Sinterklaas-tweet van Ajax valt volledig verkeerd bij internationaal publiek

Donderdag, 5 december 2019 om

Een tweet van Ajax ter ere van pakjesavond is bij een internationaal publiek in het verkeerde keelgat geschoten. De Amsterdammers publiceerden een video met de top vijf 'pakkies': vijf grote overwinningen uit de clubhistorie. De term 'pakkies' deed twitteraars echter denken aan de Engelstalige term 'pakis', een denigrerende term om mensen van Pakistaanse komaf mee aan te duiden.

In de video waren beelden van de 1-4 tegen Real Madrid van vorig seizoen, de 1-5 tegen PSV in 2007, de 8-2 tegen Feyenoord in 1983, de 1-8 tegen De Graafschap in 2007 en de 9-0 tegen Sparta in 2001 te zien. Op de tweet kwamen tot aan het moment van schrijven 527 reacties, die bijna allemaal van internationale lezers komen en betrekking hebben op de term 'pakkies'. Sommige twitteraars taggen anti-racismeorganisatie Kick It Out in hun reactie.

Ajax heeft de opmerkingen meegekregen en benadrukt in een vervolgtweet zich van geen kwaad bewust te zijn. "Het is een Nederlandse term die betekent: een ploeg met grote cijfers verslaan", zo schrijft Ajax. "Het is nooit onze intentie om mensen te kwetsen. Louter liefde uit Amsterdam." Op die tweet reageren voornamelijk lezers die vinden dat Ajax de aanvankelijke kritiek eigenlijk langs zich heen had moeten laten gaan, omdat er geen kwade opzet was.


Poll

Vind je het goed dat Ajax heeft gereageerd op de kritiek?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

187 reacties (laatste reactie door speedyafc)

Niet de 1-1 tegen de Graafschap?

5 december 2019 om 17:57

Dat was ook een opvallende wedstrijd inderdaad. Maar omdat het geen grote overwinning was telt die niet als pakkie. Daarom staat die er niet tussen.

5 december 2019 om 18:05

De wissels die toen werden gedaan blijven ook geniaal. Dijks eruit, Riedewald erin. Kan het nog gekker? Ja hoor; Milik eruit en El Ghazi erin haha!

5 december 2019 om 18:16

Dat was inderdaad het hoogtepunt in de Ajax historie. Nee zonder gekheid. Ik wordt zo moe van al die huichelaars. Dit is ook weer gezeur om helemaal niks. Misschien moeten ze maar eens straffen gaan uitdelen bij elk gehuil en gejank om racisme, want in feite zijn het gewoon foute veroordelingen.

5 december 2019 om 21:06

Het lijkt wel of iedereen over elkaar heen buitelt om te laten zien hoe correct men is... Triest en zielig eigenlijk ....

5 december 2019 om 18:24

Nee, wel de 5-1 tegen PEC. Over pakkies gesproken.. lekker Pasen was dat zeg. Ik mis dat team..

5 december 2019 om 18:31

De 6-2 niet zo lang terug was ook een goed pak slaag. Helaas heeft ajax niet zoveel wedstrijden in hun nadeel als in hun voordeel.

5 december 2019 om 18:32

Deze opmerking kan echt niet consy... respectloos richting de supporters van Ajax 😉... dus nu moet ik een Twitter account aanmaken om hier over te klagen?

5 december 2019 om 18:33

6-4 tegen Utrecht

5 december 2019 om 19:40

Haha je zou een poging kunnen wagen Dabor!

5 december 2019 om 22:14

De 4-0 tegen Feyenoord was ook niet zo lang terug geloof ik

5 december 2019 om 18:34

Nee uiteraard doen ze de 1-1, 6-2 etc nederlagen daar niet bij. Het gaat ver dat mensen dit weer racistisch vinden maar het is ook wel typisch Ajax om dit soort uitlokkende arrogante berichten te verspreiden. Waarom is het nou nodig om andere clubs te kleineren dat ze ooit (in t verleden) een soort van pak slag hebben gekregen. Iets van actie vs reactie maar dat realiseren zich in Amsterdam niet dat zulke berichten niet goed kunnen vallen. Ongeacht of het racistisch bedoeld is of niet.

5 december 2019 om 18:38

Pirlotess, je snapt toch wel dat ze gewoon iets leuks willen plaatsen voor de fans ivm pakjesavond, zodoende komen ze op 'pakkie geven'. Gewoon goed gevonden, en natuurlijk is het weer arrogant, en voelen mensen zich weer aangevallen.

5 december 2019 om 18:49

Uiteraard vindt jij t grappig gevonden als Ajax supporter. Ik vind het onnodig uitlokken maar als je daar wat van vindt voelen ajacieden zich aangevallen😉 daarom zeg ik zorg dat je niet zulke onnodige acties doet dan krijg je ook geen reacties, op war voor vlak dan ook.

5 december 2019 om 18:55

Andere clubs kleineren? Kan het niet gewoon zo zijn dat Ajax gewoon trots is op die resultaten en waarom zou je dat niet mogen uiten? En zulke reacties kunnen altijd verkeerd vallen, het staat een ieder ook vrij om erop te reageren toch.

5 december 2019 om 18:58

Ik denk dat dit gewoon op een Ajax fan site was en daar komen normaal geen supporters van andere clubs dus vind het hun goed recht. Alleen jammer dat er weer een stel jankers (bedoel de mensen die het racisme vinden) zijn die achter elke boom een vijand zien.

5 december 2019 om 19:04

Als Feyenoord supporter vind ik hem wel origineel bedacht. Niks vernederends aan, aangezien vooral ajaxieden het zullen zien

5 december 2019 om 19:08

Ja maar het wordt via het twitteraccount van Ajax geplaatst, wat naar mijn idee dus voornamelijk voor de Ajaxfans is bedoeld dus dan vind ik het onzin dat het dan weer uitlokken is. Als Feyenoord op hun account beelden plaatst van hun 6-2 overwinning op Ajax dan is dat toch omdat dat voor hun een mooie overwinning is en ze dat graag nog eens laten zien. Dat zou ik dan als Ajacied als uitlokking van reacties moeten zien, terwijl ik dan op een Feyenoord account zit te kijken wat niet zo zeer voor mij (als Ajaxfan) is bedoeld toch?

5 december 2019 om 19:30

Typisch Ajax vindt ik wel een bijzondere bewering van je. Ik hoef alleen maar Feyenoord met dvd en afgelopen seizoen commentaar geven op de 6-2 op de opendag bijvoorbeeld te noemen om je bewering te ontkrachten. Het gebeurt overal alleen als Ajax iets doet komen types zoals jij met dit soort wijzende vingers.

5 december 2019 om 22:29

Als jij dat vindt lijkt mij dat prima,dat is jouw mening en emotie, daar kan niemand iets van zeggen. Als je denkt dat het een feit is doe je uiteindelijk hetzelfde waar je in dit geval Ajax van beticht.

5 december 2019 om 20:47

Dat voelde als een pak op de broek - met de roede!

5 december 2019 om 21:57

Dat was een pakkie voor Psv, een van de grootste kadootjes die ze ooit gekregen hebben.

6 december 2019 om 12:45

Speedynee hoor, het grootste kadootje kregen we dat seizoen op de slotdag. Toen werd PSV namelijk, alsnog en tegen alle odds, kampioen door de nederlaag van AZ en omdat Ajax zelf niet verder kwam dan 0-2 tegen Willem II. Nog bedankt he, voor dat pakkie! oh by the way, over 'pakkies' gesproken, op die dag van die 1-5, weet je nog wie die ene goal voor PSV scoorde, tegen Ajax? Patrick Kluivert! En laat exact die goal uiteindeljik nou net de doorslag hebben gegeven bij het kampioenschap van PSV dat seizoen (verschil van één goal aan het einde).......!! Ook nog bedankt voor dát pakkie he!

6 december 2019 om 13:50

Het is jullie allemaal gegund hoor. Het waren mooie tijden toen het nog zo dicht bij elkaar zat, spannend tot de laatste minuut. Hoop dat jullie het lek snel weer boven hebben want kampioen zijn voor sinterklaas avond is wel een beetje overdreven.

6 december 2019 om 13:57

Ajax is nog geen kampioen en ik kan je voorspellen dat de vorst allang weer uit de grond is vooraleer het zover is. Ironisch genoeg, het was juist ook in 2007 al zo dat PSV rond deze tijd een punt of 13 voor stond op Ajax en de verhalen over 'winterbanden onder de platte kar' de ronde deden. Hoe dat eindigde heb ik net geschetst, ..... Anyway, over dat lek maak ik me geen enkele zorgen. Sportief succes komt en gaat in golven. De golfstroom staat in Amsterdam momenteel perfect en op die golf worden er momenteel mooie sprongen en andere trucjes gemaakt. Het is onvermijdelijk dat die stroom ophoudt en zich weer richting Eindhoven gaat bewegen. En dan komen de sprongetjes weer uit die hoek. Heel natuurlijk proces allemaal. Zo gaat dat al decennia lang. No problemo. Wel verheug ik me alvast op het EK. Als Van de Beek naar Real gaat hebben we straks echt een mega team met spelers bij Liverpool, Real, Barca, Juventus, Inter, etc. Kan een mooie zomer worden!

6 december 2019 om 14:10

Ben bang voor je dat het niet onvermijdelijk is dat hij weer terug gaat naar Eindhoven. Ajax heeft wel heel erg veel geld verdiend afgelopen jaren, dat blijft toch echt doorwerken in de toekomst. We gaan inderdaad een heel leuk EK team krijgen, ziet er steeds beter uit. Al vewacht ik nog meer an het WK team twee jaar later want dan zijn ook al die aanvallende talenten ergens doorgebroken.

6 december 2019 om 14:56

Fantastisch elftal hebben ze gekocht. En jeugd? Eerst weg gekocht en dan zeggen eigen jeugd opleiding. Wat een arrogantie. Maaar gaat vanzelf over. Je kunt hoog vallen. Bereid je maar alvast voor. 5 jaar op rij kampioen. Vergeten?

6 december 2019 om 15:14

Het is net als met beleggen, resultaten uit het verleden geven geen garanties voor de toekomst. De combinatie opleiding, aankopen voor de opleiding en aankopen die het elftal direct versterken blijkt een winnende combinatie. Met honderden miljoenen aan reserve geld zie ik niet hoe PSV aanhaakt, met name niet omdat ze maar geen CL voetbal weten te halen. Ook dit jaar wordt het erg lastig.

6 december 2019 om 16:04

Ajax heeft geen 'honderden miljoenen' aan 'reserve geld'. Ik ga dat verder hier niet nog een keer uitleggen. Ik lees hier standaard dikke bullshit die als keiharde waarheid wordt opgeschreven door mensen die niet eens het verschil kennen tussen omzet, bruto marge, begroting, balans en Winst- en Verliesrekening en die alle termen door elkaar halen en dan nonsens roepen als 'ajax heeft 175 miljoen op de bank'. En met alle respect voor jou trouwens, ik bedoel jou niet rechtstreeks in dit geval. maar, kort en goed, dat Ajax een 'onoverbrugbaar financieel gat' met PSV heeft geslagen is simpelweg onzin. Nog daargelaten dat resultaten in het verleden geen garantie bieden, maar dat garanties uit het verleden (geen sportdynastie ooit duurde eeuwig) natuurlijk ook in dit geval voor 100% opgaan. Dat het niet PSV zal zijn, of hoeft te zijn, zoals jij beweert, daar draait het niet om. Dan zal het Feyenoord zijn. Of AZ. Maar de hegemonie van Ajax is eindig, daar steek ik mijn hand blind voor in het vuur. Dat is onvermijdelijk. Al is het ook maar dat een 'winnende formule' nog nooit universeel en oneindig zijn geweest. En volgens mij had ik de Wet Van de Remmende Voorsprong al genoemd toch? Check die effe op Internet, dan snap je wat ik bedoel. Geniet van dit Ajaxsucces, met volle teugen zou ik zeggen. Zoals ik van de vele en talrijke PSV successen heb genoten en in de toekomst weer zal gaan genieten.

6 december 2019 om 16:04

Wanneer was dat trouwens, dat Ajax vijf maal op rij kampioen werd? Ik kan me dat niet herinneren, iemand die dat wél kan?

8 december 2019 om 11:28

Ajax heeft maandag de jaarcijfers bekendgemaakt. De club heeft over boekjaar 2016-2017 een nettowinst van € 49,5 miljoen gerealiseerd.ajax heeft over het boekjaar 2018/2019 een nettowinst van 51,9 miljoen euro geboekt, zo maakte de Amsterdamse club vrijdag bekend.je mag blijven proberen te gogelen met termen en dikke onzin verkondigen. Ajax heeft gewoon honderen miljoenen aan eigen vermogen. Simpel als dat.

Ja voor Nederlanders/Amsterdammers is dit duidelijk. Maar benoemen iemand pakkies te geven is enigzins denigrerend/vernederend. Om dat te posten van grote clubs, kan wel een beetje onsmakelijk gevonden worden.

5 december 2019 om 17:47

Ga toch weg man, mag je niet eens meer je eigen resultaten uit het verleden weergeven met een Nederlandse term? Bah bah.

5 december 2019 om 17:50

Precies te zielig voor woorden. Lijkt wel dat je niets meer kan zonder op iemand zijn tenen te staan. Gewoon lekker laten gaan al die mensen.

5 december 2019 om 17:54

Nee, eigen fout van Ajax. Ze twitteren ook in het Engels! Doe het gewoon in het Nederlands en maak een aparte Engelse page. Zo krijg je dan ook geen ''lost in translation'' situaties.

5 december 2019 om 18:02

Het weergeven is niet echt het problemen, maar als je weet waar "pakkies" vandaan komt, piep ke wellicht anders. Pakkies is kort voor pakslaag geven, billekoek geven. Lijkt me niet het meest collegiale om dat te posten als club met dergelijke benaming.

5 december 2019 om 18:06

Weet je wat we in voetballand bedoelen met de term pakslaag, billenkoek? Grote uitslagen, zoals in dit filmpje. Als je dit soort dingen al te ver vindt gaan kun je beter stoppen met social media. De term Pakkie wordt gebruikt omdat het pakjesavond is. Of dat een leuke woordspeling is kun je over discussieren, maar als dit al ontoelaatbaar is omdat het zo beledigend is ksn je niks meer zeggen, doe even normaal.

5 december 2019 om 18:08

Het is toch gewoon waar? Ajax heeft ook pakkies gekregen, waarom moet je dat allemaal wegmoffelen of verzachten? Dat is toch juist zo tof aan sport? De emotie? Dat je elkaar de lief afsteekt en de beste wil zijn?

5 december 2019 om 18:09

Tja totaal niet druk maken om dit gejank. Zo heb je altijd wel een woord dat ergens op lijkt

5 december 2019 om 18:14

Klopt dat pakkies pak slaag betekent maar dat zijn ze ook. Als een team dik wint zeggen ook bijna alle media dat team A een pakslaag heeft uitgedeeld aan team B.

5 december 2019 om 18:38

@AjaxCunian en zodra er wordt gesproken over ‘kannonenvoer’ Of ‘slachtpartijen’, is dat dan ook oncollegiaal en fout?

5 december 2019 om 18:45

Klopt dat kranten dat schrijven, maar topsporters zie je zelden zulk taal gebreken. Zou je Federer ooit horen zeggen, I annihilated Nadal today. Ookal heeft die dat in feite gedaan. Eurosport zou dat al te graag vermelden. Pakkies heeft verder niks met Paki's te maken.

5 december 2019 om 19:05

Ik begrijp oprecht niet dat mensen zich hier nu druk om gaan maken. Die mensen die dat doen moeten echt een heel onbezorgd leven hebben dat dit hun idee van "fout" is. Ongelooflijk.

5 december 2019 om 19:06

Je kan sowieso tennis niet vergelijken met voetbal. Het publiek is ook anders. Daar wordt er geapplaudiseerd voor een mooie bal van de tegenstander. Dus dit voorbeeld slaat nergens op.

5 december 2019 om 19:26

Het is ook niet Onana of Tadic die dit schrijft. Het is het social media account van Ajax. Social media accounts van clubs delen constant plaagstootjes aan elkaar uit, en er is nog steeds geen oorlog uitgebroken. Tot zover heeft ook nog niemand van de volgens jou beledigde clubs zich hierover uitgesproken. Ik denk dus nogsteeds dat jij een probleem probeert te bespreken dat niet bestaat.

5 december 2019 om 21:41

@ajaxcunian, ik kan wel wat voorbeelden voor je opnoemen hoor. Golden State Warrior speler Draymond Green bv. I want to destroy them, I want to annihilate them. Ging over Cleveland destijds. In het boksen en mma heb je echt talloze sporters die dit doen.

5 december 2019 om 21:59

Spelers zeggen het inderdaad niet, van media kan ik het hebben en is ook totaal niet erg.

5 december 2019 om 22:30

Dus omdat iemand anders het niet begrijpt is dat de schuld van Ajax? lijkt mij vrij bijzonder....

6 december 2019 om 14:58

Jawel dat mag . PSV 5 jaar op rij kampioen.

6 december 2019 om 14:58

Jawel dat mag . PSV 5 jaar op rij kampioen.

5 december 2019 om 18:17

Tsjonge jonge, de gemiddelde mens wordt steeds zwakker met de dag en voelt zich constant op de tenen getrapt. Waarom zou een voetbalbericht in het Nederlands (en bovendien ook nog anders gespeld) denigrerend zijn tegenover Pakistanen? Imo is dit een zeer zorgelijke ontwikkeling.

5 december 2019 om 20:18

Je beledigd voelen is nog steeds een keuze. Ik snap werkelijk waar niet waar men zich druk om maakt. Alles wordt negatief geïnterpreteerd.

5 december 2019 om 18:22

Rot toch op. Ik ben het werkelijk waar hélemaal beu dat we op deze aardkloot helemaal niks maar dan ook niks meer van elkaar kunnen hebben. Elk woord, letter, cijfer ligt tegenwoordig onder een vergrootglas en elke regel die geschreven wordt is voor mensen een reden om moord en brand te schreeuwen. Is het nou zo moeilijk om een normale manier naast elkaar te leven en elkaar in z’n waarde te laten ipv altijd maar op elke slak zout te leggen en overal om zeiken? Hebben mensen echt niks beters te doen? Het is zo triest tegenwoordig allemaal.

5 december 2019 om 18:38

Duidelijk dat jij er zelf nooit mee te maken hebt dan is het idd zeiken. Mensen die rijk zijn zullen zich ook afvragen waar mensen zich druk om maken wanneer iemand niet rond kan komen of ergens geen geld voor heeft...

5 december 2019 om 19:05

Wat is dit voor rare reactie? Ik kan mij ook wel eens beledigd voelen. Misschien niet zo snel, maar dan zet ik me er gewoon overheen. Al helemaal als er niet duidelijk is in wat voor context iets gezegd is. Ik vind gewoon dat mensen eens wat vaker tot tien moeten tellen en niet op elke mogelijke manier moet proberen om negativiteit en haat te vinden.

5 december 2019 om 22:04

Doe normaal peterselie! Aanstellerij van allerlei geestelijk zwakke figuren op social media.

5 december 2019 om 18:44

Zoek het verschil: pakkies VS pakis

5 december 2019 om 18:46

Het is toch duidelijk dat ik het niet daarover heb, vind het alleen een beetje kinderachtig/ongepast om videos te posten van grote uitslagen, dat pakkies te noemen en posten als club. Wetende waar het begrip pakkies wel voorstaat en vandaan komt.

5 december 2019 om 19:08

Toen Ajax een pak slaag kreeg in Rotterdam heb ik daar genoeg over gehoord. Wat is het probleem? Over lange tenen gesproken.

5 december 2019 om 20:23

Ajaxcunian triest dat je überhaupt op zo'n verband komt. Evident is dit niet zo door Ajax bedoelt. Hooguit wat denigrerend richting de gepakte clubs. Het is ronduit schandalig dat hier iets van volkerenhaat of wat dan ook richting Pakistanen in wordt gezien. Dat is een keuze om het zo te interpreteren en die is een stuk erger en ziekelijker dan het überhaupt door Ajax bedoeld is.

5 december 2019 om 21:11

Pakkie komt van pak slaag. Pak op je broek. Heeft helemaal niets te maken met pakistanen. Voordat je boos bent wellicht even kijken of dat terecht is.

5 december 2019 om 21:21

Wat een treurige en zielige reacties op een leuk bedoeld bericht. Jezus, wat een lange tenen allemaal. En alles onder de racisme noemer plaatsen. Als je je stoort aan dingen die ajax gerelateerd zijn, dan heb je t niet makkelijk hier. Echt treurig, dat kleine denken

Leuk als keyboard warriors moord en brand schreeuwen maar het vertikken te verdiepen in een ander land. Respectloos is het enige wat ik voor dit twitter volk kan bedenken.

Dus niet alleen Nederland maar de hele wereld is door geslagen in het racisme. Zeuren om te zeuren noemen we dit, allemaal tere zieltjes.

6 december 2019 om 01:02

Jep. Al is het natuurlijk ook de wet van de grote getallen. Iedereen kan reageren, dus ook gekkies.

Hemeltjelief wat voelen we we ons allemaal snel beledigd. Als we het zelf niet voelen, bepalen we wel dat een ander beledigd zou moeten zijn. Het lijkt wel alsof verongelijktheid een grondhouding is en we blind zijn voor intenties. Alsjeblieft laten we hier gewoon mee kappen en niet van alles vinden en voor anderen praten.

Der staat toch pakkies en niet pakis, veel te overdreven gereageerd weer.

5 december 2019 om 17:47

Je heb gewoon heel veel mensen die graag zout op elke slak willen leggen. Echt te kansloos voor woorden.

5 december 2019 om 18:19

Zoals de helft van de salty reacties hier? Een aantal mensen interpreteerden de tweet van Ajax verkeerd (pakkies is ook geen echt woord, dus Translate helpt niet hierbij), Ajax verheldert de zaak, VZ schrijft er een artikel met een suggestieve titel over, en de reacties dat "mensen die graag zout op elke slam willen leggen" stromen alweer binnen.

5 december 2019 om 18:26

Ja. Zout op een slak leggen. Er is een video over pakketjes open maken. Het filmpje heeft helemaal niets met Pakistan, Pakistanen of het neerhalen van voorstaande te maken. En dan maakt het niet uit of pakkies niet te vertalen is. Intentie intentie intentie. Het is in ELKE vorm van deze discussie zijn waarde verloren. Krijg je dit soort onzin. Zo oppervlakkig en zo polariserend. Het is zo overduidelijk dat er niets denigrerends aan de video is, en toch erover vallen.

5 december 2019 om 19:40

Sowieso is Twitter niet een goede peiler voor hoe een samenleving in elkaar zit. Aan de ene kant heb je "SJW's" zoals de mensen die over het woord pakkie vallen, aan de andere kant heb je de meest racistische/homofobe/xenofobe reacties op tweets/filmpjes van Powned/FVD/etc. (en dan heb ik het niet over goed geformuleerde meningen). Dat krijg je als je alles anoniem kan doen helaas.

Wat ben ik blij dat ik al een aantal jaren geen gebruik meer maak van social media. Jezus wat een droeftoeters lopen er vandaag de dag rond zeg.

5 december 2019 om 18:05

Helemaal mee eens. Geen Twitter, geen Facebook. Mensen zijn compleet de weg kwijt.

5 december 2019 om 19:46

Agreed, social media opheffen heeft een tijdje geleden echt mijn ogen geopend. Ik ervaar rust.

Dit is wel heel vergezocht, mensen die hierover vallen zijn niet serieus te nemen.

Allemaal Zeurpieten, Pakkies is gwn een straatwoord voor Pakslaag

Twitter is tegenwoordig een broedplaats voor mensen die achter alles iets zoeken en zich voor het minste of geringste aangevallen voelen. Verschrikkelijk medium aan het worden.

5 december 2019 om 22:08

Keyboard warriors zijn t inderdaad. Zwakke figuren die overal beledigd over zijn.

Mensen roepen maar, mensen zijn er direct als de kippen bij om schande, racisme, onderdrukking of belediging of racisme te roepen. Verdiep je toch eens in dingen voordat je gaat roepen, kom op zeg. Iedereen kan toch met zijn gezond verstand bedenken dat een voetbalclub uit Nederland niet een top 5 wedstrijden plaatst, met daarboven een specifieke belediging aan Pakistanen? We zijn ver heen met z'n allen.

We zijn een Nederlands/Amsterdamse club, wat janken die internationale gasten allemaal met hun anti racisme tweets meteen. Al dat jankvolk en mensen die zich na boe roepen al slachtoffer vinden allemaal lekker van de media afgaan. Ajax is wereldwijd bekend maar dit slaat nergens op, is niks mis met die tweet.

5 december 2019 om 17:58

Het gaat er niet om wat er mee word bedoeld maar wat mensen ervaren. Dat is het lastige probleem met discriminatie en racisme. Er is daarin geen grens.

5 december 2019 om 19:52

Kleine aanpassing op je reactie gerard, het gaat er tegenwoordig niet méér om wat er word bedoeld. En tegenwoordig zelfs als mensen zelf niets ervaren zoeken ze wel door bijvoorbeeld in dit geval het woord te veranderen om het als racistisch te kunnen zien. Verder zijn het vaak ook nog eens de mensen die het niet eens aan gaat, zoals hier zal het grote deel ook niet Pakistaans zijn die er hier een punt van maken, maar gewoon de gutmenschen die achter alles wat zoeken

5 december 2019 om 22:13

Gerard13, dat is dus de hele denkfout! Ik weiger me constant druk te moeten maken of iemand iets anders interpreteert of ervaart dan bedoeld. Spijtig, maar dat is voor mij wel een grens!

5 december 2019 om 18:22

Lesterr had er dan een kerstman met een sneeuwpop moeten staan?het is 5 december vandaag

5 december 2019 om 18:34

Nee Lesterr ajax plaatst een tweet over pakkies, omdat het vanavond pakjesavond is. En wat houdt pakjesavond in? Oh ja! Dat sinterklaas cadeautjes rondbrengt. En wat zien we op de foto? Sinterklaas in de JC Arena! Nou ja zeg, wat vreemd.

5 december 2019 om 18:37

Het is vandaag pakjesavond, 5 december. Waarschijnlijk de hele reden van het plaatsen van de tweet met 5 (de datum) pakkies. Wat voor foto had je anders willen hebben bij een artikel als dit. Een boze pakistaan?

Moet hier nou echt aandacht aan gegeven worden VZ? Een paar mensen die niet weten dat het over een NL woord gaat en zich daar (verkeerd) over uit laten. Dan zie je 90% van de NL mensen ze verbeteren en zelfs Ajax klaart het misverstand op. Dat is het toch ook gewoon? Een misverstand waar een handjevol onwetende mensen zich onterecht aan storen. Blaas dit toch niet zo op! Dan krijg je alleen nog maar meer discussies over wat nog mag en niet terwijl het gewoon een misverstand is.

Zullen we maar gewoon met z'n allen stoppen met "social" media? Sjonge jonge wat een verschrikkelijk medium is het ook.. miljoenen anoniemen mensen die de meest verschrikkelijke dingen schreeuwen.. zonder eens verder kijken dan hun neus lang is.pakkie is gewoon een Nederlands woord.. als mensen daardoor al op hun achterpoten gaan staan, kun je toch helemaal niks meer posten? Er is altijd wel een woord wat in een ander land iets gruwelijks betekend.

5 december 2019 om 22:14

Graag! Het is polariserend en dom. Al die zwakkelingen als vervuilende keyboardridders.

Ik hoop dat EA Ajax uit FIFA haalt!

5 december 2019 om 18:00

Zou wel terecht zijn na aanleiding van deze situatie en hoe EA handelt.

Dit is een grap mag ik hopen? Hoe kan je in godsnaam de link leggen met ‘denigrerend neerzetten van Pakistanen’, terwijl het woord ook nog eens 2 van de 5 letters verschilt en he-le-maal niks ermee te maken heeft. Moet nog oppassen dat ik in dit stukje tekst niks heb gezet dat te vertalen is naar een of ander negatief woord.

5 december 2019 om 17:59

Ik vind denigrerend wel heel veel op neger lijken dus heb je reactie toch maar gerapporteerd

5 december 2019 om 20:34

Eens, het is om te kotsen. Iedereen zogenaamd correct doen. Het vervelende is dat dit het allemaal erger maakt. Het zijn de mensen die hier is discriminerend of racistisch in zien die te beschuldigen zijn voor smaad en laster.

Wedstrijd zonder publiek en een enorme geldstraf lijkt me een uitstekende oplossing. Misschien zelfs uitsluiting van Europees voetbal. Nee, zonder gekheid ik zit dan door die reacties te kijken en die mensen die zo reageren die grijpen alles aan om het maar weer op racisme te gooien. Ajax licht nog toe wat ze bedoelen en nog steeds blijven mensen zaniken. Doodvermoeiend, maar blijkbaar iets van deze tijd.

Klinkt als een taalprobleem. En dus het probleem van mensen die de taal niet spreken. Krijgen mensen die Dick heten in Engeland straks een boete voor ongepast taalgebruik als ze hun naam schrijven?

5 december 2019 om 18:01

Ze publiceren het om de Engelse media, hier had dus beter over kunnen worden nagedacht. Desalniettemin vindt ik het nergens op slaan.

5 december 2019 om 18:08

Want jij kent alle woorden die in andere landen een andere betekenis hebben? Jij kent alle straattaal ter wereld? Komop zeg, het is nog eens totaal anders gespeld ook. Of voel jij je ook aangevallen als ze het over de tropic of Cancer hebben? In Nederland beter bekend als de kreeftskeerkring.

5 december 2019 om 18:52

Das wel zo en we moeten de Engelsen ook niet onderschatten in hun onvermogen om ook maar een lettergreep van een andere taal te snappen. Eerlijk gezegd denk ik dat dit soort mensen gewoon proberen ophef uit te lokken en er dan van genieten als het in de media komt.

5 december 2019 om 20:41

Scheelt ook gewoon 2 letters.

7 december 2019 om 12:12

Het is maar goed dat ze de serie Baantjes daar niet kennen.

Houd alsjeblieft hier mee op zeg, wat een onzin.hoe hebben al die mensen zoveel tijd om hier over te zijken.

Misschien is het handig voor een ieder om te stoppen met bepalen voor een ander. En stoppen met bepalen hoe een ander zich moet voelen bij een uitspraak. VOC’ers wilde dit bepalen voor de zwarte mensen, hitler bepaalde dit voor de joden en lees in een vorige topic nu dat Hollandse gasten gaan bepalen voor zwarte mensen of zij wel of niet beledigd mogen zijn bij het woord zwart?? Moet niet gekker worden! Mensen zwart noemen en dat moet normaal gevonden worden, maar wanneer het equivalent van zwart, ( wit ) wordt gebruikt staan er vele op hun achterste poten ( ik ben toch niet Witt?!!) . Nou, Ajax heeft er goed aan gedaan zich even te verontschuldigen en we kunnen weer lekker door! Lekker voetballen man, heerlijk!

5 december 2019 om 18:10

Dit is niet waar dit over gaat, en dat weet je ook. Het gaat om het woord Pakkies, wat door Engelsen blijkbaar gelezen word als pakis, wat dan blijkbaar een woord is voor mensen uit Pakistan.

5 december 2019 om 18:15

Wat een komedianten gedoe en dat Ajax zich nog verontschuldigd lekker de boom in met die gasten je kunt bijna niets meer doen , valt mee dat ze geen commentaar hebben op die foto van Sint en Piet pff , Pakkies is een Nederlandse term en als mensen zich daaraan storen dan doen ze dat maar lekker belangrijk .

5 december 2019 om 18:25

Dat de Engelse het woord Pakkies lezen als Pakis is en hun probleem en de Engelse hebben er Pakis met een slechte betekenis van gemaakt. Ga de Engelse lastigvallen.

5 december 2019 om 21:18

Ja precies dit. Probleem ligt in dit geval volledig bij de Engelse die het zo interpreteren.

7 december 2019 om 12:14

Ik ga de game-industrie aanklagen. Al die spellen tegenwoordig met cut scenes erin, dat kan je kinderen toch niet laten spelen?

Het filmpje heeft er totaal niets mee te maken en het woord spel je ook nog eens anders. Bijzondere causale verbanden leg je dan wel als je dit dan discriminatie ziet.

Gaat deze 'vocal minority' het nou echt voor elkaar krijgen om de wereld naar hun hand te zetten? Er wordt echt compleet in doorgeslagen en ik ben bang dat het dieptepunt nog lang niet bereikt is...

Vandaag toont eens te meer het gebrek aan intelligentie en gezond verstand van een deel van de voetballiefhebbers. Kaartjes bestellen via een website die in een onbekende taal is geschreven, te lui zijn om de tekst even in Google Translate te gooien en dan kwaad zijn als je niet krijgt wat je wil. Nu ook weer. Lekker met z'n allen boos reageren zonder even verder te kijken dan je neus lang is. Dat er commotie zou zijn over de wijze waarop 'wij' Sinterklaas vieren snap ik volledig (denk namelijk dat het erg lastig uit te leggen is aan mensen die hier niet zijn opgegroeid en dat we de traditie aan moeten passen), maar om de term 'pakkies'? Sodemieter lekker op, ga ergens anders verontwaardigd lopen spelen.

Het nadeel aan Twitter en de reden dat ik het niet gebruik, is dat het platform een podium geeft aan dit soort zure droeftoeters.

Verandering gaat in uiterste zullen we maar zeggen. Vroeger had je racisme. Nu heb je dit(slaat door naar de andere kant). Over een 10 jaar trekt dit hopelijk weer naar het midden.

Toch ongelooflijk wat een ophef kan ontstaan door mensen die niks van de zaak afweten. Gewoon roepen zonder enige kennis van zaken. Aanemen dat iets fout is zonder het goed uit te zoeken en de club in kwestie in een slecht daglicht te plaatsen. Eigenlijk zouden deze mensen verbaal met de grond gelijk gemaakt moeten worden in plaats van een lief uitlegtweetje van ajax. Deze mensen zijn echt een schande en dit is ook een rede waarom ik niet echt een fan ben van zulke social media.

Dick Advocaat schijnt ook boos te zijn op Engeland wegens het feit dat zijn voornaam toch wel een beetje denigrerend schijnt te zijn daar. Schandalig!!!!

Iedereen hier heeft het over hoeveel ophef er is en hoe overdreven ze doen maar heeft niemand door dat ze het niet serieus menen? Het zijn gewoon engelse twitter fans die een geintje maken en echt niet daadwerkelijk beledigd zijn..

5 december 2019 om 18:41

Mensen hebben het inderdaad niet door. Dat maakt een hoop reacties hier zeer ironisch.

Ik voel me steeds minder verbonden met deze verontwaardiging predikende maatschappij; bijna niet te bevatten hoe anders het slechts twee decennia geleden was. Terwijl ik in mijn vrije uren rustig nieuws en voetbal tot mij neem, prijs ik me gelukkig de jaren 80 en 90 meegemaakt te hebben.

Mwah, valt verkeerd. Durf mijn hand ervoor in het vuur te steken dat 95% van alle reacties bedoeld zijn als grap, omdat het lijkt op pakis. Het verschilt een letter, dus zo grappig vind ik het zelf niet, maar goed, niemand is echt boos of zoiets. En wie dat wel is, is een idioot.

5 december 2019 om 19:00

inderdaad, en dan nog. een paar reacties op social media ophef noemen.. al die media die tegenwoordig berichten van een paar trollen op twitter verhevenen tot de mening van het volk.... ook hier zie ik reacties staan die dit op de hele samenleving projecteren. de meeste mensen zijn geen eens actief op social media, al helemaal niet met dagelijks trollen en spuien met meningen.

Wow deze is wel erg vergezocht he... sommige mensen moeten even ademhalen voordat ze hun verontwaardiging spuien.

Veel mensen hierboven klagen dat VZ hierover een artikel plaatst, alsof het zou gaan om sensatie zoeken of iets dergelijks. Ik vind dat het wel nieuwswaarde heeft: het betreft een tweet die internationaal (kennelijk) totaal verkeerd begrepen en/of uitgelegd wordt, waardoor Ajax in een kwaad daglicht wordt gesteld. Snap trouwens niet waarom, want zoals hiervoor ook al gezegd, heeft het écht he-le-maal niets met racisme te maken, tenzij je het zelf zo wil zien.

Ik vindt dat we wel een beetje doorslaan. Voortaan mag en kan je niks meer zeggen omdat altijd wel iemand en of iets beledigd wordt.

OMG Rot toch op met die twitter en facebook maffia......ben zo blij dat ik al die shit niet gebruik en ik hoop dat mensen zich eens gaan weren tegen die idioten met een telefoon en een toetsenbord.

Waar mensen zich tegenwoordig druk om maken zeg #moeimakers

5 december 2019 om 19:25

Wanneer stoppen we nou eens een keer over dit pietlutterige gedoe? Tegenwoordig kan je helemaal niks zeggen, overal wordt meteen racisme aangehaald. Stelletje mietjes

Welkom in 2019 waar alles maar dan ook alles "verkeerd" valt. Onvoorstelbaar hoe mensen zich weer beledigt kunnen voelen soms. Ik mis overigens de 4-1 tegen psv in 2010 die was erg lekker destijds.

5 december 2019 om 22:25

de 6-2 tegen Feyenoord ook ...

5 december 2019 om 23:19

Als je de wedstrijd in rotterdam bedoeld , je moet toch wat he (je vasthouden aan de spaarzame hoogtepunten) tegenover de 6-2 staan tientallen dikke overwinningen van Ajax op Feyenoord

6 december 2019 om 08:05

Garppig dat je dat zegt. Wat leverde Ajax de 8-2 uit het filmpje uiteindelijk op dat jaar?

Er staat dus "pakkies" maar als je dat dan "bewust' een beetje verkeerd wilt lezen is het ineens het beledigen van Pakistanen. Tsja. Dus als ik "kwarten" schrijf kun je er ook "zwarten" van maken. Beetje met letters manipuleren en ik heb weer aan racisme gedaan. Voor alle duidelijkheid: wat Mendes Moreirra is overkomen vind ik walgelijk. Maar we slaan nu weer naar de andere kant door. Er zijn mensen in dit land wel heel erg bewust bezig gewoon maatschappij ontwrichtende berichtgeving te brengen. Rotzooi schoppen zeg maar.

Als ik een post zie op internet in een taal die ik niet spreek, dan laat ik het lekker gaan, want ik weet dat ik de nuances in de post niet goed kan beoordelen, ik weet dat ik Google Translate niet kan vertrouwen om de nuances goed over te brengen, en ten slotte: er is ruim voldoende beschikbaar in de twee talen die ik wel spreek waar ik mijn tijd aan kan besteden.

Storm in een vingethoedje met water dat uitvergroot is.

Volgend drama om niets. De wereld gaat kapot zo.

5 december 2019 om 20:41

Als je twitter mag geloven verkeerd de helft van onze bevolking in een toestand van permanente woede en verontwaardiging. Mocht er geen nieuws zijn dan speurt men zelf naar uitlatingen of randzaken om ze op te blazen. De beste oplossing is de webpagina van twitter te sluiten en lekker naar buiten gaan om een praatje in de buurt te maken. Dan valt het vaak allemaal reuze mee

Van dit soort berichten moet ik flink van aan de 'kakkies' en nee daar bedoel ik geen kakkerlakken mee...Wat een kansloos gedoe zeg! Vroeger hadden ze deze slogan wel eens op tv: Alcohol maakt meer kapot dan men lief is. Dat kunnen ze eigenlijk ook wel hanteren voor Twitter: Twitter maakt meer kapot dan men lief is.

5 december 2019 om 23:03

Maak daar maar alle social media van... ben er mee gekapt, luchtte flink op! 😜

Waarom niet ook de 1-8 tegen de graafschap in 1997. Toen scoorde Edwin Van der Sar zelfs nog een penalty!

Ja echt schandalig dat de media afdeling niet op de hoogte is van alle politieke incorrecte uitingen in het Engels van alle 300+ volkeren in de wereld😑. Je mag al blij zijn dat de media afdeling regelmatig er tweets uit stuurt die in het Engels redelijk grammaticaal correct zijn. Als mensen hier van wakker liggen dan moeten ze dringend een dokter op zoeken, wat zulke extreem lange tenen zijn niet gezond.

Wow, als we gaan vallen over termen in een andere taal die in je eigen taal een naar woord zijn, dan kunnen we nog wel even.... Cut!

6 december 2019 om 13:03

Hoe bedoel je precies? Want als een luchthaven in Zwitserland 'klote' heet, dan zeggen wij hier daar ook iets van? En die schijnheilige empathieloze schepsels die hier over elkaar heen duikelen om een semi statement te maken in het kader van 'ja maar tegenwoordig mag je niks meer zeggen' zijn natuurlijk niet het referentiekader voor internationale uitingen van de Europese topclub Ajax in de Engelse taal, waarin dus termen staan die (want ik snap best wel dat ze op het bureau in De Arena echt niet weten dat 'pakis' net zo grove scheldnaam is voor pakistanen (én andere Aziaten in het VK) je kunt vergelijken met 'k***jood' of woorden van gelijke strekking. Die mensen vinden het ook volstrekt normaal om een donkere medemens 'zwarte Piet' te noemen en janken vervolgens krokodillentranen over zogenaamde 'tradities' als Zwarte Piet die niet verloren mogen gaan. Hoezo worden die mensen uberhaupt nog ergens serieus genomen eigenlijk?? Hoe dan ook, het is meer dan terecht dat Ajax alsnog uitgelegd heeft dat de term pakkies helemaal niets met pakis te maken heeft. En zo hoort dat ook. Maar die mensen die zich daar druk om maken en hier ook nog over elkaar heen gaan vallen om dát te veroordelen moeten zich echt schamen. Nogmaals, als in het buitenland termen worden gebruikt met een bepaalde connotatie in het Nederland dan hebben wij het daar ook over, klaar! En dús zij ook. Hoezo snappen mensen dat niet? Is de empathie opgebruikt of zo en wordt die niet meer aangevuld?

6 december 2019 om 19:27

Hier gaat het over Pakkies, niet over Pakis, een overduidelijk verschil. Daarnaast is er op geen enkele wijze ook maar enige relatie met mensen uit Pakistaan in de tweet. Het gaat om voetbaluitslagen. Als je dus bij zowel een ander woord als een volledig andere context, je niet realiseert dat het misschien anders is bedoeld dan hoe je het interpreteert, dan mag je ook bij jezelf te raden gaan of het niet misschien aan je interpretatie ligt. Laat ik anders het woord Niger gebruiken, als land. Eén letter af van een zeer ernstig scheldwoord in de Engelse taal, maar zou jij op de zin "we are leaving for Niger tomorrow", ook maar één seconde overwegen dat het om een scheldwoord gaat?met twee letters kun je een woord een volledig andere betekenis geven. Het is ongelukkig en het is prima dat Ajax dat even uitlegt, maar je kunt ook problemen zoeken waar ze niet zijn. En je weet dat ik zeker niet val in de categorie mensen die alles bagatelliseren, maar dit vind ik te ver gezocht om er een rel over te maken.

7 december 2019 om 14:33

De redenatie van je is niet onlogisch, maar feit is en blijft dat je 'pakkies' op dezelfde manier uit kunt spreken als hoe de Britten 'pakis' uitspreken. Snap best dat de context anders is, maar als je als zender van de boodschap (jij weet donders goed dat als je een boodschap wilt laten overkomen het als eerste aan de zender ligt om te zorgen dat hij duidelijk is en niet aan de ontvanger om maar in bochten te moeten om in te vullen wat nu precies bedoeld is, of niet!) in een andere taal wilt communiceren met, klaarblijkelijk, niet alleen maar het Nederlandse publiek - anders was het wel alleen in het Nederlands gedaan - en ook nog eens een plaatje van een mediteraanse speler ernaast plakt (ziyech) dan is het totaal niet gek dat hierop gereageerd wordt. Sterker, ik vind dat logisch én begrijpelijk. Ajax kennelijk ook. Waarom zouden zij anders die aanvullende verklaring gegeven hebben??maar daar gaat het hier niet om. Het gaat er hier om dat de goegemeente hier weer klaar staat om alles weer af te serveren én om weer keihard uit te halen naar mensen die gewoon een gerechtvaardigd punt hebben. Ik stel ter discussie dat mensen kennelijk voor anderen mogen bepalen hoe zij zich moeten voelen. Het is diezelfde lijn van mensen die vinden dat diegenen die ze willen beledigen zich maar gewoon niet beledigd moeten voelen. Bullshit! Alsof je tegenwoordig je nergens meer druk over zou mogen maken. Wat een onzin zeg. Alsof die categorie mensen gaan bepalen waar men zich druk over mág maken en waarover niet. Dat is een evident groot misverstand! Maar inderdaad, jij valt niet in die categorie nee.

Jammer dat ze in Amsterdam nooit bescheiden kunnen blijven, maar altijd over de rug van een ander zichzelf op de borst moeten kloppen. Bescheidenheid siert de mens. Ach ik beschouw het maar als een groot compliment dat ze zich zo met ons bezig houden en benoemen.

5 december 2019 om 23:25

Wie benoemen ze dan? Als de aanvoerder van het grote Real al te arrogant is om een docu te maken waarbij hij expres geel pakt voor een schorsing omdat de thuiswedstrijd niet verloren kan gaan.... En dan zo'n pakkie op hun broek krijgen van een team dat ongeveer een tiende kost van het grote Madrid. Hahaha dat is een pakkie met een grote strik voor elke Ajacied en een vernedering voor Madrid. En nog een terechte vernedering ook. Arrogantie dat wordt afgestraft. En goed ook.... Daar genieten wij in Amsterdam de rest van ons leven en de rest van de eeuwigheid van.

Eerlijk gezegd nog nooit van pakkies gehoord als term grote overwinning

5 december 2019 om 23:27

Een pak op je broek krijgen.... Wel eens van gehoord? In Amsterdam noemen we dat een pakkie! Snap ie?

Ik moet eigenlijk wel lachen om de reactie van die 4fredondo. Ajax maakt een filmpje van een paar leuke successen en zet die op haar eigen site. Met daarin een paar mooie successen van de club. Om de fans te plezieren.en dan zit er ergens hier in Nederland een fan van Real Madrid, een club met een veel hoger budget dan Ajax maar dat desalniettemin werd afgedroogd door Ajax en dan zijn de tenen van 4fredondo te lang om dit te willen begrijpen. Wees blij met wat jij beschouwt als een compliment. En ga een keer beseffen dat een 4-1 zege van Ajax in Madrid natuurlijk een hoogtepunt voor de Amsterdammers is. Bijvoorbeeld omdat de budgetten die beide clubs ter beschikking hebben helemaal scheef in Madrileens voordeel waren.

Lekker negeren. Kennelijk zijn deze internationale fans zo ongeïnteresseerd in Ajax en zijn Amsterdamse achtergrond en zo snel beledigd dat ze gelijk hun club bestoken met kritiek. Mensen die geen nuance willen zien moet je het ook niet geven.

Haha hilarisch dit !!!! De oplossing is het internet verbannen en alle communicatie weer ouderwets via kranten en brieven. Oja, en het mag Nooit de grens over...

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax4743
2.AZ4126
4.PSV3519
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller198
L. TraoréAanvaller51
D. KotarskiKeeper00
A. OnanaKeeper190
K. ScherpenKeeper00
Bruno VarelaKeeper00
N. TagliaficoVerdediger183
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Donderdag 23 januari
Real Madrid en Chelsea hebben een geheime ontmoeting achter de rug. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren