‘Frenkie heeft met zijn komst de grootste impact sinds Ronaldinho’

Maandag, 9 december 2019 om

Barcelona won aan het begin van dit jaar de strijd om de handtekening van Frenkie de Jong. Afgelopen zomer maakte de Oranje-international de overstap van Ajax naar het Camp Nou en de aankoop van maximaal 86 miljoen euro is niet meer weg te denken uit de basis van zijn nieuwe club. Ignasi Olivia is clubwatcher van Barcelona voor Goal en volgt de verrichtingen van De Jong op de voet. De Spaanse verslaggever is bijzonder positief over de eerste maanden van de Nederlander in Catalonië, zo laat hij weten in gesprek met Voetbalzone.

Door Yanick Vos

De Spaanse kranten raken niet uitgeschreven over De Jong. Ook na de wedstrijd tegen Atlético Madrid (0-1 winst) was de Oranje-international onderwerp van gesprek. Lionel Messi maakte het verschil en kreeg alle lof, maar ook de Nederlander maakte een uitstekende indruk. “Zijn capaciteit om het speelveld te monopoliseren en zowel defensief als offensief een bijdrage te leveren, is ongekend. Hij heeft zo ontzettend veel talent dat je je afvraagt waar zijn grenzen liggen. Hij is de beste aankoop van Barcelona van het decennium en we zitten nog niet eens op een derde van het seizoen”, zo schreef AS.

De Jong miste nog geen enkel duel dit seizoen. In alle veertien competitiewedstrijden kwam hij in actie, waarvan dertien als basisspeler. In de Champions League maakte de middenvelder in alle vijf de groepswedstrijden de negentig minuten vol. De Spaanse kranten zijn tot dusver louter positief over De Jong, die vrijwel na iedere wedstrijd bewierrookt wordt door Mundo Deportivo, Marca, AS en Sport. Is het niet allemaal wat overdreven? “Absoluut niet”, aldus Olivia. “Zijn houding, zowel binnen als buiten de lijnen, is geweldig. Hij is een unieke middenvelder. Hij heeft Ivan Rakitic naar de bank verdreven en daar kijkt niemand meer van op.”

De 22-jarige middenvelder had het in zijn eerste weken bij Barcelona moeilijk. Hij was zoekende naar zijn rol, maar lijkt zich inmiddels helemaal thuis te voelen in de ploeg van Valverde. “Hij praat veel met Busquets en wil van hem leren”, weet Olivia, die onder de indruk is van de manier waarop De Jong zichzelf presenteert. “Hij is leergierig en ligt ’s avonds in bed met een iPad om beelden te bestuderen en te leren van zijn fouten. Buiten het veld is hij zo’n beetje de enige speler uit de selectie die langs alle fans gaat. Hij neemt de tijd voor foto’s en handtekeningen. Hij werkt overal aan mee. Dat zijn we niet gewend, want doorgaans zijn de spelers hier enorm op zichzelf. Behalve een goede voetballer is De Jong een fantastisch persoon, dat vinden de mensen mooi. En hij is Nederlands, dat is positief in Barcelona.”

De Jong, de nummer elf bij de meest recente uitverkiezing van de Ballon d’Or, heeft bij Barcelona een andere rol dan hij gewend was bij Ajax. Waar hij zich bij Ajax veel bemoeide met de opbouw, staat hij bij zijn huidige club wat hoger opgesteld. Olivia is positief, maar denkt dat het nog beter kan. “Hij krijgt iedere wedstrijd meer zelfvertrouwen. Hij probeert zich zo goed mogelijk aan te passen aan de speelstijl, zoals Valverde graag ziet. Daar ligt een beetje het probleem, al kan hij daar niets aan doen. Barcelona speelt zonder idee en dat gaat ten koste van De Jong, want hij is een echte teamspeler. We mogen blij zijn dat hij er is, want zonder hem zou Barcelona er veel slechter voor staan.”

In zijn beginperiode posteerde Valverde De Jong links op het middenveld en het was duidelijk dat hij zich daar niet op zijn plek voelde. Hoewel Ajax en Barcelona spelen vanuit vrijwel dezelfde filosofie, is de manier van spelen anders. De Jong gaf in interviews zelf al aan dat hij daar aan moest wennen en dat zag ook de trainer, die hem uitprobeerde op verschillende posities. “Hij heeft alle rollen op het middenveld intussen ingevuld. Ik dacht in eerste instantie dat hij links op het middenveld terecht zou komen. Maar hij doet het beter aan de rechterkant, dicht bij Messi”, reageert Olivia. Hij ziet dat De Jong een goede klik heeft met de Argentijn. “Tijdens wedstrijden zie je De Jong constant naar Messi kijken. Tegen Leganés controleerde hij een onmogelijke bal en bediende Messi meteen, al wist hij niet te scoren. Beiden beginnen elkaar steeds beter te begrijpen.”

Behalve een klik met Messi heeft De Jong een goede band met nog twee andere basisklanten van Barcelona. “Degenen waar hij veel contact mee heeft zijn Busquets en Arthur. Busquets is de bewaker van de Barcelona-stijl en De Jong zal zijn erfgenaam worden, zoals Busquets dat werd na het vertrek van Xavi en Iniesta”, aldus Olivia. “Als hij samenspeelt met Arthur gebeurt er vaak iets opmerkelijks. De drie aanvallers van Barcelona wisselen veel van positie. Dat zijn we van ze gewend, maar op het middenveld is iedereen aan hun positie gebonden. Alleen niet als Arthur en De Jong samenspelen. Waarom ze dat doen? Misschien omdat ze allebei creatief zijn, dit hebben afgesproken en Messi graag ballen willen leveren. Deze positiewisselingen zijn we niet gewend, dat gebeurde zelfds niet toen Xavi en Iniesta samenspeelden.”

Frenkie de Jong: 'Degene die mij het meest geholpen heeft is Sergio Busquets'

De transfersom van minimaal 75 miljoen euro lijkt Barcelona goed te hebben besteed. “Ik denk dat Barcelona meer heeft betaald dan wat hij destijds waard was. De clubleiding van Barcelona staat er niet bekend om dat ze goed kunnen onderhandelen, maar Ajax heeft het goed gedaan. Volgens Transfermarkt ligt zijn waarde nu op 85 miljoen euro en daar kan ik me wel in vinden. Maar zelfs als De Jong 120 miljoen euro had gekost, dan was het achteraf gezien een goedkope speler geweest. De Jong is van wereldklasse en niemand twijfelt aan zijn kwaliteiten. Samen met Messi is hij een van de weinige redenen waardoor de fans van Barcelona kunnen lachen. Hij groeit iedere wedstrijd, maar nog niet explosief en dat komt doordat het team belabberd speelt.”

“Hij is een unieke speler. Samen met Ter Stegen, Piqué en Messi is hij de enige speler die zeker is van een vaste basissplaats. Er wordt veel geroteerd, maar De Jong blijft staan. Dit geeft aan hoe belangrijk hij is voor het team. Hij is een fundamenteel onderdeel van de ploeg”, aldus Olivia, die De Jong ziet als een speler met veel kwaliteiten. “Hij is technisch en beweeglijk zoals Zidane en Iniesta, beschikt over de controle van spelers als Pirlo en Xavi, de elegantie van Bergkamp en je ziet ook een vleugje Cruijff terug. Zijn komst heeft de grootste impact sinds Ronaldinho”, zo besluit Olivia zijn lofzang. Zaterdagavond komt De Jong opnieuw in actie. In het Camp Nou komt Real Mallorca op bezoek.Gerelateerd

Meer sportnieuws

61 reacties (laatste reactie door oeioeioei)

Wat een overdreven verhaal is dit zeg, grootste impact sinds Ronaldinho. De Jong doet tot nu toe leuk mee, maar als Messi niet mee doet is het een doffe bak ellende. Frenkie heeft nog geen wedstrijd voor ze beslist, waar R10 gelijk het hele elftal bij de hand nam destijds.

7 december 2019 om 07:07

Bizar al die verheerlijking rondom deze jongen , zijn manier van voetballen is vooral voor het oog prachtig maar zelden effectief. Maar hij was bij Ajax op Eredivisie niveau al zelden tot nooit beslissend. Dan roepen alle Frenkie Fans in koor dat is zijn rol ook niet , maar dat vind ik echt te simpel. De Jong heeft gewoon een te matige traptechniek zowel in passing als schot op doel om beslissend te zijn. Elke de Jong actie is uit te tekenen, bal aan de voet diep op eigen helft . Dribbelt makkelijk voorbij aan een speler die half druk zet , loopt daarna nog 10 meter om een pas te geven over maximaal 10 meter.

7 december 2019 om 10:47

Het is ook te simpel om te stellen dat het spel van frenkie niet effectief is. Sinds z’n komst bij het NL elftal is het gaan draaien. Bij Ajax ook genoeg laten zien. Tempo bepalen, rust in het elftal brengen, het spel verplaatsen, verdedigend vaak belangrijk en het oogt allemaal zo simpel. Nee ik ben geen Ajacied maar dit zijn toch wel degelijk prachtige kwaliteiten. Dat hij niet scoort, nee dat hoeft ook niet. Dat hij vanaf de 6 positie minder assists geeft dat hoeft ook niet. Maar hij kan en is vaak ook o zo belangrijk op het veld.

9 december 2019 om 10:55

is ook beetje raar gezegd.ik zou zeggen...hoeveel goals en assists hadden iniesta en xavi.als je alleen hun statistieken zou zien, zou je je afvragen waarom ze uberhaupt bij barca speelden. Dat kun je van Frenkie ook zeggen.maar sommige spelers zorgen dat anderen goals en assists kunnen maken, dat snapt alleen niet iedereen.

7 december 2019 om 11:04

Ik vind die Frenkie niet eens beter dan Arthur. Dat hij überhaupt vergeleken wordt met een van de grootste is sowieso lachwekkend.

7 december 2019 om 12:43

En hieraan merk je hoe selectief en bovenal vergeetachtig het geheugen van het voetbal is. Met Ronaldinho stond Barça na vijftien speelrondes op de elfde(11!) plek. Men kan overdrijven om Frenkie, maar dat hij als aankoop de meeste impact heeft gehad op Barça sinds Ronnie, is een gegeven.

7 december 2019 om 13:26

Ronnie kwam ook in een kwakkelend team terecht, maarheeft Barca met Deco en Eto’o onder andere wel weer uit het dal getrokken. Wanr daarvoor met al die Nederlanders onder Van Gaal was het maar een subtopelftal.

7 december 2019 om 17:21

Dus dankzij Frenkie staat Barca eerste?Toen R10 gekocht werd was Barca in een downfall. Met hem erbij begon het goed te lopen en al helemaal toen Edgar Davids gekocht Werd. Toen kon Dinho lekker doen wat ie wilde want er was meer stabiliteit. Daarna waren ze onverslaanbaar. Sorry maar je overschat Frenkie, niet een klein beetje ook.

8 december 2019 om 10:11

Nee hoor, Van Gaal is aantal maal kampioen geworden. Dat is geen subtop te noemen lijkt me. Erg succesvolle periode was dat.

9 december 2019 om 01:21

Als ik jullie was zou ik éérst de reactie lezen van de gast waar ik op reageer en vervolgens mijn reactie. Want echt begrijpen, doen jullie niet. En ook qua veldspel niet, want als we Messi niet hadden, zouden we totaal geen kans maken op de titel. Maar dan ook echt absoluut geen.

9 december 2019 om 10:45

Laat ons duidelijk zijn: Barca heeft momenteel zowat alles aan Messi te danken. Daarnaast voetbalt De Jong wel leuk mee maar gezien zijn kwaliteiten( en zijn prijskaartje) is dat ook niet meer dan normaal.

9 december 2019 om 11:41

Je weet dat Ronnie pas echt kon schitteren nadat Davids er na de winterstop bij kwam. De seizoenen erop waren Deco, Edmilson, v Bommel de stofzuigers waardoor er balans was op 't veld.

8 december 2019 om 17:07

ze hebben het niet over dat Frenkie beter is dan R10 ze zeggen dat er na R10 geen enkele andere speler is geweest die zoveel impact had op een nieuw team .

Dit begint toch echt overdreven te worden. Ooit van Neymar gehoord, en er bij stilgestaan wat hij allemaal heeft laten zien bij Barcelona? Waar Frenkie nog amper wat heeft laten zien

7 december 2019 om 08:04

Neymar bracht direct meer, meer sensatie, meer doelpunten. Maar op de lange termijn zal Frenkie wellicht meer brengen en filosofie waarborgen.

7 december 2019 om 08:51

Dan weet je ook dat Barça moet gaan vernieuwe, veel spelers die er al lang zitten

7 december 2019 om 13:16

Is ook onzin aangezien Neymar het gewoon heel moeilijk had dat eerste seizoen. Allemaal van die aannames van de zogenaamde kenners. Frenkie is naast Messi gewoon de beste speler bij Barca en zijn impact zorgt ervoor dat dit dramatische voetbal nog wordt gecamoufleerd met resultaten.

7 december 2019 om 15:09

Je hebt het over goals sensatie even serieus. Besef je wel hoe belangrijk Frenkie is. Als hij er niet was dan was het middenveld van Barcelona elke wedstrijd kapot overlopen. Frenkie is heel heel erg belangrijk en de verhalen lijken overdreven maar het is gewoon de realiteit.

8 december 2019 om 17:08

Sensatie en doelpunten staan los van of je een impact hebt op het team.

9 december 2019 om 01:26

Gelul van iemand die een slecht geheugen heeft en/of alleen doet aan hoogtepunten op youtube. Neymar had enkele maanden nodig om goed te wennen aan het spel. Dat ie uitzonderlijk veel kwaliteiten heeft én voorin staat waardoor hij wel eens een doelpuntje kon scoren, doet daar niets aan af. Niet voor niets waren er maandenlang artikel en opiniestukken waarin uitgebreid beschreven werd hoeveel beter Bale het deed t.o.v. Neymar.

Wacht, dit was toch die wedstrijd waar Frenkie een onvoldoende kreeg in de beoordelingen?

Wat mij opvalt is dat de Jong als.weinige spelers van Barça tijd neemt voor de fans. Blijkbaar is dat toch bijzonder , terwijl dat eigenlijk normaal moet zijn ...

7 december 2019 om 08:02

Is meestal met nieuwe spelers. Gaat wel over als die er wat langer is.

Hahahah wie neemt dit nou serieus? De meeste impact sinds ronaldinho? Io kan er zoveel noemen na ronaldinho die meer impact hebben gehad. Eto o, dani alves, (pique ingekochr via man utd), neymar suarez alba, ter stegen. En ik vergeet er vast en zeker een paar. Kom nou wat zijn die kranten royaal aan het lullen

7 december 2019 om 12:45

Volgens mij begrijp je niet wat impact betekent.

7 december 2019 om 13:33

Dat kan, of jij overschat frenkie

9 december 2019 om 01:24

Nee, dat doe ik niet. Jij begrijpt gewoon niet wat het woord "impact" betekent. Dat is iets anders dan "toevoegen". En laat dat laatste woord nou net zijn wat de spelers deden die jij opnoemt. Evt met uitzondering van Eto'o, maar daar houd het ook wel op. Pique heeft geen betere impact gemaakt, Daniel Alve ook niet, Neymar ook niet, Alba zeker niet, Ter Stegen ook absoluut niet en zelfs Suarez niet. Laatstgenoemde had een paar maanden nodig en Neymar is tot nu toe van betere kwaliteit, maar zijn impact was ook niet bepaald geweldig toen ie net kwam. Hij deed het prima, maar ook hij had een paar maanden nodig.

Is dit serieus of fake news . Niets ten nadele van Frenkie maar naar welke wedstrijden kijken deze gasten. Speelt wekelijks in de basis en draait leuk mee verder niks .

Huh? Dit is echt het slechtste Barcelona in 10 jaar. Waar is die impact dan?

Geen woord van gelogen. Frenkie maakt indruk en is net als De Ligt bezig aan een opleiding . De Ligt wordt de beste verdediger ter wereld en Frenkie de beste middenvelder. Ik begrijp werkelijk niet dat mensen zo negatief kunnen zijn over dit interview. Het klopt gewoon, Ronaldinho was de laatste aankoop die zoveel impact had op de manier van spelen. Neymar stond in de schaduw van Messi evenals al die andere topaankopen. Frenkie is de missing link voor Barca en daarom zo belangrijk. Hij is al 2 keer uitgeroepen tot man of the match en krijgt nogal eens een staande ovatie. De Spanjaarden snappen heel goed waar ze getuigen van zijn. nl. de geboorte van een absolute wereldvoetballer. Jammer dat de azijnzeikerige Nederlander weer eens de boel naar beneden wil halen.

7 december 2019 om 12:50

Als je neymar in de schaduw van messi vond heb je niet gekeken. Messi gaf neymar bijna altijd de ruimte om te doen wat die wilde doen. En andersom ook

De beste aankoop van dit decennium vind ik toch echt wel Ter Stegen hoor. Een van de beste keepers en heeft Barca al heel wat keren gered.

Waar maken wij ons druk om zo achter onze laptop of smartphone. Who cares dat mensen uit het buitenland zo ontzettend lyrisch over Frenkie zijn?! Ik vind het prachtig dat Frenkie een van ons Nederlanders is. Heerlijk man, al die complimenten. Het mooiste is dat het Frenkie zelf geen ruk scheelt en gewoon lekker wilt voetballen!

8 december 2019 om 13:05

Jij slaat de spijker op zijn kop. Frenkie kan het geen ruk schelen, maar de nederlandse voetbalsupporters krijgen hier allemaal een stijve van. Waar komt die obsessie toch vandaan om nederlandse spelers te verheerlijken? Uiteindelijk draait het allemaal uit op het voeden van je ego. Dat iemand jou een schouderklopje geeft en zegt, jullie (nederlanders) zijn de beste. Dan voelen we ons helemaal het mannetje. Kom op zeg...

8 december 2019 om 14:02

Omdat het onze kansen vergroot op toernooien met Oranje. Daarnaast mogen mensen best trots zijn dat de Nederlandse voetbaltraditie toch weer doorgang heeft gekregen door eindelijk weer een nieuwe top generatie voort te brengen, heel veel, waaronder ik, dachtten dat het voorbij was met de invloed van onze voetbal filosofie omdat we zo middelmaat waren geworden paar jaar terug. Maar het is toch weer terug gebounced.

8 december 2019 om 14:09

Ja precies, trots op de Nederlandse voetbaltraditie. Kunnen we weer gaan pronken. Persoonlijk kijk ik voetbal om het spelletje. Zou mij niks uitmaken of hij donker of blank is, of het een nigeriaan, een japanner of een nederlander is. Moge de beste winnen, al is het Duitsland of Belgiã« in de finale van een WK of EK.

Het wordt misschien wat overdreven en ik begrijp dat sommige een beetje "frenkie moe" zijn. Maar je kan niet ontkennen dat hij het gewoon erg goed doet. Als nieuwe speler bij Barca heeft hij het meest gespeeld van iedereen. Dat is niet voor niks. Ipv zuur reageren kunnen we ook gewoon blij zijn en ervan genieten wat Frenkie laat zien bij Barca. Alleen maar gunstig voor het NL elftal.

Tuurlijk is hij goed. Maar dat overdreven gekwijl bij elke bal over 3 meter is wel een beetje too much. Sterker nog, het zorgt er bij veel mensen voor dat ze frenkie nieuws zat worden. We weten het nu wel.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Barcelona

4910 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Barcelona4026
4.Sevilla356
5.Getafe339
Voor de complete stand: LaLiga
SpelersPositieW
A. GriezmannAanvaller187
L. SuárezAanvaller1711
L. MessiAanvaller1413
Carles PérezAanvaller91
M. ter StegenKeeper180
Jordi AlbaVerdediger101
R. AraújoVerdediger10
Voor de complete selectie: Clubpagina Barcelona.

187 fans
Middenvelder, 22 jaar
SeizoenClubW
2019/2020 Barcelona 19 1 2 1
2018/2019 Ajax 31 3 0 0
2017/2018 Ajax 22 0 2 0
2016/2017 Ajax 4 1 0 0
2016/2017 Jong Ajax 31 6 2 0
Laatste voetbalnieuws

‘UEFA veranderde formatie ‘TOTY’ en verving Kanté door Ronaldo’

De UEFA maakte woensdag de samenstelling van het Team van het Jaar van 2019 bekend. Fans konden stemmen op hun favoriete spelers van het afgelopen kalenderjaar en dat leverde het gepubliceerde...Lees verder

In de wandelgangen

Zaterdag 18 januari
Ondanks een akkoord over een transfersom van minstens twintig miljoen euro staat de overgang van Dani Olmo naar AC Milan nog niet vast. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren