. Maar nu is t gewoon ziyechs team.

Hakim is de beste ajacied van de afgelopen 20 jaar. Ook mijn fave speler van afgelopen 20 jaar. Tuurlek hebben we meerdere goede spelers gehad. Zoals sneijder, vdvaart etc etc. Maar die speelden allemaal niet meer bij ajax op de top van hun kunnen. Dat is wel bij ziyech, als het nog niet t geval is, is de rek iig niet zo veel meer. Vergeleken hoe sneijder boj ons was en uiteindelijk nog werd. Ziyech ajax icoon, hopelijk blijft ie gewoon bij ons en wordt een legende, als ie dat nog niet is.

6 december 2019 om 11:59

Mwa ik vond Suarez toch echt beter..

6 december 2019 om 12:04

@Doordebenen verklaar je nader aub?

6 december 2019 om 12:10

Suarez kan je idd in de discussie gooien. Maar ik vind dat de impact dat ziyech heeft op ajax groter. Ook als je ziet naar de prijzen en europese resultaten.

6 december 2019 om 12:15

Aantal goals van Suarez was belachelijk destijds. Ik heb meer van Suarez genoten dan van Ziyech. Sorry maar dat is gewoon mijn mening.

6 december 2019 om 12:23

Je hoeft je niet te verontschuldigen toch. Kan gewoon, we zitten hier gewoon lekker onze gedachtes uit te wisselen.

6 december 2019 om 12:51

Ik vind Ziyech vele malen verfijnder en daardoor ook leuker om naar te kijken. Suarez was grillig, een rommelaar eigenlijk (en dat bedoel ik niet oneerbiedig), met een enorme scoringsdrift. Sinds Ziyech zich heeft ontpopt tot echte teamspeler, is hij wat mij betreft een veel betere Ajax-speler geworden dan Suarez was. Maar inderdaad: het heeft te maken met smaak / persoonlijke voorkeur. De afgelopen twintig jaar vind / vond ik Sneijder, Van der Vaart, Ibra, F. De Jong en Tadic ook niet slecht

6 december 2019 om 13:19

Suarez was geweldig een van mijn favorieten toen maar een eenling, Ziyech is een fenomenale teamspeler.

6 december 2019 om 13:33

Suarez scoorde in zijn laatste jaar bij Ajax 49 doelpunten en 24 assists. Dat is echt van een heel andere orde dan Ziyech.

6 december 2019 om 13:54

Je hoeft niet altijd naar die stats te kijken. Ziyech is meer een vormgever aan het ajax spel. Tadic heeft ook belachelijk veel assists en goals per wedstrijd. Maar vind ziyech toch beter. Omdat ziyech vaker dan tadic het spel maakt en vaak de keypasses(voorassists) geeft. Je moet je voorstellen een bal van ziyech die de verdediging uitelkaar spilt, tadic heeft de dan de iets makkelijkere taak om de bal breed te leggen. Op papier krijgt hij de assist. Maar t voorwerk, die ene spitsecond van de opening waarin tadic ruimte heeft heeft ziyech dan weer gevonden. Juist ziyech tilt ajax vaak over dat dooie punt heen, wanneer t lijkt dat alles ff vast zit. Die keypasses en de versnelling met de bal aan de voeten.

Ik vind Ziyech momenteel een beetje zoals Mahrez was in het kampioensjaar van Leicester. Mahrez is sindsdien een beetje gestagneerd in zijn ontwikkeling en Ziyech heeft zich juist heel sterk ontwikkeld. Ziyech kan bij elke topclub spelen als hangende rechtsbuiten maar ook als 10. Hij levert veel arbeid en rent zich rot 90 minuten lang. Ziyech zou bij een Juve op 10 niet misstaan. Daar ontbreekt het echt aan een creatieve middenvelder. Teveel lopers/werkers daar op het middenveld. Ronaldo spits, Douglas Costa links, Dybala rechts en Ziyech op 10. 2 controleurs erachter. Die zet Ronaldo continue vrij voor de keeper en dat is 9/10x dus goalazo.

6 december 2019 om 12:08

behalve in de vorm waar ronaldo nu in verkeerd. maar misschien heb je gelijk en Is zyech het ontbrekende radartje in de opstelling.

Ik kijk ook alleen uit naar wedstrijden van Ajax . Zeker in de CL is het weet genieten . Ook dit jaar in de eredivisie is het ook een genot om naar te kijken . De doelpunten die ze maken die over vele schijven gaan. Wedstrijden van Oranje kijk ik heel soms en vaak als ik kijk verveel ik me snel . Die wedstrijden zijn vaak niet vooruit te branden .

Rare uitspraak van Rayhi zeg!Dus omdat er in de eredivisie twee buitencategorie spelers spelen met een Marrokkaanse roots is er sprake van een nieuwe mentaliteit bij veel Marrokkaanse spelers?Ik zie het eigenlijk alleen bij Ziyech en bij Ihattaren toen hij in vorm was. Bij spelers als Ayoub, Bel Hassani, Rayhi, Hankouri zie ik alleen maar een gebrek aan kwaliteit.

De keuze voor Marokko is best wel te begrijpen, maar het probleem bij veel topclubs is volgen mij ook, dat ze de spelers steeds kwijt zijn met de Afrikacup. Dat is altijd in een periode dat de clubs ook veel wedstrijden hebben. Misschien is dat een reden voor de topclubs.

Ik lees veel nonsens.. Volgens vele zou nls elftal goed voor zijn carrière zijn en de keuze voor marokko slechte. Volgens mij speelt ziyech de pannen van het dak bij ajax de man die ajax op niveau houdt. Ik zal eens vragen aan Drogba of etoo of dat ze erop achteruit gegaan zijn.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax4743
2.AZ4427
4.PSV3519
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller198
L. TraoréAanvaller51
D. KotarskiKeeper00
A. OnanaKeeper190
K. ScherpenKeeper00
Bruno VarelaKeeper00
N. TagliaficoVerdediger183
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

277 fans
Middenvelder, 26 jaar
SeizoenClubW
2019/2020 Ajax 18 6 1 0
2018/2019 Ajax 29 16 2 0
2017/2018 Ajax 34 9 4 0
2016/2017 Ajax 28 7 2 0
2016/2017 FC Twente 4 2 1 0
Laatste voetbalnieuws

Tadic: ‘Anders had ik nu waarschijnlijk niet voor Ajax gespeeld’

Ajax neemt het zondagmiddag (14.30 uur) op tegen FC Groningen, de oude club van Dusan Tadic. De 31-jarige aanvoerder van de Amsterdammers laat in De Telegraaf weten dat hij de tegenstander...Lees verder

In de wandelgangen

Zaterdag 25 januari
De Saudische kroonprins Mohamed Bin Salman heeft zijn pijlen op een andere Premier League-club gericht nadat het niet is gelukt om Manchester United over te nemen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren