‘Dat weet iedereen wel toch? Noa Lang is een beetje een aparte vogel’

Maandag, 2 december 2019 om

Noa Lang is het gesprek van de dag na zijn hattrick tegen FC Twente. De aanvaller van Ajax maakte zondag zijn basisdebuut in de Eredivisie en zette een comeback van de ploeg van Erik ten Hag in gang: 2-5. Coen van der Hoeven zag bij het duel in Enschede veel kwaliteiten van de twintigjarige buitenspeler terug.

De techniektrainer kent Lang al van zijn zevende levensjaar en weet dat de jonge Ajacied altijd met veel energie en bravoure speelt. Ook bij de Champions League-wedstrijd tegen Lille OSC (0-2 zege) zag Van der Hoeven bekende acties van Lang, die buiten het seizoen om, in de zomerse voorbereiding en in de winterstop, 'onderhoudend' komt trainen bij de coach.

Lang trainde bij Van der Hoeven onder anderen met ex-Feyenoorders Terence Kongolo en Tonny Vilhena. "In vaardigheid deed hij nooit voor ze onder. Op dat vlak valt hem sowieso niet veel meer te leren. Wel in keuzes maken in het veld bijvoorbeeld", zegt de techniektrainer, geciteerd door NRC. Van der Hoeven moet lachen als hem wordt gevraagd naar het karakter van Lang.

"Dat weet iedereen wel toch? Hij is een beetje een aparte vogel, is een beetje eigenwijs. Sommigen zullen het arrogant noemen. Ik hou er wel van. Hij zegt wat-ie denkt", aldus Van der Hoeven, die benadrukt dat spelers het dan nog wel moeten zien waar te maken. "Anders zijn er genoeg mensen om je neer te sabelen, zeker in de voetbalwereld."Gerelateerd

Meer sportnieuws

76 reacties (laatste reactie door apocalyps)

Tsja En gisteren heeft hij het toch zeker waargemaakt. Nu hopen dat hij dat blijft doen dan mag hij van mij een beetje arrogant zijn.

2 december 2019 om 13:43

Het mooiste aan Lang gister vond ik zijn reactie na dat hij de 2-1 had gemaakt. Vrijwel elke debutant zou dan helemaal uit zijn dak gaan , maar Lang niet die haalde de bal uit de goal en liep naar de middenstip. Voor een ieder die twijfelt aan zijn mentaliteit , dit is voor mij typerend voor zijn mentaliteit. Lang is een winnaar , die alles gaat geven om te slagen bij Ajax. En het is hem van harte gegund , uit het juiste hout gesneden.

Eigenlijk is zijn ontwikkeling een beetje gestopt door blessures. Was eigenlijk gelijk aan Kluivert in de jeugd. Ben benieuwd hoe hij zich nu ontwikkeld. Hoop dat hij blessure vrij blijft. Zijn balbehandeling is van hoog niveau. Kijk hoe hij de eerste twee goals maakt. Intikkers wordt gezegd. Maar hij tikt ze mooi in.

2 december 2019 om 12:58

Naast het scoren was hij ook betrokken bij het opbouwen van de aanval in de laatste fase, Hij dribbelt zich vrij en weet onder druk steeds de juiste keuzes te maken. Dat is voetbalgogme. Zijn presentatie, spraak en zelfverzekerde voorkomen voor de camera’s, zal voor velen de komende jaren wel een struikelblok blijven, maar ik hoop dat die jongen gewoon zichzelf zal blijven en zijn voeten zal laten spreken als repliek. Zijn carrière zal wellicht een vogelvlucht nemen na de blessures van Neres en Labyad en velen ogen zullen op hem gericht zijn. Maar laat hem vooral zichzelf blijven, zoals zijn personal coach al zeg: een beetje een aparte vogel blijven, die presteert op het veld.

De manier waarop hij praat is half straattaal, wat ik altijd tenenkrommend vind als je profvoetballer bent, maar dat is puur mijn mening natuurlijk.zijn interviews zijn ook niet bepaald hoogstaand. Maar goed, hier had Depay eerst ook last van en zie nu, keurige duidelijke gesprekken. Dus Lang's manier van praten zal met de jaren wel minder worden verwacht ik. Voor de rest groot talent natuurlijk.

2 december 2019 om 11:04

Hij praat in interviews echt totaal geen straattaal. Hij heeft alleen een accent, maar om daar iemand op af te rekenen vind ik wel heel ongepast

2 december 2019 om 12:34

Wat is straattaal dan als het geen accent is?

2 december 2019 om 12:47

@xstream, Nederlands spreken met een accent is de Nederlandse taal op een bepaalde manier uitspreken. Straattaal is gebrekkig Nederlands met een verzameling leenwoorden uit andere talen, zoals "kech", "pata", "kaolo" etc. Straattaal is wat mij betreft een armoedig dialect, wat je alleen zou moeten gebruiken wanneer je de Nederlandse taal beheerst, anders kom je letterlijk nooit meer van die straat af; tenzij je een voetballende gave hebt.

2 december 2019 om 13:45

Maar zo'n accent leer je jezelf aan. Bovendien is het nou niet bepaald een streektaal wat je hoort. Als voetballer kun je hem er natuurlijk niet op afrekenen, maar ik vind het ook niet prettig om die jongen te horen spreken.

2 december 2019 om 14:44

De manier waarop Noa Lang praat is zeker wel een accent! Het accent van de ingeslikte bij. Zo ga je praten doordat je non stop met vriendjes hangt die ook zo praten.het zal aankomende jaren ongetwijfeld verwateren want zijn leven staat nu totaal op zijn kop(in positieve zin).

2 december 2019 om 16:45

Straattaal is, zoals het woord al zegt, een taal. Anders praat Schuurs extreem straattaal

2 december 2019 om 23:37

Ik zou in ieder geval niet willen dat hij een verhaaltje voor me voorleest of woordjes in mijn oor fluistert. Er is ook niemand in zijn familie die even tegen hem zegt: Praat eens effe normaal!

2 december 2019 om 11:13

Merk je weinig van als je gewoon naar de wedstrijden kijkt. Men lijkt steeds meer interesse te krijgen in de persoon achter de voetballer, maar uiteindelijk gaat het toch wel om het spel? Die gasten moeten vooral lekker zichzelf blijven, ze laten zien dat het werkt voor ze.

2 december 2019 om 11:15

Tsja, totaal oneens. Het is zoals Cameo123 zegt totaal geen straattaal wat hij hanteert. Hij spreekt gewoon Nederlands zoals de mensen in het Gooi ook Nederlands spreken, alleen heeft hij een accentje eraan zitten. Volgens sommigen een 'zelf aangeleerd accentje, omdat hij bij de straatjongens wil horen' maar die mensen weten dan weer niet dat Nourdin Boukhari zijn stiefvader is (die met precies dezelfde tongval praat) en hij naar ik meen een Surinaamse biologische vader heeft. Ik vind dat er echt veel gezeik is over zijn manier van communiceren. Gaan we Schuurs met zijn allen ook totaal de grond in boren omdat die met een Limburgs accent aan komt zetten? Geen idee wat die mensen (willen) zien. Ik zie in Lang een zelfverzekerde jongen die zichzelf prima heeft kunnen uitdrukken gisteren.

2 december 2019 om 11:36

Ik zie vooral een hele onzekere jongen die met dat accentje het 1 en andere wil verbloemen. Mooi voorbeeld vind ik Robin van Persie die ook zo'n accentje had en toen der tijd achter elke boom een vijand zag, wilde toen ook een tijd niet met de media praten. Toen die terugkeerde bij Feyenoord was dat accentje helemaal weg en stond die de media te woord als een echte volwassen man en kwamen er zinnige teksten uit; Ipv hoe die vroeger best wel verongelijkt kon reageren.

2 december 2019 om 11:59

Mooie reactie, arrogantie wordt ook vaak verward met onzekerheid. Ik was vroeger zelf net zo, nu kan ik niet in die jongen zijn hoofd kijken. Maar als 20 jarige heb je nou eenmaal nog veel dingen waar je onzeker over bent.

2 december 2019 om 15:55

Wat heeft zijn stiefvader met zijn tongval te maken? Dus als mijn ouders scheiden en mijn moeder een Chinese vriend krijgt, dan ga ik met een Chinees accent praten? Het is gewoon een aangeleerd accent om erbij te horen. Je vergelijking met Schuurs slaat nergens op. Dat is een geboren Limburger, opgegroeid in Limburg. Noa Lang is geen Marokkaan. Of hij dat zelf al weet, is een ander verhaal.

2 december 2019 om 16:47

Brainfart, in de gevoelige fase (ruim gepakt 0-6) leg je de basis die gewoon lastig te corrigeren is. Als hij in die periode op is gegroeid met zo'n tongval (zoals van stiefvader die sinds zijn 3e in zijn leven is) dan pik je dat bijna natuurlijk op. Daarom dat meertalig opgevoede kinderen die voor 6e de taal hebben geleerd van een native speaker die klanten makkelijker kunnen nabootsen. Dus ja, als je ouders met jaar of 2 scheiden en je groeit op met een stiefvader met Chinese tongval kan jij die klanken nabootsen.

2 december 2019 om 11:30

Waarschijnlijk krijgt hij dat mee vanuit huis. Lijkt me onwaarschijnlijk dat hij zichzelf dit accent aanleert. Wel jammer dat het Nederlandse scholingsysteem blijkbaar niet in staat is mensen die hier opgroeien correct Nederlands te leren spreken, maar ach heh, als hij er ooit in Oranje een paar inschiet kan mij het aan m'n kont roesten wat voor accent ie heeft.iedereen van buiten Den Haag praat sowieso als een boer.

2 december 2019 om 11:39

Lekker boeien hoe hij praat. Ik kan hem in ieder geval makkelijk verstaan. Daarnaast is hij nog jong en gaat dat er misschien nog uit. Gelukkig speel je voetbal met je voeten en niet met je mond. Daarop moeten wij hem ook beoordelen

2 december 2019 om 11:45

@migi, deels opgegroeid in Nederland. Heeft ook periodes in buitenland gewoond. Turkije en Frankrijk

2 december 2019 om 12:54

Wat is er niet correct aan zijn Nederlands? Ik vind een accent geen teken van slecht nederlands. Je spreekt gewoon zoals de mensen waar je het meest mee hangt vaak

2 december 2019 om 12:11

En wat vind je van de kleding die hij draagt? Of heb je misschien ook een mening over de supermarkt waar hij zijn boodschappen doet? Als je dan toch bezig bent vertel ons dan ook even wat je van zijn relatie vind. Misschien dat ik ondanks mijn relatief jonge leeftijd niet meer van deze tijd ben maar ik krijg steeds vaker het gevoel dat de gemiddelde Nederlander meer en meer het karakter van een oud wijf begint te ontwikkelen.

2 december 2019 om 12:18

Was prima te verstaan. Gewoon de manier waarop de jeugd van tegenwoordig Nederlands praat en dat is prima. We leven nou eenmaal niet meer in de jaren 60 dus dat moet je ook niet verwachten van iemand die geen universitair geschoolde taalkundige is maar een profvoetballer. Ik oordeel hem op zijn voetbalkwaliteiten en de rest zal me een worst wezen. Ja hij heeft een klein accentje, maar die heeft Schuurs ook en Ten Hag ook. So what ???

2 december 2019 om 14:49

Lijkt nergens op inderdaad, onze keeper Drommel doet het ook met z'n man-purse. Ook niet mijn ding. Maar aan de andere kant: ik praat ook met een 'onmeunig' Oosters accent wat velen ook zullen bestempelen als lompe-boeren-taal. Who cares?

Vindt ik meevallen maar waar ik me aan stoorde en misschien komt het omdat ik 52 ben is dat rare praten van hem, weet je dit weet je dat. Rare accent van hem man praat Nederlands

2 december 2019 om 11:09

Dat heb ik als ik Limburgers, Brabanders en Friezen hoor praten. Doe eens normaal joh weg met accenten iedereen ABN

2 december 2019 om 11:12

We leven toch niet in een dictatuur? Iedereen mag zijn zoals hij wilt in Nederland.

2 december 2019 om 11:12

Het is sarcasme omdat mensen zich druk maken om een accent van een 20 jarig jochie dat hij vanuit thuis heeft meegekregen.

2 december 2019 om 16:19

ik heb meer iets met de spelfouten die men in de randstad maakt, dialecten zijn er nou eenmaal.hij wilt...

2 december 2019 om 23:22

Wat ook grappig is dat er ondertitels komen als een Marokkaan of Turk met een licht accent op de buis komt maar een onverstaanbare vries/limbo niet!

2 december 2019 om 11:19

Klopt op zich. Maar "vindt ik" is dan ook niet heel sterk Lang is toch half-Surinaams? Misschien dat ie daarom met een accent praat.

2 december 2019 om 11:41

Half Surinaams ja, onze straattaal die door de mocros worden gesproken is ook grotendeels Surinaams

2 december 2019 om 11:21

Tja niet iedereen is in Haarlem naar het gymnasium geweest. Ik snap dat gedoe over zijn ‘accent’ echt niet. Minimaal de helft van de voetballers praat toch zo? Hangt er gewoon vanaf waar en met wie je opgroeid.

2 december 2019 om 12:23

Het is waarschijnlijk inderdaad omdat je 52 bent en verwacht dat hij naast zijn profvoetbalcarriã¨re ook nog aan de universiteit gaat leren om te praten zoals koning Willem Alexander en z’n moeder. Het is een utopie om te verwachten dat iedereen praat zoals bij jou in het dorp. Maar hoe vond je hem voetballen eigenlijk??? Welke van de 3 goals tijdens z’n debuut vond je het mooiste?

2 december 2019 om 13:32

Je hebt helemaal gelijk! En na het lezen van het commentaar van almere67, schat ik ook niet in dat hij wel naar de universiteit is geweest...wat maakt zo'n accent toch uit? Of het nu aangeleerd is of niet, het is niet echt belangrijk. Er zijn daarnaast ook genoeg voetballers uit regio's waarvan het accent of dialect ook nauwelijks te verstaan is!

2 december 2019 om 14:11

Het ligt niet aan je leeftijd , ik ben 50 en stoor me er niet aan. Hij spreekt rustig en duidelijk

3 december 2019 om 14:45

Je levert commentaar op een jongen die volgens jou met een raar accent praat, terwijl je zelf - zoals Clay ook aangaf - 'vindt ik' schrijft. Je leeftijd staat hier helemaal los van. Het probleem is je denkwijze en onderbuik.

Daar gaan we weer hoor.. "hij is niet mijn ideale schoonzoon dus ik ga hem lekker afbranden". Gelukkig is dit een jongen die zich niets, maar dan ook echt helemaal niets zal aantrekken van deze waardeloze kritiek.

2 december 2019 om 16:54

Het is een sterk karakter maar dit zal zeker iets doen, dit hoort hij al sinds kleins af aan. Zoiets doet echt wel iets met een kind, sterker nog, kan zelfs voelen alsof je als Nederlander niet als Nederlander gezien zal worden. Toen hij jonger was identificeerde hij zich ook als Surinamer (oa nog in zijn handle op Twitter gestaan) want van jongs af aan al dit soort dingen. Hij was 'te blank' om zijn vaders zoon te zijn, praatte 'te buitenlands' om een Nederlander te zijn. Ergens sneu, zeker omdat het nu gaat over zijn praten en niet zijn voetballen, zal je gaan zien dat hij vanavond bij VI nog afgemaakt gaat worden om zijn manier van praten en dan komt er nog meer spotlight op hem te staan om alles behalve zijn kwaliteiten als voetballer.

2 december 2019 om 20:34

Ja dit is allemaal behoorlijk lullig, maar ik denk dat hij ondertussen wel heeft geleerd om om te gaan met dit soort onzin. Moet wel lijkt me. Denk ook dat de meeste mensen hier op Voetbalzone die kritiek hebben op zijn Nederlands vooral moeite hebben met het feit dat wat ze horen (straattaal) niet lijkt te kloppen met wat ze zien (blond haar en blauwe ogen).ik heb even zijn interview even terug gekeken. Mijn god wat een hoop gejank hier! Wat is er nou precies mis met zijn Nederlands? Hij is de moedertaal niet meer of minder machtig dan de gemiddelde profvoetballer hoor.

Ik ken deze jonge niet, maar de manier van presenteren is denk ik voor veel mensen nogal irritant. Noa Lang is volgens mij niet opgegroeid in de ghetto van New York, praat dan ook gewoon normaal. Daarnaast zelfvertrouwen is een mooie eigenschap, maar als je net komt kijken mag je best eerst wat bescheidener zijn. Als je daarna het mannetje bent zoals Ziyech dan prima, dan word het getolereerd. Maar hij heeft nog niks bewezen.

Stelletje moraalridders hier op dit forum. Niet iedereen is een ideale schoonzoon die perfect ABN praat zoals Matthijs of Frenkie. Niet iedereen heeft perfect Nederlands geleerd op school. Ikzelf spreek ook geen perfect ABN en het zal me echt een worst wezen want ik spreek vloeiend Engels en Spaans. Om iemand af te branden omdat hij niet netjes genoeg praat volgens jou zegt meer over jou dan over hem

Noa is inderdaad een vreemde vogel. Staat nogal onzeker voor de camera, praat nogal vreemd met zijn accent erbij. En heeft ook nog blauwe ogen en blond haar. Dat is natuurlijk voer voor de media en het Nederlandse publiek om hem te bekritiseren. Zal voor hem nogal een uitdaging worden om zich hier mentaal sterk in te houden. Ik gun het hem in ieder geval van harte want spelers met branie en bravoure zie ik graag in het Ajax shirt.

Iedereen moet zich lekker bezig houden met zijn voetbalkwaliteiten en niet zijn manier van praten( accent of niet)! Tommie beugels dijk praat ook als een halve zool die misschien net 2 hersencellen heeft, maar dat vindt iedereen dan weer fantastisch.

2 december 2019 om 12:49

Haha ik hoef Beugelsdijk dan ook niet bij Ajax te zien hoor, bij ADO past dat misschien wat beter.

Wel goed om te horen dat hij extra training doet. Hoorde altijd wel wat gezeur over zijn persoon, maar dat gaat er blijkbaar vooral over dat hij wat dommig overkomt, want aan zijn toewijding lijkt het niet te liggen. Op basis van wat ik van hem in het eerste heb gezien maakt hij een hele gretige en goede indruk. Werkt hard, was ook gewoon ballen aan het veroveren tegen Twente, wil altijd de bal hebben en heeft een goede actie. Keuzes kunnen inderdaad beter, had een paar rare ballen tegen Twente, maar dat hoort vaak een beetje bij jonge, creatieve aanvallers. Ik zie het wel in hem zitten. Hij heeft nu ook de mazzel dat er bij Ajax jongens lopen als Blind, Tadic, Ziyech, Huntelaar en Veltman, die ervaren zijn en hem wat kunnen sturen.

Is echt weer typisch. Ouwehoeren over allerlei randzaken, behalve over de voetballende kwaliteiten van deze jongen. Is dat echt iets Nederlands? Dat gezeik om de hoed van Depay is ook een perfect voorbeeld voor. Mij boeit het echt niet hoe ze praten of wat ze dragen. Als ze zondag maar de drie punten pakken en daar alles voor doen. Martijn Meerdink was vroeger ook verschrikkelijk in zijn interviews, zelfs op latere leeftijd toen ie international was geworden ("reastalistisch" zei hij een keer) en daar heb ik nog nooit een haan over horen kraaien. Laat Noa Lang lekker praten zoals hij gewoon praat, want dan weet ik tenminste dat hij zichzelf is, dan iemand te zijn die hij niet is. Gezeur ook.

Haha, Het is jammer dat Voetbalzone geen tag functie heeft. Ik heb een tijd geleden geroepen dat het mij niet zou verbazen dat Noa Lang de volgende gaat zijn die het pispaaltje gaat worden van de (bekende) leunstoelanalisten (uit de media). Een aantal leden vroegen mij toen waarom ik dit dacht. Zie de eerste symptomen boven in te werk gaan... Er wordt enkel gefocust op de zaken rondom het voetbal. Wat boeit het dat hij volgens jullie straattaal in z'n vocabulaire gebruikt (volgens mij weet het merendeel niet eens wat straattaal inhoudt, maar voor een bepaald slag is alles wat niet Nederlands klinkt meteen straattaal), Wat maakt het uit dat hij een accent heeft? Waar gaan jullie binnenkort over balken? Zijn tatoeages? Kleding? Z'n muzieksmaak? Zijn vrienden in het voetbalwereldje?

2 december 2019 om 16:58

Ja herinner me die post nog, was zelf zelfde mening toegedaan. Volgensmij was dat artikel rondom zijn debuut in bekerwedstrijd vorig seizoen.

Erg vreemd dat Lang niet eens zichzelf mag zijn...In wat voor maatschappij leven we eigenlijk?

Het is ook natuurlijk ieders eigen mening als een interview die Noa geeft niet bevalt. Ik wordt ook niet persé warm van het niveau waarop hij zijn interviews doet, maar ach, ik zie hem liever kneitergoed voetballen dan dit soort bijzaken. Hij legde er gisteren drie in. Who cares the interview...

Gelukkig heeft Ajax Noa nog na de blessures. Vooralsnog haakt hij prima in.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV138
2.Ajax128
3.Vitesse127
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
N. ÜnüvarAanvaller
E. ten HagUnknown
A. OnanaKeeper50
D. BlindVerdediger50
N. MazraouiVerdediger50
AntonyAanvaller53
Q. PromesAanvaller51
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Vrijdag 23 oktober
Ozan Kabak is bij Liverpool een kandidaat om Virgil van Dijk tijdelijk te vervangen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren