‘Een fascinerend verhaal achter dit pulpberichtje: de aftakeling van Ronaldo’

Woensdag, 4 december 2019 om

Sjoerd Mossou ziet dat Cristiano Ronaldo aan het aftakelen is. De journalist komt in zijn column voor het Algemeen Dagblad tot deze conclusie naar aanleiding van de rel die Virgil van Dijk maandagavond veroorzaakte. De verdediger van Liverpool grapte voorafgaand aan de Ballon d'Or-verkiezing met de vraag of de aanvaller van Juventus wel als concurrent van hem kon worden gezien bij de verkiezing van France Football.

Mossou ziet dat de grap van Van Dijk in het buitenland her en der verkeerd wordt opgevat, bijvoorbeeld door de zus van Cristiano Ronaldo, die tekeer ging tegen de Oranje-international. "Zo gaan die dingen, waait wel weer over, lekker belangrijk. Toch schuilt er een fascinerend verhaal achter dit winderige pulpberichtje. Dat verhaal heet: de aftakeling van Cristiano Ronaldo", aldus Moussou.

De columnist constateert dat de 34-jarige Portugees steeds meer moeite heeft om zijn stempel te drukken. "Het gaat niet meer. Althans, alles gaat moeizamer dan het ooit eerder is gegaan. De bal blijkt steeds vaker een vijand. Zijn voeten weigeren steeds vaker wat zijn brein heeft bedacht. Ronaldo wordt steeds vaker gewisseld bij Juventus en er is niemand die dat heel raar vindt, behalve hijzelf."

Mossou wil Ronaldo nog niet afschrijven en ziet veel strijdlust bij de superster. "Ronaldo vecht en bidt en worstelt en verbijt en snikt en weigert toe te geven. (...) Bij Ronaldo past geen zelfrelativering, laat staan zelfspot. Hij lijkt me niet het type dat schoonheid herkent in zijn eigen neergang, of iemand die het menselijk tekort omarmt. De Gouden Bal van 2042? Ronaldo moet en zal hem winnen."

Is Cristiano Ronaldo in crisis?
Meer video's


Gerelateerd

Meer sportnieuws

56 reacties (laatste reactie door speedyafc)

Wat een onzin. Toen Messi vorig jaar 5de werd spraken we toch ook niet van een aftakeling?

4 december 2019 om 07:09

Het was grote schande om Messi vorige jaar op 5de te zetten...zijn statieken waren gewoon te goed. Maar men keek meer naar de WK. Het is hetzelfde als dit jaar R. Sterling op 12de plek te zetten terwijl hij een top jaar heeft gehad.

4 december 2019 om 07:16

Bij Ronaldo is het toch gewoon zichtbaar moeilijker, dus je kunt wel degelijk spreken van dat ie op z’n retour is. Hij is 34, niets raars aan dat het wat minder wordt... helemaal niet als je bedenkt wat hij allemaal heeft gevraagd van z’n lichaam. Het houdt een keer op, ook bij Ronaldo.

4 december 2019 om 07:46

Wat je zelf als reactie geeft is onzin. Natuurlijk sprak men daar niet van, de beste man had over de 50 goals gescoord, 5e plek was gewoon hoogst merkwaardig

4 december 2019 om 08:05

Volgens mij heeft Messi het vorig jaar nog haast beter gedaan dan dit jaar. Behalve dan op grote eindtoernooien.

4 december 2019 om 08:34

Gattuso, Messi heeft vorig jaar met Barça meer gewonnen dan dit jaar en ook veel gescoord en Europese topscorer. Om te zeggen dat 5de plaats hoogste merkwaardig is dan heb je totaal geen verstand van voetbal en je doet je nickename echt tekort

4 december 2019 om 09:49

Salim, Euh, volgens mij zeg je in je eerste reactie dat het een schande is dat Messi slechts 5e is geëindigd.Dat zeg ik toch ook???!Hoogst merkwaardig, oftewel vreemd, raar, onbegrijpelijk etc.Misschien een cursusje (begrijpend) lezen voor jou...

4 december 2019 om 08:32

Omdat messi duidelijk niet aan het aftakelen was of is. Ik heb ronaldo de afgelopen periode verdedigd en gezegd dat hij misschien gewoon uit vorm is. Maar hij speelt duidelijk niet goed. Wat de reden is weet ik niet. Ronaldo is echter messi niet. Messi is gewoon duidelijk niet aan het aftakelen. Zelfs toen hij 5e werd speelde hij individueel gezien gewoon weer geweldig goed.

4 december 2019 om 08:44

Je kunt toch wel zien dat Ronaldo aan het aftakelen is? Logisch hij is 34! Snelheid is veel minder en wordt alleen maar minder. Geeft verder niks. Kan alleen respect hebben voor al het voetbal dat hij heeft laten zien

4 december 2019 om 15:05

Messi is twee jaar jonger, Ronaldo is nu bijna 35. Vanaf je 28ste begint de aftakeling, ook bij Ronaldo. Als eerste verliest men de explosiviteit en snelheid. En dat zie je dus terug op het veld. ja de techniek blijft wel, verbloemt veel maar niet alles.

4 december 2019 om 16:03

Ronaldo werd na zijn 28e eigenlijk een stuk beter.

4 december 2019 om 16:28

Nee hoor dat is niet waar. Sinds seizoen 2010-2011 t/m seizoen 2015-2016 is het vrij constant. Daarna lopen het aantal doelpunten en assist per jaar behoorlijk terug.

Men moet niet vergeten wat hij allemaal heeft betekend voor zijn teams en hele werled. Klopt dat hij op zijn retour is. Maar wij weten wel dat hij alleen maar 2 a 3 wedstrijden te hoeven goed voetballen en dan is iedereen alles vergeten. Er zijn seizoenen dat hij dramatisch begon en ergens in kwart/finale CL ze er in schiet en wordt meteen de beste gevonden.. Hij traint heel erg hard en niet aangeboren talent. Wanneer je op leeftijd bent dan raak je op. Hij is niet de eerste of de laatste.

4 december 2019 om 07:30

Je hebt gelijk dat hij al jaren een handjevol echt goede wedstrijden heeft per seizoen. Maar wel degene is die beslissend is op de momenten wanneer de prijzen uitgedeeld worden. Ik denk serieus dat als hij gewoon als een pure spits gaat spelen dat hij nog een paar jaar belangrijk kan zijn voor iedere club. Als je een lijstje maakt de beste spitsen op dit moment dat Ronaldo daar moeiteloos bij zou kunnen horen op dit moment.

4 december 2019 om 07:52

Dat moet je ook niet vergeten, maar door dat clownesque gedraag gaan mensen het nu wel over andere zaken hebben dan alleen zijn voetballende kwaliteiten. Hij veroorzaakt het helemaal zelf.

4 december 2019 om 07:57

En wat doet hij verkeerd dan? Omdat zijn zus tekeer gaat tegen van Dijk vertoont Ronaldo clowneske gedrag? Of omdat hij ontevreden is na een wissel? Wat voor zo'n beetje elke topvoetballer geld die gewisseld wordt, denk namelijk dat als Messi een x gewisseld wordt dat hij dat ook met gebaren kenbaar maakt het niet leuk te vinden, dat hoort nu 1maal bij wereldtoppers, die willen elke minuut spelen

4 december 2019 om 10:33

Het is doodzonde dat dit soort wereldsterren door de tand des tijds gegrepen worden, samen met Messi staat hij al vele jaren op eenzame hoogte.wat een verlies voor de voetbal sport dat deze sterren mogelijk binnenkort niet meer te bewonderen zijn op de velden.de heerlijke voetbalseizoen die we nu meemaken bij Ajax zullen helaas ook niet blijven voortduren, geniet van al dat moois wat er nu is …. het is voorbij voor je het weet.

Ach. Vorig jaar zelfde verhaal. Eerste kwart van het seizoen volledig onzichtbaar. Daarna weer een goalgetter. Komt goed met deze man. En een spelverdeler is hij al jaren niet meer dus de moeten nu niet ineens anders van hem verwachten. Zijn goals komen echt nog wel.

We hebben het over Ronaldo, niet over Van Der Vaart, want dat was echt aftakeling. Nu is er gewoon een vormdipje, in combinatie met dat heel Juve niet lekker loopt. Echte kwaliteit en klasse komt altijd bovendrijven, dus ook bij hem. Om even een vergelijking te maken met een andere sport; Federer is denk ik 10x afgeschreven, maar slaat op zijn 38e nog bijna iedereen van de baan.

4 december 2019 om 10:11

Ik snap wat je wil zeggen met Federer maar zeg dan Nadal of een Djokovic, want Federer is eerder Messi

4 december 2019 om 12:40

Is een als tennis en voetbalfan een prachtige dichotomie die je benoemt. Eentje die ik vaak zelf gebruik. Hij is een beetje verpest omdat Djokovic als we niet oppassen over beiden heenwipt qua Grand Slams. Maar Nadal is grit, een gladiator. Federer danst. Twee grootsten van hun sport, vele wedstrijden tegen elkaar. Veel talent en keihard werken tegen buitenaards talent (en ook keihard werken, natuurlijk)

4 december 2019 om 13:59

Inderdaad. Twee jaar geleden schreef iedereen hem af (waaronder ikzelf) toen hij tot november of december nauwelijks scoorde. Vervolgens herpakte hij zich en kwam hij weer met duizelingwekkende cijfers aanzetten. Ik wacht het allemaal wel af. Hem nu afschrijven is wel erg voorbarig. Z'n beste dagen liggen al een tijdje achter hem, maar hij is nog steeds erg goed.

Bij Portugal showt die gewoon zijn klasse.Dat Juve speelt zo defensief ik denk niet dat Ronaldo daar gelukkif van word. Maar Ronaldo kennende komt altijd weer terug. Het is nooit een extreem bijzondere voetballer geweest op veel vlakken, maar zijn mentaliteit en veerkracht zijn ijzersterk. Kijk even hoeveel doelpunten deze machine heeft gemaakt in de ko-fase. Ook Messi kan qua grootte van deze ster er niet aan tippen. Bizar gewoon.

4 december 2019 om 08:40

Hahahahahaha Jongen zit je die 6de gouden bal nog steeds Diep? Vergeet het maar...Wanneer je loopt nu al dagen aandacht te trekken met je onzin. Dat jij totaal geen verstand hebt van voetbal weten we al. Wat betreft Messi dat hij niet kan tippen aan Ronaldo klopt. Want Messi is de aller beste ooit en Ronaldo hoort een rijtje daar achter ...Dat iemand van Real Madrid heeft bevestigd is gewoon vernederend voor jou soort.

4 december 2019 om 08:52

Met groter bedoel ik alleen maar dat Ronaldo qua product en marketing meer waarde biedt richting de consumer dan Messi. Dat bewijst oa aan populariteit. Kan dat ook niet mooier maken dan het is.

4 december 2019 om 11:17

klopt helmeaal, alleen een hele grote groep daarvan moet je niet eens als volgers willen.dat zijn jochies die allemaal selfies maken met stapels geld, dure tasjes, horloges of auto's terwijl ze het helemaal niet kunnen betalen. Gewoon omdat status zo belangrijk voor ze is. straattuig

4 december 2019 om 09:00

Laten we even eerlijk zijn. Met Portugal speelt hij tegen C-landen als Litouwen, Luxemburg etc. Tegen Oekraine bijv, die boven Portugal zijn geeindigd, kon hij niks klaarspelen. I mean, het is totaal geen schande. De beste man is wat? 35? Van iemand die het van zijn explosiviteit en kracht moet hebben, is het normaal dat je dan slechter wordt naarmate je ouder wordt. Cristiano haalt al jaren niet meer een constant niveau over een heel jaar. Bij Real Madrid was het de laatste twee jaar het eerste helft van het seizoen ook gewoon om te janken, om daarna helemaal los te gaan in het tweede deel van het seizoen. Nu lukt het hem beide delen niet. Niks mis mee, naarmate je ouder wordt. Profvoetballer ben je niet voor altijd.

4 december 2019 om 09:23

Hij wint het EK en maakt 4 wK doelpunten. Andere grote sterren laten het vaak afweten op eindtoernooien.

4 december 2019 om 10:07

Het EK is alweer bijna 4 jaar geleden. Die won hij als een collectief. Eerste twee wedstrijden onzichtbaar, daarna goed tegen, met alle respect, Hongarije. Vervolgens beslist Quaresma de kwartfinale en was Cristiano sterk tegen, weer met alle respect, Wales. Finale was Eder en niks anders. Om hem op een voetstuk te zetten, omdat hij een EK als collectief won, is onzin. Arbeloa won ook een WK, maar dat was als collectief.

4 december 2019 om 10:09

Ik zag em laatst een sprint trekken van 50 meter waarna hij aan het zuurstof moest. Vond het een opa op het veld. Wat jij noemt was ooit eens, maar niet meer. Mijn mening uiteraard.

4 december 2019 om 11:56

@Jiren, Messi had geen assist of goal vanaf de kwartfinale op het WK 2014 en toch zeggen vele dat Messi Argentinie naar de finale heeft gebracht. Raar dat dan niet als collectief word gezien. Ronaldo speelde goed dat EK. Wales was op hun top dat EK, speelde landen gewoon weg. Toen het op penalties aankwam was het Ronaldo als leider die de weglopende Moutinho terug riep om te zeggen dat hij een penalty moest nemen, die hij vervolgens raak schoot. Die goal van Quaresma die jij opnoemt, kwam voort uit bal herovering en opgezette counter van Ronaldo. Dus ook hier was hij bij betrokken. Verder was hij bij 6 goals van de 9 direct betrokken met een goal of assist. Ik weet zeker dat Portugal dat EK nooit had gewonnen zonder Ronaldo. Dat Eder die winnende maakt is leuk, maar zonder Ronaldo hadden ze daar geen eens gestaan.

4 december 2019 om 16:29

Alleen speelde hij niet mee in de gewonnen finale, hij moest er heel snel uit met een blessure.

4 december 2019 om 16:57

Klopt daar had hij geen aandeel in. Maar er is geen 1 speler die in een toernooi letterlijk elke wedstrijd beslissend is.

4 december 2019 om 11:13

@elphenomeno bij Portugal heeft hij 80% van zn goals gescoord tegen kleine landen buiten de top 50 van de wereld.messi heeft bij Argentinië 70% van zijn goals gemaakt tegen landen binnen de top 50 van de wereld.100 interland goals is absoluut een wereldprestatie, maar de voornaamste reden ervan is dat Ronaldo bij 5-0 voor tegen andorra nog steeds gretig blijft om er nog 2 te maken. Dat is natuurlijk een compliment en wil je graag bij alle spelers zien, maar das wel de voornaamste reden dat hij aan zoveel interland goals komt.

Na de CL 1e ronde gaat CR gewoon weer vlammen zoals altijd. Zijn doelen zullen zijn proberen de CL te winnen en vlammen op het EK. Nu gaan pieken heeft voor CR totaal geen zin.

4 december 2019 om 08:36

Beetje onzin want de reden dat hij bij real madrid maar 2 la ligas heeft is omdat die niet door het gehele seizoen die topvorm kon leveren. Dus die “topvorm” is ook in het begin belangrijk. In zijn laatste paar jaar lag real madrid al uit de titelrace met kerst. Dus die vorm in het begin is ergens wel belangrijk.

4 december 2019 om 09:20

Dit vind ik iets te makkelijk eerlijk gezegd. Op z'n absolute top scoorde Ronaldo tegen praktisch elk team in La Liga, ook tegen Atletico en Barcelona. De enige reden dat Ronaldo maar 2 keer La Liga gewonnen heeft is Messi, zonder zijn doelpunten was de balans in het voordeel van Real Madrid geweest.

4 december 2019 om 09:48

Barceona had toch ook gewoon een beter team? Als Xavi en Iniesta bij Real hadden gespeeld was de balans waarschijnlijk andersom geweest.

4 december 2019 om 10:14

@joshua precies maar vooral Puyol, Abidal, Xavi en Iniesta. Lange periode had Barca gewoon een veel sterker elftal dan Real. @bf1994 trouwens dat op tijd pieken van CR is vooral van laatste jaren. Nu hij ouder wordt, kiest hij beter de momenten om te pieken.

4 december 2019 om 12:43

Ik heb het specifiek over de laatste paar jaar. Dit doe ik bewust omdat hij in de laatste paar jaar pas in januari ontploft. De laatste paar jaar was het invloed van xavi en iniesta ook steeds minder of nihil. Ik zie dat ik dit pas laat aangeef in mijn eerdere reactie. Vandaar de verwarring denk ik

“Hij wordt steeds vaker gewisseld.” Ja, 2 keer...

4 december 2019 om 13:53

Dat is toch ook vaker aangezien hij nooit werd gewisseld...

4 december 2019 om 16:29

Hij scoort gewoon stukken minder dan vroeger.

Het zal in de komende jaren ongetwijfeld zichtbaar gaan worden dat het niveau zal veranderen, en niet te vergelijken is met hetgeen we aan gewend zijn geraakt de afgelopen jaren. Hetzelfde geldt overigens voor Messi, kwestie van leeftijd in relatie tot de fysieke ontwikkeling en de voortgang op een zeker topsportniveau. Maar om dit kleine issue aan te grijpen om de zogenaamde teloorgang van Ronaldo aan te halen slaat helemaal nergens op en is schromelijk overdreven van Mossou.

4 december 2019 om 09:37

Tuurlijk geld dit ook voor Messi maar het verschil met Ronaldo is dat Messi ook het spel kan lezen en verdelen. Ronaldo kan dit niet. Haal de goals van Ronaldo weg, dan heb je niets aan hem. Daarom zal Messi langer meegaan. Men spreekt over het aantal goals van Messi. Maar men spreekt ook over de het aantal beslissende passes en assists die Messi heeft.

4 december 2019 om 09:55

Is dat zo? Een Huntelaar is op zijn 36e ook nog van waarde voor Ajax en dat is een doelpuntenmaker pur sang.

4 december 2019 om 10:55

Ooh dat is grappig dan, aangezien Ronaldo de meeste assists op hoogste niveau, De CL heeft. Mensen die denken dat Ronaldo alleen een goalscorer is hebben echt korte geheugen.

Het kan natuurlijk niet zo zijn dat Ronaldo nu nog beter gaat worden. Alles wordt met de loop der jaren wat minder, maar Ronaldo afschrijven op basis van de afgelopen maanden lijkt me echt te voorbarig. Hij krijgt dit seizoen echt nog een opleving,gaat gewoon zijn stempel drukken en doelpuntjes maken.het houdt uiteraard allemaal een keer op, maar Ronaldo is zo verschrikkelijk gedisciplineerd dat hij het echt nog wel even vol kan houden.

De koek voor Ronaldo is gewoon op bij Juventus! Ronaldo vertoont welliswaar signalen dat hij op zijn retour is,maar vooralsnog zou ik hem nooit afschrijven.Daarnaast wie blinkt er nou wel uit in dit Juventus(constant).Dybala is nu even belangrijk,houdt hij het een heel seizoen vol?Ik denk het niet.Hoelang mag Sarri nog doorgaan!Naar mijn idee blijft hij nog wel even.Betreft Ronaldo, wil hij nog 1x vlammen,zal hij toch van club moeten switchen!Zo wil ik Ronaldo niet zien eindigen,not fair!

4 december 2019 om 16:31

Hij kan niet meer vlammen, het is voorbij voor Ronaldo. Vanaf nu is het alleen maar frustratie. Dat zal steeds erger worden. Sinds 2016 gaat het elk jaar minder. De cijfers liegen niet. Ook Ronaldo kan veroudering niet stoppen.

4 december 2019 om 18:46

Dat roepen mensen zoals jij al jaren, je zult op een gegeven moment gewoon gelijk hebben.

5 december 2019 om 22:04

De cijfers van afgelopen twee jaar liegen niet. Dus ja, op dit moment hebben de mensen gelijk die zeggen dat bij Ronaldo het beste eraf is. Niet zo raar als iemand alweer 35 jaar oud wordt, hij heeft een mooie carriere gehad, niets mis mee. Mopet alleen het juiste stop moment zoeken. Menig collega was al jaren eerder gestopt dus alasnog zeer knap om het tot je 35ste vol te houden. Maar op dit moment heb ik inderdaad gelijk en is het voor Ronaldo wel klaar op topniveau.

Als Juventino die elke match van Juve kijkt kan ik oprecht zeggen dat het niet aan Cristiano ligt. Speelde hij altijd top bij Real dan? In het samenspel is het soms wat minder, akkoord. Maar wij, Juve, creëren zo weinig uitgespeelde kansen dat het gewoon moeilijk is voor Ronaldo. Een middenveld zonder veel creativiteit, een nummer 10 die totaal geen steekpas heeft, of techniek in algemeen (Bernardeschi). De opstelling werkt gewoon niet, Ronaldo heeft nauwelijks aanvoer. Voorlopig lijkt Sarri totaal geen impact te hebben op het spel van Juventus, sterker nog we spelen minder goed dan onder Allegri, wie had dat gedacht... Het komt helemaal goed met Ronaldo, vorig jaar was hij ook niet altijd aanwezig in een match maar mensen vergeten nogal rap wat hij gedaan heeft in de KO fase tegen Atletico. Ronaldo maakte de enige 5 goals die Juve maakte in de KO fase van de CL (Atletico, Ajax). Geef hem de ballen en ze gaan erin, zo simpel is het.

Het is niet voor het eerst dat deze kerel een aftakeling meent te bespeuren bij Ronaldo. Sowieso wordt Ronaldo in het medialandschap al jaren afgeschreven, keer op keer bewijst ie vervolgens het tegendeel en dan hoor je helemaal niks meer. Wordt ie zelfs een beetje met tegenzin geprezen, een paar maanden geleden na de hattrick tegen Atletico was hij bijna unaniem nog de allerbeste ooit. Totdat het even hapert en dan mogen ze weer komen de aasgieren. Nu is het alweer over bij hem...zo snel gaat het, It's what it is. De omgang met een voetbalicoon op z'n 35ste.

4 december 2019 om 18:48

Het is triest dat alleen Ronaldo xo wordt meergezet in de media, ook als het goed gaat. Zie mediainstellingen als Goal en Bleacher, die lachen hem letterlijk uit maar als hij weer ee hattrick scoort dan zijn ze er wel bij om daarvan te profiteren. Walgelijk om grootheden zo te behandelen.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Juventus

1056 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
2.Juventus3613
3.Lazio3019
4.AS Roma2911
5.Cagliari2812
Voor de complete stand: Serie A
SpelersPositieW
L. BonucciVerdediger152
J. CuadradoMiddenvelder140
M. PjanićMiddenvelder143
F. BernardeschiAanvaller130
P. DybalaAanvaller134
Cristiano RonaldoAanvaller126
G. HiguaínAanvaller124
Voor de complete selectie: Clubpagina Juventus.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Juventus.

In de wandelgangen

Zaterdag 7 december
Nu het transferverbod is opgeheven, krijgt Frank Lampard een groot budget van eigenaar Roman Abramovich van Chelsea. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren