Ten Hag pakte vakantiedagen af van Twente-jeugd: ‘Wat is dit voor kerel?’

Zaterdag, 30 november 2019 om

Wout Brama werkte als jeugdspeler van FC Twente samen met Erik ten Hag en deed dat later opnieuw na zijn transfer naar FC Utrecht. De middenvelder van de Tukkers is zeer te spreken over de huidige trainer van Ajax. Brama roemt de tactische denkwijze van Ten Hag en denkt terug aan meerdere discussies die de twee samen hadden.

Ten Hag startte zijn trainersloopbaan bij FC Twente, waar hij de B1 onder zijn hoede kreeg. “Erik was net gestopt als voetballer toen hij ons ging trainen en hoofd opleidingen werd”, legt de 33-jarige Brama uit. “Het eerste wat hij bij de kennismaking met de groep voor de zomer vertelde was dat hij ons een paar vakantiedagen ging afpakken en dat we eerder moesten beginnen. Typisch Erik haha… je zag de spelers kijken van, ‘wat is dit voor een kerel?’ Ik vond het eerlijk gezegd wel prima. Ik heb heel wat discussies met hem gehad.”

Bekijk hire een uitgebreid interview met Erik ten Hag

Brama erkent dat hij en Ten Hag ‘nogal eigenwijs’ zijn en dat leverde volgens de speler wel eens strijd op. “Maar dat gebeurde altijd wel vanuit een gevoel van wederzijds respect. Vanaf de eerste dag was hij anders dan andere trainers die ik had gehad. Tactisch was hij veel verder”, legt Brama uit. “Later heeft hij me als trainer van Utrecht opgehaald. Ik vind hem een geweldige trainer. Hij is iemand die tactisch heel ver denkt.”

Ten Hag legt de lat hoog voor zijn spelers, weet Brama uit ervaring. “Hij vraagt veel van zijn spelers en als je daarin meegaat en dat omarmt, kun je je als speler geen betere wensen. Hij maakt spelers en een team beter met een andere manier van trainen. Onze visies over voetbal sluiten heel nauw bij elkaar aan. Hij komt altijd met een oplossing waarbij ik denk: 'ja, zo moet het'.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

15 reacties (laatste reactie door janta)

Ik was altijd blij wanneer de zomerstop was afgelopen en weer mocht voetballen.

30 november 2019 om 10:44

Ik ook de vakanties waren voor mij het saaist wat betreft voetballen haha.

1 december 2019 om 00:01

Vooral in de winterstop wanneer je het veld niet op mag. In de zomer kon je nog gaaan voetballen met je makkers, in de winter was dit geen optie

Ten Hag heeft met name in zijn beginperiode bij Ajax veel kritiek gehad (kwam ook best veel van de Telegraaf af), maar ik ben altijd al een groot fan van ten Hag geweest en voor het gene wat hij vorig seizoen, maar ook dit seizoen tot dusver, met Ajax heeft gepresteerd verdiend ten Hag ook echt wel de credits. Ik volg ten Hag nu al sinds hij coach werd bij Go Ahead Eagles en hij heeft het gewoon altijd goed gedaan. Met Go Ahead Eagles gepromoveerd naar de Eredivisie, maar ten Hag ging niet mee naar de Eredivisie en koos voor een avontuur bij het tweede elftal van Bayern München. Daar heeft hij twee jaar in 'de keuken' bij Guardiola kunnen kijken en ik denk dat dat hem ook echt wel goed heeft gedaan. Daarna prima gepresteerd bij FC Utrecht en bij Ajax had hij het in zijn eerste halfjaar moeilijk, maar sinds vorig seizoen draait Ajax als een geoliede machine, ook dit seizoen nu spelers als de Ligt en de Jong weg zijn. En ja, ten Hag heeft met versterkingen als Tagliafico, Promes, Tadic, Blind, Martinez, etc. goede en dure versterkingen erbij gekregen. Maar dan is het nog altijd aan de trainer om er een eenheid van te maken en dat is ten Hag gelukt. En daarbij waren bijvoorbeeld vorig seizoen Blind en Tadic nou geen versterkingen waarbij je zou denken dat Ajax en ten Hag op 10 seconden voor het einde een plek in de Champions League-finale mis zou lopen. Zelf ben ik altijd een groot fan van Bosz geweest en het seizoen van Bosz bij Ajax was ook fantastisch, maar ondanks dat ik een Bosz-fan ben, ben ik nu toch meer te spreken over het Ajax van ten Hag. Bij Bosz was het voetbal gewoon goed en onder ten Hag is het voetbal ook goed, maar je ziet toch wel de hand van ten Hag erin doordat er bepaalde dingen erin zijn gesleept en op de een of andere manier spelen ze ook met meer variatie in hun spel. Wel apart om te zien vind ik, want iedereen heeft het er vaak erover gehad dat Ajax een echte Ajax-trainer moet hebben die het Ajax-spelletje, systeem en al die dingen kent en dat was Frank de Boer bijvoorbeeld. Maar Bosz en ten Hag zijn de afgelopen jaren eigenlijk de enigste twee trainers die Ajax zo goed hebben laten presteren en dat zijn beide trainer die nooit iets met Ajax te maken hebben gehad.

30 november 2019 om 11:06

Mooi stukje. Ben zelf ook erg te spreken over Bosz omdat hij spektakel wilt bieden aan de mensen die betalen voor een kaartje en dat spreekt me enorm aan. Desondanks vind ik Ten Hag als trainer veel realistischer en is het voetbal zeker niet minder aantrekkelijk. Iedere uitwedstrijd onder Bosz was het billen knijpen en soms hadden we wedstrijden waarin we 80% de bal hadden maar er niets mee deden. Ten Hag wilt juist zoveel mogelijk de bal hebben in de gevaarlijkste gebieden op de helft van de tegenstander. Bovendien vind ik Ajax veel sterker geworden in de omschakeling wat ze een stuk veelzijdiger gemaakt heeft. Waar ik bij Bosz twijfels had bij zij overstap heb ik geen enkele twijfel dat Ten Hag het ook in het buitenland fantastisch gaat doen. Vooral Duitsland past perfect bij zijn kwaliteiten en werkethiek.

30 november 2019 om 12:14

Vooral onder de indruk dat hij de vertaalslag heeft kunnen maken. Ten Hag haalt het maximale uit de talenten en vedetten. Ook al heeft hij by far de beste selectie sinds jaren bij Ajax.

30 november 2019 om 13:30

Hoewel Ten Hag in alles een vakman is en zich tot de kleinste details voorbereid op wedstrijden, blijf ik erbij dat de selectie de trainer meer maakt dan andersom. Het is eigenlijk niet fair om Frank de Boer hier te verwijten dat hij als echte Ajax-trainer niet het Ajax-spelletje (wat dat ook mag zijn, want ook weer door het spelersmateriaal speelt het sinds een jaar of twee pas weer eens echt aantrekkelijk) speelde. De Boer moest het doen met eigen talent, onnodige besparingen op transferbeleid en beperkte salarisuitgaven. Met het huidige materiaal had De Boer ook wel raad geweten om goed en aanvallend voetbal op de mat te leggen. Of Ten Hag of Bosz met het beperkte materiaal dat De Boer had in vijf jaar vier keer kampioen zou worden vraag ik me af.

30 november 2019 om 14:55

Om eerlijk te zijn denk ik wel dat de Boer (samen met Overmars) het fundament heeft gelegd voor het gene wat nu sportief en financieel mogelijk is bij Ajax, maar persoonlijk ben ik nooit een fan van de Boer als trainer geweest en ook niet van de manier waarop hij z'n teams laat voetballen. Ja, Bosz en ten Hag en tussendoor ook Kiezer hebben veel meer financiële en betere spelers tot hun beschikking gehad dan de Boer. Maar ik denk niet dat de Boer zou presteren wat Bosz en ten Hag hebben gedaan en al helemaal niet zou voetballen als Bosz en ten Hag. De Boer is na zijn periode bij Ajax coach geweest bij Inter Milan en Crystal Palace. Daar kon hij ook genoeg geld besteden en nog wel veel meer dan dat Ajax in de periode onder de Boer deed en nu eigenlijk hedendaags doet. Toen kreeg de Boer bijvoorbeeld Gabriel Barbosa (die de Boer niet eens wilde hebben) erbij voor 29 miljoen, terwijl spelers als Joao Mario (voor 40 miljoen van Sporting Portugal gekocht), Candreva (voor 22 miljoen van Lazio Roma gekocht), Miranda (voor 10 miljoen van Atlético Madrid werd gekocht), etc. werden aangetrokken door de Boer bij Inter Milan. Hij had dus ontzettend veel financiële mogelijkheden, maar het voetbal en de resultaten waren dramatisch. Hetzelfde had de Boer bij Crystal Palace: 1-jaar voordat de Boer trainer bij Crystal Palace werd, kochten hun Christian Benteke nog voor 31 miljoen van Liverpool, Townsend voor 15 miljoen van Tottenham Hotspur, Milivojevic voor 15 miljoen van Olympiacos Pireaus, Schlupp voor 13,5 miljoen van Leicester City, Tomkins voor 11 miljoen van West Ham United en van Aanholt voor 10,5 miljoen van Sunderland. Deze spelers had de Boer dus tot zijn beschikking toen hij coach werd bij Crystal Palace en de Boer haalde zelf Mamadou Sakho voor 28 miljoen van Liverpool naar Crystal Palace, kocht hij Riedewald voor 9 miljoen van Ajax en huurde hij Fosu Mensah en Loftus Cheek van respectievelijk Manchester United en Chelsea en hij had ook Wilfried Zaha al. Uiteindelijk waren de resultaten onder de Boer dramatisch en stonden ze stijf onderaan in de Premier League, terwijl je gewoon tussen de 10de en de 14de plaats moet kunnen staan met de spelers en kwaliteiten die Crystal Palace op dat moment had want dat zijn gewoon prima spelers die ook veel geld gekost hebben. Alleen pakte de Boer het daar zelf dom aan, want hij wilde daar combinatievoetbal spelen terwijl de spelers daar eigenlijk bijna niets anders deden dan op de counter voetballen of gewoon lange en hoge ballen naar voren schieten.

30 november 2019 om 14:57

Sorry, maar De Boer heeft met een selectie die elk jaar slechter werd bijna het maximale eruit gehaald. Alleen De Graafschap uit, anders had hij het maximale eruit gehaald. Dat Bosz wordt opgehemeld snap ik echt niks van. Het eerste halve seizoen speelde Ajax ronduit slecht, maar het succes (soms met hakken over de sloot in een uitwedstrijd) in de EL en uiteindelijk een punt tekort komen om het kampioenschap verbloemd blijkbaar veel voor velen Ajacieden. Over Ten Hag alleen maar lof. Communiceren met de pers kan hij nog steeds niet, maar dat is ook het minst belangrijker. Ondanks dat Marc flink de buidel trekt en het kampioenschap in feite koopt zoals Bayern, PSG, Juve e.d. dat al jaren doen, doe je hem daarmee te kort en dat laat hij in de CL zien. Daarin is Ajax nog steeds de underdog met bijna een finaleplaats en nu hoogstwaarschijnlijk weer de laatste 16.

30 november 2019 om 21:25

FdB heeft die Ajax visie wel maar kwam in de meest slechte periode als coach. Geen dubbeltje in kas, een jaarlijkse begrotingstekort van 21 miljoen en er was bestuurlijke wanorde. Ik geef je het te doen dat al je steekhouders verkocht werden en er amper geld was voor nieuwe spelers. Opvolger Bosz kwam in een gespreid bedje terecht toen er weer geld in kas was met aankopen als Ziyech, Sanchez, Younes en Neres + de huur van Bertrand Traoe

1 december 2019 om 08:07

Dan heb je als trainer ook nog te maken met de karakters van de spelers. Ik denk dat Ten Hag daar bv beter mee kan omgaan dan de Boer. Ik denk dat Ten Hag beter communiceert naar zijn spelers. En Bosz, ja het was aantrekkelijk om te zien , maar onder Ten Hag zit er toch meer structuur in en zekerheid

1 december 2019 om 11:46

Dat zal ik zeker niet ontkennen maar sommige branden FdB op een zeer onterechte wijze af maar dat heeft hij niet verdiend. In tegenstilling met zijn voorganger Jol, heeft hij niet 1 keer geklaagd over het aan en verkoopbeleid en dat zou wel eens te maken kunnen hebben dat hij als insider precies wist hoe Ajax er voorstond.

Ik vind ook dit wel goed. Die jongens willen toch de top bereiken? Dan steek er maar wat tijd in.

Ten Hag lijkt mij iemand die strikt kan zijn maar ook alles tactisch goed kan uitleggen waardoor spelers in hem gaan geloven en zijn tactisch plan accepteren. Een Ziyech bijvoorbeeld respecteerde Van Basten als trainer echt niet. Ziyech is eigenzinnig en heeft een sterke eigen mening. Ten Hag is dan toch wel een betere ''people manager'' en weet het ook nog eens goed tactisch uit te leggen naar zijn spelers. Een eigenzinnig speler als Ziyech, een grote persoonlijkheid als Tadic ook tevreden houden toont gewoon een goede manager aan. Ik zou het echt interessant vinden als Arsenal niet voor Poch ging in de zomer maar voor Ten Hag. Ik wil zien hoe ver hij kan komen internationaal. Als je Ajax zo goed kunt laten spelen, een Huntelaar op de bank kunt houden zonder problemen en met goede voetballers om kunt gaan Plus tactisch ook nog sterk zijn, dan kun je misschien wel ver komen internationaal gezien.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

FC Twente

Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
R. ZekhniniAanvaller161
K. NakamuraAanvaller144
Q. MenigAanvaller60
J. DrommelKeeper190
J. BrondeelKeeper20
P. BijenVerdediger140
J. LatibeaudiereVerdediger51
Voor de complete selectie: Clubpagina FC Twente.

39 fans
Coach, 49 jaar
SeizoenClub
2018- Ajax
2015-2017 FC Utrecht
2013-2015 Bayern München II
2012-2013 Go Ahead Eagles
Laatste voetbalnieuws

Kenneth Perez keek met verbazing naar veelbesproken interview Ten Hag

Erik ten Hag heeft niet voor de juiste opstelling gekozen in de wedstrijd tegen FC Groningen, zo oordelen Kenneth Perez en Valentijn Driessen maandagavond bij FOX Sports. De trainer van Ajax...Lees verder

In de wandelgangen

Dinsdag 28 januari
Carles Pérez verlaat Barcelona voor een bedrag van dertien miljoen euro voor AS Roma. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren