Corriere dello Sport zet vraagtekens bij hetze: ‘Wie noemen jullie racistisch?’

Vrijdag, 6 december 2019 om

De kritiek op Corriere dello Sport was donderdag niet mis, nadat de Italiaanse krant Romelu Lukaku en Chris Smalling op de voorpagina plaatste met de ondertitel 'Black Friday'. Onder meer Internazionale en AS Roma spraken schande van de opvallende cover. Het Italiaanse medium komt vrijdag wederom met een spraakmakende tekst op de voorpagina. "Wie noemen jullie racistisch?"

"Dit is simpelweg het lynchen van een krant, die zich al een eeuw lang inzet voor vrijheid en gelijkheid", schrijft het hevig bekritiseerde Corriere dello Sport vrijdag verder in een verklaring. "Voor degenen die het willen en kunnen begrijpen was 'Black Friday' een lofzang op de geweldige rijkdom aan diversiteit die de voetbalsport kent. Het was slechts een onschuldige kop van een krant die al een eeuw lang hartstochtelijk alle waarden van de voetbalsport verdedigt. Het wordt helaas alleen neergezet als gif, door mensen die dolgraag gif willen spuwen."

Racisme blijft probleem in Italië: 'Er wordt laf op gereageerd'

Hoofdredacteur Ivan Zazzaroni deelt daarnaast een sneer uit aan Inter en Roma, die zijn krant tot januari in de ban hebben gedaan. De Italiaanse krant heeft zelfs al ruim anderhalf jaar geen interview meer gehad met een speler van Roma. "Als jullie niet met ons willen praten omdat jullie niet kunnen omgaan met onze vrijheid om kritiek te hebben, dan heeft dat echt niets te maken met 'Black Friday'. Het is in dat geval beter om het 'Black Out' te noemen."

Lukaku liet donderdag aan duidelijkheid niets te wensen over. Corriere dello Sport heeft in de ogen van de Inter-aanvaller duidelijk gefaald met de 'Black Friday'-cover. "In plaats van te focussen op de wedstrijd tussen de twee ploegen (Inter speelt vrijdagavond tegen Roma, red.) komt Corriere dello Sport met de domste titel die ik ooit in m’n voetbalcarrière heb gezien."Gerelateerd

Meer sportnieuws

61 reacties (laatste reactie door cabinessence)

Je kan tegenwoordig ook gewoon niks meer zeggen met black/zwart, of mensen voelen zich alweer racistisch bejegend. Ik vind het persoonlijk allemaal overdreven. Ja, ik ben tegen racisme en dat moet hard aangepakt worden, maar wat is er nu zo erg aan de kop: 'black Friday'? Kom op, even normaal doen met zijn allen als je het mij vraagt. Misschien in de huidige samenleving niet de handigste kop, maar geloof echt niet dat het racistisch is. Prima reactie van de krant imo door niet in de malaise mee te lopen.

6 december 2019 om 11:03

Inderdaad, de wereld lijkt overspannen soms. Pakkies van Ajax, zwart staat voor magie bij NEC, de domme en onhandige opmerking Sieg Heil, de kolonisten van Catar.. Het lijkt wel over iedereen onder hoogspanning staat soms.

6 december 2019 om 11:23

Het enkel benoemen dat iemand zwart of wit is, is helemaal niet racistisch, het op basis van nationaliteit, kleur, afkomst o.i.d. buitensluiten of negatief wegzetten dat is racistisch. Ik zou dan ook niet weten hoe de titel van de krant racistisch is?

6 december 2019 om 11:30

'je kan tegenwoordig ook gewoon niks meer zeggen met black/zwart, of mensen voelen zich alweer racistisch bejegend.'hoe kom je erbij dat je niks meer mag zeggen waar het woordje black / zwart in voorkomt? Uit welke (recente) voorbeelden blijkt dit precies?

6 december 2019 om 11:50

Zie artikel hierboven. Zwart/black zorgt dus al voor ophef als een krant dit gebruikt met twee donkere spelers erbij. Je moet al bijna oppassen met het gebruik van in dit geval zwart/black.

Mooie en krachtige reactie van de krant. Niet meedoen aan die hetze. Als je niet kan zien dat dit absoluut niet racistisch is, heb je echt een groot probleem met jezelf.

6 december 2019 om 11:08

Als je niet vantevoren kunt zien dat de kop in combinatie met de foto tot ophef gaat leiden en dan achteraf verrast bent dat er ophef overkomt dan ben je als krant duidelijk niet op de hoogte hoe de samenleving in elkaar steekt tegenwoordig. Dan kunnen ze wel hooghartig gaan doen dat mensen de achterliggende boodschap niet begrijpen, maar dat is een logisch gevolg van een dubbelzinnige kop plaatsen en weten dat een ruime meerderheid niet verder kijkt dan hun neus lang is.

6 december 2019 om 11:35

Het leid tot ophef ja, dus publiciteit. Vervolgens beoordeeld de halve wereld de titel verkeerd omdat ze graag slachtoffer willen spelen of heilig boontje willen spelen. Terwijl als ze het artikel zouden lezen het gewoon duidelijk zou zijn wat er met de titel bedoelt wordt. Die mensen moeten nogmaals opzoeken wat de betekenis is van racisme.

6 december 2019 om 11:50

Kan je beter zelf doen. Ze gebruiken de kop met de SPECIFIEKE bedoeling om de zwarte spelers extra te benadrukken. Ze geven het zelf toe! Positieve racisme bestaat niet, racisme is racisme

6 december 2019 om 11:56

Als dit racisme is zijn alle klassiekers tussen Ronaldo en Messi ook racistisch geweest waar ze Portugeze superster tegen Argentijnse superster gebruikte. Portugees en Argentijns zijn ook rassen en ze werden ook op een positieve manier benadrukt net zoals deze 2 zwarte topvoetballers. Dat ze daar dan een koppeling maken naar Black Friday kan je als niet slim zien maar is totaal niet racistisch.

6 december 2019 om 12:02

CjdaAnti dus benadrukken dat iemand zwart, wit, geel, paars of groen is, is volgens jou racisme? Dan zou ik even terug naar school gaan. Het geeft wel aan wat het probleem van deze wereld is, omdat de helft van de mensen op zoiets als dit direct het bordje racistisch hangen terwijl ze geen idee hebben wat dat woord betekent.

6 december 2019 om 12:20

@gerard13 Portugees en Argentijns zijn geen rassen, dat zijn volken. Twee zwarte voetballers eruit lichten en op basis van hun huidskleur een kop maken is wel degelijk racistisch, ook al bedoelen ze het positief. Er wordt een relatie gelegd tussen hun voetbal capaciteiten en hun raciale afkomst.

6 december 2019 om 12:24

Volgens het Internationaal Verdrag inzake de uitbanning van alle vormen van rassendiscriminatie betekent raciale discriminatie "elke vorm van onderscheid, uitsluiting, beperking of voorkeur op grond van ras, huidskleur, afkomst of nationale of etnische afstamming. Portugees en Argentijns zijn afkomsten dus valt wel onder racisme.

6 december 2019 om 12:54

Je hebt compleet geen idee waar je hebt over heb. Black Friday, --> om de zwarte huidskleur te benadrukken. Nee Black Friday zelf is geen racistisch fenomeen, maar de context in dit verhaal waarin het wordt gebruikt wel. Is het zo moeilijk????

6 december 2019 om 11:23

‘ Black Friday' was een lofzang op de geweldige rijkdom aan diversiteit die de voetbalsport “ als verklaring vind ik persoonlijk wel een beetje gekunsteld en vergezocht. Alsof het een uitspraak van een kunstenaar betreft, die snel even een schilderijtje zonder idee produceert en er daarna een analytisch verhaaltje bij bedenkt, wat hij er allemaal mee bedoeld heeft om het beter te kunnen verkopen.

6 december 2019 om 11:35

Als je het artikel leest komt het naar voren dus zou eerst het artikel zelf lezen voordat je er een oordeel over geeft.

6 december 2019 om 11:44

Doe is eens even relaxed en minder belerend zeg. Beweer je nou, dat ik het artikel hierboven niet heb gelezen of dat ik het originele Italiaanse artikel niet heb gelezen? Mijn Italiaans is namelijk niet zo florisant. Zeg gewoon waar je op doelt i.p.v. als een betweterige middelbare schooldocent zo’n opmerking te maken zonder onderbouwing. Vertel: wat heb ik in jouw ogen gemist, m’n beste meester Gerald?

6 december 2019 om 11:47

Je hebt het Italiaanse artikel niet gelezen beweer ik ja. Jij veroordeelt hun verklaring, maar als je het artikel had gelezen wist je dat dit verhaaltje niet gekunsteld en vergezocht is want dit komt gewoon in het Italiaanse artikel naar voren.

6 december 2019 om 11:49

Ga je nog uitleggen wat er in dat artikel wordt gezegd? Wij kennen geen Italiaans.

6 december 2019 om 11:54

Praat niet zo dom en verheven zeg. Ik veroordeel ze helemaal nergens man. Enige wat ik zeg is dat het me gekunsteld en vergezocht overkomt met de informatie, die ik heb uit bovenstaand artikel. Dat jij blijkbaar in staat ben om Italiaans te lezen en meer informatie hebt opgedaan dan ik, is fijn, maar je kunt ook op een normale manier je kennis delen in een discussie om een punt te maken en één en ander uit te leggen. Waarom zo onnodig arrogant? Bah. Bovendien: je beschuldigt me van veroordelen, maar mijn beste Gerald: je doet niets anders bij mij. Een fijne dag nog.

6 december 2019 om 11:48

Als je niet kan zien dat dit wel racistisch is, dan heb je je hoofd 4 m in de grond gestoken. Ik ben het inmiddels wel gewend hier in Nederland dat men niet ziet wat de rest vd wereld wel ziet. En altijd maar het probleem bij een ander neerleggen. ZE GEVEN HET GEWOON TOE JONGENS. De kop Black Friday gebruiken "om diversiteit te vieren", waarna ze 2 zwarte spelers afbeelden... Duidelijker kan het niet.... Black Friday is geen racistische titel, maar als je de context van dit verhaal niet begrijpt, be je naief

6 december 2019 om 12:09

Dus als ik zeg dat ik van mensen met een zwarte huid houd ben ik racistisch? Omdat ik de nadruk leg op hun huidskleur. Daar komt jouw verhaal namelijk op neer. Hierboven laat je ook al zien dat je geen flauw benul hebt wat racisme betekent. Het betekent dat je mensen op een negatieve manier behandelt vanwege hun ras. In dit geval wordt uberhaupt niemand anders behandeld. De huidskleur van die jongens is een kenmerk van hun. Daar hangt verder geen waarde aan. Hun huidskleur is in dit verhaal relevant omdat, zoals de krant in het artikel vertelde, uitgerekend twee donkere jongens de sterren zijn van de Serie A op dit moment, waar de Serie A door racisme wordt geteisterd. Met het artikel steken ze juist een middelvinger op naar alle racisten door te laten zien: kijk, uitgerekend de jongens die jullie uitschelden zijn de beste spelers van onze competitie. Kortom: het is niet direct racistisch als je iemands huidskleur benoemt of gebruikt in een verhaal. Het wordt racistisch als je diegene daardoor negatief behandelt of bejegend ten opzichte van iemand met een andere afkomst. Lees je een keer in voordat je dit soort onzin gaat verspreiden.

6 december 2019 om 12:18

Ja, wil je niet rasistisch zijn moet je zeggen ik hou van materie, geen onderscheid geen niks. Als je mens zegt krijg je straks nog dierenactivisten op je dak.

6 december 2019 om 13:05

Zout toch op man. Als jij je voorkeur of afkeer tegen zegen zwarte mensen of wie dan ook wilt uitspreken, moet je zelf weten. Maar ik, en zo te zien vele met mij, hoeven niet op ons huidskleur aangesproken te worden. Is dat zo moeilijk te begrijpen??? Het promoten vam diversiteit door huidskleur te verweken in een titel is precies wat we niet willen. Racisme is altijd negatief, er bestaat geen positief racisme. Ik ben een mens, behandel me als een mens, niet als een "zwarte". Iedereen snapt dit, behalve mijn mede-Nederlanders. Steek je hoofd nog verder de grond in!!

6 december 2019 om 13:19

@cjdaanti, het benoemen van huidskleur is niet racistisch. Dat jij dat niet fijn vindt ligt toch echt bij jouw en in dit geval bij je gebrek aan acceptatievermogen. Dat is gewoon pech voor jou.

6 december 2019 om 13:34

Cjdanti persoonlijk verbaast mij niks meer uit Italië, ik vind het ook een achterlijke en bespottelijke titel. Ze worden gelinkt aan een koopjes dag, en door middel van hun huidskleur ik vind dat ook racistisch. Er zou niks aan de hand zijn geweest, als ze de bewoordingen "Afrikaanse krijgers van de Serie A" bijvoorbeeld dan was er niks aan de hand geweest. En ze geven ook toe, dat ze diversiteit aan het "prijzen" op zo een manier. Persoonlijk vind ik huidskleuren van mensen irrelevant, en maak daar eigenlijk nooit opmerkingen of zogenaamde "grapjes" over.

6 december 2019 om 13:37

Maar Sulejmanii, iemand Afrikaans noemen valt ook onder hetzelfde rijtje racisme als iemands huidskleur benoemen volgens de wet. Dus beetje scheef van je.

6 december 2019 om 14:12

CjdaAnti Het grootste probleem is dat je net doet of je alleen over huidskleur kunt praten als er een lading aan zit. Dat als ik benoem dat iemand wit, zwart of wat dan ook is, ik altijd daar iets positiefs of negatiefs mee bedoel. En heel veel mensen doen precies hetzelfde als jij, alleen slaat het nergens op. Het maakt mij en heel veel andere mensen echt geen ene moer uit welke huidskleur iemand heeft, welke kleur ogen iemand heeft of welke haarkleur. Het zijn slechts kenmerken. En in dit verhaal zegt de krant ook nergens dat het goed of slecht is dat Lukaku en Smalling donker zijn. Dat kenmerk, hun huidskleur, is een onderdeel om een verhaal te vertellen, namelijk dat mensen zo boos kunnen doen als ze willen tegen mensen met een zwarte huidskleur, maar dat uitgerekend twee voetballers met dat kenmerk de uitblinkers zijn in de competitie. Als we, want ik neem aan dat jij dat ook wilt, toe willen naar een wereld waarin huidskleur geen mallemoer uitmaakt, dan is het oliedom om het overduidelijke verschil uit de weg te gaan. Zo van: als we nou nooit meer praten over huidskleur dan gaan mensen elkaar vanzelf als gelijke zien, ook al zien ze er verschillend uit. Er is een verschil tussen mensen gelijk behandelen en mensen die gelijk zijn. Niemand is gelijk, dus waarom zouden we die verschillen niet mogen benoemen of zelfs vieren? Als een speler van Roma en Inter allebei roze haar hadden gehad, had het daarover kunnen gaan. Dat kenmerk van hen springt er namelijk uit. In dit verhaal, deze context, dit statement TEGEN racisme, is hoe ironisch dat ook klinkt de huidskleur van die jongens relevant voor het verhaal. Niet meer, niet minder. Er wordt geen oordeel gegeven over hun huidskleur, het wordt alleen benoemd omdat het een belangrijk onderdeel is van het verhaal. Als je te emotioneel betrokken of kortzichtig bent om dat te zien, ligt dat echt niet aan mij. Heeft niets met kop in het zand te maken. Het heeft te maken met rationeel denken.

6 december 2019 om 14:21

Het is een confrontatie met je huidskleur, zoals dat keer op keer gebeurt in deze maatschappij. Hoe vaak moet er aan gegeven worden dat mensen niet op huidskleur aangesproken willen worden. Het kan mij geen moer schelen of je positief bent of niet. Ik ben ik, niet mijn huidskleur. Laat dat achterwege. Niemand kan het wat schelen of jij jou goede intenties hebt, doe het gewoon niet.het kortzichtige ligt toch echt bij jou, als er elke x zoveel heftige reacties naar boven komen bij zwarte mensen. En toch maar volhouden dat het moet kunnen he? Blijf het vooral goedpraten, is goed met je.

6 december 2019 om 14:26

Sulejmanii, precies, als je over iemand wilt praten dan kan je gerust zn afkomst gebruiken. In Italië en Centraal/Oost-Europese landen is het erg heftig. Maar hier in NL denken veel mensen dat het racisme alleen in de brute vorm zoals in die landen voorkomt. Zie hiernin de forum waar men niet begrijpt dat het anders behandelen van mensen op basis van huidskleur ALTIJD raxisme is, ongeacht vd intenties

6 december 2019 om 14:30

Rochus, dat vindt jij. Kijk maar hoeveel mensen zich hieraan ergeren, en dan zie je dat het probleem niet bij mij ligt. Bovendien lees je niet goed. Ik heb het niet om het benoemen vd huidskleur.

6 december 2019 om 15:03

@CjdaAnti, je doet je naam eer aan. Jij hebt nogal moeite met een andere mening en gaat dan al snel over om andere belachelijk te maken en dat voor iemand die nogal vel is op alles wat te maken heeft met een kleur en context niet belangrijk vind. Ik hoop niet dat er veel mensen zo snel boos kunnen zijn want dan hebben we idd een nog groter probleem dan we al hadden. Laten we eerst echte racisme en discriminatie aanpakken. Dat zijn de mensen die echt benadeelt worden door ras of andere kenmerken ipv een kop in een Italiaanse krant met goede bedoelingen maar slecht uitgevoerd. Ik zou als donkere jongen helemaal niet in Italië willen spelen, zou misschien een betere statement zijn.

6 december 2019 om 15:12

"Echte racisme." Het is door mensen zoals jij dat ik inderdaad geïrriteerd ben. Ik heb absoluut geen problemen met mensen die hun mening dusdanignals een mening uiten. Maar met "echte racisme", "het benoemen van huidskleur is niet racistisch", of "Als je niet kan zien dat dit absoluut niet racistisch is, heb je echt een groot probleem met jezelf." breng je je mening als een feit. Als jij jezelf zo gaat formuleren, dan kaats ik de bal gewoon terug. Ben zeker in staat tot een normale discussie, maar de toon is al gezet door Millonario. "Echte racisme". Lol. Mensen zijn blind en naief hier.

6 december 2019 om 15:30

Allereest: huidskleur benoemen is niet racistisch. Dat is geen mening maar gewoon een feit, aangezien het gewoon over de betekenis van het woord racisme gaat. Dat gezegd hebbende, denk ik oprecht dat het racismeprobleem niet wordt opgelost als je niet meer kan/mag benoemen welke huidskleur iemand heeft. Huidskleur doet er inderdaad niet toe als het gaat om hoe iemand is als persoon, maar dat betekent toch niet dat het niet bestaat? Je kunt toch ook benoemen dat iemand blond haar heeft, uit Nederland of Frankrijk komt of dat iemand een grote neus heeft. Over dat laatste kun je zeggen dat het niet beleefd is om dat te benoemen, aangezien iemand er niets aan kan doen en er onzeker over kan zijn. Maar een andere huidskleur dan blank hebben is niets raars, is niet vreemd, dus om zoiets te benoemen hoeft wat mij betreft niet zo problematisch te zijn. En het lastige van deze samenleving is dat er inderdaad flink wat racisme heerst. Maar volgens mij is de oplossing dan niet om huidskleur gewoon weg te stoppen. Je hoeft het er inderdaad niet over te hebben, want vaak is het totaal niet relevant. Maar als het in een verhaal terugkomt, bij wijze van spreken over dat zwarte mensen niet zo snel verbranden als mensen met rood haar, dan is daar toch niets ergs aan? Ik denk dat we allebei vinden dat er een probleem is in de wereld, alleen jouw oplossing, het gewoon nooit benoemen en niet meenemen als kenmerk van iemand, deel ik niet. Nogmaals: huidskleur benoemen hoeft geen bijbedoelingen te hebben. Als ik zeg dat persoon A een zwarte huid heeft en persoon B niet dan behandel ik die personen niet anders als mens zijnde, ik merk alleen op dat ze er anders uitzien. En waarom zou dat niet meer mogen? Niemand is toch hetzelfde en dat is juist tof.

6 december 2019 om 15:43

@cjdaanti, je doet het nu weer. Mensen zoals ik? Mensen zijn Blind en naïef? Kan het zijn dat er mensen zijn die er gewoon iets anders over nadenken dan hoe jij dat doet? Martijn12 legt het al een paar maal perfect uit. We zijn allemaal tegen racisme maar ik ben van mening dat we racisme aan kunnen pakken met zijn allen als we minder spastisch doen over het benoemen van huidskleur of andere kenmerken. Ipv de anders denkende benoemen zoals jij dat doet kun je ook de handen ineen slaan en vooral kijken waar we elkaar wel in kunnen vinden en dat dan eerst oplossen. Dan zouden we al een stuk verder zijn in deze wereld.

6 december 2019 om 15:55

Martijn12, het gaat niet om het benoemen vd huidskleur. Het gaat om de context. Stel je deze scenario voor: je loopt op straat en een hooligan-achtige figuur roep "hey zwarte" naar je. Hoe vat jij dat op? In R'dam Noord kreeg ik die vaak naar mij toegeslingerd. Ik ben zwart, en het is helemaal geen probleem als in het verhaal zoals jij schets wordt verteld dat zwarte mensen minder snel verbranden. Maar dat is niet de context die Corriere dello sport gebruikt, en dat is niet de context die ik hierboven telkens beschrijf. In die oude schoolboekjes of strips zie je passages waar over die "zwartjes" gesproken wordt. Is een context waar mensen zwarte mensen minderwaardig vonden. Dit is niet simpelweg "het beschrijven" van mensen, zoals jij aangeeft. En wat ik aangeef is dat waar mensen zoals ik over klagen is het niet-beschrijvende gebruik dat gehanteerd wordt.

6 december 2019 om 16:02

@Thamike, nogmaals, ik reageer zoals men ageert. Als jij komt met "echte racisme", dan declassificeer jij mijn klacht als non-essentieel. Je kan ook gewoon zeggen dat je het er niet mee eens bent hoe ik racisme benoem, maar dat doe je niet. We zijn allemaal tegen racisme zeg je, maar hoe racisme wordt ingevuld verschilt hier. Dat is ook niet de issue. De issue is dat er niet wordt geluisterd naar mensen die daadwerkelijk racisme ervaren, en men een eigen definitie vam racisme er op na houdt. Stel je voor dat een brede vriend van je een tikkie op je arm geeft als teken van vriendschap. Alleen hij raakt je net verkeerd of te hard waardoor jij enige ongemak ervaart. Hij deed het niet opzettelijk of kwade bedoeling, maar dit neemt niet weg dat het pijn deed. Zelfde met racisme. Het wordt anders ervaren door de mensen die het beleven dan diegenen die het wel/niet opzettelijk bezigen. Zolang er geen overeenkomst is over wat racisme in houdt, zal er geen oplossing komen.

6 december 2019 om 16:41

@CjdaAnti kijk daar ben ik het echt volledig mee eens. Tuurlijk moet je dat uitbannen. Alleen wat je nu beschrijft is iets anders dan hoe je het hierboven brengt. En ik vind dat de context in dit verhaal van de krant niet racistisch is. Het verhaal hadden ze niet hoeven schrijven en de kop hadden ze zeker slimmer kunnen bedenken, maar juist door de context van het artikel vind ik het niet racistisch. Dat zit m in het subtiele punt dat ze geen lading geven aan de huidskleur. Wat ik daarmee bedoel: ze zeggen niet 'die jongens zijn zwart maar voetballen desondanks goed' of 'die jongens zijn zwart en voetballen dus goed'. Dan doe je alsof er een verband is tussen de huidskleur en het voetbalvermogen en dat slaat nergens op. Maar in dit geval is de huidskleur beschrijvend in mijn ogen. Die jongens voetballen supergoed en die jongens zijn zwart. Er zit geen oorzakelijk verband tussen, maar die twee dingen zijn wel zo. Vandaar dat ik het onnodig vind om je aangevallen of gekwetst te voelen door dit artikel (niet per se op jou gericht). En ik kan best snappen dat mensen dit nu ook niet pikken omdat ze al zo veel met racisme te maken hebben. Maar dat is het lastige, dat dan de emoties de overhand krijgen in plaats van de situatie rationeel te bekijken, waarna je misschien tot een veel genuanceerdere conclusie komt.

6 december 2019 om 17:05

De bedoeling van dit verhaal is niet om mensen te kwetsen, of om mensen in het diskrediet te brengen. Dat is ook niet waar het op beoordeeld wordt. Ik heb ook niemand horen zeggen dat de krant zwarte voetballers benadeeld of een verband tussen het voetbalvermogen en huidskleur benadrukt. Het gaat puur om, iets wat ze ook toegeven, de kop icm de spelers. Dat is echt de cru hier, en het is miss voor jou een onnozelheid, maar voor een zwart persoon is het wéér iets waar ons huidskleur bij wordt gehaald. Het is vermoeiend en storend. Het is alsof men alleen naar je huidskleur kijkt, los van hoe ze over je huidkleur denken, het is alsof je niets anders bent. Toen ik nog voetbalde was ik ook altijd de zwarte "noem een positief naamwoord zoals Panter", en niet gewoon Chris.

6 december 2019 om 19:03

Ik werd als wit persoon ook the black panther genoemd, is dat iets van omgekeerd psychologische racisme? Er is pas spraken van racisme als er daadwerkelijk onderscheid in rassen wordt gemaakt. Iedereen is tegenwoordig veel te snel gekwetst, voelt zich veel te snel aangesproken en we willen ons allemaal ermee bemoeien. Media en de politiek werken hier rustig aan mee en de wereld zit scheef in elkaar. Laten we dan even onze wetten naleven zodat er een duidelijke lijn is over wat goed en fout is. Onee de wet is door machtige witte personen bepaald die zijn vast racistisch geweest en de wet zo bepaald dat mensen die niet wit zijn worden benadeeld.

6 december 2019 om 19:29

@Martijnnr12 Volgens mij gaat het CjdaAnti er puur om dat er continu onderscheid wordt gemaakt tussen mensen op basis van huidskleur. Ze worden in het hokje "zwarte mensen" geplaatst en ondanks dat de krant het opneemt voor dit hokje is CjdaAnti het zat dat om als anders te worden gezien. Hierdoor voel je je buiten gesloten en wordt je andets behandeld. Witte mensen zijn normaal en wij zijn de zwarten. "The others". De krant helpt niet mee om de nadruk op dit hokje weg te halen en versterkt discussie over het fenomeen. Contraproductief.

6 december 2019 om 13:42

@millonario: Dat is jouw mening. Ik zie een krantenkop die vooral heel nadrukkelijk de klemtoon legt op de huidskleur van de afgebeelde spelers, terwijl die volgens mij toch totaal niet relevant zou moeten zijn.

6 december 2019 om 14:49

En je kan de nadruk leggen op een huidskleur, maar dat wil niet per definitie zeggen dat het iets negatief is. Kobe Bryant werd de 'the black mamba' genoemd. The black panther is ook een film genoemd naar een zwarte held. Paul Van Himst werd de 'witte Pele' genoemd, Eusebio de zwarte parel. En anno 2019, waar wij zogezegd meer kunnen verdragen: Lukaku en Smalling 'black friday'. WTF is hier verkeerd aan?

6 december 2019 om 15:13

Het boeit niet dat het negatief is, of positief. Onderscheid maken op huidskleur is racisme, snap dat dan.

6 december 2019 om 19:04

Maar de wereld maakt er alleen een probleem van als het slachtoffer een zwart persoon is. Genoeg witte mensen die worden gediscrimineerd maar geen fuck geven en dan maakt het de wereld niet uit.

6 december 2019 om 23:45

@gerard13: Stel je niet aan! Wat weten wij blanken nou van racisme? Ik heb vroeger gevoetbald met jongens uit Suriname en Somalie en die kregen echt om de haverklap racistische opmerkingen te verwerken. "ga terug naar chocoladeland", dat soort dingen. En ik? Ik ben al 41 jaar een blanke man, ik heb tientallen landen bezocht in vijf verschillende werelddelen en ik ben echt nog Nooit gediscimineerd.

Ik geloof eigenlijk niet dat dit niet expres was. Als krant weet je toch wat de gevolgen van zo'n kop zijn. Of ze hebben echt geen verstand van media of het was een marketingstunt.

6 december 2019 om 11:10

De krant heeft in Italië lijkt mij geen marketingstunt nodig als grote sportkrant in Italië. Het is in deze tijd vooral dom en ondoordacht om zo’n woordspeling te gebruiken, terwijl iedereen weet dat zulke beeldspraak momenteel gevoelig ligt en onder een vergrootglas komt te liggen. Verder hadden ze het wat mij betreft achterwege kunnen laten, donkere spelers met zwart associëren is niet meer van deze tijd en roept logiserwijs tegenreacties op.

Wat een ophef om helemaal niets. De titel, nog het artikel zijn racistisch, aangezien het niet gaat over het buitensluiten van groepen op basis van afkomst, noch worden zwarte mensen negatief weggezet. De mensen die zich hier door voelen aangevallen moeten toch ooke ens kritisch naar zichzelf kijken in plaats van naar anderen te wijzen.

Iedereen weet dat niet racistisch bedoeld is..... Er zijn andere belangen bezig om de boel op te naaien ..... terwijl het overgrote deel van de mensen wel respect kunnen opbrengen voor onze gekleurde medemens worden dingen zodanig uitvergroot en wordt de perceptie anders gelegd , ..... Dit is ook niet OK. De kleine hoeveelheid van mensen die zich niet bij een multiculturele wereld kunnen neerleggen zal steeds blijven bestaan....maar voor mij zijn dat dan echt wel idioten!

Ik vind het echt heerlijk om de reacties van deze krant op het overspannen twitter- en facebookvolk te lezen. Gingen meer media er maar zo mee om. Prachtige metafoor ook in dat vorige stuk dat die zieligaards hun gal spuwen om hun ziel weer wit te schilderen. Zo voelt het voor mij ook. Doet me denken aan hetzelfde sneue volk dat vroeger de hele week door niets anders deed dan hun medemens bedriegen, in het weekend lekker hoeren en snoeren, en dan zondag in de kerk heel vroom vooraan zitten om hun ziel terug te kopen en hun ingebeelde morele superioriteit weer te herwinnen. De slechtsten zijn meestal het fanatiekste. Goed dat deze krant de strijd aangaat, in plaats van meteen op de rug te gaan liggen om zich in de mea culpas te wentelen. Racisme is een serieuze aantijging, dat laat je niet zomaar over je kant gaan. Ga zo door, Corriere dello Sport!

ik zie eerlijk gezegd het kwaad ook nier echt in de titel, dus ik hoor ook graag wat er racistisch aan is om het te kunnen begrijpen. als een zwarte speler in een waas opeens de bal in eigen doel kopt zoals v persie bij oranje tegen de turken ooit deed kan je dat toch ook prima een black out noemen als woordspeling? of is dat ook racistisch?

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

Internazionale

1022 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Juventus4819
3.Lazio4224
4.Atalanta3523
5.AS Roma3513
Voor de complete stand: Serie A
SpelersPositieW
R. LukakuAanvaller1914
L. MartínezAanvaller1810
M. PolitanoAanvaller110
A. SánchezAanvaller31
K. AsamoahVerdediger80
A. BastoniVerdediger100
Voor de complete selectie: Clubpagina Internazionale.

135 fans
Aanvaller, 26 jaar
SeizoenClubW
2019/2020 Internazionale 19 14 0 0
2019/2020 Manchester United 0 0 0 0
2018/2019 Manchester United 32 12 4 0
2017/2018 Manchester United 34 16 4 0
2016/2017 Everton 37 25 3 0
Laatste voetbalnieuws

Door Ronaldo bewonderde goaltjesdief moet Juventus van troon stoten

In de rubriek Opgebloeid licht Voetbalzone wekelijks een speler uit binnen- of buitenland uit wiens loopbaan na een mindere periode weer volledig tot bloei is gekomen. Met deze keer aandacht voor...Lees verder

In de wandelgangen

Vrijdag 17 januari
Quique Setién overweegt toe te slaan bij zijn ex-club Real Betis. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren