‘Frenkie de Jong is de beste aankoop van Barcelona van het decennium’

Maandag, 2 december 2019 om

Een laat doelpunt van Lionel Messi gaf zondagavond de doorslag in de topper tussen Atlético Madrid en Barcelona (0-1). Met enkele sublieme reddingen had Marc-André ter Stegen mogelijk een net zo groot aandeel in de zwaarbevochten overwinning van de Catalanen. Frenkie de Jong vormde dit keer een middenveld met Arthur en Ivan Rakitic en had het zichtbaar lastig. Enerzijds vanwege het sterke begin van Atlético, anderzijds omdat Ernesto Valverde blijft schuiven met de Nederlander.

Hoewel De Jong in zijn eerste maanden genoeg uitgeblonken heeft om standaard aan het startsignaal te verschijnen, is hij niet verzekerd van een specifieke positie. Hij speelde aanvankelijk als linkshalf, met Arthur aan de rechterkant en Rakitic op zes. Na een moeilijk eerste half uur wisselden Arthur en De Jong van positie en dat kwam de aanvoer richting Messi alleen maar ten goede. In de laatste twintig minuten, na de entree van Arturo Vidal ten koste van Arthur, moest De Jong echter weer naar de linkerkant verhuizen.

De kranten in Spanje zien de toekomst van De Jong als Azulgrana echter zeer positief in. “Met Ter Stegen en Messi, ziet het leven er roze uit’, zo valt boven de beoordelingen van AS te lezen. De sportkrant is lovend over het spel van De Jong. “De Nederlander is een zekerheidje op het middenveld. Zijn capaciteit om het speelveld te monopoliseren en zowel defensief als offensief een bijdrage te leveren, is ongekend. Hij heeft zo ontzettend veel talent dat je je afvraagt waar zijn grenzen liggen. Hij is de beste aankoop van Barcelona van het decennium en we zitten nog niet eens op een derde van het seizoen.”

De overwinning in Madrid ten spijt, slechts zes spelers van Barcelona kregen een voldoende van Sport: Ter Stegen (acht), Sergi Roberto (zeven), Gerard Piqué (zes), Clément Lenglet (zes), Messi (acht) en Luis Suárez (zes). De meest verkochte sportkrant van Catalonië beoordeelt De Jong met een vijf en vat zijn optreden als ‘bereidwillig’ samen. “De Nederlander geeft altijd alles en laat zijn karakter zien, ook al wordt hij door de tegenstander in zo ontzettend veel moeilijkheden gebracht zoals in het Wanda Metropolitano het geval was. Met zijn houding compenseerde hij zijn gebreken in de opbouw.”

In de optiek van Marca zijn De Jong en Barcelona één geheel. “De menos a más, como el Barcelona”, oftewel: van meer naar minder, net als Barcelona. “De Jong heeft de bal nodig om gelukkig te zijn. Naarmate de avond vorderde, groeide hij in de wedstrijd.” Mundo Deportivo is eveneens lovend over de capaciteit van de Nederlander. “Een nieuwe demonstratie van zijn kwaliteiten, al was hij minder helderziend in de zone die César Luis Menotti ‘de zone van de definitie’ noemde. Hij had een aandeel in de 0-1.”

ElDesmarque deelt De Jong een zes uit en noemt de Nederlander ‘een van de weinige lichtpuntjes van Barcelona in de eerste helft’. El Pais zag dat de Nederlander het in het begin moeilijk had, net als de rest van het middenveld. “Ivan Rakitic, de vervanger van Sergi Busquets, De Jong en Arthur waren net as bij elke aanval van Atlético. Het team van Diego Simeone was de puurste vorm van cholista. De middenvelders van Barcelona leken wat ze niet zijn: zeurpieten. Iedereen weet dat een Barcelona zonder bal een naakt elftal is. Valverde wisselde zijn pionnen en koos ervoor om Arthur en De Jong van kant te wisselen. Dat sorteerde effect. De Jong groeide uit tot een lastpost voor Saúl Ñiguez en maakte tegelijkertijd het leven van Messi makkelijker.”

Frenkie de Jong: 'Degene die mij het meest geholpen heeft is Sergio Busquets'
Meer video's


Gerelateerd

Meer sportnieuws

26 reacties (laatste reactie door valtix)

Met alle miskopen dit decenium bij Barcelona is het de vraag hoe groot de eer is om ''de beste transfer van het decenium'' genoemd te worden. Maar zonder gekkigheid: Frenkie presteert uitstekend bij Barca en is dit seizoen één van de beste spelers bij de Blaugrana. Van aanpassingsproblemen heeft hij nauwelijks last en bij een (vaak zwalkend) elftal is hij vrijwel altijd een positief punt.

Frenkie speelde vanavond inderdaad heel goed. Was echt de baas op het middenveld en deed bijna alles goed. Maar wel steeds in dienst van DE baas: Messi. Soms leidt dat tot onlogische keuzes maar het is vandaag weer gebleken dat het niet voor niets is dat alle spelers in dienst van Messi spelen.

2 december 2019 om 07:35

Waarom krijgt hij dan een 5? Met alweer zo'n positief verhaal verwacht ik dat hij bij de 3 besten zit maar nee eigenlijk speelde hij dus helemaal niet zo goed volgens de krant

2 december 2019 om 08:12

Deed hij ook niet. Onvoldoende zou ik niet willen zeggen. Meer een 6.

Neymar was een betere aankoop. In elke opzicht. Wat hoop ik dat die braziliaan nog bij ons terugkeert. Zou meteen een heleboel problemen verhelpen in het spel

2 december 2019 om 00:40

Arthur vind ik persoonlijk ook een betere aankoop, aangezien hij niets onderdoet voor Frenkie en een stuk goedkoper was.

2 december 2019 om 06:51

Ik hoop echt snel op een andere trainer die weet hoe hij het maximale uit deze twee kan halen. Want het zijn echt twee heerlijke voetballers. Helaas lijkt het er op dat we moeten wachten om te zien dat Barca aan het eind van het seizoen in elke competitie misgrijpt.

2 december 2019 om 12:01

Dus dat. Ik vind Arthur ook heel goed, na Neymar.suarez en Rakitic. Dat zijn toch ook top geweest.de jong is pas begonnen.

2 december 2019 om 00:46

Eens gelijk het geld van dembele en grizzie kon je in 1 klap aan neymar gewoon betalen.

2 december 2019 om 00:47

Inderdaad. Die krant overdrijft wel zeg. Alba, suarez en ook ter stegen zou ik eerder noemen.

2 december 2019 om 13:10

Damn, ik wist dat ik iemand vergeten was. Suarez en Ter stegen staan ook boven frenkie wat beste transfer betreft ! Ter stegen misschien de beste als je puur kijkt naar de prijs alleen

Ben ik de enige die frenkie de jong juist onder ze normale doen vond spelen want het leek alsof hij het spel niet kon dirigeren of misschien kijk ik naar de jong wat kritischer omdat ik net als jullie weet dat hij een nog niet aangetikte niveau kan aantikken maar heel Barça speelde overduidelijk slecht behalve ter stegen en messi. Rakitic die het hele seizoen al bijna niet speelde en op eens op 6 moest spelen terwijl een frenkie de jong die gewend is aan de 6 positie moest als 8 spelen. Saurez vond ik ook weer teleurstellen want heeft een paar goede momenten ook bijvoorbeeld de uitstekende terug-kaats op messi waar het doelpunt uit kwam of het handig overstapje zodat rakitic vrij eenvoudig de bal erin kon schieten maar bijvoorbeeld bij bal verliest loopt hij terug om even op adem te komen omdat hij gewoon gesloopt is en hij moest het juist van het hardwerken hebben want Suárez is eigenlijk helemaal niet zo technisch puur op doorzetten kan hij spelers voorbij. Ik ga ook niet voor je liegen zijn spelintelligentie zit wel op een Barça-niveau. Ook pique die opeens een week vrij krijgt om een tennis of basketball toernooi zomaar te regelen en vervolgens vindt Barça het allemaal prima, speelde vanavond rampzalig en had ze 2e gele kaart moeten krijgen. Barça moet gauw die voorzitter der uit gooien en samen met valverde op een boot zetten richting verwegistan zodat ze hun gezichten nooit meer hoeven te vertonen op Catalonië.

2 december 2019 om 00:44

Ben gewoon een pure real fan maar het doet me pijn dat een zo een mooie club die door een geweldige ex-voetballer die voetbal op een ander manier zag, die voetbal op een ander manier speelde, die voetbal andere spelers op een andere manier liet spelen en bij bijna elke topclub zie je een in invloed van hem terugkeren groot is gemaakt en de club geworden is die het vandaag de dag is. Het doet me gewoon pijn...

2 december 2019 om 08:15

Tja het is vrij lastig voetballen in een team dat niet loopt. Frenkie is wel iemand die afhankelijk is van zijn medespelers en niet Hey verschil gaat maken met een assist of goal.

Snap echt niet wat Valverde met Frenkie wilde vanavond. Je weet dat Messi naar binnen trekt en dan laat je De Jong in die ruimte spelen? Denk oprecht dat iemand als Donny van de Beek perfect die rol kan vervullen, maar Frenkie absoluut niet. Je zag meerdere malen dat er gigantisch veel ruimte achter de back lag en dat Frenkie niet diep ging maar de bal in zijn voeten vroeg. Ik snap best dat Valverde graag wil dat De Jong verder op het veld betrokken wordt in het spel, maar dat gaat lastig als je met Messi en Griezmann op de flanken speelt die telkens naar binnen trekken. Dan heb je meer aan middenvelders die gewoon diep gaan, zoals Vidal. Een systeem met De Jong en een controleur ernaast als verdedigend blok en dan een lopende middenvelder op 10 lijkt me veel beter voor Barca. Nu draait het telkens voor geen meter en moet je hopen dat Messi iets goeds doet.

Neymar, Ter Stegen, Suarez, David Villa en Jordi Alba vind ik persoonlijk nog betere aankopen geweest. Vind het uberhaupt nog te vroeg om zo’n sterke uitspraak te doen over iemand die nog nauwelijks een half seizoen bij de club zit..

2 december 2019 om 01:52

Wat dacht je van Alves ? Dat was echt een trein en de beste back ooit daar

2 december 2019 om 03:29

Klopt, maar gaat over beste aankoop van het decennia (10 jaar). Alves hadden ze daarvoor al gekocht

2 december 2019 om 09:20

Piqué is ook nog een hele belangrijke aankoop. Ook al kwam hij eigenlijk uit de jeugd van Barca.

Het contrast tussen dit soort euforische krantenkoppen en Frenkie's daadwerkelijke spel zoals weer vanavond is wel heel erg groot. Vroeg of laat gaat ofwel Frenkie ook op het veld net zo spelen als zijn bewonderaars schrijven, ofwel de kranten gaan een stuk minder lovend worden.

Overdrijven is ook een vak. Suarez en ter stegen b v of een alba en niet te vergeten een Alves worden deze krant wel veels te kort gedaan.

Uhm, fout! Of alleszins te vroeg om dit nu al te verkondigen. 1) David Villa, het toenmalige gouden trio voorin met Pedro, Messi en Villa was om van te smullen. Zeker in die CL-finale tegen Manchester United. 2) Jordi Alba, de perfecte linksback voor Barcelona. 3) Rakitic, een ander type dan Xavi maar een uitstekende vervanger gebleken. Ijzersterk middenveld met Busquets en Iniesta toen en dan voorin de 2 topaankopen: 3) en 4) Suã¡rez en Neymar: De beste voorhoede in de historie van het voetbal. Hoe deze 2 en Messi elkaar vonden, dat was buiten categorie. Dat was geen voetbal meer, dat was iets bovenaards. Zodus, Frenkie moet wel heel hoge verwachtingen gaan inlossen...

De spelers van Barcelona leken op wat ze niet zijn :zeurpieten. Uhm yeah right 😂

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Barcelona

4906 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Barcelona3523
3.Sevilla315
4.Getafe3010
Voor de complete stand: LaLiga
SpelersPositieW
AspiazuUnknown
M. ter StegenKeeper160
F. de JongMiddenvelder161
PiquéVerdediger151
A. GriezmannAanvaller156
Sergi RobertoVerdediger140
Voor de complete selectie: Clubpagina Barcelona.

3698 fans
Aanvaller, 32 jaar
SeizoenClubW
2019/2020 Barcelona 11 12 1 0
2018/2019 Barcelona 34 36 3 0
2017/2018 Barcelona 36 34 3 0
2016/2017 Barcelona 34 37 6 0
2015/2016 Barcelona 33 26 3 0
Laatste voetbalnieuws

Barcelona start in Reale Arena met De Jong én eindelijk herstelde back

Frenkie de Jong start zaterdag in het competitieduel tussen Real Sociedad en Barcelona. De Nederlander vormt in de Reale Arena, zoals de thuishaven van de Basken tegenwoordig heet, samen met Sergio...Lees verder

In de wandelgangen

Zondag 15 december
Voorzitter Florentino Pérez van Real Madrid wil in januari verrassen met het binnenhalen van Phil Foden. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren