EA Sports grijpt in en haalt Marco van Basten uit FIFA 20

Dinsdag, 3 december 2019 om

Marco van Basten is per direct ‘tot nader order’ uit FIFA 20 gehaald door spelontwikkelaar EA Sports. Reden voor het drastische besluit is de uitspraak van de oud-spits bij FOX Sports op 23 november, toen hij tijdens een live-uitzending ‘Sieg Heil’ zei. Wie bij FIFA 20 de spelmodus Ultimate Team opent, krijgt een melding te zien dat Van Basten als icoon niet langer speelbaar is.

“We zijn op de hoogte van de recente opmerkingen van Marco van Basten. We gaan er vanuit dat we toegewijd zijn aan gelijkheid en diversiteit in onze game. Daarom zullen we de ICON-items van Marco van Basten tot nader order niet meer beschikbaar maken”, zo luidt de uitleg van EA Sports.

Van Basten bood nog tijdens de uitzending Eretribune zijn excuses aan. FOX Sports besloot om hem een week lang van de televisie te houden. Op zaterdag 7 december keert de oud-voetballer weer terug aan tafel. De gage die Van Basten zou ontvangen vanwege zijn werkzaamheden bij de zender, wordt geschonken aan het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD). Het geld zal worden ingezet ‘ter bevordering van het bewustzijn en kennis over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog’.

Vorige week reageerde Van Basten bij De Wereld Draait Door op zijn uitspraak. "Mijn vrouw zei: ‘Hij is een beetje dom geweest’. Dus ja. Ik wil het er niet eens meer over hebben, het is niet goed te praten. We kunnen er nog heel lang over praten, maar je moet er een punt achter zetten. Ik ben fout geweest”, zo zei Van Basten. Wilfried de Jong, die eveneens aan tafel zat, vroeg of Van Basten de woorden al in zijn hoofd had voordat hij ze uitsprak. “Het gaat om winnen, winnen is heilig. Ga dat maar eens letterlijk vertalen, dat schoot een beetje door mijn hoofd heen en flapte eruit.”

Galliani: 'Zonder blessures was Van Basten beter geworden dan Ronaldo en Messi'
Meer video's


Gerelateerd

Meer sportnieuws

83 reacties (laatste reactie door fcg95)

jezus wat een hysterie.. We zijn echt gestoord bezig met zn allen.

3 december 2019 om 09:07

Buitenlandse media heeft gewoon geen context en denk dat waarschijnlijk dat hij het tegen een duitse trainer had. Daarnaast is EA sowieso heel voorzichtig met dit soort dingen. Zo haalde ze Ronaldo vorig jaar weg als coverstar, omdat hij beschuldigt werdt van die verkrachting (waar hij dus later gewoon niet eens voor veroordeeld is)

3 december 2019 om 09:23

@Linkerbaan Het is echt heel erg grappig om te zien hoe EA met dit soort dingen om gaat.. “Public perception” staat op nummer 1, dus moet Marco uit FIFA, maar het is wel het bedrijf wat dan vervolgens wel jaarlijks die online casino’s (FIFA, Madden) in de handen van kinderen drukt, schijt heeft aan de fan base van elk IP wat ze hebben of hun eigen visie er op los laten waardoor ze je proberen te dwingen om geld in games te stoppen waar je al €60 voor betaald hebt. (Battlefield en Star Wars Battlefront).. Nog geen maand geleden vergeleken ze die FUT pakketjes met kinder surprise eieren toen ze op het matje geroepen werden door de Engelse regering.. Nee, EA is wel de laatste die hier heel moralistisch mag komen roepen dat Marco van Basten iets doms gezegd heeft..

3 december 2019 om 11:00

Ach, zo heeft EA even laten zien dat ze "deugen", want dat is tegenwoordig een heus businessmodel. Gewoon, lekker deugen met zijn allen.ik deug, deug jij? Zum kotzen.

3 december 2019 om 09:07

Sorry zeggen en door. Gelukkig niet, wie zijn billen brandt moet op de blaren zitten.

3 december 2019 om 11:00

M.i. moeten straffen wel binnen proporties blijven. Hij maakte deze grap niet bewust publiek, maar kwam naar buiten omdat een redacteur nog niet een schuifje had omgezet. Gevolg is dat hij publiekelijk geheel met de grond gelijk wordt gemaakt. Wanneer is genoeg genoeg?

3 december 2019 om 09:24

Nou het is vooral altijd dat kleine groepje wat zo gestoord is. Verreweg het grootste gedeelte van de mensen ziet in dat dit allemaal niet zoveel voorstelt, maar een klein groepje ziet de kans dan weer om er een heel probleem van te maken. Dit soort bedrijven weten dat ook, en ondernemen daarom dit soort stappen, om al het gezeur te voorkomen. De grote groep zal niet zo snel aanschuiven bij een talkshow om te zeggen dat het allemaal niet zo erg is, terwijl dat kleine groepje, bij wijze van spreken, voor de ingang gaat liggen om spreektijd te krijgen.

3 december 2019 om 09:26

kan je ook zeggen van die uitspraken van individuen bij Denbosch Excelsior. werdt daarna ook breed opgepikt door heel NL. terwijl we niet eens weten wie die lui daadwerkelijk zijn. provoceerden ze mbv discriminatie, of discrimineerden ze mbv provocatie. Tis nu v Basten ,maar wat als het Hakim was geweest ? etc.

3 december 2019 om 09:34

Het fundamentele verschil is dat de leuzen bij Den Bosch kwetsend bedoeld waren en dat de uitspraken van van Basten overduidelijke als grap bedoeld waren. Natuurlijk was het een misplaatste grap en ik ben het met je eens dat als Ziyech het gezegd had, er waarschijnlijk meer links naar antisemitisme gelegd zouden worden. Er zit gewoon een enorm verschil tussen discrimineren en een grapje over de oorlog maken, dat is mijn punt.

3 december 2019 om 09:32

De westerse wereld is helemaal gek geworden. De politieke correctheid en gelijkheidsideologie gaat links extremistische vormen aannemen.

3 december 2019 om 11:34

@joecartoon tja, als Valentijn Driessen deze Sieg Heil grap hadden gemaakt was hij nu waarschijnlijk gelyncht op dit forum

3 december 2019 om 12:27

Een grap blijft een grap. Die kan misplaatst zijn en ongepast, maar blijft een grap. Blijkbaar kunnen grappen niet meer gemaakt worden in dit land, te triest voor woorden (en dat zeg ik met mijn Joodse roots). Valentijn Driessen vind ik een verschrikkelijke vent, maar dat zou voor mij geen reden zijn om hem te 'lynchen' als hij een dergelijke grap had gemaakt.

3 december 2019 om 12:37

@ Jape , daar heb je wel een punt , het is ook wie het zegt . En ja je weet het dit soort uitspraken kan gevolgen hebben .

3 december 2019 om 12:44

@4ever4ajax ik ben het met je eens wat betreft de grap maar het is altijd net hoe het mensen uitkomt. jij bent dan misschien een neutraal iemand maar ik weet zeker dat als een minder geliefd persoon zo een opmerking maakt de reacties over het algemeen heel anders zullen zijn. je ziet het ook met Kluivert en De Ligt bv nu. als De Ligt niet goed speelt word er naar allerlei excuses gezocht waarom hij niks aan dat slechte spel kan doen en als Justin Kluivert drie wedstrijden niet scoort zal hij wel spijt hebben van zijn overstap naar AS Roma en was het een domme move

3 december 2019 om 12:55

@japie_krekel: Dit gaat om wel iets fundamentelers dan een goede wedstrijd of niet. Dit gaat erom of je dingen mag zeggen of niet. Van mij mag Valentijn Driessen alles zeggen en mag hij de meest ongepaste grap maken. De manier waarop hij zijn stukken schrijft, ben ik het vaak oneens en vind ook dat hij naar mijn mening het vaak bij het verkeerde eind heeft. Maar zou niet willen dat hij monddood wordt gemaakt (of elke andere journalist), dan is onze maatschappij naar mijn mening failliet.

3 december 2019 om 12:12

@joecartoon: Echt te belachelijk voor woorden inderdaad. Hij maakte een zeer misplaatste grap, meer niet. We gaan met z'n allen nog kapot aan dit soort ongein. Nog even en cabaretiers worden in de schouwburg aangehouden voor hun grappen.

3 december 2019 om 14:32

Ik vind het vooral een beetje populair doen. Want normaal boeit het ze ook niet wat mensen eruit gooien. Als ze iedereen die zoiets zei ook daadwerkelijk een ban gaven, zou hun game er heel verlaten uit zien na een weekend league of twee. Maar dat levert geld op, dus dat doen we niet. Maar Van Basten in hun game hebben kost hen geld, dus dan maken ze er wã©l even een statement van. Context en excuses etc. daarbij maar even compleet negerend. Maar ik kijk er al heen uit om te lezen wat voor slet m'n moeder weer is als ik iemand 6-0 naar huis stuur dit weekend, EA!

Wtf? Dit slaat toch nergens op? Ik vind het nu wel een beetje overdreven worden. Geef die man een 2e kans, maar nee hoor..hij heeft zijn excuses al aangeboden, klaar!

3 december 2019 om 09:18

Een 2e kans, lekker met 2 maten meten. Publiek van Den Bosch is dat ook niet tegen gezegd. Ach ja dat met twee maten meten doet EA ook. Ze hebben AS Roma, Lazio Roma en vele landen ook nooit uit Fifa gehaald, met al die keren dat het publiek wat ricistisch gedaan heeft.

3 december 2019 om 09:27

Partizanfk, ik begrijp je vergelijking.. maar volgens mij is dit vaker voorgekomen bij FC Den Bosch. Daarnaast waren ze in Den Bosch al aan het protesteren waarbij ik kan concluderen dat ze dit gepland hebben. Wat Marco betreft zie ik nergens aanleiding voor dat hij dit zo had gepland.

3 december 2019 om 10:21

Een supporter op een tribune die moedwillig een speler racistisch bejegend is compleet iets anders dan een verslaggever die achter de schermen een grove grap maakt tegen zijn collega's wat toevallig door de microfoon wordt opgepikt. Totaal niet met elkaar te vergelijken.

3 december 2019 om 12:13

@partizanfk: Als jij het verschil niet ziet tussen bewust iemand racistisch bejegenen en een misplaatste grap maakt, is er met jou geen discussie te voeren.

Ik weet niet wie de portrrechten van de spelers beheerd maar eigenlijk zouden spelers als Gullit en Bergkamp solidair moeten zijn en hun rechten niet meer aan EA moeten verkopen. Een gek als Maradona mag wel in het spel blijven en Van Basten moet als voorbeeld gesteld worden ondanks zijn excuses?Belachelijk!

Dit krijg je ervan als je alles uitvergroot. Nu pakt EA het over en daarna de hele wereld. Voorlopig is ie overal persona non grata en dat lijkt mij persoonlijk erg overdreven.

Belachelijk. Als je dit doet kan je zoveel meer Icons, en ook andere kaarten, uit het spel halen. Maar omdat dit nu gebeurd wil ea de goede peer uithangen. Nogmaals, belachelijk.

Buiten dat het bijzonder overtrokken is, is het ook zeer hypocriet. Als er één bedrijf geen moraal kompas heeft, is het EA wel.

Zou wat zijn als Konami nu zegt, joh... Kom maar bij ons Marco, wij zijn niet van die sneue kneusjes. Bovendien is Fifa toch verschrikkelijk slecht, ondanks hun monopolie op de licenties. Het is een spel voor kleine kinderen en stimuleert gokken met die fut-pakketjes. Het is lachwekkend.helaas zijn mensen tegenwoordig zo sneu en kleinzielig... Een gebrek aan ruggegraat en door die zogenaamde 'social media' kan iedereen iets 'van vinden'. Social Media platformen hebben niets met social te maken. Het is een broeinest voor beroepsgekwesten en social justice warriors geworden. Je zal maar een account hebben.

3 december 2019 om 12:28

Wat een trieste reactie zeg. Ik bedoel, de eerste zin is vermakelijk, maar daarna verhef je jezelf boven de rest van ons, want fifa is slecht, de spelers zijn sneu en kleinzielig, social media is triest en je zal maar een account hebben. Gelukkig is het reageren op een voetbalforum dat eigendom is van de TMG hét toonbeeld van klasse.

3 december 2019 om 14:16

Wat jij wil. Wat mij betreft is het gewoon lachwekkend dat een bedrijf als EA politiek correct wil deugen, terwijl het een voetbalspel maakt wat weinig met voetbal meer te maken heeft en compleet geënt is op het gokken met voetbalplaatjes. Dat bedoel ik. En Social Media vind ik treurig ja. Dat heeft niets met deze site te maken en ook met deze site heb ik zo af en toe mijn bedenkingen. Dat wil niet zeggen dat ik er nooit meer kom om te reageren of iets te lezen.

3 december 2019 om 14:21

Dat mag je allemaal vinden en daar heb je voor een deel ook gelijk in. Fifa en EA zijn hier ook gewoon ontzettend triest bezig. Dat wil echter niet zeggen dat Fifa per definitie een slecht spel is, en al helemaal niet dat fifa-spelers kleine kinderen zijn. Dat zijn gewoon drogredenen en geen argumenten.

3 december 2019 om 14:38

Het is een spel voor kleine kinderen. Ik zeg niet dat de spelers kleine kinderen zijn. Het zijn met name jonge kinderen die het spelen en die worden allemaal gestimuleerd om pakketjes te kopen. Dat is geen drogreden, dat is een feit. Dat het een kutspel is ook (gemiddeld een 1.2 als cijfer van spelers op metascore), al vind ik het prima dat je dat onder een mening schaart

3 december 2019 om 17:31

Het is eens spel voor kleine kinderen. Daarom is de gemiddelde spelersleeftijd 25+. Het is gewoon een spel voor alle leeftijden, dus het eerste is wel een drogreden. Het is inderdaad een feit dat iedereen gestimuleerd pakjes te kopen, maar laten we eerlijk zijn, dat soort dingen doen een groot deel van de online games (cod, Battlefield), dus de specifieke irritatie jegens Fifa vind ik dan apart.

3 december 2019 om 20:42

Niet geheel ontoevallig is ook Battlefield een onderdeel van EA natuurlijk. CoD is een onderdeel van Activision, net zo'n walgelijke game-reus die alleen maar belust is op het verdienen van geld. Waar haal je vandaan dat de gemiddelde spelersleeftijd 25 is?

3 december 2019 om 22:10

De gemiddelde leeftijd van gamers is in de 30. Ik denk dat een gok van 25+ redelijk gegrond is.

4 december 2019 om 10:47

Voor de 3e keer. Ik zeg dat het spel voor kleine kinderen is (vanaf 3 jaar), niet dat de spelers die het spelen kleine kinderen zijn. Dat andere bedrijven het ook doen is niet relevant. Het gaat om de hypocrisie van EA. Waar waren ze na de tweet van Silva (wat ook een grapje was richting een vriend)?is Bulgarije al tijdelijk uit het spel wegens racisme jegens de spelers van Engeland? En zo kan ik nog wel even doorgaan. Ze willen "deugen" na een kansloos grapje van Van Basten. Want ohjee, de 2e WO. Dat kán niet hoor, terwijl ze de gehele context niet kennen. Het was een onhandig grapje, niet bedoeld om doelbewust een specifieke groep te beledigen. Dat was anders bij de supportes van Bulgarije en de wijze waarop de Bulgaarse bondscoach en bond daarmee omging. Dáár zouden ze moeten optreden, maar dat is wat minder makkelijk. Daarom lekker bij Van Basten.ea is gewoon een triest clubje aan het worden. Nu wordt Van Basten slechts uit een spel gehaald, maar de toon is gezet. Als dit zo doorgaat komt er een tijd dat zo'n persoon gewoon wordt opgepakt en opgesloten, ook al had hij er totaal geen kwade bedoelingen mee.een ieder die deze actie goedpraat is voor censuur. Ik zou zeggen, ga lekker in China wonen.

4 december 2019 om 12:00

Het feit dat het spel 3+ is, wil niet zeggen dat ook daadwerkelijk de doelgroep is. Je trekt mijn hele reactie uit zijn verband om zelf lekker te scoren. Ik zeg toch ook dat ik het met je eens ben wat betreft Fifa en EA die hier ontzettend triest bezig zijn? Ik snap zelf ook wel dat ze ontzettend hypocriet bezig zijn. Een beetje zieltjes winnen, over de rug van de racist Van Basten. Ik reageer enkel en alleen op de "feiten" dat "fifa toch verschrikkelijk slecht is" en "het is een spel voor kleine kinderen". Dit zijn goedkope claims om te scoren. Of fifa goed of slecht is, ligt aan de speler (ikzelfvind het vrij vermakelijk, maar het is de eerste fifa die ik in jaren koop. Ook sites als tweakers en bol geven redelijke reviews). Als we de redenatie van "het is een spel voor kleine kinderen" volgens, is voetbal een sport voor kleine kinderen, want die mogen ook beginnen bij 5 jaar oud. Ik val je helemaal niet aan op je mening over EA en Fifa, want daar heb je gelijk. Ik geef je alleen geen gelijk wanneer je drogredenen gebruikt om de kwaliteit van het spel en het hebben van een social media account te bekritiseren en te laten zien dat jijzelf daar helemaal boven staat.

Echt te belachelijk voor woorden, heel Nederland alle spellen van EA uit de handel nemen en de sites bannen op internet. Wat een sneue gasten zijn het zeg.

Wat een trieste wereld leven we tegenwoordig zeg! Je kan en mag niks meer zeggen. Je mag geen eigen mening meer hebben. En als er per ongeluk iets uit onze mond floept dan word je als misdadiger behandeld! Wat een paniekerige mierenhoop is de aarde aan het worden. Is er al leven op mars? Want dan kunnen we ieder triest figuur daarheen verbannen. Anti-zwarte pietactivisten, racisten, criminelen, verkrachters, kontenkruipers en andere trieste figuren allemaal op enkele reis naar mars. Wat heeft Marco nou verkeerd gedaan? We maken allemaal weleens een dom foutje toch? Of zijn er tegenwoordig ook 100% perfecte mensen?

Wat ontzettend zielig weer dit. We slaan echt door met die politieke correctheid. Het was dom, hij zei sorry, boeiend.

Man, man, man. Wat wordt dit allemaal overdreven zeg. Ja, het "grapje" van Van Basten was niet gepast om op televisie te zeggen, maar daar houdt het dan ook mee op. We maken allemaal wel eens ongepaste grappen. Hij heeft zijn verontschuldigingen aangeboden en daar is het dan toch ook klaar mee? De Fifa behandeld dit alsof hij iets heel ernstigs heeft gedaan. Zoals zijn vrouw al zegt: beetje dom.

haha te sneu. Vooral als je de uitleg van Marco leest.t is niet handig en hij moet het niet op tv zeggen, maar dat weet hij zelf ook wel. Verder niks aan de hand.ik ga in ieder geval kijken of ik mn geld terug kan krijgen, want zonder v Basten hoef ik dat spel niet meer.

Dit is ingrijpen… Dus het kan wel. Wat een macht hebben Joodse mensen / bepaalde instituten toch. Och och och…ondertussen worden zwarte spelers nog steeds voor monkey uitgescholden, krijgen ze oerwoudgeluiden naar hun kopf geslingerd of worden ze op bananen getrakteerd (en dat is echt niet om hun suikers aan te vullen, beste wegkijker). Vervolgens worden er allerlei zielige slogans bedacht om de indruk te wekken, dat men 'nee' zegt tegen racisme, maar in feite doet men helemaal niks. Heel mooi dit.

3 december 2019 om 10:00

Vind je dit serieus mooi of ben je aan het trollen? Racisme op de velden of tribunes moeten we idd hard tegen optreden. Van Basten maakt een "foute" opmerking. Niet jegens een individu of groep. Hij maakt een grapje. Hij zegt dit niet uit een zekere overtuiging. Daarom is dit diep en diep triest.ea zou zich moeten schamen.

Amerikaanse social justice warriors die zich moreel verheven voelen en zonder enige context ingrijpen. Het zou grappig zijn als het niet zo triest was. Wat heeft in godsnaam een spelpoppetje te maken met een ongelukkige opmerking van een echt persoon... De westerse wereld slaat door in angst en onderdanige lankmoedigheid en neigt daardoor helaas naar culturele en intellectuele regressie met deze waanzin als zoveelste voorbeeld.

3 december 2019 om 16:14

Het nare hieraan is dat het voorheen onder druk gebeurde (van dat kleine groep). Nu anticiperen bedrijven hierop en filteren preventief alles wat eventueel een ongewenste reactie zou kunnen opleveren. Je ziet ook dat de werkvloer nu al het veranderen is richting een generatie van spreekpoppen zonder een afwijkende mening. We zullen dus uiteindelijk toch niet 1984 krijgen, maar Huxley’s Brave New World.

Social justice warriors unite! Man man man, ik ga er ook niet meer op in. Ben totaal klaar met deze onzin. Ze doen allemaal maar lekker. Zit niet meer op social media en kijk amper nog tv en moet zeggen de ergernissen nemen met de dag af. Nu enkel nog dit soort bullshit negeren en ik ben al een heel eind.

Ik speel dit spel niet, dus even ter info. Een Paolo di Canio bijvoorbeeld, is hij wel beschikbaar?

3 december 2019 om 10:45

En wat dacht je van de uitgesproken fascist Buffon?on: wat een overtrokken gedoe allemaal. Iedereen heeft toch wel eens een (al dan niet slechte) grap/opmerking gemaakt die eigenlijk niet door de beugel kan?

Ik verbaas me hier totaal niet over. Het is algemeen bekend dat er een volk hier op aarde meer macht/invloed heeft. Die toevallig ook zulke geintjes niet licht opvangen omdat het nog gevoelig ligt. Groot gelijk als je het mij vraagt, het moet is klaar zijn met die zielige schijnheilige smoesjes, "het was maar een grapje", "je moet de context er bij begrijpen". Daag, keihard afstraffen op geen enkele wijze valt een kreet als die van Basten maakte onder humor.

3 december 2019 om 10:44

Houd toch op man. Hij heeft direct zijn excuses aangeboden. Was een stom grapje. Als EA consequent is kunnen ze nog wel ff doorgaan. Bernardo Silva (zogenaamd racistische opmerking naar vriend, vriend kon er om lachen) De spelers van Zwitserland (Adelaarsgroet) Maradona (coke verslaafd, wapenbezit) Turks elftal (militair salut) Kluivert en Davids (op de foto bij dictator) Immers (joden aan ...) Materazzi Lazio Nationale elftal Bulgarije Und so weiter.... om het maar even op zn Duits te zeggen.

3 december 2019 om 11:02

Helemaal prima dat die zijn excuses heeft aangeboden, dat getuigd van oprechtheid, hij weet zelf ook dondersgoed dat die een domme opmerking maakte en dat hij op zijn minste wel zijn excuses moet aanbieden.jij noemt het een stom grapje, maar wanneer is zo'n kreet een leuk grapje dan? En wanneer is die kreet wel goed te praten dan? Pleur op man, je leeft in een land waar je grootouders hebben gevochten zodat jij een vrij bestaan kan hebben en dan ga jij iemand verdedigen omdat hij er een "stom geintje" over maakt. Nee, ik heb geen medelijden met Marco van Basten. Ik vind dit een passende straf bij een oliedomme opmerking van hem.

3 december 2019 om 11:20

Ja in een land waar we vrij zijn en kunnen zeggen wat we willen. Grappen over het koningshuis mogen maken, het kabinet mogen bekritiseren en foute en soms stomme grapjes mogen maken. In dat land leef ik inderdaad. Niet in een land waar alles wat je zegt over een deuglijntje wordt getrokken om te bepalen of iets wel of niet kan.Iedereen maakt wel eens een fout grapje. Soms incasseer je ze en soms deel je ze uit. Daar krijg je een ruggengraat van.Op deze manier zullen mensen nooit meer iets durven zeggen op tv, want voor je het weet ben je een dit of dat of word je geweerd of ontslagen.Het is te kansloos voor woorden en in zo'n wereld wil ik idd niet leven. Als hij het echt zou menen en zich bij extreemrechtse of linkse groeperingen had aangesloten en daarin actief zou zijn zou het een ander verhaal zijn. Want dan is het echt zijn overtuiging.Nu is het een grap en daar kun je om lachen of je kunt het smakeloos vinden. Hij heeft zijn excuses aangeboden en daarmee Basta!

3 december 2019 om 11:36

Dan zijn wij het toch met elkaar eens? Of vind je dat een excuus zonder consequenties, voor een persoon met zo'n voorbeeld functie voldoende straffend is? Hij krijgt nu een milde straf en loopt wat imago schade op. Moet ik er medelijden mee hebben dat die gestraft wordt, nee. Heb ik er medelijden mee dat die het gezegd heeft, ja.

3 december 2019 om 11:44

Ik vind een excuus in dit geval op zijn plaats. Het was een grap, hij zij dit niet uit een zekere overtuiging. Dat is het verschil. Het gaat om de context.deze man heeft direct zijn excuses aangeboden, het fragment is de gehele wereld overgegaan en daarmee is hij m.i. al meer dan voldoende gestraft.dit is voor EA niet anders dan een "kijk ons deugen" momentje.

3 december 2019 om 12:24

@m.pjanic: Door mensen als jij, wordt de wereld zo beperkt. Ja, hij maakte een misplaatste grap, so be it. Daar heeft hij zijn excuses voor aangeboden. Ik heb zelf Joodse roots en voelde mij in niets aangesproken door zijn grap. Sterker nog, ik begreep zijn grap omdat het sloeg op het "allo, allo" gehalte van Hans Kraay zijn Duits. Hij had het beter niet moeten doen, maar zo keihard afstraffen als jij noemt, is bizar. Jij hebt dus een vlekkeloos leven en zegt nooit iets onhandigs? Dat zal wel niet, want dat doet niemand. We moeten vooral niet zo spastisch met z'n allen reageren, de vrijheid om dingen te zeggen wordt met de dag meer beperkt omdat er wel ergens een "social warrior" (heeft niets met sociaal te maken) iemand onderuit kan halen. .

3 december 2019 om 12:53

@4everajax, Beperkt? Verklaar je nader? Door mensen zoals jij, wordt de wereld zo soft. Jij verdedigd iemand die op zijn werkvloer zo'n kreet er uit gooit en nog is op live televisie, probeer dat is bij jezelf op je werk, dan zul je zien hoe jouw werkgever er op zal reageren.de zakenwereld is nu eenmaal keihard, grapje of niet. Hij is gestraft en terecht en ik vind dat dit een passende straf is, ik zeg nergens dat hij gestenigd moet worden. Zelfs Derksen snapt dat hij dit soort kreten er niet uit moet gooien omdat het schadelijk is voor zichzelf maar als jij dan zo naive bent om het wel te doen, eigen schuld dikke bult. Netjes dat die zijn excuses aanbied maar ik heb geen medelijden met van Basten.

3 december 2019 om 12:58

Jij vindt dat mensen geen grappen meer mogen maken. Grappen maken is een grondrecht, ook al zijn de misplaatst. Straks wil jij ook dat cabaretiers worden opgepakt om hun grappen? Prima dat Van Basten z'n excuses heeft aangeboden we moeten juist niet zo spastisch doen met z'n allen. De wereld wordt door mensen als ik juist niet soft, de mensen hebben (als ik het voor het zeggen zou hebben) een dikkere huid en zijn niet constant bezig om anderen te willen beperken.

3 december 2019 om 13:27

Dat is niet waar, ik vind dat mensen grappen mogen maken. Je gaat toch naar een cabaret voorstelling om je te vermaken? Ik vind het dan ook een heel slecht voorbeeld van je om er bij te halen in deze context. Als je daar dan chagerijnig gaat lopen doen omdat je geen dikke huid hebt, dan had je in eerste plaats er niet heen gemoeten.situatie rondom van Basten is anders, hij mag van mij volgende week een soort gelijke grap maken als hij dat wilt, mij heeft die er hoe dan ook niet mee. Ik stoor me meer aan het feit dat mensen hem verdedigen op een scheinhijlige manier. "het was maar een grapje" nou en. In zijn functie op televisie had hij slimmer dan dat moeten wezen want nu hangen er consequenties aan. Niet meer dan terecht. Nogmaals, als hij ontslagen o.i.d had geworden had ik er anders over gesproken, nu wordt die een week niet opgeroepen bij FOX en loopt zijn imago wat schade op. Lekker belangrijk, kunnen we nu eindelijk verder met ons leven?

Niemand had het hier nog over en hier komt EA op haar imago op te poetsen, want dat lukt niet met het spel zelf.Voor alle duidelijkheid, de opmerking van Van Basten was ongepast. Een stomme grap waar niemand om lacht. Ik vind daar bovenop ook dat gedoe van organisaties complete bullshit eerlijk gezegd. "Oh, we geven om gelijkheid, iedereen doet mee." Het klinkt niet eens een klein beetje oprecht.

De beste man heeft iets doms gezegd en heeft hier zijn excuses voor aangeboden en je merkt dat het hem ook wel veel doet. Week van de buis en de negatieve publiciteit in de media lijkt mij wel genoeg straf, maar sommigen reageren echt alsof hij een moord heeft gepleegd.

Verbaast me niks van EA, grossiert in het maken van rare beslissingen om de publieke opinie mee te krijgen, terwijl ze zelf niet eerst peilen. Gebeurde bij het maken van de nieuwste spellen die ze uitbrachten.

Overdreven dit. Naar mijn mening is van Basten wel genoeg door de mangel gehaald de afgelopen tijd voor een wat grof grapje dat toevallig door de camera werd opgepikt. Laat ze zich eerder druk maken om waarom ze een van de meest gehate bedrijven in de game-industrie zijn en eens stoppen met het goedpraten van de casino-praktijken in hun spellen. Wat een hypocriete bende daar zeg.

Als er nog een moralistische reden achter zou zitten, zou je er nog wat van kunnen zeggen. Overigens vond ik die grap ook weer niet zo overdreven erg, en hij heeft zijn excuses aangeboden. Maar bij Fifa draait het uiteraard alleen maar om commercie, en laten ze zelf alle normen en waarden links liggen om zoveel mogelijk te kunnen verkopen. Gelukkig speel ik al heel veel jaar geen Fifa meer.

En dit bedoel ik dus met dat we helemaal de weg kwijt zijn. Al die grote bedrijven willen echt laten zien dat ze mee zijn met alles, zo van 'kijk ons eens, wij zijn ons bewust van wat er gaande is in de wereld en willen ons steentje bijdragen'. Wie is nu de echte nazi? Als een simpel (maar dom) grapje al niet meer kan? In een maatschappij waar het draait om verdraagzaamheid? Echt misselijkmakend is het geworden. Dit is dus waar we in beland zijn...

EA sports , is natuurlijk heel voorzichtig als iemand dit soort uitspraken doet. Er zullen een paar belangrijke mensen dit oppikken en het kan je een flink pak geld en reputatie schelen. Uiteindelijk gaat dit over geld

Wordt hellas verona nu ook geweerd?

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

Nederland
216 fans
Coach, 55 jaar

In de wandelgangen

Zondag 15 december
Voorzitter Florentino Pérez van Real Madrid wil in januari verrassen met het binnenhalen van Phil Foden. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren