Nations League 2020/21: Oranje wacht mogelijk opnieuw loodzware poule

Maandag, 9 december 2019 om

Het eerste Nations League-seizoen is officieel nog niet ten einde, terwijl het volgende zich al aandient. In maart vindt in Amsterdam de loting plaats voor de jaargang 2020/21 en nu al is duidelijk dat het Nederlands elftal zich opnieuw kan opmaken voor een loodzware poule.

De eerste editie van de Nations League bleek een waar succes. De UEFA maakte met de komst van het toernooi een einde aan nutteloze oefenwedstrijden. Landen konden promoveren en degraderen, terwijl de vier poulewinnaars (Nederland, Portugal, Engeland en Zwitserland) met elkaar om de eindzege van het toernooi streden. Aan de eindzege was ook nog eens een financiële bonus gekoppeld, terwijl landen die zich via de reguliere EK-kwalificatie niet hadden geplaatst voor het Europese eindtoernooi zich via de play-offs van de Nations League alsnog konden kwalificeren.

In een poule met Duitsland en Frankrijk werd Nederland de verrassende groepswinnaar. Onder bondscoach Ronald Koeman viel er na een aantal magere jaren eindelijk weer wat te vieren. In de halve finale werd Engeland na een verlenging verslagen. In de finale bleek Portugal met 1-0 te sterk door een doelpunt van Gonçalo Guedes. Ondanks de verloren finale keek de KNVB met een goed gevoel terug op de eerste editie van de Nations League. Het aanzien van Oranje was weer opgepoetst, terwijl de bond een bonus van negen miljoen euro overhield aan de zilveren plak.

Koeman: 'Shevchenko heeft Oekraïne positief veranderd'

Een ander bijkomend voordeel van de Nations League is dat landen van hetzelfde kaliber tegen elkaar spelen. Dat is ook in het komende seizoen weer het geval. De UEFA heeft de 55 deelnemende landen voor komend jaar onderverdeeld in vier verschillende divisies: A, B, C en D. Samen met de andere vijftien sterkste voetballanden is Nederland ingedeeld in Divisie A. Alle divisies worden onderverdeeld in poules van vier landen, die in een hele competitie tegen elkaar in actie komen. Alleen in Divisie D, bestaande uit zeven landen, zal een poule van drie landen bestaan.

De Nations League kent in het nieuwe seizoen een iets andere opzet dan de eerste editie. De divisies A, B en C zijn uitgebreid van twaalf naar zestien landen. Oranje speelt hierdoor zes wedstrijden in plaats van vier. De uitbreiding van de divisies heeft positieve gevolgen voor verschillende landen, die door deze verandering niet degraderen naar een lagere divisie. Duitsland eindigde bijvoorbeeld als derde en laatste in de poule met Nederland en Frankrijk. Doordat er meer ruimte is gecreëerd in de divisie, is Duitsland in de nieuwe jaargang toch terug te vinden in Divisie A. Zodoende is het mogelijk dat Nederland in de groepsfase opnieuw aan Die Mannschaft wordt gekoppeld.

“De verandering aan het format is het gevolg van een proces waarin overleg is gepleegd met alle 55 voetbalbonden van de UEFA. Zij hebben de wens uitgesproken om het aantal vriendschappelijke interlands verder te reduceren”, verklaart de Europese voetbalbond. “Bovendien verloopt het op deze manier op een meer sportieve wijze, daar de laatste speelronde op dezelfde dag en hetzelfde tijdstip gespeeld wordt. Het aantal competitieve wedstrijden in de groepsfase wordt uitgbreid van 138 naar 162, waardoor ook de commerciële waarde van de competitie verhoogd wordt.”

Door de potindeling, die gebaseerd is op de resultaten van het vorige Nations League-seizoen, is het mogelijk dat Oranje net als vorig jaar in een poule met Frankrijk en Duitsland terechtkomt. Portugal, Engeland en Zwitserland worden in ieder geval ontlopen. Ook is de kans aanwezig dat het Nederlands elftal gekoppeld wordt aan Oekraïne, de tegenstander in de groepsfase van het aankomende EK.

Potindeling Divisie APot 1 Pot 2 Pot 3 Pot 4
Portugal België Bosnië & Herzegovina Kroatië
Nederland Frankrijk Oekraïne Polen
Engeland Spanje Denemarken Duitsland
Zwitserland Italië Zweden IJsland

Potindeling Divisie BPot 1 Pot 2 Pot 3 Pot 4
Rusland Schotland Slowakije Bulgarije
Oostenrijk Noorwegen Turkije Israël
Wales Servië Ierland Hongarije
Tsjechië Finland Noord-Ierland Roemenië

Potindeling Divisie CPot 1 Pot 2 Pot 3 Pot 4
Griekenland Noord-Macedonië Estland Armenië
Albanië Kosovo Slovenië Azerbeidzjan
Montenegro Wit-Rusland Litouwen Kazachstan
Georgië Cyprus Luxemburg Moldavië

Potindeling Divisie DPot 1 Pot 2
Gibraltar Andorra
Faeröer Malta
Letland San Marino
Liechtenstein

Kalender Nations League 2020/21

Loting groepsfase: 3 maart, Amsterdam
Speelronde 1: 3 t/m 5 september 2020
Speelronde 2: 6 t/m 8 september 2020
Speelronde 3: 8 t/m 10 oktober 2020
Speelronde 4: 11 t/m 13 oktober 2020
Speelronde 5: 12 t/m 14 oktober 2020
Speelronde 6: 15 t/m 17 oktober 2020
Final Four: 2 t/m 6 juni 2021

Nations League als vangnet voor WK-kwalificatie?

De UEFA is voornemens om de Nations League te betrekken bij de kwalificatie voor het WK van 2022 in Qatar. Daarbij wordt gedacht als eenzelfde soort constructie richting het EK van 2020. Via de play-offs van de Nations League zijn 4 van de in totaal 24 toegangsbewijzen voor EURO 2020 te verdienen. De UEFA laat middels een statement weten dat de Nations League mogelijk als vangnet zal dienen woor het WK. De plannen moeten nog goedgekeurd worden door de wereldvoetbalbond FIFA.

De Europese voetbalbond laat aan Reuters weten dat 55 landen uit Europa zullen strijden om 13 toegangsbewijzen voor het WK in Qatar. Deze landen zullen onderverdeeld worden in tien groepen. De tien groepswinnaars plaatsen zich direct voor het WK, terwijl de nummers twee gaan deelnemen aan de play-offs, samen met nog twee teams vanuit de Nations League. De twaalf landen worden verdeeld in drie routes, waarbij de vier teams via de halve finale en finale een ticket voor het mondiale eindtoernooi kunnen verdienen. Bij de kwalificatie voor het WK van 2018 waren er negen groepen, waarbij de winnaar zich direct plaatste voor het toernooi en de acht beste nummers twee de play-offs in gingen.


Poll

Welk land uit Pot 2 kan Oranje de grootste problemen bezorgen?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

35 reacties (laatste reactie door tjientval)

Hoe kon Nederland eigenlijk in pot 1 komen terwijl ze zich niet eens hadden geplaatst voor het vorige Ek en Wk?

7 december 2019 om 00:33

De groepswinnaars van de eerste editie van de Nations League komen in pot 1 terecht.

7 december 2019 om 00:35

Heel simpel. Ze hebben alle groepswinnaars van de vorige Nations League in pot 1 gestopt. Aangezien Nederland eerste werd in de groep, waardoor ze aan de finale ronde in Portugal mee mochten doen, zitten ze nu in pot 1.

7 december 2019 om 00:42

Ja dat begrijp ik maar hoe kon Nederland bij vorige loting in poule 1 komen terwijl Nederland zich niet eens kon plaatsen voor Wk

7 december 2019 om 01:02

Wereldranking. Nederland zat nog steeds wel bij de 12 beste europese landen toen

7 december 2019 om 20:00

Dankzij onze Dickie Advocaat! Die heeft dat toen geregeld door met Oranje een goede serie neer te zetten.

7 december 2019 om 14:53

Het lijkt dat ze de wereldranglijst niet meer gebruiken bij de uefa. Bijbde nations league kijken ze naar de vorige editie voor de loting. Voor de kwalificatie loting kijken ze de resultaten van de nations league en voor de loting van het ek gebruiken ze de resultaten van de kealificatie.

7 december 2019 om 20:02

Maar waar kijken ze dan naar bij de indeling van de kwalificatie poules?

8 december 2019 om 14:26

De resultaten van de nations league. Je maakt een lijst van 1 tot 55 op basis van de resultaten en maakt daar een potindelig van. Voor de eerste nations lrague werd de fifa wereldranglijst gebruikt. Maar nu wordt voor elk loting het resultaat van de vorige cyclus gebruikt.

8 december 2019 om 22:59

Aja ik zie dat je gelijk hebt. Dan kan die wereldranglijst zowat wel de prullenbak in.

9 december 2019 om 16:20

Klopt alleen voor de pot 1 indeling van de wk eindtonde loting heeft het nu nog effect volgens mij aangezien pot 2 3 en 4 verdeeld worden op continent

Spanje, Denemarken en Duitsland aub! Dat zijn mooie potten met voetballende teams...Frankrijk kan het wel maar doet het niet door een vreselijke coach en Italië is niet om aan te gluren. Wedstrijden tegen België worden altijd flauwgedreuteld door het minderwaardigheidscomplex van de Belgen...

7 december 2019 om 00:33

Volgens mij heb je Italie niet gevolgd laatste jaar

7 december 2019 om 01:03

Alsjeblieft niet weer Duitsland. Ben wel even klaar met onze Oosterburen :P

7 december 2019 om 07:14

Italie als niet aan te gluren bestempelen, maar wel Denemarken als tegenstander willen? Sommige mensen leven echt met de waan dat wanneer een land een slechte periode heeft, ze dit doortrekken tot de eeuwigheid.

7 december 2019 om 07:59

Inderdaad Denemarken is al helemaal afgrijselijk..

8 december 2019 om 10:38

Italië speelt juist leuk en verfrissend voetbal. Met jongere talenten zoals Tonali, Barrela, Donnaruma, Zaniolo, Chiesa en nog veel meer. En ervaren spelers als Immobile, Romagnolie en Insigne. Ik denk dat ze best het EK kunnen winnen

9 december 2019 om 09:02

Belgie, Bosnie, Kroatie. Scheelt een hoop heen en weer gereis (bosnie/kroatie uit combineren).ook een betere kans op handhaving of zelfs winst. En tussen ons, het beste is er tegen September 2020 wel af bij de Belgen... :-)

Allemaal zware wedstrijden, wordt lastig voor de Fifa ranking waar weer de potindeling voor het WK door wordt bepaald.

7 december 2019 om 08:44

Speelt inderdaad een belangrijk rol, echter het EK ook. Als je het daar goed doet en je wint een paar wedstrijden in de Nations League kan het goed uitpakken. En wat jij zegt geldt ook voor de andere toplanden. Die spelen ook lastige wedstrijden.

8 december 2019 om 14:33

Lijkt mij dat de loting van de kwalificatie weer bepaald wordt door de nations league met als voor het ek

Da’s toch leuk, als je dan toch een oefentoernooi speelt, dan liefst tegen goede ploegen. Voor de WK kwalificatie zit je vervolgens liever in een makkelijke poule.

Wel raar dat ze de potindeling bepalen op basis van de eindstand van de vorige poules. Zo is de kans best groot dat je veel dezelfde tegenstanders krijgt.

Klopt dat speelschema dan speel je zes interlands in zes weken?

8 december 2019 om 14:38

Nee het klopt niet. Zoals altijd is het 2 wedstrijden per interland periode. De laatste 2 wedstrijden zijn in november. Voetbalzone mag de artikelen wel eens terug gaan lezen, want naast dit klopte het aantal tickets voor het wk via de play offs ook al niet 3 ipv 4.

Als ik het goed lees zit er op dit moment nog geen ticket aangekoppeld ? Dus we gaan alsnog voor niets spelen.

7 december 2019 om 20:14

Nee je speelt toch om die beker? Of speel je het WK ook om niks? Is toch mooi, zo'n extra toernooi? Deze competitie moet nog even wat geschiedenis opbouwen, nu wordt het nog niet zo serieus genomen, maar ik vind het alleen maar mooi dat dit erbij is gekomen.

8 december 2019 om 14:39

Jawel de 2 hoogstgeplaatsen nemen deel aan de play offs voor 3 tickets samen met de 10 nr 2 uit de kwalificatiegroepen.

Mooi dat Belgie in pot 2 zit, helaas ontlopen we daardoor de absolute toplanden weer... nu ja, Belgie kennende loten we Zwitserland, Bosnië en Polen ofzo. Al zou een poule met NL en Duitsland toch wat zijn?

8 december 2019 om 09:34

De absolute poule des doods, is een theorie mogelijk. Maar doe mij maar een iets makkelijkere poule.

Hoop op Spanje, Denemarken en Polen.. Een keer geen Duitsland. Genoeg perspectief om mee te strijden, en toch leuke wedstrijden. Verder zou Portugal, Italië, Oekraïne en Duitsland ook wel een mooie andere poule zijn dan

De play offs met 12 landen voor het wk leveren 3 wk tickets op ipv 4 (wat het artikel zegt). Europa krijgt 13 tickets 10 vpor de groepswinnaars en 3 voor de play offs. Ik vind de nations league prima, als de lagere divisies maar niet kans op een ticket maken. Ik vind het belachelijk dat landen als kosovo en macedonie nu nog kans maken op het ek, maar ik denk dat het eenmalig is vanwege het jubileumtoernooi.

Italië Bosnië en Kroatië lijkt me leuk. Veel van die andere landen hebben we vaak tegen gevoetbald de laatste jaren.

Toch jammer die uitbreiding van 12 naar 16 teams per divisie. Nu speel je straks gewoon een toernooi zwaarder dan een EK zonder dat die waarde er aan gehangen wordt. Nu kan je naar mijn beleving het EK wel opdoeken. Al helemaal met die verschrikkelijke uitvoering van komend jaar met alle wedstrijden verspreid over Europa.

8 december 2019 om 14:42

Inderdaad de nations league is kwalitatief veel beter en de opzet is bijna hetzelfde als het ek hoort te zijn in mijn ogen. Als je nog de nr 2 door zou laten gaan per groep heb je exact de opzet van jet ek.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 14
2209 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Frankrijk2312
2.Zweden1917
4.Bulgarije13-5
5.Luxemburg6-18
Voor de complete stand: Kwalificatie WK - Europa
SpelersPositieW
M. BizotKeeper
J. ZoetKeeper
N. AkéVerdediger
D. BlindVerdediger
M. de LigtVerdediger
S. de VrijVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

88 fans
Coach, 56 jaar
SeizoenClub
2018- Nederland
2016-2017 Everton
2014-2016 Southampton
2011-2014 Feyenoord
2009-2009 AZ

In de wandelgangen

Zaterdag 18 januari
Ondanks een akkoord over een transfersom van minstens twintig miljoen euro staat de overgang van Dani Olmo naar AC Milan nog niet vast. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren