‘Ze leggen het af op tactiek, vreemd met een hoofdcoach als Ten Hag in huis’

Dinsdag, 3 december 2019 om

Henk Spaan hoopt dat Naci Ünüvar zich op de juiste positie kan blijven ontwikkelen. De zestienjarige middenvelder van Ajax geldt als een toptalent in de opleiding van de Amsterdamse club en wordt een grote toekomst voorspeld. Spaan benadrukt echter wel dat Ünüvar goed gebruikt moet worden, waardoor de creatieveling stappen kan blijven maken.

Spaan haalt in zijn column voor Het Parool aan dat hij Ajax Onder-19 vorig seizoen twee keer had zien verliezen van de talenten van AZ, terwijl de Amsterdammers afgelopen zaterdag ook met 2-0 en 3-1 achterstonden. "Ze leggen het steeds af op tactiek, vreemd met een hoofdcoach als Ten Hag in huis", aldus Spaan, die de beginopstelling van Ajax Onder-19 niet goed vond.

Huntelaar geeft jongelingen tips: 'Hard schieten niet altijd goed'

"Youri Regeer stond opeens rechtsbuiten, Ünüvar linksbuiten en Anass Salah-Eddine centraal achterin, wat nooit goed kan zijn voor diens zelfvertrouwen", aldus Spaan, die na de onderbreking zag dat alle posities weer 'als vanouds' waren. "En zie: Ajax kwam terug tot 3-3 terwijl Brian Brobbey eerst een penalty een meter of zeven had overgeschoten."

De journalist merkte dat Ünüvar ook een andere rol had gekregen, iets wat het spel van Ajax ten goede kwam. "Ünüvar (16) stond op tien, waar hij hoort. De tijd dat hij mocht rijpen op de vleugel is geweest. Hij moet gewoon centraal spelen. Noodzakelijk leerproces", aldus Spaan over Ünüvar, die in mei een contract tot medio 2022 ondertekende in de Johan Cruijff ArenA.Gerelateerd

Meer sportnieuws

27 reacties (laatste reactie door japie_krekel)

Ik mis de link met Ten Hag en onder-19. Die jongens van onder-19 zijn zo goed dat ze op 70% kunnen spelen en de momenten dat het even niet genoeg is komen ze achter. Vervolgens schakelen ze een tandje bij en winnen ze. Anders kun je ook zeggen dat door het tactisch inzicht van de coach het team opeens winnend wordt.

3 december 2019 om 18:58

Klopt. Zo goed dat ze zelfs besloten hebben om maar 17 punten te pakken uit 10 wedstrijden, 4e te gaan staan met 5 punten achter op de nummer 1. Ze zijn werkelijk waar ongenaakbaar!

3 december 2019 om 19:09

En zonder de periode dat 10 spelers ontbraken met WK en blessures meegeteld hebben ze minste verliespunten. Is maar net waar je nadruk op wilt leggen. Die periode moesten spelers van o17 doorschuiven om überhaupt genoeg spelers te hebben om te mogen spelen.

3 december 2019 om 19:18

Dat kan zo zijn. Ik beweer ook niet dat Ajax onder de 19 slecht is. Ultimatefreak83 beweert echter dat dat team zo geweldig is. Dat valt in ieder geval niet op te maken uit de stand. Dat lijkt mij toch echt de enige graadmeter. Dus enig realisme lijkt mij op zijn plaats.

3 december 2019 om 19:24

Nouja, als je met normale team bovenaan zou staan en je halve team WK o17 speelt en enkele leeftijdsgenotrn in die periode bij eerste zaten dan heb je een sterk team. Ik denk dat hij wel punt heeft als hij zegt dat sterkst mogelijke team van 2001 of later normaal met overmacht kampioen zou worden. Ze werden vorig seizoen met veruit de jongste groep al kampioen terwijl iemand als Gravenberch toen ook al doorgeschoven was, net als Traoré.

3 december 2019 om 19:35

Om even visueel te maken; de o19 kan dit jaar met Raatsie; Timber, Kasanwirjo, Rensch, Salah-Edinne; Gravenberch, Llansana, Taylor; Ünüvar, Traoré, Hansen spelen waarvan grootste deel alsnog jaar jonger is dan gemiddelde tegenstander. Dan heb je een bank met Reiziger, Van Gelderen, Musampa, Q Timber, Regeer, Brobbey en Tasci bijvoorbeeld. Vrijwel allemaal EK gewonnen (Brobbey 2 jaar op rij) en dan vallen er nog jeugdinternationals buiten de boot. Het is een belachelijk sterke groep die met sterkste ploeg niet te kloppen zou moeten zijn in competitie.

3 december 2019 om 20:55

Een beetje offtopic hier maar er is geen live-meepraten mogelijkheid natuurlijk bij Groningen - Ajax (O19). Weet jij wat hiet in hemelsnaam allemaal gebeurt wolterx?! Ik zie 3 rode kaarten voor Ajax in kwartier tijd en daaropvolgend een verlies (logisch met 8 man) in de absolute slotfase. Hoe kun je 3x zo snel rood pakken dan??

De Ajacieden mogen maar in hun nopjes zijn met zo’n groot analyticus als Henk Spaan! Man man, wat een kansloos gelul kraamt deze man altijd uit. Hij is als volger van Ajax-jeugd toch wel op de hoogte dat ze aan individuele ontwikkeling doen? Bij Ajax zetten ze zo nu en dan juist spelers op een andere positie neer om bepaalde facetten beter onder de knie te krijgen.

3 december 2019 om 19:33

De creatieve technici worden nu, na periode Jonk/cruijff, weer op de flanken gezet, in plaats van op 10 of op de half. Dat is dus geen kwestie van individuele ontwikkeling, maar een nieuwe speelwijze/tactiek. Zo speelt men ook weer ineens met een 10, omdat de coach van Ajax 1, een passant ook zo speelt. De opleiding is niet meer leidend, maar volgt een passant.uiterst kortzichtig, dom en kansloos.

3 december 2019 om 19:43

Bij o17 heb je meeste creativiteit op middenveld met Fitz-Jim, Campagne en afwisselend Martha en Rasmussen, o16 heb je Misehouy en Chourak als meest creatieve spelers op het middenveld. O15 is de creativiteit op het middenveld te vinden met Vos en Speksnijder. Eerstvolgende team waar meest creatieve speler als buitenspeler speelt is de o14 met Don O'Niel. Daarnaast had Jonk ook wel het geluk een team te hebben waar er duidelijke vleugelspelers waren waar eentje van een van de 3 sterkhouders was met Cerny. En zelfs onder Jonk heeft Nouri op linksbuiten gespeeld soms. Iemand als Lang speelde voor Jonk als creatieve half maar debuteerde ook in team van Jonk als buitenspeler. Ik heb idee dat periode onder Jonk geromantiseerd aan het worden is.

3 december 2019 om 23:12

@daneman het systeem wat je speelt hoort toch afhankelijk te zijn van de spelers die je hebt? je beste spelers moeten optimaal renderen dus je verzint een systeem waarin ze dat kunnen. een systeem is niet heilig

3 december 2019 om 19:41

Het wordt tijd om Henk Spaan ook te weren van het podium net als zijn tijdgenoten Hennie Huisman, Ron Brandsteder, Peter Jan Rens en Harry Vermeegen. Deze man is echt passé en kan je gewoon niet meer serieus nemen.

Naci speelt de laatste twee seizoen vaker niet op 10 dan wel. Hij speelt meer in een Ziyech rol maar dan vanaf links. Dat snap ik ook wel. We zien wel waar hij zich uiteindelijk het beste ontwikkelt. Daarnaast is het niet verkeerd om spelers op andere posities te zetten zijnde een leerproces. Weet Spaan toevallig ook wat Dest twee jaar geleden speelde qua positie? Precies. Dat ligt nog echt niet vast.

Spaan vergeet hier wel dat Ajax-O19 verruilt het jongste team uit de competitie is. Dit is om de spelers meer weerstand te bieden, maar je kan moeilijk van ze verwachten dat dat ze op die leeftijd altijd goed af gaat. De ontwikkeling staat voorop, de winst maakt in de jeugd nou eenmaal minder uit.

Wat heeft ten Hag hier dan mee te maken? Neem toch aan dat ten Hag niet met de opstelling van onder 19 bezig is? En dat onder 19 zijn eigen trainer heeft. Wat een gezever dit man

Maar snapt die man ook dat ze hierdoor langzaam aan leren om ook op andere posities wat te groeien ? Je jeugdelftal hoeft helemaal geen kampioen te worden als ze elk jaar maar 1/2 toppers aan het eerste elftal afleveren. Van mij mag Ajax elke keer 15de ofzo eindigen als ze elk jaar een type speler a la unuvar afleveren aan het eerste elftal vindt ik het prima. Dan mag Az elk jaar kampioen worden of elk jaar met 5-0 winnen.

3 december 2019 om 19:46

T/m o17 hoeft dat niet maar het is wel handig dat o19 wel kampioen wordt ivm de Youth League. Zijn zeer leerzame wedstrijden

Die jongens van onder 19 hebben net een WK achter de terug met daarvoor ook een bizar druk programma. Misschien dat de tegenstander gewoon even wat fitter is.. Daarnaast inderdaad een vreemde link naar Ten Hag zoals vele hier al opmerken.

Waarom die verbazing over nederlagen tegen AZ. Drie weken geleden was de Toekomst ook al een tranendal na drie nederlagen tegen leeftijdsgenoten van AZ op één zaterdag. De opleiding van AZ is gewoon beter. Niets om je voor te schamen.

3 december 2019 om 18:42

Haha dat gaat me wat ver. AZ doet het goed, maar om ze nou als beter te bestempelen.. Oke ze winnen van Ajax, maar zoals meer mensen hierboven schrijven gaat het niet alleen om winnen maar vooral ook om persoonlijke ontwikkeling en individuele training. Boeiend dat ze af en toe verliezen, worden ze mentaal ook sterker van. Uiteindelijk gaat het erom dat ze doorstromen naar Ajax 1 en op dat niveau van AZ en alle anderen winnen.

3 december 2019 om 18:54

Grappig. Juist persoonlijke ontwikkeling staat bij AZ voorop, meer dan in welke opleiding dan ook. Blijkbaar kan dit ook samen gaan met winnend voetbal.

3 december 2019 om 19:05

Geen idee hoe het bij AZ gaat, maar bij Ajax laten ze veel spelers ook doorstromen naar hogere elftallen voor meer weerstand (daar horen nederlagen bij). Aantal spelers in jong mogen ook met de JO19 meespelen. En verder pas vanaf de JO19 gaat het volgens de trainerscursus om prestaties naast de ontwikkeling, de overige leeftijdsgroepen is vooral ontwikkeling belangrijk. Resultaten in de jeugd zeggen niet alles over de opleiding, maar wel de hoeveelheid spelers die doorstromen naar de 1e selectie. Daar doet AZ het trouwens goed mee met Stengs, Koopmeiners, Boadu, Wijndal enz.

3 december 2019 om 19:41

Prima, blijkbaar werkt het want ze doen het goed. Overigens staan Az u19 en Ajax u19, 5e en 6e, met Ajax een wedstrijd minder.

3 december 2019 om 19:00

Waren ook eerste 3 nederlagen waarvan eentje van o12(!) was. Op groot veld hebben dit seizoen alleen de o14 (3-4) en o17 (2-4) wedstrijden gewonnen. O13 won Ajax 2x, uitwedstrijd van o14 wonnen ze nog 0-3. De o15 heeft uit 1-6 gewonnen en thuis 2-1. De o16 won 0-3 uit en speelde thuis gelijk. En nu dan o19 die uit gelijk speelt. 2 van de 10 wedstrijden winnen op groot veld (jongste jeugd zijn lastig te vinden maar ook daar dit seizoen Ajax vaker winnend afgesloten) Het ding is vooral dat winst als logisch ervaren is en als ze niet winnen is alles altijd slecht. Zelfs als je 3x zoveel wedstrijden hebt gewonnen van AZ dan je hebt verloren (2 om 6 op groot veld) is het slecht en moet er iets veranderen. Over algemeen wint Ajax nogsteeds meeste wedstrijden, staan met elk team netjes bovenin mee te draaien ondanks dat sommige teams jongste gemiddelde leeftijd in competitie hebben. O13 tem o16 staan allemaal netjes bij eerste 2, o17 en o19 gaan zich plaatsen voor kampioensgroep ondanks dat o19 groot deel van seizoen meer dan half de ploeg heeft gemist door doorschuiven, blessures en WK o17.

Het gaat uiteindelijk over individueel opleiden. Tijd geleden stukje gelezen over T.A.A van Liverpool. In de jeugd CVM gezet om zijn handelingssnelheid te vergroten. Doet het nu super op RB. Kan best zijn dat ze bij Ajax ook dergelijke gedachten hebben met spelers. Of dat ze andere aspecten belangrijker vinden op die leeftijd. Dus snap niet helemaal de soort van conclusie/constatering van Spaan.

3 december 2019 om 19:05

Dat is deel van opleiden. Salah-Edinne heeft vorig jaar ook vaker CVM gespeeld maar is gewoon de eerste optie voor linksback normaal. Eiting speelde vaker achterin, Mazraoui heeft vrijwel overal gespeeld. Dest speelde in o19 nog half jaar om aanvallend stappen te blijven zetten. De Ligt op middenveld om aan tweebenigheid te werken. Dat is bij alle ploegen, alleen maar goed dat ze dat doen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax1521
2.Vitesse158
3.PSV137
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
N. ÜnüvarAanvaller
E. ten HagUnknown
A. OnanaKeeper60
D. BlindVerdediger61
AntonyAanvaller64
Q. PromesAanvaller61
D. TadićAanvaller64
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Zondag 25 oktober
Manchester City gaat toeslaan bij Partizan Belgrado. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren