FC Dordrecht op rand van afgrond; financiële hulp gemeente noodzakelijk

Donderdag, 5 december 2019 om 11:43Rian Rosendaal • Laatste update: 12:08

De problemen bij FC Dordrecht beperken zich niet alleen tot het sportieve gedeelte. De hekkensluiter in de Keuken Kampioen Divisie verkeert volgens De Telegraaf in grote financiële nood. De gemeente Dordrecht moet garant staan voor een grondige renovatie van sportpark Krommedijk van ruim zeventien miljoen euro, anders komt betaald voetbal voor de Schapenkoppen serieus in gevaar.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

Meer sportnieuws

55 reacties (laatste reactie door janta)

Zonde voor de club, maar als je niet kan betalen is het gewoon klaar!

5 december 2019 om 12:17

Zeg net in een ander draadje dat misschien een samenwerking met Dordt wel iets is voor Feyenoord om in de KKD terecht te komen. Of dat er misschien een club om gaat vallen en dat Feyenoord in dat gat kan springen. Nou, hier de mogelijkheid om op in te springen voor Feyenoord lijkt me.

5 december 2019 om 12:19

Feyenoord heeft zelf geen euro liggen en grote problemen met hun eigen onderkomen. Wat moeten ze dan met Dordrecht?

5 december 2019 om 12:24

Hoe kom je erbij dat er geen geld is?

5 december 2019 om 12:30

Johan; Zou graag van jou willen weten welke problemen Feyenoord heeft met De Kuip (onderkomen) en daarnaast dat er geen geld is? Ik bedoel, Feyenoord heeft geen 50 miljoen te besteden of investeren maar de club heeft wel wat te makken. Dus verklaar jouw schrijven ajb?

5 december 2019 om 12:33

Johannes, samenwerken met Dordt? Of als Dordtrecht wegvalt uit de Kkd, die plek innemen met Jong Feyenoord?

5 december 2019 om 12:34

@FR_JC je maakt een grapje, toch?

5 december 2019 om 12:39

Welke problemen heeft Feyenoord met het onderkomen dan? De Kuip is er nog, heeft het beste veld van het land en bovendien is het nieuwe en dit jaar opgeleverde Varkenoord een prachtig complex.

5 december 2019 om 12:42

Ik maak zelden grapjes over Feyenoord. Dus mijn vraag blijft hetzelfde en ben wachtende op jouw antwoorden. Want ik kan alles wel voor jou voor gaan kauwen, maar wie A zegt moet ook B laten horen?

5 december 2019 om 12:47

Feyenoord heeft geen problemen met hun onderkomen? Daarom proberen ze al vijftien jaar een nieuw stadion te bouwen toch? En geen geldproblemen. Daarom staat er toch een selectie met geweldige spelers en geen afdankertjes of transfer vrije spelers die er niet zo veel van kunnen? Feyenoord genereert niet genoeg geld omdat het stadion niet meer voldoet. Lijkt me duidelijk.

5 december 2019 om 12:49

Formus; Helaas werkt dat zo niet, "de plaats innemen". Feyenoord moet eerst instromen en de paden bewandelen. Pas als dit gebeurt is en 'dan' komt er plek in de KKD kan Feyenoord erin. Het is goed dat ze eindelijk in gaan / willen stappen maar of dat ze in de KKD komen uiteindelijk is zelfs niet zeker.

5 december 2019 om 12:52

Johannes, nu niet ineens je eigen woorden gaan verdraaien van ‘geen cent te makken’ (letterlijk: geen euro liggen) naar geldproblemen, want dat is nogal een verschil. Dat er niet heel veel geld is, is bekend, maar er is zeker wel wat. En Feyenoord genereert niet genoeg geld wegens het stadion? Uh, het nieuwe stadion levert niet ineens 50 miljoen per jaar meer op hoor. Sterkerk nog, de eerste X jaren kost het je geld omdat je moet afbetalen. De reden dat Feyenoord geen vermogen heeft, is omdat er allemaal knuppels die 0,0 idee van beleidsvoering hebben op de daarvoor bestemde plekken zitten. Van Geel die korte termijn beleid (aankoop Bilal) boven Jong Feyenoord in de KKD koos bijvoorbeeld. Of die zelfde Van Geel die 20 miljoen voor Jorgensen afwees, welke je nu voor maximaal zijn aankoopwaarde kan slijten.. DAT zijn redenen waarom het kut gaat met Feyenoord en niet wat jij beweerd. Alsof het stadion ineens voor een per directe ommekeer zorgt..

5 december 2019 om 12:58

Johannes; Ze proberen geen nieuw stadion te bouwen omdat er problemen met De Kuip zijn. De Kuip zit aan zijn max qua Exploitatie, er kunnen geen bussiness seats bij, geen skyboxen en dergelijke. Daardoor loopt Feyenoord jaarlijks miljoenen mis. Dat er geen goede selectie staat die veel waarde heeft ben ik met je eens, maar dat is een drogredenering die je voor het gemak maar even uit de duim zuigt om toch iets terug te schrijven in de discussie met dat er geen geld is.

5 december 2019 om 13:02

@Johannes - Volgens mij haal je nu wat zaken door de war en spreek je puur uit onderbuikgevoel.

5 december 2019 om 15:55

Op zich is dit gewoon een natuurlijk en logisch proces. Dordrecht heeft natuurlijk al decennia lang een zieltogend bestaan geleid, sinds de fusie tussen Ds'79 (later hernoemd tot 'dordrecht '90' en SVV in 1991. En eigenlijk waren die clubs in 1990 al zo'n beetje op sterven ná dood. De fusie heeft het bestaan nog een beetje uitgerekt tot nu, maar in feite is het nooit iets geweest en zal het ook nooit iets worden met het betaalde voetbal in Dordrecht. Dan is een zachte dood, zoals het nu naar uit ziet, gewoon niet meer dan normaal. Clubs die niet in staat blijken te zijn eigenhandig hun broek op te houden zullen verdwijnen. En kennelijk is dat lot Dordrecht nu beschoren.heel jammer voor die paar fans, maar het is niet anders.

5 december 2019 om 16:01

@FR_JC je zegt dat er geen problemen zijn, om vervolgens een lijst met problemen op te noemen. En het hebben van geen goede selectie is toch het gevolg van weinig geld hebben? Waarom zuigt ik dat dan uit mijn duim?

6 december 2019 om 08:28

Johannes; Leuk geprobeerd. Laten we terug gaan naar je eerst reactie.... "grote problemen met hun onderkomen... Nogmaals, welke dan?, drogreden haal je nu aan omdat ik terug schreef dat de Exploitatie aan zijn max zit en er niet meer dan dit gegenereerd kan worden. Dat zijn geen grote problemen, dat is zoals het is en is enkel op financieel gebied waar jij het laat voorkomen dat De Kuip op instorten staat.... Het niet hebben van een goede selectie is het gevolg van weinig geld?, nee, dat heeft betrekking op het jarenlange bord op schoot van Martin van Geel. de laatste maanden Sjaak Troost, oftewel adequate scouting.

5 december 2019 om 12:17

Het recente verleden heeft ons laten zien dat dit niet helemaal waar is.

5 december 2019 om 12:27

Ja, maar Twente heeft natuurlijk gewoon ontzettend gemazzeld.

5 december 2019 om 12:56

Maar Dordrecht staat daar niet alleen in, ruim een kwart van alle profclubs daar staat het water aan de lippen.

5 december 2019 om 16:28

Het gebeurt in elk land. Het probleem hier alleen is dat je niet kan degraderen. Een team als Dordrecht was anders al op het 4e of 5e niveau geweest en was het niet zoon nieuws geweest. Tijd voor de KNVB om verplichte promotie en degradatie in te stellen en het voor de amateurclubs makkelijker te maken op dat niveau te blijven en te kunnen groeien. Een stadsclub als ijsselmeervogels of spakenburg kan wellicht doorgroeien tot niveau play offs kkd.

6 december 2019 om 11:38

Het is wat complexer dan dat je dat in het 1e geval zou denken. Bijna alle clubs uit de hoofklasse hebben de middelen niet om door te kunnen stoten naar de KKD en daarom heeft de Knvb maar deze beschermde status ingevoerd. Het probleem is dat profvoetbal te duur is geworden en daarom zou er meer gefuseerd moeten worden. Kijk naar b.v. Rotterdam die al 3 profclubs heeft binnen zijn stadsgrenzen en dan ook nog eens Dordrecht als randgemeente, de spoeling word dan wel heel dun voor sponsoren en geldschieters. Ajax heeft wat dat betreft veel makkelijker als enigste club in Amsterdam en ook daar gingen stemmen op voor een 2e profclub (afc), maar al gouw kwamen ze daar wel van terug omdat het te duur is.

Ik vind het nog wel allemaal voorbarig. De gemeente geeft zelf al een veel realistischer plan aan. Als voor dat geld de benodigde renovaties en verhuizing bekostigd kan worden is er niets aan de hand.

RBC en Veendam om er twee te noemen waren veel meer levensvatbaar dan Dordrecht ooit was en zijn door de KNVB uit het betaald voetbal verwijdert.
Dordrecht gaat nu gewoon hetzelfde traject in

5 december 2019 om 12:20

Waarom waren RBC en Veendam meer levensvatbaar dan?

5 december 2019 om 12:35

Omdat die schulden hadden van een paar ton en hier sprake is van een tekort van vele miljoenen. Dit ziet eruit als einde verhaal voor Dordrecht, hoe jammer ook.

5 december 2019 om 12:35

Waarschijnlijk vanwege hun ligging en de steden/clubs eromheen? Rond (vooral) Veendam zat niet zoveel aan Bvo's waardoor mensen mogelijk sneller naar zo'n cluppie trekken. Regio Dordt is een stukje meer bevolkt..

5 december 2019 om 13:57

Daarentegen is de bevolkingsdichtheid rond Veendam niet zoals bij Dortdrecht. En Veendam had een schuld van een paar ton.

5 december 2019 om 13:02

Grootste probleem is dat het totaal niet leeft in de stad. Amteur verenigingen spelen een veel grotere rol bij mensen in de stad dan de profclub.als het dan om profvoetbal gaat komt dordrecht niet op de eerste plaats.het grootste gedeelte is voor Feyenoord en de rest voor Ajax. Wat schrijnend is ,is dat de business seats drukker bevolkt zijn dan de normale tribunes. En dit is werkelijk elke wedstrijd zo.

5 december 2019 om 14:14

Volgens mij zijn de clubs die jij noemt eerst door een rechter failliet verklaart en vervolgens door de knvb uit het betaald voetbal gehaald. Nu doe je net of de knvb schuld heeft aan het verdwijnen van beide clubs.

Zat er aan te komen. Dordrecht is al jaren niet financieel sterk en wordt steeds op het randje gered door de Gemeente Dordrecht. Met alle respect als je kijkt naar de bezetting op de tribunes staat er bij een gemiddelde amateurploeg meer publiek te kijken.

5 december 2019 om 12:32

Hoop het niet, maar ben er bang voor dat we Dordrecht gaan verliezen voor het betaalde voetbal.

Als de Knvb nu even door pakt banen zij een mooie weg voor Jong Feyenoord. Precies nu Feyenoord toch aan deze piramide mee wil doen.

5 december 2019 om 13:07

Die club gaat kapot, mensen komen op straat te staan, supporters die er verdriet om hebben en jij denkt aan Feyenoord?

5 december 2019 om 15:25

@twenteov : klopt mijn aanname ecke? Antw: Nou nee! dus bij deze RIP Dordrecht. Qua club kan ik Dordrecht wel missen. Voor de werknemers en achterban is het verschrikkelijk! Heb zelf ook een faillissement mee gemaakt, en dat is echt geen gezellig gebeuren! Maargoed, ik kan overal wel op reageren. Ik denk vooral aan een 1 - tweetje van de Knvb, sorry voor mijn cynisme als ik je heb gekwetst.

5 december 2019 om 16:06

Voel me diep gekwetst inderdaad. Je vraagt het voor de vorm, dat zie ik ook, want enig vorm van empathisch vermogen lijkt je vreemd getuige je eerste reactie. Gaat nergens over Feyenoord dit. Lijkenpikkerij.

5 december 2019 om 17:09

Rustig aan Twenteov. An sich helemaal geen gekke suggestie en lijkenpikkerij zoals jij dat noemt gebeurd ook in het bedrijfsleven. Dat heeft niets met een gebrek aan empathie te maken.

5 december 2019 om 13:18

Zou me niet verbazen als de KNVB dit idd gaat regelen, hoe oneerlijk het ook is. Jong Feyenoord in de KKD is beter voor het Nederlands voetbal.

5 december 2019 om 17:07

Ik denk dat dat voor het Nederlands voetbal inderdaad beter zou zijn. En hoe vervelend voor de medewerkers het ook is: Dat is inherent aan slecht management. Elke commerciële onderneming kan opdoeken als het de verplichtingen niet kan betalen, zo werkt dat bij profclubs ook.

5 december 2019 om 13:48

Ik zou gewoon alle niet jong teams uit de keuken kampioen divisie gooien en het helemaal vullen met jong teams en dan spelen op maandag.de clubs die eruit moeten beginnen maar een eigen competitie in het weekend. Noem die competitie eerste divisie of zo!

5 december 2019 om 17:56

En hoe zit dit dan met promoveren? Jong teams mogen dat niet. Betekent dit dan ook dat degradatie uit de eredivisie dan ook niet meer mogelijk is? Lekkere spannende KKD krijg je dan maar niet heus.

5 december 2019 om 13:59

ik dacht dat er een regel was dat er maar 4 jong teams in de kkd mogen acteren, dus zal er waarschijnlijk eerst een moeten degraderen voor jong feyenoord ook maar kan worden toegelaten

Wat is Dordrecht allemaal van plan dat ze een verbouwing van zeventien miljoen euro willen doen? Daar kan je aardig wat voor bouwen lijkt me? Is er geen goedkopere optie die wel haalbaar is?

Ik snap niet zo goed waarom clubs als FC Dordrecht betaald voetbal willen spelen. Qua supporters aantal zijn ze nou niet echt groter dan een groot aantal amateurclubs en financieel is er niet zoveel mogelijk. Op dat ene jaar na dat ze via play-offs naar de eredivisie gingen bungelen ze eigenlijk altijd ergens onderin de KKD. Wie doe je daar een plezier mee vraag ik me dan af.

(voetbal) bedrijven moeten gewoon eens een normaal en realistisch financieel plaatje neerleggen.inkomsten en uitgaven op elkaar afstemmen. 17 miljoen voor wat?dat is misschien wel 10 x de begroting van de club. Dan hebben we het nog niet over winst of terugbetalen of verdienen.

Ik snap het niet helemaal. Dordrecht verkeeed in financiele nood maar moet voor miljoenen een nieuw stadion hebben? Waarom? Is het onderkomen niet acceptabel meer en waarom dan? Er komt toch bijna niemand bij Dordrecht dus kunnen ze misschien wel bij een amateurvereniging in de buurt spelen. Of misschien bij Excelsior. Ik vind het zo raar dat er zoveel clubs zijn die hun hoofd niet boven water kunnen houden. Rbc, veendam, haarlem en agovv ook al niet. Is toch zonde om zulke clubs te verliezen.

5 december 2019 om 14:53

Dat was ook mijn eerste reactie. Wat ik er uit opmaak is dat dat er geld nodig is om te renoveren en de plannen zoals die er nu liggen uit zouden komen op 17 miljoen euro. Maar wie zegt dat de plannen zoals ze er nu liggen ook op die manier ook uit gevoerd moeten worden? Laat de gemeente en FCD eerst eens alle opties en mogelijkheden in kaart brengen en begroten. Als er dan alsnog veel meer geld bij moet als dat de gemeente van plan is te betalen kun je pas spreken van een mogelijk faillissement voor FC Dordrecht.

Als het mogelijk is, moet Feyenoord kijken of ze Dordrecht kunnen ombouwen naar Jong Feyenoord door mee te liften op hun licentie. Zie je wel eens in het buitenland. Een respectloze suggestie richting Dordt-supporters, ik weet het.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

FC Dordrecht

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
17.NAC Breda6-3
18.Telstar6-6
Voor de complete stand: Keuken Kampioen Divisie
SpelersPositieW
J. WielzenAanvaller40
M. SantoniUnknown
L. BossinKeeper70
M. SurayAanvaller30
J. KoorevaarKeeper00
M. van HerkKeeper10
J. HobbelVerdediger30
Voor de complete selectie: Clubpagina FC Dordrecht.

In de wandelgangen

Woensdag 15 september
Lautaro Martínez gaat zijn contract bij Internazionale verlengen tot medio 2026. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren